Veckobrev spår 3

Här i spår tre hittar du skolans fyror och femmor.
Klasslärare Nina Jonsson

Hej!

Vi har haft författarvecka men det har även varit många andra aktiviteter så vi fortsätter en bit in i nästa vecka också. Vi har tittat på författarporträtt och börjat jobba med ”citat och tanke”, då man ska välja ut ett citat från boken man läser samt skriva ner sina tankar om citatet. Vi ska sedan ha med detta på vår gemensamma utställning.

Vädret var med oss under vår idrottsdag. Eleverna sprang Skoljoggen och sedan var det friidrott för hela slanten. Bra jobbat alla! Vi har också hunnit med att simma och då fick eleverna visa att de kunde simma 200 meter, varav 50 meter på rygg, allt enligt kunskapskraven för åk 6. Det blev också en bra stund över för fritt bad. Kul!

När det gäller matten hälsar Lini att veckans mål är fram till nästa torsdag och detta kommer eleverna jobba med i skolan. Om man inte blir klar tar man hem sin bok på onsdagen och jobbar klart det som behövs. Till torsdag vecka 38 är målet för åk 4: uppgift 1.62-68 och 1.80-93. För åk 5 gäller uppgift 1.92-94, 1.96-99 samt 1.101, 102 och 104.

På utedagen gick vi till skojskogen. Eleverna hade i uppgift att fotografera minst ett ställe där människan påverkat landskapet och minst ett ställe där berget går i dagen. Det blev dessutom en hel del svampplockande och blåbärsätande. Mys! Vi har också börjat jobba med istiden. Bland annat handlade det om att förstå begreppen istid och landhöjning.

Alla elever har fått med sig papper hem om konsert den 3/10. Fyll i papperet och skicka tillbaka till skolan, tack!

Vecka 38

Måndag: Lämna in engelskläxan

Aktivitetskväll!

Tisdag: Utedag, vi åker till Rudan och kollar in jättegrytor ihop med åk 6. Bussen går 8.46 och vi återkommer strax innan kl 14. Då börjar idrotten så det vore bra att skicka med en extra frukt för att få lite extra energi. Vi kommer att grilla korv på Rudan, så någon större matsäck behöver inte skickas med.

Torsdag: Vi får besök av skolinspektionen

Idrott

Fredag: Skolfotografering

Trevlig helg!

Nina
______________
Hej!

Under veckan som gått har vi jobbat lite mer med de verser och limerickar på engelska som eleverna har i läxa. Vi har också gjort lyssningsövningar då man ska lyssna på en dialog och sedan svara på frågor om vad den handlade om. Detta är klurigt! Vi övar regelbundet! På svenskan har det handlat lite om hur man stavar tje-ljudet. Dessutom har vi haft högläsning och egen läsning då alla fyllt i sin läslogg. Roligast, tyckte i alla fall fröken, var torsdagens uppläsning av allitterationerna eleverna skrivit. Fantastiska skapelser!

Fyrornas grupp 2 plus femmorna fortsatte jobbet med argumenterande texter på torsdagen. Vi skrev en gemensam där vi argumenterade mot skoluniform och sedan lottades skrivpar för att skriva en första text. Först gällde det att komma överens om något man ville argumentera för eller emot. Så småningom ska alla skriva en egen argumenterande text. Under detta pass tittade vi också på onsdagens ”Lilla Aktuellt” som vi diskuterade efteråt.

På geografin har vi påbörjat arbetet med att förstå vad som format Sverige. Hur har is, vind, vatten och människan format och påverkat landskapet?

På utedagen jobbade vi med NO och då åkte vi till Tungelsta för att måla solsystemets planeter med gatkritor på asfalten, skalenligt både när det gällde planeternas storlek och avstånden dem emellan. Kul och lärorikt att få ett hum om exempelvis Jupiters förhållande till vårt jordklot. Eleverna har också fått en planet att jobba med och som senare ska redovisas. På matten jobbar fyrorna med negativa tal och femmorna med uppställning samt avrundning.

Vi har också hunnit med två Grej of the Day, om Ishotellet i Jukkasjärvi och om Romeo & Julia.

Vecka 37

Författarvecka! Vi jobbar lite extra med litteratur och författare.

På onsdag är det Skoljoggen och då åker vi till Hanveden för att springa/gå en slinga. Där kommer vi också att ha friidrott.  Skicka med hälsosam matsäck alternativt en namnad matlåda som Janne fyller med mat i köket. Denna låda ska i så fall vara inlämnad dagen innan. När det gäller Skoljoggen kan man lämna en frivillig springslant. Överskottet från insamlingen i samband med Skoljoggen tillfaller en förmånstagare i form av en välgörenhetsorganisation. Förmånstagare under åren 2017-2021 är Clowner utan Gränser.

På torsdag är det, efter många om och men, simning.

Mån: Lämna in engelskläxa

Ny engelskläxa delas ut

Tis: Utedag: Vi går till skolskogen

Ons: Skoljoggen + friidrott

Tors: Simning

Det är skolfotografering fredagen den 22/9. Mer info om detta kommer att skickas ut av rektor.

Trevlig helg!

Nina

____________-

Hej!

Denna vecka började med storsamling för hela skolan. När vi nu lärt känna varandra lite i klasserna var det dags att lära känna barn från hela skolan. Vi delade in oss i ”bikupor” med elever från F upp till åk 6. Uppgiften var att hitta på ett namn till sin grupp och presentera sig för varandra. Under grön flaggpasset på fredagen fick bikuporna designa en flagga som passade just deras grupp. Flaggorna ska tillverkas i tyg nästa fredag.

På engelskan har fyrorna fortsatt jobba med ”A peanut sat” och då provade vi också att logga in på glosor.eu där man kan öva engelska ord på många olika sätt. Där låg alltså ord som hörde till sången. På glosor.eu kommer elevernas glosor finnas när de får engelskläxa. Ni får information på det läxpapper barnen får med sig hem. Fyrorna fick också prova på en ”Alphabet Walk” på skolgården.

Femmorna fortsatte att jobba med limerickar. Bland annat vet vi nu att det finns en stad på Irland som heter Limerick som fått ge namn åt denna diktform. Även femmorna provade på glosor.eu.

Vi var på biblioteket i tisdags och det funkade jättefint! Alla lånade en bok som vi nu kan ha då vi har egen läsning på mornarna. Då fyller alla också i en läslogg. Denna vecka har vi börjat med att skriva om sådant som vi gillar i boken, till exempel någon karaktär man gillar, något som är kul, ett fint citat eller något som är spännande. När det gäller vår högläsningsbok ”Ishavspirater” pratade vi om vilka egenskaper de olika karaktärerna har.

På svenskan har vi också påbörjat att skriva allitterationer i par. Allitteration är när orden i meningen börjar på samma ljud, exempelvis: Bagare Bengtsson bakar bara brända bullar. Under femmornas svenska på måndagen läste vi några utdrag ur böcker som behandlade rädsla. Vi fick väldigt intressanta diskussioner om rädsla, vad man är rädd för, hur man reagerar, hur det beskrivs i texterna med mera.

Vi har pratat om skolans nya trivselregler som finns på Ekoskolans hemsida.

Under torsdagen gick alla runt Muskan. Det var fint och regnet slutade ganska snart. Dock blev det lite för stressigt har både personal och elever uttryckt när vi utvärderade. Detta har vi med oss nästa gång vi planerar friluftsdag.

Grej of the Day: Dagens grej handlade om Hubbleteleskopet. Ny ledtråd: Sova i minus fem.

 

Vecka 36

Stående läxa: Berätta om Grej of the Day hemma.

Mån: Alla elever får en engelskläxa

Tis: Idrott

Utedag: Vi tar bussen till Tungelsta kl 8.46 – åter 10.35

Tors: Idrott

Trevlig helg!

Nina

Veckobrev v 34

Hej!

Nu är första skolveckan avklarad och jag och barnen börjar lära känna varandra. Allt är inte riktigt  likadant vare sig för mig eller eleverna och vi håller på att vänja oss vid allt det nya. Det är en mysig klass att jobba med! Denna vecka, och även nästa, är en vänskapsvecka. Vi har pratat regler och gjort en hel del gruppövningar och några lära-känna-övningar. I onsdags hade vi skogsmatte ihop med sexorna och då fick eleverna lösa uppgifter i små grupper, till exempel mäta omkrets på träd eller bygga symmetriska mönster med skogssaker. Vi märkte att just begreppen symmetri och omkrets behövde repeteras.

Men veckan startade förstås med det traditionella tårtkalaset på måndagen. Uppskattat!

I 4-5 har vi infört danspaus på första passet. Härligt! Nytt är också ”Grej of the Day” som är en minilektion som kan handla om det mesta, det kan vara djur, platser, berömda byggnader, berömda människor som Eiffeltornet, blåvalen, Martin Luther King, Treriksröset och allt möjligt annat. Någon eller några dagar innan ges en ledtråd och meningen med den är att man ska börja fundera och tänka. Helst ska ni också kunna diskutera detta hemma! Sedan genomförs en kort lektion med hjälp av en PowerPoint medan eleverna antecknar. Alla har fått en fin skrivbok med hårda pärmar där de sedan skriver ner några punkter och klistrar in en bild. Vi har en världskarta på väggen där vi markerar var i världen ”grejerna” finns. Så småningom brukar man komma på olika kopplingar och samband mellan de olika ”grejerna”. Det är också en stående läxa att berätta hemma om ”grejen”. Hoppas att ni fått höra lite fakta om orangutangen för det var den ”grej” vi har hunnit med denna vecka. Ledtråden var: Cool orange släkting. Ny ledtråd är: Katastrofen år 79.

Vi har hunnit med att ha lite engelska också. Fyrorna lärde sig en ny sång: ”A peanut sat on a railroad track”. Finns på youtube, t ex här: https://www.youtube.com/watch?v=Oat1of0Z2iE. Femmorna jobbade med limerickar och efter det gick vi en Alphabet Walk utomhus och spanade efter saker på de olika bokstäverna, på engelska så klart! Medan grupp 1 av fyrorna hade slöjd passade grupp 2 och femmorna på att titta på Lilla Aktuellt och diskutera efteråt. Diskussionslusten var stor! Vi påbörjade också ett jobb med argumenterande texter. På svenskan högläser jag också ur ”Ishavspirater” och vi pratar om vad olika ord ur boken betyder, t ex mönstra på eller horisont. Vi har också letat homonymer, dvs ord som både låter och stavas likadant men kan ha olika betydelse. Exempelvis ren, skär, eka, skarv, såg.

Eleverna har kommit med önskemål om vad de vill göra med vårt grön flaggtema ”Djur och natur” i år. Lini, som är mattelärare, har genomfört en mattekoll för att se var hon behöver lägga fokus i sin undervisning. Med Lini har eleverna också påbörjat ett arbete om våra planeter på NO:n. På bildlektionen målade eleverna sommarminnen tillsammans med Lycille.

Vi undrar om det finns någon förälder som är haj på att bygga vindskydd. Det var nämligen ett av de önskemål som kom från klasserna när det gällde friluftsliv i vårt grönflaggtema. Vi är tacksamma för er hjälp!

Tack för ett trevligt föräldramöte i måndags! Nya klassföräldrar är Vidars mamma Maria, Wilmers mamma Ylva, Ninas mamma Eva samt Robins mamma Lena. Härligt att ni ställer upp! Under föräldramötet ställde jag frågan om ni föräldrar vill ha hem ledtråden för ”Grej of the Day” i mejlen så att ni kan prata om det hemma och de närvarande föräldrarna tyckte det var en bra idé.  Om det är någon som inte vill ha det i sin mejlbox meddela mig detta.

Här kommer en liten påminnelse. När det gäller planerad ledighet ska detta anmälas till klassläraren och det ska också fyllas i en ledighetsansökan senast två veckor innan ledigheten.

Så här fint blev det med barnens kloka tankar om hur vi ska ha det i vårt klassrum.

trivselregler nina

Vecka 35

Fortsätter med tema vänskap.

Tisdag: Vi tar bussen till biblioteket i Västerhaninge tillsammans med åk 6. Vi är tillbaka till lunch.

Torsdag: Friluftsdag, vi går runt sjön Muskan. Vi åker med bussen 8.48 och är tillbaka kl 14. Skicka med matsäck, alternativt en namnad matlåda som Janne kan fylla med mat.

Läxa är att berätta om Grej of the Day.

Trevlig helg!

Nina

______________________________________

 

Vecka 23 2017-06-09

Hej på er!

Veckan började med ett besök på Skansen, och trots inställda tåg, buss-strul inne i stan och massor av regn så fick vi en trevlig dag tillsammans. Vi fick se både järv, lodjur och varg, vi åt glass och vi hann även med några av redovisningarna som var inplanerade. De som inte redovisade inne på Skansen fick möjlighet att göra det idag i skolan. I övrigt så har veckan handlat mycket om att knyta ihop säcken, prata om vad vi har lärt oss och utvärdera hur vi tycker att skolåret har varit. Det är dock aldrig för sent att lära sig nya saker så idag började vi titta på film och läsa om grekisk mytologi. Vi fick lära oss lite om det Trojanska kriget och vem Akilles var.

Nästa vecka så vore det bra om eleverna har med sig en väska eller påse så att de kan ta hem det som finns i deras bänkar.

Vi ska till biblioteket på tisdag så påminn era barn att ta med de böcker som ska lämnas tillbaka nu innan sommaren. Efter biblioteket kommer vi att ta en promenad hem till mig och grilla hamburgare tillsammans med spår 2.

Information om skolavslutningen:

Vi har vanlig skoldag fram till kl 12:00 därefter får de elever som inte har fritids åka hem och komma tillbaka kl 16:00 när skolavslutningen börjar. Picknick medtages för de som önskar.

Detta är terminens sista veckobrev, så jag vill avsluta med att säga att det har varit otroligt roligt att få vara tillsammans med era barn de här sista veckorna! Det är ett gäng fantastiska ungar som jag har fått förmånen att lära känna under de tre åren som jag har arbetat här. Jag vill också passa på att önska de elever som lämnar oss lycka till och jag hoppas ni ska trivas i era nya skolor!

Er andra ser jag fram emot att träffa igen i augusti J

Trevlig helg!

Med vänlig hälsning,

Maria
Hej, hej!

Äntligen är vi inne i juni månad och det är knappt två veckor kvar till skolavslutningen.
Jag har varit på universitetet måndag-onsdag och då har Gudrun haft hand om klassen.
På skolrådet så röstades nästa års Grön Flagg-tema fram, det blev djur och natur.
Nu ser vi fram emot att planera spännande och lärorika arbetsområden kring det.
I torsdags när jag kom tillbaka så hade eleverna redovisning i historia.
Vi har under vårterminen arbetat med 1800-talet, så redovisningarna handlade bland annat om bygget av Göta Kanal, elektricitet, utvandringen till Amerika och de viktiga folkrörelserna som har lett till både Sveriges religionsfrihet och lagstiftningar kring alkoholförsäljning. Några elever ska fortsätta redovisningarna på torsdag nästa vecka. De har också arbetat med att förbereda sina arbeten i engelska inför besöket på   Skansen   nästa vecka.
Vi kommer att åka från skolan kl 08:46 och vi kommer att vara åter på skolan kl 14:56.
Det är matsäck som gäller om man inte har lämnat in en matlåda till Janne, då får man självklart mat från skolan. Om era barn skulle vilja ha med sig en glasspeng så är det helt ok. Detta kommer att vara sista utflykten tillsammans för spår 3 så vi hoppas på extra fint väder! Dock visar prognosen att det eventuellt kommer att regna så det är viktigt med kläder efter väder!

Nästa vecka är det ingen skola för eleverna på måndag och tisdag, men fritids är öppet på måndag för de barn som har anmält närvaro. Tisdagen är en röd dag och då har hela skolan stängt.

Information om skolavslutningen:

Vi har vanlig skoldag fram till kl 12:00 därefter får de elever som inte har fritids åka hem och komma tillbaka kl 16:00 när skolavslutningen börjar. Picknick medtages för de som önskar.

 

Trevlig helg!

Med vänlig hälsning,

Maria

Hej på er allihopa!

Denna korta vecka har varit både produktiv och mysig. Vi har arbetat färdigt med Snövit på engelskan och eleverna har börjat förbereda sina presentationer i historia. Studiebesöket på Stockholms Universitet var spännande, vi fick se några experiment och vi fick veta hur stjärnor föds och hur meteorologer gör när de ska spå vilket väder det blir. Efter att vi ätit vår matsäck i solen på universitetsområdet så mötte vi upp resten av skolan som var på Rudan. Dagen avslutades med ett svalkande fotbad i Rudansjön för många av eleverna.

Eftersom inga barn är anmälda till fritids på fredag så är fritids stängt på fredag.

Information om skolavslutningen:

Vi har vanlig skoldag fram till kl 12:00 därefter får de elever som inte har fritids åka hem och komma tillbaka kl 16:00 när skolavslutningen börjar.

Jag önskar er en solig och trevlig helg!

Med vänlig hälsning,

Maria
________________________

Hej på er allihopa!

Jag vill börja med att tacka för all hjälp vi fick i måndags, verkligen bra jobbat! Spår 3 blev väldigt glada över att chilla-hörnan nästan är färdig, den är minst sagt efterlängtad. I och med att det har varit hälsovecka denna vecka så har vi ägnat mycket tid och tanke åt kropp och knopp. Vi har börjat vissa morgnar med röris, gått tipspromenad, planterat godsaker i våra pallkragar och pysslat om vår arbetsmiljö. Eleverna har haft en hemuppgift där de skulle få lite koll på sina dagliga rutiner. Det är i och för sig ingen nyhet att rörelse och motion är bra för oss, men vi hoppas att med denna uppgift synliggöra hur viktigt det faktiskt är.

I torsdags hade vi en kanondag på Tekniska museet. Eleverna fick arbeta lite med “Det stora experimentet” som de tittade på i julas, de fick pröva på olika vintersporter, och testa olika övningar med hjälp av de så kallade enkla maskinerna. Vi gick även på utställningen “Out to sea” där vi fick se vad som händer med all plast som slängs i haven. Det är en utställning med en del skrämmande inslag, men jag blir enormt glad av att se att era fantastiska barn har en sådan fin syn på världen och djuren!

Vi avslutade veckan med gemensam frukost vilket var lika uppskattat som alltid.

Onsdag nästa vecka beger vi oss av till Stockholms universitet, där ska vi besöka Frågelådan som den Naturvetenskapliga institutionen anordnar varje år. Vi åker från skolan 07:43 och är tillbaka 13:56, Medtag matsäck eller lämna matlåda till Janne senast på måndag.

Hoppas ni får en mysig och solig helg!

/Maria

PS.

Nu när solen tittar fram är det bra om eleverna har vattenflaska med sig.

Hej,

Hoppas ni har haft en bra vecka, trots det galna vädret. Här på skolan har eleverna arbetat med att bli färdiga med Östersjö-projektet, och vi har fortsatt arbetet med bröderna Grimm i engelskan. I övrigt så kommer vi att arbeta för att bli klara med så mycket som möjligt i de olika ämnena innan terminen är slut. Detta gör att läxorna kan variera en del.

Nästa vecka har vi Hälsovecka här på skolan. Det innebär att vi kommer att fokusera extra mycket på vår hälsa med tema ”Kropp och Knopp”. Bland annat så kommer vi att inleda dagarna med “röris” på fotbollsplanen för hela skolan. Håll tummarna för att vädret är med oss! Som vanligt avslutas hälsoveckan med en gemensam frukost på fredagen. VIKTIGT!! Det ni tar med får INTE innehålla nötter.

Gudrun är tillbaka nästa vecka och kommer att ha vissa timmar med eleverna under kommande veckor.

Övrig information:

På måndagen den 15/5 så är det aktivitetskväll kl 16:30-19:00

På torsdagen den 18/5 så åker vi till Tekniska muséet. Bussen går 08:46 från skolan och vi är tillbaka kl 14:56. Medtag matsäck eller lämna en matlåda till Janne senast på tisdag den 16/5.

Gå gärna in och läs rektorsbrevet på Ekoskolans hemsida: http://ekoskolan.se/rektorsbrev

Har ni frågor så kontakta mig på: maria@ekoskolan.se

Trevlig helg!

Med vänlig hälsning,

Maria
__________________________________________________________

Hej,

Hur tråkigt jag än tycker att det är att Therese slutar så ser jag fram emot att ta över som klasslärare nu de sista veckorna. Fokus kommer förstås att ligga på att bli färdiga med de projekt som är påbörjade. Men vi kommer även att göra en del nya saker. Bland annat ska vi åka på ett par olika studiebesök, datum för dessa finns nedan.

18/5 Tekniska muséet. Vi åker bussen från skolan kl 08:46 och vi kommer att vara åter på skolan kl 14:56. Medtag matsäck eller lämna matlåda till Janne senast tisdagen den 16/5.

24/5 Frågelådan på Stockholms Universitet. Vi åker bussen från skolan (OBS!) 07:43 och vi är åter på skolan kl 13:56. Medtag matsäck eller lämna matlåda till Janne senast måndagen den 22/5.

7/6 Skansen. Vi åker bussen från skolan kl 08:46 och vi kommer att vara åter på skolan kl 14:56. Medtag matsäck eller lämna matlåda till Janne senast fredagen den 2/6.

Fortsättningsvis så kommer veckobreven att läggas ut på Ekoskolans hemsida. Om ni önskar att få veckobrevet per mail så hör av er till mig på maria@ekoskolan.se

Med vänlig hälsning,

Maria


Länk till Thereses sida

 

 

 

 

 

 

 

Skolstart den 20 augusti kl 9.00 – 10.30 Välkommen!

 

 

 

 

 

 

Hej!
En fin vecka når sitt slut och vi har ägnat en del tid år att försöka göra klart pågående arbetsområden. Många elever närmar sig slutet på spännande berättelser i Magiska dörren.
Denna veckas skrivteknik har handlat om adjektiv och adverb så vi har lagt en hel del tid på ordklasser. I engelskan har ”min” grupp arbetat med den svåra ing-formen och vi har även lärt oss en låt om ing-formen, riktigt kul har det varit. Gudruns grupp har arbetat med grundformen av är. I matematiken fortsätter arbetet med algoritmer och bråk.
Denna veckas rubriker och ”nya” ord har varit:
• Trakasserier – mobbing – kränkning – sexuella
• Misshandel – fysisk/psykisk
• Uppsåt
I går (läs torsdag) hade vi en fantastisk dag på Sörmlandsleden, alla elever gick den delvis tuffa vandringen på en mil och vi hade lekar runt allemansrätten m m. Vi hade turen att se ett rådjurskid samt en stor huggorm som vi höll på att skrämma slag på. Eleverna var fantastiska mot varandra under dagen och jag upplevde det enkelt att resa ihop så det är verkligen någonting vi kan utveckla under hösten med stadsvandringar etc.
theresevattensten29maj15

Tack för förtroendet
Therese
_________________________
Hej!
Vi har haft en bra arbetsvecka, vi fortsätter att arbeta med nyheter varje morgon. Denna vecka har ett par elever fått ta över ledarrollen i klassdiskussionen. Vi har även börjat jämföra nyhetsrapportering på radion med TV.
Denna veckas rubriker och ”nya” ord har varit:
• Ärekränkning
• Okvädningsord
• Migrationsverket
• Smuggling
• Kulturhistoriskt värde
• Farligt drickande – koffein – tonåringar
I medeltidstemat skriver vi mirakelberättelser och pratar om vardagslivet, hygien och mat. Vi har färdigställt första delen av vårt herbarium och eleverna har med hjälp av luppar identifierat och plockat ut ståndare, pistiller, och andra växtdelar. Vi har börjat syna pollineringen mer ingående och detta arbete kommer att fortsätta nästa vecka. I engelskan arbetar vi med oregelbundna verb och meningsbyggnad.
Den 28:e maj kommer år 3-5 kommer vi att gå en del av Sörmlandsleden detta skall ni ha fått information separat, vi behöver få tillbaka lapparna så vi vet när och var barnen ansluter.
therblom thblom

Tack för förtroendet
Therese

//En hälsning från köket: På torsdag behöver barnen matsäck. Är det någon det inte funkar för så fixar köket pastasallad. Hälsn Janne
______________________
Hej!
Vi har haft en trevlig men kort vecka då idrottsläraren var sjuk blev det idag ingen idrott men vi passade på att rensa upp lite bland vår saker samt ta fram material i form av förstoringsburkar, håvar och luppar till nästa veckas biologi ute. Av denna veckas nyheter har vi fokuserat på:
– Svenskarnas parti upphör Nazister
– Arbetslösheten minskar bland unga Arbetslös,
– IS Terrorister, terrordåd
– Jordbävningen i Nepal Naturkatastrofer, samhällen
Den 28:e maj har vi planerat en friluftsdag vilket innebär att år 3-5 kommer att vandra på Sörmlandsleden. En vandring i sörmländsk kulturbygd, fylld av historia, djupa skogar, vresiga bergknallar och glittrande sjöar. Med på vandringen följer Elisabeth, vi utgår från skolan kl 08.40 denna dag och egen matsäck och dricka medtages. Det kommer att finnas möjlighet för de som önskar att få med mat från skolan. Mer information om detta kommer nästa vecka.
Tack för förtroendet
Therese

_____
Hej!

Vi har haft en spännande och intensiv vecka och börjar hitta våra rutiner, vi börjar varje morgon med att lyssna på utvalda nyheter för att diskutera dessa och lära oss nya ord, denna veckas rubriker har varit:

–       Några vill förbjuda organiserat tiggeri.              populistiskt budskap

–       Svenska skolans resultat och lärarbrist.                           entusiastisk

–       Svenska taxichaufförers arbetssituation. minimilön, facklig organisation bonus
och provision

–       Båtflyktingarnas utsatthet.                                                  Båtflykting, FN, hjälpinsats, utsatthet

I svenskan fortsätter arbetet med ”Magiska dörren”, ett skrivprojekt där vi skaffat en professionell skådespelare Clara som skriver mot oss på nätet.

I biologi har vi påbörjat ett herbarium där vi samlat in växter och lagt dem i press och kommer fortsätta nästa vecka och prata om allt från pollinering till artbestämning.

I matematiken kommer bråk att stå fokus för 5:orna och algebra för 4:orna vi delar upp klassen i två grupper jag och Gudrun. Jag och eleverna är överens om att de måste lära sig multiplikationstabellerna för det ställer till svårigheter med bråkräkningen om de inte är automatiserade.

I Engelska arbetar ena gruppen arbetar med a, an, the och grunder med Gudrun och jag har andra gruppen i tal, hörförståelse och läsning.

Vi har avslutat veckan med att starta upp med improvisationsteater, de har varit riktigt duktiga.

Läxa: kommer att vara multiplikationstabellerna som jag skickar hem på måndag.

Tack för förtroendet

Therese Strate

Meddelande från elevrådet i onsdags:
Elevrådet har beslutat att barnen bara får ha med sig leksaker på bestämda dagar, dessa dagar kommer lärare och fritidspersonal att planera in. Detta betyder att leksaker inte längre är tillåtet att ha med sig mer än på de planerade leksaksdagarna. Anledningen till detta är bland annat att många barn har upplevt en oro att sakerna ska försvinna eller bli förstörda.

________________________________

Hej!

Den härliga vårvecka vi lämnat bakom oss har innehållit flera positiva inslag. Vi är inne på den andra av två hälsoveckor och detta innebär bl.a. att alla barn har varit ute på en frisk och sund långpromenad varje morgon. Ibland har vi mötts av lite tveksamheter hos några av barnen inför den här lilla sportstunden, men när vi väl klarat av våra 6 varv på hälsostigen har alla villigt medgivit att det ju var väldigt skönt. På detta vis borde man kanske alltid påbörja sin dag?

Barnen har sedan arbetat vidare i hälsans tecken genom att finstudera eget valda rätter från Jannes härliga skollunchmeny. Tanken är att barnen ska göras mer medvetna om tallriksmodellen och hur man kan påverka näringsinnehållet i dagens matintag. Barnen kommer att producera härliga faktablad kring detta med recepten. Dessa kan ni föräldrar se fram emot att få ta del av på ett än så länge lite hemligt sätt.

Vi har även varit till biblioteket, räknat klart kapitlet om geometri samt avslutat SO – arbetet om världsreligionerna. Nu stundar studier om medeltiden vilket brukar vara väldigt uppskattat av barnen. Det finns såå mycket spännande att lära sig!

En annan trevlig sak som hänt i veckan är att barnen fått träffa sin nya lärare. Till torsdag lunch fick vi finbesök av Therese som kommer att ta över efter mig. Jag tror att barnen kan se fram emot många fina veckor tillsammans med henne. Hon verkar passa som handsken för att ta hand om era fina barn. Det är med varm hand jag lämnar över till henne. Jag tror på fullaste allvar att hon är den absolut bästa lärare barnen kan få. Det kändes mycket positivt då hon träffade barnen.

Inför nästa vecka finns några saker att tänka på:

Tisdag: skolan stängd. Men hjärtligt välkomna till föräldrakaffe mellan 18-19 med påföljande årsmöte från 19.00.

Fredag: skolan stängd p.g.a. första maj

Kirsten vill också gärna att jag påminner om att barnen har en musikläxa till tisdagen v.19. Jag bifogar ett läxpapper jämte detta brev.

Ja, det var nog allt tror jag. Inte bara för den gången utan faktiskt helt och hållet för mig. Jag tackar ödmjukast för varje liten stund jag fått dela med era barn. De är helt fantastiska och de kommer att utgöra ett fint minne för mig nu när jag avslutar mitt yrkesverksamma liv som lärare. Jag önskar dem alla varmt lycka till i framtiden! Det har varit ett mycket trevligt samarbete med er alla!

Varma hälsningar från Jill!
___________________________
Hej!

Under veckan som gått, som ju varit en vecka i hälsans tecken, har vi förutom hälsan, jobbat vidare med en hel del redan påbörjade områden. I matten är det geometri som gäller, i svenska Magiska dörren. På engelskalektionerna har vi fortsatt att titta på Max´s movie samt tränat lite grammatik. I första hand arbetade vi med genitiv men jag repeterade även kunskaper gällande plural och böjningsformerna av has och have.

SRV har varit här och hållit föredrag om sopåtervinning och vi har även fått åka till Gladö kvarn för att beskåda organiseringen av de sopor som ska återvinnas och sorteras. Det känns som att de flesta tyckte att det var riktigt roligt och intressant. Om inte annat så var tvåvåningsbussen som vi åkte till och från vårt sopbesök, riktigt rolig! Veckans mest spännande händelse verkar fler tycka att det var, att få sitta uppe på andra våningen.

I SO har vi gått igenom hinduism och buddism. Nästa vecka kommer vi att ha ett litet förhör på detta. Denna läxa – precis som annan viktig information – står att läsa om i skoldagboken, precis som alltid. Glöm inte att kolla i den samt att skriva er signatur då ni läst.

Inför nästa vecka är det särskilt viktigt att ni lägger fredagen på minnet. Det är 2 viktiga saker att komma ihåg till denna dag:

Bokbytardag: alla får ta med sig en bok att byta med en klasskamrat. Vill man, får man ta med 2 (och får då följaktligen ta med 2 andra hem). Boken/böckerna kan med fördel tas med så snart som möjligt i veckan så det inte glöms bort.

Gemensam frukost: Vi kommer att äta frukost tillsammans på fredag morgon. Likt förra året ombeds alla att ta med ett bidrag till vår stora frukostbuffé. Sen delar vi och ger och njuter av allas härligheter och lär oss kanske att gilla något nytt vi inte annars brukar äta. Viktigt är att uppmärksamma 2 saker:

Dels att det är hälsovecka och vi gärna ser att vår frukost samspelar med det temat.

Dels att ingenting som serveras under frukosten får innehålla nötter. Ni måste vara alldeles 100% säkra på att ingenting innehåller minsta lilla nöt. Som ni säkert förstår har detta med de allvarliga allergier som nötter kan orsaka. Toppen om vi kan hjälpas åt att påminna varandra om det här.

Ja, det var allt för denna gång. Trevlig helg till er alla! Hälsningar Jill

___________________

Hej!

Denna vecka har vi arbetat en hel del kring påsken. Barnen har fått se en film om Jesu liv, vi har påskpysslat, besökt Tungelsta kyrka för en påskvandring och vi har gjort uppgifter i engelskan som anknyter till påsken. Barnen har även haft ett litet läxförhör som behandlar de 3 religioner vi fram till nu arbetat med (Kristendom, judendom och islam). För de allra flesta gick det riktigt bra att svara på de skriftliga frågorna medan några ska få en ny chans att läsa på lite till. De som behöver läsa på för att skriva om har fått en notering om detta i sin skoldagbok.

I onsdags pratade vi om att romerna kommer att ha sin nationaldag den 8/4. Det visade sig att vi visste väldigt lite om romerna och hur deras historia ser ut. Därför kändes det extra viktigt att arbeta lite kring detta. Vi såg några program från UR som belyste både en hel del viktiga fakta och även förmedlade budskapet om alla människors lika värde. Barnen hade väldigt kloka åsikter och det känns bra att vi gemensamt kunde konstatera att vi alla är lika på insidan. Kloka och fina små barn ni har!

Utöver ovanstående har vi arbetat med både uppsatsskrivning och läsning på svenskan. Barnen fick läsa sina läsläxor högt i grupper och det fungerade väldigt bra. Det märktes att de alla läst på väldigt ordentligt. Roligt!

I matten har den ena gruppen inlett arbetet med geometri, den andra är fortfarande inne på uppställningar men ska påbörja geometrin efter lovet. Jag vill uppmärksamma er på att barnen idag (torsdag) kommer att få med sig en matteläxa hem. Givetvis är det inte meningen att de ska göra denna på lovet, om de inte väldigt gärna vill förstås… Men jag skickar hem den idag i alla fall. Torsdagen den 16/4 ska den vara inlämnad.

Direkt efter påsklovet kommer vi att få besök av SRV. De kommer att besöka skolan för att först föreläsa (måndag) och sedan ta med oss på ett studiebesök (onsdag). Båda aktiviteterna ligger inom skoltid så det innebär inga förändringar schematekniskt. Men bra att känna till ändå.

Ja, det var lite om veckan som gått. Jag vet inte om alla ni föräldrar hade möjlighet att komma till det föräldramöte som Anna-Karin kallade till i onsdags. För säkerhets skull vill jag därför berätta även via detta veckobrev vad mötet handlade om. Jag kommer tyvärr att sluta min anställning på skolan i slutet av vecka 18. Efter ett noggrant övervägande har jag kommit fram till att läraryrket kräver lite mer av mig än vad jag har att ge. Jag kommer att börja på ett helt vanligt ”8-5-jobb” och hoppas på så sätt få möjlighet att räcka till lite mer för mig själv och min familj. Det är ändå med en stor sorg jag meddelar detta. Jag tycker oerhört mycket om alla barn och kollegor på skolan. Men trots detta känns det beslut jag fattat helt rätt för mig. Jag ser fram emot de veckor som är kvar och lovar att göra allt jag kan för att övergången mellan mig och den som tar över efter mig ska bli så smidig som möjligt. Även Tina kommer att sluta sin anställning på ekoskolan. Fr.o.m. v.19 lämnar vi båda över våra uppdrag.

Hoppas att ni alla får en riktigt skön påskhelg!

Varma hälsningar från Jill
_______________________________________

Hej!

Under veckan som gått har vi arbetat med bl.a. följande:

Engelska: Tränat på olika böjningsformer av ordet ”har” samt tränat siffror. Vi har även sett en programserie på engelska (Max´s movie) vilken vi bearbetat med diskussionsfrågor.

Ma: olika arbeten i de olika grupperna men det har huvudsakligen handlat om uppställningar i olika former.

Svenska: Högläsning, tystläsning samt uppsatser

SO: Denna vecka har våra religionsstudier handlat om Islam. Vi håller även på att knyta ihop de tre systerreligionerna och har därför repeterat både kristendom och judendom. Nästa vecka (på onsdag) kommer barnen att få ett litet förhör gällande detta.

No: magnetism

Idrott: ett bollspel kallat attackfotboll. Barnen såg ut att tycka det var väldigt roligt!

Grön flagg: Barnen har fått arbeta i grupper med de ämnen vi behandlat under de senaste fredagarna på grön flagg-lektionerna. Det finns fina faktablad att beskåda på insidan av klassrumsdörren för den som är intresserad.

 

Nästkommande vecka kommer att förgyllas av en del lite annorlunda inslag. Dels är ju veckan kort eftersom det ju är stängt på fredag då det är långfredag, dels kommer vi att göra 2 utflykter:

Tisdag: Vi kommer att åka till biblioteket för att få ta del av ett så kallat bokprat. Bibliotekarien kommer att berätta lite om några böcker som kan inspirera lite extra till läsningen. Dessa besök brukar vara mycket uppskattade av barnen och de väcker ofta extra läslust vilket vi alla givetvis gläder oss åt.

Torsdag: Vi kommer att åka till Tungelsta kyrka för att få ta del av en så kallad påskvandring.

Utflykterna sker under vanlig skoltid så det är inget särskilt ni behöver tänka på. Men det kan ju ändå vara bra att känna till att vi åker om ni om någon anledning behöver komma senare någon dag.

Utöver detta kommer vi att ha lite påskinspirerade lekar på skärtorsdagen. Detta sker också under skoltid Alla barn kommer att kunna delta. Så håll tummarna för att vi får lite extra fint väder den dagen då vi ju tänkt få vara ute och njuta av våren.

Ja, det var allt för den här gången. Trevlig helg önskar Jill!
______________________________
Hej!

Under veckan som gått har vi bl.a. haft en härlig utflykt till Tungelsta. Vi alla njöt av vårvädret och barnen hann med att både fotografera, leka och en del fick också till några korta intervjuer med förbipasserande. Vi kommer att fortsätta vårt arbete om Tungelsta hembyggd nästa vecka.

Vi har fortsatt vårt batteriarbete både vad gäller insamlande av dem rent fysiskt men även insamlandet vad gäller kunskaper kring dessa. Barnen satt i vårsolen och klurade på var man kan hitta batterier i hemmet och vilka sorter som finns där. Under kommande vecka lägger vi in slutspurten i batterijakten och hoppas att vi vid slutdatumet den 25/3 är den grupp som samlat allra flest batterier. Jag tror vi kan ligga riktigt bra till så det blir spännande att få se resultatet av barnens slit.

I svenska har vi fortsatt vårt arbete med den magiska dörren. I matte och engelska arbetar vi med lite olika saker i de 2 grupperna. Att vi gör olika saker kan förklara att det denna vecka endast är matteläxa för dem som går i Tinas grupp (till torsdag). Då jag blev tvungen att stanna hemma med min son i slutet av veckan uteslöts möjligheten att dela ut matteläxa till min grupp. Även förhöret av engelskaläxan uteblev och därför får de elever som har engelska med mig ha samma läxa även till nästa vecka (till onsdag) Vi kör ett förhör kommande vecka istället för den onsdag som läxan egentligen var till. Jag lovar att se till att det klargörs tydligt i skoldagboken vilka barn som får vilka läxor till nästa vecka.

På tisdag nästa vecka klockan 16.30-17.30 får vi besök av logoped och språkforskaren Anna Eva Hallin. Ni föräldrar är hjärtligt välkomna att komma och lyssna till henne nu kommande tisdag. Det finns en anmälningsblankett i hallen där ni kan skriva upp er om ni vara med när hon delar med sig av sina klokheter vad gäller språkutveckling hos barn. Jag rekommenderar varmt att ni avsätter tid för detta. Ni får en fantastisk möjlighet till bättre insikt i barns lärande.

Viktigt även att känna till att fritids stänger 16.00 nu på tisdag. Personalkonferens.

Om ni inte redan lämnat pappret om vilka påsklovstider som gäller för ert barn vill vi gärna att ni gör det snarast.

 

Tack för ordet och trevlig helg! /  Jill
_______________________________
Hej alla föräldrar!

Under veckan som gått har vi arbetat bl.a. med:
Kristendom, efterarbete av vår förra högläsningsbok (Betty och spegeln) och uppstart av den nya (Betty och Robban, vilken barnen själva fått rösta fram). Vi har arbetat med projektet batterijakten och tackar allra djupast för det stora engagemang många av barnen gjort vad gäller strävan att tömma hela Sverige på batterier. Jag förmodar att det inte kan finnas särskilt många kvar snart…

Utöver detta har vi förstås haft både matte, engelska, bild och slöjd som vanligt. Utvecklingssamtalen är i full gång och jag säger liksom förra veckan att jag tycker att det är mycket givande att få träffa alla familjer för att få ägna några extra minuter åt ett barn åt gången. Känns toppen! Jag och Tina börja nu också få lite ordning på våra resonemang kring hur vi tänker att läxorna ska ligga.

Läxrutinen kommer att se ut som följer:

Måndagar                                 svenska

Onsdagar                                  Eng (jämn vecka) SO (ojämn vecka)

Torsdagar                                  NO (jämn vecka) Ma (ojämn vecka)

Nu till vecka 12 kommer det endast att vara engelskaläxa. Tina hade tänkt att lämna en NO-läxa (och det är därför den står med i skoldagboken) men eftersom hon blev sjuk i slutet av veckan kunde den inte delas ut. Från och med vecka 13 räknar vi med att vara i gång med 3 läxor per vecka. Läxorna ska alltid finnas inskrivna i era barns skoldagböcker. Jag vill gärna påminna om att det är jätteviktigt att ni hjälper era barn att hitta ett sätt att komma ihåg att göra och ta med läxorna till skolan. Jag passar också på att be er att skriva er signatur i skoldagboken då ni tagit del av det som står där. Tack på förhand!

Jag vill också passa på att påminna om at vårdnadshavarnekäten som delats ut till föräldrar med barn i åk 2 och 5 ska vara inlämnad senast den 20/3.

Önskar er alla en skön helg!

Hälsningar Jill
___________________________________
Hej alla föräldrar!

Nu under veckan som gått har vi påbörjat utvecklingssamtalen. Det känns väldigt roligt och stimulerande att träffa er föräldrar tillsammans med era barn och tillsammans ges möjlighet utforma era barns lärosituation så den blir så positiv som möjligt. Jag ser fram emot att träffa er alla som är kvar!

Jag vill be er som har samtal under vecka 12 att påminna era barn om att ta med de papper jag skickat hem ifyllda under kommande vecka. Det är viktigt att jag får svaren senast en dag innan samtalet, så jag hinner läsa igenom dem innan vi träffas.

Jag vill också be er att titta efter det måldokument som jag skickade hem före sportlovet. Det är ett häfte som handlar om hur vi arbetat med de bibliska berättelserna. Jag vill gärna att ni tittar igenom dessa papper och sedan skriver er signatur på framsidan innan era barn tar dem tillbaka till skolan. Dessa måldokument ska finnas samlade i barnens pärmar under fliken måluppfyllelse.

Snart kommer skolplaneenkäten att delas ut. Det är föräldrar i åk 2 och 5 som ska fylla i den. Jag återkommer med utförligare information framöver.

Under veckan som gått har vi arbetat med kristendom (som är den första av de fem världsreligioner vi kommer att gå igenom de närmsta veckorna).

Vi har inlett ett arbetsområde kring batterier. Vi är med i en tävling som kallas ”Batterijakten”. Era barn är väl insatta i sina förväntade arbetsinsatser och de verkar väldigt, väldigt motiverade att snoka rätt på vartenda litet batteri som går att uppbringa inför insamlingen. Ett riktigt bra initiativ av föreningen ”Håll Sverige rent”, vilka anordnar detta årliga jippo, tycker jag.

Utöver detta har Tina inlett sina första No och Engelsklektioner. Som ni kommer att se när ni läser era barns skoldagböcker har barnen fått sin första läxa i engelska denna vecka. Denna läxa är till på onsdag. Det är även dags för musikprov (tisdag) under kommande vecka.

Jag och Tina har startat upp ett samtal gällande hur läxdagarna för spår 3 kommer att ligga. Det är inte helt klart ännu så vi ber er ha lite tålamod ett litet tag till med information kring läxorna. Min förhoppning är att kunna informera mer ingående kring detta i nästa veckobrev.

Ja, det var lite om hur veckan sett ut. Inför kommande vecka finns inget särskilt mer ni behöver tänka på än de utvecklingssamtal som är bokade och att hjälpa era barn att ha bra kläder med sig tills nu på tisdag då de ju är ute (som vanligt) hela förmiddagen. Man vet ju inte så mycket kring hur det ska se ut med vädret från dag till dag så här års. Fast att vi ska få rejäl vårvärme på söndag det har väl ingen missat, antar jag…

En riktigt trevlig helg vill jag önska er alla.

Varma hälsningar från Jill
__
Hej alla föräldrar!

I veckan har vi, som vanligt, gjort en väldig massa saker. Men kanske viktigast av allt vi gjort har varit att vi välkomnat vår nya lärare, Tina, till vår skola. Tina är väldigt efterlängtad och hon kommer att träffa barnen i spår 3 en hel del framöver. Jag och Tina kommer att samarbeta kring både engelska och matte. Samarbetet kommer att ske på ett flertal olika sätt. Vi kommer att prova oss fram för att på så vis ta vara på bådas våra kompetenser på allra bästa sätt. Ibland kommer vi att dela barnen i grupper. Men inget kommer att vara statiskt. Ibland kommer vi att ha barnen i helklass, ibland i en viss gruppsammansättning andra gånger på något annat sätt. Därför vill vi redan nu säga att ni inte ska fundera så mycket över hur vi för tillfället kommer att indela barnen efter sportlovet. Vi provar oss fram som sagt, och sätter förstås hela tiden gruppens bästa i fokus. Jättebra kommer det att bli. Det är vi båda helt övertygade om.

Tina kommer även att ansvara för NO undervisningen i både spår 2 och 3. Dessutom kommer hon att vara inne på fritids en del. Som ni säkert förstår är hon en väldigt efterlängtad förstärkning. Särskilt nu i dessa sjuktider! Vi ser fram emot att försöka hålla oss friska framöver. Ett väldigt välkommet sportlov stundar och sedan får vi börja om med nya friska tag.

Batterijakten! Åk 4 är deltar i HSR.s tävling  ”Batterijakten” den 5-25 mars, därför är vi jättetacksamma för alla små gamla batterier ni kan hitta. Se vidare: http://www.hsr.se/kalendarium/batterijakten-0
I Batterijakten samlar vi in hushållsbatterier; lösa småbatterier och engångsbatterier men inte uppladdningsbara batterier. Till hushållsbatterier hör batterier märkta med:

 • AA, AAA, AAAA
 • C och D
 • 9V och 4,5 V
 • knappcellsbatterier


Jo, och så har jag förstås lite att berätta om skolarbetet också… I veckan som gått har vi:

Påbörjat kapitel 3 i vårt skrivprojekt ”Den magiska dörren”, tränat vidare på adjektiv – denna gång för att berika uppsatserna barnen skriver till just detta skrivprojekt med ett ökat antal målande beskrivningar av känslor. Vi har jobbat vidare i matematikböckerna och dessutom berikat våra kunskaper i matematik både genom att spela Casino och Plump. Barnen har arbetat i sina läsförståelseböcker och efter lovet kommer jag låta dem diskutera de svar som lett dem fram till deras slutsatser, i grupper. Vi har också haft storstädning av pärmar och hyllor. Från och med nu sitter endast aktuella papper i pärmarna och detta medför att det blir lättare för barnen att hålla ordning och lätt hitta sina saker och papper. Vi kommer att få en toppenbra uppstart efter lovet, tror jag. Ordning och reda och med möjligheter att vässa undervisningen lite ytterligare nu när vi kan dela upp oss lite efter behov, ibland. Blir toppen!

Efter lovet kör vi igång med utvecklingssamtalen. Jag vill be er som har era samtal på tisdagen vecka 10 att senast måndagen innan lämna de utvärderingsblad jag skickat hem med barnen (om ni inte gjort det redan nu förstås). Skulle ni sakna pappren av någon anledning är det bra om ni hör av er till mig per mejl så får jag försöka mejla över dessa. Det är viktigt att jag får svaren senast en dag innan samtalet så jag hinner läsa igenom innan vi träffas.

En annan sak som också händer efter lovet är att vi får besök av skolsköterskan onsdagen den 4/3. Det är den vanliga rutinundersökningen med längd och vikt bl.a. som står på agendan. Det är inget särskilt ni behöver tänka på i samband med besöket. Men jag informerar i alla fall.

Ja, det skulle väl vara allt för den här gången då. Jag önskar alla ett trevligt sportlov. Hoppas att ni alla får möjlighet till lite extra samvaro med era barn även om de kanske kommer att vara en del på fritids. Själv ser jag mycket fram emot att få lite extra tid med familjen. Även om jag visst och sant ändå kommer att sakna era fina barn en del också.

På återseende vecka 10!

Varma hälsningar från Jill
________________
Hej alla föräldrar!

Under veckan som gått har vi arbetat med bl.a. följande:

Vi har fortsatt vårt arbete kring Samerna. Vi har sett film, diskuterat och befäst våra nya kunskaper genom att arbeta med skrivuppgifter. Barnen har varit väldigt engagerade och intresserade. Precis som då vi talade om judeförföljelserna vid förintelsens minnesdag, likaså nu blev det väldigt påtagligt hur lite förkunskaper många av barnen hade i dessa ämnen innan vi började tala om dem. Både jag och barnen tyckte att det var väldigt viktiga saker att känna till och lära sig om. Det känns väldigt kreativt och bra att vi ägnat oss åt detta de senaste veckorna. Som ett litet stickspår kom vi in på att Indianerna också tillhör ett släkte som blivit förföljt och förtryckt. Som tur var kom vi på att vi kunde se filmen om Pocahontas. En underbar Disneyfilm, om man frågar mig, en film som inte bara är rolig och spännande utan även mycket lärorik då den speglar indianernas situation då de vita kom och skulle ta deras mark. Det blev en bra avrundning av undervisningen som knöt ihop de gemensamma nämnarna som, att man kan se hur förtryck kan utövas av människor mot varandra. Förhoppningsvis lärde sig barnen även lite om hur vi alla ska vara mot varandra. Förtryck kan starta på en skolgård också. Jag tror att några fick sig en tankeställare och att de förstod att vi alla behöver välkomna varandras olikheter och öka vår acceptans när vi tycker att någon är annorlunda. Man får vara annorlunda! Det är vackert och bra och viktigt att komma ihåg. Alla är bra som de är!

Vi har också arbetat en del i matteböckerna. För varje gång blir jag lite klokare och mer insiktsfull i hur vi skulle kunna dela barnen i grupper för att de ska få stimulerande och lämpliga uppgifter som passar deras kunskapsutveckling så bra som möjligt. Nästa vecka kommer Tina vår nya lärarkollega. Jag ser mycket fram emot att få starta upp den undervisning vi tillsammans ska snickra ihop. Tror det kommer att bli jättebra för barnen att delas upp i grupper.

I SO har vi fortsatt vårt arbete med bibelberättelser. Denna vecka har vi knutit ihop säcken lite och barnen har fått skriva sammanfattningar av vad de lärt sig. Det var mycket skulle det visa sig! Vi har även haft en liten frågesport där barnen fick tävla mot varandra i grupper. Jag tror att så gott som alla kunde glädja sig över att få alla rätt. Jag vet inte om jag gjorde det lite för enkelt men det var väldigt roligt att se så många stolta barn. Härligt att kunna uppmärksamma dem på hur roligt det är att kunna befästa det man lärt sig

Idag fredag har vi skrivit dikter inspirerade från naturen. Vi har tittat på vackra vinterbilder som inspiration, lyssnat till Snö” av Laleh och sedan gått ut tillsammans för att samla intryck till våra dikter. Alstren kommer att dekoreras med valfria bilder, färgade bakgrunder och barnens bästa välskrivning och de kommer sedan sättas upp i klassrummet. Kom gärna in och titta!

Tyvärr blev inte vårt besök på Lidaskolan av denna vecka p.g.a. sjukdom i personalen. Många av barnen blev förstås besvikna vilket jag mycket väl kan förstå. Tur då att vi bokat ännu ett besök. Nu på onsdag den 18/2 försöker vi igen. Glöm inte att hjälpa barnen att packa bra idrottskläder, skor, handduk, tvål och vattenflaska. Var snälla och fyll i lappen jag skickar med hem idag. Den behöver vi för att veta att alla är på plats när det är dags att åka ifrån skolan, alternativt om ni hellre lämnar direkt till Lidaskolan. Jag tar gärna lappen direkt på måndag. Och – glöm inte att också läsa era barns skoldagböcker och signera på den vecka som varit. Även dessa vill jag gärna ha måndag morgon.

På tisdag har vi personalkonferens så då är det viktigt att ni hämtat era barn till senast klockan 16.00. Tack för det!

Jag skickar med några dokument hem med era barn idag gällande utvecklingssamtalen som börjar v. 10. Var snälla och läs igenom dessa och lämna lappen med bekräftelse på att ni tagit del av vilken tid vi ordnat för ert samtal. Någon vecka innan samtalet kommer jag att skicka hem ytterligare några dokument som ni behöver ta del av. Dessa återkommer jag som sagt med.

Det var allt för denna gången. Ha en trevlig helg allihop!

Hälsningar Jill
______________
Hej!

Vad jag förstår verkar barnen ha haft en bra vecka här i skolan. Tyvärr har jag varit sjuk och har därför inte någon egen personlig delaktighet i detta. Men då jag idag, fredag, pratat med både barn och vuxna här på skolan får jag uppfattningen att allt har gått alldeles utmärkt utan mig. Undervisningen har fungerat väl och jag blev riktigt avundsjuk då jag fick höra om allt spännande som hänt i min frånvaro. I korthet har jag hört berättas att: Det har visats en film om häxor, vilken efterarbetats med samtal om utanförskap, det har räknats i matteböckerna, barnen har fått skriva texter på engelska om sig själva och det har arbetats med lera på bilden bland mycket annat.

Idag när jag kom tillbaka inleddes dagen med film, samtal och en liten skrivuppgift om samerna. Detta eftersom det ju idag är samernas nationaldag. Vi kommer att fortsätta en liten bit in i nästa vecka med arbetet om samerna. Nästa vecka inleds även med en del samtal kring hur vi kan göra för att vara ändå snällare och vänligare mot varandra än vi faktiskt redan är. Jag upplever att det är en väldigt trevlig och harmonisk stämning här på skolan för det allra mesta mellan barn, vuxna och oss alla emellan. Men nästa vecka är det ju ”Vänliga veckan” så därför tänkte vi spä på snällheterna lite extra. Vi kommer att påbörja en liten aktivitet i början av veckan och ni föräldrar kan, om ni vill, följa barnens insatser på ett ”vänligaveckanark” som sitter på dörren in till klassrummet. Där har jag tänkt att vi skriver upp allt extra vi gör för varandra. Tror jag ska inleda med att skriva den första lappen och på så sätt bidra med något trevligt för barnen på måndag – men har inte riktigt kommit på vad än. Vi får väl se…

På onsdag är det dags att åka iväg till Lida för ett pass i deras gymnastiksal. Ett säkert efterlängtat besök för många. Viktigt att komma ihåg inför denna dag är:

Idrottskläder

Idrottsskor

Vattenflaska

Frukt

Handduk och tvål

Barnen kommer att ge sig av direkt på morgonen på onsdag (7.45). De beräknas vara tillbaka vid lunchtid ungefär.

Hoppas att ni alla får möjlighet att vara ute och njuta av den härliga vintersolen som lyser över de vackert snöbeklädda träden i vårt vackra vinterland. Det var länge sedan vi hade en så vacker dag som idag Hoppas det fortsätter i helgen!

Varma hälsningar till er alla från Jill
________________
Hej allihop!

Under veckan som vi lämnat bakom oss har vi i skolan ägnat åt oss följande:

 • Vi har arbetat vidare med vårt skrivprojekt: Den magiska dörren.
 • Vi har lyssnat till berättelsen om Abraham och elden under SO-lektionen och i samband med detta tränat på att skriva stödord och skapa tankekartor.
 • Vi har uppmärksammat ”förintelsen minnesdag”. Barnen fick se en film och vi skapade därefter tillsammans olika kollage för att bearbeta det vi kände och upplevde.
 • Vi har tränat ordklasser. Fortfarande med tyngdvikten på adjektiv.
 • I engelska har vi arbetat med en text som handlar om husdjur, gjort en hörövning till denna samt arbetat vidare med böjningsformerna av adjektiv.
 • Idag, fredag, delade jag ut våra nya fina läsförståelseböcker till barnen. De har själva fått vara med och önska vilken svårighetsnivå de tror passar dem bäst. Vi kommer att alternera läsningen av skönlitterära böcker med läsförståelsetexterna. Det kommer att hjälpa mig mycket att se hur de klarar läsförståelseövningarna inför nästa tillfälle då det blir dags att låna böcker på biblioteket. Läsförståelseböckerna kommer också att ge oss möjlighet till intressanta diskussioner i smågrupper gällande texterna

Ja, det var i stort vad vi haft för oss i veckan. Vad gäller slöjdlektionerna vill jag uppmärksamma er på att det är olika sluttider för 4:orna på torsdagarna. Den första gruppen.

A-gruppen slutar 14.30 på torsdagarna fram t.o.m. v.12. Därefter kommer de sluta 15.45

B-gruppen  slutar 15.45 på torsdagarna fram t.o.m. v.12. Därefter kommer de att sluta 14.30

Detta är markerat i schemat men jag tänkte ändå att det kanske är bra att förtydliga genom att skriva ut vilken grupp era barn tillhör.

Ja, då återstår bara för mig att önska er en trevlig helg! Vi hörs och ses nästa vecka! /Jill
_____________________________
Hej alla föräldrar!

I veckan som gått har vi gjort följande:

Vi har tränat på ordklasserna substantiv, adjektiv och verb och då lagt största fokus på adjektiven. Detta arbetade vi också vidare med under utedagen i tisdags. Jag passade på att integrera engelska i grammatikövningarna så vi lärde oss även att komparera adjektiv på engelska. Arbetet med adjektiv kommer att fortgå de närmsta veckorna. Vi kommer att repetera och öva tills vi alla känner oss säkra på adjektivets böjningsformer både i svenska och engelska. Dessutom använder vi oss av adjektiven i vårt nya skrivprojekt ”Den magiska spegeln”. Vi har arbetat med både text och bild till den bok som alla kommer att skapa. Barnen har arbetat väldigt flitigt och verkar att tycka att det är roligt. Än en gång vill jag berömma era barn. Vi har för det allra mesta en fantastisk arbetsro i klassrummet. Med mycket liten ansträngning går det att få barnen att arbeta toppenbra. Vi har verkligen ännu en gång haft en jättebra vecka!

Utöver ovanstående har vi också inlett ett religionsarbete som kommer att pågå ungefär fram till sportlovet. Vi har lyssnat till en väldigt spännande radioteater som beskriver ett antal berättelser ur gamla testamentet. Vi kommer att använda oss en hel del av tankekartor för att barnen ska få träna på att återberätta det de lyssnat till. Under nästa vecka kommer vi att lyssna till ett avsnitt där Abraham blir ombedd av Gud att offra sin son Isak för att bevisa sin tro. Be gärna era barn återberätta vad de minns. Det är verkligen spännande historier!

I veckan hade vi lärare här på skolan besök av en kvinna som forskar om barns språkutveckling. Hon håller på med ett projekt där hon behöver hjälp av barn födda -04. Det låter som att det nog är både lärorikt och roligt att delta i projektet. Jag har skickat med information gällande detta som det är bra om ni tar del av. Är ni intresserade av att låta ert barn vara med kommer hon att ta kontakt med er.

Kirsten bad mig att förmedla följande text till er därhemma:

Alla har fått ett papper med ord för olika dynamik, tempo o.s.v. Vecka 11 ska vi ha ett kunskapstest om olika dynamik och tempo. Från och med förra veckan ska vi prata om de olika orden medan vi lyssnar till musik och beskriver den och använder orden från listan.

Jag har ännu inte delat ut någon läxa till barnen. Men jag vill påminna er alla om att det är toppen om ni kommer ihåg att läsa i barnens skoldagböcker och signera efteråt. På måndag morgon behöver vi ha böckerna tillbaka här i skolan.

Hoppas att ni alla får en trevlig helg!

Hälsningar Jill

______________________________

Hej!

Här i skolan har vi haft en bra vecka. Den andra av de två vänskapsveckorna vi planerat in som uppstart av terminen är till ända. I spår 3 har vi på temat vänskap bl.a. haft diskussionsövningar där barnen tillsammans i smågrupper fått sitta och prata, vi har spelat vänskapsspel och även påbörjat skapandet av ett eget vänskapsspel som vi ska sätta ihop och spela framöver och vi har lekt lekar där vi beskrivit varandra på en mängd olika positiva sätt. Jag uppfattar att barnen i gruppen har lätt för att vara snälla mot varandra och det är verkligen härligt! Det öppnar så mycket möjligheter om vi har ett vänligt, tryggt och harmoniskt klimat omkring oss. Även om de första inledande vänskapsveckorna i och med fredagen nu avslutats kommer vi naturligtvis fortsätta att hålla vänskapsarbetet levande. Det får lysa igenom skolarbetet som en röd tråd så att vi kan fortsätta att ha den varma positiva stämning som terminen inletts av.

Vad gäller skolarbete veckan som gått så har vi bl.a. startat upp läsningen med ett besök på biblioteket, vi har sett en kort film på engelska och tränat på glosor som förkom där och barnen har även fått göra en mattediagnos. Nästa vecka drar vi igång med en uppstart av SO som inledningsvis kommer att handla om religion, engelskan kommer att köra igång med både lästräning och skrivuppgifter och även slöjden kommer igång fr.o.m. vecka 4. I svenskan hoppas jag kunna starta upp några läsförståelseövningar. Vi har beställt material som för hoppningsvis blivit levererat till slutet av veckan. Ja, det kommer att bli en bra vecka, tror jag. Det ska bli roligt att komma igång med skolarbetet lite mer ”på riktigt”.

Vad gäller läxor så vill jag be er att ha lite tålamod. Jag har inte kommit in i verksamheten riktigt så mycket än att jag kommit på hur jag vill strukturera upp rutinerna kring detta. Det jag vet, är att jag vill försöka göra det så lätt som möjligt för er föräldrar (och även barnen givetvis) att kunna veta vilka läxor som skickas ut och till när de är. Det kan hända att de kommer en och annan ”ströläxa” nu i början men framöver kommer jag att se till att det blir fasta läxdagar så att det blir enkelt för er. För att ytterligare förtydliga och för att träna barnens egen ansvarsförmåga kommer läxorna alltid att stå med i skoldagboken. Denna får ni hem varje fredag och där kan ni läsa både om läxor och andra aktiviteter inför kommande vecka. Även en liten utvärdering över hur veckan varit för ert barn kommer med boken. Jag vill gärna att ni läser både denna utvärdering och att ni uppmärksammar vilka läxor som ska göras till påföljande vecka. Slutligen önskar jag att ni sätter er signatur på uppslaget för den pågående veckan så jag vet att ni tagit del. Jag bifogar en liten instruktion gällande skoldagboken med detta brev.

Tyvärr råkade det bli ett litet fel i skoldagboken denna vecka. Jag har bett att barnen ska skriva in att det är 16 – stängning av fritids nu på tisdag den 20.nde. Detta gäller inte. Fritids är öppet som vanligt denna dag.

Trevlig helg till er alla!

Hälsningar Jill

-Information om skoldagboken

Så här kommer arbetet med skoldagboken att gå till:

Planering för kommande vecka:

Läxor: barnen skriver varje torsdag in nästa veckas läxor och andra aktiviteter på uppslaget för den kommande veckan. Boken skickas hem på fredagar.

Mål: Barnen skriver även upp ett mål de vill sträva efter att uppnå.

Tillbakablick över veckan som gått:

Måluppfyllelse för veckan som gått: Därefter bläddrar de tillbaka till pågående vecka. Där läser de igenom det mål de satt upp för veckan som gått. De utvärderar detta mål genom att sätta:

En pil uppåt för ett väl uppnått mål

En pil nedåt för ett mål som inte gått så bra

En pil åt sidan för ett mål som gått lite mittemellan

Utvärderande av veckan som gått: Sedan utvärderar de veckan som varit. Barnen uppmanas att skriva om saker som berört dem, positivt och/eller negativt, och även motivera varför de tycker som de gör. Ibland kanske jag skriver en liten kommentar till deras text, ibland kommer jag bara att markera att jag läst genom att skriva mitt namn. Jag vill att även ni föräldrar gör likadant. Dels för att det är viktigt att barnen känner sig sedda, dels för att ni på så sätt visar att ni tagit del av all information som följt med skoldagboken, så att jag vet att ni vet. Barnen är fortfarande alltför små för att klara ansvaret själva för att läxor blir gjorda och att matsäckar, packning av idrottskläder och liknande fungerar. Detta behöver de er hjälp med. Viktigt alltså att ni läser och skriver på varje fredag då skoldagboken kommer hem. Måndag morgon måste skoldagboken vara tillbaka i skolan igen för att barnen ska kunna använda den igen under veckan.

__________________

Hej alla föräldrar!

Årets första lilla (!) skolvecka är avklarad. Det har varit 2 intensiva, roliga, spännande och härliga dagar. Det tror jag att både jag och barnen är överens om. Det har inte varit så mycket skolarbete direkt utan jag och barnen har koncentrerat oss mer på att lära känna varandra och vi har tillsammans haft en liten mjukstart där vi gjort en del samarbetsövningar, namnlekar och lite annat smått och gott. Vi har även repeterat en del av de regler som alla behöver känna till för att vi tillsammans ska få det bra i skolan. Vi har också skapat en del nya för hur vi vill ha det i klassrummet. Barnen har hjälpts åt att välja ut de regler de tycker är viktigast och de har därefter fått rita bilder som visar hur man följer dessa.

Oavsett vad vi gjort så vill jag ge era härliga barn högsta betyg. Vilka fantastiska barn jag fått ta över! Ibland har man tur… De har lyssnat fantastiskt bra på lektionerna, vi har haft en positiv stämning med många skratt och även full koncentration då jag har efterfrågat det. Efter lunchrasten i torsdags gjorde vi en läsförståelseövning och alla satt som tända ljus. Vilken uppstart! Det ska bli jätteroligt att få arbeta tillsammans med barnen! Jag ser mycket fram emot allt det roliga, lärorika och utvecklande som vi tillsammans kan se fram emot. Härligt!

Inför nästa vecka är det några saker jag skulle vilja be er om hjälp med:

Barnen har fått med sig en liten hemuppgift. Den ska vara klar någon gång under veckan som kommer. Den handlar om att barnen ska skriva ned några påståenden (på en lapp jag skickat med dem) där de berättar 3 påståenden om sig själva varav bara ett ska vara sant. Vi kommer sedan tillsammans i klassen att gissa vilket det är som stämmer. Barnen har även fått en liten instruktion gällande denna uppgift så jag tror att det ska gå bra för dem att förstå vad de ska göra. Hör gärna av er till mig om det uppstår några frågor jill@ekoskolan.se.

Jag har låtit alla barn skriva en liten utvärdering som de fått med sig hem gällande dessa två första skoldagar. Några har skrivit den i sin skoldagbok, några på lösblad. Jag skulle vara glad om ni kan vara snälla och läsa, skriva er signatur på den och hjälpa barnen att komma ihåg att få den med tillbaka till skolan till måndagen.

Vi kommer framöver att arbeta med skoldagboken på ett sätt som jag tror blir lite nytt för några. Ett sätt där barnen får träna sig i att ta eget ansvar för viktiga datum, läxor och liknande och även att utvärdera och få syn på sitt eget lärande. Jag kommer att vilja skapa en positiv trevägskommunikation där både ni föräldrar, era barn och jag blir delaktiga i barnens utvecklingsmöjligheter. Det brukar bli toppen! Jag hoppas att ni också kommer att tycka det. Det kommer mer information om hur jag vill jobba med skoldagboken i nästa veckobrev.

Före uppstarten beslutades det på ett av våra möten att vi önskar att alla lämnar alla typer av snö-åk-leksaker (kan det heta så?) hemma. Alltså: Inga pulkor, snowboards, brädor eller liknande ska tas med till skolan. Däremot hjälmar vill vi gärna att barnen får med sig hemifrån om de nu äntligen blir någon snö och barnen får möjlighet att åka. Det som barnen sedan får åka på kommer skolan fördela till barnen.

Sist av allt tänkte jag skriva en liten kort presentation av mig själv. Jag heter Jill Orefall och jag är 50 år gammal. Jag bor på Vendelsö där jag tills nyligen arbetat i en årskurs ett. Dessförinnan har jag arbetat ca 10 år i skolan. Jag har varit klasslärare i alla årskurser t.o.m. sexan, någon gång, och jag har också varit inne på fritids en sväng samt jobbat som resurs i en förskoleklass. Under ett år arbetade jag i en lärstudio för barn i behov av särskilt stöd och jag har dessutom arbetat som idrottslärare under ett par år. Mest av allt har jag varit på mellanstadiet. Barn som är i den ålder som era är nog min favorit. Jag ser mycket fram emot att få ta hand om era små guldklimpar. De ämnen där jag ska ansvara för barnens undervisning är svenska, matematik, SO och engelska.

Sist men inte minst: var snälla och uppmärksamma att barnen har fått nya scheman fr.o.m. denna termin. Lunchrasten har förlängts, det har lagts in en eftermiddagsrast och några ämnen har bytt plats. Sluttiden för skoldagarna är inte de samma som förut så det är viktigt att ni ber att få titta på de scheman som jag skickat med barnen hem idag. De har även fått med sig rektorsbrev och dokument som handlar om hur vi på skolan arbetar mot kränkningar.

Hoppas ni alla får en trevlig helg!

Varma hälsningar från Jill

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veckobrev v. 50

Luciavecka!

Den här veckan har vi startat med julförberedelserna här på skolan. Vi har gjort pepparkaksdeg och bakat pepparkakor och lussebullar. Inför luciatåget så har vi som vanligt bundit kransar och gjort fras till stjärngossestrutarna. I torsdags hade vi ett jättetrevligt luciafirande och det var roligt att så många vuxna kom och tittade på barnen som sjöng så fint!

I skolämnena försöker vi avsluta de olika uppgifterna vi arbetat med under hösten. Vi utvärderar och sammanfattar Geografi, tema Sverige, nästa måndag.

I år 4 vill Haninge kommun att eleverna gör läsförståelsetester under hösten och våren. Detta hjälper oss på skolan att se vilka behov eller extra utmaningar som finns bland eleverna. Den här veckan har vi hunnit göra två av tre texter med tillhörande frågor. Vi gör den sista texten under tisdag nästa vecka och ni kommer sedan få hem ett litet häfte med respons när allt är rättat och kommenterat.

Inför nästa vecka:

Det är viktigt att alla biblioteksböcker eleverna eventuellt har hemma lämnas in till mig senast torsdag 18/12 så att jag hinner lämna tillbaka dom till biblioteket innan jullovet.

Fredag 19/12 är det julavslutning kl. 8.00–9.45.

Trevlig helg!

/Kim
_____________________
Veckobrev v. 49

Det känns att det börjar närma sig jullov. Den här veckan har vi börjat fokusera på att avsluta höstterminens arbetsområden.

I Svenska har vi sett till att skriva klart alla kapitel på Skeppsbrottet, läsa igenom och eventuellt ändra och rätta texterna. Eleverna har ritat framsidor och några har hunnit sätta ihop alla sidorna till en bok.

I SO är vi också på upploppet av temat Sveriges geografi. Vi har den här veckan läst om naturresurser och har nu kvar att prata om befolkningsgeografi i Sverige.

Under terminen har vi haft bokcirkel 2-3 gånger i veckan, och nu har alla grupper läst klart sina böcker. Vi hinner inte påbörja någon ny bok nu så fram till jul kommer vi att arbeta med kortare texter och läsförståelse.

I tisdags var hela skolan och åkte skridskor och vi hade verkligen en jättetrevlig dag med lekar, god stämning och god matsäck!

Inför v. 50

Näsa vecka blir det Luciavecka.

Måndag – eleverna gör pepparkaksdeg

Tisdag – Kransbindning och tillverkning av fras (se till att strut eller lingonris är med senast till denna dag!). Vi har genrep av Luciatåget.

Onsdag – Julbak, tag gärna med kavel och pepparkaksformar.

Torsdag – Luciafirande kl. 15.30 (eleverna ska vara på plats 15.00)

Fredag – Tomtegröt och skinksmörgås till lunch.

Trevlig helg!


_____________________
Veckobrev v. 48

Julen närmar sig med stormsteg, och på fritids har det julpysslats för fullt den här veckan.

Vi har fokuserat på studieteknik den här veckan i Spår 3. Vi har tillsammans gjort övningar på Smartboarden där vi sökläst och tagit ut stödord ur olika slags texter. Eleverna har sedan tränat själva och tillsammans med bordsgrannen.

Vi har fokuserat på kartövningar i SO, och arbetat med både hav, sjöar, och städer i Sverige. Under onsdagen hade vi läxförhör på Sveriges landskap.

Med anledning av tema Livsstil och Hälsa i vårt Grön Flaggarbete så pratade vi om och gjorde övningar kopplade till jämställdhet. Eleverna fick samtala kring olika bilder på vanliga hushållssaker, färger och leksaker. Det blev väldigt intressanta diskussioner kring tidningar, klädaffärer, hushållssysslor och huvudpersoner i filmer.

Viktig information

Tisdag 2/12 är det dags för friluftsdag med skridskoåkning. Lapp att fylla i ditfärd och hemfärd skickades med hem i dag.

Vi kommer inte att ha möjlighet att åka till biblioteket igen efter jul och jag har därför bett eleverna ta med de böcker som de lånade sist vi var där så att jag kan åka och lämna igen dem.

Inför v. 49

Måndag –

Tisdag – Friluftsdag, medtag egen matsäck

Onsdag – Omprov Sveriges landskap

Torsdag

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim

 


________________________
Veckobrev v. 47

Nu är vi verkligen inne på den mörka delen av året! Glöm inte att sätta på er och era barn reflexer och/eller reflexvästar så att ni syns i mörkret.

Under veckan har vi arbetat vidare med tema Sverige i SO. Eleverna har fått läsa om Sveriges olika naturtyper. Vi har också kollat på ett avsnitt ur serien Berg på riktigt. Serien är från UR och eleverna har verkat tycka att det varit spännande att se film från olika delar av Norden.

I NO fortsätter vi arbetet med kroppen och i matte läser vi om decimaltal.

Under torsdagen började jag med enskilda samtal för att gå igenom målen i svenska för respektive årskurs, och vad varje elev behöver tänka på när de t.ex. skriver olika slags texter. Det blev givande samtal och jag hoppas att eleverna har ännu lite bättre koll på vad de ska kunna.

I svenska har vi den här veckan arbetat mycket med skrivande, vi har skrivit ännu ett kapitel på Skeppsbrottet och de flesta börjar bli klara med sina faktatexter om ett nordiskt djur.

Viktig information

Onsdag 26/11 åker Spår 3 till Lidaskolan igenom för att ha redskapsgymnastik. Eleverna som ska komma till skolan behöver även denna gång vara här så att de hinner med 7.46 bussen.

Fredag 28/11 kommer skolsköterskan till skolan för vaccinering av flickor i år 5, mot HPV (Gardasil). Jag skickar med lapp som ska fyllas i lämnas tillbaka till mig innan torsdag 27/11.

Inför v. 48

Måndag – Engelskaprov år 5

Tisdag –

Onsdag – Lidaskolan. Läxförhör Sveriges landskap

Torsdag –

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim
______________________________________
Veckobrev v. 46

Den här veckan har vi haft möjlighet att ha lite extra SO då eleverna inte hade idrott under onsdagsförmiddagen. Fyrorna har läst om hur istiden har lämnat spår efter sig i. Femmorna har arbetat med hur Sverige är indelat och börjat titta lite på de olika landskapstyperna som finns i vårt land.

I Svenskan börjar vi närma oss slutet på Skeppsbrottet, den här veckan skrev vi kapitel 8. Vi skriver också faktatexter om nordiska djur, och de flesta börjar bli klara.

I matte har år 5 arbetat mycket med statistik under veckan som gått.

Under fredagen arbetade vi tillsammans med Elisabeth med olika värderingsövningar, där barnen fick öva sig på att ta ställning och argumentera för sitt ställningstagande. Vi avslutade lektionen med lite lekar som var väldigt uppskattade.

Viktig information

Onsdag 19/11 samt 26/11 åker eleverna tillsammans med Elisabeth och Christine till Lidaskolan för att ha redskapsgymnastik. Papper skickades hem om detta förra veckan. Jag påminner om att eleverna som ska komma till skolan först behöver vara här i tid så att vi kan ta 7.46 bussen härifrån.

Inför v. 47

Måndag –

Tisdag –

Onsdag – Till Lidaskolan. Läxa SO lämnas in.

Torsdag – 4:or slöjd, 5:or bild

Fredag – Bokpresentation för de som inte gjorde den här veckan.

Trevlig helg!

/Kim
_______________________________
Veckobrev v. 45

Efter ett skönt höstlov är vi nu tillbaka i skolan igen.

Den här veckan har vi fokuserat mycket på stavning, och då framförallt vokaler, konsonanter och dubbelteckning. Vi har skrivit kapitel 7 på Skeppsbrottet, där eleverna fick bestämma namn på den öde ön och rita en flagga till

I NO har klassen börjat arbeta med tema ”Kroppen” och gjort olika övningar kring detta.

I SO har vi påbörjat temat ”Sveriges geografi”. Vi kommer fram till jul att läsa om hur Sverige formades, Sveriges olika naturlandskap, lite befolkningsgeografi och namngeografi. Eleverna kommer inför läxförhör kunna plugga hemma med olika internetbaserade program. Vi läser i läroboken och arbetar i arbetsboken under lektionerna.

Viktig information

Onsdag 12/11 åker Christine i väg med Elisabeth till Lidaskolan för att ha redskapsgymnastik med Spår 2. Eleverna i Spår 3 kommer därför att ha SO med mig istället för idrott.

Torsdag 13/11 är det Nationella läsdagen och vi uppmärksammar det genom att ha bokbytardag. Eleverna kan ta med sig 1-2 böcker hemifrån som de läst ut/tröttnat på/inte behöver. De har sedan möjlighet att byta till sig nya böcker på skolan. De böckerna man tar med sig ska passa de åldrar vi har på skolan (alltså inga pekböcker eller vuxenböcker).

Under fredagen kommer eleverna få berätta om en bra bok de läst för resten av klassen. De ska ta med boken och visa och de kommer få i läxa att skriva ihop en kort presentation av boken på måndag.

Inför v. 46

Måndag – Prov Hemkunskap år 5.
Tisdag – Utedag på skolgården.
Onsdag – SO istället för idrott.
Torsdag – Bokbytardag.
Fredag – Ta med och presentera en bra bok.

Trevlig helg!

/Kim
_____________________
Veckobrev v. 43

Den här veckan har vi på hela skolan fokuserat på FN, de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen. I spår 3 har eleverna fått skriva faktatexter om dessa tre områden. När vi var på biblioteket i tisdags så fick de ett antal frågor att svara på med hjälp av bibliotekets böcker. Vi har även arbetat med barnkonventionens artiklar genom att använda oss av appen Alla barns rätt. De fick i grupp välja en artikel som de ville illustrera med hjälp av ett foto.

Under fredagen samlades vi hela skolan för att kolla på ett avsnitt av Rättens riddare, diskutera och sedan gå runt och kolla på alla spårens arbeten. Dessa finns fortfarande kvar i cafét så kolla gärna när ni hämtar. Vi avslutade dagen med långbord med buffé där ingredienserna kom ifrån våra olika världsdelar.

Viktig information

I november har vi bokat Lidaskolan då att eleverna kan ha redskapsgymnastik. Spår 3 åker hela förmiddagen 19/11 och 23/11. Vecka 45 och 46 kommer elever från andra spår att åka tillsammans med Christine och idrotten utgår dessa dagar för spår 3. Vi kommer istället för idrott ha SO och engelska dessa dagar. Mer information kommer tillsammans med lapp hem måndag v. 45.

Trevlig helg!

/Kim
___________________________________
Veckobrev v. 42

Under veckan har vi fokuserat på skrivandet av faktatexter. Eleverna har påbörjat skrivandet om olika nordiska djur. Vi har tittat på hur olika faktatexter ska se ut och pratat om användandet av rubriker i texten.

Vi kan inte längre vara i skogen då älgjakten har börjat. Under tisdagsförmiddagen var vi istället kvar i klassrummet och arbetade med att skriva dikter med hjälp av de substantiv, adjektiv och verb vi skrev ner i skogen förra veckan. Eleverna målade bakgrunder att sätta upp sin dikt på.

I måndags hade vi en sista repetition av det man ska kunna inför provet måndag 20/10. Vi hann också med att se sista avsnittet av Dröm om demokrati.

Underfredagen hade hela skolan en timme där vi städade skolgården tillsammans i mindre bikupegrupper och avslutade med tipspromenad.

Viktig information:

På tisdag åker vi till biblioteket med anledning av FN-dagen 24/10. Vi kommer leta efter fakta böcker om FN, mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Under veckan skriver vi texter och förbereder för fredagen då hela skolan har aktiviteter gemensamt.

Under onsdag och torsdag nästa vecka kommer år 5 att ha heldagar med hemkunskap. Det innebär att år 4 kommer att ha lektioner själva. Femmorna lagar sin egen lunch dessa två dagar.

Inför vecka 43:

Måndag – SO-prov.

Tisdag – Biblioteket.

Onsdag – År 4 vanliga lektioner, år 5 Hemkunskap.

Torsdag – År 4 vanliga lektioner (första gången för terminen med slöjd), år 5 Hemkunskap.

Fredag – FN-dagen uppmärksammas med gemensamma aktiviteter.

Trevlig helg!

/Kim
__________________________
Veckobrev v. 41

Den här veckan har det regnat, regnat och regnat lite till. Vi har trotsat regnet, tagit på oss regnkläder och stövlar, och varit ute. Under utedagen hade eleverna i uppdrag att samla substantiv, adjektiv och verb i skogen. Vi hjälptes först åt att bygga regnskydd som vi kunde sitta under och skriva. Det blev
en riktigt mysig dag!

 

På svenskan har vi skrivit dag 5 på Skeppsbrottet. Eleverna har fått skriva om vad som finns på ön och rita en karta till. Under fredagen startade vi igång arbetet med att skriva faktatexter om djur. Vi arbetar vidare med detta under nästa vecka.

På måndagens lektion i SO så repeterade vi det vi har gått igenom hittills under temat Hur Sverige styrs. Vi tittade också på det näst sista avsnittet av serien Dröm om demokrati där eleverna fick lära sig lite om demonstrationer i ett demokratiskt samhälle.

Under fredagen hade vi storsamling då vi satt hela skolan och tittade på en kort teater några av pedagogerna förberett. Pjäsen tog upp hur det kan gå till när man ska stå i kö och vilka problem som kan uppstå. Barnen fick diskutera hur pjäsen skulle sluta, hur konflikten skulle hanteras.

Inför v. 42

Måndag –

Tisdag – Älgjakten har börjat så vi har ingen utedag i skogen– detta betyder att ingen varm choklad eller extrasnacks kan medtas.

Onsdag – Läxa svenska lämnas in.

Torsdag –

Fredag –

 

Trevlig helg!

/Kim

______________

Veckobrev v. 40

Då var äntligen hösten här! I tisdags tog vi tillvara på den ännu rätt så varma temperaturen och förberedde inför vintern i skolträdgården. Eleverna var väldigt engagerade i att rensa rabatter och odlingslådor. Vi skördade örter och de ännu inte mogna pumporna. Vi planterade också lite krokusar och andra lökar som vi hoppas växer upp och blommar i vår.

I svenska har vi den här veckan avverkat ännu ett kapitel av Skeppsbrottet. Eleverna har fått skriva om sin tredje dag på ön och sätta upp fem regler/lagar som de som är strandsatta på ön måste följa.

I SO har vi haft en liten avstämning för att se vad vi måste repetera innan området Hur Sverige styrs avslutas v. 42.

I år 4 har de också arbetat med vad siffrorna 1-10 heter på engelska.

Under fredagens Grön Flagglektion samlades hela skolan och gjorde ett antal samarbets- och lära känna varandra övningar. Vi arbetade återigen i åldersblandade grupper.

Femmorna börjar bli klara med sina slöjdprojekt. De har fått ihop ett par tofflor, grytlappar och två par shorts.

Viktig information:

Nästa vecka är det dags för de första utvecklingssamtalen. Eleverna har fått en lapp med frågor om skolan som ska fyllas i tillsammans med er föräldrar, och lämnas in innan utvecklingssamtalen.

Inför v. 41

Måndag –

Tisdag – Utedag i skogen

Onsdag – Idrott, Elevråd 8.00–8.40

Torsdag – Slöjd år 5

Fredag – Storsamling under lektionen i Grön Flagg

Trevlig helg!

/Kim

___________________

Veckobrev. 38

Den här veckan har vi haft riktigt mysigt sensommarväder under alla utomhusaktiviteter vi gjort. I tisdags var vi i skogen under utedagen och eleverna fick märka ut och inventera varsin naturruta. De undersökte träd, buskar, mossor och lavar och förde in antal och art i ett protokoll. Vi arbetar vidare med naturrutorna på olika sätt fram till sommaren.

I onsdags hade vi friluftsdag på Hanveden. Vi började med Skoljoggen allihop och sedan delade Elisabeth upp alla elever i grupper. Den här friluftsdagen fokuserade vi på friidrott och grenarna var längdhopp, höjdhopp, stöta kula och kast med liten boll. De sprang också 60 m, 400 m och 1000 m.

I svenska har vi den här veckan skrivit uppgift två på Skeppsbrottet. Båten har nu sjunkit och man ska ta sig till en öde ö som är i närheten. Det är spännande att se hur många fantasifulla lösningar det finns gällande hur man tar sig till ön och vad som finns på ön när man väl kommer fram. Veckans fokus under skrivningen har varit stor bokstav och punkt.

Vi har också arbetat med läsförståelsestrategier, den här veckan har vi arbetat extra med Spågumman. Vi arbetar utifrån läsförståelseprojektet En läsande klass och kommer att introducera och arbeta med olika strategier varje vecka.

Det blev självklart en spännande SO-lektion i måndags med anledning av valresultatet. Vi har diskuterat mandatfördelning och vem som troligen blir ny statsminister. Lilla aktuellt har haft bra inslag om läget efter valet under hela veckan. Vi har också hunnit se ett till avsnitt av serien Dröm om demokrati samt diskuterat nya ord som uppkommit under veckans avsnitt.

Viktig information:

Under vecka kommer en talong hem som ska skrivas på om man vill få hem skolfotona för påseende.

Inför vecka 39.

Måndag –

Tisdag – Utedag

Onsdag – Idrott

Torsdag –

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim
____________________

Veckobrev v. 37

Den här veckan har vi startat igång med höstens projekt i Svenska. I tisdags gjorde eleverna första uppgiften på skrivprojektet Skeppsbrottet. De har av mig fått förutsättningar för en båtresa med ett stort modern skepp. Projektets första uppgift var att skriva hem och berätta om den första dagen på båten. Vi har även arbetat med grammatik, och då främst fokuserat på stor bokstav och skiljetecken. Under fredagens lektion fokuserade vi på läsförståelse och jag har presenterat olika strategier för läsförståelse.

I tisdags var vi kvar på skolan under förmiddagen istället för att ha utedag i skogen. Eleverna började dagen med en fysisk aktivitet tillsammans med Christine och gick sedan in för att arbeta med politiska partier. I par har eleverna fått göra en Powerpointpresentation om ett parti och under fredagen redovisat denna för klasskamraterna. Vi arbetar vidare med demokrati och diktatur nästa vecka.

Viktig information inför vecka 38:

Måndag –

Tisdag Prov i musik

Dags för aktivitetskväll. Kom gärna och hjälp till att fixa saker så att vår fina skola blir ännu finare! Det bjuds på korv och saft.

Onsdag Läxa i SV/SO lämnas in

Friluftsdag på Hanveden. Lapp om detta är hemskickat med barnen i dag fredag.

Torsdag –

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim

___________________________

Veckobrev v. 36

Den här veckan har vi arbetat vidare med tema vänskap. Vi har tagit upp klassrumsreglerna igen och reviderat dem lite innan de åker upp på väggen på måndag. Vi har också tittat på skolans likabehandlingsplan och diskuterat viktiga begrepp såsom kränkning, mobbning och diskriminering. Vi har hunnit ha vårt första klassråd, och de hade många tankar och idéer gällande skolgården och klassresor!

I NO har vi fortsatt arbetet som påbörjades förra veckan med olika slags naturtyper, t.ex. äng, skog, odlad mark, kust. De har läst i läroboken och pratat om kretslopp, näringskedjor och olika livsmiljöer.

I SO har vi repeterade vi först om kommuner, landsting och riksdag. Eleverna arbetade sedan vidare med kommunens uppgifter. De hade i läxa till onsdags att fundera på vad de skulle göra om de var politiker. Det var roligt och intressant att läsa alla förslag på viktiga förändringar som de vill göra och områden de skulle värna om. Kanske har vi några framtida politiker i klassen? Lilla Aktuellt har Valet 2014 som tema på sin hemsida och vi har tittat på klippen och diskuterat.

Viktig information:

Fotografering av syskon (syskonkort) kommer att genomföras den 11 september kl. 08.00 för de som lämnat in lapp om intresse till klassläraren.

Inför vecka 37:

Måndag – Hemkunskap år 5

Tisdag – Utedag – glöm inte rätt sorts kläder/skor

Onsdag – Idrott – glöm inte rätt sorts kläder, vattenflaska och idrottsskor

Torsdag – Slöjd år 5

Fredag

 

Trevlig helg!

/Kim
_______________________
Veckobrev v. 35

Den här veckan har det varit en hel del schemabrytande aktiviteter och utomhusvistelser. På onsdagsmorgonen var det skolfotografering, vilket gick både snabbt och smidigt i år. Information om priser etc. skickades med eleverna hem i dag. Vi på skolan har tagit beslutet att erbjuda syskonfoton i år. Detta kommer att ske torsdag 11 september kl. 08.00. Talong att lämna till klassläraren skickades hem i dag med äldsta syskonet

I torsdags hade vi en väldigt trevlig friluftsdag på Rudan. Eleverna fick arbeta i åldersblandade grupper på olika stationer. Vi grillade hamburgare och njöt av det fina vädret.

På utedagen den här veckan var vi i skogen. Vi fokuserade på samarbetsövningar, och eleverna fick utföra olika uppgifter två och två. Vi har pratat en hel del om odling och olika grödor och eleverna fick därför gå en tipspromenad om trädgården innan vi gick hem.

I Svenska har eleverna skrivit klart och börjat öva på de olika konflikt/mobbningssituationerna de påbörjade förra veckan. Under fredagen fick vi se en av pjäserna, och vi diskuterade gemensamt de olika rollernas agerande.

I SO har vi startat igång arbetet med hur Sverige styrs. Vi arbetade med ett häfte om kommuner, landsting och riksdag under måndagens lektion.

Under fredagen hade vi en kort skördedag av våra planterade morötter och rödbetor. Vi vägde och mätte omkrets samt skrubbade dem rena så att vi kan ta in och äta dem.

Viktig information:

Tisdag 2 september är det dags för terminens föräldramöte. Vi träffas kl. 18 för fika och gemensam träff i stora salen. Vi pratar om lite allmänt och sen går vi vidare till resp. klassrum.

Inför v. 36

Måndag –

Tisdag – Utedag, vi går till skogen. FÖRÄLDRAMÖTE 18.00

Onsdag – Svenskaläxa lämnas in

Torsdag – Sista dag för inlämning av syskonfotolapp

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim
_______________________________________
Veckobrev v. 34

Då var första skolveckan för terminen avklarad. Vi har fokuserat på att lära känna varandra och vänja oss vid den nya klassen. Eleverna började redan i måndags med att intervjua sin bänkkamrat och de har under veckan fått berätta för resten av klassen vad de fick reda på om sin kompis. Vi har också startat igång arbetet med att skriva manus och framföra en pjäs med koppling till tema vänskap.

Tisdagsförmiddagen spenderade vi i skolträdgården med olika uppdrag för att studera vad som hänt med grödorna under sommaren och smått börja planera inför nästa års sådd. Under fredagen ritade vi gemensamt en karta över skolträdgården på Smartboarden och gick igenom vad som finns i de olika odlingslådorna.

Tillsammans med Gunilla, skolans nya specialpedagog startade vi i onsdags igång med bokcirklar. Dessa kommer att träffas på onsdagar och torsdagar för att läsa och diskutera en bok eller någon kortare skönlitterär text.

År 5 kommer att ha textilslöjd första halvan av höstterminen. De har fått i uppgift att designa och tillverka någonting valfritt och det kommer bli flertalet byxor som produceras i allehanda färger och former!

Viktig info:

Nästa vecka kommer jag att skicka med klasslista med adress och telefonnummer. Om det finns någon som inte vill ha med sina uppgifter på en sådan lista så vill jag att ni mailar mig om detta!

Jag har tidigare skickat en påminnelse om veckobrevet på mailen till de som velat, och jag kan göra samma i år. Vill du ha denna påminnelse så skicka iväg ett mail till mig på:

– kim@ekoskolan.se

Inför nästa vecka:

Måndag –

Tisdag – Utedag, vi går till skogen

Onsdag – Skolfotografering kl 8.00

Torsdag – Friluftsdag på Rudan, medtag gymnastikskor, frukt och vattenflaska. Vi grillar hamburgare tillsammans.

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim
_________________

Skolstart!

Höstterminen 2014 startar måndagen med 2 meter jordgubbstårta den 18 augusti kl. 09.00 – 11.00.
De barn som går på fritids serveras lunch. Välkommen!

_______________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veckobrev v. 23

Då var det bara två vanliga skoldagar kvar av den här terminen. Vad fort det har gått!

Vi har avslutat den här veckan med mycket idrott och friluftsaktiviteter. I onsdags åkte Spår 3 med Elisabeth och hade redskapsgymnastik en timme, och torsdagen spenderade vi utomhus på Rudan. Eleverna fick själva välja aktivitet under förmiddagen. Efter lunch spelade Spår 2 och Spår 3 brännboll, och sedan avslutades dagen med lek i lekparken. Jag tror att lekparkens klätterställning och gungor var det som gick hem mest hos eleverna!

I SO har vi den här veckan repeterat Sveriges fyra grundlagar och tittat lite i lagbokens brottsbalk. Eleverna fick i grupp söka upp olika lagar och se vilka påföljder dessa har.

Under tisdagen så hade vi ingen utedag (eftersom vi skulle iväg på redskapsgymnastik på onsdagsmorgonen och då missade lektionstid) utan arbetade istället med miljömärkningar. Eleverna gjorde ju tidigare i våras egna powerpointpresentationer om europeiska naturtyper, och har efterfrågat att få göra det igen. De har därför fått ta reda på fakta om miljömärkningar och gjort en PowerPoint om detta som kommer att presenteras på måndag.

Under onsdagens svensklektion skrev vi klart det sista kapitlet på romanprojektet Huset. Nästa vecka får de sina utskrivna texter att sätta ihop till en bok. Några har efterfrågat att få göra en baksida med text som på en riktig bok, vilket är en jättebra idé! Det ska bli spännande att se slutresultatet och vad eleverna säger om hela arbetet.

I matematik har vi den här veckan fortsatt arbeta med decimaltal. Eleverna har fått öva på att räkna med decimaltal i de olika räknesätten.

Viktig information:

På måndag börjar vi rensa ut bland kläder och skolsaker. Vi ber därför att ni skickar med en papperspåse till skolan för att ta hem de saker som kanske glömts kvar under året.

Skolavslutning på onsdag 11/6 kl. 16-18. Eftermiddagen startas med sedvanlig sång och tal. Jag och eleverna går sedan in i klassrummet för ett kort avslut och sedan är det mingel och picknik på skolgården som gäller. Medtag egen picknickkorg!

Inför v. 24

Måndag – Papperspåse med

Tisdag – Utflykt till Grindsjön, alla tar med frukt, vattenflaska, något att sitta på samt kläder efter väder. Om vädret tillåter kan vi ta ett litet dopp, ta då med badkläder och handduk.

Onsdag – Lektioner 8-12, skolavslutning 16-18

 

Trevlig helg!

/Kim

 

 

Veckobrev v.22

Denna vecka har vi bara haft tre skoldagar, men ändå hunnit med en hel del.

Som avslutning på förra veckans tema Teknik så hade spår 2 och 3 lådbilsrace på fotbollsplanen i onsdags. Det var roligt att se att elevernas goda samarbete förra veckan hade resulterat i två fantastiska lådbilar, med både hjul och hållbar kaross.

I svenska så börjar vi närma oss slutet på romanprojektet Huset. Nästa vecka är det dags att avsluta berättelserna, och se till att alla kapitlen hänger ihop på ett bra sätt. Genom detta projekt har eleverna fått arbeta med den berättande textens form : början-händelse-upplösning. Vi kommer avsluta projektet med att skriva ut berättelserna och sätta ihop detta med bilderna de har ritat så att det blir en bok.

Under måndagens SO-lektion påbörjade vi arbetet med lagar, brott och straff, med att gå igenom Sveriges fyra grundlagar. Vi diskuterade även varför lagar och regler behövs i ett samhälle, samt vilka lagar eleverna påverkas av under en vanlig dag. Vi avslutade lektionen med att kolla på hur det hade gått för de olika partierna i EU-valet och hur många mandat de fick eller förlorade. Alla fick i läxa till måndag 2/6 att läsa en stencil med beskrivning av vad som händer efter att ett brott har begåtts.

Viktig information

Nästa vecka är det lite schemaändringar.

Tisdag 3/6 – ingen utedag, utan vanliga lektioner. På eftermiddagen kommer Spår 2 och 3 ha musik tillsammans 12-12.45 för att öva inför skolavslutningen. Spår 3 avslutar dagen med musikprov.

Onsdag 4/6 – Elisabeth har fått tid för redskapsgymnastik på Lidaskolan mellan kl. 8-9. Eleverna behöver därför vara på skolan lite tidigare då vi behöver ta 07.46 bussen från skolan. Mer information om detta kommer med lapp hem på måndag.

Torsdag 5/6 – Friluftsdag på Rudan. Glöm inte att lämna in lappen om detta till skolan så att vi vet rutiner kring hemgång!

Fredag 6/6 – LOV – Sveriges nationaldag.

Trevlig helg!

/Kim

 

Veckobrev v. 21

Nu är det inte lång tid kvar av den här terminen. I de olika ämnena försöker vi avsluta arbetsmoment och uppgifter för att hinna få ett bra avslut på dessa. Det är två korta veckor kvar sedan är ni alla välkomna till skolavslutning på eftermiddagen 11/6.

I onsdags hade vi skolinspektionen på besök och de intervjuade eleverna från år 3 och år 5. Alla elever verkar ha fått komma till tals och vi inväntar nu skolverkets återkoppling kring vad vi lyckas bra med och vad vi eventuellt behöver utveckla.

Den här veckan har NO och mattelektionerna fokuserat på tema Teknik, och närmare bestämt något som rullar. Magnus har gått igenom hela arbetsprocessen, från idé till färdig bil. Eleverna har under fredagen fått prova på att köra sina färdiga lådbilar, vilket har gått undan!

I svenska har vi blivit klara med kapitel 7 – Olyckan på romanprojektet Huset. Det är spännande att se hur berättelserna börjar ta form nu när vi kommit till de händelserika kapitlen. Vi har två kapitel kvar att skriva, och det kommer bli läxa nästa vecka för de som inte hunnit klart med kapitlet, eller inte hunnit renskriva under lektionen.

Under måndagens SO-lektion så fokuserade vi på ekonomiska villkor för barn i Sverige och världen. Vi diskuterade vad de kan finnas för orsaker till fattigdom i världen. I år 5 var vi också inne på hemsidan www.världskoll.se där vi jämförde de ekonomiska villkoren i Sverige och Demokratiska republiken Kongo.

Viktig information

På måndag kommer det komma med en lapp hem gällande friluftsdag som kommer vara torsdag 5/6.

Någon av de kommande utedagarna kommer vi i Spår 3 att åka till Grindsjön som avslutningsaktivitet. Vi kommer att grilla och leka lekar. Tillåter vädret så blir det eventuellt också ett dopp i sjön. Eleverna kommer då inte få simma fritt, utan hålla sig innanför bryggan. Om det är något barn som av någon anledning inte får bada, så kontakta Kim senast onsdag 28/5 på kim@ekoskolan.se eller på skolans telefon.

Inför vecka 22

Måndag –

Tisdag – Utedag i skogen

Onsdag – År 5 bild

Torsdag – LOV

Fredag – LOV

Trevlig helg!

/Kim


______________________________________________________________
Veckobrev v. 20

Den här veckan har vi på skolan riktigt kommit igång med vår fina skolträdgård. Vi städade och fixade med jord i pallkragarna för några veckor sedan och i tisdags var det äntligen dags att så. Vi har sått morötter, rödbetor, solrosor, pumpor och squash. Eleverna fick också göra skyltar så att vi ser vad vi har i de olika pallkragarna. Vi kommer försöka titta till våra odlingar kontinuerligt så att vi håller skolträdgården levande, och eleverna får vara delaktiga.

I matte har eleverna denna vecka fått träna på multiplikation, både genom huvudräkning och uppställning av tvåsiffriga tal.

I NO har vi arbetat med ljud och ljus. Inom temat ljud har eleverna fått undersöka olika ljudfrekvenser, spelat in ljud och mätt tonhöjd. År 4 har experimenterat med hur ljus bryts i vatten.

I svenska har vi skrivit klart det första ”actionkapitlet” på Husetprojektet, nämligen kapitel 6 där det anordnas en gårdsfest i huset.

Under måndagens SO-lektion gick vi igenom vad eleverna hade köpt under en vecka, och kunde konstatera att de flesta köper godis/läsk/chips eller kläder för sina pengar. Vi läste en artikel från KP baserad på deras webundersökning av barns köpvanor och diskuterade hur man kan tänka kring egna pengar och budget. År 5 tittade även på en kort film om samhällets ekonomiska kretslopp.

VIKTIG INFORMATION

Nu börjar det bli varmt ute och eleverna är törstiga. För att minska springet in och ut ur klassrummet så ber vi om att vattenflaska medtages.

Nästa vecka är det dags för Teknikvecka igen! Vi kommer att arbeta med att bygga sådant som rullar och efterlyser därför hjul till detta. Vi är i behov av barnvagns- och skottkärrehjul.

Tisdag 20/5 är Kim på Smartboardkurs tillsammans med Janne. Annika kommer att vara i klassen som vanligt på tisdagsförmiddagar, och kommer även att ha hand om klassrådstimmen efter lunch.

Onsdagen den 21/5 kommer två inspektörer från Skolinspektionen att besöka oss under dagen. De kommer att visas runt i skolan samt genomföra intervjuer, bland annat med elever år 5. Eleverna har fått med sig papper hem med information. Om du som förälder inte vill att ditt barn ska intervjuas, meddela skolans personal om detta.

Inför vecka 21

Måndag – Matteläxa för år 5 lämnas in

Tisdag – Utedag med Annika på skolgården

Onsdag – År 4 bild

Torsdag – Idrott, slöjd år 5

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim
______________

Veckobrev v.19

I måndags började nedräkningen till sommarlovet. Eleverna ville gärna kolla i kalendern, och vi kunde konstatera att det var fem och en halv veckor till skolavslutningen. Jag tror att de tyckte att det var lagom långt dit! 

Vi har den här veckan rundat av arbetet med allemansrätten som vi haft som tema på ett antal utedagar. Vi körde 36-leken med frågor om vad som gäller enligt allemansrätten, och de flesta hade stenkoll. Vi brukar försöka få in en stund ”fri lek” där eleverna kan gå iväg och upptäcka skogen lite mer på egen hand. Då kan det fikas under träd eller varför inte bygga en barkbåt att ta med tillbaka till skolan för att kolla om den flyter. 

I SO denna vecka har vi repeterat lite gällande samhällets pengar, och vi gick igenom vad skatter är och vad det går till. Vi samtalade mycket om barnbidrag och om det är bra att betala skatt eller inte. Vi hann också med att komma in mer på familjens pengar, och vi gick igenom de vanligaste utgifterna i ett hushåll. Eleverna fick i läxa att skriva upp vad de köper för någonting under en vecka, och vi kommer kolla lite på budget och personlig ekonomi nästa måndag. 

Vi fortsätter i svenska med Huset och flertalet elever har nu hunnit komma in på actionkapitlen, där det händer olyckor och inbrott i Huset. Vi arbetar kontinuerligt med stavning, meningsuppbyggnader och språkanvändning under arbetets gång.

På Skolansval i onsdags så förde vi statistik över de klädesplagg dom eleverna hade undersökt tillverkningsland på. Vi kom fram till att Bangladesh och Kina var de vanligaste länderna. Vi gick också igenom lite olika vanliga tillverkningsmaterial och var de kommer ifrån ursprungligen. 

Viktig information

>>På tisdag nästa vecka är det dags igen för aktivitetskväll, och vi hoppas att så många föräldrar som möjligt kommer och engagerar sig i att fixa det som behövs i skolan och på skolgården. Vi startar igång kl. 16.30 och det kommer att finnas korv och förfriskningar för en billig peng för de som blir hungriga. Hoppas att vi ses! 

I måndags skickade jag med en lapp med efterlysning av klassföräldrar hem i ryggsäcken, och jag hoppas att eleverna kommit ihåg att lämna lappen till er föräldrar. Om det är någon som är intresserad av detta uppdrag så är det som jag skrev, bara att maila mig. 

Fredag nästa vecka är skolsköterskan här och utför den sista vaccineringen av flickorna i år fem.

Vecka 21 är det dags för teknikvecka. Temat i år är att bygga någonting som rullar och vi eftersöker nu material att bygga med. om det är någon dom har material hemma som dom behöver bli av med eller ändå skulle slänga, och som skulle passa till detta ändamål, då får ni gärna skänka detta till skolan. Det är ju positivt med återbruk istället för att slänga! 

Inför vecka 20

Måndag – inlämning av läxor i So, matte och no (se läxfliken för instruktioner) 

Tisdag – utedag

Onsdag – bild år 4

Torsdag – idrott (ta med vattenflaska) år 5 slöjd

Fredag – vaccinering flickor år 5

 

Trevlig helg!

/Kim

_______________

Veckobrev v. 17

Efter ett härligt påsklov är vi nu tillbaka i full fart! Den här veckan har vi haft Hälsovecka då vi fokuserat extra mycket på hälsa, som ju är en del av skolans profil. Detta har inneburit att vi t.ex. haft Röris tillsammans hela skolan på morgonen innan lektionerna startar, undersökt frukostvanor och pratat om socker. Under fredagen kommer vi alla att ha gemensam frukost på skolan, och bidra med någonting hemifrån.

I svenska den här veckan har vi fokuserat på att bli klara med personbeskrivningskapitlen i romanprojektet Huset. I samband med Grön Flagg och skolans egna Ekoblad har eleverna också fått skriva bidrag till tidningen. De har lämnat in allt ifrån korta serier till debattinlägg. Nästa lektion vi har med Grön Flagg kommer att fokusera på kläder, hur och var de tillverkas. Eleverna har fått i uppgift att undersöka 10 klädesplagg hemma och skriva upp var de är gjorda och i vilket material.

I matematik kommer vi framöver att arbeta med bråk, decimaltal och rimlighet.

Viktig information

Måndag och tisdag nästa vecka kommer eleverna i år 5 att ha heldagar med hem och konsumentkunskap. Med anledning av detta så är Janne upptagen med lektioner, och vi grillar i stället på gården dessa två dagar. År 4 har lektioner som vanligt på måndagen, men har städning av skolgården i stället för utedag på tisdagen. Det är nämligen dags för vårstädning och elever och personal kommer att fixa till skolgården under tisdagen.

Med anledning av planeringsdag/studiedag för alla personal så är både skola och fritids stängt onsdag 30/4. Eleverna är sedan lediga både 1/5 och 2/5.

Inför vecka 18

Måndag – Hemkunskapsdag år 5

Tisdag – Hemkunskapsdag år 5

Städdag år 4

Onsdag – Skolan/fritids stängd

Torsdag – Lov

Fredag – Lov

Trevlig helg!

/Kim

Veckobrev v. 15

Då var det dags för påsklov! I tisdags pratade vi i klassen om olika påsktraditioner och diskuterade kring varför vi firar påsk i dagens Sverige.

I dag blir det tacobuffé som avslutning innan lovet, något jag tror de flesta sett fram emot väldigt mycket. Tacos är ju numera en viktig del i den svenska helgmystraditionen, men den kanske inte kommer att leta sig in på påskbordet!

I svenska denna vecka har vi arbetat på med kapitel 2-3 av Huset. Det har ritats fönsterbilder, skrivits personbeskrivningar och skrivits om problem som sedan kommer att nystas upp i kommande kapitel. Vi har även gjort det sista av de tre läsförståelsetesten, och jag är väldigt nöjd med resultatet av dessa. De elever som går i år 4 kommer att få med sig en resultatblankett hem efter påsk. Jag kommer också att prata om läsförståelse och detta test med hela klassen.

Under måndagens SO-lektion påbörjade vi arbetet med Samhällskunskap. Vi kommer fram till sommaren att läsa om ekonomi och lagar (brott/straff). Vi startade temat med att fyrorna i grupp fick rita upp och beskriva vad de tyckte borde finnas i ett samhälle. I år 5 diskuterade vi vad de hade för kunskaper sedan förra året och vad de var intresserade av att lära sig mer om.

Under Skolans val har vi även denna vecka skrivit bidrag till skoltidningen, Ekobladet. De flesta har valt att göra en seriestripp som på olika sätt berör tema konsumtion. Jag har även fått in bidrag till förstasidan och insändare.

I matten har vi avslutat arbetsområdet med tabeller och diagram. Eleverna har fått lära sig vilket diagram som passar bäst för rätt ändamål.

Under NO-lektionerna denna vecka har vi fortsatt att arbeta med våra sinnen. På fredagen så blir det presentation av sinnena inför resten av klassen. Alla har även fått i läxa att läsa om nervsystemet och kommer att få ett läxförhör på tio frågor om de viktigaste punkterna inom detta område.

Fyrorna fick i torsdags bygga raketer som drevs av tryckluft och göra försök med hur luft tar större och mindre plats beroende på temperaturen. Detta gjorde vi med hjälp av ballonger, varmvatten, plastflaskor och frysen.

VIKTIG INFORMATION När vi är tillbaka efter påsklovet så startar vi igång med Hälsovecka här på skolan. Vi kommer i alla spåren att tala om frukost och socker. Veckan kommer att bjuda på allt från ”röris” varje morgon, till gemensam frukost. Till fredag 25/4 kommer vi be barnen att ta med sig ett litet bidrag till denna frukost. Då vi har nötallergiker på skolan så är det viktigt att ni noggrant kollar innehållsförteckningen. VI VILL INTE HA NÅGOT SOM INNEHÅLLER NÖTTER med till frukosten!

Inför vecka 17

Måndag – ledigt

Tisdag – Utedag i skogen

Onsdag – År 4 bild

Torsdag – Idrott

År 5 slöjd

Fredag – Gemensam frukost

Ha en riktigt trevlig påsk!

/Kim

 

 

Veckobrev v. 14

Nu är tävlingen på Miljöverkstan avslutad, och trots klassens väldigt bra energispartips så vann vi tyvärr inte. På första plats kom ett tips om vindsnurra med solceller på. Vi har byggt vidare på det vi lärt oss på Miljöverkstan och t.ex. samlat in ännu lite fler batterier till Batterijakten, pratat om ekologiska fotavtryck och hur vi med vår konsumtion påverkat jorden. Vi har alla avlagt ett klimatlöfte, som både ska sättas upp på väggen och skickas in till Ekobladet.

I svenska har vi denna vecka hunnit med två av tre läsförståelsetest och skrivit kapitel 2 av Huset. I de kommande fyra kapitlen kommer eleverna att öva på att skriva personbeskrivningar. Vi fortsätter nästa vecka med kapitel 3 och den sista av läsförståelsetesten.

I måndags hade vi SO-prov på Europas vatten/floder och bergskedjor. Detta är det sista namngeografiprovet som vi kommer att ha, och vi avslutade lektionen med att eleverna fick fylla i vilka av målen för arbetsområdet de nu tycker att de kan.

Under matten i måndags hade vi en snabb genomgång av typvärde och fyrorna fick visa femmorna vad det hade lärt i sig i torsdags om detta. Vi gick igenom uppgift 4 från läxan gemensamt på tavlan. I onsdags gick vi igenom läxan som hela klassen hade haft. De hade varit jätteduktiga och kunde redovisa sina uppgifter för varandra på tavlan. På torsdagen hade femmorna matte i halvklass och vi räkna ut medelvärdet, medianvärdet och typvärdet på flera olika talmängder.

I No har vi fortsatt vårt pararbete med våra fem sinnen. På fredag 12 april ska alla elever redovisa sitt arbete för resten av klassen.

Under utedagen i tisdags så arbetade vi med kartor, och eleverna fick välja ett område i skogen på 5×5 meter som de skulle bygga en modell av i förminskad skala. Denna karta användes sedan som skattkarta då de gömde små tygbitar som de andra skulle leta upp.

Viktig information!

 

För någon vecka sedan delade jag ut skolplaneenkäten till eleverna att ta hem så att ni föräldrar kan fylla i och tycka till om Västra Ekoskolan. Jag har fortfarande inte fått tillbaka alla kuvert, och vi på skolan är väldigt tacksamma om ni fyller i och lämnat dessa innan fredag!

 

Även eleverna ombeds fylla i en skolplaneenkät, vilket de kommer att få göra under fredagen denna vecka.

 

Inför v. 15

 

Måndag – Omprov SO (vatten/berg/floder)

 

Tisdag – Utedag i skogen

 

Onsdag – År 4 bild

 

Läxa rita fönsterbild lämnas in

 

Torsdag – Idrott

 

Engelskläxa för år 5 lämnas in

 

Fredag –

 

Trevlig helg!

 

/Kim


Veckobrev v. 13
Nu är äntligen våren här för att stanna får vi hoppas! I spår 3 har vi däremot inte haft möjlighet att njuta så mycket av det allt varmare vädret denna vecka. Vi åkte till biblioteket den här veckan, och det var viktigt att vi fortsatte med skrivprojektet Huset, så vi hade svenska istället för att gå till skogen i tisdags. Vi är nu klara med kapitel 1, och ska nu fortsätta med kapitel 2-5. I de följande kapitlen kommer eleverna få öva på att skriva personporträtt då husets invånare här kommer att presenteras. Vi har även arbetat med särskrivning i veckan, och tittat på bilder och gjort övningar för att synliggöra hur ord kan få en helt annan betydelse om de särskrivs. Ta t.ex. skum tomte, lång hårig, eller varför inte stek spaden, tack!

Under måndagens SO så fick eleverna arbeta med att hitta namn på europeiska hav/vatten och bergskedjor.

I onsdags arbetade vi under skolans val med Grön Flagg, och denna vecka utvärderade vi besöket på Miljöverkstan som vi hade förra veckan. De flesta elever hade tyckt att det var roligt att bygga energispartipsen och de hade lärt sig lite om Ekologiska fotavtryck tyckte de. Vi diskuterade detta vidare och använde smartboarden för att söka upp bilder på sådant som de undrade över. Vi avslutade lektionen med att läsa början av WWFs tidning ”Ekologiska fotavtryck”, som berör just hur våra vardagliga val påverkar vår jord.

I måndags så gick vi igenom medianvärde på matten. De fick räkna ut medianvärdet på de exempel vi tidigare gjort medelvärden på. I onsdags fortsatte vi med medelvärden och medianvärden. I torsdags fick fyrorna lära sig om typvärden och räkna på det på matten.

På NO-lektionen så fick eleverna redovisa för Helene vad de lärt sig om våra sinnen med Elisabeth förra måndagen. Vi pratade vidare om synen. Sista delen av lektionen så vek vi pappersflygplan för att se hur dess flygbanor ändrades beroende på dess form. På fyrornas NO under torsdagen fick de arbeta i grupp med de olika sinnena.

Under torsdagens slöjdlektion såg det aningen kaosartat ut i slöjdsalen då vi nåltovade! Det var roligt att se all kreativitet som flödade, och det blev väldigt fina saker.

Inför v. 14

Måndag – Prov SO (Några av Europas floder, hav och bergskedjor)

Tisdag – Utedag i skogen

Onsdag – Läxa matte lämnas in

Läsläxa skolans val, utdrag ur tidningen ”Ekologiska fotavtryck”

År 5 har bild

Vi börjar med det första av tre läsförståelsetest (Lästandard från Haninge kommun)

Torsdag – År 4 textilslöjd

Idrott

Fredag – Vi gör det andra läsförståelsetestet

 

Ha en riktigt trevlig helg!

/Kim

 

 

Veckobrev v. 12

Denna vecka har vi i spår 3 varit extra mycket miljöhjältar! Hela tisdagen spenderade vi på Miljöverkstan i Jordbro, där eleverna fick lära sig om klimatpåverkan, ekologiska fotavtryck och vad man kan göra för att leva mer miljövänligt. Eleverna påbörjade arbetet med att tillverka modeller av energispartips, och färdigställde dessa under onsdagen. Alla elever på skolan har sedan fått rösta på det tips de tyckte var smartast, och det vinnande bidraget kommer nästa vecka att vara en del av Miljöverkstans energispartävling (24/3-29/3). Från och med måndag finns det vinnande bidraget från Spår 3 att beskåda på Kultur och föreningshuset i Jordbro.

De tävlande bidragen i klassen var:

–          Skippa bilen, åk kommunalt.

–          Stäng av Tv:n, gå ut och lek.

–          Diska mycket disk i maskin, och lite i diskhon (glöm inte proppen) VINNARE.

–          Handla secondhand.

–          Ta tillvara på och återvinn skräp genom att tillverka instrument.

–          Elda med ved/kloggs istället för elpanna.

Veckans svenskalektioner fick ge vika för arbetet med energisparatipsen. Vi har hunnit skriva lite på Huset, kapitel 1 och i dag fredag läste vi högt ur Fröken Europa.

Under måndagens SO-lektion gick vi igenom exempel på olika slags kartor såsom topografiska, politiska och tematiska kartor.

Veckans mattelektioner har ägnats åt arbete med diagram och medelvärde. I NO har vi gått igenom människans fem sinnen och år 5 har sett på film om luft medan år fyra hade textilslöjd.

I slöjden har alla i år 4 hunnit bli klara med sina slöjdpåsar, och har påbörjat valfritt projekt. Under torsdagens lektion stickades, tovades och syddes det febrilt.

VIKTIG INFORMATION!

Förra fredagen fick eleverna med sig hem ett kuvert med årets skolplaneenkät. Jag har bara fått in tre stycken, och vi alla på skolan vore väldigt tacksamma om ni tog er tid att tycka till om Västra Ekoskolan. Svaren är anonyma och lämnas tillbaka i igenklistrat kuvert till Kim.

Eleverna har också fått med sig ett papper med information och inbjudan till Miljöverkstan 29/3, då prisutdelningen för bästa energispartips kommer att hållas. Spår 3 ska helst ha en representant från år 5 där och jag har bett eleverna att kolla med er där hemma om ni kan åka dit och titta.

Numera finns det en flik på hemsidan där läxor för spår 3 kommer att läggas ut kontinuerligt. Eleverna själva kommer fortfarande att skriva i sina läxböcker, men sidan kan vara bra om du som förälder vill se vad ditt barn har i läxa innan informationen kommer i veckobrevet, eller om läxboken glöms bort att visas upp hemma.

Inför v. 13

Måndag –

Tisdag – Ingen utedag, svenskalektion istället

Onsdag – Svenskläxa in

Vi åker till biblioteket i Västerhaninge

Torsdag – Engelskaläxa in år 4

Fredag – Sista dagen för inlämning av skolplaneenkäten

Trevlig helg!

/Kim

 

_____________________

Veckobrev v. 11

Äntligen är vårvädret här! Vi får hoppas att värmen håller i sig så att vi kan starta arbetet med skolträdgården.

Vår utedag denna vecka spenderade vi i den delen av skogen som kallas Viltvattnet. Vi var där förra veckan också och när vi kom tillbaka till skolan så ritade eleverna kartor över vägen dit. Dessa använde vi när vi gick till skogen denna vecka, och eleverna dubbelkollade om de hade mints rätt gällande vägen. Väl i skogen hade Annika anordnat lite gruppuppgifter och tittade till barkbåtarna eleverna hade tillverkat förra veckan.

I svenska har eleverna fortsatt arbetet med romanprojektet Huset, kapitel 1. Vi har också arbetat med stavning och ordkunskap samt läst Fröken Europa med tillhörande läsförståelsefrågor som eleverna diskuterade i grupp.

I matte har eleverna tillsammans med Helene arbetat med olika former av diagram såsom linje- stapel och cirkeldiagram.

I NO denna vecka har klassen fortsatt arbeta med luft och sett filmer från UR som handlade om bl.a. lufttryck och luftens egenskaper.

I SO hade vi prov på Europas 47 länder i måndags och de flesta elever fick rätt på tillräckligt många. De som fick under 36 ska däremot göra om provet måndag 17/3.

Under Skolans val har vi fortsatt arbetet med reklam genom att se på en del ur en källkritisk serie från UR som heter Är det sant? För att få tillfälle att själva undersöka reklam, vilka den riktar sig till och hur reklammakare använder olika metoder för att locka oss att köpa.

Vi har också gått igenom inför batterijakten som drar igång nästa vecka. Eleverna har tillverkat varsin batteriholk som de kan ta hem och som ni kan ha som returkärl för batterierna hemma. Regler för batterijakten följer nedan.

Regler Batterijakten

Vi ska samla batterier i batteriholkarna i skolan, men ni kan även själva åka till Clas Ohlson-butik och lämna in dem. Som kvitto på inlämnad vikt får ni ett klistermärke som vi sätter på affischen i klassrummet. För varje 500g får man ett klistermärke.

I Batterijakten samlar de in hushållsbatterier; lösa små batterier och engångsbatterier men inte uppladdningsbara batterier.

Till hushållsbatterier hör batterier märkta med: AA, AAA, AAAA, C och D, 9V och 4,5 V och knappcellsbatterier.

Batterierna ska komma från hushåll och liknande privat bruk. De tar inte emot batterier som hämtats i butiker och annan näringsverksamhet som själva har en egen returinlämning

VIKTIG INFORMATION

Det är några elever som inte har lämnat tillbaka lappen gällande Miljöverkstan nästa tisdag. Viktigt att dessa kommer in så att jag och Annika har koll på rutiner kring hemgången och Janne vet hur mycket pastasallad han ska laga.

Idag har eleverna fått med sig Skolplaneenkäten 2014 hem. Dessa vill vi gärna att ni fyller i så att vi på skolan kan få lite viktig feedback. Enkäten läggs i kuvertet som klistras igenom och lämnas in till mig snarast, dock senast 28 mars.

Inför v. 12

Måndag – Prov Europas länder (endast för de som inte klarade provet i måndags)

Tisdag – Heldag på Miljöverkstan

Onsdag – Läxa om reklam lämnas in

År 5 bild (slutar 14.45)

Torsdag – Idrott, år 4 slöjd

Fredag – Klassråd

 

Trevlig helg!

/ Kim

_
Veckobrev v. 10

Då var vi tillbaka efter sportlovet! Måndagen började segt för de flesta i klassen, men de kämpade på tappert. Den här veckan har det varit sjukdom på skolan, bland både elever och personal. Elisabeth har därför varit hos oss och vikarierat i matte och NO.

I svenska har eleverna skrivit klart sina Powerpointpresentationer om europeiska naturtyper (natur- och kulturlandskap). Några av eleverna hann också redovisa sina arbeten för resten av klassen. Jag fick uppfattningen av att de flesta tyckte det var roligt att göra Powerpoints, så det är något jag ska planera in snart igen. På fredagar ska vi framöver arbeta med romanprojektet Huset, och idag startade vi med det första kapitlet. I kapitel 1 beskrivs huset och dess omgivningar och eleverna får börja fundera på vilka det är som ska bo i huset.

I SO har eleverna förberett sig för prov på Europas länder genom att göra klart kartan de ska öva på.

Under mattelektionerna har klassen denna vecka arbetat med olika typer av diagram och fört statistik över bl.a. antal syskon. 

Under skolans val arbetar vi ju som bekant med Grön Flagg och vi ska åka till Miljöverkstan i Jordbro 18/3. Till dess arbetar vi med reklam och dess påverkan på oss och konsumtionen. I onsdags tittade vi runt på lite olika vanliga hemsidor och undersökte och diskuterade förekomsten av reklam på dessa.

Viktig information!

Idag har eleverna fått med sig lapp hem gällande studiedag. Skolan och fritids har stängt onsdag 30 april pga. en heldags lärarkonferens.

Inför vecka 11

Måndag – Prov Europas länder

Tisdag – Utedag i skogen

Onsdag –

Torsdag – Engelskaläxa

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim

___________________

Veckobrev v. 9

Då var det dags för sportlov! Vi får hoppas att eftermiddagens regn övergår till snö och att ni alla får njuta av utomhusaktiviteter på lovet.

Den här veckan har du första utvecklingssamtalen ägt rum, och de har som förutspått tagit ca 45 minuter att gå igenom det skriftliga omdömet, lappen med frågor samt IUP.  Samtalen återupptas tisdag v.10.

Den här veckan har vi i SO och Svenska, startat upp ett grupparbete om Europas natur- och kulturlandskap som ska redovisas för resten av klassen i form av en Powerpointpresentation på Smartboarden. Eleverna har även arbetat med stavning och ordförståelse och påbörjat arbetet med bidrag till Miljöverkstan i Haninges tävling gällande Energispartips. Tisdag 18/3 kommer vi åka till Jordbro för att besöka Miljöverkstan.

I matte den här veckan har eleverna arbetat med area och i engelskan har de sett på engelskspråkiga filmer för att öva upp sin förståelse för talad engelska.

I slöjden har de flesta i år 4 sytt klart sin slöjdpåse och i år 5 sydde flera av eleverna klart sitt projekt inom tema förvaring förra torsdagen.

Det är tråkigt att behöva meddela att det idag var Marinas sista dag på skolan, då hon av privata skäl inte har möjlighet att vara kvar hos oss. Vi önskar Marina lycka till, och tackar för den här tiden!

Inför vecka 10

Måndag – Hem och Konsumentkunskap startar för år 5, detta innebär att eleverna i femman numera slutar 14.45 på måndagar.

Tisdag – Utedag, vi går till skogen

Onsdag – Eleverna redovisar sina grupparbeten om europeiska natur- och kulturlandskap.

Torsdag – Idrott

Slöjd för år 4

Fredag –

Trevligt lov!

/Kim

Vecka 8.

Den här veckan påbörjas vårterminens utvecklingssamtal, med start tisdag 18/2. Vid behov av att byta tid kontakta i första hand annan förälder (telefonlista finns att tillgå på skolan).

Måndag –

Tisdag – Biblioteket

Onsdag – 5:or bild

Torsdag – Idrott

4:or slöjd

Fredag –

Trevlig vecka!

/Kim

Veckobrev v. 6

Den här veckan hade vi en väldigt spännande utedag i skogen. Eleverna fick i uppdrag att bygga ett vindskydd, i tre grupper. De fick tillgång till presenning och snöre och fick lösa uppgiften tillsammans. Grupperna använde sig av sin kreativitet och tog hjälp av bl.a. berg, träd och stora pinnar när de byggde sina vindskydd. Vi avslutade förmiddagen med att koka blåbärssoppa på Trangiakök. Det var en riktigt lyckad dag, trots töande snö och regn i luften.

I SO har vi denna vecka startat upp med Tema Europa inom Geografin. Undervisningen kommer de närmaste 8 veckorna att fokusera på områdena Namngeografi, Kartor, Europas natur-och kulturlandskap samt Europas befolkning. Under måndagens lektion övade eleverna namn på Europas länder.

Under svenskalektionerna har vi denna vecka arbetet med att skriva om känslor och öva på muntlig presentation. Under fredagens lektion kommer eleverna läsa upp en dikt de skrivit med temat vänskap.

I matte har eleverna denna vecka haft Elisabeth som vikarie måndag och tisdag då Marina varit sjuk. År 5 har fortsatt arbetet med multiplikation och år 4 har arbetat med vinklar.

Viktig information:

Under vecka 8, 10 och 11 kommer vårens utvecklingssamtal att genomföras. Information om tider skickas med barnen hem nästa vecka.

Inför vecka 7-

Måndag –

Tisdag – Utedag

Onsdag – Matteläxa för år 5 lämnas in

Torsdag – Idrott.

Slöjd år 5 – TA MED INNESKOR

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim

_________________

Veckobrev v. 5

Den här veckan har vi haft idrottsdag på Hanveden, hela skolan. Vi åkte skridskor tillsammans, och eleverna åkte så många varv de hann med innan den fria leken började, så att de kunde ta skridskomärket ”Skridsko till tusen”.

Under fredagen denna vecka har vi skolhälsovården på besök, med hälsosamtal för elever i år 4 och Gardasil vaccinering av flickorna i år 5.

I matematik har år 4 denna vecka fortsatt arbetet med längdenheter, där de arbetat med att ta fram exempel på saker som är 1 mm, 1 cm och 1 dm för att sedan redovisa för varandra. De har också tillverkat formgubbar av geometriska former. Fyrorna har även hunnit börja arbetet med vinklar. I år 5 har de arbetats mycket med multiplikation, och det arbetet kommer att fortsätta framöver då det är flertalet elever som behöver öva mer på de olika tabellerna.

Den här veckan har vi i skrivande stund inte hunnit ha någon svenska, då onsdagen ägnades åt skridskoåkning. Under fredagens lektion kommer vi att ha klassråd, där vi diskuterar trivsel och skolmiljöfrågor.

I SO har vi sammanfattat vad vi hittills arbetat med i historian, genom att eleverna fått svara på ett antal övergripande frågor om 1500-1600-talet. De som inte blev klara på lektionen fick ta med sig hem för att göra klart. Nästa vecka kommer vi att börja arbeta med tema Europa i geografiämnet.

Inför vecka 6 –

Måndag – SO-stencil in för de som inte hann klart på lektionen.

Tisdag – Prov i musik. Eleverna har fått papper med olika instrument de ska lära sig.

Onsdag –

Torsdag – Slöjd för år 4 – GLÖM INTE INOMHUSSKOR!

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim

_______________________

Veckobrev v. 4

Den här veckan har det varit bad för hela slanten, då vi varit i Torvalla onsdag, torsdag och fredag. Eleverna har fått träna på arm och bentag samt simmat så långt de orkat. Alla i klassen har verkligen gjort ett superbra jobb med simningen, men också med buss och tågåkandet (som ju alltid tar en stund när vi ska någonstans)!

Med anledning av vänskapsveckorna hade vi en timme i måndags då vi arbetade i de åldersblandade ”bikuporna” vi skapade i början av terminen. Varje grupp fick göra ett collage med bild på sig själv, namn och något de tycker om. När dessa sedan är klara är tanken att de ska hängas upp på väggen i caféet. I tisdags var vi iväg till biblioteket i Västerhaninge och lånade en massa böcker att ha på den tysta läsningen på morgonen.

I matte har eleverna arbetat med måttlängder och arbetat i grupp med att ge exempel på föremål som är av olika mått. I svenska har vi denna vecka fokuserat på beröm och positiva/negativa ord. Det har blivit väldigt intressanta diskussioner om ords innebörd i olika sammanhang och hur man kan använda sig av språket för att låta trevlig eller otrevlig.

Onsdag nästa vecka är det skridskodag på Hanveden, och vi har hyrt ishallen mellan 9.30–13.00. -Obs egen matsäck!

Inför vecka 5

Måndag –

Tisdag – utedag i skogen

Onsdag – skridskodag -matsäck!

Torsdag – Slöjd år 5

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim

___________________________
Veckobrev v. 3

Terminens andra vecka har förflutit. Både 4:orna och 5:orna har hunnit ha sin första textilslöjdslektion. I år 4 kommer eleverna att få ta symaskinskörkort, sy en slöjdpåse, brodera och prova på stickning. I år 5 ska eleverna designa och sy valfri sak inom temat förvaring. De kommer att sy en grytlapp från ett färdigt mönster, sticka och brodera.

I svenskan denna vecka har vi fokuserat på tema vänskap, då alla på skolan som vanligt har två temaveckor så här i början av terminen. Eleverna har skrivit en dikt om en vän som de vid ett senare tillfälle ska läsa upp för klassen. Vi har i samband med detta tittat på Youtube-klipp på lite olika diktuppläsningar, allt från Nils Ferlin till Poetryslam. Vi har också pratat i klassen om hur en bra kompis är och eleverna har gjort planscher med sådant som utgör en bra kompis.

I SO har vi fortsatt med historia (1500-1600-talet), då en del lektioner gick bort pga. arbetet med mofflorna innan jul. Eleverna har läst och diskuterat hur det var att leva under 1600-talet.

I matten har eleverna lärt känna skolans nya lärare, Marina. För att få sin egen uppfattning av hur eleverna ligger till så fick eleverna göra en diagnos på längdenheterna. 4:orna har arbetat lite med geometriska former.

I NO har Helene gått igenom blandningar och lösningar med eleverna. Idag torsdag, experimenterade 4:orna med olika separeringsmetoder.

VIKTIG INFORMATION:

I dag torsdag utfördes en brandövning på morgonen, och eleverna visade att de visste hur och var de skulle gå när larmet ljöd.

På tisdag nästa vecka åker vi till biblioteket på förmiddagen, under det som i vanliga fall är utedag. Eleverna lämnade in sina böcker till mig innan jul, och de har jag lämnat tillbaka. Är det någon elev som fortfarande har böcker hemma så är det bra om ni föräldrar hjälper till och påminner så att de kommer med till bibblan den här dagen.

Nästa vecka är det dags för simträning! Vi i spår 3 kommer att åka onsdag, torsdag och fredag. Mer information kommer med hem på fredag 17/1.

Inför vecka 4:

Måndag –

Tisdag – Biblioteket

Onsdag – Simning Torvalla

Torsdag – Simning Torvallla förmiddag

Fredag – Simning Torvalla

Trevlig helg!

/Kim

___________________________

GOD JUL!

Ht 2013 är nu över och det har varit en både spännande och rolig termin. Vi har hunnit med mycket och det har varit roligt att se eleverna utvecklas under terminens gång. De två senaste veckorna har eleverna arbetat ämnesövergripande med temat konsumtion och jag tror att de alla tyckte att det var roligt att få visa upp vad de arbetat med för föräldrar och syskon på Lucia och för resten av skolan vid den gemensamma presentationen denna vecka. Terminen avslutades på bästa möjliga juliga sätt, med julbord i onsdags och julsaga samt dans kring granen i dag torsdag.

VT 2013 börjar igen onsdag 8 januari kl. 08:00 med lektioner enligt det nya schemat som kommer finnas på hemsidan innan dess. De största förändringarna i detta kommer vara att det denna termin är Textilslöjd med mig samt Hem och konsumentkunskap med Janne för år 5. Vi välkomnar också en nya läraren Marina som kommer att ta över matematikundervisningen i både spår 2 och 3, samt fungera som stöd för de båda spåren.

Jag önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

/Kim

Veckobrev v. 49

Två veckor kvar av terminen, och nästa vecka är det dags för julstök och luciafirande här på skolan! Lapp ska ha kommit med hem samtidigt som skridskolappen och jag har delat ut några extra idag. Är det någon lapp som kommit bort eller på annat sätt inte kommit fram är det bara att säga till så ger jag ut en ny.

Den här veckan har vi startat upp läsårets Grön Flagg tema, nämligen konsumtion. I måndags kom det ett brev till klassen från mofflorna som bor i en skogsdunge en bit bort, och som behöver hjälp med en skräphög som hamnat i deras skog. Vi har under veckan byggt upp mofflornas skog, en för år 4 och en för år 5, och eleverna har tillverkat varsin moffla utifrån sin egen uppfattning om hur en sådan ser ut. De har också fått skriva en personbeskrivning utifrån vad vi kom fram till tillsammans att vi ville veta om mofflorna. De var intresserade av allt ifrån vad de hette och hur de äter till hur den håller reda på tiden och vad den är bra på. När moffelskogen var klar och de hade fått berätta om sina mofflor för resten av klassen var det dags att ta itu med skräphögen. Vi har i samband med detta diskuterat vad man ska göra med de olika sakerna i högen. Vad kan man t.ex. göra med en gammal tröja, en glasburk eller en petflaska? Eleverna gav en mängd förslag på vad man kan göra med sakerna istället för att slänga dem., t.ex. pyssla, ge till Myrorna eller behålla själv.

I onsdags hade vi en väldigt lyckad friluftsdag med skridskoåkning på Hanveden. Det var så fint att se att alla eleverna på skolan kom överens och hjälpte varandra.

Idag har klassen haft roliga timmen, och det serverades popcorn och saft medan vi tittade på tecknad film. Sedan ville de leka leken tuggummit, som går ut på att alla barnen ligger på golvet och håller varandra i händerna. Ett barn ska sedan försöka lossa de andra från resten av gruppen – som bäddat för kaos. Men roligt hade de!

Inför vecka 50

Måndag – eleverna kommer att göra pepparkaksdeg på förmiddagen.

På bilden kommer vi att prata om reklam och vi ber er skicka med en tidning eller liknande som innehåller reklam.

Tisdag – Utedagen är inställd och istället arbetar vi med återbruk. Eleverna ska ta med sig en gammal tröja eller en glasburk för att pyssla med.

Alla tärnor har med sig mycket lingonris. Stjärngossar tar med sig sin strut

Onsdag – Bakning av pepparkakor på förmiddagen. Alla tar med sig brödkavel, pepparkaksformar, förkläde, tofflor och hårsnodd!

Torsdag – Alla tärnor binder kransar och stjärngossarna gör fras. Övriga dekorerar skolan.

Fredag – Luciafirande med start 7.30

Trevlig helg!

/Kim
_

Veckobrev v. 48

Hej alla föräldrar!

Julen börjar närma sig med stormsteg, men innan dess är det massor av saker vi ska hinna med. De kommande två veckorna kommer undervisningen i de tre spåren på skolan att fokusera på temat konsumtion. Spår 3 kommer att arbeta med köphets som inriktning, vilket jag tror kan passa bra så här innan jul. Eleverna kommer bland annat att få fundera på vad skillnaden är på behov och begär, på hur man konsumerar på ett hållbart sätt och hur vi påverkas av reklam.

Under denna vecka har vi fortsatt arbetet i princip som vanligt. De flesta av eleverna börjar bli klara med sina faktatexter om ett land och med kapitlet i matteboken som handlar om geometri. I SO har vi läst tillsammans i läroboken om reformationen och hur Sverige blev protestantiskt. Jag har läst högt ur boken Häxprovet och vi har samtalat lite om dess innehåll. På tisdagens utedag startade jag och Annika upp temat allemansrätt som är tänkt ska sträcka sig över ett antal utedagar. Vi gjorde en kunskapsinventering gällande allemansrätten och eleverna kunde redan en hel del. Sedan gjorde vi en värderingsövning utomhus samt plockade skräp på skolgården och parkeringen. Eleverna samlade in en hel del och detta kommer vi att sopsortera nästa vecka.

VIKTIG INFORMATION

Onsdagen 4/12 är det dags för friluftdag igen, denna gång åker vi skridskor. Lapp med information om detta är med hem i ryggsäcken i dag fredag.

Inför vecka 49

Måndag –

Tisdag – Eleverna ska ha med sig någonting som de kan återanvända, t.ex. en t-shirt att fixa till, en konservburk att göra ett pennställ av, en glasburk att göra ljuslykta av eller någonting annat som ni inte använder men som kan få ett nytt användningsområde stället för att kastas.

Onsdag – Friluftsdag, medtag skridskor och om möjligt, matsäck.

Torsdag – Idrott

Fredag –

Trevlig helg

/Kim

_________________
Veckobrev v. 46

Den här veckan har flutit på snabbt och innan vi vet ordet av så kommer december vara här.

I veckan har vi hunnit skriva klart vår gemensamma faktatext om Italien och eleverna har börjat skriva om ett valfritt land utifrån samma metod som vi använde oss av när vi skrev gemensamt, dvs. göra en tankekarta utifrån bestämda rubriker, för att sedan skriva ihop en text.

I matematik räknar eleverna vidare på kapitlet om geometriska figurer, länger och skala. I SO hade vi diskussioner först i grupp och sedan i helklass efter att ha läst en text som beskrev människornas liv på 1500-talet. Eleverna kom med flera intressanta exempel på hur livet på 1500-talet skiljer sig från idag.

Eftersom Helena ska ansvara för extraundervisningen här på skolan så har Märta, som brukar hjälpa till som vikarie samt i köket, fått ansvar för bildundervisningen. Första dagen som klassen hade henne var i måndags och det verkar ha fungerat bra.

Idag har vi tittat på Lilla Aktuellt och diskuterat veckans nyhetshändelser. Detta kommer bli ett stående inslag i svenskaundervisningen, liksom andra program från UR och SVT som berör t.ex. källkritik och studieteknik. Eleverna var så intresserade av programmet att de ville titta klart på det under maten, vilket jag ser som väldigt positivt!

*VIKTIG INFORMATION*

På klassråd tar eleverna ofta upp att de vill åka på klassresa, men då jag inte fått in några intresseanmälningar till att vara klassförälder så börjar det bli lite ont om tid för detta om klassen ska hinna samla in pengar. Därför har vi även pratat om att åka till ett lekland som heter Kaatach, vilket skulle kosta 50 kr/barn om vi åker en vardag. Till detta behövs föräldrar som eventuellt skjutsar och är med på leklandet under dagen. Om det är någon förälder som är intresseras av att vara med på en sådan här dag i vår så kan ni maila mig på kim@ekoskolan.se

Inför vecka 47

Måndag – Vaccinering för flickor i år 5 (gardasil)

Tisdag – utedag, ta med varma och vattentåliga kläder och skor

Onsdag – NO prov år 5

Torsdag – Idrott

Fredag –

Trevlig helg!

/Kim

________________

Veckobrev v. 45

Den här veckan har vi på skolan startat upp med utvecklingssamtal, och dessa fortsätter fram till och med vecka 47. Det ska bli trevligt att få tid att samtala med alla elever och träffa de föräldrar jag inte haft möjlighet att träffa ännu.

Den här veckan har vi varit på biblioteket och eleverna fick låna upp till fem böcker. Det är roligt att se att de flesta tycker att det är roligt att läsa. Vi är snart klara med vår gemensamma faktatext om Italien i SV och området geometri i MA. Vi fortsätter med att läsa om 1500-1700- talet och eleverna har fått svara på lite frågor utifrån läroboken. I Engelska förbereder sig eleverna för det prov som är nästa vecka på torsdag, och de har bl.a. repeterat klockan och veckodagarna på lektionerna.

Denna vecka började vi med mobildagis, och jag uppfattar det som att det har fungerat bra. Protesterna från eleverna har inte varit allt för högljudda.

Idag hade vi roliga timmen i klassen då vi tittade på en film och några av eleverna bjöd på lite chips och saft.

Inför vecka 46

Måndag

Tisdag

Onsdag – MA läxa in

Torsdag – Engelska prov

Fredag –

 

_____________________________________________

Veckobrev v. 43

Efter en fullspäckad dag med halloweenfirande på hela skolan är det nu dags för höstlov. Efter lovet börjar vi med de första utvecklingssamtalen, och jag skulle uppskatta om lapparna om detta lämnades in till mig senast tisdag v. 45.

Den här veckan har år 4 fått mäta skolhuset, och räkna ut dess omkrets och år 5 har fortsatt räkna uppgifter gällande area. Under mattelektionen i onsdags tittade vi på målen i ämnet, samt fyllde i de ”blommor” som eleverna har sedan tidigare. Blommorna har vi sedan med på utvecklingssamtalet för att konkretisera vilka mål det är som ska uppnås.

I svenska har eleverna fått skriva en faktatext om Halloween i grupp. Två av dessa lästes upp under dagens spöksagostund. Jag har också haft lässamtal med eleverna för att se hur de ser på sin läsning och höra hur de läser. Några stycken hann fylla i sina ”blommor” med målen i svenska, men vi kommer fortsätta med detta efter lovet. Även dessa ska vi titta på under utvecklingssamtalen.

I SO har vi tittat lite på vad man ska kunna (vilka målen är) i anslutning till arbetsområdet Nya tiden, 1500-1700-talen, som vi kommer att läsa om de närmsta veckorna.

Under utedagen hade Annika planerat uppgifter som skulle lösas i grupp samtidigt som varje elev i gruppen hade en särskild roll med tydliga arbetsuppgifter. Ledaren ansvarade för instruktioner och genomförande. Experten för idéer och förslag kring hur uppgiften skulle utföras. Pepparen såg till att uppmuntra de andra lagmedlemmarna och materialaren ansvarade för iordningställandet av de olika stationerna.

Viktig information

För att motverka förlust av mobiltelefoner och hjälpa eleverna att hålla fokus på skolarbetet så har vi på skolan beslutat att vi ska starta med ”mobildagis”. Vissa av eleverna har haft detta som rutin innan vad jag förstår. Det kommer att innebära att läraren samlar in mobilerna under första lektionen och låser in dessa i värdeskåpen uppe i personalrummet. För att underlätta att eleverna får med sig rätt mobil hem sedan så kan det vara bra att märka dessa med namn eller kodlåsa dem. En kod ska eleven självklart inte lämna ut till någon annan.

Av skolinspektionen har eleverna i år 5 denna vecka fått en enkät att fylla i, med frågor rörande deras skolsituation och skolarbete.

Den 5/11 kommer vi i spår 3 att åka till biblioteket i Västerhaninge för att låna nya skönlitterära böcker att läsa under de 30 minuters lästid vi har varje morgon.

Under höstlovet arbetar lärarna på skolan måndag, tisdag och onsdag.

Ha en trevlig helg, och ett trevligt höstlov!

/Kim

 

 

Veckobrev v. 42

 

Den här veckan har vi i matte startat arbetet med geometri där vi gått igenom geometriska figurer, omkrets med år 4 och area med år 5. Under utedagen arbetade vi konkret med detta genom att mäta olika saker på skolgården. I år 5 har vi även hunnit med att tillsammans mäta omkretsen på skolhuset. I svenska har vi fortsatt att skriva på vår gemensamma faktatext om Italien, där eleverna formulerar meningar och jag skriver på smartboarden. I SO har vi startat upp arbetet med den historiska perioden 1500-1700-tal och eleverna kommer på olika sätt arbeta med Vasatiden, Stormaktstiden och Karolinska tiden.

 

Eleverna har fått en läxbok som alltid ska förvaras i ryggsäcken. I denna skrivs instruktioner till läxorna ned samt när de ska vara inlämnade. På detta sätt har eleverna information om eventuella läxor från de olika ämnena på ett och samma ställe.

 

Besöket av Folktandvården som skulle varit i onsdags blev inställt pga. sjukdom. Personal därifrån kommer att komma till skolan vid ett senare tillfälle.

 

Skolinspektionen kommer att utföra en webbenkät som ni vårdnadshavare ska besvara innan 25/10. Information om detta har skickats med eleverna hem, där inloggningsuppgifter och instruktioner finns.

 

Fredag nästa vecka kommer skolan ha Halloweenfest som avslut innan höstlovet vecka 44. Vi kommer att ha en trevlig dag där eleverna får klä ut sig, lyssna på spöksaga och gå tipspromenad. Vi i personalen har beslutat att barnen inte får komma med täckande mask så att ingen ska bli rädd för någon skolkamrat. Skoldagen slutar som vanligt 11:30.

 

Vecka 45-47 kommer hela skolan utföra utvecklingssamtal. Tider för samtalen samt talong som ska lämnas tillbaka till mig senast 25/10 skickas med eleverna hem idag (fredag).

 

Inför v.43

 

Måndag –

 

Tisdag – Utedag

 

Onsdag – Matteläxan ska vara klar och stencilen lämnas in till mig

 

Torsdag – Idrott

 

Slöjd år 5

 

Fredag – Halloweenfest

 

Trevlig helg!

 

/Kim

 

 

 

_______________________

Veckobrev v. 41

Nu är det verkligen höst, men i klassrummet grönskar det! Elevernas NO-experiment med frön i olika växtförhållanden har börjat ge utdelning. De slingerkrassefröer som eleverna planterade för några veckor sedan har börjat gro.

I onsdags hade vi en händelserik dag! På morgonen åkte vi till biblioteket och lånade böcker att läsa på den tysta läsningen vi har varje morgon. Bibliotekets datasystem krånglade och eleverna kunde inte låna lika många böcker som de brukar. Jag bokade en tid för återbesök direkt efter lovet, och vi får hoppas att de två böcker de fick låna per person, räcker till dess! På eftermiddagen hade klassen ingen NO lektion eftersom Helene var sjuk. Istället passade jag på att utföra det första av de för år 4 avsedda Lässtandardtesten. Vi var tvungna att avbryta när ett externt elfel orsakade att brandlarmet satte igång! Allt fungerade smidigt och vi var snabbt nere på fotbollsplanen. Ingen brand upptäcktes, men vi var utan el resten av dagen. Detta innebar att vi fick flytta ut hela klassen till matsalen så att eleverna kunde se vad de skrev på sina test och senare också under mattelektionen. En händelserik dag med andra ord, men efter lite oro kring förflyttningen ut till matsalen flöt resten av dagen på bra.

Lässtandardtesten genomförs i år 4 för att se hur eleverna ligger i sin läsförståelse. Jag är även intresserad av att se hur det är med läsförståelsen hos eleverna i år 5, varpå de också får genomföra testerna. Det är däremot endast resultatet för de eleverna i år 4 som kommer att skickas till kommunen.

Utedagen den här veckan ägnade vi åt lekar och samarbetsövningar. Eleverna fick leka 36-leken där de ska hitta och utföra uppdrag med Svenska och Mattekaraktär. Vi avslutade förmiddagen med att i helklass utföra en övning där vi kastade ett antal ärtsäckar mellan varandra för att öva upp minnes- och samarbetsförmågan.

Den här veckan hade skolan sitt första elevråd för terminen, och på klassrådet nästa vecka ska vi få höra av klassens elevrådsrepresentanter vad som togs upp på detta möte.

Nästa vecka på onsdag får år 5 besök av Folktandvården som ska prata lite om munhälsa och tandborstning.

Inför nästa vecka

Måndag

Tisdag – Utedagen kommer att vara på skolgården pga. pågående älgjakt

Onsdag – Läxa i Matte och Svenska lämnas in. Eleverna har fått instruktioner och två stenciler hophäftade.

Matteläxan innebär att eleverna ska öva lite multiplikation varje dag genom att utföra några av uppgifterna på stencilen.

Svenskaläxan är en handstilsövning där eleverna ska välja två av rubrikerna från stencilen om afrikanska djur, och skriva rent i sitt skrivhäfte.

Torsdag – Idrott för både år 4 och 5. Slöjd för år 4

Fredag

Ha en trevlig helg!

/Kim


_________________________________
Veckobrev v. 40

Den här veckan har vi fortsatt arbetet med att skriva en gemensam faktatext om Italien. Eleverna har fått läsa två texter om landet och sedan i grupp gjort tankekartor med rubriker som sedan ska finnas med i faktatexten.

I matte har vi fortsatt att arbeta i boken och i onsdags övade eleverna multiplikation genom olika spel. Under utedagen hade vi också lite övningar med koppling till matematik då eleverna fick prova på att forma olika geometriska figurer med hjälp av ett långt snöre. Under utedagen hade vi också lite tipspromenad med frågor om kristendomen, vilket alla i klassen klarade galant!

I övrigt har vi gjort tankekartor om olika kristna grupper och haft repetition inför det test vi ska ha på måndag. Eleverna kommer att få skriva ned allt de kan om kristendomen i en tankekarta och skriva fördjupande om två av ”bubblorna”. I NO har eleverna fortsatt med sitt experimenterande.

Det är nu dags för älgjakt och vi kommer de närmaste veckorna inte kunna gå till skogen på utedagen. Vi kommer istället hitta på saker på skolgården, vilket i sig ändå är positivt då vi har tillgång till mer material.

Idag (fredag) är det kanelbullens dag, och Janne har varit så fantastisk att han bakat bullar till alla på skolan, och vi avslutade skoldagen med god efterrätt.

VIKTIG INFORMATION

Tisdag 8/10 är det skolfoto, med ett foto på hela skolan och ett enskilt foto. Vi i spår 3 kommer att ta ensamfoton innan vi sedan går ut på utedag.

Onsdag 9/10 åker vi till biblioteket på morgonen.

Inför vecka 41

Måndag test kristendomen (vi har repeterat i skolan så behövs inte plugga hemma)

Tisdag Skolfoto

Prov musik – eleverna har fått ett papper av Kirsten på vad de ska kunna.

Onsdag läxa SO/Sv – skriva en faktaruta om en kristen högtid, eleverna har fått skriftliga instruktioner

Biblioteket

Torsdag Läxa Engelska för år 4 – lära sig glosor, familjeord

Trevlig helg! /Kim

 

 

___________________________

Veckobrev v. 39

Hej!

Nu har det äntligen blivit höst och den här veckan har eleverna fått njuta av det fina vädret både på utedagen och idrott. I måndags och tisdags var jag, Kim, sjuk och klassen hade lektioner med specialpedagogen Gudrun (de flesta eleverna har träffat henne tidigare) vilket fungerade alldeles utmärkt hälsar hon!

I matte har det räknats som aldrig förr denna vecka, och vi är nu redo att starta upp nästa arbetsområde som kommer att vara geometri. Vi passar på att ta detta område då vi fortfarande kan vara utomhus och konkretisera matematiken.

I Svenska har vi startat igång arbetet med beskrivande texter (faktatexter) och vi har diskuterat vad som utmärker en faktatext, hur faktaböcker brukar se ut och vad syftet med faktatexter är.

På SO lektionen i måndags berättade Gudrun om de tre stora grupperna inom kristendomen, katoliker, protestanter och ortodoxa och jag och klassen har pratat om begreppet livsåskådning. I NO förbereder Helene för den ämnesövergripande kunskapskontrollen som år 5 kommer att genomgå såsmåningom. Den här veckan har klassen fått ställa hypoteser kring och studerat växtmöjligheter hos solrosfrön.

Klassen och jag har tillsammans kommit fram till att vi ska anordna Roliga timmen en gång i månaden och det första tillfället kommer att vara fredag den här veckan. Bestämmelser kring hur denna timme ska planeras är som följer:

 • Genom handuppräckning väljs 4 elever ut veckan innan så att de får lite tid på sig att planera
 • Dessa elever ska ha bestämt sig senast dagen innan vad de vill att klassen ska göra
 • Kim måste godkänna förslaget (viktigt är t.ex. att filmen är barntillåten eller åldersgräns 7 år samt att mängden/sorten godis eller annat gott är rimligt)
 • De elever som har ansvaret för tillfället är de som står för om någonting ska bjudas på eller liknande.

VIKTIG INFORMATION:

Det är viktigt att personalen på skolan kan ha kontroll över vilka elever som är närvarande eller inte. För att vi ska kunna agera snabbt om det är någon elev som av någon anledning inte kommit till skolan, så är det viktigt att du som förälder friskanmäler ditt barn på morgonen eller dagen innan. Risken är annars att ett uteblivet samtal tolkas som att leven är hemma fortfarande.

Det är också viktigt att de flickor i år 5 som inte lämnat tillbaka lappen om HPV vaccin gör det snarast!

Inför vecka 40

Måndag-

Tisdag– Utedag, varma kläder och frukt medtages

Onsdag-

Torsdag– Idrott och slöjd

Engelskaläxa in för de som inte hann klart på lektionen

Fredag-

Trevlig helg!

/Kim

_______________________________________

Veckobrev v.38

Hej!

Den här veckan har vi arbetat vidare med Kristendomen inom SO, sett på en film om kyrkan och fått reda på lite om Jesus och munkar. I Svenska har eleverna tränat på att återberätta ett program eller en film de sett hemma och vi hann starta upp arbetet med olika textgenrer. Vi ska de närmaste veckorna fokusera på att skriva för olika syften, och eleverna ska få träna på att skriva texter inom olika genrer. Vi ska börja med att tillsammans skriva en beskrivande text (faktatext). På utedagen i tisdags fick eleverna utföra två experiment med fokus på ämnens olika former och de olika övergångarna mellan dessa.

I onsdags hade vi idrottsdag på Torvalla. Vi fick en väldigt trevlig dag med uppehåll, matsäck och olika grenar. Eleverna fick prova på höjd- och längdhopp, kast med liten boll, stöta kula och löpning. Tack också till de föräldrar som hjälpte till!

Jag påminner igenom om att det är viktigt att eleverna har med sig rätt sorts kläder till skolan. Vi är ute på rasterna och på utedagarna, och därför behövs regnkläder nu när det börjar bli höst! Skicka gärna med ett extra ombyte som ditt barn kan ha kvar på skolan om det skulle behövas.

Inför vecka 39

Måndag –

Tisdag – Utedag

Onsdag –

Torsdag – Idrott, slöjd

Fredag – Matteläxa in

 

Trevlig helg!

Hälsningar Kim

 

___________________

Hej!

Den här veckan har vi hunnit med mycket! I tisdags åkte vi till biblioteket och lånade böcker. Det var en salig blandning av böcker, både skönlitterära och fakta, som följde med hem.

På mattelektionerna har vi haft några gemensamma genomgångar, ställt upp och räknat på olika sätt på tavlan och på smartboarden. Vi har diskuterat olika uträkningar, och det var roligt att se att eleverna har utvecklat personliga räknestrategier.

I svenska har vi börjat med lite studieteknik och eleverna har fått arbeta med stödord, tankekartor och återberättning. I år 4 har vi hunnit med att gå igenom en text och välja ut stödord gemensamt på smartboarden, vilket fungerade jättebra.

I NO har Helene startat upp arbete om atomer och vattnets olika former och nästa vecka ska klassen få prova på lite experiment på skolgården. I SO har eleverna läst faktatexter om kristendomen och vi har diskuterat bilder med anknytning till religionen.

I onsdags fick eleverna med sig en läxmapp hem med läxor i svenska, matte och SO som ska lämnas in tisdag nästa vecka. Instruktioner är också medskickade. I engelska har eleverna i år 5 fått i läxa att lära sig veckodagarna.

Den här veckan har vi tyvärr behövs säga hej då till Cornelia, som ska börja på en annan skola. Eleverna fick lite mys med popcorn, saft och serie från Barnkanalen. Vi kommer att sakna Cornelia och önskar henne all lycka på sin nya skola och med sin nya klass!

FRILUFTSDAG onsdag 18/9, v.38, på Torvalla. Ytterligare information kommer i form av en lapp hem i ryggsäcken idag fredag.

Inför vecka 38

Mån –

Tis – Utedag, experiment på skolgården

Läxor Sv, Ma, SO in

Ons – Friluftsdag, medtag egen matsäck!

Tor – Idrott både år 4+5, slöjd år 4

Läxa Eng in. Lära sig veckodagarna och hur de stavas. Flora kommer hålla ett förhör där hon läser och eleverna skriver namnet på veckodagarna.

Fre –

Trevlig helg!

/ Kim

kim@ekoskolan.se

__________________________

Veckobrev v.36

Ännu en vecka till ända, tiden flyger förbi!

 Den här veckan har vi ägnat mycket tid åt att skriva och läsa dikter. Under utedagen i tisdags fick eleverna arbeta med sina sinnen och beskriv vad de upplevde i skogen i olika dikter. De fick sedan välja den de tyckte bäst om och skriva rent för uppsättning i klassrummet. I måndags startade vi även upp arbetsområdet Kristendomen som vi kommer att arbeta med i fyra veckor. I och med detta arbetsområde kommer vi även passa på att arbeta med studieteknik och gå igenom hur man läser och skriver faktatexter.

Eleverna har fått vara med att bestämma klassrumsregler som vi satt upp på vägen.

”I klassrummet –

Visar vi varandra respekt

Räcker vi upp handen

Är vi tysta och lyssnar när någon annan pratar

Stör vi inte när andra arbetar

Säger vi till om vi behöver gå ifrån”

Nästa vecka är det dags för biblioteksbesök igen och den här gången får vi se till att låna lite fler böcker, då dessa slukas i snabb takt!

Jag vill också passa på att tacka er som var på skolan i tisdags kväll för ett trevligt föräldramöte! Det är ännu ingen som anmält intresse för att vara klassförälder, men jag och eleverna hoppas att ni funderar på det.

VIKTIG INFORMATION

          Eleverna måste ha med sig gymnastikkläder på torsdagar

          På tisdagar har vi utedag och är oftast i skogen. Därför är det är kläder efter väder och skogsmark som gäller.

          Packa gärna ner vattenflaska och frukt på tisdagar då man lätt blir hungrig och törstig av skogsvistelse.

          De som ännu inte tagit med sig tofflor inför träslöjden bör göra det nästa vecka

FRILUFTSDAG onsdag 18/9, v.38, på Torvalla. Ytterligare information om detta kommer.

Inför vecka 37

Mån – Läxa i engelska in.

5:orna lära sig glosorna tillhörande kap 1, muntligt (s.74). Man ska också skriva ned några ord man behöver träna extra mycket på i det gula glos häftet.

4:orna lära sig glosorna tillhörande kap 2, muntligt (s.72)

           Läxa 2 i matteläxboken in

Tis    Till biblioteket

Ons

Tor – Idrott och slöjd

Fre

 

Ha en trevlig helg!

/ Kim

Välkommen till Västra Ekoskolans

AKTIVITETSKVÄLL

Du kommer när du kan och deltar i arbetet att göra vår skola ännu finare.

Tisdagen den 10 september kl. 16.00-20.00

Torsdagen den 12 september kl. 16.00-20.00

Mer info. på föräldramötet.

Att göra lista:

Ute:

Staket ska byggas mot Biorocken.

Hyllor i ute-förrådet ska byggas.

Trappa ska byggas till fritidsboden.

Öglan i gräsmattan vid parkeringen ska tas bort.

Grinden till skolan, betongplattan ska gjutas om.

Oasen ska renoveras/byggas om.

Ytterpanel på träslöjdsboden ska bytas.

Sandlådan behöver få ny kant.

Växthuset behöver få plast-skivorna limmade.

Tyg ska sys till Indianbyn.

Hästar ska byggas.

Oljefat ska kapas.

Köra sopor.

Inne:

Elementskydden ska färdigställas i spår 1 entré.

Skohyllor i hallen/entré ska byggas till spår 1.

Bänk ska kapas i spår 1 entré.

Dörrkista ska bytas till personalrum.

Klädhängare i spår 2 ska säkerställas.

Vi ses! Hälsn Personalen.

Veckobrev v. 35

Den här veckan hade vi vår första utedag i skogen. Temat var matematik/samarbete och vid olika stationer skulle vi mäta, väga och uppskatta antal. Eleverna arbetade i grupp och fick tillsammans komma fram till hur de skulle lösa de olika uppgifterna.

Med anledning av vänskapstemat har vi i klassen pratat om och läst lite ut barnkonventionen och vi läser också boken Sanna och Virre där vi diskuterar innehållet. Ur denna bok har eleverna fått ett utdrag och skrivläxa.

På veckans klassråd så uppkom ytterligare önskningar om klassresa eller andra aktiviteter. Jag föreslår därför att ni anmäler intresse till mig om det är någon som kan tänka sig att vara klassförälder och ansvarig för sådant som eleverna vill göra tillsammans efter skoltid. Ni kan maila till kim@ekoskolan.se eller säga till på föräldramötet om ni är intresserade av detta. Föräldramötet äger rum tisdag 3/9 kl 18-19.

Med anledning av klassföräldrar och skolresor kommer vi också behöva dela ut en klasslista med telefonnummer och jag ber därför de som inte vill ha med sitt nummer på listan att kontakta mig.

Vi vill också påminna om att det är aktivitetskvällar på skolan tisdag och torsdag v. 37 kl. 16-20. Kom och umgås och hjälp till att fixa till skolan! Se mer nedan.

Inför v. 36

Mån – Inlämning läxa matte(Läxa 1 i läxboken)

Tis – Utedag

Ons – Inlämning läxa svenska (med utgångspunkt i ett utdrag ur boken Sanna och Virre, skriva en berättelse ur Julias perspektiv)

Tor – Idrott

Fre –

Ha en bra helg och hoppas vi ses på föräldramötet!

/ Kim

 

_______________________________________

Första veckan på höstterminen!

I måndags hade vi en trevlig uppstartsdag med presentation och två meter lång tårta!
Vi har ordnat med mycket praktiskt den här veckan, gjort namnskyltar, fått schemat samt gått igenom mat/kompost och rast-värdar. Eleverna har fått skriva brev till mig för att jag ska lära känna dem lite bättre, och det har varit väldigt roligt att läsa dem.
I onsdags var vi på biblioteket och lånade böcker, och det var många rysare som följde med tillbaka till skolan.
Vi har också gått igenom skolans Likabehandlingsplan med tillhörande trivselregler. Vi på skolan uppmanar även föräldrar att ta del av det här dokumentet som finns på hemsidan ekoskolan.se men som även går att få i pappersform om så önskas.

Vi har också hunnit med att ha klassråd, och det kom fram många önskningar om klassresor, vilket är någonting lärare och föräldrar får prata om på terminens första föräldramöte som kommer att vara den 3/9 kl. 18:00- 19:30.

Nästa vecka kommer vi att börja med läxor. Inlämningsdag för läxor kommer att vara:

Matte – måndag

Svenska – onsdag

SO – om vi har läxor kommer det att vara inlämning fredagar

V. 35

Mån. –

Tis. Utedag, vi kommer att gå till skogen.

Ons. –

Tor. Idrott och slöjd (Kom ihåg gympakläder och inomhusskor!)

Fre. –

Trevlig helg!

Kim

______________________________________________

Trots regnet hade vi en bra dag vid Rudan i onsdags. Eleverna tog sig till ängarna med hjälp av karta och vi stannade till då och då för att jämföra kartan med verkligheten. Ibland blev vägen inte riktigt den samma för alla men det gjorde inget, huvudsaken var ju att vi alla kom fram till rätt plats. Alla femmor har nu provat på och vet hur man gör upp eld med hjälp av ett tändstål, tändpapper och morakniv. Elisabeth pratade om säkerhet vid eldning och visade vad som händer när fleece tar eld, alla vet nu att den antänds fort och smälter och blir som en hård plastklump. Kanske inte det bästa plagget att använda när man eldar kunde konstateras. Motorikbanan avverkades både på tid och för nöjes skull. En del spelade fotboll andra frisbee, klassen arrangerade också egna lekar där alla var med.

I torsdags hann vi också med att titta till våra frösådder och rensa ogräs. Fantastiskt vad det växer just nu! På en vecka har de flesta frön börjat gro och blivit till små söta plantor. Ska bli spännande att se om vi får smaka på morötter, rädisor, bönor, gurka och squash.

V.23

Må. Läxor in

Ti. Kort vecka, inga läxor.

On. Lena ledig, Gudrun vikarierar.

To. Lovdag, Sveriges nationaldag

Fre. Lovdag

V.24

Ti. Alla slutar 12.00

Avslutning på skolgården 16.00, samling i klassrummet efter. Ta gärna med picknickkorg att förtära efter avslutningen. Vi avslutar 18.00.

Trevlig helg!

Lena & Sanja

__________________________

V.22

Må. Läxor in. Bild istället för musik.

Ti. Läxa eng och ma. Musik, öva inför skolavslutningen. Eleverna slutar 13.45 eftersom skoldagen blir längre på onsdagen.

On. Vi åker till Rudan, samling 8.00 vid busshållplatsen Tungelsta skola. Vill man kan man åka med Elisabeth och mig med bussen från skolan som går ca 7.45. Då måste man vara på skolan senast 7.40. Vi kommer att gå av vid Tungelsta skola och åka med 835:an därifrån. Vi kommer att ta med oss mat från skolan som vi grillar tillsammans, det eleverna behöver ta med sig är en stor vattenflaska, frukt och gärna något gott fikabröd. Lämpliga kläder denna dag är idrottskläder och gymnastikskor. Vi åker hem igen så att vi är tillbaka på skolan ca 15.00. Ett brev med talong att fylla i var ert barn ansluter sig och lämnar gruppen kommer att skickas hem med eleverna på måndag nästa vecka.

To. Idrott och slöjd

Fre. So

Hoppas att ni alla får en riktigt rolig övernattning på skolan ikväll (fredag)!

Trevlig helg!

Lena & Sanja

__________________

Nästa vecka kommer vi att plantera och göra fint i vår skolträdgård. Om ni har några fröer till övers tar vi tacksamt emot dem.

V.21

Må. Läxor in. Musiken kommer fortsättningsvis att vara här på skolan, Darias pappa Magnus håller i undervisningen.

Ti. Läxa matte och engelska

Arbetskväll16.30 – 20.00 Samkväm, utomhusjobb o grillkorv…
Välkommen!!!

On. Vi har lektioner på skolgården på eftermiddagen

To. Idrott och slöjd

Fre. Elvira och Saras föräldrar har ordnat så att det blir en övernattning på skolan fredag till lördag. Barnen har idag fått med sig ett brev angående detta.

Vill be er om att i helgen titta efter löss, som envist håller sig kvar på skolan.

Trevlig helg!

Lena & Sanja

_______________________________

V.20

Må. Läxor in, utvecklingssamtalen fortsätter på eftermiddagen.

Ti. Läxa svenska och engelska. Alla slutar 12.00 pga. utvecklingssamtal. Personalmöte, fritids stänger 16.00.

On. Vanlig dag

To. Treorna från spår 2 kommer och hälsar på oss mellan 9-11.30 Slöjd på eftermiddagen.

Fre. So

Trevlig helg!

Lena & Sanja

 

_________________________________

V.19

Må. Läxor in, musik Tungelsta. Utvecklingssamtal på eftermiddagen, kom ihåg att fylla i lappen inför samtalet.

Ti. Läxa till nästa måndag engelska och svenska läsläxa. Alla elever slutar efter lunch eftersom vi har utvecklingssamtal hela eftermiddagen.

On. Vi åker till Torvalla och simmar på förmiddagen, samling i skolan klockan 8 som vanligt. Tillbaka på skolan ca 13.50. Ta med badkläder, handduk, hänglås och vattenflaska.

Eftersom vi kommer att vara borta hela dagen är det matsäck som gäller. Det kommer att finnas pastasallad för den som vill ha, men då måsta man meddela det senast måndag samt ta med plastbunke och bestick.

Skriv i skoldagboken om ditt barn går av bussen efter vägen.

To. Kristihimmelfärds dag, ledig dag

Fre. Lovdag

Trevlig helg!

Lena & Sanja

_______________________

 

I Biologin arbetar vi nu med blommans liv från frö till frö. Vi har planterat solrosfrön under olika förutsättningar som vi sedan följer varje dag genom att jämföra utseende och storlek. Alla har först fått formulera en hypotes som de sedan ska utvärdera i sin lab. rapport. De flesta har bråttom in på morgonen för att se hur plantan förändrats sedan gårdagen – kul.

Vi har haft teknikvecka, gamla saker har monterats ned i tusen delar för att sedan monteras ihop till nya skapelser. Oj vilken fantasi barnen har! Idag fredag har vi utställning där varje grupp visar upp sin nya uppfinning.

 v.18

Må.  Läxor in

Ti. Valborgsmässoafton – tillsammans gör vi fint på skolgården. Vi äter Taco´s till lunch, spår 3 dukar långbord. Läxa engelska och läsläxa.

On. Första maj – ledig dag

To. Idrott och slöjd. Jag (Lena) är ledig, Annika vikarierar.

Fre. So

Trevlig helg!

Lena & Sanja

Solrosplantor

Ritning inför montering

Plocka isär i delar

Spännande att se vad det ska bli

 ___________________________________

Idag fredag har all fått med sig Haninge Kommuns skolplaneenkät. Hur enkäten ska fyllas i finns det information om i kuvertet. Snälla alla föräldrar fyll i och skicka tillbaka senast fredag den 19 april. Får vi in alla har vi möjlighet att vinna pengar.

Tider för utvecklingssamtal finns också med den här veckan. Lämna så snart som möjligt in talongen om tiden passar er och om inte försök byta med någon.

Nästa vecka kommer 5:orna att ha hemkunskap tisdag och torsdag. Alla 4:or kommer att ha lektioner som vanligt med mig förutom att träslöjden utgår på torsdag.

I veckan skrev eleverna ett brev till er föräldrar angående övernattning på skolan. Hör gärna av er till mig om ni har möjlighet att planera för eller närvara vid en övernattning så kan jag förmedla mellan er vilka som anmält intresse.

Eftersom jag blev sjuk i slutet av veckan har jag inte hunnit planera läxorna för nästa vecka ännu. Läs elevernas skoldagbok i början på nästa vecka så står läxorna där. Matteläxan är samma som förra veckan, multiplikationstabellerna och att öva inför provet v.17.

Trevlig helg!

Lena Sanja

 

 

______________________________________

V.15

Må. Vanlig dag

Ti. Både 4:or och 5:or kommer att ha matteprov på det vi arbetat med hittills under terminen den 22/4. Jag skickar med arbetsblad med repetition på det som kommer på provet. Läxa är också att öva på multiplikationstabellerna. Sanja skickar också med läxa i engelska som ska göras till på måndag.

On. Vi har utelektioner på eftermiddagen

To. Idrott och träslöjd (kom ihåg tofflor!)

Arbetskväll 16-20

Fre. So

__________

Vi har haft en lugn och harmonisk vecka som gått i hälsans tecken. Avslappningsövningarna var uppskattade av de flesta i klassen, något som vi tar med oss framöver.
Inför vår gemensamma frukost-knytis på onsdagen pratade vi om vad en bra frukost ska innehålla för att kroppen ska få vad den behöver. Det var sedan härligt att se alla tallrikar som innehöll samtliga tre byggstenar: mjölkprodukt, frukt/grönsak och bröd/gröt/flingor. På eftermiddagen gick vi en hälsopromenad till Lavahöjden där solen sken på oss när vi åkte kana nerför berget.

Såg att jag hade rört till det i kalendariet som jag skickade ut vecka 11. Utvecklingssamtalen är i Maj och inte April som jag skrev.

Det ska vara: må 6/5, ti. 7/5, må.13/5 och ti.14/5. Vi kommer att skicka ut tiderna efter påsklovet.

Vecka 13

Måndag: Vanlig dag.

Tisdag: Inför ”Save the egg” på torsdag ska vi göra paket som innehåller ett okokt ägg. Paketen ska vara vackra, miljövänliga och hållbara. Paketen ska klara en luftfärd från toppen av brandtrappan och det okokta ägget ska klara luftfärden utan att gå sönder. Läxa till alla är att ta med bra saker att göra paket av. Glöm inte miljövänliga snören för tejp ska vi inte använda.

Kom ihåg! 4:or prov Engelska och läxförhör 4:or och 5:or Verb.

Onsdag: Vi hjälps åt att förbereda vår påsklunch kl.11. Alla elever äter tillsammans.

Ta med böcker från biblioteket om ni vill att jag ska lämna in dem. Vi åker till biblioteket efter påsklovet, har inte bokat in tid ännu.

Torsdag: SKÄRTORSDAG!  Ta med två namnade kokta ägg. Om du vill klä ut dig är det roligt. Först blir det utställning av alla “Save the egg” paketen. Sen flygfärd för alla paket, en vinnare kommer att utses. Vi fortsätter med att rulla ägg, picka ägg och ägg på sked. Kanske blir det klädstafett också. Det är vanlig skoldag alla slutar enligt schema.

Påsklov vecka 14. Vi träffas igen den 8 april, den veckan är det också arbetskväll på torsdagen ca 16-20.

Trevlig helg!

Lena & Sanja

_______________________

I veckan har alla fyror genomfört det första testet av tre som testar elevernas läsförståelse. Ett test som alla kommunens fyror genomför just nu, jag kommer att skicka med närmre information om testerna i läxmappen på tisdag.

Inför Earth hour nästa lördag har alla elever ritat händer där var och en skrivit in fem olika saker man vill göra för att spara på jordens resurser. Spår 1 och 2 kommer också att göra händer som sedan kan beskådas i hallen i lilla huset.

Nästa vecka har vi hälsotema på hela skolan, det ska bli spännande att berätta i nästa veckobrev om vad vi gjort och hur det gått. Målet med veckan är att skapa medvetenhet om på vilka sätt vi själva kan påverka hur vi mår genom att äta rätt, röra på oss och sova tillräckligt. Vi kommer bland annat att ha avslappningsövningar, långsam gymnastik och promenader varje dag. På onsdag kommer vi att ha gemensam frukost-knytis då alla ska ta med en sak. Vi dukar sedan en frukostbuffé och äter tillsammans hela skolan. Obs!!! Det finns barn som är allergiska mot nötter så kontrollera noga att det som tas med inte innehåller detta.

V. 12

Må. Läxor in. Boksamtal och musik Tungelsta

Ti. 8.00 Röris, hela skolan på fotbollsplan.

On. Gemensam frukost-knytis. Skogen på eftermiddagen

To. Idrott och Slöjd

Fre. So

Trevlig helg!

Lena och Sanya

________________________________

Många glada skidåkare sågs vid Rudan i onsdags, en del åkte på längden för allra första gången medan andra var mer vana. Vi hann också med en brännbollsmatch i snön och korvgrillning. En riktigt härlig dag hade vi med strålande solsken.

För att göra det lite lättare för barnen att komma ihåg sina läxor kommer också läxan i engelskan att läggas i läxmappen som delas ut på tisdagar. Förhöret kommer sedan att bli på tisdagen veckan efter.

De veckor eleverna har läxa i So kommer läxan att vara från fredag till fredag.

Den här veckan har all fått ett utdrag ur boken Tsatsiki som ska läsas till på måndag. Vi kommer att följa upp läsningen med boksamtal i smågrupper på måndag.

Den 26/3 har alla 4:or prov i engelska.

Lössen vill visst inte lämna vår skola och för att hjälpas åt att bli av med de små krypen en gång för alla så föreslår vi att alla luskammar sina barn i helgen.

V.11

Må. Boksamtal, alla ska ha läst texten om Tsatsiki.

Ti. Läxa Eng. I svenskan blir det läxa på verb igen och läsläxa till nästa måndag.

On. Den 23 mars är det dags att släcka ljusen igen då det är ”Earth hour”, vi kommer att arbeta och prata om vad vi alla kan göra för att spara på jordens resurser. På www.wwf.se kan man läsa mer om vad Earth hour handlar om.

To. Idrott och slöjd

Fre. Läxförhör Svealand.

Vt-13

v. 12 Hälsovecka

19/3 Fritids stänger kl.16.00

20/3 gemensam frukost/ knytis

V.13 onsdag den 27/3 bygger vi en bra, hållbar förpackning till ett okokt ägg.

Torsdag den 28/3 ”Save the egg”. Påsklekar

V.14 PÅSKLOV

v.15 to. 11/4 Arbetskväll kl.16-20

V.16 Hemkunskap 5:or må, ti och ons.

v.17 Teknikvecka, tag med egen trasig elpryl som vi kan plocka isär.

23/4 Årsmötet

v.18 on. 1/5 lovdag

V.19 Astrid Lindgren tema

må. 6/4 och ti. 7/4, utvecklingssamtal

to. 9/4 och fre.10/4, lovdagar

v.20 må.13/ och ti. 7/4, utvecklingssamtal

Tisdag fritids stänger kl.16.

v.23 to. 6/6 och fre. 7/6 lovdagar

v.24 Skolavslutning

Trevlig helg!

Lena & Sanja

__________________________

Vi önskar er alla ett riktigt skönt sportlov!

På onsdagen efter sportlovet kommer vi att ha en friluftsdag vid Rudan. Mer information om dagen kommer i början av vecka 10.

Lena & Sanja

 

Några bilder från vår härliga utedag i onsdags 

_______________________________________

 

Vi har haft en bra vecka och eleverna kämpar på. I biologin har vi fortsatt vårt arbete med människokroppen, eleverna har gjort klart ett grupparbete om kroppens inre organ. Vi hade en tipspromenad om det vi arbetat med när vi var i skogen i onsdags. En härlig promenad där vi själva fick trampa upp stigar eftersom snön var helt orörd. Många kommenterade hur annorlunda allt ser ut när det är så mycket snö och hur svårt det blir att hitta när det inte finns några stigar att följa. Vi kommer att ta en tur ut i skogen nu på onsdag också.

I geografin arbetar klassen nu med tema Sverige. Det kommer att bli en del läxor om de olika landskapen och då blir läxan från fredag till fredag veckan efter.

Den intensiva läsningen har redan visat resultat hos flera elever och det är roligt att höra att eleverna pratar med varandra om de böcker de läser. Nästa vecka kommer vi att avsluta läsningen av vår gemensamma bok Kod 45 i svenskan. På onsdag åker vi till biblioteket igen.

V.8

Må. Musik i Tungelsta

Ti. Läxförhör människokroppen

Läxa: Sv – läsa och grammatik till tisdag v.10

Skolan stänger 16.00

On. Biblioteket, ta med böcker och lånekort

Utelektioner på eftermiddagen

To. Läxa 4:or glosförhör engelska

Fre. Läxa Geografi till fredag v.10

Vecka 9 är det sportlov!!!

 

Trevlig helg!

Lena & Sanja

________________________
Viktig information!!!

Nu går det löss på skolan. För att dessa inte ska spridas och vi ska bli av med dem så fort som möjligt bör alla elever luskammas under en period. Vid förekomst av levande löss ska behandling ske med medel som finns att köpa på apoteket. Även efter behandling bör man luskamma under tre veckor för att försäkra sig om att inga nya löss finns. Använd en luskam och finkamma håret över ett vitt papper eller en spegel för att upptäcka lössen. Det är även bra att ha ett förstoringsglas till hands.

Det är viktigt att alla barn med huvudlöss kan behandlas ungefär samtidigt. Behandlingen bör göras så snart man upptäckt löss. Barnen bör också informeras om att försöka undvika huvud mot huvudkontakt och inte låna varandras mössor eller hjälmar.

Lössen är små, 2-3 mm långa och grågula till färgen. De gulvita äggen, gnetterna, är 1 mm långa och sitter nära hårbotten. De kläckta äggen, som sitter längre ut på hårstrået, är lättare att se. Ofta upptäcks lössen på grund av klåda i hårbotten, men man kan även ha huvudlöss utan att det kliar. Svart pulver på kragen eller kudden kan vara lusens avföring.

Huvudlusen har ingenting med hygien att göra! Huvudlössen trivs mycket bra i rent hår och hygienen har därför ingen betydelse för om man blir smittad eller inte. Det går därför inte heller att ”tvätta” bort löss med vanligt schampo.

Några åtgärder i hemmet behöver inte göras, men om man vill vara på den säkra sidan kan man rengöra borstar och kammar. Den mesta tiden och kraften bör dock läggas på noggrann luskamning, smittspårning och behandling.

Mer information om löss och instruktioner för hur man luskammar finns att söka på nätet eller inhämta på apoteket.
Se info om hårlöss

____________________________

V.7

Må. Läxor in

Ti. Läxa: läsläxa och biologi

On. Folktandvården kommer och informerar 5:or.

Utelektioner på eftermiddagen.

To. Idrott och slöjd

Läxa: engelska till nästa torsdag

Fre. So och eget arbete

Trevlig helg!

Lena och Sanja

________________

Hej alla,

Vi hade en härlig skridskodag vid Hanveden i onsdags. Humöret var på topp och de flesta utnyttjade tiden väl och var ute på isen större delen av vår tid i hallen. Ett varmt tack till Renée (Izas mamma) och Emma (Jonathans mamma) som körde elevernas utrustning till och från hallen. Det uppskattades verkligen av barnen som slapp bära tunga väskor med skridskor och matsäck i.

Som läxa i svenska kommer eleverna en tid framöver att ha läsläxa. Det innebär att man läser minst 5 minuter/dag, 5 dagar i veckan. Jag har pratat med eleverna om syftet med läxan och vi har tittat på hur texterna i läromedlen ser ut högre upp i åldrarna, även texten i matteböckerna blir mer omfattande och innehåller svårare ord. Så även om man tycker att man kan läsa behöver man träna och våga välja svårare böcker för att bli en ännu bättre läsare och öka på läshastigheten. Mycket lästräning nu innebär också att man lättare kan ta till sig det man ska lära sig högre upp i åldrarna.

Nästa vecka kommer Sanja att börja arbeta 50 % på skolan. Det innebär att hon förutom engelska kommer att ha våra so-ämn med spår 3 på fredagar.

V.6

Må. Läxor in. Musik Tungelsta skola

Ti. Läxa matematik och läsläxa

On. Utelektioner

To. Läxa engelska glosor till torsdag.

Fre. So med Sanja

Trevlig helg!

Lena         lena@ekoskolan.se    08-500 371 74

_______________________________

V. 5

Må. Läxor in

Ti. Läxa, läsläxa och matematik

On. Skridskor på Hanveden. Ta med matsäck. Eleverna fick med sig en separat lapp förra fredagen med närmare info. Hör av er om ni undrar över något.

To. Läxa, engelska till nästa torsdag

Fre. Utvärdering av veckan

_______________________

I måndags var vi i Tungelsta skola och hade musik något som ppskattades av eleverna.

I matten har vi den här veckan arbetat med tabeller och diagram. Vi har jobbat mycket praktiskt och gjort egna undersökningar som sedan redovisats i tabell och diagramform. Vi har också arbetat med temperatur och läser av utomhustermometern varje dag. Nästa vecka gör vi ett linjediagram över veckans temperatur.
I vårt tema den här veckan som handlade om könsroller har vi haft många intressanta och givande diskussioner. Idag var det flera tjejer som kom klädda som killar och tvärtom. Lite jobbigt blev det att komma ihåg alla nya namn som ombytet innebar. Malva blev Melvin och Kalle blev Kalla  bl.a.

Läxan i engelska kommer att bli från torsdag till torsdag veckan efter. Eleverna har fått 10 glosor i läxa till nästa torsdag.

En påminnelse från Elisabeth och Janne! På torsdagar när eleverna har idrott måste alla ha med sig en extratröja som ombyte. På slöjden måste alla ha tofflor. Vi har pratat med barnen om detta men många glömmer så snälla hjälp era barn att komma ihåg detta.

Nytt för den här terminen är att alla mobiltelefoner samlas in på morgonen och återfås efter skoldagens/ fritids slut. Mobilerna förvaras inlåsta i lärarrummet under dagen.

Idag har vi haft rolig timme med sällskapsspel och fika som Jennifer, Jennifer och Emilia ordnade. Dom hade bakat jättegott kaffebröd, tack till er från mig och hela klassen.

V.4

Må. Musik i Tungelsta skola, eleverna slutar 13.30. Vi är tillbaka på skolan 14.00.
Ti. Läxa Sv och Ma till måndag.
On. Utelektioner
To. Läxa engelska glosor till nästa torsdag. Idrott och slöjd.
Fre. Utvärdering av veckan

Viktiga datum
Ti. 22/1    Skolan stänger 16.00
On. 30/1 Skridskor på Hanveden, alla har idag fått med sig en lapp hem med närmare info kring dagen.

____________________

V 3

Vi har inlett vår första vecka efter jullovet med tema vänskap där vi pratat om Bris, barnkonventionen och tillsammans läst skolans likabehandlingsplan. Vi har också tittat på film tillsammans med spår 2 och arbetat med samarbetsövningar. I onsdags var vi i skogen och lärde oss om olika sorters snö, vi testade hur långt vi kunde ta oss fram på skaren utan att trampa igenom och försökte att skära ut så stora block som möjligt ur skaren. När vi väl kom på tekniken för hur man bäst skulle lyckas kunde vi mäta en omkrets på över två meter på ett av blocken.

Både klassen och jag är glada över att hälsa två nya elever välkomna i klassen, Jacob i fyran och Emilia i femman. Vi har också fått en ny lärare, Sanja som kommer att undervisa i Engelska och So-ämnena. Jag kommer att gå ner lite i tid så på fredagar är det Sanja som kommer att ha klassen.

Vi har ordnat så att eleverna i spår 2 och 3 kommer att ha musik på Tungelsta skola den här terminen. Spår 3 kommer att ha musik på måndagar vilket innebär att klassen tillsammans med personal från skolan åker med tolvbussen för att ha musik mellan 12.30–13.30. Tungelstaskolans musiklärare Teddy kommer att ha musik med eleverna. Vi kommer att vara tillbaka på skolan igen 14.00. De elever som bor i Tungelsta eller åker åt Västerhaningehållet kan självklart gå hem/åka direkt från Tungelsta skola men det är bra om ni föräldrar kan skriva ett litet ”ok” för det i skoldagboken.

Nästa vecka kommer vi att fortsätta arbeta med tema vänskap men med inriktning mot genusfrågor. Nästa vecka kommer att vara läxfri vi börjar med läxor igen vecka 4.

Trevlig helg!

Lena           lena@ekoskolan.se        08-500 371 74

________________________

Ht 12

Hej alla!

Den här veckan har vi haft en trevlig morgon med Luciatåg och vi har pysslat och ätit tomtegröt. Vi har under fredagen delat med oss mellan spåren vad vi har jobbat med under tema Rymden. Alla var duktiga och berättade om vad man lärt sig och ställde frågor för att lära av varandra.

V. 51
Vi kommer att ägna veckan åt att göra klart de arbeten som påbörjats. Jag kommer att åka till biblioteket på måndag eftermiddag så om ni har tagit med er låneböcker hem ska dessa tillbaka till skolan senast måndag.

Tisdag: Julbord, spår 3 dukar och gör fint.

Torsdag: Avslutning med julberättelse framför brasan och dans kring granen.

Skolan slutar 10.00 Bussar: Mot V-Haninge 10.00 och mot Sorunda 10.40

Fredag: Jullov

 Jag önskar er en riktigt God jul och ett Gott slut på året!

Vi ses igen Tisdagen den 8 Januari kl. 8.00 då vårterminen startar.

Lena

 

 

Hej!

En annorlunda vecka med mycket snö går nu mot sitt slut. Många var besvikna när vår planerade skridskodag fick ställas in pga. all snö. Tur var det ändå att vi tog det beslutet, för alla bussar ställdes senare in och vädret blev bara värre och värre. Eftersom skolan stängdes igår är det en del lektioner som vi måste ta igen vid andra tillfällen, bl.a. skulle vi ha bakat pepparkaksdeg inför vårt julbak (volym och vikt, matematik). Vi planerar att hinna med det på måndag istället.

v.50

Må. Läxor in. Ta med strutar och lingonris.

Ti. Ev. läxa att ”göra klart” om det behövs. Vi bakar lussebullar och pepparkakor. Ta med förkläde, ev. hårtofs, kavel och pepparkaksformar (allt ska vara märkt med namn). Genrep inför Lucia på eftermiddagen.

On. Vi binder kransar, fras till stjärngossestrutar fixas och skolgården pyntas inför Luciafirandet.

To. Lucia, barnen ska vara på plats ombytta kl. 7.15. Luciatåget börjar 7.30. Det kommer att finnas fika till försäljning. Efter luciafirandet har vi pyssel i skolan. Eleverna slutar 12.00. Se mer info på skolans hemsida eller i julbrevet som alla fick med sig hem.

Fre. Utställning tema rymden.

Trevlig helg!

Lena         lena@ekoskolan.se    08-500 371 74

Ps! kom ihåg att ta med hjälmen till skolan. Den är ett måste för att få åka i backarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________

I onsdags landade en rymdstation i vårt klassrum! Vi hade en heldag då vi byggde rymdskepp, astronauter och raketer. Bilder från dagen finns att beskåda nedan.

I torsdags hade eleverna kul på skolgården när den första snön kom. Men många blev blöta och upptäckte att man saknade extrakläder som vantar , strumpor och byxor. Det blir också blött på golvet inne så ett par tofflor kan vara bra att ta med sig (behövs också på slöjden, skolans lånetofflor räcker inte till). Vill man åka pulka får man gärna ta med sig det (snowracer är inte tillåtet) men då måste man också ha en namnad hjälm.

V. 49

Må. Läxor in. Elevråd

Ti. Läxa matte, engelska och religion

On. Vi åker skridskor, kom ihåg matsäck! Eleverna har idag fredag fått med sig hem information om dagen.

To. Idrott och slöjd. Vi kommer att baka pepparkaksdeg på matten för att öva på volym.

Fre. Göra klart och utvärdering av veckan. Skolsköterskan kommer och ger flickorna i femman en påfyllnadsdos av Gardasil.

Trevlig helg och första advent!

Lena                   lena@ekoskolan.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________

Hej alla,

Nu är utvecklingssamtalen avslutade för den här terminen. Tack till er föräldrar för att ni hjälpte till så att samtalen klarades av på de dagar som var planerat.

I veckan har vi arbetat med vårt Rymdtema. Vi har tittat på film och lärt oss hur det är att leva och arbeta ombord på en rymdstation. Eleverna kommer att få bygga en modell av en rymdstation och alla kommer att få fördjupa sig i hur livet ombord ser ut.

I onsdags var vi i skogen och arbetade med omkrets. Eleverna fick uppskatta omkretsen på träd för att sedan mäta för att få det exakta måttet. Man har precis inventerat ekarna i Haninge kommun, den största eken finns vid Häringe slott och mäter sju meter i omkrets. Med hjälp av garn passade vi på att mäta hur stor eken är och konstaterade att vår klass gott och väl skulle få plats i den eken, ja till och med två skolklasser trodde många.

Redan slutet av november och julen närmar sig med stormsteg, det är en hel del som händer under december månad utöver det vanliga schemat. Vi har ju hunnit med att skaffa oss en hel del traditioner på Västra Ekoskolan. Eleverna har idag fått med sig ett Julbrev hem med datum för de olika aktiviteterna. Den 5 december åker vi till Hanveden för att åka skridskor, kan vara bra att veta så att ni hinner prova om skridskorna passar.

V.48

Må. Läxor in

Ti. Läxa Eng, Ma och Religion

Spår 1, 2 och 3 har gemensam musik för att träna inför Lucia.

On. Tema Rymden

To. Idrott och slöjd

Fre. Utvärdering av veckan

 

Lena           lena@ekoskolan.se

Trevlig helg!

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47

Må. Läxor in

Ti. Läxa: Engelska, Matematik och Religion till måndag. Obs skola och fritids stänger 16 personalmöte.

On. Utedag, varma kläder och kanske något varmt att dricka.

To. Idrott och slöjd

Fre. Utvärdering av veckan

________________________

V. 46

Inget Fysikprov den här veckan för femmorna. Vi flyttar fram det eftersom vi inte hunnit med att arbeta med allt som var planerat pga. min sjukfrånvaro v.42 och 43. Kan meddela att alla femmor fick ett mycket bra resultat på kemiprovet, bra jobbat!

Ett antal veckor framöver kommer vi att arbeta med världsreligionerna. Det kommer att bli läsläxor med arbetsuppgifter varje vecka i Religionsboken.

Nästa stora gemensamma tema som hela skolan kommer att arbeta med är Rymden.

Må: Läxor in

Ti: Läxa Engelska, Religion och Matematik – multiplikationstabellerna.

On: Biblioteket, ta med lånekort.

To: Alla elever slutar 12.00 pga. utvecklingssamtal.

Fre: Utvärdering av veckan

___________________-

Hej alla!

Idag har alla elever fått med sig en lista med tider för utvecklingssamtalen som ligger under v.45 och 46. Observera att skoldagen slutar efter lunch dessa torsdagar, men fritids är öppet som vanligt för de barn som går där.

I veckan har vi avslutat vår Kemiperiod och på torsdag nästa vecka kommer femmorna att skriva det kommungemensamma provet. Alla har fått ett häfte med en sammanfattning på det vi arbetat med som de ska öva på inför provet. Fysikprovet är inplanerat till vecka 46, så vi kör igång arbetet med Fysik nästa vecka.

V.42

Må. Lämna in läxor

Ti. Läxa Matte, svenska och engelska

Personalmöte, skolan stänger 16.00

To. Måltidens dag, hela skolan äter Taco´s tillsammans, spår 3 dukar.

Trevlig helg!

Lena

_________________________________________________________________________

Hej!

I veckan har vi i Spår 3 röjt ur växthuset. Alla hjälpte till och bar ut krukor, tomatplantor, vattenkannor och lagade tak. Pallar bars in och nu återstår bara att pynta för att det ska bli mysigt därinne. Det har ju varit de äldre elevernas önskemål i flera år faktiskt, att få ett eget ställe att vara på. Det är tänkt att man ska kunna gå dit och spela sällskapsspel, läsa eller bara prata.

Nästa vecka åker vi till biblioteket, det var många som saknade bibliotekskort förra gången vi var där så påminn barnen om att det ska med nästa vecka. Har man tappat bort kortet så tar biblioteket en avgift på 10 kronor för att man ska få ett nytt. Jag förvarar gärna korten åt eleverna om man vill det.

Vecka 42 har personalen planering, då stänger hela skolan 16.00.

V.41

Må. Läxor in

Ti. Storsamling

Läxa matte, svenska och 5:or kemi.

On. Biblioteket, ta med lånekort

To. Idrott och slöjd

Fre. Vanlig dag

Trevlig helg!

Lena        lena@ekoskolan.se

 

Hej alla!

I veckan har Gudrun påbörjat testet Lästandarder med alla fyror, ett test som ska genomförs av alla fyror i Haninge kommun. Med hjälp av testet kan vi utvärdera elevernas läsförståelse och sätta in åtgärder hos de elever som behöver.

I skolans gemensamma tema som är historia har vi i spår 3 gått igenom de genomgripande dragen för Forntiden, en repetition på det eleverna lärt sig tidigare. Nästa vecka kommer vi att börja arbeta med Vikingatiden, ett tema som sträcker sig fram till v. 45.

En glädjande nyhet är att vi har fått en lärare till musiken och engelskan. Redan i torsdags arbetade Sebastian sin första dag på skolan, han är så välkommen!

V.40

Må. Läxor in

Ti. Läxa Ma och Sv. Elevråd

On. På eftermiddagen ska vi städa växthus och skolträdgård. Ta med oömma kläder och handskar.

To. Idrott och slöjd

Fre. Utvärdering av veckan.

Trevlig helg!

Lena              lena@ekoskolan.se

Hej!

Fredag igen, oj vad veckorna går fort. Det är roligt att se att klassen börjar fungera bättre och bättre tillsammans och det arbetas flitigt på lektionerna.

Hörde att en del av eleverna i femman hade lagt ner stor tid på matteläxan och att de tyckte den var svår. Syftet med den typen av läxa är inte att man ska komma med färdiga svar till skolan på alla frågor utan att var och en börjar fundera och ritar/ skriver det man får reda på när man läser uppgiften. Vi löser alltid sådana läxor tillsammans i skolan sedan och då är det bra att man har läst frågorna ordentligt och kommit igång med ”tänket”. Jag vill absolut inte att ni ska lägga ner orimligt mycket tid på läxorna hemma.

Från och med nästa vecka kommer vi att få hjälp av Annika S i klassen under tre förmiddagar/ vecka.

V.39

Må. Läxor in

Ti. Läxa Matematik och Svenska

On. Vi går till Skojskogen.

To. Gudrun vikarierar. Idrott och slöjd

Fre. Skolsköterskan kommer och vaccinerar flickorna i år 5.

__________________________________________________

Hej alla!

Vi har kommit igång med en hel del den här veckan. I svenskan har vi påbörjat ett skrivprojekt som heter Monstret. Vi har alla varit nere i källaren för att hämta inspiration för att bättre kunna beskriva miljön med alla sinnen. Målet är att eleverna ska bli klara med ett kapitel varje vecka. Det kan hända att man kommer att behöva ta hem och arbeta klart om man inte hinner eller om man varit sjuk. Vi arbetar också mycket med våra ordklasser i svenskan. I onsdags kom vi äntligen iväg till biblioteket,  vilket var bra för eleverna har saknat att ha en egen tystläsningsbok.

På vår utedag i onsdags passade vi på att göra en del praktiska övningar för att bättre befästa ordklasserna. Vi har haft vår första kemilektion för den här terminen, något som var spännande och nytt för många fyror.

V. 37

Må. Läxor ska lämnas in

Ti. Läxa 4:or – kapitel 3 i matteläxboken, kapitel  2 i veckans ord. 5:or matteläxa, kapitel  2 i veckans ord.

On. Skoljoggen samt friidrott, vi åker till Hanveden. Barnen har fått med sig en lapp i dag fredag som ska lämnas åter till skolan senast måndag.

To. Gudrun vikarierar för mig. Idrott och slöjd.

Fre. Gudrun vikarierar för mig. Utvärdering av veckan.

Hälsningar Lena

lena@ekoskolan.se     Tel.08-50037174

V. 36

Nästa vecka kommer vi att följa schemat mer och sätta igång med våra temaämnen. Läxor kommer att delas ut på tisdag och ska lämnas in måndag veckan efter.

Må. Vanlig dag

Ti. Elevråd.

Läxa Matematik och Svenska till måndag v.37

On. Utelektioner, ta med frukt/smörgås och något att dricka.

To. Idrott och slöjd (ta med tofflor att ha på slöjden)

Fre. Utvärdering av veckan

 

Viktiga datum:

Onsdag 12/9    Skoljoggen, vi åker till Hanveden ta med matsäck.

Tisdag 18/9      Fotografering 9.00. Skolan stänger 16.00

Torsdag 20/9   Arbetskväll 16-20

Tisdag 16/10    Skolan stänger 16.00

Vecka 45 och 46 torsdag och fredag, utvecklingssamtal

Tisdag 20/11    Skolan stänger 16.00

Tisdag 11/12    Skolan stänger 16.00

Torsdag 13/12 Luciafirande 7.30

 

Hej alla!

Första veckan på höstterminen är till ända. Vi har ägnat veckan till att lära känna varandra bättre, samarbetsövningar, gått igenom rutiner och kommit överens om vilka regler som ska gälla i klassrummet. Nästa vecka kommer vi också att avsätta en del tid för att få en bra sammanhållning i gruppen men vi kommer också att sätta igång med övriga ämnen. Nästa vecka blir läxfri men därefter kommer eleverna att ha läxor varje vecka.

v.35

onsdag nästa vecka kommer vi att vara på vår skolgård när vi har utelektioner. Det är bra att ha oömma kläder och handskar denna dag för vi kommer att vara på skolgården och rensa ogräs samt ta upp potatisen vi planterade i våras. Det här läsåret kommer vi att gå till skojskogen varannan vecka när vi har utelektioner, varannan vecka kommer vi att ha lektioner på skolgården.

torsdag åker vi till Rudan tillsammans med Elisabeth och spår 2. Vi börjar som vanligt klockan åtta då vi samlas på skolan. Vi är tillbaka på skolan ca 13.50. Om något barn kommer att gå av bussen efter vägen eller sitta kvar mot Sorunda vill vi att ni skriver detta i barnets skoldagbok så att vi vet att det är ok. Vi kommer att grilla korv, alla behöver ta med sig egen dricka, frukt och en vattenflaska. Kläder efter väder. Det skulle vara trevligt om någon förälder har möjlighet att följa med. Kontakta i så fall mig eller skriv i skoldagboken.

Kom ihåg!

Föräldramöte onsdag 29 augusti.

Spår 1 17.30, fika från 18.00, gemensamt möte 18.30 därefter träffas vi i respektive klassrum och har möte till ca 19.30.

Hälsningar Lena

lena@ekoskolan.se

Tel. 500 371 74

 

 

_____________________________________

Hej alla föräldrar och barn!

Välkomna till ett nytt läsår!
Hoppas att ni har haft ett bra och roligt sommarlov!

Under de första två veckorna har vi tema ”Vänskap” då  kommer vi att jobba ihop oss som klass och lära känna varandra.

Vi arbetar under den första veckan inte efter schema dvs. vi håller start och sluttider, men vi kommer inte att komma igång med alla ämnen under första veckan.

Lite datum att skriva in i almanackan

Onsdag den 29 augusti föräldramöte 18:30- 19:30 ca.

Fika finns att få från kl. 18.

Vi har först ett gemensamt möte 18:30 då alla skolans föräldrar deltar.
Efter det har spår 2 och spår 3 möte i resp. klassrum för information. Spår 1 har sitt möte kl 17:30.

Välkommen!

Torsdag 30 augusti åker spår 2 och spår 3 till Rudan.

Vi kommer tillsammans med Elisabeth att ha en gemensam dag med olika gemenskapsövningar.

Vi kommer att grilla korv som skolan står för, men en dryck (ej kolsyrad läsk) vill vi att barnen själva tar med. En vattenflaska tillsammans med mellisfika och frukt är bra att ha med.

Vi startar i skolan som vanligt kl. 8 och åker gemensamt till Rudan.

Åter till skolan ca 13:50.

Onsdag 12 september skoljoggen och friidrottsdag på Hanveden spår 2 och spår 3

Samling vid Hanveden 8:30 för de som har möjlighet. Ni andra kommer till skolan senast 7:40 då vi kommer att åka med bussen som är vid skolan ca.7:50.

Den här dagen behöver alla ha med sig matsäck!

Mer information kommer.

Kuvertet med blanketter som ditt barn fått med sig hem, önskar vi åter så snart det är möjligt.

Hälsningar

Lena