Veckobrev spår 2

Här i spår 2 hittar du skolans tvåor och treor.
Klasslärare Emilia Rundblad

Veckobrev vecka 45 åk 2-3

Hej! Den här veckan har vi gått över till delområde två i vårt Grön Flagg-arbete om djur och natur. Vi är nu klara med friluftsliv och går in på klimat. Eleverna har fått vara med och tittat på planeringen och de mål vi strävar mot. Vi startade upp med en Powerpoint om klimat och klimatsmart mat, diskuterade tillsammans och avslutade med att se en film.

Den här veckan har vi kört problemlösning tillsammans i klassen under en av våra matematiktimmar. Vi har övat på att anteckna information och måla upp lösningsförslag på elevernas egna whiteboardtavlor. Under onsdagen åkte vi hem till Linda! En helt fantastisk dag med korvgrill, utelek och fika framför vedkaminen.

Samtliga elever i årskurs 3 har nu fått börja arbeta med Bingel! Engagerade elever och en väldigt mysig engelsktimma hade vi.

Under torsdagen for eleverna iväg på redskapsgymnastik i Lidahallen.

Vi avrundade veckan med att tillsammans hela skolan hissa vår nya Grön Flagg-flagga och lyssna på Grön Flagg-sången.

Läxa: Matematikläxa (redan till på måndag), problemlösning, visa hur du tänker!

Obs: Nästa vecka kommer vi att få en prao-elev till oss på skolan. Han heter Lucas och går i 8:e klass. Han kommer att vara hos oss under två veckor. Ons-fred nästa vecka kommer han att vara inne hos oss i spår 2.
e45e451

 

Trevlig helg önskar Emilia.
__________________
Veckobrev vecka 43 åk 2-3

Hej! Den här veckan har vi varit iväg till Rudan och orienterat. Väldigt tappra och duktiga elever som kämpade sig igenom banan trots regn och rusk.

Årskurs två har haft genomgång i alfabetisk ordning. Årskurs 3 har haft genomgång i substantiv och plural, obestämda och bestämda.

Torsdagen såg vi på lilla aktuellt och hade en vanlig jobbar-dag.

Fredagen avslutade vi med att gå en tipspromenad om allemansrätten som eleverna har arbetat med under ett par idrotts och hälsotimmar. Samtliga grupper fick alla rätt, väldigt kul!

När vi kom till skolan på fredag morgon och hittade spår av klassfesten i form av en ostbåge som gömt sig under skrivtavlan och ett par popcorn under ett bord samt en del ballonger så kändes det väääldigt mysigt! Måste få tacka de föräldrar och barn som gjorde klassfesten i torsdags helt fantastisk! Otroligt lyckliga barn, så det var verkligen en kväll att minnas!

Höstlov nästa vecka! Info inför vecka 45: På onsdag 8/11 åker vi hem till Linda. Vi är åter på skolan till kl 12. Köket skickar med korv och bröd som vi kommer att grilla. Toppen om alla har med något varmt att dricka. Tors är det redskapsgymnastik i Lida, vi eftersöker fortfarande någon som kan tänka sig att skjutsa och lämna under v. 45-47? Att ha med till Lida: inneskor, vatten, duschprylar och en frukt.

Trevlig helg önskar Emilia.
e43

Veckobrev vecka 42, åk 2-3

Hej! Den här veckan har vi fortsatt att arbeta med olika typer av texttyper. Vi har skrivit faktatexter med bilder till utifrån faktaböcker (de blev sååå bra) samt arbetat med beskrivande texter. Välkomna in i klassrummet för att kika på dessa!

Under onsdagen hade jag flera utvecklingssamtal och Linda var då med barnen. De gjorde en del experiment utomhus (ställde hypoteser, testade experimenten, diskuterade). Fråga era barn om vilka experiment de testat på!

Utöver detta så har det varit en rätt ”vanlig” vecka. Vi har spanat på vår naturruta och skrivit i vår naturrutan-bok, vi har läst bänkbok, arbetat med matematik och haft engelska i helklass.

Läxa: Barnen har fått välja läsförståelse eller matematikläxa. Läsförståelsen är till nästa tors medan matematiken ska tillbaka redan på måndag.

Jag vill be er alla att gå in på; http://haninge.se/kommun-och-politik/dialog-och-synpunkter/synpunkter/ och lämna synpunkter gällande att vi inte har något övergångsställe/vägbump/rödljus/lysen vid våra busshållplatser. Vi har skickat en önskan från klassen men toppen om fler trycker på!

Nästa veckas utflyktsdag -Onsdag – orientering-matsäck eller låda till köket. En extra påminnelse om barnens klassfest också, på tors 26/10 kl 18-20.
e42e42 1
Kramat våra första snöbollar redan, och så en bild ifrån veckans bildlektion; Tema djur och natur (vårt Grön Flagg-tema) och höst. Nu har det årliga höstträdet tagit form i klassrummet.

Trevlig helg önskar Emilia!
________-

Veckobrev vecka 41 Åk 2-3

Hej! Den här veckan har utvecklingssamtalen dragit igång!

Veckan inleddes med att vi i SO (historia) arbetade med människans utveckling. Vi har lärt oss om människosläktet och hur vi har utvecklats över tid. Vi har kikat på bilder via en Power-point och diskuterat i helklass.

Åk 3 har i svenska arbetat med påståenden samt att ta ställning till dessa.

Den här veckan fick vi även till att äta ute en dag, vi passar på så länge vädret tillåter. Torsdagsmatematiken ägnade vi åt att spela matematikspel tillsammans, allt ifrån sänka skepp med hjälp av koordinater, till hemliga tecken som skulle räknas ut och så vidare. Fredagen avslutade vi med tyst läsning, att tacka av Gudrun samt att ha leksaksdag. En mycket mysig dag! Gudrun bjöd dessutom på glass och vi hade en liten present till Gudrun också, två pärlade armband och ett fint kort.

Läsläxa (valfri tyst läsning eller högläsning). Matematikläxa för de elever som önskade.

En trevlig helg i höstvädret önskar Emilia.

________________________

Veckobrev vecka 40 åk 2-3

Hej! Den här veckan avrundade vi hälsoveckan med att ur tidningar i grupp klippa ut nyttig mat som barnen fick klistra fast på en bild som föreställde en ryggsäck. Barnen fick öva på att låta alla ta plats och att rösta om olika förslag. Inte helt enkelt. Vi avslutade sedan med att utvärdera hälsoveckan tillsammans. Under måndagen skapade vi också en egen naturruta under Grön Flagg-temat djur och natur. Barnen fick mäta upp en kvadratmeter som vi märkte upp. Vi tittade sedan tillsammans i rutan och en elev fick i uppgift att skriva ner vad vi såg i vår ”naturruta-bok”. Jag fotade och skrev ut bilder som vi klistrade in. Tanken är att vi ska följa upp nu varje vecka och att barnen ska få turas om att skriva.

Under tisdagen så var musiklektionen inställd och barnen fick en hel timma som de fick vara ute och leka.

Under onsdagen for vi iväg till biblioteket. Barnen fick låna varsin bok att ha i skolan på mitt lånekort och de elever som hade egna lånekort fick ta med en bok hem. Denna bok är det hemmet som ansvarar för och boken återlämnas utav er eller av mig om boken tas med till skolan.

Under torsdagen hade årskurs 2 genomgång i dåtid-nutid. Vi övade på att böja ord, forma meningar och att använda oss av punkt och stor bokstav. Torsdagen bjöd också på brandövning där vi denna gång tog fönstervägen.

Fredagen avslutade vi med att läsa bänkbok och att jobba klart.

Obs: Nästa fredag 13/10 så har vi i klassen beslutat att vi ska ha leksaksdag. En leksak per barn. Skolan ansvarar inte för dessa leksaker så har ert barn någon leksak som är extra värdefull så kan det vara klokt att välja en annan leksak. Det är ju trots allt fredag den 13;e så man vet ju aldrig 😉 (om man nu ska vara lite skrockfull).

Glada nyheter att nästintill alla läxor som skulle in i torsdags samlades in, nöjd fröken! Väldigt mysigt att läsa igenom dessa. Kloka saker som barnen valt att ta med. Denna vecka har barnen läsläxa (högläsning för vuxen).

Obsobs: Vecka 45-47 ska eleverna ha redskapsgymnastik i Lidahallen. 9/11, 16/11 samt 23/11. Vi behöver hjälp att köra och även att hämta eleverna. Skjuts vid 11:20 och hämtning vid ca 13:20. Någon som kan?

 

Trevlig helg önskar Emilia.

___________________________

Veckobrev vecka 39 Åk 2-3

Hej! Den här veckan har vi haft hälsovecka. Vi har pratat om nyttiga mellanmål och matsäckar. Vi har sett flera avsnitt av en serie som heter ”Du mår som du äter” samt kört flera puls-övningar tillsammans med Linda. Vi har även klockat pulsen efter pulsträningen (höjd puls sägs öka inlärningsförmågan). Vi kommer att avrunda vår hälsovecka under måndagen med en sista uppgift samt en utvärdering.

Tisdagen hade vi utomhuslunch, mysigt!

Onsdagen gick vi till skogen och plockade en massa svamp som tillagades till mellis (höstkantareller). Lycille var på sitt universitet och Linda hoppade istället in och tog bild-lektionen under ons em. Vackra akvarium i grupp blev det! Vi avrundade onsdagen med att arbeta med svenska. Röda tråden, gestaltning av ord och genomgång av inledning, händelseförlopp och avslutning körde vi. En kanon-lektion där eleverna fick avsluta med att skriva egna berättelser (dessa har jag dokumenterat men tagit kopior på som jag skickat med hem till de barn som ville, så ta er gärna tid att kika på dessa). Under torsdagen fick de elever som ville, läsa upp sina berättelser för klassen! Stolt över alla barnen som presterade på topp från början till slut och har berömt dem ordentligt för det (de var positiva, engagerade, jobbade hårt, lyssnade på varandra och var stolta över sig själva efteråt, wow tycker jag!).

Fredagen avslutade vi med att köra engelska i helklass och att efter rasten skriva och måla något från besöket på Cosmonova där vi såg en film om korallreven (grön flagg-arbete där vi i år har tema: djur och natur).

Denna vecka har jag skickat ut: styrelsepapper, lappar gällande skolfotograferingen och en läxa på lösblad. Så kika efter dessa!

Nästa onsdag åker vi till biblioteket! Vi är tillbaka till lunchtid.

39

Höstkantareller överallt i vår skog.

 

Önskar er en fin helg! / Emilia.
__________________
Veckobrev vecka 38 åk 2-3

Hej! Den här veckan inledde vi med att arbeta med läsförståelse, sammansatta ord och även skriva klart våra berättelser/sagor. Under tisdagen ställde vi ut det vi har skrivit på en gemensam utställning för att avrunda författarveckan.

Vi har startat igång ett grupparbete i SO. Vi har diskuterat ”Förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse, till exempel mark, vatten och klimat”. Vi har pratat om skyskrapor, villor, grunder, underlag, iglos, tätbebyggda områden, glesbebyggda områden samt om klimat. Eleverna fick sedan i grupp undersöka varsitt område i världen på iPad och skriva och måla om detta.

Under onsdagen for vi iväg till Cosmonova och såg en film om korallreven (kopplat till Grön Flagg – djur och natur). Så mysig dag! Tack till de föräldrar som följde med oss!

Torsdagen hade vi gemensam engelska. Jag satt lite extra med ett par elever. Vi avslutade lektionen med att se ett avsnitt av en engelsk serie. Under rasten fick jag hjälp av ett par elever att rensa upp i våra pallkragar. Dill, gurka, sockerärter och lök plockade vi upp. Efter rasten körde vi en gemensam övning där vi med hjälp av tidtagarur tog reda på hur lång tid olika saker tog att utföra och jämförde dessa med varandra. Vi undersökte om det gick snabbare att skriva sitt namn 10 gånger eller att sjunga en sång, om det gick snabbare att räkna till 100 eller att ta av och på båda strumporna, om det gick snabbare att hoppa på ett ben runt klassrummet eller att plocka upp 10 plockisar och bygga ihop ett tiotal samt om det gick snabbare att dricka två glas vatten eller rita en elefant. Mycket skratt blev det, härligt! Vi avrundade dagen med lilla aktuellt och läsförståelse.
emilia v38

Under fredagen var det skolfotografering!

Läxfritt denna vecka.

Trevlig helg önskar Emilia.

____________________

Veckobrev vecka 37 åk 2-3

Hej! Den här veckan var Gudrun och Kenny med eleverna månd och tis då jag fortfarande var sjukskriven. De startade igång författarveckan genom att prata om vad en författare är och såg ett klipp om Astrid Lindgren.

Under onsdagen var vi iväg till Hanveden. Skoljogg och friidrott stod på schemat. 60 meter, längdhopp, höjdhopp och kulstötning. Lunch i det fina vädret. En riktigt härlig dag. Vi avslutade med att stanna till i Åbyparken för lite lek innan bussen gick mot skolan igen.

Torsdagen åkte eleverna i åk 3 iväg och simmade, jag var med tillsammans med 3 andra personal från skolan. Eleverna skulle simma ett visst antal längder och sedan fick de leka i vattnet. Jag sim-tränade med de som behövde, i en mellanpool där eleverna bottnade. Så småningom hoppas vi att kunna få nya tider för de elever som behöver sim-träna extra. Gudrun var kvar på skolan med åk 2 och de hade genomgång i SV – synonymer och arbetade även i Matematik. Lugnt och mysigt för tvåorna att få vara en liten grupp hela förmiddagen.

Fredagen avslutade vi med att börja skriva egna sagor/berättelser inför vår författar-utställning nästa vecka.

OBS! Nu på onsdag 20/9 kommer jag ta med mig hela gänget och sticka till Cosmonova! Som vi har längtat i klassen! Matlåda med (och jag vet att det varit mycket matlåda de senaste veckorna), men som vanligt så erbjuder skolan mat för de som tar med en tom matlåda till skolan senast tis 19/9. Barnen kommer som vanligt till skolan till kl 08.00 och vi väntas åter klockan 14.00. Det blir jag och en personal till som kommer att åka. Toppen vore om det fanns en förälder som skulle vilja hänga på oss, för att ha en extra vuxen med, mejla mig om det är så!

På fredag 22/9 är det skolfotografering under fm.

Matematikläxa för åk 3. Läsläxa för samtliga.

Trevlig helg önskar Emilia.

_________________

Veckobrev vecka 36 åk 2-3

Hej! Den här veckan har vi pratat om källkritik och varför man ska vara källkritisk när man söker information. Eleverna har också fått sina SO-böcker och vi har mjukstartat med att läsa en text om skola och funderat på vad vi i klassen är intresserade av i SO-ämnena. Vi har också diskuterat en fakta-text tillsammans i helklass i SV. Årskurs 3 har haft genomgång i matematik, vinklar (rät, spetsig, trubbig). Och mellan varven har vi hunnit med lite röris.

Under onsdagen blev det ingen skogsutflykt då det var många sjuka bland personalen. Istället var vi kvar och lekte på skolgården. Elevernas nya leksaker hade som tur var kommit (varje klass har en leksakskorg som används under förmiddagsrasten). Jag satt utomhus och lästestade eleverna en och en medan de hade fri lek hela dagen. Årskurs 3 avslutade dagen med att se en animerad film på engelska med svensk text.

Den här veckan har vi pratat mycket om kränkningar och grupptryck då vi inte hann gå in så mycket på det under vänskapsveckorna. Vi körde också en stärkande vänskaps-övning där vi övade på att säga bra saker om varandra.

Under tors och fred var jag hemma och var sjuk och Gudrun hade istället klassen. Då har barnen fått måla och skriva om känslor (det årliga projektet som dokumenteras av mig). Under fredagen fick barnen visa upp sina bilder och läsa texterna för varandra. Fredagen avslutades med att barnen återigen träffades i sina bikupor. Denna vecka fick de tillverka de lagflaggor som de förra veckan fick skissa upp.

Vi har fått fyra skolråds-representanter från klassen till skolrådet, två från åk 2 och två från åk 3! Härligt!

Nästa vecka och en bit in på vecka 38 är det författarvecka på skolan.

Obs: På ons 13/9 åker vi till Hanveden för skoljogg och idrottsdag. Vi är åter på skolan 14:00. Matsäck medtages eller tom matlåda med till skolköket senast tis.

Vill även påminna om simning för åk 3 på tors 14/9. De föräldrar som inte svarat på mitt mail gällande hur barnen tar sig till simhallen behöver göra det snarast.

Läsläxa.

Trevlig helg önskar Emilia.

//Aktivitetskväll, måndagen den 18 september kl. 16.30 – 19.30 och/eller lördagen den 23 september kl. 10.00 – 13.00. Då arbetar vi gemensamt för att förbättra barnens arbetsmiljö, bland annat ska växthuset monteras, trädgården ansas, draperier sättas upp, skåpluckor lagas etc. Och vi får umgås! Vi grillar korv och serverar dryck därtill!

Extra årsmöte måndagen den 2 oktober kl. 18.00. Styrelsen skickar kallelse. Viktigt att du kommer! Välkommen!

_________________________

Veckobrev vecka 35 årskurs 2-3

Hej! Den här veckan har vi fortsatt att arbeta för att främja vänskap. Vi har haft kompismassage till lugn musik, haft extra långa raster där barnen har lekt så fint ihop och vi har åkt på utflykt tillsammans hela skolan. Det var en regnig men mysig dag med matsäck precis intill vattnet. Både barn och fröknar var trötta efter en lång vandring. Vi har också haft en storsamling för samtliga klasser där vi delade upp barnen i ”bikupor” med ett par barn från varje årskurs i varje grupp. Barnen har fått presentera sig för varandra och välja namn till sina grupper. Under fredagen träffades barnen åter i sina bikupe-grupper och fick skissa upp en lagflagga som de ska få tillverka nästa fredag. De här grupperna kommer att träffas lite då och då när vi har gemensamma aktiviteter på skolan.

Årskurs 3 har haft sin första hörövning på engelskan, det gick strålande!

Den här veckan har vi även hunnit med att äta ute en dag när det var fint väder, väldigt uppskattat av barnen. De barn som önskade söka in till skolråd har också fått göra det. Nu väntar vi spänt på att se vilka två som får representera vår klass det här läsåret.

Den här veckan kommer jag att skicka 1-2 sidor i matematikboken för de elever i åk 3 som inte räknat klart veckans sidor, matematikboken tas med tillbaka på måndag. Åk 2-3 har läsläxa, jag skickar ut nya lässcheman. Lässchemat tas tillbaka till skolan vid terminens slut eller när lässchemat är fyllt.
bild1236Trevlig helg önskar Emilia.

Veckobrev vecka 34 Åk 2-3

Hej föräldrarna! Måndagen startade upp med upprop, lekar och tårta, och vi hälsade en ny klasskompis välkommen till oss! Under tisdagen tillverkade barnen namnskyltar som vi laminerade, till barnens korgar. Då denna och nästa vecka är vänskapsveckor så har vi den här veckan diskuterat vilka egenskaper vi vill att en god vän ska ha, vi har bestämt klassrumsregler tillsammans och vi har varit i skogen under onsdagen och kört samarbetsövningar. Spår 3 bjöd in oss under torsdagen för att se lilla aktuellt samt för att vara med dem och köra ”Just dance”.

Den här veckan har årskurs 2 haft genomgång i area och skala i matematiken och årskurs 3 har haft genomgång i digital tid och arbetat med det. Jag har också delat ut elevernas berättelseböcker i svenska, något som har varit väldigt poppis. Vi har läst varje förmiddag och fredagen ägnade vi åt gemensam engelska. Åk 2 arbetade med siffror och åk 3 har läst högt tillsammans. Vi har repeterat alfabetet och kikade också på ett avsnitt av en engelska-serie för barn. Veckan avrundades med att barnen fick komma med önskemål på vad de önskar ska finnas med i planeringen av Grön Flagg – Djur och natur.

Nästa vecka kommer de barn som vill, att få skriva motiveringar till varför de vill vara med i skolrådet och två nya representanter från varje spår kommer att utses.

Nästa vecka åker vi på friluftsdag till Muskan, torsdag den 31/8. Matsäck med eller tom matlåda till köket senast tisdag 29/8 för att få mat från köket. Tänk på att skicka med barnen bra skor.

Första skolveckan läxfri.

Trevlig helg önskar Emilia. Ps: Måste visa två bilder från veckan. ALLA barn skrev så fina och kloka saker, önskar att jag kunnat infoga samtliga.
sp2v34sp2 v34 1

Veckobrev v.23

Hej,

Det här blir det sista veckobrevet för detta läsår. Det blev en blöt historia i onsdags när vi var vid Grindsjön. Det var en hel del som valde att bada och mysigt hade vi, men vi tröttnade något på regnet mot slutet av dagen.

På torsdagen blev det fokus på att färdigställa påbörjat arbete och på fredagen slutförde vi arbetet med olika energikällor.

Idag, fredag, skickar jag med resultaten från de nationella proven för åk 3. Observera att de satta omdömena gäller, resultaten på proven är en vägledning för fortsatt arbete.

På tisdag åker vi tillsammans med spår 3 och lämnar tillbaka biblioteksböcker och har andra aktiviteter tillsammans. Vi åker hem till Maria och grillar hamburgare, vi kommer tillbaka till skolan 12.40. Därefter plockar vi undan i klassrummet. Skicka med en påse som barnen kan packa ner sina saker i.

På onsdagen den 14 juni är det vanlig skoldag fram till kl. 12, därefter åker de barn som inte har fritids hem. Vi ses sen kl. 16-18 för skolavslutning med sång, tal och egen picknick. På fredagen den 16 juni är fritids stängt då det är studiedag för all personal.

Kom ihåg klassaktiviteten på Prison Island, imorgon lördag.

Vilken förmån att jag har fått ha era barn de här åren, det är med stolthet jag lämnar över klassen till nästa lärare oavsett om det är i den här skolan eller någon annan.

Trevlig sommar!

Veckobrev v.22

Hej,

Nu på sluttampen har vi dragit igång ett nytt projekt, många av barnen har önskat att skriva berättelser och detta passade bra då vi arbetade med nordiska sagor förra veckan. Eftersom barnen skrev berättelser i början av läsåret så kan man verkligen se utvecklingen i deras skrivande.

I onsdags hade vi verkligen en friluftslivsdag. Vi började med att gå till skogen, där delades klassen in i grupper, de skulle sen bygga upp sen plats där de skulle kunna sova, laga mat m.m. Vi gick tillbaka till skolan för att laga vår egen mat, det skalades och hackades för fullt för att sedan kokas ihop över elden. Det smakade verkligen toppen!

I onsdags beslutade skolrådet efter önskemål från de olika klasserna att nästa års tema i Grön Flagg blir ”Djur och natur”.

På NO:n gick vi igenom olika energikällor, förnybara och inte förnybara. Vi pratade om allt ifrån kärnkraft, fossila bränslen till solenergi, vind- och vattenkraft.

Nästa vecka:

På onsdag åker vi till Grindsjön, vi åker med bussen som går 8.37. Man får givetvis komma direkt till Grindsjön kl. 9 om man hellre vill det. Barnen får ta med sig egen dricka och lite fika, självklart även badkläder. Mat tar vi med från skolan. Vi åker tillbaka till skolan med bussen som går 13.38 från Grindsjön, om man vill ta sig hem på annat sätt så går det bra. Det är bra om man säger till bara så att vi har koll.

På onsdagen den 14 juni är det vanlig skoldag fram till kl. 12, därefter åker de barn som inte har fritids hem. Vi ses sen kl. 16-18 för skolavslutning med sång, tal och egen picknick. På fredagen den 16 juni är fritids stängt då det är studiedag för all personal.

Trevlig helg!


Veckobrev v.21

Hej,

En kort vecka men ändå effektiv, på svenskan har klassen arbetat med nordiska sagor, de har läst, samtalat och reflekterat.

Det var trevligt att Nina, klassens nya klasslärare, var med oss på måndagen så att vi fick en chans att lära känna henne lite grann.

Det var en mysig friluftsdag på onsdagen med mycket rörelse, sol och till och med lite bad.

På fredag är fritids stängt då inget barn har anmält att de behöver omsorg.

Nästa vecka:

På torsdag kommer Maria Lundqvist till skolan, Maria är rollsättarassistent till den nya Sune filmen, det är en hel del i klassen som har visat intresse att provfilma. Jag kommer att skicka ut blanketter som ni föräldrar måste fylla i för att era barn ska få provfilma.

Den 7 juni kommer klassen att åka till Grindsjön för att ha en egen liten avslutning, Vi åker kl. 9 och är tillbaka på skolan kl. 14. Barnen får ta med sig egen dricka och lite fika, självklart även badkläder.

På onsdagen den 14 juni är det vanlig skoldag fram till kl. 12, därefter åker de barn som inte har fritids hem. Vi ses sen kl. 16-18 för skolavslutning med sång, tal och egen picknick.

På fredagen den 16 juni är fritids stängt då det är studiedag för all personal.

Trevlig helg!


Veckobrev v.20

Hej,

Nu har vi haft en period som vi har pratat om rättstavning och att skriva för hand, vi har övat på att skriva texter så med läslig handstil och har haft olika övningar för att lära oss stava.

Veckan har varit en hälsovecka, vi har pratat om vad som påverkar vår hälsa, vi har gjort olika övningar och pratat lite extra vad kroppen behöver för att må så bra som möjligt.

På torsdagen firade treorna att de nationella proven snart är slut, det blev lite glass och trevligt samtal. På fredagen hade vi förberedd brandövning genom fönstret i klassrummet, det gick bra, men vi märkte att pingisbordet på utsidan stod lite i vägen så det kommer vi att åtgärda.

På fredagen hade vi vår traditionella frukost på skolan, årets frukost bestod till stor del av olika frukter och fruktsallader. På fredagen hade vi också besök av Nina som ska börja jobba på vår skola till hösten, hon kommer att vara med på måndag också.

Tack alla som kunde delta på vår aktivitetskväll i måndags, det är roligt att se hur skolgården förändras och utvecklas.

På måndag är det kvällsmöte för all personal och fritids stänger kl. 16.

På onsdag, den 24/5, är det friluftsdag på Rudan, matsäck medtages, eller namnad matlåda senast på tisdag. Vi kommer att komma tillbaka till skolan kl. 14.

Trevlig helg!

 

Hej,
I onsdags åkte vi till biblioteket i Haninge, det blev lite bråttom när vi skulle gå till tåget. Som tur var så höll barnen ett högt tempo så att vi hann med, vi fick till och med vänta 1 minut.

På torsdagen umgicks jag med de nya förstisarna som ska börja i skolan till hösten och era barn hade turen att få ha bild tillsammans med Lycille. För att knyta ihop utedagarna och besöket på Naturskolan så byggde de upp en skog, med svenska djur och träd.

På eftermiddagen experimenterade vi med ljus på NO:n, det fanns fyra stationer där de fick testa på lite olika sätt att använda ljus på.

Nästa vecka:
Nästa vecka är det hälsovecka på skolan, vi kommer att starta dagarna med röris och vi kommer att lära oss mer om hur hjärnan fungerar. På fredagen kommer vi att ha vår traditionella hälsofrukost, barnen tar med något hälsosamt till vårt gemensamma frukostbord (inga nötter).

Måndag 15/5: Aktivitetskväll 16.30-20

Tisdag 16/5: Grön Flagg dag, vi arbetar med vårt Grön Flagg tema på förmiddagen.

Fredag 19/5: Hälsofrukost

Den 22 maj är det kvällsmöte för all personal, fritids stänger kl. 16.

Den 24 maj är det friluftsdag på Rudan kl. 9-14, den här gången är det egen matsäck som gäller. Naturligtvis finns det pastasallad för de som önskar, men lämna då in en namnad matlåda senast på tisdagen.

Gå gärna in och läs rektorsbrevet, det brukar komma ett nytt varje vecka:

http://ekoskolan.se/rektorsbrev

Trevlig helg!

____________________________-

Veckobrev v.18

Hej,
På tisdagen hade vi klassråd, barnen skulle verkligen vilja ha en husdjursdag då de får ta med sig sina husdjur och visa upp för varandra. En sån här dag kräver att en förälder är med när djuren är med, därför ganska svår att genomföra. Det skulle kunna vara en bra punkt att diskutera på ett framtida föräldramöte.

På onsdagen begav vi oss ut i skogen, närmare bestämt ”Viltvattnet”. När vi kom till skogen satte vi oss på enskilda platser för att i tystnaden skriva dikter. Det var väldigt mysigt och rofullt.

På svenskan i onsdags jobbade vi med rättstavning, vi började med att enskilt skriva ord med kort eller lång vokal. Därefter satte sig eleverna i grupper och jämförde likheter och skillnader, till sist gick vi igenom hur orden skulle stavas. Det var intressant att höra diskussionerna i grupperna, det märktes att de reflekterade över hur vokalerna låter och hur ordbilderna verkligen ser ut.

På torsdagen avslutades de nationella proven i svenska, nu är det några delar i matematik kvar. Torsdagen avslutades tillsammans med Lycille och Linus då jag fick lov att åka och hämta hem en sjuk dotter. På fredagen var det Linus som hade klassen.

Nästa vecka, v. 19:

Onsdag 10/5: Vi åker till biblioteket i Haninge.

På måndagen den 15/5, alltså vecka 20, är det aktivitetskväll kl. 16.30-19.30.
Helena

Trevlig helg!


Veckobrev v.17

Hej,

I måndags var det dags, den stora konserten. Morgonen började med ett sista genrep, när det väl gällde på kvällen så var det full fokus. Tack alla som kom för att delta i insamlingen till barn i världen!

Onsdagens utflykt till Naturskolan gick enligt elever och lärare bra. Själv befann jag mig på annat håll, närmare bestämt Stora Essingen och facklig utbildning. Vad jag förstått så arbetade barnen med däggdjur och lärde sig mer om dem.

På fredagen jobbade vi vidare med miljömärkning och städade korgar.

Läxan ligger ute på Bingel för både åk 3 och 4.

Nästa vecka:

Måndag 1/5: Ledig dag

Tisdag 2/5: Byte av slöjdgrupper, grupp A har slöjd på tisdagen och slutar därmed 14.45. Grupp B har ingen slöjd och slutar därför kl. 13.45.

Onsdag: 3/5: Skolråd

Trevlig helg och valborg!

Var rädda om varandra och dessa små varelser.
igelkott

Veckobrev v.16

Det blev en kort men intensiv vecka, treorna har hunnit med att göra tre nationella prov, ett i svenska och två i matematik. Fyrorna har börjat med det sista kapitlet i sin arbetsbok i svenska och jobbat på med geometri i matematiken.

På tisdagen hade vi genrep inför måndagens konsert, alla skolans elever samlades i flygeln och provade att sjunga de sånger som de övat på tillsammans.

Onsdagens utflykt till TomTits var väldigt rolig, det tog sin tid att åka dit men det var det väl värt. På NO:n har vi fortsatt att arbeta med fysik och fokuserar just nu ljud.

På engelskan har treorna övat på när man använder a eller an framför substantiv, detta har även fyrorna repeterat.

På fredagen arbetade vi vidare med vårat Grön Flagg tema kemikalier, den här gången tittade vi lite extra på olika miljömärkningar.

Nästa vecka:

Måndag 24/4: Vårkonsert med start kl. 17. vårfest

Onsdag 26/4: Friluftsdag på naturskolan i Ösmo, egen matsäck. Om matsäck önskas från skolan lämna en namnad matlåda senast på tisdag.

Torsdag 27/4: Helena är på facklig kurs, Lycille har klassen.

Ny läxa kommer ut på bingel på måndag.

Trevlig helg!

Veckobrev v.14

Nu är batterijakten avslutad och vi får vänta på besked hur det har gått, vi håller tummarna. Klassen har samlat in 88 kg batterier, superbra jobbat!

I onsdags fick vi besök från SRV som bl.a. informerade om hur man sorterar sitt avfall, på torsdagen blev det lite ändringar i schemat då den första turen med spår 1 blev något försenad. Vi kom iväg till SRV efter lunch och fick en guidad busstur på Gladö Kvarn.

Vi har även haft utematte, eftersom vi just nu jobbar med geometri så var det detta vi fokuserade på. Målet med denna lektion var att befästa begreppet omkrets och area och att skapa mer förståelse för hur man räknar ut detta. Det var roligt att se engagemanget hos barnen.

Vi har märkt att flera av barnen använder sig av sociala medier på nätet, på fredagen lyfte vi lite kring detta i klassen. Prata gärna med era barn om detta hemma, det är tyvärr redan många som har märkt av näthat på olika sätt.

Läxa: Alla har fått läxa på Bingel till onsdagen den 19/4.

Vecka 16:
På onsdagen den 19/4 åker vi till TomTit i Södertälje. Detta innebär matsäck, vill man ha matsäck från skolan så tar man med en tom märkt matlåda på tisdagen. Vi åker kl. 8.47 och är tillbaka på skolan kl. 15.56, så det blir en lite längre skoldag för att vi ska hinna med så mycket som möjligt när vi är iväg.

Konsert (info från Kirsten)

Vi jobbar extremt hårt på musiklektionerna med förberedelse av sångerna som handlar om fred, vänskap och kärlek. Konserten är måndag 24.e april kl.17. Eftersom vi ska samla pengar till flyktingbarn, (genom Rädda Barnen) vill vi ha en stor publik, så snälla, berätta för familj och vänner hur fantastiska och duktiga era barn är och i vilket värdigt syfte de sjunger.

Trevlig helg!


Veckobrev v.13

Nu när utvecklingssamtalen är klara så är det full fokus på nationella prov, treorna har hunnit med att göra två prov i svenska. Jag räknar med att alla prov är klara den 12 maj.

I onsdags arbetade vi med ett material som handlar om att samla in batterier innan vi tog en promenad ut till skogen. Det var mysigt att komma till vår gamla ”skojskog” och se hur vintern hade gjort avtryck, vi märkte att några av de träd vi brukar passera hade gått av men annars var det sig likt.

Vi har börjat arbeta med ljud på fysiken, det märks att barnen är nyfikna och vill lära sig hur saker och ting fungerar. Det är också roligt när de börjar dra paralleller till egna erfarenheter och ställer frågor till tusen, vi har ganska högt i tak och inga frågor eller reflektioner är onödiga.

Vi har också haft klassråd och skolråd, många viktiga åsikter och funderingar kommer upp på våra klassråd, det märks att barnen vill vara med och påverka och argumentera för sin sak.

Läxa: Alla har fått läxa på Bingel, de som inte har tillgång till detta hemma har fått en stencil. All information om läxan finns på Bingel, den är till onsdag.

Nästa vecka:

Slöjden startar nästa vecka. Se grupperna på förra veckobrevet.

På onsdag kommer SRV och informerar oss om deras arbete, på torsdag blir vi hämtade kl. 9.30 av en buss för att bege oss till SRV på Gladö kvarn. Vi kommer tillbaka kl. 11 och äter lunch på skolan.

På fredag blir det tacobuffé och ”Save the egg”.

Trevlig helg!


Veckobrev v.12

Ett lite för tidigt veckobrev blir det denna gång, anledningen är att jag kommer att vara bortrest imorgon, Lycille har klassen.

I tisdags begav vi oss till biblioteket i Västerhaninge, klassen är verkligen härlig att åka iväg med. Jag är väldigt stolt över barnen som börjar ta för sig och visa att de kan ta eget ansvar. Barnen går och ber om hjälp för att hitta böcker, de hjälper varandra genom att ge tips på böcker och är helt enkelt fantastiska medmänniskor som visar hänsyn mot andra.

På NO:n har vi fortsatt att arbeta med batterier, barnen har tagit fram fakta om olika sorters batterier. Nästa vecka är det sista veckan för insamling av batterier, på onsdag den 5/4 åker jag och lämnar in de batterier som vi har samlat in.

Från och med nästa fredag kommer vi att flytta tiden för läxläsning, den kommer att vara kl. 11.40–12.30. Det kommer att vara jag som är där med de barn som har anmält intresse och har behov av detta.

Vecka 14 startar slöjden, slöjdgrupp A som har slöjd på måndagar är:
Elin, Tyra, Nina, Robin, Norea, Moa och Sebastian B

Slöjdgrupp B som har slöjd på tisdagar är:
Lea, Sara, Sebastian A, Noah, Emma, Livia och Axelina

Fyrorna är en egen grupp på torsdagarna.

Hoppas att så många som möjligt kan komma på fredagens klassfest.

Trevlig helg!


Veckobrev v.11

Utvecklingssamtalen rullar på och nu är det bara några enstaka kvar.

I tisdags arbetade vi med diagram på matematiken, vi utgick från parodierna på Melodifestivallåtarna, vi röstade och gjorde därefter stapel- och linjediagram.

På engelskan har vi färdigställt vårt projekt ”Stars and Movies”, det har slagits upp många ord och meningar på Google translate.

I onsdags blev det filmvisning, de såg ”Djungelboken” på engelska.

På torsdagen arbetade barnen med att göra reklam på So:n. Vi uppmärksammade ”Grammatikdagen” idag, 17 mars, genom att arbeta med just grammatik. Vi letade efter verb som vi sedan skrev i infinitiv, presens, preteritum och supinum.

Vi har också haft en lektion som ingår i batterijakten, den handlar om att spara på resurser. Vad skulle hända om skolan skulle få elavbrott, inte ha vatten och inte internet? Om vi dessutom av säkerhetsskäl inte skulle få åka hem. Frågor som diskuterades var, hur länge skulle vi kunna klara oss? Hur länge räcker maten till alla? Hur sparar vi på det vatten vi har? osv. Vi drog paralleller till naturens resurser, hur länge räcker dom och hur gör vi för att spara på dessa.

Insamling av batterier håller på till den 5/4, då måste vi ha lämnat in alla batterier vi har samlat ihop.

Lappar från fritids angående påsklovet går ut idag, fredag. Lappar från skolsköterskan går också ut idag, fredag, till de som inte lämnat in dessa.

Nästa vecka:

Måndag 20/3: 16-dag, fritids stänger kl. 16.

Tisdag 21/3: Vi åker till biblioteket.

Läxa:          3:or – läxa i engelska till onsdag, öva på ord och fraser

4:or – läxa i engelska till måndag, svara på frågorna

Trevlig helg!


Veckobrev v.10

Hej,

Vi pedagoger på skolan fick i måndags en uppfriskning av minnet då vi genomförde en kurs i hjärt- och lungräddning. I tisdags startade vårens utvecklingssamtal, medan Maria hade SO med klassen. På matematiken fick treorna prova på några gamla nationella prov, det var härligt att få kommentarer som ”Är det inte svårare än så här?”. Jag ser fram emot att genomföra proven med barnen och framförallt se resultaten.

I onsdags startade klassen med den kreativa delen av batterijakten, den handlar om att barnen ska komma på en idé som får fler att återvinna sina batterier. De har kommit igång riktigt bra och kommer att arbeta vidare med att utveckla idéen.

Torsdagens bad gick fantastiskt bra, de flesta simmade både bröst- och ryggsim. Det blev tid över till fri lek och det var kul att se när barnen lärde varandra hur man dyker och visade respekt mot andra i vattnet. På fredagen var jag, Helena, på studiebesök på en skola i Haninge kommun. Lycille var med klassen och fortsatte arbetet med batterijakten.

Vi har också hunnit med att ha klassråd och skolråd, vi vill rikta ett speciellt tack till Anders (Emilias pappa) och Emma (Sebastians mamma) som har tagit sig tid att fixa barnens önskemål om att få ny toalettring och lampa på toaletten, tack snälla! Ni har gjort barnen väldigt glada och nöjda.

Nu har vi börjat samla in batterier, barnen har fått påsar som de kan fylla med batterier. Viktigt är att tejpa batteriernas pluspoler annars får vi inte lämna in dem, om de gula klisterlapparna tar slut så kan man använda vanlig tejp.

En påminnelse om att det är viktigt att barnen har extrakläder på skolan, framförallt strumpor, då det blir blött både ute och i hallarna.

Trevlig helg!


Veckobrev v. 8

Hej,

När vi kommer tillbaka från sportlovet är vi redan inne i mars och det börjar närma sig nationella prov i åk 3. Ni som har barn som går i årskurs 3 får idag hem ett informationsbrev angående detta.

I onsdags var det teknikverkstad i klassrummet, barnen fick då i uppdrag att bygga bilar. De började med att planera och strukturera sitt arbete för att sedan påbörja bygget.

På SO:n har fokus legat på nyheter och i torsdags fick barnen vara journalister och skriva sina egna nyheter.

Vi har fortsatt att jobba med elektricitet på NO:n, några av de saker som barnen har lärt sig är att få en lampa att lysa med hjälp av ett batteri och kablar, skillnaden mellan statisk elektricitet och elektrisk ström och mycket mer. Vi har också börjat att förbereda utvecklingssamtalen.

Idag har alla barn i spår 2 ”fått” väskor som ska fyllas med extrakläder, väskorna ska vara kvar på skolan och tillhör skolan. Detta för att få mer ordning i hallarna.

Viktig information! De som har fått tider för utvecklingssamtal måste återkoppla så fort som möjligt, det går bra att maila mig.

Nästa vecka: Sportlov

V 10:

Måndag 6/3: Studiedag, skolan är stängd.

Torsdag 9/3: Simning, vi åker till simhallen. Medtag badkläder, handduk, tvål och matsäck.
(De som vill ha mat från skolan lämnar in en namnad matlåda till Janne på tisdagen).

Torsdagens VIP är Nina, Vera och Livia.

Leksaksdag på fredagen.

Läxa: Se till att ha ett fantastiskt sportlov!

Trevlig helg!

Veckobrev v. 7

Hej,

Veckan har bestått av fortsatt arbete med bråk och decimaltal i matematiken, på svenskan har vi arbetat med stavning. Barnen fick en text där vissa ord var felstavade, de fick först klura själva på vilka dessa ord kunde vara, därefter fick de jobba tillsammans med den bredvid och till slut gick vi igenom texten tillsammans för att hitta alla tokigheter i texten.

Apropå att det var Alla hjärtans dag i tisdags så blev veckans ordspråk, ”Älska mig mest när jag förtjänar det minst för då behöver jag det bäst.” Efter lite diskussion om detta så gjorde vi Alla hjärtans dag kort.

På NO:n så började vi arbeta med batterijaktens utbildningsmaterial, denna gång handlade det om batteriets historia. Vi pratade om viktiga personer som Franklin, Galvani och Volta. Eftersom Galvani experimenterade med grodor så avslutade vi lektionen med att göra egna grodor, eller rättare sagt så försökte vi oss på origami men att följa dessa instruktioner var väldigt klurigt.

Det var en trevlig skridskodag idag, fredag, tack alla föräldrar som var med och hjälpte till.

Nästa vecka:

Nästa vecka har vi teknikvecka på skolan.

Måndag 20/2: 16-dag, fritids stänger kl. 16.

Torsdagens VIP är Imra, Axelina och Mathilda.

Läxa: So-läxa för årskurs 3 till måndag.

Trevlig helg!

Veckobrev v.6

Hej,

Treorna har börjat arbeta med bråk i matematiken, det är ett viktigt moment att hinna gå igenom innan de nationella proven. På svenskan har treorna kikat på de gamla nationella proven i svenska, vi kommer att öva på vissa delar innan de riktiga proven.

Vi har övat på stavning genom att spela på elevspel, vi har reflekterat kring den gyllene regeln ” Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad”.

På torsdagen hade vi finbesök av årskurs 5, då sexorna gjorde sina nationella prov. Vi tittade på nyheter, hade svenska och matematik. På NO:n blev det laboration med elektricitet, hur får man en lampa att lysa med hjälp av ett batteri och några kablar? Alla fick tillslut lampan att lysa men det var lite klurigare än man kan tro.

Barnen har fått information om en app som Batterijakten har kommit ut med, där finns det lite aktiviteter som barnen kan pyssla med på fritiden och samtidigt tävla om poäng.

En hälsning från musiklärare Kirsten:

Som många av er kanske vet, sjunger barnen sånger som handlar om vänskap, fred och frihet. Vi har haft några bra diskussioner på musiklektionerna om barn som flyr från sitt land och varför. Vi vill hjälpa de utsatta flyktingbarnen och var överens om att ge en konsert för att samla in pengar. Det är här ni kommer in! Konserten är måndag 24.e april kl. 17. Snälla berätta för alla så vi får en stor publik och på detta vis kan vi alla stödja flyktingbarnen som inte har någonting. Tack.

Nästa vecka:

Nästa veckas VIP är Lea, Molly och Norea.

Måndag 13/2: Idrott i Lida

Fredag 17/2: Skridskodag i Hanveden

Läxa: Fyrorna har läxa i SO till måndag, treorna har läxa i SO till

Trevlig helg!

Veckobrev v.5

Hej,

Vi har hunnit med en hel del den här veckan som har gått, veckan startades med inomhusidrott i Lida. Fyrorna har fortsatt att arbeta med decimaltal på matten, treorna jobbar på för fullt med de olika räknesätten. Nu kommer vi att fokusera på att öva på multiplikationstabellerna, därför kommer det en läxa hem med det idag.

På svenskan har fyrorna arbetat med imperativ, treorna fick också lära sig lite om detta. Fråga gärna hemma om de kommer ihåg vad imperativ är.

På engelskan jobbar treorna med familjen, de övar på att ställa frågor om familjen och skriver om sin familj.

På NO:n har vi arbetat vidare med statisk elektricitet, det är ju intressant att blixtarna vi kan se i åskoväder är statiskt elektricitet.

Vi har också hunnit med en Grej Of The Day, denna vecka handlade det om fängelset Alcatraz. Vi lärde oss lite om själva fängelset, men det var framförallt spännande att höra om de rymningsförsök som några fångar försökte sig på.

Nästa veckas VIP är Tyra, Noah och Sebastian B.

Läxa: Stencil multiplikationstabeller till tisdag 7/2.

Trevlig helg!

 

Veckobrev v. 4

Hej,

I onsdags begav vi oss till biblioteket för att prova på att ha bokprat med en bibliotekarie, av det vi fick boktips och inspiration innan vi fick gå ner och låna böcker. Det är roligt att se att barnen känner att de kan fråga de som arbetar på biblioteket för att hitta böcker som intresserar och skapar läslust.

På NO:n började vi arbeta med elektricitet, vi startade med statiskt elektricitet och barnen fick göra en laboration. Det är intressant när det inte riktigt blir som tänk som det blev i det här fallet, vi gjorde om laborationen med ett annat resultat.

Vilken upplevelse vi fick i torsdags, vi åkte abonnerad buss från skolan 14.30 mot Radiohuset. Väl där så åt alla sina matsäckar/smörgåsar. Vi fick komma in i själva studion för att få information från programledaren, vi övade på att applådera och jubla. Det blev en spännande match som tyvärr inte räckte ända fram, är så otroligt stolt över de två tävlande, Tilja och Max, som kämpade in i det sista.

Slöjden kommer att starta v. 14, slöjdgrupperna för åk 3 är följande:

Grupp A (måndagar): Elin, Tyra, Nina, Robin, Norea, Moa och Sebbastian B

Grupp B (tisdagar): Lea, Sara, Sebastian A, Noah, Emma, Livia och Axelina

Nästa vecka börjar idrotten i Lida idrottshall på måndag morgon.

Nästa veckas VIP är Lucas, Emma och Elin.

Läxa: Stenciler i SO för de som inte blev klara på lektionen, till måndag.

Trevlig helg!

 

Veckobrev v.3

Hej,

Vi är så glada att vi i spår 2 får chansen att följa med och heja fram våra femmor som ska tävla i ”Vi i femman”. På torsdag bär det av, ni ska alla ha fått information angående detta via mail från Anna-Karin. Vi har laddat upp inför detta genom att lyssna på två kvartsfinaler som har varit i Stockholm. Glöm inte att höra av er angående ”Vi i femman”, än så länge är det 7 stycken som har svarat.

Onsdagens biblioteksbesök i Västerhaninge blev inställt, då begav vi oss till Haninge bibliotek istället för att låna böcker. Vi åker till Västerhaninge bibliotek på onsdag för att ha bokprat.

Efter vi hade lånat böcker så var det många som ville att vi ska börja dagen med läsning, så nu har vi startat upp dagarna med 30 minuters läsning.

På klassrådet har det kommit fram att barnen vill ha tillbaka VIP som de brukade ha i spår 1. Vi tänkte börja med det på torsdag nästa vecka, då ska tre barn ha med sig en sak som de vill visa upp i klassen. Men nu kommer vi att ha detta på engelska, de andra i klassen ska ställa ja- eller nejfrågor (på engelska) om saken för att sedan kunna gissa vad det är. Så det barn som har med sig saken behöver endast svara Yes eller No. Nästa vecka är det Emilia, Sara och Robin som tar med sig en sak till torsdagen.

Nästa vecka:

På måndag stänger fritids kl. 16 eftersom all personal har möte och för att det är öppet hus för nya elever på kvällen.

På onsdag åker vi till Västerhaninge bibliotek.

På torsdag är det dags att åka till ”Vi i femman”, vi åker från skolan ca 14.30 och är tillbaka ca 19.00.

Fredagen är en ledig dag som kompensation för aktiviteter på torsdag kväll.

  1. 5 Startar idrotten i Lida gymnastikhall på måndag morgon (30/1).

Trevlig helg!

Veckobrev v.2

Hej,

Skolstarten började med storsamling, alla elever samlades och fick gemensam information. Därefter började lektionerna som vanligt, det märks att barnen har varit lediga från skolan ett tag eftersom de har gott om energi på lektionerna.

Vi har ägnat oss en hel del med matematik, vi började med att repetera multiplikation och har också arbetat i matteboken.

På engelskan har treorna börjat arbeta med klockan och fyrorna har fått nya arbetsböcker som de har arbetat med. På NO:n har vi gått in på fysik och började med att repetera magnetism.

Vi har även haft klassråd med lite planering av vårterminen, barnen vill hemskt gärna åka på något studiebesök och det har vi tänkt att planera in. De vill också ha ytterligare en klassfest och vi började prata lite om vad pengarna i klasskassan skulle kunna användas till. Jag har lämnat lite information till en av klassföräldrarna, jag hoppas och tror att ni som är klassföräldrar får ihop något bra. Om det är någon av er andra som inte är klassförälder som har något förslag eller någon idé så är det bara att höra av sig till Renée (Lea), Ellinor (Norea), Emma (Sebastian A) eller Lena (Robin).

Många av er har säkert redan hört att vi kommer att delta i batterijakten som startar i februari, så spara era gamla batterier från och med nu. Jag meddelar när det är dags att börja ta med batterier till skolan.

Läxa: Alla har fått läxa till måndag, stencil med multiplikation.

Nästa vecka (v. 3):

På onsdag den 18/1 åker vi till biblioteket, vi ska ha bokprat och låna nya böcker.

På måndagen den 23/1 (v. 4) stänger fritids kl. 16 eftersom all personal har möte och att det är öppet hus för nya elever på kvällen.

Trevlig helg!

Veckobrev v.51

Hej,

Ett sista veckobrev hinner vi med, jag vill börja med att tacka vår underbara kock Janne för ett fantastiskt gott julbord (som vanligt).

Tänk vad vi har det bra som har en skola att mötas på och fylla på vår kunskapsbank varje dag. Vi har pratat en del om att barn i andra länder där det är krig eller konflikt inte får eller kan gå i skolan, vad de går miste om och vilka konsekvenser detta får.

Som en avslutning på denna termin så har vi i klassen köpt ett gåvobevis från en av de större organisationerna som hjälper barn i nöd.

Tisdagen den 10 januari startar vi upp den nya terminen kl. 8.00.

Tack till alla er föräldrar för ett gott samarbete och hoppas att ni alla får en fantastisk jul.
3-tomtar


Veckobrev v.50

Hej,

En vecka med julbak och luciafirande lägger vi bakom oss. Vi började med att baka pepparkakor och lussebullar på måndag morgon, det var en mysig stund och stämningen var på topp. Fyrorna fick en speciell uppgift att göra saffransdegen till lussebullarna.

Det var ett fint luciatåg som vi fick se i tisdags, vi fick också en rolig nyhet denna dag, att femmorna har blivit uttagna till ”Vi i femman”. Grattis säger vi till dom och ser fram emot att följa deras väg i tävlingen.

Vi har jobbat hårt med vårt läsprojekt, Ödehuset och Fröken Europa, den här veckan.

På måndag (19/12) nästa vecka stänger fritids kl. 16 eftersom det är möte för all personal.

På tisdag 20/12 är det dags för det traditionella julbord, det är vi i spår 2 som ska duka. Det blir ett test på samarbete, vi får se hur vi lyckas få in 84 sittplatser.

Trevlig helg och en fantastisk 4:e advent! 4advent

Veckobrev v.49

Hej,

En skolvecka med fyra skoldagar inklusive en skridskodag. Just nu jobbar vi mycket med att färdigställa påbörjade arbeten eftersom det endast är 8 skoldagar kvar till jullov. Torsdagens skridskodag var rolig, kul att se att alla försöker oavsett om de har åkt skridskor förut eller ej. Det var roligt att höra en förälders kommentar om att man så tydligt ser Västra Ekoskolans värdegrund vid sådana här aktiviteter, stora barn som hjälper små, att man är rädda om varandra och omtanken som visas mot varandra. Fantastiska ungar!

Nästa vecka är det Lucia, på tisdagen den 13 december. Vi kommer att fira detta kl. 8.00, barnen ska vara färdigklädda här på skolan 7.45. Efter luciatåget så kommer det att finnas fika och ni bjuds på vernissage i klassrummen, ta en tur in tillsammans med era barn så kan de berätta mer om vad som visas.

På måndagen kommer vi att baka inför Lucia, man får ta med sig egen kavel och pepparkaksformar.

Ta också en titt på glömda kläder som vi lägger fram på Lucia, det som ligger kvar efter denna dag kommer att skickas iväg till behövande. Alla har idag fått med sig papper angående julavslutning m.m.

 

Läxa: Alla har fått läxa i svenska, antingen ska man skriva ett vykort eller ett brev. De har en vecka på sig, så den lämnas in senast fredag 16/12.

Trevlig helg och en fantastisk 3:e advent!advent3


Veckobrev v.48

Hej,

Nu har vi klivit in i årets sista månad, det arbetas för fullt ända fram till skolavslutningen den 21/12. Barnen känns ovanligt pigga och jobbar på oerhört bra även om det börjar närma sig slutet på terminen. I onsdags hade vi skrivarverkstad hela förmiddagen, barnen fick två olika uppgifter. I den första uppgiften skrev de ner 10 olika namn, 10 substantiv, 10 verb och 10 adjektiv. Dessa blandades och delades ut, varpå barnen skulle bilda meningar. Det blev många konstiga meningar. Därefter skulle de göra en uppgift som ledde till att de skrev brev till en idol, om vi hittar adresser till idolerna så skickar vi naturligtvis iväg dessa.

På NO:n är vi på sluttampen av biologin, barnen har skrivit berättelser med fakta om olika djur och arbetar nu med uppdelning av djur och arter. Vi kommer att gå över till att arbeta med kemi och fysik på vårterminen.

Vi har börjat titta på en julkalender som heter ”Det stora experimentet”, barnen tyckte att den var väldigt.

Läxa:       Åk 3: De som inte har jobbat fram till veckans mål i                matteboken arbetar 2-3 sidor hemma.

Åk 4: De som inte har jobbat fram till veckans mål i                matteboken arbetar 1 sida hemma.

Nästa vecka:

måndag är det studiedag och skola och fritidshem är därför stängda hela dagen.

På torsdag åker vi skridskor i Hanveden, info om detta har era barn fått med sig hem idag.

Lucia firar vi på morgonen den 13 december kl. 8. Mer info kommer.

Trevlig helg och en fantastisk 2:a advent!sp2adv2

Veckobrev v.47

Hej,

Den här veckan har jag, Helena, varit borta mån-ons. Jag har fått meddelat att dagarna har gått bra och att barnen har arbetat på flitigt. Måndagen började med idrott i Lidahallen, därefter hade de matematik och arbetade på i sina böcker. Maria hade dubbel SO både på måndagen och tisdagen, barnen har skrivit väggtidningar som handlar om olika områden från stormaktstiden, dessa ska de redovisa på måndag.

Lycille har styrt upp förberedelserna inför Grön Flagg presentationerna vi hade idag, fredag. Det är detta som ni kommer att få ta del av på Lucia.

Vi har haft ett litet projekt som handlar om ”Vildingar” på engelskan, detta avslutade vi med att titta på filmen ”Till vildingarnas land” naturligtvis på engelska i torsdags.

v. 48

Nästa vecka är det sista gången som barnen har idrott inomhus för den här terminen, det är samma tid som gäller, kl. 8-9.

v. 49

Måndagen den 5 december är det studiedag och skola och fritidshem är därför stängda hela dagen.

På torsdagen den 8 december åker vi skridskor i Hanvedens ishall.
Trevlig helg och en fantastisk 1:a advent!

Veckobrev v.46

Hej,

Den här veckan har det varit barnbokvecka och i torsdags var det även internationella läsdagen, därför har vi uppmärksammat detta. Barnen har skrivit egna recensioner, ett boktips, som de presenterade på fredagen. Vi har tittat på ett program som heter ”Bokslukarna” där man får boktips och hör barn diskutera olika genrer av böcker. Vi har också fortsatt att läsa vår högläsningsbok ”Skogens systrar”.

Barnen arbetar för fullt med sina filmer, teatrar och artiklar till vårat Grön Flagg projekt. De är väldigt engagerade i detta arbete och vi har tänkt att visa upp det efter luciafirandet för er föräldrar.

På NO:n i torsdags gick vi igenom lite av Carl von Linnés arbete som var att dela upp djur och växter i grupper, vi fokuserade på djur den här gången och kommer att komma in på växter i vår.

Nästa vecka:

Måndag 21/11: 16-dag, fritids stänger kl. 16.  Idrott inomhus kl. 8-9.

Läxa:

Åk 3: svenska, NG-ljudet till måndag

Åk 4: Vissa har läxa i matteboken till måndag

Trevlig helg!


Veckobrev v.45

Hej,

Den här veckan har fokus legat på att följa valet i USA, barnen har varit nyfikna och haft en hel del känslor kring detta. Vi har därför tittat på ”Lilla aktuellt ” och ägnat oss åt diskussioner.

Vi har haft klassråd och ett skolråd har genomförts. Treorna har börjat med algebra i matematiken och fyrorna arbetar med uppställningar.

På engelskan i torsdags lyssnade vi på ”I vildingarnas land” på engelska, ”Where The Wild Things Are”. Vi översatte den och barnen gjorde egna vildingar som de ska skriva om på engelska. Den här veckan har alla fått läxa i form av glosor till nästa vecka.

På svenskan har vi jobbat vidare med vårat läsprojekt, treorna har jobbat med ng-ljudet och läst en text ur sin svenskabok. Fyrorna har arbetat med att läsa texter för att sedan arbeta vidare med texterna.

På NO:n presenterade vissa sina färdiga böcker som de har skrivit, Grön Flagg arbetet om kemikalier och ekologisk mat fortlöper och barnen planerar att redovisa detta på olika sätt.

Nästa vecka är det idrott inomhus i Lida gymnastikhall, vi ska vara där mellan 8-9. Info angående detta fick ni hem på fredagen innan höstlovet. Vi kommer att göra detta tre måndagar i rad.

Trevlig helg!

Veckobrev v.43

Hej,

Det blev ännu en blöt idrottsdag på Rudan, trots det höll de flesta humöret uppe och gjorde det bästa av situationen. Det märks att många av barnen är vana att vara ute i alla väder. Vi mötte upp två orienterare och började med att öva att hitta stationer med en liten karta. Sen bar det av till den stora banan, den här gången gick det betydligt lättare än förra gången.

Vi har lagt en hel del tid på våra NO-böcker den här veckan för att bli färdiga med detta, barnen har jobbat på flitigt med dessa böcker och det syns.

På torsdagen hade vi lite Halloweenmys på förmiddagen, vi tittade på ”Hotell Transylvanien 2” och åt popcorn.

På fredagen jobbade vi med kemikalier i mat, vi pratade om ekologisk och oekologisk mat.

Vi har pratat om att rörelse förbättrar vår koncentration, därför vill barnen ha ett minigym i klassrummet. Vi har redan yogamattor men skulle behöva lite mer saker, om det är någon som har 1-kilos hantlar, gummiband eller något liknande hemma som inte används tar vi gärna emot detta. Maila mig innan ni skickar med sakerna så att vi inte står med för mycket av något.

Jag skickar med information från Linda angående idrott inne v. 46-48.

Nästa vecka v. 44, höstlov.
I vecka 45 börjar vi att banta maskarna.

Trevlig helg!


Veckobrev v.42

Hej,

Nu känns det som att vi kommit in i rutiner och nya material, från och med efter höstlovet kommer vi att arbeta med veckomål, både individuella och på gruppnivå.

Det är en hel del nya pedagoger på skolan nu, på fritids är det Linus. Vi har just nu en student på skolan som heter Carolina, hon kommer att vara med oss nästa vecka också. Sist men inte minst har vi tillfälligt lånat Karin som hjälper barnen att arbeta klart i syslöjden.

Årskurs tre arbetar nu med de fyra räknesätten på matematiken och årskurs fyra arbetar på med att räkna med hela tal på olika sätt. På svenskan har treorna arbetat med att skriva femstegsdikter och skriva frågor, fyrorna har arbetat med personliga pronomen och att skriva med attribut.

I onsdagsförmiddagen blev det höststädning av skolgården tillsammans med Lycille.

På måndag är det 16-dag på fritids.

Tisdagen består av idrottsdag på Rudan, den här gången ska vi fokusera på orientering.

Läxor: Åk 4
Matematikboken t.o.m. s. 18, till måndag
Svenska stencil, till torsdag

Trevlig helg!


Veckobrev v.41

Hej,

Nu är vi i full gång med utvecklingssamtalen, det är härligt att se hur era barn har utvecklats inom detta område också. De kommer med kloka tankar och idéer som de känner kommer att utveckla dem i sitt lärande. Fantastiskt!

Den här veckan har vi startat ett läsprojekt i svenskan där vi jobbar med både läsförståelse och skrivning. Vissa läser en bok som heter ”Fröken Europa” och har ett arbetshäfte där de ska reflektera och fundera över det de har läst. Resterande har en bok som heter ”Ödehuset”, de har också ett arbetsmaterial som följer bokens kapitel där de arbetar med läsförståelse och att uttrycka egna intryck.

På onsdagen och torsdagen har jag varit iväg på facklig kurs, barnen berättade om det de gjort dessa dagar och verkar nöjda. Det bästa var nog att de fick titta på film på onsdagen.

Barnen fick idag med sig en lapp om friluftsdag på Rudan, inlämningsdatumet på lappen är fel och den ska lämnas in senast fredagen den 21/10.

Läxa till måndag:    Göra klart kapitel 2 i matematikboken (åk 3)

Göra klart s. 11 i arbetsboken i historia

Nästa vecka träffas skolrådet igen, kl. 12-13 och utvecklingssamtalen fortsätter.

Trevlig helg!


Veckobrev v.40

Hej,

Höstlovet närmar sig med stormsteg, idag får de barn som går på fritids lappar med sig hem angående dessa dagar.

I onsdags var vi på biblioteket, det var så mysigt och tiden bara rann iväg. Vi fick gå direkt till bussen när vi var klara med att låna böcker.

Skolrådet har träffats för första gången den här terminen, vi har tre representanter från vår klass. Barnen fick ansöka om en plats tidigare på terminen, representanterna från vår klass är Emma, Sebastian B och Imra.

Vi har pratat en del om olikheter och läste idag om en tjej som har diagnosen ADHD, under tiden hade vi diskussioner om detta.

Vi avslutade veckan med att fira att vi har gått 7 veckor i skolan och för att klassen är så himla bra, vi åt en ekologisk fruktsallad.

Nästa vecka börjar några med sina utvecklingssamtal, fundera gärna hemma på om det är något speciellt som ni vill prata om så lägger vi in tid för det på samtalet. Barnen har planerat in två saker som de vill prata om på samtalet.

Jag kommer att vara på facklig kurs på onsdag och torsdag nästa vecka, eleverna har lektioner som vanligt. Vi kommer lägga in lite extra slöjd under nästa vecka eftersom Vanja kommer att sluta hos oss.

Trevlig helg!

Veckobrev v.39

Hej,

I tisdags var vi (som ni alla vet) på Historiska muséet, tyvärr fick vi på resan in till Stockholm veta att vår guide var sjuk. Väl på muséet så bestämde vi oss för att få guidning med hörlurar, det var lite klurigt till en början men till slut fick vi kläm på det. Efteråt gick vi ut i det fina höstvädret och åt våra matsäckar. Eftersom vi fick tid över så åkte vi till Gamla Stan för att promenera till Stortorget där vi pratade om blodbadet. Vi tittade även på statyn ”Sankt Göran och draken”. En mycket mysig dag med en oerhört mysig grupp barn ♥

Nu har vi kommit igång med arbetet på våra skönlitterära naturvetenskapliga böcker, barnen har funderat och planerat. På onsdag nästa vecka åker vi till biblioteket för att låna faktaböcker om det de ska skriva om och de som behöver lånar nya läseböcker.

På engelskan har treorna börjat arbeta med närmiljön, just nu fokuserar vi naturen därefter kommer vi att gå över till stadsmiljö. Fyrorna arbetar flitigt med att översätta en musiktext, de slår upp nya ord i lexikon och använder sig av de kunskaper de redan har.

Jag vill avsluta med att be om er hjälp. Vi vill gärna komma ut på våra utedagar trots att det regnar ute, så snälla hjälp era barn att ha regnkläder och stövlar på skolan. Tack!

Trevlig helg!

 

Veckobrev v.38

Hej,

Härligt att se så många föräldrar och barn på aktivitetskvällen i måndags, tillsammans får vi den bästa skolan! Det var också roligt att se barnen engagera sig så i försäljningen av kaffebröd, de fick ihop en bra slant till klasskassan.

I onsdags var jag (Helena) inte på skolan, jag har blivit informerad att barnen hade en toppendag tillsammans med Lycille. Emilia kom också in på besök i klassrummet vilket resulterade i att de gjorde en raplåt om ordklasser.

Det var roligt att se alla barnen kämpa och göra sitt bästa på friluftsdagen i torsdags.

Tyvärr har det försvunnit saker från en elev, ett mobilfodral och två hörlurar. Kolla gärna hemma om någon råkat få med sig detta hem.

På måndag stänger fritids kl. 16.

På tisdag åker vi i spår 2 till Historiska muséet, skolan börjar som vanligt kl. 8.00 och vi åker sedan 8.45 mot Stockholm. Vi beräknas vara tillbaka 14.56, är det något barn som ska hoppa av bussen på vägen hem eller sitta kvar på bussen (gäller de som har fritids) så skicka gärna med en lapp, annars räknar vi med att de följer med till fritids. Matsäck även denna gång, de som vill ha matsäck från skolan skickar med en märkt matlåda på måndag.

Nästa vecka får ni ut tider för utvecklingssamtal som kommer att ske v. 41-43.

Trevlig helg!


Veckobrev v.37

Hej,

Både jag och barnen tycker att veckorna går så fort, det måste ju betyda att de tycker att det är lika kul som jag att vara i skolan, för det sägs ju att tiden går fortare när man har roligt.

På svenskan fick jag höra av en elev att det är roligt att komparera adjektiv! Det är nämligen adjektiv vi har jobbat med på svenskan den här veckan. I matematiken har alla kommit igång bra och treorna jobbar med tid och klockan, medan fyrorna jobbar med heltal och negativa tal.

På SO:n är det medeltiden som gäller, vi tittar också på lilla aktuellt en gång i veckan och diskuterar därefter aktuella nyheter.

På NO:n har vi börjat planeringen av de böcker som ska skrivas, det kommer bli så bra.

På utedagen i onsdags passade vi på att göra ett besök i Tungelstaparken, väl där arbetade vi med en övning som handlar om integritet, därefter hade vi rollspel i mindre grupper.

Läxan den här veckan fick barnen med sig hem idag, fredag, de ska leta efter kemikalier i hemmet. Detta för att vi arbetar med kemikalier på våra Grön Flagg timmar.

måndag är det aktivitetskväll, den börjar kl. 17. På onsdag är det skolfotografering och på torsdag skoljogg och friidrottsdag på Hanveden, information har lämnats ut till barnen idag.

tisdagen den 27/9 åker vi till Historiska muséet. Mer info kommer med nästa veckobrev.

PS/ Är väldigt stolt över era barn som gjorde så bra ifrån sig på glosförhöret, det gäller ALLA! DS.

Trevlig helg!


Veckobrev v.36

Hej,

Här sitter en glad och stolt lärare och skriver veckobrev.
Glad för att få träffa era fantastiska barn om dagarna och stolt över allt beröm klassen alltid får när vi åker iväg någonstans, efter vårt biblioteksbesök i onsdags fick vi mycket beröm av bibliotekarien som arbetade där.

Den här veckan känns det som att läslusten har ökat i klassen och efter biblioteksbesöket i onsdags får jag ständigt frågor om när de får läsa, vissa sitter och läser på raster och andra smygläser när de egentligen ska göra andra saker (vilket i och för sig är superkul). Jag hoppas att denna läslust smittar av sig på alla.

På NO:n ska vi jobba med skönlitteratur inom naturvetenskapen och barnen fick inspiration till att skriva egna skönlitterära böcker inom just naturvetenskap. De funderar till och med på att öppna ett bibliotek på skolan med sina egna böcker, så snart har ni egna författare i era hem.

torsdag är det dags för brandövning. Glöm inte att boka in aktivitetskvällen på måndagen den 19/9, fotografering sker på onsdagen den 21/9. Läxa för samtliga till torsdag 15/9, glosor.

 

Lite information från föräldramötet:

Tack alla föräldrar som kom på mötet, det var trevligt att träffa er! För er som inte hade möjlighet att komma så kan jag meddela att vi nu har fyra klassföräldrar, det är Renée (Lea), Ellinor (Norea), Emma (Sebastian A) och Lena (Robin). Härligt med sådant engagemang!

 

Trevlig helg!

 

Veckobrev v.35

Hej,
den här veckan har vi haft en vänskapsvecka, vi startade med en storsamling i måndags. Där hade vi en invigning med diktläsning och teater som handlade om temat vänskap, vi avslutade med att ha röris (gympa) tillsammans utomhus. Vi har startat morgnarna med ett pass röris tillsammans på fotbollsplanen.

I spår 2 har vi haft hemliga kompisar, skrivit vänskapsdikter, arbetat med samarbetsuppgifter och gjort vänskapsträd.

I torsdags hade vi friluftsdag, alla barn var fantastiskt duktiga då vi höll ett ganska högt tempo. Det blev till och med ett dopp i sjön för några, en mysig och gruppstärkande dag som vi sent kommer att glömma.

Nu går vi vidare till en författarvecka, vi kommer att lära oss mer om både svenska och engelska författare, på onsdagen blir det även skolråd. Skolrådet kommer att ersätta elevrådet, miljörådet och aktivitetsteamet.

På fredagar skriver barnen veckologg, men dessa stannar nu kvar i skolan. All information för er föräldrar finns i veckobrevet, veckologgen är numera en utvärdering och planering för era barn.

onsdagens utedag åker vi till biblioteket.

Vi välkomnar Lucas tillbaka till årskurs 4!

Trevlig helg!

Veckobrev v.34

Hej,

Välkomna tillbaka till ett nytt läsår, hoppas att ni har haft en härlig sommar och många avkopplande dagar. Vilken härlig känsla att starta upp där vi slutade förra läsåret, med samma grupp och samma klassrum (med några små förändringar inredningsmässigt dock). Första veckan på läsåret har vi startat med att gå igenom regler och rutiner. Vi har också pratat om barnens förväntningar i de olika ämnena, vi har repeterat lite av det vi arbetade med förra terminen.

Vi hade en härlig utedag i skojskogen, barnen intervjuade varandra och presenterade sedan varandra, de var fantastiskt duktiga.

Vi avslutade veckan med att skörda i vår trädgård.

På måndag stänger fritids kl. 16 och föräldramötet startar kl. 18.30 för spår 2, vi avslutar när vi är färdiga men senast kl. 20.

torsdag den 1/9 är det friluftsdag, vi kommer att gå runt sjön Muskan i Ösmo. Egen matsäck för de som vill, de som föredrar matlåda från skolan lämnar en namnad matlåda senast på tisdag. De som vill kan ta med sig badkläder och något litet att fika med.

Snälla hjälp era barn att få med sig en vattenflaska till skolan och se till att det finns kläder för alla väder.

Trevlig helg!

Maria och Helena

 

Veckobrev v.23

Ibland blir det inte som man tänkt sig och den här veckan blev det så. Jag, Helena, har inte varit närvarade på skolan den här veckan, men undervisningen har tack vare lysande pedagoger på skolan fortlöpt som vanligt. Jag är tillbaka nästa vecka och då börjar vi med att åka hem till Märta, vi kommer att vara tillbaka på skolan kl. 13. Vi kommer även att städa och tömma korgarna.

På tisdagen är det skoldag till kl. 12 och skolavslutningen är mellan 16-18 (glöm inte picknickkorgen).

Eftersom detta blir det sista veckobrevet för det här läsåret så vill vi önska er alla en riktigt härlig sommar. Det ska bli fantastiskt roligt att behålla klassen som den ser ut nu och jag är övertygad om att nästa läsår kommer att bli minst lika lärorikt och skojigt.

Tack för förtroendet!

/ Helena och Maria

 

V.22

Nu är vi inne på sluttampen av terminen och vi jobbar för att bli klara i de böcker vi har. I onsdags fick barnen prova på lite dans och parkour, alla var med och gjorde sitt bästa, jättekul.

Vi har lärt oss om var veckodagarna har fått sina namn ifrån, vi har haft vårt sista klassråd, vi har haft elevråd och miljöråd.

Nästa vecka är det fyra skoldagar och vi kommer att avsluta och utvärdera det vi jobbat med. På fredag kommer barnen att ta med sig de böcker och papper som de är klara med, skicka med en påse som barnen kan lägga alla sina saker i.

På måndagen den 13/6 alltså dagen före skolavslutningen kommer vi att åka hem till Märta och mysa. På självaste skolavslutningsdagen är det vanlig skoldag fram till kl. 12. Mer information om skolavslutningen har ni fått i veckans rektorsbrev.

Läxa: Engelskaläxa för åk 3 till torsdag 9/6, utvärdering.

Trevlig helg!

/ Helena och Maria

 

V 21

Hej,

Oj, vilken vecka. Vi har hunnit med mycket skolarbete, besök på skansen och friluftsdag.

Vi är så gott som färdiga med järnåldern och vissa har börjat ta reda på fakta om olika asagudar.

Treorna firade att de nationella proven är över i tisdags, ni föräldrar kommer att få reda på resultaten på proven under nästa vecka.

Besöket på skansen var mysigt och resorna fram och tillbaka gick bra trots att det blev lite trångt ibland. Efter en lång dag var vi nog alla lite trötta, men med nya tag på torsdagen begav vi oss till Rudan för att ha friluftsdag och orientering. Man kan ju säga att det var en väldigt blöt dag, det slutade att regna när vi skulle åka därifrån. Tappra barn som gjorde sitt bästa på orienteringen och trotsade regnet, en eloge till er.

På fredagen gjorde vi experiment som handlade om flyta-sjunka.

Nästa vecka:

En helt vanlig vecka, med helt vanliga lektioner.

Trevlig helg!

/ Helena och Maria

V.20

Hej,

Nu har vi börjat arbeta med järnåldern på SO:n, men på onsdagens utedag fokuserade vi ändå på bronsåldern. Barnen fick i grupper utföra uppgifter som handlade om bronsåldern, de byggde en modell av en skeppssättning, de skrev med runor, gjorde egna smycken och vävde på bronsåldersvis.

På Grön Flagg dagen i tisdags arbetades det hårt i trädgården och på skolgården och fint blev det.
Vi får se vad som växer upp ur lådorna så småningom. Vi avslutade veckan med en leksaksdag.

Nästa vecka:

På måndag är det 16-dag, fritids stänger kl. 16.

På onsdag åker vi tillsammans med spår 1 till Skansen, detta innebär egen matsäck. Om man vill ha matsäck från skolan måste märkt matlåda lämnas till Janne senast på tisdag. Vi kommer att åka 8.45 från skolan och är tillbaka kl.15 (treorna går direkt till slöjden). Detta innebär att det inte blir någon läxläsning på onsdag.

På torsdag är det friluftsdag, vi åker till Rudan och orienterar.  Vi tar med mat från skolan den dagen.

Läxa: Nya uppgifter på bingel för både åk 2 och 3. Engelskaläxa till måndag 30/5, läsa en text och skriva en berättelse. (står att det är till torsdag den 26/5, men då har vi friluftsdag).

Trevlig helg!

/ Helena och Maria

 

V.19

Hej,

I onsdags tog vi farväl till vår kära fröken som lämnat oss, det blev en jättefin ceremoni ♥

Hälsoveckan är nu över men eftersom veckan är en inspirationsvecka så kommer vi fortsätta att arbeta med hälsa. Därför avslutade vi veckan med att barnen gjorde egna aktivitetskort, dessa kort kommer vi att ha i klassrummet och plocka fram när vi har suttit en längre stund och arbetat. Vi har också pratat om sömn och varför det är viktigt att sova.

Vi avslutade hälsoveckan med den traditionella gemsamma frukosten, jättegott som vanligt.

Jag har lagt ut en ny läxa på bingel, det kommer att finnas tillfälle på läxläsningen på onsdagar att göra detta för de som behöver.

Nästa vecka:

På tisdagsförmiddagen är det Grön Flagg dag och vi kommer att plantera och fixa ordning i vår skolträdgård.
På kvällen är det aktivitetskväll och ni är välkomna från kl. 16.30 för att fixa ordning på skolan. Vi kommer då att sälja de dikter som vi skulle sälja på föräldrafikat, valfri summa som går till en kommande utflykt.

På fredagen den 20 maj är det leksaksdag, en leksak får man ta med sig, som vanligt gäller eget ansvar för sin leksak.

Trevlig helg!

/ Helena och Maria


V.18                  

Hej,

Det blev en kort skolvecka som vi har riktat vår uppmärksamhet till teknik. Vi har pratat om ”de enkla maskinerna” och hur de gjorde förr för att flytta stora stenblock innan det fanns lyftkranar. Barnen har också skissat och byggt egna tekniska prylar.

Vi har också hunnit med att ha klassråd och några vanliga lektioner.

Nästa vecka är det hälsovecka och vi kommer starta varje morgon med gemensam gympa. Vi kommer också gå in mer på ämnen som sömn och rörelse. På fredagen har vi den traditionella gemensamma frukosten, detta innebär att barnen tar med sig något till vårt gemensamma hälsosamma frukostbord. Det är oerhört viktigt att inte ta med något med nötter i, vi har barn som är allergiska.

På torsdag nästa vecka kommer de nya förstisarna på besök, vilket innebär att de blivande tvåorna kommer in till spår 2. Gudrun kommer att vara med treorna under den tiden.

Jag måste också påminna er som ännu inte lämnat in sommarlovslapparna att göra det så fort som möjligt.

Skickar med en enkät som jag skulle vilja att barnen svarar på och tar med sig tillbaka till skolan på måndag. Man får vara anonym om man vill.

Trevlig helg!

/ Helena och Maria

 

V.17             

Hej,

Både i tisdags och i onsdags bjöds det på mat utomhus, ibland är det som att maten smakar extra gott när man äter den utomhus. I torsdags blev vi bjudna på god utegryta och fruktsallad av åk 5.

Nu när det är sådant varierande väder ute så vill vi påminna om att det är viktigt att barnen har kläder på skolan så att de kan vara utomhus oavsett väder.

I onsdags var det en kvinna från hörselenheten på Rosenlunds sjukhus på besök. Vi fick prova att använda en hörapparat och hon svarade på barnens frågor angående hörselnedsättningar m.m.

I veckan har vi gått igenom ett webbaserat läromedel som heter Bingel, barnen har fått med sig inloggningsuppgifter hem. Om man inte har internet eller dator hemma så får man mer än gärna prova att ”Bingla” i skolan. Vi har testat att lägga upp en läxa på barnens sidor och har sagt att det är en testläxa för de som vill och kan.

Nästa vecka:

Vi har en teknikvecka och ska jobba extra mycket med just teknik.

Läxa:

Åk 2: Svenska, skrivläxa till onsdag

Åk 3: Svenska, skrivläxa till onsdag, läxa i engelska till måndag

Trevlig helg!

/ Helena och Maria

 

V.16

Hej,

Nu har vi gått igenom hela stenåldern och ska snart gå över till bronsåldern, spännande.

På utedagen i onsdags gick vi återigen till skojskogen och där jobbade vi med klockan och lite annan matematik.

Tisdagens brandövning gick strålande och barnen var nere på fotbollsplanen på nolltid.

Vi har jobbat en del med att förbereda fredagens återvinningsredovisning som gick jättebra, jag var så stolt över alla. Vi bjöds på allt ifrån traditionella redovisningar till teater, sång och film.

Jag vill att alla de som har tagit hem en biblioteksbok tar med den tillbaka nästa vecka!

Nästa vecka:

Vi äter ute tisdag och onsdag då våra femmor har köket för sig själva och arbetar för fullt med hemkunskapen.

Läxa:

Åk 2: Stencil med klockan till måndag

Åk 3: Stencil med klockan till måndag

Trevlig helg!

/ Helena och Maria

V.15

Hej,

I måndags fick åk 2 besök av Pia som jobbar på ett läromedelsförlag, hon var nyfiken på hur vi jobbar i engelska. Just nu jobbar åk 2 med kroppen på engelskan.

I onsdags var det elevråd, där planerades det inför aktivitetskvällen den 17 maj.

Onsdagens utflykt till Hammarängens lekplats var verkligen lyckad, vi arbetade vidare med fysiken som vi jobbat med i klassrummet tidigare.

Fredagen blev en förberedelse inför nästa veckas gemensamma återvinningsdag, vi har delat upp detta och vi i spår 2 jobbar med metallavfall.

Läxa:

Åk 2: 4:ans multiplikationstabell till måndag

Åk 3: Matematik – stencil om mått och måttenheter till måndag

Engelska – berätta om något hemma till måndag

Nästa vecka:

Måndag 18/4: Fritids stänger kl. 16

Tisdag 19/4: Förberedd brandövning

Trevlig helg!

 

 

/ Helena och Maria

 

 

V.14

Hej,

Ja, hur ska man börja… veckan som startade som vanligt i måndags övergick till att bli en oerhört tragisk dag, vi vill tacka er alla för ert stöd. Det blev en känslomässig dag i onsdags tillsammans med barnen, de minnen vi tar med oss är glädjefyllda trots att saknaden är stor.

För ett tag sen skrev jag att det skulle komma en person från ett läromedelsförlag till klassen för att vara med på engelskan, hon blev sjuk den gången men kommer på måndag istället.

Årskurs 3 kommer att börja med de nationella proven i svenska under nästa vecka.

Vi avslutade veckan med att arbeta med balans och tyngdpunkt på NO:n och återvinning av metall på Grön Flagg.

Läxa över helgen är att öva på 4:ans multiplikationstabell.

På onsdagens utedag åker vi till en lekplats i Tungelsta och har fysik där.

Trevlig helg!

/ Helena och Maria

V.12   gladpåskkycklingiägg                  

Hej,

I måndags var det världspoesidagen och detta uppmärksammade vi att skriva egna dikter. Dessa dikter kommer att finnas på vår vernissage som vi kommer att ha i samband med föräldrafikat måndagen den 4/4, då kommer det finnas möjlighet att köpa dikterna. Föräldrafikat kommer att vara mellan kl. 16–17.30, då kan man komma när man vill mellan dessa tider och fika en stund med sitt barn och kika på vår vernissage.

Det blev ett härligt och gott påskbord i tisdags, maten var uppskattad men jag tror nog att efterrätten var mest uppskattad.

Onsdagens utflykt blev väldigt lyckad, föreställningen var så bra och fick väldigt bra betyg av barnen. Vi hann även åka ner till hamnen i Nynäshamn och hälsa på några änder.

Eftersom vi jobbar med istiden just nu så avslutade vi veckan med att titta på filmen ”Ice Age” och så hann vi jobba med våra dikter.

I matematiken har treorna kommit igång med de nationella proven och vi kommer fortsätta med både matematik- och svenskaprov efter påsklovet.

Alla har fått en egen inloggning till inläsningstjänst, barnen fick med sig inloggningen hem i tisdags. Om det var oklart eller om det inte fungerar kan ni höra av er till mig så får ni uppgifterna via mail.

V 14:

Måndag 4/4: Föräldrafika mellan 16-17.30, drop in.

Fredag 8/4: Klassfest kl. 17.30-19.30

Glad påsk!

Brev från slöjdfröken:
Hej alla föräldrar!

Jag heter Emelie och är textillärare på skolan. Nu är slöjdboden omgjort för textilslöjd och det har blivit väldigt bra. Men det saknas lite material som behövs i undervisningen.  Det vore fint om ni ville kolla i era gömmor efter dessa saker. Ni kan sedan ge det till Janne.

Vi behöver:

Gamla rena T-shirt.

Gamla rena Jeansplagg

Virknålar. Alla storlekar men särskilt större storlekar 5 och uppåt.

Synålar

Broderi nålar

Broderi garn

Tack på förhand.

Emelie Lyckeving

 

Veckobrev v.11

Hej,
Veckorna går fort och det är redan fredag. Veckan som har gått har varit bra. Det händer fortfarande att några låter irriterade på varandra men efter några samtal så tycker vi att det har minskat. Vi fokuserar på det positiva och har roligt tillsammans, med detta är jag övertygad om att detta kommer att försvinna ännu mer.
I onsdags pratade vi om väderstreck, Sverige och Norden. Idag har vi varit med på Grej Of The Day, denna gång handlade det om personen Walt Disney, mycket intressant. Vi har också pratat och lärt oss mer om dyslexi efter några elevers önskemål.

På måndag den 21/3 stänger fritids kl. 16.
På måndagens engelska med åk 2 kommer vi att få besök av en kvinna från ett läromedelsförlag som jag varit i kontakt med, hon är intresserad av att se hur vi jobbar på engelskalektionerna då hon håller på och projekterar ett nytt material i engelska för åk 1-3.
På tisdagen äter vi påskbord.
Onsdagen den 23/3 åker vi till Nynäshamns ishall för att titta på Älvornas vårdans, ta med egen dricka och om man har gärna ett sittunderlag.
Vi åker bussen som går 8.37 från skolan och räknar med att vara tillbaka på skolan kl. 14.
På skärtorsdagen är det vanlig skoldag och v. 13 är det påsklov.
Klassfest den 8/4 kl 17.30-19.30 .

Trevlig helg!

 

Veckobrev v.10

Hej,
Det var trötta barn vi fick med oss efter simningen i tisdags, några somnade till och med till på bussen hem. Allting fungerade jättebra, bussresan och simningen.
Just nu finns det några i gruppen som använder en ganska hård och otrevlig ton mot andra, detta är något som vi inte tycker är okej och därför jobbar vi mycket med att motverka detta.
På svenskan jobbar tvåorna med att skriva stödord och treorna med att göra serier. På matten har vi börjat med geometri, treorna har precis börjat arbeta med omkrets. De har också arbetat med geografi och Sveriges landskap.

Nu på onsdag har vi bestämt att ha en leksaksdag i spår 2, alla får ta med sig en leksak till skolan.
Måndagen den 21/3 stänger fritids kl. 16.
Onsdagen den 23/3 tänkte vi åka till Nynäshamns ishall för att titta på en föreställning där en elev i klassen är med. Föreställningen heter Älvornas vårdans och vi kommer att ta med oss matsäck från skolan, det betyder att barnen inte ska ta med sig egen matsäck, men egen dricka.
Vecka 13 är det påsklov, observera att skärtorsdagen är en vanlig skoldag det innebär att vi följer schemat.

Läxor: Svenska till onsdag 16/3, skriv om en sak hemifrån
Engelska för åk 3 till torsdag.

Trevlig helg!

Veckobrev v.8

Hej,

Nu har vi kommit igång med utvecklingssamtalen och fortsätter efter sportlovet. Jag hoppas att alla har fyllt i skolplanenkäten, om inte har ni fortfarande chansen att göra det på nätet.

Vi har fokuserat mycket på bråk den här veckan och detta jobbade barnen även med på utelektionen i onsdags. Efter sportlovet är älgjakten helt över detta innebär att vi kan börja gå till skogen igen. Vecka 10 är det dock bad och utvecklingssamtal så det innebär att vi får vänta ytterligare med att gå till skogen.

Barnen har fått med sig en läxa över sportlovet, läxan är att leta miljömärkning hemma. De ska alltså leta upp om de hittar miljömärkningar och skriva upp på vad de hittat märket. Jag bifogar läxan om det är någon som inte fått den. Den ska vara tillbaka på onsdag den 9/3.

Hoppas att ni får ett härligt sportlov oavsett om ni är lediga eller inte.

Trevlig helg!

/ Maria och Helena

Läxa:
Upptäcktsfärd: Miljösymboler
Du ska leta efter miljösymboler hemma hos dig! De kan finnas överallt och ibland på lite konstiga ställen. Försök först själv och om du inte hittar några, fråga någon om hjälp!
Vid varje symbol skriver du ner vad det var för sak som hade symbolen på sig. Det kan vara fler saker som har samma symbol, eller en sak som har fler symboler.
miljömärkemiljöastmaoallergimiljöbramiljövalmiljöeuromiljökrav


_____________________
Veckobrev v.7

Hej,
Veckan som gått har bestått av allt från j-ljudet till bråk. När det gäller j-ljudet så har vi tittat på ord som stavas med exempelvis hj och lj, när det kommer till bråk så är det naturligtvis matematik vi pratar om.
Barnen har gjort en fantastisk utställning om kommunalt vatten och enskilt vatten, detta finns att kika på i klassrummet.
På NO:n har vi fortsatt att arbeta med fysik, den här gången med friktion.
Biblioteksböckerna som barnen har i skolan är omlånade, ni fick säkert mail i helgen om att lånen snart går ut.
Idag får ni med skolplanenkäten från Haninge kommun hem, den kan ni välja att svara på via dator eller pappersform. Enkäten ska vara besvarad senast på fredag nästa vecka. Det vore toppen om så många som möjligt tog sig tid att svara, det är dock endast årskurs 2 detta gäller.
Måndag nästa vecka är det studiedag, skola och fritids är stängt.
Vecka 9 är det sportlov.
Tisdag och fredag veckan efter sportlovet är det bad. Se separat information från Elisabeth.

Läxa: Svenska, läsläxa för vissa och skrivläxa för vissa, till onsdag 24/2.

/Maria och Helena

_________________________
Veckobrev v.6
Hej,

Nu har både årskurs 2 och 3 börjat arbeta med bråk på matematiken och vi fortsätter att öva på stavning och mycket annat på svenskan. Målen i de olika ämnena är viktiga för oss och viktiga för barnen att känna till. Jag har därför testat att arbeta med ”Exit tickets” på vissa lektioner, detta innebär att vi avslutar lektionerna med att barnen svarar på en eller fler frågor som vi tagit upp i början av lektionen och som innefattar målen. Svaren är anonyma och det jag är intresserad av är att på gruppnivå se om vi är färdiga med ett arbetsområde eller om vi måste fortsätta.
På grund av sjukdomar så blev det ingen ”Grej of the day” den här veckan, vi får se om det blir av nästa vecka istället.
I onsdags fick barnen lära sig mer om kroppens vatten med Elisabeth. Vi avslutade veckan med att starta upp fysik på NO:n, denna gång arbetade vi med tyngdkraft.

Idag har de barn som har syskon på skolan fått hem sina tider för utvecklingssamtal, dessa samtal kommer att ske vecka 8. Övriga kommer att få hem tider nästa vecka och dessa samtal kommer att vara efter sportlovet.

Påminner återigen om att det är studiedag måndagen den 22/2, detta innebär att skolan är helt stängd.

Trevlig helg!

/Maria och Helena

eckobrev v.5
Hej,

Nu är det verkligen ojämnt väder ute, vissa dagar riktigt kallt och andra nästintill vårvärme. Därför måste det finnas kläder till barnen så att vi kan vara ute längre stunder när det är kallt men även när det är blött och lerigt.
Jag har börjat ha samtal med barnen angående deras mål, jag har inte hunnit ha det med alla men kommer att fortsätta med detta även nästa vecka.
För en tid sedan fick era barn med sig en lapp med ett märkligt kryptiskt meddelande, detta var för att vi blev inbjudna till spår 3:s ”Grej of the day” som de jobbar med där. Vi kommer att vara med på detta igen därför kommer barnen att ha med sig ytterligare en lapp nästa vecka, på lappen finns en ledtråd på vad vi kommer att få lära oss mer om.

Nu går det löss på skolan, kolla därför igenom och kamma era barns hår i helgen så att vi får stopp på detta så fort som möjligt.

Läxor:
Svenska åk 2: Läsläxa kap. 9 för vissa
Engelska åk 3: Fraser till torsdag 11/2
Trevlig helg!

/Maria och Helena


___
Veckobrev v.4

Hej,

På svenskan just nu har vi börjat arbeta mer med stavning och ordkunskap, detta kommer vi att fortsätta med hela terminen. På SO:n har vi nu börjat arbeta med historia och vi startade från allra första början med Big Bang, solens och jordens födelse. Vi kommer att fortsätta resan med människans uppkomst hela vägen till vikingatiden.
Jag kunde tyvärr inte vara med på skridskodagen i onsdags men fick på torsdagen höra att dagen hade varit bra och att barnen hade kämpat på efter sin förmåga.
På fredagens NO byggde vi raketer som vi ska skjuta upp nästa vecka, då får vi se vilken konstruktion som fungerar bäst.

Nästa vecka är det ingen slöjd för åk 3 då Emelie är bortrest.

Läxor:
Svenska åk 2: Läsläxa kap. 8 eller stencil till onsdag 3/2
Svenska åk 3: Stencil om ng-ljudet till onsdag 3/2
Engelska åk 3: Glosor till måndag 1/2

Jag vill även påminna om att skolan är stängd den 22/2 då det är studiedag.

Trevlig helg!

/Maria och Helena

 

Veckobrev v.3
Hej,

Nu är vi verkligen i full gång med skolarbetet igen, på svenskan har tvåorna den här veckan börjat arbeta med att skriva recensioner. Treorna har arbetat med att bygga ut meningar, detta kommer vi att fortsätta med nästa vecka.
I onsdags åkte vi till biblioteket, busschauffören tackade speciellt Västra Ekoskolan för en underhållande och trevlig resa. Fantastiska ungar!

På klassrådet förra veckan tog eleverna upp att de vill ha klassfest, vi har sagt att det är något för klassföräldrarna att styra upp.

På onsdag nästa vecka ska vi åka skridskor, vi kommer inte ha några lektioner efter detta. Därför är det ingen slöjd för åk 3. De som inte har anmält matsäck från skolan tar med egen matsäck. Något varmt att dricka kan också vara gott.
Förra veckan bestämde vi att vi skulle ha leksaksdag idag, fredag. Vi kom överens om att denna information endast skulle stå i loggboken och därför stod det inte i veckobrevet. Vi kommer att ha fler leksaksdagar framöver, detta bestämmer vi tillsammans i klassen.

Vissa har fått hem läxa i matematik, Maria har ringat in de sidor som ska göras.

Trevlig helg!

Maria och Helena

 

Veckobrev v.2
Hej,
Välkomna tillbaka, hoppas att ni har haft en härlig jul och några avkopplande dagar. Första veckan på terminen har vi startat med full fart, på svenskan jobbar vi med läsförståelse, stavning och ordkunskap. Tvåorna övar på att skriva frågor och treorna övar på att använda en ordbok.
I årskurs 2 arbetar vi nu med positionssystemet på matematiken och att köpa och sälja. Man kan räkna ut till exempel 135+220 på flera olika sätt. Det är viktigt att eleverna förstår vad varje enskild siffra är värd. Om eleven vill räkna med pengar så går det bra, då får eleven rita pengarna och räkna därefter. Om eleven vill räkna i utvecklad form så går det också bra. Utvecklad form innebär att eleven räknar hundratalen för sig, tiotalen för sig och entalen för sig, för att sedan addera de olika summorna. (135+220 blir då: 100+200=300. 30+20=50. 5+0=5. 300+50+5=355)
I årskurs 3 arbetar vi nu med uppställningar i addition och subtraktion. Det kan ibland vara knepigt för eleverna att hålla isär de olika räknesätten, men med stöttning och uppmuntran så kommer det att gå galant! Vi har i addition pratat om att när vi får för mycket pengar (över 9) så måste vi lägga upp på hyllan. När det gäller uppställning i subtraktion så har vi sagt att vi ibland har för lite pengar, och då måste vi låna ut av kompisen bredvid.

Läxa: 3:orna har läxa i engelska, glosor till torsdag.
Vissa tog hem matematikboken i torsdags, kika gärna i dem för att se vad era barn kommer att jobba med den här terminen. Böckerna måste vara tillbaka på måndag (ingen läxa i böckerna).

Vänd
Nästa vecka:

Måndag: 16 – dag på fritids
Onsdag: Vi åker till biblioteket på förmiddagen

Andra viktiga dagar:

Onsdag 27/1 – skridskoåkning, mer info kommer på måndag
Onsdag 3/2 – hälsosamtal för de 2:or som inte varit hos skolsköterskan

v.8 startar de första utvecklingssamtalen
v.9 sportlov

Glöm inte att läsa rektorsbrevet som finns på hemsidan, så att ni inte missar någon viktig information.
Läsårsdata finns också på hemsidan.

Trevlig helg!

Maria och Helena
_____________________________-
V. 51

Hej,
Ett sista litet veckobrev hinner vi med innan julledigheten. Det var härligt att starta veckan med ett fantastiskt luciatåg på måndag morgon. Därefter kom vi igång med lektionerna strax efter 9, vi har utvärderat, repeterat och reflekterat, viktiga saker för att befästa kunskaper.
Hoppas att ni alla kan koppla av och att ni får en underbar jul, det är en fröjd att få träffa era guldklimpar varje skoldag och vi ser fram emot att träffa alla utvilade elever efter jullovet, den 11 januari. Vi kommer att starta upp terminen med en vänskapsvecka, därför har eleverna fått med sig en liten uppgift som de ska ta med sig den första skoldagen. Uppgiften handlar om dilemman som kan uppstå i skolan som de ska klura lite på och skriva ner sina tankar om. Detta kommer vi att diskutera vidare i smågrupper när skolan börjar igen. De elever i åk 2 som inte har träffat skolsköterskan kommer att göra det den 15 januari.

God Jul och Gott Nytt År
helenajul

_____________________
V.50
Hej,
Det blev en kortare skolvecka med endast fyra skoldagar men mycket har vi hunnit med ändå. I tisdags pratade vi religion och jul, vi hann även med ett genrep av luciatåget inför måndagens luciatåg. I onsdags jobbade vi med vatten och vattnets kretslopp, på eftermiddagen tog eleverna igen den förlorade bildlektionen från förra veckan därför hade de dubbel bildlektion. Där skapade de härliga dekorationer till klassrummet som gick i julens tecken. På torsdagen uppmärksammade vi Nobeldagen, vi pratade om skaparen till denna uppståndelse, Alfred Nobel och om nobelpriserna. Vi har en del elever i klassen som skulle kunna tänka sig att vinna ett nobelpris. Torsdagen bestod också av att förbereda lucia med kransar, fras och dekorering. Fredagen var den stora bakdagen, det bakades pepparkakor och lussekatter som kommer att finnas för förtäring när vi firar lucia, den dagen kommer vi att lägga ut alla de kläder som har blivit kvarlämnade. Titta om ni hittar något som ni känner igen, det som blir kvar kommer att skänkas bort.
På måndag är det 16-dag på fritids vilket betyder att fritids stänger kl. 16.
Skolavslutningen är på fredag 18/12 kl. 8.00. Första skoldagen för eleverna är på måndagen den 11/12. Den 8/1 är även fritids stängt.
Läxor:
Åk2+3: Svenska: Följa instruktioner, vik en tiger
Åk 3: Engelska: Glosor till torsdag

Obs! Nästa vecka på måndag (14/12) så är det Lucia. Klockan 07:45 ska eleverna vara ombytta med varma kläder av något slag under sina luciakläder.

Trevlig helg
/Helena och Maria
______________________
V.49
Hej,
Nu börjar vi närma oss slutet på terminen och det planeras för fullt inför luciafirande och skolavslutning. Lucia kommer vi att fira på måndagen den 14/12 kl. 8.00 då är ni hjärtligt välkomna att titta på ett fantastiskt luciatåg. Skolavslutningen är på fredagen den 18/12, tider som gäller då är 8-9.45.
Mycket har vi hunnit med den här veckan bl.a. har vi pratat om faktatexter och arbetat en del med stavning på svenskan. I onsdags hade vi en rolig dag i ishallen, många ville fortsätta åka när det var dags att åka hem, vilket för mig låter väldigt positivt.
På SO:n har vi pratat om att flytta och en del om flyktingkrisen, jag berättade om en 13-årig pojke som flytt från sitt land på grund av krig. Han berättade att han fick ta med sig 5 saker som han ville behålla, barnen fick fundera på vad de skulle ta med sig för 5 saker, många intressanta diskussioner blev det.
Elisabeth har avslutat arbetet med var djuren tar vägen på vintern, var tror ni att grodor eller ormar tar vägen på vintern?
Vi avslutade veckan med teknik då vi tittade närmare på saxen. Efteråt pratade vi temperatur och termometer.
Måndagen 7/12 är skolan och fritids stängt.

Läxor:
Åk2: Svenska: Läsläxa eller skrivläxa
Matematik: Stencil
Åk3: Svenska: Skrivläxa
Matematik: Stencil

Trevlig helg
/Helena och Maria


_____________________
V.48

Hej,
Vilken fantastisk dag vi hade på tekniska muséet i tisdags, alla var så himla duktiga och vi längtar till nästa gång vi åker på utflykt. Jag och Elisabeth pratade om hur fin gruppen är och hur härlig stämning det är, vi har så roligt tillsammans.
Det blev mycket utforskande och upplevelser på kort tid och jag förstår om det var många som var trötta på kvällen, det var i alla fall jag.
Nu har vi haft vår sista dag i Lida idrottshall för den här terminen och nästa onsdag åker vi skridskor. Information om detta finns på separat papper.
Vi hade temaavslutning på Astrid Lindgren idag, fredag, barnen har jobbat i bikupor (åldersblandade grupper). De har löst rebusar där namnen på olika karaktärer från Astrid Lindgrens sagor har blivit omkastade, de har haft frågesport och gått en tipspromenad. Vi fick också se en pjäs som några elever från spår 3 spelade upp för oss. En härlig avslutning på veckan med andra ord.

Läxor:

Åk2: Svenska: Läsläxa eller stencil, alfabetisk ordning
Matematik: Stencil
Åk3: Svenska: Stencil, alfabetisk ordning
Matematik: 5:ans multiplikationstabell
Engelska: Glosor till torsdag, veckodagar

Trevlig helg
/Helena och Maria

Halv idrottsdag i Haribohallen i Hanveden/Västerhaninge.
Onsdagen den 2 december åker hela skolan skridskor i Hanveden. Alla elever har lektioner före och efter halva idrottsdagen. De elever som önskar pastasallad till lunch, meddelar det till sin lärare och tar med lunchlåda/matlåda senast måndag den 30 november. För de elever som inte har några skridskor, har vi ett fåtal skridskor att låna ut, kontakta Elisabeth eller Lisa. Endast under måndagen provar vi ut dessa. Alla elever måste ha godkänd skridskohjälm, bra och varma kläder, alla elever som åker skridskor ska ha vantar på sig när de åker på isen. Prova ut skridskor med sockor och kolla om hjälmen är hel och passar. Ta med egen matsäck om du inte vill ha kökets pastasallad. Dricka och frukt är alltid gott och ett sittunderlag att sitta på är bra för att hålla rumpan varm.
Så här ser dagen ut!
08.00 – 08.40 Lektioner på skolan.
08.50 med buss mot Västerhaninge.
09.30 – 11.00 Skridskoåkning på hyrd bana i ishallen.
11.00 – 11.20 Lunch
11.20 – 11.45 Skridskoåkning
11.45 – 12.00 Packar ihop och går.
12.00- 12.28 Går till bussen
12.28 Bussen till skolan för lektioner,
12.40 Lektioner efter schema.

Hoppas på en fin idrottsdag på isen tillsammans alla i Västra Ekoskolan. Vår helt fantastiska hustomte Anders kör alla skridskor och väskor i sin släpkärra till och från ishallen.

Har du frågor så kontakta skolan.

Kom ihåg lista:
• Skridskor
• Godkänd skridskohjälm
• Vantar
• Sittunderlag
• Matsäck
• Dricka/vatten
• Frukt

____________________________________________________________-

V 47
Hej,
På svenskan har vi skrivit om olika karaktärer från Astrid Lindgrens sagor, detta presenterade barnen på fredagen för varandra. På matematiken har tvåorna arbetat med multiplikation och treorna har fortsatt att arbeta med de fyra räknesätten. Nästa vecka kommer tvåorna börja arbeta med division och treorna med algebra.
Vi har arbetat flitigt med komposterna, Elisabeth har gått igenom hur komposten fungerar och svarta på barnens frågor angående detta. Vi har även tagit in en kompost till klassrummet som vi kommer att följa.
På tisdag åker vi till tekniska muséet, vi kommer att åka bussen som går 7.45 och vi vill därför att barnen är på skolan senast 7.40. Om det är någon som inte kommer till skolan 7.40 utan blir lämnad någon annanstans så måste ni höra av er om detta, gärna via mail.
Om ni inte har lämnat in någon matlåda till Janne ännu så måste barnen ha med sig egen matsäck. Vi kommer tillbaka till skolan kl. 14. Vi åker till Lida idrottshall på onsdag och på fredag är det temaavslutning på Astrid Lindgren. Onsdagen den 2/12 åker vi skridskor.
Läxor:
Åk2: Svenska: Läsläxa eller stencil
Matematik: Stencil
Åk3: Engelska: Glosor
Svenska: Stencil
Matematik: 4:ans multiplikationstabell

Trevlig helg
/Helena och Maria

 

V.46

Hej,
Nu har vi börjat projektet ”banta maskarna”, det har fungerat väldigt bra och vi märker att barnen tar detta på allvar, det är stor skillnad i komposthinken nu jämfört med tidigare.
På svenskan har vi startat temat Astrid Lindgren och vi kommer att fortsätta med detta arbete ytterligare två veckor för att sedan ha en gemensam avslutning med de andra klasserna.
Vi åker till idrottshallen som vanligt på onsdag.

Tisdagen den 24/11 kommer vi att åka till Tekniska muséet, för att vi ska få så mycket tid som möjligt på muséet så kommer vi att behöva åka med bussen som går 7.45. Vi kommer att komma tillbaka till skolan kl. 14. Det är alltså matsäck som gäller den här dagen, om man vill ha matsäck från skolan så vill vi ha in en matlåda märkt med namn senast på fredagen den 20/11.

Läxor:

Åk2: Svenska: Ingen läxa
Matematik: Stencil
Åk3: Engelska: Läxan kommer på måndag
Svenska: Ingen läxa
Matematik: 3:ans multiplikationstabell
Trevlig helg
/Helena och Maria
_____________________—
V.45

Hej,
Veckan blev inte riktigt som tänkt, i onsdags hade barnen samlat ihop 10 stjärnor och skulle därför titta på film och äta popcorn på torsdagen. Tyvärr hände det en olycka och projektorn gick sönder, barnen blev givetvis besvikna men det löste sig genom att vi gjorde detta på fredagen istället.
Veckan varit bra, det var väldigt trevligt i idrottshallen i onsdags med full aktivitet. Det var roligt att se att alla kämpande barn som verkligen gjorde sitt bästa.
Nästa vecka kommer vi att starta upp aktivitetsteamet, den här gruppen kommer att ses en gång i månaden för att diskutera trivsel- och trygghetsfrågor. Nästa vecka kommer vi också starta två projekt, dels projektet ”Banta maskarna”, vi ska väga maten som vi kastar för att ta reda på hur mycket matsvinn vi har på vår skola, målet är naturligtvis att minska matsvinnet. Det andra projektet är att vi i tre veckor kommer att arbeta med Astrid Lindgren. Detta kommer vi framförallt att arbeta med på svenskan.

Läxor:
Åk2: Svenska: Läsläxa eller stencil med övning på handstil
Åk3: Engelska: Engelskaläxa, glosor på länder
Svenska: Stencil med övning på handstil
Trevlig helg
/Helena och Maria

 

Veckobrev v.43

Hej,

Vi lämnar en härlig höstvecka bakom oss och blickar fram mot ett för vissa efterlängtat höstlov. Vi har fortsatt med det vi har påbörjat i alla ämnen och Elisabeth har fortsatt med arbetet hon påbörjat där barnen skulle rita kartor över skolgården och inventera alla träd. Barnen har presenterat sina arbeten och lär sig nu mer om träd, det blev diskussioner om allt från höstlöv till älgjakt, allt som hör hösten till.
Fredagen inspirerades av Halloween och de barn som ville fick klä ut sig, aktiviteter som stod på schemat den här dagen var storsamling, gårdsstädning och korvgrillning.

Som jag nämnde i förra veckobrevet så kommer vi att åka till idrottshallen i Lida fyra onsdagar i november. Mer information får ni i ett separat brev. Detta betyder att vi kommer att jobba med utepedagogik på tisdagar dessa veckor.

Läxor:
Åk2: Inga läxor
Åk3: Engelska: Engelskaläxa till måndag den 2/11
Trevlig helg

/Helena och Maria
________________________________

V.42
Hej,
Den här veckan har vi startat ett skrivprojekt på svenskan, barnen ska skriva en berättelse med början, handling och slut. Vi kommer att skriva en kladd, skriva rent för hand och skriva rent på dator. Elisabeth har haft trädinventering på skolgården med barnen och därefter fick de i uppgift att rita en karta över skolgården och få med alla träd de upptäckt.
På matematiken har årskurs 2 arbetat med statistik och sannolikhet och årskurs 3 har arbetat med de fyra räknesätten.
Vi har startat arbetet med pengars värde på SO:n och material förr och nu på NO:n. Gå gärna in på www.elevspel.se, där kan barnen spela spel och samtidigt öva på religion årskurs 1-3.
Måndag 19/10 stänger fritids kl. 16.
Fredag 23/10 får barnen klä ut sig då vi uppmärksammar Halloween, men inga läskiga masker tillåts.
V. 44 är det höstlov
Vi kommer att åka till idrottshallen alla onsdagar i november, mer information kommer. Skridskor åker vi onsdagen den 2 december.

Läxor:
Åk2: Svenska till måndag: Läsläxa eller stencil
Åk3: Svenska till måndag: Stencil
Engelska: Ny läxa kommer på måndag
Trevlig helg
/Helena och Maria
_______________________-
Veckobrev v.41

Hej,
Vi har gjort en utvärdering av religionen som vi har jobbat med nu i några veckor, vi kom fram till att vi måste träna mer på judendomen. Vi fortsätter med detta nästa vecka för att sedan arbeta med pengar, vilket känns väldigt aktuellt nu när vi har fått nya mynt och sedlar i Sverige.
Barnen har tillsammans bestämt vad som ska köpas in till deras rastkorgar, vi kommer att utse rastvärdar som håller koll på att korgen är full när rasten är slut.
Fotograferingen i onsdags gick jättebra, vi hann även gå en skogspromenad till ”Viltvattnet” efteråt.
Idag ska ni ha fått hem papper från fotografen med inloggningsuppgifter på, ni kan alltså logga in om ett par dagar och se porträttbilderna.
Läxor:
Åk2: Svenska till måndag: Vissa har fått läsläxa med uppgifter till, resten har fått en stencil
Matematik: Göra klart kapitlet i matematikboken
Åk3: Svenska till måndag: Stencil om substantiv, adjektiv och verb
Matematik: Ingen läxa
Engelska: Glosor, namn på kläder
Trevlig helg
/Helena och Maria
_____________
v.40

Hej,
Vi har förändrat lite i schemat för att vi sett att det fungerar bättre att ha matematiken i halvklass på tisdagar när vi är två lärare, vi har istället svenska i halvklass på torsdagar. Det innebär inga nya sluttider utan barnen går samma tider som de gjort hela tiden.
I onsdags när vi hade utedag hade vi en fantastisk dag som vanligt, vi letade efter kryp i naturrutorna och gjorde 36-leken med uppgifter om klockan. Vi pratade om vad vi kan lära oss när vi jobbar med naturrutor, detta är barnens förslag: för att lära sig att skriva, se årstidsförändringar i naturrutan, lära sig att komma ihåg, lära sig vad saker heter, samarbeta, former och att mäta.
Vi har börjat förbereda utvecklingssamtalen som börjar nästa vecka genom att barnen utvärderar och skriver egna mål.

Onsdagen den 7/10 är det dags för fotografering.

Läxor:
Åk2: Svenska till måndag: Individuella läxor, vissa har fått läsläxa med instruktioner till, några har ett nytt avsnitt i språkmästaren och några har en stencil
Matematik: Ingen läxa
Åk3: Svenska till måndag: Verb i Språkmästaren
Matematik: Stencil
Trevlig helg
/Helena och Maria

 

V.39

Hej,
Den här veckan har vi jobbat med judendom i religion, vi kommer att arbeta med islam nästa vecka. På utedagen arbetade vi vidare med naturrutorna och övade på klockan. Det är lite klurigt med klockan och vi arbetar med detta på många olika sätt, öva gärna lite med era barn hemma. Målen i svenska den här veckan har för tvåorna varit att använda stor bokstav och punkt, vi har också pratat om synonymer. Treorna har arbetat med adjektiv och verb, detta bl.a. genom att skriva femstegsdikter.

Läxor:
Åk2: Engelska: Glosor till på måndag, veckodagarna
Svenska: I boken Språkmästaren står det ”Läxa till 30/9”, sidorna som barnen ska göra är inringade
Matematik: Stencil
Åk3: Engelska: Klockan. Kvart i, kvart över och halv
Svenska: I boken Språkmästaren står det ”Läxa till 30/9”, sidorna som barnen ska göra är inringade
Matematik: Stencil, klockan och räkna med tid

Trevlig helg
/Helena och Maria
____________________-
Veckobrev v.38

Hej,
Tänk vad fort en vecka går, det är redan fredag och dags för helg. Vi jobbar mycket för god arbetsro i klassrummet, vi har bytt sittplatser och eleverna vill hellre sitta två och två istället för i grupper då de tror att det blir lättare att få bra arbetsro, än så länge har det gett bra resultat.
Vilken tur vi hade med vädret i onsdags när det var dags för skoljogg och idrottsdag, det blev en solig och bra dag. I fredags började vi med kemi på NO:n, vi arbetade med blandningar och lösningar, barnen provade att lösa upp olika saker i vatten för att se om det blev en blandning eller lösning.
Vecka 41-43 kommer vi genomföra utvecklingssamtalen. Ni kommer att få hem mer information nästa vecka.

Läxor:
Åk2: Engelskaglosor till på måndag, veckodagarna (behöver inte kunna stava orden)
Åk3: Engelskaläxa, klockan
Vissa har läxa i matteboken till och med sidan 17

Nästa vecka:
Måndag 21/9: Fritids stänger kl. 16
Tisdag 22/9: Aktivitetskväll 16.30 – 19.30
Torsdag 24/9: Läxläsning (för anmälda) 15-16

Trevlig helg
/Helena och Maria

Veckobrev v.37

Hej,
Vi vill börja med att tacka er föräldrar som kom på föräldramötet i tisdags. Vi efterfrågade klassföräldrar och frågar också här om någon skulle kunna tänka sig att vara klassförälder.
Den här veckan har vi i svenskan fortsatt att arbeta med tankekartor. I SO har vi börjat att läsa religion och fokuserar just nu på kristendomen. På matematiken har tvåorna arbetat med taluppfattning, ental, tiotal och hundratal. Treorna har fortsatt att arbeta med klockan. På utedagen i onsdags blev vi glatt och lite oväntat överraskade av vad vi tror var vildsvinsungar, vi såg dem inte men vi hörde ljuden en bit bort. Vi hade en mycket härlig dag med mycket samarbete och flitigt arbete. I tisdags hade vi brandövning och idag har eleverna skrivit loggböcker som de tar hem för att alla föräldrar ska kunna kika i, böckerna ska tillbaka till skolan efter helgen.
Läxor:
Åk2: Engelskaglosor till på måndag
Ett avsnitt i Språkmästaren till på onsdag
Mattehäfte till på torsdag
Åk3: Ett avsnitt ur Språkmästaren till på onsdag
Mattehäfte till på torsdag

Nästa vecka:
Måndag 14/9: Bad för alla treor
Onsdag 16/9: Skoljoggen, glöm inte matsäck

Trevlig helg
/Helena och Maria
____________________________-
Veckobrev v.36

Hej,
Den här veckan har vi, i svenska, pratat om husdjur, kräldjur och kryp. Tvåorna har övat på att skriva meningar med stor bokstav och punkt. Treorna har övat på att söka fakta i text. Tillsammans har vi arbetat med tankekartor och rättstavning. I matematiken så arbetar tvåorna med tiotal och ental. Och treorna arbetar med klockan. Det är bra för alla elever, oavsett årskurs, att träna på tidsuppfattning. Så prata gärna om klockslag och tid hemma.
I onsdags så hade vi en regnig utedag, då vi gick till skojskogen och övade samarbete och lärde oss vikten av att kunna lita på varandra.

Läxor:
Åk2: Engelska glosor till på måndag
Rättstavning, ord med dubbelteckning, till på tisdag
Åk3: Svenska glosor till på måndag
Engelska glosor till på torsdag

Vi vill påminna om att fritids stänger kl. 16 på MÅNDAG och att det är föräldramöte på TISDAG kl. 18-20.
Trevlig helg
/Helena och Maria

Måndag 7/9
Fritids stänger 16:00
Tisdag 8/9
Föräldramöte 18:00-20:00

 

v.35
Hej,
Äntligen har skolan kommit igång efter ett långt sommaruppehåll. Vi har börjat skolstarten med vänskapsveckor, vilket innebär att vi har ägnat tid åt att lära känna varandra lite bättre, vi har gjort övningar i samarbete och tillit, och vi pratar just nu om barnkonventionen på SO.n. Vi har också börjat läsa boken ”Kalle och chokladfabriken” med syfte att lyfta tankar om människors lika värde och lika rättigheter.

Tänk på att vi har utedag på onsdagar. Det kan vara bra att ha med sig en frukt eller två. Vi märkte att många blev extra hungriga av att vara ute i skogen. Det är också viktigt att era barn har kläder efter väder då vi alltid är ute på utedagen.

Vi efterlyser några Iphone4-laddare till våra Ipads här på skolan, så om ni har några där hemma som ligger och skräpar så tar vi gärna emot dem.

Vi har haft en fantastisk vecka här på skolan och nu önskar vi er alla en lika fantastisk helg!

/Helena och Maria
Ps. Inneskor/innetofflor vore bra att ha för eleverna i åk3 så att de slipper stickor i fötterna när de har slöjd.

 

 

 

Veckobrev v.23

Hej,
Sista veckan har vi ägnat mycket tid åt att utvärdera det som varit, och göra färdigt och bli klara med sådant som vi påbörjat. Onsdagens utflykt blev vi tyvärr tvungna att ställa in när vi märkte att hälften av eleverna saknade ytterkläder. Istället blev det jobb på skolgården, vi rensade ogräs, färdigställde komposterna, planterade grönsaker och gjorde fina skyltar till pallkragarna.

Skolavslutningen den 9/6 kl 16-18
Det är vanlig skoldag fram till kl 12, sedan är det fritids fram till kl 16:00. Vi kommer att inleda med att rektor säger några väl valda ord följt av att eleverna framför några härliga sommarsånger. Därefter får eleverna gå in i klassrummet tillsammans med sin fröken medan föräldrar stannar utanför och plockar i ordning sin picknick. Det är tradition här på skolan att eleverna äter picknick tillsammans med sina familjer på skolgården när det är skolavslutning, så vi hoppas på fint väder.
Jag önskar er alla en trevlig helg och ser fram emot att träffa er på tisdag!

Med vänlig hälsning,
Maria

V.22

Hej,
Full rulle in i det sista. Eleverna har fortsatt arbetat med vikingatiden. Dock kommer vi inte hinna gå vikingavandringen i Tungelsta nästa vecka som vi hade tänkt. Men det sparar vi till höstterminen så har vi något att se fram emot. På utedagen så testade eleverna sina egengjorda fallskärmar, och ställde hypoteser om vad som skulle hända med ägget i fallskärmen. Mycket spännande! Fråga gärna era barn vad som faktiskt hände med äggen. Friluftsdagen i torsdags var mycket lyckad. Vi i spår2 var uppdelade så att åk2 var med spår1 och åk3 var med spår3. Det var roligt att se eleverna samarbeta och leka så bra med sina blivande klasskamrater. Idag har vi arbetat i skolträdgården, planterat rabarber, sått frön i pallkragarna och tagit hand om jorden i komposten. Så nu har vi sett till att vi kommer att få många fina överraskningar till hösten.-:)

Onsdag nästa vecka är vår sista utedag tillsammans. Vi kommer då att åka till Handen och lämna tillbaka våra böcker på biblioteket. Efter besöket på biblioteket så kommer vi att promenera till Rudan där vi har bokat aktivitetsbanan. Vi kommer att ha med oss lunch men vi vill att eleverna tar med sig egen frukt och dricka.

Trevlig helg!
/Maria
___________

Hej,

I onsdags så var vi i Eskilsparken och fortsatte vårt arbete med träden. Vi grillade hamburgare och barnen fick leka i den stora lekparken. Det var en väldigt uppskattad utflykt! Och det är roligt att se barnen leka i olika konstellationer. Slutet på terminen börjar närma sig och sista tiden nu kommer vi att ägna åt att bli färdiga med sådant som ännu inte avslutats. Det handlar om att skriva färdigt berättelser, göra klart i böcker och knyta ihop säcken på ett bra sätt. Det kommer att bli en del utflykter nu de sista två veckorna. Nästa vecka så är det friluftsdag på torsdag, ni ska ha fått hem lappar om detta. Treorna kommer att gå Sörmlandsleden tillsammans med spår3 och tvåorna kommer att åka till Tyresta-by med spår1.
Hoppas ni får en trevlig helg med mycket sol!

Med vänlig hälsning,
Maria
//På torsdag behöver barnen matsäck. Är det någon som det inte fungerar för, så ordnar köket pastasallad men, det behöver köket veta senast tisdag. Hälsningar Janne

_______________
Veckobrev v.20

Hej,
Vilken mysig vecka vi har haft! Vi har tittat på film (Fjäderkungens rike), som vi diskuterade och kopplade till andra saker som vi har jobbat med under terminen. Vi har skrivit och ritat, läst massor och så har vi varit på utflykt.
Idag har vi varit på biblioteket i Handen och efter det så gick vi i samlad trupp till Eskilsparken. Där fick eleverna leka av sig i den superskojiga lekparken och sedan hade vi lite trädsafari.
Vi kommer att åka tillbaka till Eskilsparken i Handen nästa onsdag. Även då kommer vi att komma hem 12:38, vilket betyder att Janne sparar lunch till oss och att eleverna behöver ha med sig en smörgås eller en extra frukt.

Snälla hjälp oss att bli kvitt lössen, kamma och behandla era barn vid minsta misstanke om löss. Så hoppas vi att vi slipper dem efter helgen!

Den 28 maj är det friluftsdag. Mer info om det kommer nästa vecka.

Trevlig helg!
/Maria

_________

Västra Ekoskolan

Hej,

Vad roligt att så många utav er kunde komma i tisdags! Ett stort tack till er för all hjälp som vi fick!

I onsdags så fick eleverna i årskurs tre gå igenom sina nationella prov tillsammans med mig. Samtliga elever har varit väldigt spända och nyfikna på hur det har gått 🙂 Därför var det extra roligt att få sitta ner med var och en och prata om både matematiken och svenskan. Fråga gärna era barn hur de tycker att det har gått!

I svenska så har vi i klassen börjat med ett projekt om känslor. Vi har läst Adjö herr Muffin, som handlar om ett husdjur som dör, och så har vi utifrån det diskuterat och skrivit om olika känslor. Vi kommer att arbeta vidare med det nästa vecka.

Nästa onsdag så ska vi till biblioteket i Handen och efter det så ska vi på ”trädsafari” i Eskilsparken. Vi kommer vara åter på skolan kl 12:38, vilket betyder att vi blir sena till lunchen, så Janne sparar lunch till oss. Men en extra frukt i ryggsäcken kan nog vara bra!

Glöm inte bort att lämna in sommarlovslappen snarast.

Trevlig helg!

/Maria

_____________________

Veckobrev v.17

Hej,

Den här veckan har vi arbetat för fullt med att bli färdiga med våra recept. Eleverna har skrivit så att pennan glöder! I matematiken jobbar treorna med omkrets och area och tvåorna fortsätter med uppställningar. I onsdags var vi på biblioteket i Västerhaninge och passade på att leka lite i parken. Veckan avslutade vi idag med gemensam frukost och bokbytardag. Och ni undrar kanske hur långt vi han gå under våra två hälsoveckor? I så fall får ni komma på föräldrakaffet på tisdag 🙂

Glöm inte bort att skolan är stängd då, på tisdag (den 28/4.) Senare på kvällen så är det årsmöte och vi bjuder på föräldrakaffe kl 18:00 där ni får titta lite på vad era barn har gjort under vårterminen såhär långt, och smaka på barnens goda bakverk. Det är alltså:

Föräldrakaffe kl 18:00-19:00

Årsmöte kl 19:00-20:00

Trevlig helg, hoppas vi ses på tisdag!

/Maria

SKOLAN OCH FRITIDS ÄR STÄNGD PÅ TISDAG, DEN 28 APRIL.
______________
Veckobrev v.16

Hej,

Hoppas ni alla har haft en mysig påsk. Barnen verkar tycka att det är roligt att vara tillbaka i skolan. Kanske för att vi har börjat veckan med massor av roliga saker! I måndags fick vi besök av SRV som informerade oss om vad de arbetar med och hur hanteringen av våra sopor går till. Detta följde vi upp i onsdags då vi gjorde studiebesök på Gladö Kvarn. Det har varit mycket lärorikt! Fråga gärna era barn vad som händer med allt vårt matavfall 🙂 Denna vecka och veckan som följer arbetar vi under tema ”Hälsovecka” vilket innebär att vi fokuserar på hälsa och miljö. Vi har därför börjat varje morgon med en promenad och i slutet på nästa vecka ska vi se hur långt vi har gått tillsammans. Kanske har vi gått ändå till Göteborg!

Nästa vecka, på fredagen, så kommer vi att ha gemensam frukost, så kallad “knytfrykost”. Viktigt att tänka på då är att det man tar med sig måste vara NÖTFRITT! Förutom det så är det önskvärt att eleverna inte tar med sig sådant med socker i, till exempel chokladflingor och liknande. Har ni frågor angående frukosten så får ni gärna maila mig. Vi kommer även att ha bokbytardag på fredagen. Eleverna får ta med sig en eller två böcker som de skulle vilja byta mot annan bok.

Trevlig helg,

/Maria
__________________
Veckobrev v.14

Hej,

Äntligen är vi färdiga med nationella proven i både matematik och svenska! Eleverna har kämpat på in i det sista, jag är verkligen imponerad. I tisdags dukades det långbord och Janne hade lagat supergod påsklunch. Sedan så åt alla på skolan tillsammans, mycket trevligt. Vi har även hunnit med en del skolarbete, i No har eleverna fått lära sig om fotosyntesen. De har gjort jättefina bilder som sitter uppe i klassrummet. Många av eleverna har hunnit bli färdiga med Tidsmaskinen och ska efter lovet få redovisa inför klassen. Vi har även arbetat med “uterum” och eleverna har fått göra ritningar och arbetsbeskrivningar på vad de önskar att ni föräldrar ska göra på aktivitetskvällen den 5 maj. De har kommit med massor av goda idéer, allt från omgjorda kabelvindor till klätterväggar. Veckan avslutades med påskpyssel på både svenska och engelska.

Nu väntar ett efterlängtat påsklov så ses vi igen den 13 april.

Glad påsk!

/Maria
_______________________________
Veckobrev v.13

Hej Hej,

Mycket fokus på nationella prov den här veckan, idag gjorde eleverna det sista provet i matematik. De har verkligen kämpat på bra! Nu återstår bara proven i svenska. Vi har fortsatt med berättelsen om ”Tidsmaskinen” och elevernas fantasi flödar! I onsdags var vi på biblioteket och kom hem med massor av roliga böcker. På musiken har eleverna redan börjat öva lite på sommarsånger.

Trevlig helg!

/Maria
____________________________
Veckobrev v.12

Hej på er,

Den här veckan har vi i matematiken bland annat arbetat med omkrets och area, eleverna har fått arbeta praktiskt med att mäta utomhus och olika saker inne i skolan. I svenska så har vi börjat med ett skrivprojekt som heter “Tidsmaskinen” detta kommer så småningom att leda till redovisningar och dramatiseringar av våra texter. När det gäller Grön flagg arbetet så arbetar vi just nu med frisk luft och giftfritt. Detta är för övrigt två av Sveriges 16 miljömål. Förra veckan när vi pratade om luft, och då framför allt frisk luft, så väcktes tanken om “Friskrastnu”. Detta har resulterat i en blogg som heter friskrastnu.blogg.se där vi har lagt upp bilder på sådant som vi har gjort här på skolan, sådant som eleverna gjort och som är kopplat till utomhusaktiviteter och hälsa. Vi hoppas att med tiden kunna utveckla det ytterligare så att det blir ett led i skolans hälsoprofil och ekologiska tänkande. Eleverna är fantastiska när det gäller att reflektera och diskutera över vår skolmiljö. Det finns många kloka tankar och funderingar!

Nästa vecka på onsdag så kommer vi att åka till biblioteket i Västerhaninge.

Förutom läxan i läsförståelse som alla elever har, så har vissa av eleverna även läxa i matteboken.

Trevlig helg!

/Maria
_____________________________
Veckobrev v.11

Hej,

Äntligen verkar det som om våren är här! Vi har varit ute och vårstädat på skolgården, gjort fint i växthuset och planterat lökar. Nationella proven, som innefattar matematik och svenska, är i full gång och vi kommer att ha mellan två och fyra prov i veckan tills alla proven är avklarade. Tvåorna har också fått göra prov i matematik, en kartläggning för att säkerställa att alla når målen. I No har eleverna jobbat med vatten och vattenmolekyler som de har satt upp i klassrummet. I svenska så har tvåorna fått arbeta lite med substantiv och verb medan treorna har ägnat sig åt att skriva berättelser och ha prov. I övrigt så har vi haft en riktigt fin vecka med friska och glada elever och fröknar:)

Jag vill påminna er som fick skolplanenkäten att lämna in den så snart som möjligt, helst innan tisdag nästa vecka.

Önskar er alla en trevlig helg!

/Maria
____________________________
Veckobrev v.10

Hej,

Då var sportlovet över och det är dags för skola igen. Vi har börjat veckan med att arbeta med flyttfåglarna. Var tar de vägen på vintern? och när flyttar de tillbaka? Eleverna har gjort jättefina bilder och texter som vi satt upp i klassrummet, kom gärna in och titta. I idrott och hälsa så har eleverna fått lära sig om kost och vad vi behöver för att må bra. Vi kom osökt in på klassrumsregler och hur det bör vara i klassrummet för att alla ska trivas och må bra. Jag och Elisabeth kommer att lägga extra krut på att se till att dessa klassrumsregler efterföljs. Det kan hända att ni får ett samtal hem om vi känner att det behövs. På klassrådet hade eleverna önskemål om att ha en klassfest. Finns det någon som är sugen på att vara klassförälder och ordna med detta så hör gärna av er till mig. Jag har idag, fredag, lämnat ut skolplaneenkäten till de elever som går i årskurs 2. Dessa enkäter ska fyllas i och lämnas åter senast onsdag nästa vecka.

Alla elever har läxa i läsförståelse som ska lämnas in på måndag. Dessutom vill jag att ni påminner era barn om att de ska läsa högt för en vuxen varje dag.

Trevlig helg,

/Maria
_____________________
Veckobrev v.8

Hej,

En lugn och skön vecka där vi har arbetat mycket med att bli färdiga med det som vi påbörjat. Eleverna har fått skriva färdigt olika berättelser och räkna färdigt i sina matematikböcker så att vi efter lovet kan börja med nya spännande saker. Treorna har fått arbeta lite med homonymer, det vill säga ord som betyder flera saker som till exempel haka och bak. Tvåorna har fått arbeta med motsatsord. I onsdags var vi på biblioteket och lånade om, lämnade tillbaka och lånade nya böcker. Det är viktigt att underhålla läsningen även på loven. Eleverna tycker mycket om att åka till biblioteket men det var många som var besvikna på att vi i onsdags ”bara” åkte till Västerhaninge och inte upp till Handen. Men jag har lovat att vi ska åka tillbaka till biblioteket i Handen efter utvecklingssamtalen J I måndags så lämnade jag ut den vanliga läxan i Läsförståelseböckerna. Vissa av eleverna lämnade in den nu i veckan de andra får göra den under lovet.

Utvecklingssamtalen börjar veckan efter lovet, alltså onsdagen v 10. Jag kommer att skicka hem elevernas måluppfyllelse på måndagen samma vecka som era utvecklingssamtal ska äga rum. Efter sportlovet så kommer vi också att börja med de nationella proven i matematik och svenska, proven kommer att börja den 9 mars och pågå fram till maj. Jag hoppas att ni alla kommer att ha det bra nästa vecka så ses och hörs vi igen vecka 10.

Trevlig helg,

/Maria
________________________________________________
Veckobrev v.7

Hej,

Den här veckan har vi uppmärksammat vänliga veckan. Vi har fokuserat mycket på vänskap och hur vi kan göra för att vara vänliga mot varandra på skolan. Varje vänlig handling har resulterat i ett hjärta på vikväggen, i skrivande stund har vi fått ihop hela 110 stycken hjärtan! I No har vi pratat om vad som händer med djuren i naturen när det blir vinter. Var tar de vägen? Hur får de mat? Kan vi människor kanske hjälpa dem på något sätt? Dessutom har vi, nu när solen tittat fram, hört massor av olika fina fågelkvitter. Men hur ser egentligen dessa fåglar ut? Det väldigt fina resultatet av fågelskådningen kan ni se inne i klassrummet, vi har satt upp det på väggen.

På idrotten har eleverna fått göra samarbetsövningar och gå långpromenad i det fina vädret.

Jag vill påminna om vikten av att läsa! From nästa vecka så kommer eleverna att återuppta sin läslogg och det vore önskvärt om de kunde läsa 15-20min hemma varje dag. Läsloggen ska efter varje lästillfälle signeras av den som läst med barnet. Detta gör vi för att eleverna ska utveckla sin läsning och sin läsförståelse.

Idag, fredag, så kommer ni att få hem tiderna för utvecklingssamtalen som kommer att äga rum v10-13.

Önskar er alla en trevlig helg!

/Maria
______________________
Veckobrev v.6

Hej,

En händelserik vecka. I tisdags var vi på biblioteket uppe i Handen. Det tog sin lilla tid att komma dit men det var det värt! Biblioteket i Handen har ett mycket större utbud än det i Västerhaninge och dessutom har de ett mysigt läsrum där vi hade högläsning. Eleverna fick beröm av personalen för att de skötte sig så bra. Och vi släpade hem massor av roliga och spännande böcker. Vi hade helt enkelt en riktigt bra dag! I onsdags fick jag äran att följa med eleverna till Lidaskolans gymnastiksal och se när de hade redskapsgymnastik. Mycket roligt! I svenska så fortsätter treorna med skrivprojektet Rymdresan och tvåorna fortsätter med sitt Ben och Koko-projekt. I matematiken arbetar vi för fullt med multiplikation och division.

Vi har börjat med läsläxan nu vilket innebär att eleverna har läxa till på måndag.

Idag, fredag, så kommer eleverna att få med sig ett måldokument hem. Detta vill jag att ni tittar på och skriver under, sedan ska det åter till skolan på måndag. Dessa måldokument använder vi för att tydliggöra arbetssätt och mål för eleverna. Jag tänkte att det kunde vara roligt för er föräldrar att se hur vi arbetar.

Tiden fullkomligt flyger iväg! Snart är det dags för terminens första lov och efter det, även utvecklingssamtal. Nästa vecka, v 7, kommer vi att komma med mer information ang tiderna för utvecklingssamtalen. Nästa vecka får vi också säga hej till Tina, vår nya NO-lärare.

Trevlig helg till er alla och må så gott,

Maria
____________________
Veckobrev v.5

Hej,

Veckorna rullar på, januari är snart slut och eleverna jobbar på för fullt. De har fått arbeta med sambandet mellan bild och text när de har skapat sina egna serietidningar. Fantasin har flödat! Sedan har de fått läsa högt för varandra i grupp. Just nu jobbar vi mycket med att det ska kännas tryggt för alla att prata i klassen.

I onsdags så var det idrottsdag i Lidaskolans gymnastiksal. Där fick eleverna prova på redskapsgymnastik vilket var mycket uppskattat. Och nästa onsdag så är det dax igen, samma tid. Treorna har nu för andra veckan i rad haft träslöjd med Janne på torsdagar. Det har fungerar jättebra och eleverna längtar redan till nästa torsdag! Ni har framfört önskemål om att jag via veckobrevet ska informera om läxor. Läxorna är väldigt individuella och därför blir det lite knepigt. Men en stående läxa varje vecka (fr.o.m. v.6) kommer att vara läxan i läsförståelse. Läxan går alltså ut på att eleverna ska läsa en text och svara på frågor. Den kommer att lämnas ut på onsdagar och ska lämnas åter senast efterkommande måndag.

På tisdag åker vi till biblioteket uppe i Handen och hinner inte tillbaka till lunch därför vill vi att era barn har med sig matsäck. Om ni inte har möjlighet att ta med egen matsäck så meddela mig det senast på måndag så ordnar Janne pastasallad. Glöm i så fall inte att ta med burk/matlåda till skolan på måndag.

Hoppas ni alla får en trevlig helg!

/Maria
____________________

Veckobrev v.3

Hej,

Den här veckan har eleverna fortsatt att arbeta med klockan och multiplikationstabellerna. Men nästa vecka så lämnar vi klockan bakom oss för ett tag fram över. Vi har haft en högläsningsbok som vi läste ut förra veckan så i onsdags fick de titta på filmatiseringen av boken och därefter diskutera hur böcker och film skiljer sig åt men även på vilka sätt de är lika varandra. Majoriteten av eleverna tyckte att boken var roligare än filmen. Vi har även arbetat med ljud och ljudvolym. Vad är en bra ljudvolym och varför är det viktigt? Eleverna fick titta på lite rollspel och teater som vi fröknar genomförde och sedan fick de diskutera vad som var bra och dåligt och hur man kunde göra saker och ting annorlunda för att det skulle bli bättre.

Era barn har fått med sig lappar om idrottsdagar med sig hem. Dessa lappar måste vara tillbaka på måndag. Eleverna kommer att få åka till Lidaskolans gymnastiksal och arbeta med bland annat redskapsgymnastik. I höstas var detta väldigt uppskattat så vi hoppas att det blir en lika stor hitt nu.

Tänk på att se över era barns extrakläder nu när snön har kommit. Det är inte roligt att gå i blöta kläder.

Hoppas ni alla får en trevlig helg!

/Maria
___________________________________
Hej,

Vi har haft en bra uppstart här på skolan. Vi har ägnat mycket tid till att jobba med klockan och med multiplikationstabellerna. Eleverna har fått jobba i grupper med att göra egna klockor ute i snön och vi har haft klockstafett. Eleverna är också i full färd med att skriva om sina jullov och nästa vecka så ska de få redovisa sina texter för klassen.. Målen med dessa arbetsmoment är att eleverna ska få öva på att återberätta både skriftligt och muntligt. I och med detta uppmärksammar vi också vänskapsveckorna och arbetar för att eleverna stöttar och uppmuntrar varandra. Det är roligt att vi kommit igång så bra och att eleverna jobbar på med glädje. Det är en fröjd att ha era barn i klassrummet!

Fr.o.m. Nästa vecka blir vi en mindre då en elev slutar. Vi önskar lycka till på den nya skolan.

Trevlig helg till er alla och må så gott,

Maria

__________________________

Hej,

Välkomna tillbaka! Hoppas ni alla har haft en trevlig jul och en avkopplande ledighet. Jag vill särskilt välkomna våra nya klasskamrater. Vi hoppas ni ska trivas här hos oss! Den här veckan har vi mjukstartat och vi börjar terminen, precis som i höstas, med två stycken vänskapsveckor där vi tittar lite på likabehandlingsplanen och eleverna får tid till att reflektera över hur vi gör på just vår skola och om vi kanske kan förbättra någonting. Vi har utsett två vänskapsvärdar i klassen. Att vara vänskapsvärd innebär att man håller lite extra koll på kompisbänken och att man deltar i vänskapsmöten som jag och Lisa (pedagog i spår 1) håller i. Där pratar vi om trivsel och trygghet och vi får inblick i hur barnen ser på dessa viktiga saker.

Info inför vårterminen:

Det är inte tillåtet att ha med sig egen pulka eller dyl. Skolan kommer att ha stjärtlappar som barnen kan använda när snön kommer. Dock är det väldigt viktigt att barnen har med sig hjälm! Utan hjälm får man inte åka stjärtlapp.

Skolan börjar kl 08:00 det är därför viktigt att eleverna är här i god tid så de hinner klä av sig och komma in i klassrummet till kl 08:00.

Det är bra om ni då och då går in på vår hemsida och tittar. Där finns rektorsbrev att läsa och annan viktigt information.

Hoppas ni alla får en trevlig helg/Maria
_________________

Veckobrev v.49

Hej på er,

Hoppas att ni har haft en bra vecka. Här på skolan har vi haft det toppen. Tisdagens idrottsdag var mycket lyckad, bussresan dit och hem gick jättebra och i ishallen barnen åkte för fullt. I onsdags valde vi att vara kvar på skolan och utföra experimenten på skolgården. Utflykten till Grindsjön flyttar vi till nästa termin. Experimenten som vi gjorde handlade om vatten i olika former och om vattnets kretslopp.

Vi har börjat prata lite om julförberedelserna som vi kommer att ägna oss åt nästa vecka. Vi kommer att ha julbak, luciapynt och kransbindning. Så på måndag ska alla som ska vara tärnor i luciatåget ha med sig lingonris och de som ska vara stjärngossar ha med sig sina strutar.

Måndag – De som vill binda kransar tar med lingonris till idag.

Tisdag – Kransbindning och tillverkning av fras (se till att strut eller lingonris är med senast till denna dag!).
Vi har genrep av Luciatåget.

Onsdag – Julbak, tag gärna med kavel och pepparkaksformar.

Torsdag – Luciafirande kl. 15.30 (eleverna ska vara på plats 15.00)

Fredag – Tomtegröt och skinksmörgås till lunch.
________________________
Hej,

Vi har fortsatt att arbeta med trollsagorna och idag, fredag, så fick de som ville läsa upp sin berättelse för klassen. Och eftersom det har varit väldigt uppskattat av eleverna att få skriva så kommer vi att fortsätta att arbeta med berättelser av olika slag. Det är så roligt att se dem när det sitter och skriver och rådfrågar varandra. De samarbetar fast de inte vet om det, och det går superbra! Samarbete har för övrigt varit ett stort fokus för veckan. De har fått arbeta mycket två och två på mattelektionerna och försöka lösa problem tillsammans. Självklart finns jag där och hjälper dem men det är viktigt att de först försöker själva och de har lyckats mycket bättre än vad de själva trodde.

Nästa vecka, på tisdag, så ska vi till Hanvedens ishall. Viktigt att eleverna har varma kläder och egen matsäck!

Samma sak gäller på onsdag nästa vecka. Då kommer vi att åka till Grindsjön och arbeta med vatten i olika former. Verkligen jätteviktigt att eleverna inte fryser då!

När det gäller läxorna i läsförståelse så skulle jag behöva ha lite hjälp att påminna eleverna om att faktiskt lämna in läxan. Denna vecka har bara 8 av 20 lämnat in läxan. Jag har pratat med dem om detta och vi har tillsammans bestämt att nästa vecka börjar vi om på ny kula. Vi har kommit överens om att jag lämnar ut läxorna på onsdagar (så kan de som vill göra sin läxa hos Elisabeth på läxhjälpen) och läxan ska lämnas åter till mig på måndagar.

Trevlig helg! /Maria
__________________
Hej,

Den här veckan har vi fått besök av en brandman som kom och berättade om sitt jobb. Han pratade om hur viktigt det är att veta vad man ska göra om det börjar brinna och han bad alla elever gå hem och kolla batterierna i husets alla brandvarnare. (Så nu passar även jag på att påminna er om det. Nu när vi snart kommer tända adventsljus och kanske kura ihop oss framför brasan är det extra viktigt att vi kollar att våra brandvarnare faktiskt fungerar). Eleverna fick också diskutera vad som är brandfarligt i hemmet och hur man på ett säkert sätt kan hantera till exempel ljus, strykjärn och spis. I onsdags var eleverna på Lidaskolan och hade gymnastik. Eleverna var supernöjda över att få komma iväg och vara i en riktig gymnastiksal, väldigt lyckat. Bokbytardagen var också lyckad och eleverna gick hem mycket nöjda över sina byten. I SO fortsätter Kim att prata om trafikregler och vikten av att man syns ordentligt i trafiken, speciellt nu när det är mörkt ute.

Trevlig helg,

/Maria

______________________
Veckobrev v.43

Hej,

Äntligen kom snön! Eller…? Eleverna var i alla fall mycket nöjda i torsdags när första snön kom. Extra viktigt nu att se över barnens ytterkläder och vara noga med att det finns extrakläder att byta med.
Varje morgon innan vi börjar lektionerna så går vi igenom kalendern och i och med månadsskiftet så har vi pratat mycket om årstider och väder. Hur vädret brukar se ut i just november och hur det skiljer sig beroende av var i Sverige man bor.
I onsdags så åkte eleverna till Lidaskolans gymnastiksal och fick pröva på olika gymnastikredskap. Det var väldigt uppskattat! Nästa onsdag (den 12 november) kommer vi att åka tillbaka dit igen och fortsätta med redskapsgymnastiken.
I matematiken så har 3.orna börjat med klockan, så prata gärna om klockan och tid hemma. I skolan har vi pratat om hur tid kan upplevas olika beroende på vad man gör. 2.orna har börjat med vikt och längd i matematiken. Vi har pratat om hur långa vi är och hur nära/långt bort skolan ligger i förhållande till var man bor.
I SO går Kim igenom trafikvett och allt vad det innebär. Till exempel vägskyltar, användning av reflexer och olika trafikregler.

Nästa vecka (på torsdag) så tänkte vi, i samband med nationella läsdagen, ha en bokbytardag. Det innebär att eleverna, om de vill, tar med sig en eller flera böcker som de inte längre vill ha och byter dem mot någon annans böcker som de tycker verkar vara mer läsvärda. Vi tänkte också att eleverna, på fredagen, skulle få ta med sig en bok som de tycker mycket om och presentera den för resten av klassen. På så vis hoppas vi öka intresset för läsning här på skolan.

Trevlig helg,

/Maria

Ps// Det var väldigt roligt att läsa om era barns halloween 🙂
______________
V.43

Hej,

Den här veckan har vi arbetat med FN och Barnkonventionen. Eleverna har fått lära sig vad FN gör och vad Barnkonventionen innebär. De har fått arbeta i grupper och fördjupat sig i barnens rätt. Grupperna fick sedan visa upp en liten teater för sina klasskompisar. Eleverna har även fått titta på film, läsa och skriva om hur barn i andra länder lever och hur livsvillkor kan skilja sig åt beroende var man bor. Allt detta redovisades sedan på en vernissage där hela skolan fick gå runt och titta på vad alla hade gjort under veckan. Det hela avslutades med att vi satt vid långbord och åt lunch tillsammans hela skolan. Alla elever har verkligen varit engagerade och jobbat järnet! Nästa vecka är det höstlov och jag har skickat med eleverna lite läxor. Bland annat så har de elever som inte gjort färdigt kapitlet i matteboken fått i uppgift att göra det under lovet. Sedan så skulle jag vilja att eleverna skriver om vad de har gjort på halloween. Det behöver inte vara jättelångt men i alla falla så att de får öva på att bygga ca 10st meningar med stor bokstav och punkt. Hoppas ni får en trevlig höstvecka!

Trevlig helg,

/Maria

________________________________
Veckobrev v.42

Hej,

Oj vad tiden går fort, det är redan mitten av oktober! Den här veckan har eleverna bland annat fått arbeta med att skriva dikter. Det gick lite trögt i början men nu vill de inte sluta. Vissa har till och med fortsatt att skriva på fritids. Vi kommer att samla alla dikter och sätta upp dem i klassrummet nästa vecka så de som vill kan komma in och kika. Utedagen tillbringade vi i Västerhaninge (Tiden blev för knapp för att hinna ända till Haninge centrum). Där fick eleverna undersöka vilka yrken som finns i närområdet och vi kom fram till att man kan jobba med i stort sett vad som helst. På fredagen hade vi höststädning och alla elever var väldigt engagerade och krattade löv, bar bort bord, städade parkeringen och röjde i leksaksboden. Nästa vecka så kommer vi att arbeta mycket med mänskliga rättigheter och barnkonventionen i och med FN-dagen som är den 24 oktober.

Hoppas ni alla får en trevlig helg,

/Maria

________________________________
Veckobrev v.41

Hej,
Den här veckan har eleverna fått arbeta med 10-kamrater och tvillingar i matematiken. Det är viktigt är de känner sig säkra på grunderna nu när vi börjar närma oss lite svårare saker i matematikboken. I svenska har de fått öva på att skriva berättelser och återberätta. Varje fredag så arbetar vi med temat livsstil och hälsa. Denna vecka så fick eleverna titta på när personalen visade upp en knepig situation genom att spelade teater. Därefter diskuterade vi situationen kopplat till livsstil och hälsa. Eleverna fick även prata om vad livsstil och hälsa betyder för var och en ut av oss. I onsdags så skulle vi vara i skogen för sista gången den här terminen men vädret gjorde att vi var hemma på gården istället och arbetade i grupper med årets tolv månader.

På onsdag (15 oktober) så kommer vi att åka till Haninge centrum. Dagen kommer handla om SO så jag bifogar ett litet info-brev från Kim.

Trevlig helg,

/Maria

I SO arbetar vi vidare med temaområdet ”Så fungerar samhället”. SO-läraren Kim har gett klassen i uppdrag att undersöka vilka olika yrken och verksamheter som finns i närområdet. Klassen kommer tillsammans med Maria och Elisabeth att åka till Haninge centrum för att göra denna undersökning. Vi tar bussen till Västerhaninge station som går kl 8.49 från skolan. Därifrån tar vi bussen vidare mot Haninge. Vi kommer att vara tillbaka på skolan innan lunch.

Med vänlig hälsning

/Kim
_______________________________
V.40

Hej,

Hoppas ni alla har haft en bra vecka. Här på skolan jobbar vi på som vanligt. Vi håller fortfarande på med tema höst i NO och det kommer vi fortsätta med även nästa vecka. Vi avslutade veckan i våra bikupor och arbetade med Grön Flagg och gjorde samarbetsövningar ute på gården. Nästa vecka börjar vi med utvecklingssamtalen vilket innebär att vissa lektioner kommer att falla bort.

  • V42 kommer vi att åka till Haninge centrum och undersöka vad det finns för jobb där och runtomkring. Det kommer lapp om det nästa vecka.
  • Mailen har legat nere den här veckan (vi har kunnat skicka men inte ta emot mail) så det kan hända att era mail inte har kommit fram, var vänlig och skicka igen så svarar jag så snart jag kan.
  • Tänk på att klä barnen efter väder och att det kan vara bra att se över extrakläderna nu när det börjar bli blött och kallt ute.

Trevlig helg,

/Maria

________________

V. 39

Hej,
Den här veckan har vi arbetat mycket med stavning, vi har börjat med ng-ljudet och nästa vecka ska vi gå vidare med hur j-ljudet kan stavas på olika sätt. På föräldramötet pratade vi om att eleverna ska börja få läsläxa varje vecka, det har dröjt lite men nästa vecka så kommer vi äntligen att börja med det. Eleverna har i SO fått avsluta samhälls-temat med att redovisa sina grupparbeten. Nu kommer de istället att få titta närmare på vad det finns för olika yrken. Därför har eleverna fått i läxa att de ska intervjua några vuxna angående sina jobb. Kanske finns det någon förälder där ute som inte skulle ha någonting emot att komma till skolan och prata om sitt yrke? I så fall kan ni kontakta mig. Nu hoppas jag att ni alla får en riktigt trevlig helg!

Ps. Tänk på att klä barnen efter väder och att det kan vara bra att se över extrakläderna nu när det börjar bli blött och kallt ute.

/Maria
____________
V.38

Hej,

Det fina vädret fortsätter och det är en fröjd att få vistas ute så mycket som vi gör. Idrottsdagen i onsdags var inget undantag, vi hade en mycket trevlig dag på Hanveden där barnen fick hoppa höjdhopp och längdhopp, stöta kula och kasta boll samt springa 60, 400/1000 meter. Alla elever kämpade på och gjorde sitt bästa =) I SO har eleverna nu gjort färdigt sina samhällen och tillsammans med Kim har de satt upp sina olika stadsbilder i vårt klassrum, kom gärna in och titta om ni får tid.

Skolkorten har äntligen kommit. Nästa vecka kommer eleverna att få med sig en talong hem. Om ni vill köpa korten så fyller ni i den och skickar med den tillbaka till skolan. Därefter kommer eleverna att få med sig korten hem.

Trevlig helg!

/Maria

_______________

Veckobrev v.37

Hej,

Jag vill börja med att informera er om att vi tillfälligt har slutat med loggboken. Arbetet med loggboken har inte fungerat så istället får eleverna fylla i en utvärdering av veckan som varit. Jag bifogar utvärderingen så får ni se hur den ser ut. Uppe i högra hörnet finns det plats för mig att skriva något till var och en av eleverna så att de känner sig sedda och bekräftade. Har ni frågor angående detta så får ni gärna kontakta mig.

I onsdags så avslutade vi vänskapsveckorna i bikupor där eleverna fick reflektera över vänskap och olika regler som finns här på skolan. Era barn har på många kloka tankar! I matematiken fortsätter åk 2 att jobba med ental, tiotal och hundratal. Åk 3 håller på att avsluta tal som är större än tusen och ska nästa vecka börja med tal som är mindre än noll. I svenska denna vecka har vi övat mycket på stavning och läsförståelse.

På tisdag är du välkommen på aktivitetskväll. Det är mycket som ska fixas. Start kl 16.30. Korvgrillning o trevligt sällskap som vanligt.

På onsdag åker vi till Hanveden. Mer om det på separat papper dessutom kommer skolsköterskan och ska träffa eleverna i årskurs 2.

Trevlig helg!

/Maria

_________________________

Vecka 36

Hej,

Denna vecka så har eleverna visat mig skojskogen. Vi gick dit på utedagen och samlade saker som vi senare ska använda oss av i temat hösten. Eleverna fick också rita av och måla löv som blev till en fin tavla, som vi kommer hänga upp i klassrummet.

På SOn den här veckan så har de fått rita samhällen och prata om vad som kan finnas i ett sådant. Fråga gärna era barn vad de har pratat om. På textilslöjden så nåltovar treorna just nu egna djur. Miljöråd och skolråd har även ägt rum på skolan denna vecka.

Hoppas ni får en trevlig helg!

/Maria
_________________________
Vecka 35

Hej,

Ytterligare en vecka har gått och nu så börjar barnen känna sig hemma både med varandra och med mig. Lektionerna har kommit igång som vanligt och det är kul att se att alla barnen tycker att det är väldigt roligt. I matematiken har de fått en ny lärobok som heter Pixel och den verkar vara väldigt uppskattad. I torsdags hade vi en härlig friluftsdag på Rudan med mycket aktiviteter, åldersblandade grupper och sammarbetsövningar. Även denna vecka så får ni veckobrevet i pappersform då jag inte hittar allas email-adresser men det ser vi till att ordna på föräldramötet nästa vecka.

Inför nästa vecka:

Tisdagen den 2/9 är det föräldramöte kl 18:00-19:00

Trevlig helg,

Maria

_________

Veckobrev v.34

Hej,

Denna vecka har några lektioner börjat precis som vanligt men några lektioner har vi vigt åt vänskapsveckan. Vi har bland annat arbetat med sammarbetsövningar, både ute och inne. Vi har pratat mycket om vad det innebär att vara en bra kompis och diskuterat fram klassrumsregler som ska gälla för spår 2. Istället för blomman som har suttit i klassrummet tidigare valde eleverna att göra en larv med de olika reglerna på. På onsdagens utedag så fick eleverna inventera skolträdgården. De fick mäta, skriva och rita vad som hade hänt med de olika växterna över sommaren.

Inför nästa vecka:

På onsdag, den 27/8, är det fotografering kl 8.00

På torsdag, den 28/8, så är vi på Rudan hela dagen och då måste eleverna ha med sig egen dricka och frukt. Dessutom bör de ha kläder efter väder så de slipper bli blöta och frysa om det regnar.

Jag vill även påminna om föräldramötet som är tisdagen den 2/9.

Jag tänkte skicka ut klasslistor nästa fredag så om det är någon som inte vill att telefonnummer eller adress ska stå med var vänlig kontakta mig innan torsdag nästa vecka.

Trevlig helg,

Maria

_____________

Skolstart!

Höstterminen 2014 startar måndagen med 2 meter jordgubbstårta den 18 augusti kl. 09.00 – 11.00.
De barn som går på fritids serveras lunch. Välkommen!

__________________________________

Veckobrev vecka 23

Veckorna är väldigt korta just nu och den här veckan gick också väldigt fort. Under måndagen hade vi genomgång av läxan i matematik med mm, cm, dm och meter. Fortsatte på svenskan med grupparbete, redovisning och arbete med Ben och Koko. På idrotten i tisdags hade vi konditionsträning, bollskola och genomgång av friluftsdagen. Under musiken hade eleverna genomgång av sångerna till skolavslutningen. På eftermiddagen hade vi klassråd. Onsdagen tillbringade vi skolträdgården där vi planterade, rensade ogräs och gjorde en pilkoja tillsammans. Svenska och No på eftermiddagen. Hel friluftsdag för hela skolan i Rudans friluftsområde under hela torsdagen med olika aktiviteter, korvgrillning och gemensam brännboll.

Nästa vecka kommer vi under måndagen att städa i våra arbetskorgar, binda ihop pärmen att ta med hem tillsammans med bilder och upphittade kläder. Vi kommer att fylla ett bord med kläder som blivit kvarglömda. Eleverna behöver en stor papperspåse för att få hem alla sina saker. Under onsdagen är jag (Elisabeth) ledig då kommer Märta och Linda ansvara för eleverna, vi har tillsammans planerat upp en trevlig förmiddag med samarbetslekar och bollekar. Alla elever slutar klockan tolv på onsdag, skolavslutning klockan fyra på eftermiddagen. Ta med egen picknick korg för den gemensamma picknicken på skolgården efter skolavslutningen.

 

Måndag:  Papperspåse

Tisdag:    idrottskläder, genrep inför skolavslutningen klockan 08.00 för alla elever

Onsdag:   skolavslutning kl 16-18

_____________________

Vecka 22.

Den här veckan har varit kort och bra. Lite kallare igen i luften då sommarvärmen har försvunnit ett tag. I måndags repeterade Magnus, dm, cm, mm. då det visade sig lite svårt med mätningen vid bilbygget. I svenskan fortsätter grupparbetet med att svara på en text och att redovisa sin berättelse. På bilden fick treorna måla av en pelargon i akvarell. Under tisdagen hade vi lektioner enligt schemat. På idrotten tränade vi kondition, koordination och repeterade Allemansrättens skyldigheter och rättigheter. Vi tränade på sånger till skolavslutningen under musiklektionen. Sista timmen i tisdags gjorde vi en tomatresa från Spanien. Onsdagen var vi i skogen och gjorde 32-leken om Allemansrätten. På lunchen provade vi våra bilar i en arrangerad tävling. Vi ska nu skapa regler kring bilarna tillsammans med våra elever. Vi avslutade onsdagen med sista sinnet -lukten.

Vecka 23.

Måndag.  Friluftsdagslappen tillbaka. Ifylld och klar!

Tisdag. Idrott. Läxor tillbaka. Matte-stencil att mäta saker hemma som är längre än en meter. Svenska, skriva och berätta om sitt rum så att jag och Helena kan få en inre bild av hur det ser ut.

Onsdag. Utedag.

Torsdag. Friluftsdag på Rudans friluftsområde.

Fredag. LOV

 

 

____________________________________

Vecka 21

Åter en bra vecka med eleverna. Den här veckan har vi haft teknikvecka med ett stort engagemang hos eleverna att bygga fina bilar. Eleverna i spår två bygger en bil och eleverna i spår tre en bil tillsammans. Bilbygget med att mäta och åter mäta, snickra, såga, borra etc. har pågått mycket under matte/NO-lektionerna, raster och fritids. Barnen har fått lära sig att läsa och tyda konstruktionsritningar och följa dem. Spår tvås bil blir en bil med fyra hjul, utan tak,  och bilen ska kunna framföras av en elev. Styrningen är ännu inte klar men är under process. Eleverna funderar på hur de ska gå tillväga. I svenskan arbetar vi vidare med att läsa en spännande bok och att kunna ¨spå¨ hur det ser ut där händelserna i boken sker. Under måndagen kom det in ett riktigt regnväder över Tungelsta, då hade det varit bra om alla elever haft regnkläder på skolan. Många elever blev blöta under rasten så nu har jag bett eleverna att ha regnkläder och ombyte på skolan. Hjälp dem gärna med att se på någon väderprognos för att de ska kunna planera sitt klädval. Under idrott och hälsa har vi arbetat med att kunna hantera nödsituationer vid vatten, vi har arbetat med häften från Barnens livräddningsskola. Vi har pratat om skillnaden mellan räddningväst och seglarväst, de har fått tillfälle att prova olika storlekar och västar under lektionen. Eleverna i klassen har skrivit färdigt de sista reportagen till Ekobladet. Under onsdagen hade vi Skolinspektionen hos oss och eleverna i år tre var på intervju hos dem. Vi började onsdagen med ett Röris-pass, gjorde ¨levande snitseln¨ på skolgården och eleverna fick koppla ord till sina sinnen som de uppfattade under sin tysta stund då de satt utplacerade på olika ställen på skolgården. Orden redovisades inför hela klassen ute i oasen. Vi arbetade med Allemansrätten kopplat till mål i ämnet idrott och hälsa. Eleverna fick börja lektionen med att berätta vad de redan kunde sen fortsatte vi med fler skyldigheter och rättigheter i naturen. Lektionen avslutades med en tipspromenad med frågor om Allemansrätten. Vi hade en gemensam genomgång av svarstalongen och de fick de rätta svaren. Under torsdagen hade vi lektioner efter schemat. Nu har sommarvärmen kommit och eleverna är väldigt törstiga. Det vore bra om alla kunde ha med sig en egen vattenflaska.

Hela skolan kommer att ha hel friluftsdag i Rudans friluftsområde, torsdagen den 5 juni. Mer information se bifogad informationsblad.

Från Kim.

Hej! den här veckan var det sista SO-lektionen för terminen. Tvåorna byggde klart sina modeller över jägar- och bondestenåldern förra veckan och under torsdagens lektion så redovisade grupperna för varandra. De fick berätta vad de byggt och varför de byggt just det. Kim hade också ett litet läxförhör med koppling till den tidsålder gruppen byggt. Nu har vi modellerna utanför klassrummet så att resten av skolan kan gå och kika hur man kan ha levt under stenåldern.

Treornas SO-lektion började med att de sista eleverna på tur, redovisade om sin människoart, och avslutades med en film och diskussion om fornnordisk religion, eller närmare bestämt asatro. Treorna läste om forntiden förra året, men behövde repetera lite om religionen.

Vecka 21

Måndag:  Vattenflaska!

Tisdag:  Idrott, ombyte och vattenflaska

Onsdag: Utedag. Kläder efter väder. Sommarfritidslappen åter till skolan. Lappen om friluftsdagen åter till skolan.

Torsdag: Röd dag, skolan stängd.

Fredag: Skolan lovdag, fritids öppet.

Veckobrev vecka 20

Vilken härlig känsla att komma tillbaka till sin arbetsplats och bemötas av alla med glädje och kramar. Små teckningar, brev, sms och paket. Jag känner mig så firad. Att jag dessutom tog över klassen efter Helene är en otrolig känsla av lust, glädje och lycka. I måndags var det kanske inte den bästa dagen men sen har hela veckan varit helt fantastisk. Vilka otroliga elever! Efter omplaceringen i tisdags har en fantastisk arbetsro infunnit sig och nu sprids det mest glädje och fina ord mellan oss i klassrummet. Helt utan att någon ber om det så delas det ut lite massage, en hjälpande hand och positiva ord. Händer det något som är mindre bra så reder vi ut det på en gång och det finns en sådan fin sociala kompetenser hos dem som jag så gärna skulle vilja förmedla hem till er, men jag vet inte hur? I tisdags eftermiddag fick jag användning av min sjukvårdsutbildning då jag genomförde NO-lektionen med undervisning av våra sinnen. Magnus gav mig målen och under tiden gjorde han de sista Nationella proven i matte med de som varit borta eller sjuka tidigare. Samtidigt som vi pratar om våra sinnen, diskuterar vi varför man ska vara rädd om sig och sina medmänniskor. Hur lätt man kan skada något sinne och på det sättet mista syn, hörsel, känsel. Vi har ett sinne kvar och det är lukten. Vi har arbetat i skolträdgården med det mesta så som odling, sådd, plantering och komposten. Efter att arbetat klart med det hela i onsdags så bjöd Janne på nygrillade hamburgare ute på skolgården. Solen tittade fram och vi hade en otroligt fin lunch tillsammans. Treorna har varit i Torvalla och visat upp sina sim-kunskaper. Alla elever ska kunna simma 50 m bröstsim, 25 m ryggsim, flyta och hoppa från kanten och våga ha huvudet under vattenytan. Igår hade vi så fina lektioner i både matte och svenska. Jag lämnade tillbaka alla barnens biblioteksböcker då de skulle varit tillbaka i onsdags. Jag har pratat med personalen på biblioteket och berättade att jag inte fanns i landet och om min oplanerade överraskningsresa, men det var inga problem. Får ni någon påminnelse så prata gärna med mig omgående så ska jag lösa det. Jag har nu lånat böcker till klassrummet som eleverna kommer få kvittera ut av mig för att kunna börja dagen med en tyst lässtund. Jag är så tacksam att jag får njuta av era barn hela dagarna.

Från Kim

Den här veckan har treorna gjort klart sina redovisningar om de tidiga människoarterna. Det är sista SO-lektionen för terminen nästa vecka, och vi kommer då att sammanfatta tidigare och nya kunskaper gällande forntiden. Treorna fick en stencil om fornnordisk och grekisk religion att läsa som läxa inför nästa veckas lektion.

Tvåorna har gjort klart sina modeller föreställande jägar och bondestenåldern. De har fått en stencil i läxa, där de ska läsa och svara på ett antal frågor inför nästa veckas lektion. De elever som tillverkat en modell över jägarstenåldern har fått stencil om detta, och de som haft om bondestenåldern har i läxa att läsa om den tiden.

Från Magnus

Årskurs 3 räknar addition-stora tal. Subtraktion med låna i flera led. Snuddat vid uppställning av multiplikation.

Årskurs 2 räknar addition-stora tal, subtraktion med låna i ett led.

Nästa vecka 21

Måndag: Lektioner efter schemat. Läxor tillbaka. Svenska stencil med att skriva meningar till bilden. Matte åk 2 s.64, 65 och åk 3 s.73, 74

Tisdag: Idrott ute och ombyte samt vattenflaska.

Onsdag: Utedag på skolgården. Skolverket på besök.

Torsdag: Lektioner efter schemat. SO-läxa

Fredag: Skoldagbok.

______________

Veckobrev inför vecka 20

Hej!

Nu är jag tillbaka till klassen och skolan efter att firat min födelsedag riktigt bra. Jag fick en vecka som jag aldrig kommer att glömma. Hamnade i södra Spanien på ett hotell utanför all turistnäring och rakt in i Spanjorernas vardagsliv och semesterliv. Solat och badat hela dagarna i stort sett. Medelhavet var salt och solen mycket varm. Vi hyrde bil och körde runt lite för att se lite mer av Spanien. Maten var helt underbar och ¨passade¨ min smak. Kom hem natten mellan lördag och söndag hade planerat förbereda min arbetsvecka under söndagen, men det blev inte så då hela gården och huset fylldes av vänner och oplanerad överraskningsfest. Därav detta sena veckobrev……………

Måndagen hade vi vanliga lektioner och jag arbetar tillbaka klassen i de rutiner jag tror vi mår bra av.

Tisdag: Vi kommer att ha idrott och eleverna kommer att få nya arbetsplatser för att få lite bättre arbetsro.

Onsdag: Alla treor måste vara på skolan klockan 7.45 (vi väntar in bussen) sen åker vi till Torvalla för att genomföra Haninge kommuns scanning av alla elever. Jag har fått hjälp av två föräldrar så vi kommer att köra eleverna i våra bilar. Medtag bilstol om ni vet att de sitter säkrare i dem.

BAD: Medtag –

·       Badkläder

·       Handduk

·       Tvål

·       Lås

·       Vattenflaska/frukt

·       Bilbarnstol (vid behov)

Under onsdagen kommer alla tvåor få arbeta i skolträdgården medan treor simmar. När treorna kommer tillbaka till gården kommer de också få plantera och arbeta med skolträdgården.

Torsdag: Lektioner enligt schema

Fredag: Lektioner enligt schema och skoldagboken.

Ps! Förra veckan hade varit toppen enligt både Märta, Linda, Magnus. Kim och Helena.

_________________

Vecka 19

Det här veckan har Märta vickat för Elisabeth. Veckan har varit fantastisk säger Märta. ”Det har varit idel snälla barn”. Utedagen tillsammans med Linda och Märta handlade om att plantera  och dessutom att få smaka på jordgubbar.

De nationella proven i Svenska och Matte är avklarade, -även det gick utmärkt. I bild är avsnittet ” att skapa fåglar avslutat med fantastiska skapelser som resultat. Se nedan, ang. Simscanning på Onsdag den 14 maj. Vi behöver hjälp med skjutsning.

Vecka 20
Elisabeth är tillbaka efter en välförtjänt semester. Hon passade på att fylla år och fick en överaskningsresa i present av sina barn och man.

Aktivitetsdag
Tisdag den 13/5 kl 16.30-20.00.
Korv med bröd och ett härligt sätt att umgås. Det finns inget bättre än att jobba tillsammans.
Välkommen!

Alla elever i år 3 ska scannas och visa sin simkunnighet i Torvalla simhall

Onsdagen den 14 maj klockan 8.20.

Jag behöver hjälp att köra elever till simhallen fram och tillbaka. Vi åker klockan 7.45 från skolan.

Vi har elva elever. Jag skulle behöva hjälp av två föräldrar med bilar och plats för fyra barn var.

Tack på förhand ……………Elisabeth

PS! Svar önskas om du kan hjälpa mig på min mail elisabeths@ekoskolan.se

 

 

Hej hemmet!

Oj,oj,oj vet inte vad ska jag börja skriva och berätta om? Så här är det i alla fall. I lördags fick jag veta att min sambo tillsammans med hela skolans personal har planerat en resa för mig. Jag kommer alltså att resa iväg den tredje maj till något ställe jag inte vet om. Jag vet att jag ska ha bikini och pass med mig, dessutom ska mina stora döttrar följa med – vilken lycka! Man ska ju inte avslöja en kvinnas ålder, men jag fyller femtio år den sjunde maj. Rektor har tillsammans med personalen planerat upp nästa vecka och Märta kommer ta klassansvaret och Linda kommer att arbetar på fritids.

Denna vecka har varit kort men intensiv, rolig och underbar. Jag tycker klassen är helt fantastisk. I måndags hade vi våra kärnämnen och idag tisdag har alla barn och personal arbetat ute på skolgården för att göra fint. Vi har krattat, rensat ogräs, tömt komposten, planterat, tagit fram borden ute etc. Vilken energi och glädje vi har haft tillsammans, nu skiner skolgården och vi ifatt med solen.

Nu har vi Valborg, 1:a maj och klämdagen (fritdids öppet) att se fram mot – lite ledighet igen!

Vecka 18

Måndag: Lektioner enligt schema. Läxor in. Matte kapitel 14 och i svenskan vill vi att ni ska läsa så mycket som möjligt med era barn. De kan läsa instruktioner, böcker, nyheter m.m.

Tisdag: Nya läxor, på idrotten vill jag att ombyte och vattenflaska finns med.

Onsdag: Utedag på skolgården. Kläder efter väder.

Torsdag: Lektioner enligt schema.

Fredag: Skoldagbok och utvärdering.

Är det som så att ni har frågor till mig innan jag reser så får ni ringa mig fram till fredag eftermiddag. Jag finns på mobilen 070-33 49 270

PS! Jag är så lycklig över att jag har så fin familj, så fina arbetskamrater som hållit tyst så länge, underbara elever att ta ansvar över och Ni föräldrar.

Hälsningar Elisabeth

 

 

Veckobrev!

Glädjen är stor över att vi dessa dagar har haft det så bra. Hälsoveckan inledde vi i tisdags med Röris på bollplanen och avslutade med att vi gjorde raketen tillsammans. Vi pratar om vikten av en bra frukost och var sockret gömmer sig och hur det påverkar oss. Att snabba kolhydrater i vitt bröd och socker ger oss snabb energi, men kanske inte räcker ända fram till lunch. Att långsamma kolhydrater som finns i gröt och grovt bröd etc. ger oss energi mycket längre. Vår onsdag ute i skogen var den mest underbara på länge. Vi hade det så bra! Alla var helt fantastiska och vi genomförde levande snitselbana och repetition av tidigare läxa på år, månader, kvartal, halvår etc. i en lek som kallas trettiosex leken. De var så duktiga! Lunchen är mycket trevlig och jag har möblerat om i klassrummet samt eleverna har fått nya platser. Vi har också numera turkosa dukar på borden under lektionstid och nya pennburkar som alltid ska innehålla pennor, sudd, sax och bläckpenna. Det ska underlätta för eleverna och vi kanske slipper spring till korgar och annat för att leta efter pennor. Torsdagen var jag på utbildning då Märta och Magnus tog över ansvaret för klassen. När Märta sen ringde mig på kvällen och berättade hur underbara barnen hade varit så fick jag nästan tårar i ögonen. Fredagen började med Röris och efter det åt vi gemensam frukost. Vi utvärderade i skoldagboken och hade matte.

Trevlig helg önskar Elisabeth

Viktigt nästa vecka!

Måndag: Vi grillar och äter mat ute. Läxor tillbaka till skolan.

Tisdag: Efter tyst läsning på morgonen så kommer vi att arbeta ute på skolgården med vårstädning. Vi på skolan ska kratta, gräva komposter, rensa i vår skolträdgård, bära fram bord etc. Till denna dag kan behövas bra kläder och handskar. De kommer inte att få någon ny läxa eftersom det är åter ledighet. Jag önskar att ni låter barnen få läsa högt hemma ur dagstidning, instruktioner eller någon bok. Fritids stänger 16.00 för kvälls-konferens. På kvällen är det Årsmöte för skolans alla medlemmar i föreningen Västra Ekoskolan.

Onsdag: Skolan och fritidshemmet håller STÄNGT. Studiedag för hela skolans personal.

Torsdag: Skolan och fritidshemmet håller STÄNGT.

Fredag: Skolan STÄNGD, fritids öppet för de som anmält behov av omsorg.


Veckobrev spår 2, vecka 15

Denna vecka har vi arbetat med detta i spår 2:

Svenska: De flesta är nu färdiga med sina berättelser, det har varit intressant och lärorikt att läsa igenom dem. Det ger mig ett bra underlag för vad barnen behöver träna mer på. Vi har repeterat dubbelteckning och meningsuppbyggnad.

Tvåorna hade läxförhör i tisdags, nytt för den här gången var att barnen fick rätta läxan själva. Anledningen till detta är att befästa kunskaperna ytterligare, de som stavat fel på ett ord får en chans att reflektera över var det gått snett och lära sig hur ordet ska stavas. Jag fick bara positiva reaktioner på detta arbetssätt, jättekul.

SO: Denna vecka har tvåorna påbörjat arbetet med att bygga stenåldersboplatser. Vi ska göra en boplats för att visa hur människorna kan ha levt som jägare och samlare, och en boplats som visar hur människorna som började bruka jorden kan ha bott.

Treorna har skrivit klart sina faktatexter om de tidiga människoarterna och lagt in lite bilder. Efter påsk kommer vi ha redovisningar så att alla får möjlighet att lära sig lite om de olika arterna.

Matte: Treorna har haft delprov E på de nationella matteproven och alla klarade kravgränsen. Provet handlade om längd; att uppskatta längd, räkna på proportioner och mäta längd med linjaler som inte började på noll. Tvåorna har arbetat vidare på kapitel sex i boken och utvärderat det. De har även arbetat mer med lucktal. I måndags använde vi oss av kuber för att se hur det gått med att lära sig multiplikationstabellerna.

Musik: Klassen hade ett litet prov vilka grupper olika instrument ordnas till, t.ex. träblåsinstrument eller slaginstrument.

Utöver detta så har vi fortsatt att arbeta med vårt Grön Flagg-tema och hunnit med en vända till biblioteket i Västerhaninge.

Fredagen avslutades med långbord där Janne bjöd på en tacobuffé!

Nästa vecka är det påsklov!

Detta händer vecka 17:

Måndag:        LOVDAG

Tisdag:          Inlämning av läxor: Matteläxa 12 och 13 i gamla läxboken för både tvåor och treor ska in.

Nya läxor delas ut.

                      Idrott.

Onsdag:         Utedag.

Torsdag:        Treorna har nationellt prov i matematik.

Fredag:          Treorna har nationellt prov i svenska.

Ha en trevlig helg och påsklov önskar Helene och Elisabeth
 

 

Veckobrev spår 2, vecka 14

Denna vecka har vi arbetat med detta i spår 2:

Svenska: 2:or: Har börjat jobba med kapitel 7 i Ben och Koko. Vi har övat på att ställa frågor på texten vi läst och hur man skriver frågor. Barnen fick sen gå fram två och två och ställa frågor till varandra. De har fått med sig läxa hem, tyvärr så hittade vi inte allas ordsamlingsböcker så en del skrev på ett papper. Den här gången var det ord med vokalen Y.

3:or: Några har gjort nationellt prov i svenska den här veckan, denna gång handlade det om läsning. De som inte har gjort detta kommer att göra det nästa vecka. Treorna har börjat jobba med TJ-ljudet och har fått med sig läxa på detta.

SO: Under torsdagens SO- lektion arbetade tvåorna färdigt med de första sidorna i Forntidshäftet. De fortsatte sedan med att läsa om hur det kan ha varit att leva på stenåldern och ritade sin egen stenåldersmänniska.

Treorna fortsatte skriva på sina faktatexter om de tidiga människoarterna.

NO: NO-lektionen blev inställd då vi hade klassråd denna lektion istället.

Matte: Treorna har haft delprov C och D på de nationella matteproven. De har handlat om mönster och att lösa uppgifter med hjälp av miniräknare. Tvåorna har arbetat med klockan och med lucktal där likamedtecknet inte står på sin ”vanliga” plats. Vi har även lärt oss lite om de romerska siffrorna.

Musik: Klassen hade ett litet prov på notsystemet och vad noterna heter. Sedan fick de höra på olika instrument och se bilder på hur de såg ut. De har fått i läxa till nästa vecka att kunna vilka grupper dessa instrument ordnas till, t.ex. träblåsinstrument eller slaginstrument.

Utöver detta så har vi fortsatt att arbeta med vårt Grön Flagg-tema och hoppas bli klara med nuvarande arbetsmoment nästa vecka lagom till det ska gå iväg till tidningen.

Vi kommer att ha en klassfest i spår 2. Datum är satt till fredag 25 april, dvs veckan efter sportlovet. Tiden är 18-20:30. Linda, Reneé och Karita är ansvariga föräldrar och köper in det som eleverna har önskat sig att äta och dricka denna kväll. Det kommer mer information om klassfesten senare. Men det vi vet nu är att flera elever vill ta med sig musik till festen. Det är viktigt att alla skivor är märkta med elevens namn. Vi har tyvärr ingen klasskassa ännu, så vi samlar in en liten slant var och en. Den kan man lämna till Helene eller Elisabeth i skolan eller ta med till klassfesten, när vi vet vad summan blir. Några elever vill ta med girlanger eller lampor och discokulor för att pryda klassrummet med, och det är självklart välkommet.

Jag tror att det kommer bli en superbra kväll för alla!

Detta händer nästa vecka, vecka 15:

Måndag:         Inlämning av läxor: Tvåorna har fått i matteläxa att lära sig 2.ans och 5:ans multiplikationstabell. Treorna ska lära sig 3:ans och 4:ans.

Tisdag:           Inlämning av läxor: Tvåorna har svenskaläxa att kunna ord med vokalen Y och treorna har läxa på tj-ljudet. Hela klassen har musikläxa och kommer ha ett prov på denna läxa.

Nya läxor delas ut.

Treorna har nationellt prov i svenska.

Onsdag: Vi åker till biblioteket i Västerhaninge.

Torsdag: Treorna har nationellt prov i matematik.

Fredag: Treorna har nationellt prov i svenska.

Ha en trevlig helg önskar Helene och Elisabeth

Veckobrev spår 2, vecka 13/14

Ännu en händelserik vecka lider mot sitt slut. Vi är fullt uppe i en period med nationella prov för treorna och jag måste berömma deras motivation och arbete med dessa. Nu har jag haft utvecklingssamtal med nästan alla och jag tycker det har varit väldigt givande stunder.

I måndags fick treorna bedöma sin matematiska förmåga inom olika arbetsområden som en förberedelse inför de nationella proven. Tvåorna gjorde klart sitt arbete med kalenderåret tillsammans med Elisabeth. Helena var sjuk i måndags, så jag förberedde treorna inför deras kommande delprov i svenska. De fick också lyssna på en fabel och sedan återberätta den för en klasskamrat som inte hört den. Det gäller då att vara tydlig så att kompisen förstår. Elisabeth hjälpte tvåorna med deras berättelsearbete. Efter lunch hade tvåorna engelska och fick lära sig mer namn på kroppsdelar. Treorna avslutade dagen med syslöjd.

I tisdags hade treorna ett nationellt delprov i svenska i läsförståelse medan tvåorna skrev rent sina berättelser på datorn. Barnen uppskattar verkligen att använda datorn och det är ett enkelt sätt att få skrivandet att flöda då vissa barn kan uppleva att det är besvärligt att skriva längre texter för hand.

Alla elever hade haft i läxa att lära sig årets månader, antal dagar i varje månad, vad ett skottår är och mycket annat matnyttigt. Vi samlades på mattan mitt i klassrummet och hjälptes åt att para ihop massor av lappar med information om vårt kalenderår. Alla var jätteduktiga!

I onsdags tittade vi på första omgången av filmer på de pjäser eleverna gjort om konsumtion. Varje grupp fick en varsin dator och en mapp med deras arbeten. De fick börja dokumentera sitt arbete och skriva det som ska vara med i tidningen för Grön Flagg.

Vi avslutade dagen med att prata om sommartidsomställningen som sker i helgen. Vi släckte ner i klassrummet och tog fram vår jordglob och en stor ficklampa som fick vara solen. När vi var klara så visste alla elever varför man ställer fram klockan på våren och bak klockan på vintern.

I torsdags så hade treorna sitt första delprov i matematik medan tvåorna fortsatte sitt arbete med de första människoarterna på SO:n. Sedan hade vi helklass i matematik och pratade om symmetri. Eleverna gav massor av förslag på föremål i vår vardag och vilka symmetrilinjer man kunde hitta i dem. Vi kollade vilka bokstäver som är symmetriska i vårt alfabet.

Treorna avslutade dagen med engelska och tvåorna hade bild med Elisabeth där de fick använda svampteknik för att rita himmel och fåglar.

På fredagen tog Elisabet över rodret i klassen medan jag var hos tandläkaren. Eleverna fick fortsätta arbeta med symmetri genom att skapa egna mönster med hjälp av färgat papper och sax. Treorna hann med ännu ett nationellt delprov i svenska.

Detta händer nästa vecka, vecka 14:

Måndag: Inlämning av läxor. Alla har fått läxa 3 i matteläxboken. Treorna har ett delprov i matematik.

Tisdag: Nya läxor delas ut.

Treorna har nationellt prov i svenska.

Elisabeth påminner igen om t-shirt och vattenflaska till idrotten.

Onsdag: Vi fortsätter arbetet med Tema konsumtion hela förmiddagen.

Torsdag: Treorna har nationellt prov i matematik.

Fredag: Ev. Har treorna ett delprov i svenska.

Helene och Elisabeth önskar alla en mycket trevlig helg!

____________________________

Veckobrev spår 2, vecka 12/13

Denna vecka har vi arbetat med detta i spår 2:

Svenska: Eleverna har fortsatt med sina berättelser där fokus har legat på de ska ha en början, händelse och slut. De flesta börjar bli klara och nu kommer treorna att fokusera på de nationella proven. Tvåorna har fortsatt att arbeta i sina böcker om Ben och Koko.

SO:Denna vecka har eleverna i år 3 påbörjat sina faktatexter om de tidiga människoarterna. De har själva fått välja vilken art de vill skriva om, men vi har lyckats täcka upp alla. De har läst på sidan ungafakta.se för att få fakta till sina texter. Det är tänkt att eleverna ska redovisa om den valda arten för sina klasskamrater när texterna är klara.

I år 2 har vi också arbetat med de tidiga människoarterna. Vi läste gemensamt i SO-boken och svarade sedan på lite frågor i det påbörjade ”Mitt häfte om forntiden”. Vi kommer också att fördjupa oss i de olika tidsåldrarna genom olika upplevelseövningar. Vi har tex. påbörjat en tidslinje över istiden, stenåldern, bronsåldern och järnåldern där eleverna fått rita teckningar som beskriver de olika tidsåldrarna.

NO: Vi avslutade arbetet med fotosyntesen och efter denna vecka ska alla elever veta hur beroende vi är av vårt växtliv för att få vårt livsviktiga syre.

Matte: Hela klassen har arbetat praktiskt med avståndsmätning i meter och kilometer. Alla elever ska nu kunna tex. hur många meter det går på en kilometer. På idrotten fick de göra olika övningar med Elisabeth på detta område. Vi fortsatte på samma tema på utedagen då vi försökte gå en kilometer rakt ut i skogen för att se hur långt vi skulle komma. Väl där hade vi en tipspromenad med mattefrågor om olika längdmått.

På mattelektionerna har vi räknat i böckerna. Tvåorna har fokuserat på årets månader med treorna har fått hålla på med kilometer och mil.

Nästa vecka kommer treorna att börja med sina nationella prov i matematik.

Syslöjd: Treorna har fått göra armband med såpad ull.

Musik: Klassen fick göra olika övningar då de sjöng flera olika sånger samtidigt.

Engelska: Eleverna har fått lära sig de engelska namnen på våra vanligaste kroppsdelar och har även fått i läxa att lära sig dessa glosor.

Utöver detta så har vi även varit och röstat på spår 3:s arbeten med energisparförslag och haft klassråd där de elever som ville fick anmäla intresse till att bli trygghetsvärd.

Obs! Kom ihåg att fylla i Skolplanenkäten och lämna in det till skolan senast på fredag 29/3.

Detta händer nästa vecka, vecka 13:

Måndag: Inlämning av läxor. Alla har fått läxa 2 i matteläxboken. Det blir även ett litet förhör på det eleverna skulle lära sig om vårt kalenderår. Treorna kommer att börja på den första delen av det nationella proven i matematik.

Tisdag: Nya läxor delas ut.

Treorna har nationellt prov i svenska.

Onsdag: Vi stannar kvar på skolan och arbetar med Tema konsumtion hela förmiddagen.

Torsdag: Treorna har nationellt prov i matematik.

Fredag: Treorna har nationellt prov i svenska.

Ha en trevlig helg önskar Helene och Elisabeth

____________________-

Vecka 11

Efter en vecka med vår i luften kan vi summera det hela med att vi har haft det väldigt bra tillsammans. Måndagen började med tyst läsning och på mattelektionen före rasten delades de nya matteböckerna ut. Vi hade en gemensam genomgång av de olika arbetsområdena i boken och vad vi ska arbeta med fram till sommarlovet. Därefter fick eleverna börja arbeta i boken och vi blev så ivriga att vi glömde bort fruktstund före rasten. De första sidorna var en repetition av den praktiska matten vi hade förra veckan och eleverna visade att de med lätthet klarade av uppgifterna i boken. Efter rasten hade vi frukt och svenska med uppgifter där man skulle arbeta två och två för att svara på frågor till en text. Bild och slöjd hann vi också med. På rasten och fritids spelade vi dubbel-smash.

På tisdagen hade vi idrott med mycket kondition, bollspel och strategier i spel. Musik och sång med Kirsten och sen samlade vi ihop våra biblioteksböcker. Alla elever fick sina läxor som ska vara klara till på måndag.

Under onsdagen åkte vi till biblioteket för att hitta nya böcker till vår lästräning. På morgonen hade vi också miljöråd och elevråd. På svenskan skrev vi berättelser och på No-lektionen började vi prata om fotosyntesen. På onsdagar är det även läxläsning på fritids.

Under torsdagsmorgonen hade vi tyst läsning medan några gjorde klart sitt brandhäfte. Vi hade SO med Kim och matte med Helene.

På SO-lektionerna denna vecka har tvåorna lyssnat på högläsning ur bokserien Barnens svenska historia. Eleverna har läst om både istid, stenåldern och bronsåldern. I torsdags läste vi och diskuterade avsnitten om järnåldern. Vi har också tittat på vår tidslinje och ritat bilder av det vi lärt oss om de olika tidsåldrarna, och klistrade dom på tidslinjen. I år 3 har eleverna läst faktatexter om de första människoarterna på ungafakta.se (länk http://www.ungafakta.se/däggdjur/människan/) som vi sedan diskuterade. De fick också i läxa att en extra gång läsa igenom faktatexterna om två valfria människoarter för att förbereda sig för att tillverka affischer nästa vecka.

Den här veckan har vi arbetat med berättelser, vi har gått igenom hur en berättelse kan se ut med en inledning, en händelse och ett slut.

Detta har eleverna arbetat med i svenskan hos Helena. Tvåorna började med att öva läsförståelse genom att läsa korta berättelser och svara på frågor. De har också fått en uppgift där de ska placera 5 färdiga bilder i en viss ordning och skriva en berättelse utifrån bilderna. Den sjätte och sista bilden skulle barnen komma på själva. Några barn har börjat att skriva en egen berättelse med hjälp av en mall, där de får fundera på en början, en händelse med en lösning och ett slut.

Treorna började veckan med uppgifter om att läsa mellan raderna. De fick precis som tvåorna läsa korta berättelser för att sedan svara på frågor, men dessa frågor fokuserade enbart på att läsa mellan raderna. Treorna håller på för fullt och förbereder sig inför de nationella proven. Därför har de börjat skriva egna berättelser, de som hade svårt att komma igång fick välja mellan några förslag på vad berättelsen kunde handla om. Vissa gjorde också en tankekarta för att få igång tankarna.

När berättelsen är färdig kommer barnen gå igenom den tillsammans med en kompis för att sedan skriva rent på dator.

Veckan avslutades på fredagen med att eleverna fick utvärdera veckan i sin skoldagbok.

 

Obs! Alla elever får med sig viktiga papper med hem på fredagen. Det är Skolplanenkäten 2014. Den ska fyllas i och lämnas tillbaka i medföljande kuvert (ihopklistrat). Separerade föräldrar får komma överens om vem som fyller i enkäten för deras barn.

Treorna får också ett informationsblad från Statistiska centralbyrån.

 

Detta händer nästa vecka, vecka 12:

Treorna börjar med sina nationella prov i svenska och matematik.

Måndag:        Inlämning av läxor. Två stycken matteläxor och svenska läxan om Prinsessan på ärten. Tvåorna har engelska medan treorna har bild.

Tisdag:          Nya läxor delas ut. Alla har idrott och vi vill påminna alla om att ta med vattenflaska till skolan. Det börjar bli varmt ute och eleverna blir lätt törstiga efter våra lekar på raster och fritids.

Onsdag:        Vi har utedag och går till skogen. Vi fortsätter arbetet med Grön Flagg-temat konsumtion och med luft och fotosyntes på NO-lektionen.

Torsdag:        Inlämning av SO-läxan. Tvåorna bild medan treorna har engelska.

Fredag:          Vi har klassråd och skriver om veckan i skoldagboken.

 

Tack för ännu en bra vecka i spår 2.

Ha en trevlig helg önskar Helene och Elisabeth

_________________

Vecka 10.

Måndag morgon och första skoldagen efter sportlovet.
Eleverna mötte ett klassrum där borden var omplacerade och med en stor matta mitt på golvet som vi kallar ¨Havet¨. Vi samlades på ¨stranden¨ vilket är kanten runt mattan och där jag tilldelade barnen var sin fast plats.
Vi gick igenom hur dagen skulle se ut och att jag skulle vara vikarie för dem under hela måndagen.
De fick sedan sina nya arbetsplatser i klassrummet.
Just nu sitter de i grupper om fyra och fyra vilket ger en mysig arbetsmiljö och en trevlig lunch.
Måndagen bjöd på svenska och att skriva en berättelse om sportlovet där de skulle skriva så mycket som möjligt, så fint de bara kunde och tänka på stor bokstav och punkt.
Roligt att se att så många av eleverna är nyfikna på att veta hur orden stavas rätt genom att räcka upp handen och fråga om hur ordet ska stavas.
Treorna hade matte på ¨Havet¨ där vi arbetade med talen 1 000 – 10 000, lägga till och minska med 1000, 100, 10, 1. Om de hade 6000 så skulle de svara på hur mycket som fattades till 10 000 o s v.
Vi pratade tusental, hundratal, tiotal och ental.
De fick skriva talen och sedan lägga upp talen med pengar.
Svårare var det att skriva talet tretusen fyra med siffror, vi övade tillsammans och ska i nästa vecka arbeta vidare med det i matteboken.
Tisdagen hade jag och Helene samling på ¨Havet¨ (vet inte om vi sitter på vågorna eller i en båt, men vi samlas på ¨Havet¨ och alla vet vad vi menar).
Under tisdagen hade vi idrott- och hälsa och gjorde klart brandhäftet som eleverna fick när brandkåren var här och hade undervisning.
Häftet kommer eleverna att ta med sig hem, så gå gärna igenom det tillsammans så de får berätta vad de lärt sig. Under onsdagen var vi i skogen och hade dramaövningar för varandra med anknytning till tema konsumtion och arbetet med Grön Flagg.
Efterarbete hemma efter lunch där de fick fota sin rekvisita med skolans Ipad, måla bilder med akvarellvattenfärg och skriva text om sin teater.
Tvåorna hade praktisk matte på ¨Havet¨ med anknytning till första kapitlet i matteboken.
De fick räkna tiotal till hundra, ge svar på om de hade fyra hundra hur mycket fattades till tusen etc.
De fick göra egna 200 rutor där de fick skriva talen från 101-200. 
Under torsdagen fick de arbeta vidare med sin text om skogens dramaövning sen hade de SO med Kim.
Efter lunchen fick de skriva berättelse med Annika och Helena, samt engelska med Flora.
Under fredagen utvärderade vi veckan, hade klassråd och roliga kvarten.

Jag tackar för den här veckan som vikarie för eleverna i spår två vilket har varit väldigt trevligt och roligt.

Vecka 11
Under nästa vecka kommer jag att finnas i klassrummet som resurs och det ser jag fram emot.
Vi kommer troligtvis att åka till biblioteket på onsdag.
Eleverna kommer att börja arbeta i sina nya matteböcker och vi ska prata om fotosyntes.
På tisdag får eleverna läxa till måndag, veckan där på.

Trevlig helg önskar Elisabeth

____________________

Önskar alla ett härligt sportlov. Vi ses igen måndag vecka 10 med skola som vanligt.

________________

Veckobrev spår 2 vecka 6 och 7

Hej!
Eftersom jag var sjuk från torsdag förra veckan t.o.m. i måndags denna vecka så kom det inte ut något veckobrev förra veckan. Istället kommer här information om vad vi har arbetat med i skolan de senaste två veckorna, och vad som står på kalendern kommande veckor.

I svenskan har vi arbetat med med vokalen i, hur den låter på olika sätt och när det ska vara dubbelbeteckning av konsonanten som följer efter i-ljudet. Vi hade glosförhör i onsdags med ett mycket bra resultat för alla elever. Vi har även arbetat med Ben och Koko. Treorna har fått rita sitt eget släktträd och tvåorna har arbetat med kroppsdelarnas namn. Vi har också hunnit med att rita bilder till ordstäv t.ex. “slå klackarna i taket” eller ”ha en räv bakom örat” och pratat om vad de betyder.

Marina har haft matteprov med tvåorna och Kim har jobbat med att eleverna ska kunna sammanfatta en text på SO-lektionerna.

På NO-timmarna har vi pratat om allemansrätten och börjat lära oss om luftens sammansättning och egenskaper. Vi utöver allt detta hunnit med att åka till biblioteket och haft brandförsvaret på besök. Brandmannen Leffe var på skolan och informerade eleverna om brandsäkerhet och vi har fått ett material att arbeta med. Jag bad alla elever att de skulle diskutera hemma med sina familjer om hur just dem ska göra om det börjar brinna och att testa om brandvarnarna fungerar.

Nästa vecka börjar utvecklingssamtalen och det är viktigt att alla svarar så snart som möjligt om de kan komma på utsatt tid.

Till sist vill jag framföra ett önskemål från alla mina elever. De vill ha en klassfest som ska ske på kvällstid. Jag tycker det är ett bra förslag. Jag undrar vilka av er föräldrar som skulle tycka det var roligt att hjälpa till att anordna det. Hör gärna av er till mig i sådana fall på min mailadress som finns längst ner i detta veckobrev.

Detta händer nästa vecka, v 8:

Måndag: Marina fortsätter med proven för årskurs 2.

Tisdag: Idrott och musik. Fritids stänger kl 16.

Onsdag: Utedag. Kläder efter väder och ombyte till skolan om eleverna blir blöta. Tvåorna har bild.

Torsdag: Enligt schema.

Fredag:  De elever som vill får presentera veckan nyhet inför klassen. Nyheten  kan
komma både från papperstidning, nätet eller något de sett på nyheterna  tv:n  eller hört på radion.

Önskar alla en trevlig helg och alla hjärtans dag!

Helene        helene@ekoskolan.se

____________________
Hej!

Ännu en händelserik vecka lider mot sitt slut. I svenskan har treorna fått lära sig massor av förkortningar medan tvåorna har arbetat med alfabetets vokaler. På mattelektionerna har eleverna fortsatt sitt arbete med talrader och talmängder och treorna har fått fördjupa sig i läsfrågor och mattesagor.
I NO har vi fortsatt med blandningar och lösningar, tittat på filmer om vatten och is och repeterat begreppen fast form, flytande form och gasform.
I onsdags var vi i Hanvedens ishall och åkte skridskor. Vi började med att åka så många varv man orkade runt rinken, och de som klarade minst 4,5 varv har fått köpa ett ”Skridsko till tusen”-märke.
Vi avslutade veckan med klassråd. Det framkom önskemål om att eleverna vill massera varandra under högläsningen och frukten, så jag tänkte vi kunde börja med det nästa vecka.
Nästa vecka kommer vi ha roliga timmen på fredag. Många av eleverna har gett förslag på vad de vill visa upp för klassen och de får gärna ha ett genrep hemma med er föräldrar som publik innan under veckan.

Detta händer nästa vecka, v 6:

Måndag: Tvåorna har engelska och treorna har syslöjd.
Tisdag:   Idrott, svenska och musik.
Onsdag:  Äntligen dags för en utedag i skogen. Kläder efter väder!
Torsdag: SO med Kim och treorna har engelska.
Fredag:   De som vill får visa upp något de övat på under roliga timmen.

Trevlig helg!

Helene    helene@ekoskolan.se

_________________________

Vecka 4
Hej!
Denna vecka har vi hunnit med massor av roliga uppgifter. I måndags träffades vi i bikuporna igen och gjorde ett kollage där alla i gruppen fick rita sig själva och skriva vad de gillar att göra. I tisdags och onsdags bar det iväg till Torvalla för simträning. Treorna fick öva i stora bassängen medan tvåorna höll till i mellanbassängen. Elisabeth har också utvärderat med klassen vad alla tyckte om dessa två dagar och alla elever har fått veta vad de behöver öva på för att nå målen.
I onsdags hade vi även glosförhör på ord med ng-ljudet. Denna veckas mål var att alla skulle veta de olika sätten att stava ng-ljudet och det har vi lyckats bra med! SO-lektionen med Kim blev inställd i torsdags då spår 3 var och simmade. Istället hade vi NO och experimenterade med blandningar och lösningar. Nästa Veckans mål är att alla elever ska veta skillnaden på en blandning och en lösning.
Vi avslutade veckan med Veckans nyhet. Några elever hade förberett sig med en nyhet som de tyckte att resten av klassen skulle få höra om. Vi fick bl.a. höra om vargjakt, talgoxar, världens högsta byggnader och att till och med 5-åringar har sin egen surfplatta.
Vi kommer att ha roliga timmen ibland på fredagarna denna termin. Eleverna meddelar mig vad de vill göra, t.e.x. spela teater, berätta en historia, visa upp ett trolleritrix etc. När jag fått in lagom många förslag så avsätts en timme för detta. Någon gång kan det bli film också.
Nästa vecka på onsdag är det dags för vår andra tur till Hanvedens ishall för skridskoträning. Om ni inte har lämnat in informationslappen än så är det dags nu. Påminner om matsäck!

Detta händer nästa vecka, v 5:

Måndag: Tvåorna har engelska och treorna har syslöjd.
Tisdag:   Vi fortsätter med ”Sanna och Virre”. Helklass i musik.
Onsdag:  Skridskor i Hanvedens ishall. (Egen matsäck).
Torsdag: SO med Kim och treorna har engelska.
Fredag:   De som vill får presentera en nyhet för klassen.

Trevlig helg!
Helene         helene@ekoskolan.se

_________________

Vecka 3
Hej!
Denna vecka har vi fortsatt att arbeta med temat vänskap. Vi har övat på att ge varandra beröm och diskuterat hur viktigt det är att ge varandra positiva kommentarer. I tisdags såg vi tre korta filmer om vänskap och hur det inte alltid är så lätt att vara en bra kompis. På måndag nästa vecka ska vi samlas i våra bikupor igen och arbeta vidare med vänskapsövningar.
I svenskan har vi arbetat med ng-ljudet och hur det stavas på olika sätt. Alla elever har 9 ord i läxa till tisdag och de har skrivit dem i sin ordsamlingsbok. De elever som inte hade sin bok i skolan har fått skriva på löst papper. Ni föräldrar får gärna påminna barnen att skriva över dem i böckerna hemma. Det är också bra om alla skriver orden flera gånger under helgen för att de verkligen ska fastna. Veckans mål nästa vecka är att alla elever ska veta när ng-ljudet stavas NG, GN eller NK, t.ex. som i ring, vagn och hink.
På NO..n har vi börjat med blandningar och lösningar och nästa vecka ska vi börja med lite experiment inom det området.

Alla elever kommer få med sig flera papper hem på fredagen. De är:

  • Information om skridskodagen 29 jan. Den ska skrivas under och lämnas åter
  • Information om simningen på tisdag och onsdag nästa vecka. Den ska också skrivas under och lämnas in redan på måndag!
  • 2 papper om specialkost, en handlingsplan och en blankett.

Slutligen vill jag påminna om att fritids stänger kl. 16 på tisdag den 21 januari.

Detta händer nästa vecka, v 4:

Måndag: Vi träffas i våra bikupor. Treorna har slöjd och tvåorna har engelska.

Tisdag:   Vi badar på Torvalla. Läxa att kunna orden med Ng-ljud.

Fritids stänger kl 16 och det är öppet hus för nya förskoleklasselever.

Onsdag:  Bad på Torvalla. NO sista lektionen.

Torsdag: SO med Kim och treorna har engelska.

Fredag:   Alla slutar kl 12 som tidigare.

Trevlig helg!
Helene         helene@ekoskolan.se

_________________________

Veckobrev vecka 2 spår 2
Hej!

Då är vi åter igång med en ny härlig termin! Jag hoppas att alla har haft ett skönt jullov och har samlat på er ny energi. Vi började skolveckan i onsdags med en storsamling då alla elever hälsades välkomna och fick information om lite praktiska ändringar för denna termin. Vi hälsade också vår nya lärare Marina välkommen. Hon kommer att undervisa i matematik i spår 2 och 3 och även ansvara för specialundervisningen. Efter det delades alla elever in i ”bikupor”. Vi kommer att använda oss av dessa smågrupper med elever från varje årskurs vid olika tillfällen under vårterminen.

Vi startar denna termin som den förra med två vänskapsveckor. Vi har börjat läsa boken ”Sanna och Virre” som handlar om två flickors vänskap och gör samarbetsövningar med den som grund. En övning har varit att eleverna har fått rita av varandra i par. Vi har även arbetat i Ben och Koko och tvåorna har fått dramatisera ett kapitel. I fredags hade vi klassråd och valde nya elevrådsrepresentanter.

Treorna har börjat med syslöjd denna termin och har där Kim som lärare.

Nästa vecka är det miljöråd och elevråd på onsdag kl 8 och efter det åker vi i spår 2 till biblioteket i Västerhaninge.

Andra viktiga datum att komma ihåg inför de närmaste veckorna är:

21 jan: Öppet hus på skolan då nya förskoleelever får besöka skolan

29 jan: Idrottsdag. Vi åker skridskor i Hanvedens ishall.

Vecka 4: Västra ekoskolan har tillsammans med Rodret bokat Torvalla simhall alla förmiddagar.

Mer information om allt ovanstående kommer senare.

Slutligen vill jag påminna alla att ta med sig den gamla matteboken till skolan på måndag.

Detta händer nästa vecka, v 3:

Måndag: Treorna har syslöjd med Kim. Tvåorna har engelska.

Tisdag:   Idrott. Se till att barnen är klädda efter väder.

Onsdag: Vi åker till biblioteket. Treorna har bild på eftermiddagen.
Torsdag: Treorna har engelska.

Fredag:   Alla slutar kl 12 som tidigare.

Trevlig helg!
Helene        
helene@ekoskolan.se

__________________________

En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År från oss på Västra Ekoskolan!
Vårterminen börjar igen onsdag den 8 januari kl. 8.00 med lektioner som vanligt
enligt det nya schemat som kommer att finnas på hemsidan innan dess.
Här kommer en liten bild på årets julbord…
Hälsningar Helene

 

 

Vecka 50

Hej!

Snart är det jul och vi avslutade veckan med ett jättefint luciatåg! Och därefter fick alla föräldrar och syskon komma och titta på vårt arbete med Mofflorna och temat konsumtion. Vi kommer att fortsätta att arbeta om konsumtion under vårterminen.

Denna vecka har också varit fyllt av luciabak, pynt av skolgården, tillverkning av kransar och stjärnstrutsfras och repetitioner av luciasångerna.

Vi kommer att ha kvar hela moffelskogen och allt annat material i klassrummet nästa vecka också om fler vill komma och titta.

Nästa vecka kommer vi återgå till mer ”vanliga” lektioner, men vi kommer hinna med att få till lite julstämning också. På tisdagen kommer de olika spåren att få presentera sina arbeten för varandra. På onsdag har vi gemensam jullunch med långbord. Vi avslutar veckan på torsdag med en julsaga framför öppna spisen och danser runt granen. Alla elever kommer att sluta 9:45 men fritids har öppet som vanligt.

Detta händer nästa vecka, v 51:

Måndag: Treorna har redan haft sin sista slöjdlektion och har svenska istället.

Tisdag: Vi går och tittar på presentationer i de andra spåren på förmiddagen. Därefter idrott i helklass.

Onsdag: Gemensam jullunch kl 11 med långbord. Eftermiddagen enligt ordinarie schema.

Torsdag: Terminens sista dag med julavslutning som börjar kl 8. Alla elever slutar 9:45.

Fredag: Studiedag för oss lärare och JULLOV för alla barn!

Önskar alla en riktigt trevlig helg och tredje advent!
Helene helene@ekoskolan.se
________________________

Veckobrev vecka 49

Hej!
Denna vecka har vi nästan uteslutande arbetat med Grön Flagg under temat konsumtion. Vi arbetar med en storyline som handlar om fantasifigurerna Mofflorna som bor i skogen.
Vi började redan i fredags då vi läste brevet vi fått av Mofflorna där de bad om hjälp att städa upp i deras skog. Vi gick iväg ut till vår egen skog och hittade tyvärr lite skräp där också. Det plockade vi givetvis med oss hem. Men vi samlade även ihop massa material från skogen som vi sedan har byggt vår egen moffelskog av.
Alla har fått vara med att fundera vad som ska finnas i vår skog; vilka träd vi ska ha, hur himlen ska se ut, vilka stjärnbilder finns det, vad kan det finnas för svampar. Därefter har vi byggt upp en mycket fin skog.
Vi har även gjort en varsin moffla, gett den ett namn och skrivit allt vi ”vet” om den.
Nästa vecka kommer vi att arbeta med vad vi ska göra med allt skräp vi hittar i skogen. Vi ska också presentera våra mofflor för varandra i klassen. Hela arbetet avslutas med ett vernissage för alla föräldrar efter luciatåget nästa fredag.
I onsdags var vi och åkte skridskor i Hanvedens ishall. Jag är så glad att alla kunde fixa skridskor och barnen hade det jätteroligt.

Detta händer nästa vecka, v 50:

Måndag: Fortsätter med temat konsumtion hela veckan.

Tisdag: Lämna in matteläxa i läxboken nr 10. Vi gör pepparkaksdeg.

Alla tärnor ska ta med lingonris och stjärngossarna sin strut. Vi gen.repeterar luciatåget utomhus.

Onsdag: Vi bakar pepparkakor och lussekatter. Skicka med barnen kavel, formar, förkläde och tofflor då vi inte har så det räcker på skolan. Se till att allt är märkt.

Torsdag: Vi binder kransar, gör fras till stjärngossestrutarna och pyntar skolgården.

Fredag: Luciafirande. Alla barnen ombytta till sin dräkt på skolan kl 07:30. Klockan 07:45 startar luciatåget. Skolan bjuder på glögg, kaffe och det vi har bakat. Och självklart ska alla komma in och titta på vårt fina moffelarbete!

Trevlig Helg!
Helene helene@ekoskolan.se
_____________________________

Veckobrev vecka 48

Hej!

Nu är vi nästan inne i december och till helgen får man tända första ljuset i adventsljusstaken.

Denna vecka har hela klassen börjat på kapitel fyra i matteboken och det har gått väldigt bra. I svenskan har vi arbetat med alfabetisk ordning, både i Språkmästaren, Ben och Koko och med praktiska övningar. Vi har fortsatt att arbeta med temat Vatten på NO-lektionerna och har lärt oss om kondensering och avdunstning.

Tyvärr har det varit många elever sjuka de senaste veckorna och därför försöker vi påminna eleverna i skolan att vara extra noga med sin handhygien.

Vi flyttade utedagen från onsdagen till fredagen eftersom det blev fönsterbyte i klassrummet i onsdags. Istället fick vi en mysig dag i skogen på fredagen som vi avslutade på skolgården med utegryta.

Jag kommer att ge individuella läxor då och då när elever har missat eller inte hunnit klart med något viktigt moment i skolan. Därför skulle jag gärna få hjälp hemifrån att att alla föräldrar frågar sina barn om de har någon läxa med sig hem.

Nästa vecka börjar hela skolan med vårt temaarbete om konsumtion. Spår 2 kommer att fördjupa sig inom matkonsumtion och mat förr och nu.

På onsdag åker vi till Hanvedens ishall och åker skridskor. Vi tar bussen från skolan 08:49. Om man vill skjutsa sitt barn direkt till ishallen så går det bra att åka direkt. Elever som sitter med i elevrådet måste dock komma till skolan redan klockan 08:00.
All information om onsdagens skridskor skickas med eleverna hem på separat lapp.

Utöver det så vill jag påminna att ingen har nötter eller nötcrème med sig i matsäcken pga våra allergiker.

Barnen kommer även få med sig information hem om Luciafirandet och om vårterminens 16-dagar på fritids.

Slutligen skulle jag bli glad om alla föräldrar tittade igenom sina barns väskor så att det inte ligger några lappar där som ska returneras besvarade till skolan. Det är fortfarande väldigt många som inte har svarat på erbjudandet om läxläsning.

Detta händer nästa vecka, v 48:

Måndag: Vi börjar med temaarbetet.

Tisdag: Läxa i ordsamlingsboken: Bokstaven E.

Onsdag: Elevråd 8:00-8:30. Vi åker skridskor. Åter på skolan 13:55.

Torsdag: Tvåorna har bild.

Fredag: Fortsätter med temat konsumtion.

Trevlig Helg!

Helene helene@ekoskolan.se

_______________________________________________

Veckobrev vecka 47

Hej!

Denna vecka har vi haft fokus på matte och längd och volym.

Vi har både räknat i boken och varit ute på skolgården där vi har mätt avstånd och omkrets och mätt volymen på flera olika förpackningar och kärl. Fokus har legat på att alla vet skillnaden på liter och deciliter och att en liter rymmer 10 deciliter. När vi har mätt omkretsen på rektanglar och kvadrater så har vi tränat på att man inte behöver mäta alla sidor för att kunna räkna fram omkretsen.

Vi har arbetat med läsförståelsen i Ben och Koko och alla har fortsatt med sina rim. Vi har gått igenom vad man ska tänka på när man berättar något inför en grupp och tränat på det genom att läsa upp våra rimverser för varandra.

Nästa tisdag kommer vi att börja med kapitel 4 i matteboken. Förhoppningen är att vi hinner klart med boken lagom till jul. Tvåorna kommer att lära sig att räkna med minus och treornas kapitel behandlar multiplikation. Vi har ingen matteläxa i mattehäftet till nästa vecka, men många elever kommer att ta med sig matteboken hem över helgen för att hinna räkna klart det mesta i kapitel tre. Räkna först de sidor som har en ring runt sidnumret. Det har varit svårt för många treor att helt förstå vissa moment med minustalsräkning. Det är helt ok att man inte har förstått allt. Vi tar en paus med det ett tag och återupptar det efter jullovet.

Nu är vi i alla fall klara med alla utvecklingssamtal. Jag tycker att det har varit mycket trevligt att ha fått träffa nästan alla föräldrar och jag hoppas att ni känner er trygga med den information ni har fått om era barns lärande.

Vi kommer att börja med läxstöd efter skoltid från och med vecka 48. Där kommer eleverna även att få arbeta med sådant de inte hunnit klart med under ordinarie lektionstid. Alla elever kommer att få en lapp med sig hem idag med information om detta. Det är oerhört viktigt att ni återlämnar denna lapp till mig med svar om ni önskar detta stöd. Detta gäller även om ni tackar nej.

Till sist vill jag påminna om att fritidshemmet stänger klockan 16 på tisdag nästa vecka.

Detta händer nästa vecka, v 48:

Måndag:Sista mattelektionen på kapitel 3.

Tisdag: Ingen inlämning av läxa denna vecka. Dock viktigt att du har räknat klart i matteboken tills idag.

Fritids stänger klockan 16.

Onsdag:Utedag. Viktigt att alla barn har ordentligt med kläder på sig så att de inte fryser.

Torsdag:Treorna har bild.

Fredag: Enligt schema.

Trevlig Helg!

Helene helene@ekoskolan.se

Veckobrev vecka 46

Hej igen!

Denna vecka har det varit många sjuka, både bland elever och personalen. Tyvärr var det flera som inte kunde följa med när vi åkte till biblioteket i onsdags. Jag lämnade in de böcker jag hittade i dessa barns lådor och lånade om resten. Det är dock en månad kvar tills vi åker nästa gång, så alla som inte kom med i onsdags måste därför ordna böcker på egen hand. Vi har självklart böcker på skolan som eleverna får låna, men de läser hellre något de har valt själva och har ett intresse för.

I tisdags hade vi idrott utomhus som vanligt trots att det regnade hela dagen. ALLA elever måste därför ha en hel uppsättning av regnkläder och stövlar och ett torrt ombyte kläder på skolan. Vi vill ju inte att de ska bli sjuka.

Vi har kommit igång med både elev- och miljörådet på skolan och resten av klassen informeras om vad som beslutas där på vårt följande klassråd.

I svenskan har vi haft glosförhör igen och tvåorna har arbetat med Ben och Koko.

Matten är fortfarande svår för de flesta av treorna, så det blir hemläxa över helgen för flera. Ni föräldrar får gärna vara ett stöd till dem när de räknar i boken.

Under NO-lektionerna har vi lärt oss om vattnets kretslopp och om vattnets olika former. Vi kommer att fortsätta nästa vecka på samma tema. Kim har börjat med kartkunskap på SO:n

Slutligen – skolsköterskan kommer att väga och mäta alla elever i spår 2 nu på måndag.

Detta händer nästa vecka, v 47:

Måndag:Skoldagboken fylls i för resten av veckan. Kom ihåg att packa matteboken om den skickades med för rättning i helgen.

Tisdag:Idrott ute även om det är ösregn eller snöstorm. Matteläxan lämnas in.

Onsdag:Utelektioner som vanligt. Alla har på sig kläder efter väder och med sig vattenflaska och frukt. Det är helt ok att ta med sig varm choklad eller en macka om man vill.
Torsdag:Det är tvåornas tur att ha bild. Alla har SO med Kim.
Fredag:Enligt schema.

Trevlig Helg!

Helene   helene@ekoskolan.se

____________________

Veckobrev vecka 45/46

Hej!

Nu är skolan åter igång efter höstlovet. Jag hoppas alla har haft det kul och

kunnat samla energi för resten av terminen.

Nu har vi även kommit igång med utvecklingssamtalen. Jag har dock inte fått

bekräftat från alla om de kan komma på utsatt tid. Skulle uppskatta om jag fick

svar snarast, antingen på lappen som skickades hem med barnen eller per mail till

mig.

Vi började veckan med att barnen fick varsin Trafikkalender och fick rösta på en

idrottare som uträttat något stort detta år. Alla som röstar får en reflex och

klassen har även chans att vinna större priser. Vi har pratat om vikten av reflexer

nu när det blir mörkt så tidigt ute. Det bästa för att barnen ska synas i mörkret

är nog en reflexväst.

Klassen har haft ett litet diagnostiskt prov i matte och i svenska. Det var inget

prov eleverna hade i läxa, utan bara en koll om de mindes vad vi lärt oss hittills

denna termin. Däremot har vi haft ett förberett glosförhör på ord som belyser

uttalet av vokalen u. Nu är vi framme på den sista hårda vokalen nämligen å och det

blir en ny chans att få alla rätt nästa tisdag.

Vi har arbetat med läsförståelse, rim och börjat med det nya NO-temat som är

vatten. I onsdags hade vi ute-matte på skolgården. Det blev lite ändringar i

schemat denna vecka då tvåorna hade bild istället för treorna som planerat och

hela klassen hade svenska på torsdagen istället för SO med Kim.

Det kommer även att bli lite förändringar i framtiden då Märta, som arbetat en tid nu

på skolan, ska ta över bilden efter Helena. Helena ska istället ha hand om

läsförståelsen för de elever som behöver extra stöd.

Denna vecka har alla spår börjat med ett mobildagis. Eftersom eleverna inte får ha

mobilerna under lektionstid och att en elev under början av terminen blev av med

sin, så samlar klasslärarna in alla mobiler vid skoldagens början. Vi låser in dem och

eleverna återfår dem när de går hem. Det är dock viktigt att barnen själva kommer

ihåg att påminna en vuxen om att de har lämnat in sin mobil när det är dags för

hemgång.

 

Detta händer nästa vecka, v 46:

Utvecklingssamtalen fortsätter som planerat.

Måndag: Enligt schema.

Tisdag: Glosförhör på ord med bokstaven Å.

Ingen matteläxa denna vecka.

Onsdag: Vi åker till biblioteket i Västerhaninge. Finns det böcker hemma som

tillhör biblioteket är det bra om de finns på skolan redan på tisdagen.

Torsdag: Märta har tagit över som bildlärare.

Fredag: Enligt schema.

Trevlig Helg!

Helene helene@ekoskolan.se

_____________________

Veckobrev vecka 42 spår 2

Hej!

Ännu en sprängfylld vecka till ända. I svenskan har vi arbetat med bokstaven O och varför den inte alltid låter som O i alfabetet. Treorna fortsatte att arbeta med sje-ljudet och alla elever har fått en Ordsamlingsbok. Där samlar vi på ord under olika kategorier vilket kommer att underlätta för allas läs- och skrivförståelse. Vi har även fortsatt att arbeta interaktivt med datorns hjälp.

På matten har vi kommit igång med kapitel 3. Tvåorna får lära sig strategier för att addera högre tal och treorna arbetar med subtraktion.

I onsdags var vi åter på biblioteket och både jag och Elisabeth tyckte alla barnen var helt underbara under vår lilla utflykt.

Alla föräldrar kommer få många viktiga lappar hemskickade med barnen på fredagen:

1. Information från Skolinspektionen. Ni ombeds svara på en enkät via nätet. De som inte har internet hemma kan komma till skolan och sitta vid en av våra datorer.

2. Halloween. Vi firar Halloween på skolan redan fredagen 25 okt eftersom det är höstlov veckan efter.

3. Information om utvecklingssamtalen. Vi har förlagt alla samtal till veckorna 45-47.

Jag vill även påminna om att fritids stänger kl 16 på nästa tisdag 22 nov och att det är höstlov vecka 44.

Detta händer nästa vecka, v 43:

Måndag: Enligt schema.

Tisdag: Glosförhör på ord med bokstaven O.

Fritids stänger kl 16.

Onsdag: Utedagen blir på skolgården. Vi ägnar hela förmiddagen åt städning av gården, trädgårdsskötsel och lite annat roligt fix. Har barnen tunna trädgårdshandskar så skicka gärna med dem.

Torsdag: Det är tvåornas tur att ha bild.

Fredag: Vi har Halloweenfirande ända fram till lunch.

Trevlig Helg!

Helene helene@ekoskolan.se

______________________

Veckobrev vecka 41 spår 2

Hej!
Tyvärr råkade jag få halsfluss i helgen, så Elisabeth fick hoppa in och vikariera i klassen måndag, tisdag och onsdag tills det var säkert att penicillinet gjort mig smittsäker. Men hon gjorde som vanligt ett underbart jobb, och vi hann med allt som jag planerat.

På måndagen arbetade eleverna med att skriva höstdikter, som de sedan renskrev med sin finaste handstil och målade till. Kom gärna i klassrummet när ni hämtar på fritids så får ni se vad fint det blev. Treorna fick bekanta sig med två olika sätt att skriva sje-ljudet på, dvs sj och sk. De andra tar vi lite senare.

I tisdags var det ju fotografering och Elisabeth hade helklass på idrotten där de hade fotbollsbrännboll.

Dagen avslutades med att de nya trivselreglerna för läsåret gicks igenom och därefter klassens allra första glosförhör. Jag tyckte det blev väldigt bra resultat. Och får man inte alla rätt så finns det ju alla möjligheter att förbättra sig.

Elevrådet blev flyttat till onsdagen, och vi bestämde i klassen att man är elevrådsrepresentant två gånger i rad. Första gången är allt så pass nytt att man behöver en andra gång för att bli varm i kläderna. Men det är så många som vill vara med i elevrådet, vilket är väldigt kul att se, så att ha samma representanter en hel termin valde vi bort.

I onsdags repeterade Elisabeth klockan med barnen och sedan blev det grupparbete med fokusering på att sortera bilder på djur och växter i olika grupper. Barnen fick helt fria händer, vilket gav lite oväntade men välkomna resultat.

Tyvärr blev det oväntat avbrott i onsdags när brandlarmet gick. Det gick väldigt smidigt att samla alla på fotbollsplanen, men några blev lite rädda, vilket är helt förståeligt.

På svenskan har alla arbetat med frågor. Hur en fråga är utformad, vilka frågeord som finns och användandet av frågetecknet.

Vi har fortsatt arbeta med att bli klara med kapitel två i matematiken och alla har fått fylla i en utvärdering till mig om vad det tycker är lätt och vad de vill ha mer hjälp med. Jag hade tänkt att börja med kapitel tre nästa vecka, så jag kommer skicka hem matteboken i läxa till några över helgen. Jag kommer ha ringat in de sidor som är viktigast att göra.

Viktigt: Nästa vecka åker vi till biblioteket igen. Så alla böcker som barnen lånade med skolan men är hemma för tillfället måste tillbaka senast på tisdag.

Detta händer nästa vecka, v 42:

Måndag: Börjar på kapitel 3 i matten.

Tisdag: Inga läxor till denna vecka.

Onsdag: Vi åker till bibblan i V-H och lånar nya böcker. Påminn era barn att ta med de böcker som de har hemma.

Torsdag: Det är treornas tur att ha bild.

Fredag: Enligt schema.

Trevlig Helg!

Helene helene@ekoskolan.se
________________________________________

Veckobrev vecka 40 spår 2

Hej igen!

Nu har vi kommit in i oktober och arbetet rullar på i skolan.

I måndags hade vi föräldrabesök i klassen. Jag tycker det är trevligt och om någon annan förälder vill vara med någon dag så är det bara att meddela mig i förväg så fixar vi det. Vi har också fått nya läseböcker av en annan förälder. De har blivit enormt uppskattade av eleverna.

I svenskan har vi lärt oss om räkneord och om hur vokalen a kan uttalas. Alla fick rita och skriva ord som visar på skillnaden med kort och lång vokal och nästa vecka kommer vi ha vårt första lilla glosförhör.

Vi knöt och flätade band till de nya lövbokmärkena.

I onsdags gick vi åter till viltvattnet och rotade omkring i marken efter småkryp och annat som tar hand om förmultningen i skogen. Eleverna arbetade i smågrupper och  inspekterade med luppar och dokumenterade fynden.

I tisdags hade vi matematik i praktiken då treorna fick mäta olika volymer med vatten och tvåorna arbetade med längdmätning. Flera elever har redan hunnit klart med kapitel två i boken. Allt går med en rasande fart.

Fredagen avslutas med att vi äter Jannes goda kanelbullar för att uppmärksamma kanelbullens dag.

Slutligen vill jag påminna alla om att det är skolfotografering på tisdag nästa vecka.

Detta händer nästa vecka, v 41:

Måndag:Terminens första elevråd på morgonen.

 

Tisdag:Skolfotografering. Gruppfoto kl 8:10 och därefter enskilda foton fram till lunch. Matteläxan lämnas in och glosförhör.

 

Onsdag:Utelektioner som vanligt. Alla har på sig kläder efter väder och med sig vattenflaska och frukt. Det är helt ok att ta med sig varm choklad eller en macka om man vill.

Torsdag:Det är tvåornas tur att ha bild.

Fredag:Enligt schema.

Trevlig Helg!

Helene   helene@ekoskolan.se

____________________________

Veckobrev vecka 39 spår 2

Hej!

Jag hoppas alla passar på att njuta av höstens färger ute i skogen nu. Vi gick iväg till viltvattnet i onsdags och barnen tyckte det var jätteroligt att bygga broar och dammar i vattendraget och att titta på alla fina löv och svampar. Vi tog sedan med oss löv hem som vi ska göra våra bokmärken av. De fick lära sig om vad som händer på hösten: hur klorofyllet sugs tillbaka in i träden och gör så att bladen förlorar sin gröna färg och vad som händer med bladen och den andra växtligheten på marken med bland annat förmultning. De fick också lära sig om vad en näringskedja är och exempel på några enkla sådana.

Jag känner att jag återigen måste påminna om att alla elever måste ha varma och vattentäta kläder till skolan. Det var flera som frös i onsdags och det är aldrig roligt.

På svenskan har vi arbetat med adjektiv. Vi skriver, ritar, arbetar i Språkmästaren och gör interaktiva övningar på datorn. Vi repeterar också de andra ordklasserna substantiv och verb.

Nu har specialpedagogen Gudrun kommit tillbaka till skolan för någon månad framöver. Hon har redan börjat med sina övningar och tester på flera av eleverna i klassen.

På fredagen hade vi vår första stavningskontroll. Det var inga ord som vi övat på innan, utan bara en koll för att se hur alla ligger till så här dags på terminen. Dessa resultat kommer både jag och Gudrun ha nytta av.

I matten har vi fortsatte i kapitel två i boken. Treorna har fått lära sig uppställning och gillar verkligen det nya sättet att räkna på.

Denna vecka får alla både läxa 4 och 5 som ska vara inne nästa tisdag 1/10.

Slutligen kan jag informera att hälsosamtalen hos skolsköterskan börjar från och med måndag. Information om skolsköterskans tider för respektive spår står i rektorsbrevet. Information kommer även att skickas hem på papper veckan innan samtal, undersökning och eventuell vaccination genomförs.

Detta händer nästa vecka, v 40:

Måndag: Enligt schema. Gudrun testar några elever under veckans gång.

Tisdag: Matteläxa 4 och 5 lämnas in.

Onsdag: Utelektioner som vanligt. Alla har på sig kläder efter väder och med sig vattenflaska och frukt. Det är helt ok att ta med sig varm choklad eller en macka om man vill.

Torsdag: Det är treornas tur att ha bild.

Fredag: Kanelbullens dag. Janne är så snäll och bakar bullar åt oss!

Trevlig Helg!

Helene helene@ekoskolan.se
_____________________________________________________________

Vecka 38
Hej!

Hösten har definitivt gjort sig påmind denna vecka med regn nästan varje dag. Som tur var så hade vi jättetur med vädret under vår idrottsdag i onsdags. Vi hade det väldigt roligt tillsammans och alla barnen kämpade på och gjorde verkligen sitt bästa i grenarna. Jag vill passa på att varmt tacka de föräldrar som hjälpte till under dagen. Utan er hjälp hade det knappt gått att genomföra alla grenar.

Jag märkte dock att vi i spår 2 måste öva på att gå på led parvis med våra gåkompisar mycket mer. Det är jätteviktigt att detta fungerar bra innan vi ger oss iväg på längre utflykter som in till Stockholm till exempel.

Återigen så måste jag påminna om att alla barn måste ha regnbyxor, regnjacka och gummistövlar på skolan. Väldigt många saknar det. Vi är ALLTID UTE på rasterna, och det är inte kul med kalla och blöta kläder resten av dagen och med risk att bli förkyld också. Men frisk luft är mycket viktigt för att hjärnan ska orka med hela dagens skolarbete. Ha gärna med ombyteskläder också, speciellt strumpor, om de andra blir blöta.

Denna vecka har vi lärt oss om ordklassen verb på svenskan. Vi använder oss av alla möjliga inkörsportar, för ju fler, desto bättre och snabbare sitter det. Så det blir ramsor, verbcharader, bilder, rita och skriva och arbete i svenskaböckerna.

I matten har vi börjat på kapitel två i boken. Det går med en rasande fart för dem, men just nu är det ett nytt moment som vi måste lära oss. Därför väntar vi med matteläxan denna gång, och kör läxa 4 och fem till tisdag första oktober istället.

Om ni går in i klassrummet så ser ni nu våra fina grupparbeten om träden som finns på vår skolgård.

Sedan har jag sett att många inte fyller i sina läsprotokoll. Gör gärna det och skriv om eleven tyckte något speciellt var svårt. Då kan jag öva på just det med respektive elev när jag läser med två i taget om morgnarna.

Kom ihåg att fritids stänger kl 16 på tisdag nästa vecka 24/9!

 

Detta händer nästa vecka, v 39:

Måndag: Enligt schema.

Tisdag: Ingen matteläxa denna vecka.

Några kommer att få läsa lite med Gudrun som är vår specialpedagog på skolan ett tag framöver.

             Fritids stänger kl 16.

             Styrelsemöte kl 18.

Onsdag: Utelektioner som vanligt. Alla har på sig kläder efter väder och med sig vattenflaska och frukt. Det är helt ok att ta med sig varm choklad eller en macka om man vill.

Torsdag: Det är tvåorna tur att ha bild. Hela spår 2 har SO med Kim.

Fredag: Enligt schema.

Trevlig Helg!

Helene   helene@ekoskolan.se

_____________________

Veckobrev vecka 37

Hej!

Tyvärr började veckan med att jag var sjuk, men Elisabeth var en klippa och tog över ansvaret under måndagen och tisdagen.

Hela spår 2 arbetade med klockan både på svenskan och matematiken. Barnen tillverkade egna klockor av kartong och fick skriva vad som händer vid olika tidpunkter i deras vardag. Sedan har vi fortsatt att bli bättre på klockan med hjälp av matteboken.

I onsdags åkte vi för andra gången i höst till biblioteket. Jag var glad över att så många kom ihåg att ta med sina gamla böcker. Och det märks att flera verkligen gillar att läsa vilket är jättekul tycker jag.

Jag hoppas att alla har kommit igång med läsningen hemma och fyller i läsprotokollet så gott det går. Man behöver inte ta med sig det varje vecka, men gärna om ni föräldrar har någon kommentar till mig.

Vi började arbeta med hösten denna vecka i NO och kommer att fortsätta nästa vecka också. I torsdags så fick treorna bekanta sig med ordklassen adjektiv medan tvåorna hade bild. Denna vecka hade alla SO med Kim både onsdag och torsdag. De arbetar med religioner just nu.

På klassrådet gjorde vi klart vår stora blomma med råd om hur man är en bra kompis både i klassrummet och utanför.

Nästa vecka på onsdag har vi idrottsdag tillsammans med spår 3. Alla elever får med sig en lapp hem om all information om denna separat.

 

Detta händer vecka 38:

Måndag: Enligt schema.

Tisdag: Matteläxan, läxa 3, lämnas in.

Onsdag: Idrottsdag på Torvalla. Se separat lapp om all info.

Torsdag: Treorna har bild medan tvåorna har svenska.

Fredag: Enligt schema.

 

Hälsningar Helene

helene@ekoskolan.se

 

 

Hej alla i spår 2:are!

Nu har vi kommit in i september och hösten gjorde sig påmind i måndags med lite regn. Jag vill därför påminna alla att se till att det finns regnkläder och stövlar på skolan. Vi är alltid ute på rasterna och oavsett väder och vind och det är inte kul att sitta med blöta och kalla kläder på lektionerna sedan.

Denna vecka har vi arbetat vidare med substantiv och ritat och skrivit om vad ett substantiv är. Föräldrarna får gärna titta i sitt barns pärm på vad som är gjort. I onsdags gick vi runt på skolgården och fick lära oss om alla lövträd som växer där. Vi hittade bl.a. Björk, Ek, Rönn, Lönn, Alm, Asp och Oxel. Därefter hade vi grupparbeten för varje trädsort med tre barn i varje. Det blev väldigt fina kollage som jag tänkte sätta på klassrumsväggarna efter helgen. Även där: kom in och titta på hur duktiga de är!

Jag tyckte det var jätteroligt att så många föräldrar kom på föräldramötet i tisdags. Vill passa på att påminna om att ni ska fylla i och lämna in förväntansdokumentet och fundera på hur sugna ni är på tanken med aktiva föräldramöten.

Denna vecka fick eleverna läxa i både matte och läsning.

Jag betonade på föräldramötet att det är viktigt att barnen läser hemma med er utöver det vi hinner i skolan. Hjälp därför barnet att fylla i läsprotokollet som alla fick med sig hem i sin mapp i onsdags. Information om hur allt detta går till står på protokollets baksida. Vid frågor maila mig!

Nu på onsdag 10/9 onsdag åker vi till biblioteket i Västerhaninge igen. De flesta har redan hunnit läsa ut böckerna vi lånade senast. Det är viktigt att alla barn tar med sig de gamla böckerna som de har läst ut. Har man inte läst ut boken kan man vänta med inlämning tills när nästa tillfäller ges.

I torsdags hade treorna bild medan jag fick en lugn stund med tvåorna där vi helt kunde fokusera oss på svenskan. Det var väldigt givande för både dem och mig.

Elisabet vill förbereda alla på att det är idrottsdag onsdag 18 sept.

Mer info om det kommer senare

Detta händer nästa vecka, v 37:

Måndag: Treorna sedan förra vecka uppdelade i två mindre grupper på slöjden. Den andra halvan har svenska och matte med mig där vi verkligen har tid och möjlighet att räta ut alla frågetecken.

Tisdag: Matteläxan och läsläxan lämnas in.

Idrott utomhus som vanligt, dvs ombyte med.

Aktivitetskväll på kvällen!

Onsdag: Vi åker till biblioteket på förmiddagen. Bra om alla har med sig frukt och vattenflaska och ryggsäck att bära alla böcker så klart!

Torsdag: Enligt schema.

Kom ihåg aktivitetskväll!

Fredag: En kort dag då vi ser till att bli klara med veckans arbete, har klassråd och fyller i det sista i skoldagboken. Jag ska göra mitt bästa för att hinna skriva en kommentar hem till er då de slutar redan efter lunch på fredagar.

Hälsningar Helene helene@ekoskolan.se

___________________________________

 

Välkommen till Västra Ekoskolans AKTIVITETSKVÄLL

Du kommer när du kan och deltar i arbetet att göra vår skola ännu finare.

Tisdagen den 10 september kl. 16.00-20.00

Torsdagen den 12 september kl. 16.00-20.00

Mer info. på föräldramötet.

Att göra lista:

Ute:

Staket ska byggas mot Biorocken.

Hyllor i ute-förrådet ska byggas.

Trappa ska byggas till fritidsboden.

Öglan i gräsmattan vid parkeringen ska tas bort.

Grinden till skolan, betongplattan ska gjutas om.

Oasen ska renoveras/byggas om.

Ytterpanel på träslöjdsboden ska bytas.

Sandlådan behöver få ny kant.

Växthuset behöver få plast-skivorna limmade.

Tyg ska sys till Indianbyn.

Hästar ska byggas.

Oljefat ska kapas.

Köra sopor.

Inne:

Elementskydden ska färdigställas i spår 1 entré.

Skohyllor i hallen/entré ska byggas till spår 1.

Bänk ska kapas i spår 1 entré.

Dörrkista ska bytas till personalrum.

Klädhängare i spår 2 ska säkerställas.

_____________________

Veckobrev vecka 35 spår 2

 

Hej!

Nu har vi blivit lite varmare i kläderna och lärt känna varandra lite mer. Vi har kommit igång ordentligt med lektionerna. Denna vecka har vi övat på rim i svenskan och räknat med pengar i matten.

Tvåorna har haft sin första bildlektion med Helena och alla har haft sin första lektion i SO med Kim.

Vi har pratat om barnkonventionen och barns rättigheter och informerat om BRIS. I onsdags gick vi till skojskogen och fick lära oss om sommarens alla bär. Alla målade jättefina bilder av blåbärsris och lingonris. De finns i respektive barns pärm om man är nyfiken och vill titta.

Treorna började arbeta i sina nya Ben och Kokoböcker på torsdagen. Och nu märker man att skolan verkligen har börjat då alla fick sin första läxa i onsdags.

Jag märker att vissa redan har läst ut de böcker man lånade på biblioteket. Det kommer att dröja ett tag innan vi kan åka för att låna nya, så då får man gärna ta med sig en egen bok hemifrån istället.

Detta händer nästa vecka, v 35:

Måndag: Enligt schema.

Tisdag: Matteläxan ska lämnas in.

Föräldramöte med start klockan 18 för spår 2.

Onsdag: Utelektioner som vanligt. Alla har på sig kläder efter väder och med sig vattenflaska och frukt. Det är helt ok att ta med sig varm choklad eller en macka om man vill.

Torsdag: Det är treornas tur att ha bild.

Fredag: Enligt schema.

Hälsningar Helene helene@ekoskolan.se

______________

 

____________________________________

Hej alla i spår 2!

Välkomna tillbaka efter sommarlovet! Nu har vi kommit igång med första skolveckan. Vi är elva tvåor och elva treor som ska lära känna varandra. Och jag ska också lära känna alla mina nya elever. Vi började redan i tisdags med att vi hade helklass på idrotten. Där ordnande Elisabeth med en massa olika roliga lekar och samarbetsövningar. Det var väldigt roligt att se hur bra alla lekte med varandra redan från början och hur de hittade på så kreativa lösningar på uppgifterna.

I onsdags åkte vi till biblioteket i Västerhaninge och lånade böcker. Vi kommer att börja varje dag med tyst läsning. Nästa besök på bibblan blir om ca en månad. Jag tycker det är viktigt att vi uppmuntrar till läsning hemma också. Därför kommer jag att börja med läsläxor från och med nästa vecka. Alla kommer att få ett läsprotokoll med sig hem. Mer detaljer kommer i nästa veckas veckobrev.

Torsdagen var en innehållsrik dag. Vi började arbeta i våra matte- och svenskaböcker och treorna hade både bild och engelska.

Vi har inga läxor denna vecka, men i fortsättningen kommer läxorna skickas hem på onsdagarna och lämnas in på tisdagarna.

På fredagen har vi vårt första klassråd. I onsdags pratade vi om hur ett klassråd fungerar och vad man kan tänkas ta upp där. Jag bad alla fundera om det finns något speciellt de har funderat på som de vill ta upp på klassrådet.

Detta händer nästa vecka, v 35:

Måndag: Enligt schema.

Tisdag: Viktigt angående idrotten: Elisabeth vill att alla barn har med sig t-shirt, gympaskor och en vattenflaska.

Onsdag: Vi startar med utelektioner redan kl 8 så det är viktigt att alla kommer i tid. Alla har på sig kläder efter väder för vi är ute även om det regnar. Jag önskar också att man har med sig sin vattenflaska och en frukt eftersom man kan behöva lite extra energi och vi tar oss ibland iväg från skolan.

Torsdag: Enligt schema.

Fredag: Vi avslutar våra vänskapsveckor, men kommer självklart att fortsätta med att tala om hur man är en bra vän och klasskamrat. Vi kommer att skriva i kommande veckobrev om vilka de nya trivselreglerna  blir som eleverna har fått vara med att utforma. Allt för att alla ska känna sig delaktiga i besluten och trygga när de är i skolan.

Hälsningar Helene   helene@ekoskolan.se

 

Hej alla i spår 2!

Nu är det dags för ett välförtjänt sommarlov!

Vi har avslutning tisdagen den 11 juni och alla slutar efter lunch.

måndag kommer vi att plocka ihop alla arbeten, böcker m.m. så en extra kasse är bra att ha med.

På måndag eftermiddag plockar du blommor som du tar med på tisdagen och gör fint på skolgården med, inför avslutningen på kvällen kl. 16- 18. Glöm inte att ta med en fikakorg!

I dag onsdag hade vi avslutning av Astrid Lindgren temat med att titta på Emil i Lönneberga och med en utflykt till Tungelstaparken där vi svalkade oss med en varsin glass.

Jag vill tacka för det här läsåret och önska alla en trevlig sommar med mycket bad och lek!                                      

Vi ses igen den 19 augusti kl. 9.00 då vi firar att skolan börjar med Jannes goda jordgubbstårta.

Soliga hälsningar

Carolina carolina@ekoskolan.se 

____________

Hej alla i spår 2!

Oj vad tiden går! Snart är det sommarlov.

Vi har avslutning tisdagen den 11 juni och alla slutar efter lunch. De som åker hem och byter om, kommer tillbaka till skolan senast kl. 16. Fritids öppet som vanligt.

Vi startar kl. 16 med sång av barnen och avslutar med fika som ni tar med själva, om ni vill sitta ner en stund. Vi avslutar senast kl.18.

Vecka 23:

3:or: De som inte hunnit skrivit klart alla kapitel till ”Boken” får ta hem och skriva klart. 2:or inga läxor.

Måndag: Matte, svenska 3:or bild

Tisdag: Idrott, matte och musik på skolan. Läxor in!

Onsdag: Tema Astrid Lindgren, klä ut dig till någon av Astrids figurer, om du vill. Efter lunch åker vi till Tungelstaparken där vi leker och äter en glass.

Torsdag: Sveriges nationaldag. Skolan stängd.

Fredag: Ingen skola.

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Carolina carolina@ekoskolan.se 

___________________

Hej alla i spår 2!

Vilken underbart rolig och bra dag vi hade i onsdags på Tom Tits J

Tack till er föräldrar som skjutsade och var med under dagen!

Jag kommer att lägga ut bilder från dagen på vår blogg, så håll utkik där.

Idag fredag har alla med sig hem en utvärdering och infolapp från fritids, fyll i den och lämna tillbaka till skolan, Tack.

Läxor denna vecka 22:

I torsdags fick 3:or hem engelska glosor att träna på tom. torsdag den 30/5 övriga läxor blir lite olika, individuella arbeten som behöver bli klart innan terminen är slut. Hem onsdagen 29/5 lämnas tisdag den 4/6.

Måndag: Matte, svenska 3:or bild

Tisdag: Idrott, matte och musik på skolan.

Onsdag: Svenska, matte och tema Astrid Lindgren.

Torsdag: Tema, slöjd år 3, engelska.

Fredag: Utvärdering, svenska och matte.

 

Hälsningar Carolina carolina@ekoskolan.se

_____________________

Hej alla i spår 2!

I går torsdag hade vi elever som i höst ska gå tillsammans i spår 2. Vilken härlig grupp det kommer att bli!

Vill önska Melker som ska börja i år 3 extra välkommen till klassen!

Nu är det dags för Tom Tits på onsdag den 22/5. Vi börjar som vanligt kl 8.00 och vi är tillbaka till skolan senast 16.30. se separat informationsblad om vad som gäller för dagen. När du läst informationslappen, skriv under och skicka tillbaka den till skolan senast tisdag 21/5. Tack!

Har ni några fröer  hemma så skicka gärna med. Vi ska plantera och göra fint på skolgården.

Läxor denna vecka: lite olika, individuella, läxor av arbeten som behöver bli klart innan terminen är slut. Hem tisdagen 21/5 lämnas tisdag den 28/5.

Måndag: Matte, svenska 3.or bild

Tisdag: Idrott, matte och musik på skolan.

Onsdag: Tom Tits

Torsdag: Tema, slöjd år 3, engelska.

Fredag: utvärdering

Vill be er om att i helgen titta efter löss, som envist håller sig kvar på skolan.

 

Hälsningar Carolina carolina@ekoskolan.se

________________

Hej alla i spår 2!

I onsdags var vi ute den mesta av tiden på skolgården, där vi arbetade med volym. De arbetade i grupp och gick mellan olika stationer och uppdrag. Vi hade en väldigt rolig, lärorik och varm dag, tur vi kunde svalka oss i lite vatten.

 

Vecka 20

Läxor: Veckans ord och matte, multiplikation.

Måndag: Matte, svenska. Alla slutar efter lunch då vi har utvecklingssamtal!

Tisdag: Idrott, matte och musik på skolan. Läxor in!

Utvecklingssamtal.

Fritids stänger kl. 16.

Onsdag: Matte, svenska och Astrid Lindgren. År 3 ska till Torvalla för att kontrollera vilka som kan simma. Se information som de får hem på måndagen, läs och skicka tillbaka talongen!  Läxor hem!

Torsdag: idag får vi besök av blivande 2:or och elever som ska börja i 3:an. Välkomna in till stora huset för lite kul och för att äta lunch tillsammans med oss. 3:orna besöker spår 3 och äter lunch där.

Fredag: Utvärdering

Nästa vecka onsdagen den 22/5 är det dags för Tom Tits, information hem!

 

Vi ses på utvecklingssamtalet!

Hälsningar Carolina carolina@ekoskolan.se 

__________________________________

Hej alla i spår 2!

Har våren äntligen kommit nu? Ja det får vi hoppas, så skönt med varmare och ljusare dagar!

Utvecklingssamtal vecka 19-20

På måndag börjar utvecklingssamtalen, alla slutar efter lunch.

På tisdagen avslutar klassen dagen som vanligt med musik, så de som har tid 12.30 och 13.15 stannar kvar i skolan när klassen åker. Skicka tillbaka underlaget med frågorna, senast dagen för utvecklingssamtalet. Samma gäller för vecka 20.

Nästa vecka kommer vi att starta upp tema författare då vi kommer att lära oss mera om Astrid Lindgren.

 Vecka 19

Läxor: Veckans ord och matte med Emil i Lönneberga.

Måndag: Matte, svenska. Alla slutar efter lunch då vi har utvecklingssamtal!

Tisdag: Idrott, matte och musik på Tungelsta skola. Läxor in!

Utvecklingssamtal.

Onsdag: Matte, avsluta arbetet om kroppen och starta arbetet om Astrid Lindgren. Läxor hem!

Torsdag: ledig

Fredag: ledig

Kristi himmelsfärds dag, torsdag 9/5 ledigt fredag 10/5.

Vi ses på utvecklingssamtalet!

Hälsningar Carolina carolina@ekoskolan.se 

Hej alla i spår 2!

Teknikdagarna som vi har haft i veckan har varit väldigt bra och roliga. Det har skruvats, bänts och bankats för att få isär de gamla prylarna som de har haft med sig. De har sedan tillsammans i grupper, mixade mellan spåren, samarbetat och kommit överens om vilka delar som skulle användas och vad som skulle byggas. Många nya saker har det blivit, vilken uppfinningsrikedom det finns på skolan!

3:orna har nu gjort alla delar i årets Nationella prov. Bra jobbat!

Jag kommer på måndag att sammanställa resultaten och då kommer Gudrun att vara i klassen.

Vecka 18

MatteläxaMultiplikationsträning, den tabell som ska tränas får de hem i läxmappen.

Svenska Veckans ord som de ska kunna stava och samtidigt skriva en kort berättelse med.

Alla får också hem underlag att fylla i inför utvecklingssamtalet.

Måndag:Svenska, matte, bild. Gudrun i klassen.

Tisdag: Vi städar och gör fint på skolgården, arbetshandskar är bra att ha. Musik i Tungelsta skola. Läxor in och nya läxor hem!

I dag sjunger vi in våren som har varit så efterlängtad!

Onsdag: 1:a Maj ledigt.

Torsdag: 3:or slöjd hela förmiddagen, Matte 2:or, Svenska och engelska.

Fredag: Utvärdering, Klassråd.

Har du hunnit titta på utvecklingssamtalstiden du fått? Skicka tillbaka svarstalongen till mig, så jag vet att du fått den. Tack!

Trevlig helg och valborg!

Hälsningar Carolina

carolina@ekoskolan.se

__________________

Hej alla i spår 2!

Vi kommer att ha en Teknikvecka på skolan, då de ska skruvas isär gamla saker för att göra något nytt. Ta med en gammal leksak eller någon annan pryl som har slutat att fungera som kan användas för att tillverka något nytt med. Vi kan inte ta emot stora saker, men trasiga telefoner, brödrostar, modem m.m. är bra. Ta också med ett eget verktyg som kan vara bra att mecka isär sakerna med.

Den 10e maj är skolan stängd och fritidshemmet öppet.
Den 10/5 är en fredag och kallas ibland för klämdag. Fritids är öppet för dem som verkligen är i behov av omsorg. Vi ber dig därför att fylla i talongen som ni fått hem. Detta för att vi ska kunna anpassa personalstyrkan efter antal barn.

Klassresa till Tom Tits i Södertälje 22 maj

Jag hann inte skicka mail till er om vilken dag vi skulle iväg innan jag fick in svar på vilka som kunde hjälpa till med skjutsning till Tom Tits. Tack för det! Jag har skickat vidare information om det på mail till er. Mer information om dagen kommer senare.

På tisdag den 23/4 är det Årsmöte på skolan. Före mötet kommer Friends  att informera om ”Schysst på nätet!”  Hur förebygger vi kränkningar och främjar en bra stämning på nätet. kl. 18.00. Anmäl till styrelsen via mail.

Vecka 17

MatteläxaMultiplikationsträning gå in på www.mattemastaren.se eller www.kunskapsstarnan.se och tävla med dig själv. Träna på tabellerna 2-5.

Svenska Ben och Koko, läsa och uppgifter i arbetsboken.

Måndag:Svenska, matte

Tisdag: Biblioteket, musik. Läxor in!

Onsdag: Skruva isär saker och göra ritning för uppfinning i grupp. Läxor hem!

Torsdag: Bygga ihop uppfinningen med sin grupp, engelska.

Fredag: Visa upp sina uppfinningar.

Glöm inte att svara på Haninges skolplaneenkät som ni fick hem i förra veckan! Har du hunnit titta på utvecklingssamtalstiden du fått skicka tillbaka svarstalongen till mig. Tack!

Trevlig helg!

Hälsningar Carolina

carolina@ekoskolan.se
___________

Hej alla i spår 2!

I måndagskväll var Cornelia, Amadeuz och jag i kommunhuset och fick ta emot första priset på 5000 kr och ett fint diplom. Vi fick komma in då kommunfullmäktige hade sammanträde. Grattis till oss!

 

 

 

Klassresa till Tom Tits i Södertälje
Klassen har kommit med några förslag om vad vi kan använda dom till som Tom Tits, Sydpolen och biobesök. De har nu röstat för ett besök på Tom Tits i Södertälje, så i veckan har de fått räkna ut vad det skulle komma att kosta och om pengarna räcker till det. Det gör det och inte bara till inträde utan också till lunchbuffé. Jag har skickat in en bokningsförfrågan om att få komma i maj och väntar nu på svar. Jag skulle vilja ställa en fråga till er föräldrar om det skulle finnas några av er som kan tänka sig att skjutsa oss dit när det blir dags? Att resa kollektivt, som ju är ett bra miljöval, men det tar väldigt mycket tid av dagen, ca.3 timmar, så fundera på om du skulle ha möjlighet att skjutsa. Jag hör av mig till er alla i ett mail när bokningen är klar om tider m.m. Tack på förhand!

Idag fredag har alla fått hem Haninges skolplaneenkät med information, tyck till och var med och påverka! Skriv i enkäten och lägg i kuvertet och lämna till skolan eller fyll i den direkt på nätet. De har också fått hem utvecklinssamtalstider med telefonlista för ev. byte med någon, skicka tillbaka svarstalongen till mig. Tack!

Vecka 16
Matteläxa Volym, undersöka hur mycket vatten det ryms i olika kärl.
Svenska Ben och Koko, läsa och uppgifter i arbetsboken.
Måndag: Svenska, matte, bild år 3.
Tisdag: idrott, matte musik. Läxor in!
Onsdag: Svenska, matte, tema kroppen, utelektioner. Läxor hem!
Torsdag: Tema kroppen, svenska, engelska. Engelska glosor hem!
Fredag: utvärdering

Tips lördag den 20 april har miljöverkstan i Jordbro nyinvigning mellan kl. 13-16.30. De visar vårt vinnarbidrag och andra förslag på energispartips, teater, musik och odlingsaktiviteter. De bjuder på fika och Jordbros längsta tårta under dagen. Se deras hemsida

Ha det bra!

Hälsningar Carolina

carolina@ekoskolan.se

___________________-

Hej alla i spår 2!

Kort information om vad som händer Vecka 15

Läxor denna vecka: År 2 läsa ödehuset tom. s. 14 lära sig ordningstal, stencil hem.

År 3 Geometriska former stencil och läsa valfri bok + glosor hem på torsdag till nästa torsdag.

Måndag: Matte, svenska 3.or bild

Tisdag: Idrott, matte och musik på skolan.

Onsdag: Matte, tema kroppen och utelektioner på skolgården.

Torsdag: Tema, slöjd år 3, engelska.

Fredag: utvärdering

Vi ses på arbetsdagen på torsdag!

Hälsningar

Carolina carolina@ekoskolan.se
____________________________

Vinterkräksjukan är här.Påminner därför om att informera oss direkt om vinterkräksjuka finns i familjen. Om det trots allt skulle inträffa, är det först 48 timmar efter sista kräkningen man ska återkomma till skolan eller arbetet.

Hej alla i spår 2!

Vi har haft hälsovecka då vi har haft avkopplande övningar och massage. Vi har haft ”röris” ute tillsammans hela skolan och vi har tittat på en film om var maten tar vägen med hjälp av Kjelle köttbulle med spår 1. Vi hade väldigt mätta magar under onsdagens goda frukost, då den tillförde väldigt bra energi.

I morgon lördag den 23/3 tar vi ställning och visar de som bestämmer i Sverige och i övriga världen. Vi släcker lamporna mellan kl. 20.30–21.30, så de vet att vi vill att det tas bra beslut gällande vår miljö!

Vecka 13

Inga Läxor denna vecka! Måndag: Matte, svenska 3.or bild

Tisdag: Idrott, matte och musik i Tungelstaskola.

Onsdag: Vi tillverkar en förpackning till ett ägg som ska flyga ner från brandtrappan, i morgon skärtorsdag. Tag med naturvänligt material till att slå in ägget i, så det är helt efter sin flygtur, gärna natursnören då vi inte kommer att använda tejp.

Påsklunch!

Torsdag: under förmiddagen tar vi en flygtur ”Save the egg” och vi leker olika ägglekar. Alla behöver ha med sig två hårdkokta ägg med namn eller målade, så de känns igen! Dagen avslutas med engelska efter schema(ej tidig dag).

Fredag: Ledigt Långfredag

Vecka 14 Påsklov.

Vi ses måndagen den 8 april.

Ha en trevlig helg och en glad och god påsk!

Carolina carolina@ekoskolan.se

_______________________

Hej alla i spår 2!

Den här veckan har vi varit på Kulturhuset i Haninge och röstat fram det bästa energispartipset som vi tyckte var Cornelia Rydergårds bidrag att vi istället för att torktumla tvätt, så ska vi hängtorka tvätten. Mycket bra tips som spar både på energi och vår miljö!

Vi arbetar med tema kroppen och på onsdag kommer vi ha en gemensam frukost. Alla har fått hem i läxa en blankett som de ska fylla i vad de äter och hur länge de sover. Vi kommer under veckan att lära oss om vikten av en varierad kost och vi kommer att röra oss mera. Vi kommer också att arbeta med massage och röra oss med långsamma rörelser.

Nationella proven för år 3 har vi också gjort under veckan och de kommer vi fortsätta med en tid framöver.  Spänningen har nog släppt lite hos alla och de tycker inte att det är så svårt, som de trodde att det skulle vara J

Vecka 12

Läxor hem onsdag lämnas tisdag! Matteläxa läsefrågor och Ben och Koko, schema att fylla i vad man äter och sovtider, under 1 vecka.

Måndag: Matte, svenska 3.or bild

Tisdag: hela skolan har Röris. Idrott, matte och musik i Tungelstaskolan.

Onsdag: Frukostknytis! Tag med något till vår gemensamma frukostbuffé. Kan vara bröd, flingor, yoghurt, pålägg m.m.

OBS! Inget får innehålla nötter eller spår av nötter!

Torsdag: Svenska, Engelska, 3:or slöjd.

Fredag: Utvärdering.

 

Ha en trevlig helg!

Carolina carolina@ekoskolan.se

_____________________________

Hej alla i spår 2!

Välkomna tillbaka efter sportlovet!

Vi har i veckan fortsatt där vi slutade och vi har startat temat om kroppen. Vi hade en helt underbar dag på Rudan i onsdags tillsammans med spår 3.

Klassens bidrag bästa energispartips är vald och kommer att lämnas in idag, fredag och delta i tävlingen på kulturhuset under den 12 mars- 19 mars, så ta med familj, släkt och vänner och rösta på klassens bidrag J. Bild på vårt bidrag ser du på skolans startsida.

Vi behöver hjälpas åt, så under helgen vill jag be er att undersöka om ditt barn har löss, då de envist håller sig kvar på skolan, se info på startsidan om hur du går tillväga.  Info om hårlöss

Vecka 11

Läxor: Matteläxa läsefrågor och Ben och Koko, schema att fylla i vad man äter till frukost och sovtider, under 1 vecka.

Måndag: Matte, svenska 3.or bild

Tisdag: Idrott, matte och musik på skolan. Läxor lämnas.

Onsdag: Tema och utedag. Läxor hem.

Torsdag: Svenska, Engelska, 3:or slöjd.

Fredag: Biblioteket

Tisdag 19/3 Fritids stänger 16.

Onsdag 20/3  Frukostknytis.

Onsdag 27/3 Påsklunch

Torsdag 28/3 Påsklekar Save the egg m.fl.

Vecka 14 Påsklov

Ha en trevlig helg!

Carolina carolina@ekoskolan.se


__________________________

Hej alla i spår 2!

Oj vilken bra och lärorik dag vi hade i tisdags på Miljöverkstan i Jordbro! Vi tittade och pratade om olika energikällor och lärde oss om vilka som var bra och inte bra för miljön. Eleverna fick också hitta på och bygga egna saker som bidrar till bra miljöval. Tack till Kajsa och Lisa!

Bidragen från dagen blev så bra.  Efter sportlovet kommer vi att ha en utställning på skolan, så att alla får se. Ett av bidragen kommer sedan att få tävla mot andra klasser i kommunen. Bidragen kommer att finnas på Kulturhuset i Haninge under 12-19 mars. Ta med familj och vänner dit och rösta på vår skolas bidrag! När det är klart vilket bidrag det blir, så kommer vi att visa upp den på hemsidan.

Biblioteksböcker som eleverna har i skolan lämnar jag tillbaka idag, fredag.

3:or får hem information om Nationella proven som startar efter sportlovet.

Vecka 9 Sportlov

Vecka 10 vi startar tema Människokroppen

Läxor: matteläxa olika räknesätt och Ben och Koko.

Måndag: Matte, svenska 3.or bild

Tisdag: idrott, matte och musik

Onsdag: Vi åker tillsammans med spår 3 till Rudan, mer info vecka 10.

Torsdag: Svenska, Engelska, 3:or slöjd.

Fredag: Utvärdering

Fredag 15/3 Biblioteket

Ha en trevlig helg och sportlov!

Carolina carolina@ekoskolan.se

________________

Hej alla i spår 2!

Miljöverkstan Tisdag den 19/2 matsäck! Ta med burk till pastasalladen måndag den 18/2 om ditt barn ska ha Jannes sallad. Lämnas ingen burk så utgår jag ifrån att man har en egen matsäck med sig. Vi kommer tillbaka till skolan kl. 14.

I veckan har år 2 gjort ett mattetest som Haninge kommun genomför med alla i årskurs 2 i kommunen. Det jag kan se är att kunskaperna är bra i matematik i gruppen J Bra jobbat!
Efter sportlovet v 10 startar vi med nationellaproven i år 3.

Vecka 8

Inga läxor denna vecka, men läs gärna!

Måndag: Klassråd, Matte, svenska 3.or bild

Tisdag: Vi åker till Miljöverkstan i Jordbro, kommer hem 14.00 Läxor lämnas.

Onsdag: Matte, svenska, vi jobbar med trädknoppar, utelektioner.

Torsdag: Svenska, Engelska, 3:or slöjd och 3:or får besök av Brandförsvaret den här dagen.

Fredag: Utvärdering, knoppar.

Vecka 9 Sportlov

Ha en trevlig helg!

Carolina carolina@ekoskolan.se

_____________
Hej alla i spår 2!

På utedagen med vandring i Västerby i onsdags hade vi det helt underbart. Det snöade hela dagen och vi hittade äntligen våra vinterståndare, som vi inte lyckades hitta då vi var i skojskogen senast. Vi avslutade dagen med att göra varsitt arrangemang av vinterståndarna. Vi ska i nästa vecka försöka att artbestämma dem.

Haninge kommun har utlyst en tävling i samarbete med Miljöverkstan som ligger i Jordbro för alla årsk.3 i kommunen. Vi kommer att delta och kommer att besöka miljöverkstan tisdagen den 19/2 för inspiration. Tävlingen går ut på att eleverna kommer att få lämna tips på hur man kan spara energi, för att minska belastningen på vår miljö.

Ett av bidragen från klassen röstas fram på skolan och kommer att få tävla om 5000 kr på kulturhuset i Haninge den 12-19 mars.

Ni, släkt och vänner behöver då stödja oss genom att rösta på klassens bidrag, så att vi vinner. Det finns också chans på ett andra och tredje pris.

Tisdagen den 19/2 kommer vi att behöva ha med oss matsäck. Jag vill därför veta vilka som vill ha pastasallad från skolan med sig den här dagen senast måndag den 18/2 då burk för salladen också måste tas med till skolan. Lämnas ingen burk så utgår jag ifrån att man har en egen matsäck med sig. Vi kommer tillbaka till skolan kl. 14.

Vecka 7

Läxor Ben och Koko År 2 läsa kapitel 8 och svara på frågor i arbetsboken s.30-31

År 3 Läsa kapitel 6 och svara på frågor i arbetsboken s.17-18

Måndag: Klassråd, Matte, svenska 3.or bild

Tisdag: Idrott, matte och musik. Läxor lämnas.

Onsdag: Matte, svenska, tema vinter och utelektioner.

Läxor hem!

Torsdag: Tema vinter, svenska, 3:or slöjd.

Fredag: Utvärdering

 

Ha en trevlig helg!

Carolina carolina@ekoskolan.se

_________________________
Klicka är så kommer du till anteckningarna från Föräldramötet -ht. 12

Hej alla i spår 2!

I onsdags blev det äntligen skridskor på Hanveden. Vi hade en bra dag med mycket skridskoåkning. De som deltog och åkte minst fem varv har nu möjlighet att beställa ett skridskomärke, ”Skridskor till tusen”. Se separat infolapp som de fått med sig hem. Tack, till Renée och Emma som hjälpte oss att köra våra packningar den här dagen!:)

Idag fredag har vi varit på biblioteket. Det är så härligt att se hur alla verkligen stortrivs bland alla böcker när vi är där och de tunga väskorna när vi åker tillbaka till skolan.

Vecka 6

Läxor Skriva egna textuppgifter i matematik.

Måndag: Matte, svenska 3.or bild

Tisdag: Idrott, matte och musik. Läxor lämnas.

Onsdag: Matte, svenska, tema vinter och utelektioner.

Läxor hem!

Torsdag: Tema vinter, svenska, 3:or slöjd.

Fredag: Utvärdering, No

Ha en trevlig helg!

Carolina carolina@ekoskolan.se

______________________________

Hej alla i spår 2!

Veckan har varit bra, men kall både inne och ute. En extra varm tröja  och tofflor är bra om man kan ha med sig. Vi har jobbat vidare med tema vinter där vi tillsammans har gjort ett jätte fint vinterlandskap, som hänger på väggen i klassrummet.

På onsdag är det skridskor på Hanveden, matsäck den här dagen.

På fredag åker vi till biblioteket.

Vecka 5

Läxor år 2 stencil för att lära sig årets månader och ma-läxbok

År 3 klockan, räkna tidsskillnader och ma-läxbok.

Måndag: Matte, svenska 3.or bild

Tisdag: Idrott, matte och musik. Läxor lämnas.

Onsdag: Skridskor på Hanveden 8-14, skriv i loggboken om ditt barn hoppar av på vägen hem.

Torsdag: Tema vinter, svenska, 3:or slöjd. Läxor hem.

Fredag: Utvärdering av veckan och biblioteket.

Ha en trevlig helg!

Carolina carolina@ekoskolan.se

 

________________________

Hej alla i spår 2!
Under temat vänskap i veckan har vi har tittat på två kort-filmer om när någon blir retad och om en pojke som vill vara en prinsessa i en skolpjäs. Utifrån dem har vi haft bra diskussioner om vad man kan göra när man ser att någon är dum och att våga vara annorlunda.

Första musiklektionen i Tungelsta skola var alla spända inför i tisdags och det var mycket att se där. Resan dit och hem gick bra och alla tyckte att det var roligt och ser fram mot nästa lektion.

Vi träffade och pratade också med några gamla elever från skolan där, kul!

I onsdags startade vi ett arbete om våra årstider och temat nu är såklart vinter. Vi var ute och pulsade i snön i skogen, där vi tittade efter spår av djur och vi lyssnade. Det var väldigt tyst, inget fågelkvitter, men vi hörde en tupp på avstånd.

Tillsammans skapar vi ett vinterlandskap, där man b.la. kan se olika träd och hur några djur gör för att överleva under vintern. Det här arbetet om vintern håller vi på med under några veckor.

I dag, fredag har vi testat olika pulkors glid på snön och lärt oss lite om hög- och låg friktion och om hur olika material används och utformas för olika ändamål.

Vecka 4

Läxor hem onsdag 23/1 lämnas tisdag 29/1

Matteläxan läxa i läxboken.

Klockläxa Stencil hem. Vi fortsätter den här veckan med att arbeta med klockan, så fortsätt att prata klockan hemma. Flera som var osäkra innan jul kan den nu mycket bättre, bra jobbat!

Måndag: Svenska, matte.

Tisdag: Idrott, musik i Tungelsta skola. Läxor lämnas in.

Onsdag: Utelektioner på skolgården.

Torsdag: 3:or träslöjd, ta med ett par tofflor att använda ute i boden.

Fredag: Rolig timme, utvärdering av veckan och eget arbete.

Onsdag den 30/1 Skridskor se separat information om dagen som de får hem idag.

Trevlig helg!

Hälsningar Carolina    carolina@ekoskolan.se

__________________________

Hej alla i spår 2!

Välkomna tillbaka efter julledigheten! Vi har startat terminen med att arbeta med värdegrunden, Barns rättigheter och att vi alla är lika mycket värda. Vi tittar på film och vi gör olika övningar. En övning som vi har gjort var att skriva till varandra om sådant man tycker att klasskompisarna är bra på. De fick sedan själva tänka efter vad de själva är bra på, men det var inte lika lätt.  Men att kunna se och läsa vad kompisarna tycker man är bra på, det gjorde så att självförtroendet växte.  🙂

Nytt schema med ändringar och nya lärare. Musik i Tungelsta skola.

Vi har gjort några ändringar i schemat, så titta vad som gäller för ditt barn, nytt schema får de hem idag.

Vi hälsar två nya lärare välkomna! Sanja som kommer att undervisa i engelska på skolan och Teddy som undervisar i musik i Tungelsta skola.

Klassen kommer att ha sin musikundervisning efter lunchen på tisdagar och vi kommer att åka dit med buss 848. Personal från skolan följer med klassen dit, är med där och följer med tillbaka till skolan.

Musiklektionen slutar 13.30 och vi åker med bussen tillbaka till skolan ca.13.55 då dagen är slut. Det går också bra att avsluta dagen i Tungelsta och själv ta sig hem därifrån eller att hämtas där. Meddela mig om ditt barn ska ta sig hem själv, Tack!

 

Vecka 3

Läxor hem onsdag 16/1 lämnas tisdag 22/1

Matteläxan är läxa  i läxboken.

Klockhäfte där man ska fylla i klockslag och skriva om vad man gjorde då. Tänk på att skriva fint och hela meningar.

 

Måndag: Efter schema

Tisdag: Idrott och musik i Tungelsta skola.

Onsdag: Vi kommer att vara ute och ha lektioner, så kläder efter väder. Det kommer att finnas tid för varm choklad eller en frukt för de som brukar vilja ha det med sig.

Torsdag: 3;or träslöjd, ta med ett par tofflor att använda ute i boden.

Tema: Vi kommer att titta på kortfilm om vänskap, utanförskap och mobbning. Vi utgår ifrån filmen för vidare diskussioner i mindre grupper och i helklass.

Fredag: Tema: Vi kommer att titta på kortfilm om vänskap, utanförskap och mobbning. Vi utgår ifrån filmen för vidare diskussioner i mindre grupper och i helklass.

 

Hälsningar Carolina    carolina@ekoskolan.se

_______________

Hej alla i spår 2!

Den här veckan har vi haft en trevlig morgon med Luciatåg och vi har pysslat och ätit tomtegröt. Vi har under fredagen delat med oss mellan spåren vad vi har jobbat med under tema Rymden.

Vilka bra och intressanta arbeten alla gjort.

Vecka 51

Läxor lämnas tisdag 18/12

Matteläxa: Multiplikationskoll på tisdag.

Svenska läsprotokoll.

Månprotokoll, jag vet att det inte är så mycket ifyllt, men utifrån det kan det bli bra diskussioner.

Måndag: Vi jobbar med ”rymdberättelsen”.

Tisdag: idrott och Julbord.

Onsdag: Vi färdigställer olika arbeten och de får ta hem lite arbeten de gjort under terminen.

Torsdag: Avslutning med julberättelse framför brasan och vi dansar.

Skolan slutar 10.00 Bussar: Mot V-Haninge 10.00 och mot Sorunda 10.40

Fredag: Jullov

Skolan börjar igen Tisdagen den 8 Januari kl. 8.00.

 Jag önskar er en God jul och ett Gott slut på året!

        

Vi ses nästa år 2013

Hälsningar Carolina

carolina@ekoskolan.se

 

Snälla kom ihåg att ta med hjälm till skolan. Vi har inga att låna ut.

 

 

 

 

Hej alla i spår 2!

Hej o hå, vilken snövecka vi haft! Nästa vecka blir inte heller som den brukar vara, men då tänker jag inte på snökaos utan på degtillverkning, bakdag och Luciafirande. Trevliga händelser J (det är trevligt med snö också, men inte i så stora mängder på så kort tid).

Idag fredag har vi tittat på en film som handlade om solen, månen och planeterna. Vi har lärt oss om hur det ser ut på månen och lärt oss om hur gravitation fungerar.

Nästa vecka jobbar vi vidare med ”Rymden”.

Vecka 50

Läxor hem onsdag 12/12 lämnas tisdag 18/12

Matteläxa: multiplikationsträning.

Jag kontrollerar om de kan tabellerna som de tränat på 2:orna = 2:an och 3:orna = 5:an och utifrån ”testet” får de en ny att lära sig eller träna mera på den de haft, så att de kan den.

Vi fortsätter att jobba med klockan, så fortsätt att fråga om hur mycket klockan är vid olika tidpunkter.

Svenska läsa och fylla i läsprotokoll.

Måndag: Lingonris och stjärngosse strut med. Kan ni inte hitta lingonris så ta med granris, lite stickigt men det fungerar, skriv namn på påsen.

Vi tränar uppställning inför Lucia och vi kommer att göra pepparkaksdeg på mattelektionen, då vi kommer att jobba med olika måttenheter.

Tisdag: Vi bakar pepparkakor och lussebullar. Ta med förkläde, kavel och formar, märkta och hårsnodd till de som behöver. Genrep. inför Lucia.

Onsdag: Vi har tema på fm. kl. 12 gör vi kransar till tärnorna, stjärngossefras och vi gör fint ute.

Torsdag: Lucia, barnen kommer ombytta kl. 7.15. luciatåget går kl.7.30

Fika finns ute att värma er med, när ni väntar på att Luciatåget ska starta. Vi pysslar och äter risgrynsgröt och skinksmörgås till lunch. Skolan slutar kl. 12.

Fredag: Vi besöker varandra i de olika spåren och tittar på utställning om ”Rymden”.

Om du har med pulka till skolan och vill åka i backarna, så måste du också ha med en hjälm.

Ha det bra!

Hälsningar Carolina

carolina@ekoskolan.se

___________________________________

Hej alla i spår 2!

Vi jobbar just nu med att lära oss om jorden, solen och månen och varför vi har natt/ dag och årstider. De arbetar med ett häfte där de svarar på olika frågor om rymden bl.a. vad solen är. De skriver en fantasiberättelse om en rymdfärd som de ska iväg på och de har gjort en egen stjärnkikare med en stjärnbild som de alltid ser när de tittar i den.

I onsdags skulle vi gå upp till skojskogen och ha utelektioner, men icke då. Vägen vi går dit på var översvämmad, så vi fick vara kvar på skolan där vi jobbade med att mäta, uppskatta och omvandla enheter.

När vi är ute på onsdagar så är vi ute några timmar och nu när kylan har kommit så behöver ditt barn varma kläder, det var flera som frös då vi var ute och det blir då svårt att lära sig om man fryser, så se till att de har kläder efter väder. Extra ombyte i kassen som strumpor och vantar är också bra då det blir blött. Inneskor/tofflor är bra att ha inne.

Nästa vecka är det dags för skridskor på Hanveden och informationslapp om vad som gäller för dagen får alla hem idag. De får också hem en lapp där du fyller i vilka tider som ditt barn kommer att var på fritids under jullovet.

I torsdags hade vi besök av SVT här på skolan som filmade och intervjuade några elever. Programmet, Agenda sänds på söndag den 2/12 på kvällen.

Vecka 49

Läxor hem onsdag 5/12 lämnas tisdag 11/12

Matteläxa: multiplikationsträning, de får hem en stencil där de varje dag ska träna på en tabell. 2:orna ska träna på 2:an och 3:orna på 5:an.

Vi jobbar också med klockan, så det är bra om ni hemma frågar ert barn om hur mycket klockan är vid olika tillfällen t.ex. när ni äter middag, läggdags m.m.

Svenska läsa och fylla i läsprotokoll.

Hoppas månen visar sig lite mer under veckan, så det blir lite ifyllda månar på observationsprotokollet.

Måndag: efter schema

Tisdag: idrott och vi tränar på hur vi ska stå/ gå under luciatåget.

Onsdag: Skridskor se infolapp

Torsdag: alla tränar på Luciasångerna tillsammans.

Fredag: efter schema

Datum att komma ihåg!

Måndag 10/12 Ta med lingonris ni som ska vara tärnor och stjärngossestrut de som ska göra fras. Tänk på att gå ut och plocka innan det blir för mycket snö.

11/12 hela skolan bakar, ta med förkläde, kavel, pepparkaksformar(märkta) och hårsnodd till de som behöver.

Onsdag 12/12 vi tillverkar lingonkransar, fras till strut och vi gör fint ute.

13/12 Lucia ute kl.7.30  barnen kommer ombytta kl. 7.15

18/12 julbord med Jannes goda mat och julgodis.

20/12 Avslutning med julsaga framför öppna spisen och vi dansar. Jullov!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej alla i spår 2!

Redan slutet av november och julen närmar sig med stormsteg, det är en hel del som händer under december månad utöver det vanliga schemat. Idag fredag har ytterligare några redovisat om sitt djur och de var jätte duktiga. Katja har berättat om sin resa som hon vart på i Thailand och Burma. Hon visade snäckor, vackra bilder och hon bjöd på smakprov på godis därifrån. Mycket spännande att få se bilder därifrån.

Vi har en hel del traditioner här på Västra Ekoskolan, så idag har eleverna fått med sig hem ett Julbrev med datum för de olika aktiviteterna.

Den 5 december åker vi till Hanveden för att åka skridskor.

Vecka 48

Måndag: Efter Schema

Tisdag: Idrott och läxor lämnas in.

Onsdag: Utelektioner i skojskogen. Rektor Anna-Karin är med i klassen under dagen.

Läxor hem:

Matteläxa 11 och läsprotokoll.

Glöm inte att titta på månens olika faser och att rita in hur stor del som syns i observationsschemat, under veckorna 47-50.

Torsdag: Tema ”Rymden” alla behöver ha med sig en tom toa- eller hushållsrulle då vi ska göra en stjärnkikare. Engelska 3:or

Fredag: Göra klart veckans mål och utvärdering av veckan. Några kommer att redovisa om sitt djur.

Ha det bra!

Carolina

 carolina@ekoskolan.se

______________

 

Hej alla i spår 2!

Idag fredag har några redovisat om ”sitt” djur och de var jätte duktiga. Lyssnarna var också duktiga på att lyssna och ställa frågor.

Vecka 47

Måndag: Efter Schema

Tisdag: Idrott och läxor lämnas in. Obs skola och fritids stänger 16 personalmöte.

Onsdag: Utelektion på eftermiddagen. Läxor hem:

Matteläxa 10 och läsprotokoll.

Vi kommer att följa månens olika faser under några veckor, som alla börjar fylla ifrån i morgon torsdag, men får hem ett månschema redan idag. De ska under veckorna 47-50 rita in månens olika faser och även skriva in dag och datum.

Torsdag: Tema ”Rymden” , engelska 3:or

Fredag: Göra klart veckans mål och utvärdering av veckan. Några kommer att redovisa om sitt djur.

Ha det bra!

Carolina

 carolina@ekoskolan.se

_________________________________

Hej alla i spår 2!

Nu är vi nästan klara med temat forntid och faktatexterna om något eget valt djur. De kommer under nästa vecka starta redovisning av sitt djur för klassen. Det kommer att bli jätte roligt att få lära sig om olika djur. Förra veckan blev det lite missförstånd angående 3:ornas engelskaläxa, då det inte blev någon. Jag ska lyssna ordentligt vad läxan kommer att vara, så ni får information om den på onsdag.

Klassfest fredag den 16/11 18:00-19.45

OBS! Barnen måste hämtas senast 19.45 för Lukas som städar våra lokaler måste börja städa då.

Vecka 46

Måndag: Efter Schema, 2:or arbetar med Animals and Pets på engelskan.

Tisdag: Idrott och läxor lämnas

Onsdag: Utelektion på eftermiddagen. Matteläxa 9 läsprotokoll 3:ornas Engelska hör jag av mig om per mail.

Torsdag: tema start ”Rymden” och alla slutar kl. 12

Fredag: Göra klart veckans mål och utvärdering av veckan. Några redovisar om sitt djur.

Ha det bra!

Carolina

 carolina@ekoskolan.se

_____________________________________________________

Hej alla!

Tungelstavandringen vi var på i onsdags var trots lite regn, en helt underbart trevlig och lärorik dag. Vi har lärt oss massor om hur det har sett ut i Tungelsta förr i tiden. Alla har idag, torsdag fått skriva om dagen och det märks i deras texter att de också tyckte dagen var bra. De har alla lärt sig något nytt.

Förra veckan fick alla med sig hem utvecklingssamtalstid med blankett att fylla i att den tid ni fått fungerar och en lapp som ska fyllas i till fritids om vilka tider ditt barn ska vara där under höstlovet. Har du inte lämnat den? Gör det så fort det är möjligt! Tack!

Vecka 43

Idag torsdag fick 3:orna några engelskaglosor med sig hem som läxa, till nästa vecka. Träna så att de kan uttala och skriva orden.

Tisdag 23/10 matteläxa 7 lämnas och läsprotokollet visas för mig.

Inga läxor hem vecka 43

Höstlov vecka 44

Besöka biblioteket onsdag den 7 november

Vecka 45 startar vi utvecklingssamtalen. Ni kommer innan samtalet att få hem en utvärdering som ditt barn har gjort här i skolan om vad de tycker i de olika ämnena och hur de har det på skolan och på fritids. Titta igenom den tillsammans med ert barn, innan ni kommer på samtal. Tack!

Ha det bra!

Hälsningar Carolina

Skolan: 500371 74

carolina@ekoskolan.se

________________________

Hej alla!

I onsdags var vi på biblioteket och lånade lite nya böcker till alla bokslukare i klassen. De verkligen slukar böcker.

Nu på onsdag den 17/10 ska vi på Tungelstavandring med Gudrun. -Matsäck!

Vi tar oss från skolan med buss till Tungelsta och vi kommer där, med hjälp av Gudrun få lite historia om de byggnader vi går förbi. Vi kommer också att besöka torkladan där det finns ett litet museum. Vi äter vår medhavda matsäck som förutom lunch bör innehålla en vattenflaska och en liten fika/frukt. Vi promenerar mot Skogs Ekeby för att bl.a. titta på runstenen som finns där. Vi tar sedan bussen från hållplatsen som ligger efter Södertäljevägen och vi är åter på skolan med bussen som är vid skolan ca.13.50. Tänk på att vi är ute nästan hela dagen, så en mössa och ett par vantar är bra den här dagen. Vi hoppas på en dag utan regn!

Alla får med sig hem utvecklingssamtalstider med blankett att fylla i att ni sett den och en lapp som ska fyllas i till fritids om vilka tider ditt barn ska vara där. Skicka med till skolan så snart ni kan. Tack!

Vecka 42

Tisdag 16/10 matteläxa 6 lämnas, veckans ord och läsprotokoll.

Torsdag 18/10 veckans läxor hem OBS! Endast matteläxa och läsa.

Matteläxan är läxa 7 i läxboken.

Svenska läsa och fylla i läsprotokoll.

Klassfest fredag den 16/11. Har pratat med Joels mamma Linda som kan hålla i den och hon får hjälp av Izas mamma Reneé och Emmas mamma Karita under kvällen. Eleverna kommer att få planera ett program för kvällen i skolan och önskemål om vad som ska förtäras.                                                                                                                     Jag återkommer med mer info. längre fram.

Ha det bra!

Hälsningar Carolina

Skolan: 500371 74

carolina@ekoskolan.se

 

____________________________________________________

Hej alla i spår 2!

På måndag den 8/10 är jag ledig för studier, så Annika S. är i klassen fram till lunch och Gudrun har 2:orna efter lunch.

På tisdag har vi terminens första storsamling då hela skolan samlas. Vi kommer att ta upp och prata om sådant som gäller oss alla på skolan.

På onsdag 10/10 är det dags för Biblioteket efter lunch. Vi är tillbaka på skolan med 14- bussen. Elisabeth åker med oss. 

I onsdags hade vi våra utelektioner på skolgården då barnen fick arbeta två och två. De fick bygga ett fantasidjur med hjälp av olika naturföremål och de fantiserade ihop en kort berättelse om var djuret bor, heter och vad det äter. De fick sedan berätta för varandra. Väldigt roliga djur och berättelser blev det. 

Vecka 41

Läxor hem på onsdagar lämnas till mig tisdagar.

Tisdag 9/10 matteläxa 5 lämnas, veckans ord och läsprotokoll.

Onsdag 10/10 veckans läxor hem.

Matteläxan är läxa 6 i läxboken.

Svenska läsa och fylla i läsprotokoll.

Veckans ord 4 stava orden och skriva en mening till varje ord.

Kontrollera att det är stor bokstav i början på meningen och att punkt är utsatt. 

Datum att komma ihåg!

Onsdag 17/10 Tungelstavandring med Gudrun. Alla behöver ta med matsäck den här dagen. 

Ha det bra!

Hälsningar Carolina

Skolan: 500371 74

carolina@ekoskolan.seHej alla i spår 2!
_____________________________________________________________________________

I torsdags fick år 3 träffa sin nya engelskalärare Sebastian. Han kommer också att ha musik med hela klassen på tisdagar. Vi hälsar honom varmt välkommen till skolan.

Vi har tillsammans i klassen gått igenom om vad och hur vi kommer att arbeta under temat ”Hembygden” och vilka mål de ska uppnå under arbetet. Vi diskuterade också hur de skulle redovisa sina arbeten och det här var de förslag som föreslogs spela teater, göra ett collage eller en bok/ häfte. Det kan alltså komma att se olika ut för hur de väljer att göra i klassen.

Vi avslutade veckan med att titta på en film SeanAfrica, som genom röstning fick flest röster av de filmer de gett som förslag på att de ville se. De mumsade också på lite glass som jag hade med för att de jobbar så himla bra och hinner med sina mål under veckorna.

Vecka 40

Läxor hem på onsdagar lämnas till mig tisdagar.

Tisdag 2/10 matteläxa 4 lämnas, veckans ord och läsprotokoll.

Onsdag 3/10 veckans läxor hem.

Matteläxan är läxa 5 i läxboken.

Svenska läsa och fylla i läsprotokoll.

Veckans ord 3 stava orden och skriva en mening till varje ord.

Kontrollera att det är stor bokstav i början på meningen och att punkt är utsatt.

Datum att komma ihåg!

Onsdag 10/10 Bibliotek efter lunch, tillbaka på skolan med 14- bussen. Elisabeth åker med oss.

Onsdag 17/10 Tungelstavandring med Gudrun. Alla behöver ta med matsäck den här dagen. 

Ha det bra!

Hälsningar Carolina

Skolan: 500371 74

carolina@ekoskolan.se

____________________________________

Hej alla i spår 2!

Den här veckan har vi startat upp tema: Hembygden, genom att titta på film som, visade lite om hur man kan hitta och se spår i naturen från både istiden och från järnåldern. Vi kommer under det temat att blicka tillbaka till istiden fram till idag genom att själva leka detektiver och leta spår från forntiden runtom där vi själva rör oss  i Tungelsta och Haninge.

Det kommer att bli kortare resor på ett par timmar till olika platser i Tungelsta och en heldag till Haninge under den här perioden som är mellan v.38- 43.

Vecka 39

Läxor hem på onsdagar lämnas till mig tisdagar.

Tisdag 25/9 matteläxa 3 lämnas, veckans ord och läsprotokoll.

Onsdag 26/9 veckans läxor hem.

Matteläxan är läxa 4 i läxboken.

Svenska läsa och fylla i läsprotokoll.

Veckans ord 2 stava orden och skriva en mening till varje ord.

Kontrollera att det är stor bokstav i början på meningen och att punkt är utsatt, då meningen är slut. 

Ha det bra!

Hälsningar Carolina

Skolan: 500371 74

carolina@ekoskolan.se

__________________________________________

Hej alla i spår 2!

Skoljoggen i onsdags blev jätte lyckad. Vi hade fint väder och alla elever gjorde sitt yttersta på alla stationerna. Bra jobbat
Tack till Linda och Reneé som var med och hjälpte till!

Idag torsdag var vi äntligen på biblioteket i Västerhaninge där bibliotekarien presenterade några böcker för oss. Klassen har verkligen längtat efter att få låna böcker, för att kunna koppla av en stund med lite egen läsning.

Vecka 38

Läxor hem på onsdagar lämnas till mig tisdagar.

Den här veckan fick de hem läxorna på tisdagen p.g.a. att vi var på Hanveden under onsdagen.

Några hade gjort både läxa 1 och 2, så de fick inte hem läxboken under den här veckan. Läsprotokollet var det några som inte hade med sig, så tänk på att den också ska med varje vecka.

Matteläxan är läxa 3 i läxboken.

Svenska läsa och fylla i läsprotokoll.

Veckans ord, stava orden och skriva en mening till varje ord. 

På tisdag 18/9 är det Skolfotografering!

Arbetskväll torsdag 20/9 16-20 

Ha det bra!

Hälsningar Carolina

Skolan: 500371 74

carolina@ekoskolan.se

 

Hej alla i spår 2!

Oj vad veckan har gått fort. I onsdags var vi uppe i skojskogen och hade en samlarövning och vi plockade lite svamp som vi använde under torsdagen för att lära oss vad de olika delarna på svampen heter.Några hittade lite ätbara höstkantareller också.

Skoljoggen onsdag 12/9 på Hanveden matsäck 7.45-14 ca.
Viktigt att du fyller i och skickar tillbaka hur ditt barn tar sig till och från skolan den här dagen! Se separat info!

På torsdag 13/9 är klassen inbjuden till biblioteket i Västerhaninge där bibliotekarien presenterar några böcker för oss. Ni som inte har bibliotekskortet i skolan måste ha det med er den här dagen. Vi kommer att låna böcker för att ha till tystläsning. Är det någon som inte får låna med sig böcker hem? Gör en notering i elevdagboken om det, så jag får den informationen.

Vecka 37

Läxor hem på onsdagar lämnas till mig tisdagar.

Matteläxan är läxa 2 i läxboken.

Svenska läsa och fylla i läsprotokoll.

Datum att komma ihåg!

Skolfotografering tisdag 18/9

Ha det bra!
Hälsningar Carolina
carolina@ekoskolan.se

_____________________________

Hej alla i spår 2!

Under vår andra vecka tillsammans har vi kommit igång med de flesta ämnena vi har på schemat och alla i klassen visar stor arbetsglädje.

I onsdags då vi hade föräldramöte förde Lucas pappa Jonas anteckningar, så att även ni som inte hade möjlighet att vara med får ta del av vad som sades. Tack, Jonas!

En önskan om att få veckobrevet per mail fanns, så jag gör en sändlista och skickar det på mail till alla, ni som vill ha i pappersform får hem det. Skickar även anteckningarna från mötet per mail, när det är renskrivet.

Idag, torsdag på Rudan hade vi tillsammans med spår 3 en jätte bra dag. Joels mamma Linda var med och grillade vår korv till lunch och hon körde också upp det material vi behövde där för våra lekar. Tack för hjälpen Linda!

Förutom ombyteskläder i en bra stabil kasse så är ett par inneskor/ tofflor bra. År 3 som har slöjd behöver ha det på fötterna ute i slöjdboden.

Nytt på skolan är att man kan köpa en frukt av Janne för 5kr, om man någon dag har glömt att ta med sig och är sugen. Listor kommer att finnas som man kan skriva upp sig på närman tagit en frukt.

Vecka 36 nytt schema hem, ändring sluttid för år 2

Vi startar den här veckan med läxor som jag skickar hem på onsdagar och vill ha tillbaka senast tisdagen veckan efter.

Det kommer att vara en matteläxa och en läxa i svenska.

Svenskaläxan nu i början av terminen blir att läsa hemma och att dokumentera det de läser i ett läsprotokoll, som de får hem av mig.

Matteläxan är läxa 1 i läxboken.

Datum att komma ihåg!

Skoljoggen onsdag 12/9 på Hanveden matsäck och vi åker med 8-bussen, mer info kommer. Ni som kan får gärna lämna där på morgonen kl. 8:30 ca.

Skolfotografering tisdag 18/9

Ha det bra!

Hälsningar Carolina

carolina@ekoskolan.se
___________________________________________

Hej alla i spår 2!

Under  veckan som gått har vi lekt mycket och gjort olika övningar tillsammans, för att lära känna varandra bättre och det har vi gjort.  Förutom att vi lekt så har vi också pratat mycket. De har berättat om sig själva och vad de tycker om för lekar m.m. De har också tillsammans kommit fram till vad och hur vi ska vara mot varandra, för att vi tillsammans ska må bra. De har väldigt bra och kloka åsikter om hur de vill att det ska vara i klassen.
Det här är några saker vi ska tänka på:
lyssna på varandra genom att bl.a. vänta på sin tur,
att bara säga bra saker till varandra och
att vi använder snälla ord m.m.

Vecka 35

Nästa vecka kommer vi att följa schemat och ha lektioner i alla ämnen.

Det kommer inte att bli några läxor under nästa vecka, utan det startar vi med vecka 36.

Onsdag 29 augusti, föräldramöte

Mötet börjar 18:30 och det finns fika från kl. 18. Välkomna!

Rudan Torsdag 30 augusti

Vi åker tillsammans med Elisabeth och spår 3 till Rudan för att avsluta vårt tema vänskap.

Vi börjar i skolan som vanligt kl. 8 och är tillbaka på skolan med buss 848 kl. 13:50ca.

Vi grillar korv som vi tar med från skolan, men dryck är bra om alla kan ta med sig t.ex. saft eller festis, och en frukt. En vattenflaska är bra att ha med sig och kläder efter väder.

Är det någon förälder som har möjlighet att åka med? Kontakta mig eller skriv i ditt barns Elevdagbok, som de får hem fredagen den 24/8.

Vill du att ditt barn ska gå av efter vägen då varit på Rudan, så måste du skriva och godkänna det i ert barns elevdagbok, som alltid ska finnas i väskan.

 

Tveka inte att höra av er om ni undrar eller vill meddela mig något.

Jag finns på skolans telefon 50037174 eller så kan ni maila till carolina@ekoskolan.se

 

Vi ses på föräldramötet!

Hälsningar Carolina

_____________________________

Hej alla föräldrar och barn!

Välkomna till ett nytt läsår!
Hoppas att ni har haft ett bra och roligt sommarlov!

Under de första två veckorna har vi tema ”Vänskap” då  kommer vi att jobba ihop oss som klass och lära känna varandra.

Vi arbetar under den första veckan inte efter schema dvs. vi håller start och sluttider, men vi kommer inte att komma igång med alla ämnen under första veckan.

Lite datum att skriva in i almanackan

Onsdag den 29 augusti föräldramöte 18:30- 19:30 ca.

Fika finns att få från kl. 18.

Vi har först ett gemensamt möte 18:30 då alla skolans föräldrar deltar.
Efter det har spår 2 och spår 3 möte i resp. klassrum för information. Spår 1 har sitt möte kl 17:30.

Välkommen!

Torsdag 30 augusti åker spår 2 och spår 3 till Rudan.

Vi kommer tillsammans med Elisabeth att ha en gemensam dag med olika gemenskapsövningar.

Vi kommer att grilla korv som skolan står för, men en dryck (ej kolsyrad läsk) vill vi att barnen själva tar med. En vattenflaska tillsammans med mellisfika och frukt är bra att ha med.

Vi startar i skolan som vanligt kl. 8 och åker gemensamt till Rudan.

Åter till skolan ca 13:50.

Onsdag 12 september skoljoggen och friidrottsdag på Hanveden spår 2 och spår 3

Samling vid Hanveden 8:30 för de som har möjlighet. Ni andra kommer till skolan senast 7:40 då vi kommer att åka med bussen som är vid skolan ca.7:50.

Den här dagen behöver alla ha med sig matsäck!

Mer information kommer.

Kuvertet med blanketter som ditt barn fått med sig hem, önskar vi åter så snart det är möjligt.

Hälsningar

Carolina