Veckobrev spår 1

Här i spår 1 hittar du förskoleklassen och årskurs ett.
Lärare Helena Ekholm och Lisa Andersson.

Veckobrev v. 37

Hej,

Den här veckan har varit en författarvecka, med det menas att vi har haft ett tema som i detta fall har varit författare. Vi valde att rikta in oss på en speciell författare, nämligen H.C. Andersen. Vi har läst sagor som ”Kejsarens nya kläder”, ”Prinsessan på ärten”, ”Tummelisa” m.fl. Vi har ritat till sagorna, tittat på en kort tecknad film av ”Kejsarens nya kläder”, ettorna har börjat att skriva en saga tillsammans. Allt arbete kommer att ställas ut under tisdagen i ”Caféet” inne på skolan, gå gärna in och titta tillsammans med ditt barn när du hämtar (det kommer att finnas kvar hela veckan ut).

Skoljoggen och friidrottsdagen var en höjdare, vi i spår 1 passade på att ha lite stafett och kast med liten boll. Vi vill passa på att tacka för bidragen till springslanten som i år kommer att tillfalla ”Clowner utan gränser”.

Förstisarna har haft sitt första hemliga uppdrag, den här gången handlade det om bokstaven L. Därför blev det urtjusiga larver som tillverkades. På ettornas engelska lyssnade vi på sagan ”The Ugly Duckling” och övade på djur på engelska.
h 37larv h37

Vi har pratat om vikten av att tänka på vad man säger till sina klasskompisar och medmänniskor, att ord kan såra och faktiskt göra någon ledsen även om det kanske inte är tanken. Det blev en fin och bra diskussion.

Läxa i engelska för ettorna till torsdag.

Nästa vecka:

Måndag: Helena är på kurs, Linus får förmånen att vara med era barn tillsammans med Lisa. Aktivitetskväll kl. 16.30-19.30. Mer information finns på skolan hemsida.

Tisdag: Brandövning

Fredag: Fotografering

Trevlig helg / Lisa och Helena

_____________________-

Veckobrev v. 36

Hej,

Om det är så att man inte har fått veckobrevet så ber jag er att titta i er skräppost, det är några som har hittat veckobrevet där konstigt nog.

I torsdags tog vi en promenad till skojskogen, när vi väl kom fram så var det riktigt mysigt och när det var dags att gå tillbaka till skolan så var det många som ville stanna längre. Det blev kojbygge, teknik på hög nivå och givetvis en hel del lek.
helenahelena1helena2

 

Förstisarna har arbetat med siffror och alfabetet, ettorna har arbetat med taluppfattning på matematiken och börjat i sina nya svenskaböcker. Vi har också kikat på ett avsnitt av ”Livet i bokstavslandet”.

Ettorna har fått sin första läxa, de ska öva på att skriva snygga siffror. Läxan finns i samma bok som veckologgen, den måste vara tillbaka senast på torsdag.

På måndagen den 18/9 är det aktivitetskväll, vi ses för att fixa till skolan och skolgården.

Nästa vecka:

Onsdag: Skoljogg, vi åker till Hanveden för skoljogg och friidrott. Matsäck medtages, önskas matsäck från skolan lämnar man en namnmärkt matlåda till Janne senast på tisdag. Vi åker kl. 8.45 från skolan och är åter kl. 12.40. I samband med skoljoggen samlas en frivillig springslant in bland deltagande elever, skolpersonal, föräldrar och andra som engageras i insamlingen.

Trevlig helg!

/ Lisa och Helena

___________-

Veckobrev v. 35

Hej,

Ännu en skolvecka har passerat, jag kan tänka mig att det var en hel del trötta barn ni fick med er hem i torsdags. Det var ett gäng tappra barn som gick några kilometer längst sjön Muskan i regnvädret. Alla hade kläder efter väder, toppen!

Vi startar varje dag med en samling, då går vi igenom vad vi ska göra under dagen, dagens värd presenterar dag, datum, månad, år och vilka som har namnsdag.

Vi övar på att gå i vår brandtrappa varje dag just nu, detta för att barnen ska känna sig trygga att gå ner för trappan om brandlarmet skulle starta. I måndags hade vi idrott och då lekte vi ”katten och musen” och banankull.

På måndagen hade vi också storsamling, det innebär att alla barn på skolan samlas. Vi delade in barnen i så kallade ”bikupor”, det är mindre grupper med barn från alla klasser. Alla ”bikupor” träffades och presenterade sig för varandra, de fick sen komma överens om ett gruppnamn. På fredagen fortsatte arbetet i dessa ”bikupor”, då skulle de börja fundera på en egen flagga som representerar deras grupp. Målet med dessa grupper är att skapa gemenskap på skolan oavsett i vilken klass man går.

I veckan har vi haft klassråd, diskussioner om olika leksaker och annat vi kan skaffa till skolan tog fart. På skolan har vi tidigare haft leksaksdagar några gånger per läsår, då får barnen ta med sig någon leksak som de inte är allt för rädda om till skolan. Andra dagar lämnar vi leksakerna hemma.

Idag har barnen fått med sig veckologgböcker hem, läs igenom och skicka tillbaka till skolan så snart ni kan. Vi skriver i dessa böcker igen på fredag.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Torsdag: Vi går till skogen på förmiddagen.

Trevlig helg!

/ Lisa och Helena

Veckobrev v. 34

Hej,

nu har den första skolveckan gått och för mig känns det som att jag (Helena) har börjat lära känna era barn riktigt bra. De två första veckorna i skolan brukar vi kalla för vänskapsveckor, dessa handlar i vårt fall mest om att lära känna varandra och att alla ska känna sig trygga.

Vi har haft samtal om hur vi vill ha det i klassrummet, det har kommit fram en hel del kloka tankar t.ex. att vi ska lyssna på den som pratar, att vi ska vara snälla mot varandra och att vi ska vara rädda om våra saker. Vi har självklart lekt en del, både fria och styrda lekar, detta för att vi ska ha roligt tillsammans, för att lära känna varandra och veta vad alla heter. Vi har också läst delar ur en bok som heter ”Vilda säger nej!”, det är en bok som ska ge barn kunskap om integritet och rätten till sin egen kropp. Detta är ett sätt att lyfta delar ur skolans likabehandlingsplan.

Eftersom vi hade ett födelsedagsbarn den här veckan så har vi snabbat oss på att göra födelsedagskort, vi har även gjort namnskyltar till lådor och bänkar. Ettorna har klätt sina bänkar invändigt med fint papper. Men eftersom det finns några ivriga barn i gruppen som gärna vill jobba med matematik och svenska så har ettorna också provat på lite problemlösning och arbetat lite grann i svenska (man vill ju inte göra barnen besvikna).

På torsdagen fick vi finbesök utav våra fantastiska årskurs sexor, de pratade om skolans trivselregler och berättade också om varför de tycker att det är bra att gå på Västra Ekoskolan. Vi åt sedan lunch tillsammans ute, det var så mysigt.

Idag har jag skickat med de papper som delades ut på föräldramötet i måndags till de som inte kunde närvara, jag har även skickat med papper om vår problemlösningsmetod, CPS, som det informerades om på föräldramötet.

Den här veckan har barnen inte skrivit någon veckologg, vi startar med det nästa vecka. De har däremot ritat och skrivit om sin första vecka i skolan, detta sätts upp på väggen på måndag.

Nästa vecka:

Enligt schemat, utom på torsdag då vi ha friluftsdag, vi åker till Muskan i Ösmo för att promenera. Ta med egen matsäck och dryck, lämpliga skor eller möjligtvis stövlar. Om matsäck önskas från skolan går det bra att lämna in en märkt matlåda till Janne senast på onsdag. Vi är åter på skolan kl. 14.00.

Trevlig helg!

/ Linus och Helena

 

______________________________________

rt-vecka och detta blir terminens sista veckobrev. Den här veckans utflykt bar av till Eskilsparken. Vi hade en kul dag med mycket klättra, gunga och snurra. Vi klarade oss till och med utan regn. Under fredagen odlade vi dill, lök, sockerärtor samt gurka.

Nästa vecka blir sista skolveckan då vi avslutar det sista och tar hem det som ska hem. På onsdag kommer jag att bjuda på glass under fm och vi kommer att mysa och lyssna på musik. Skoldagen slutar efter lunch och skolavslutningen startar vid 16:00. De barn som inte har fritids åker alltså hem i mellan. Under skolavslutningen så sjunger barnen in sommaren och sedan träffas barnen och jag i klassrummet för att önska varandra en skön sommar. Vi hoppas på att kunna fika utomhus med medhavda picknickkorgar där efter.

Obs: Var snälla och töm krokar när ni tar sommarlov.
s123f23tre

f23tvas123tva

s123tres123fyra

s123femf23sex
Tack för ett gott samarbete och för ett fantastiskt läsår tillsammans med era barn. Jag är så stolt över dem allihop.
f hjärta23

En riktigt skön sommar önskar Emilia.

u22Veckobrev vecka 22 Årskurs 1-2

Hej! Den här veckan startade vi upp med bokprat. Alla barn fick tipsa om varsin bok.

Under tisdagen testade jag alla elever i årskurs 2 i engelska, en i taget muntligt. 2:orna fick också se sina engelsk-filmer som de spelat in.

När onsdagen kom så körde vi det sista klassrådet inför skolavslutningen och därefter skolråd. Den här veckan bestämdes det tillsammans med barnen att Djur och natur blir vårt nya område i Grön Flagg till nästa läsår. Därmed avslutar vi vårt arbete med kemikalier nästa vecka. Barnen har fått utvärdera vårt kemikaliearbete och jag tar med mig både det positiva och negativa inför kommande arbete i Grön Flagg. Onsdagen var också Linus i klassen och arbetade tillsammans med årskurs 1 i SV, en lugn och skön stund i liten grupp där barnen kämpade på med skrivträning. Jag hade den andra halvan av gruppen och vi körde högläsning i grupp. Onsdagen läste jag dessutom extra länge för de elever som ville, och enbart läskiga sagor enligt barnens önskemål.

Vi gick till skogen under torsdagen och det blev vår sista skogsutflykt då vi åker till Eskilsparken i Haninge nästa vecka. Matsäck med eller tom matlåda till köket senast onsdagen. Vi är åter på skolan med 14-bussen.

Fredagen avslutade vi med att få in papper i pärmarna, städa korgar samt att arbeta klart inför helgen.

 

Läxfri vecka.

 

Trevlig helg önskar Emilia.

Veckobrev vecka 21 Åk 1-2

Nu återstår inte många skoldagar och den här veckan har barnen varit med Linus och Lycille då jag varit sjuk. Eleverna har arbetat i sina arbetsböcker och under onsdagen var de iväg till Rudan.

Då inga barn är anmälda inför klämdagen på fredag så håller fritids stängt denna dag.

Hoppas att ni alla får en mysig långhelg!
solliten

Läxan som var till tisdag (se förra veckans v-brev) är uppskjuten till måndag.

Obs, lite info i förväg: 14 juni åker alla barn som inte har fritids hem efter lunch och återkommer till skolavslutningen som börjar klockan 16.

Trevlig helg önskar Emilia.

u20

Veckobrev vecka 20 Årskurs 1-2

Hej! Den här veckan har vi haft hälsovecka då vi rört på oss lite extra och pratat om vad kroppen behöver för att må bra, både gällande kroppen och knoppen. Torsdagen gick vi till skogs och passade på att arbeta lite med längd. Uppgiften var att två och två försöka att mäta ut 5 meter (utan hjälpmedel). Man skulle dessutom jobba med en kompis man annars inte brukar leka med. Sedan fick eleverna linjaler på en meter utav mig och tillsammans skulle de checka av hur nära 5 meter de kommit. Vi hann med lite fri lek också. Veckan avslutades med en härlig gemensam hälsofrukost.

Den här veckan har vi övat på att gå ut genom vårt brandfönster, eleverna var toppen och fixade det galant!

Gudrun (speciallärare) har läs-testat alla eleverna i början av veckan!

Tack till er föräldrar som var med på aktivitetskvällen i måndags! Under tisdagen så fortsatte vi att sköta om skolan och skolgården, och skolans alla elever har hjälpts åt att städa fritidsboden, göra snyggt på gården samt måla fina skyltar som placerats runt om på skolområdet.

 

Nästa vecka:
Månd – 16-dag.
Ons – då åker hela skolan till Rudan. Matsäck med eller matlåda till köket senast tisdag för att få mat från köket.

Sedan är skolveckan slut då det är röd dag på torsdag.

 

Önskar att ni skickar med en vattenflaska till ert barn då köket får så otroligt mycket disk under varma dagar!

 

Veckans läxa: Obs: inlämning redan på tisdag (då vi ska ha bokprat i klassen). Tanken är att vi ska inspirera och tipsa varandra. Skriv ner titel på en bok som ni tycker om (någon som ni själva läst eller som en vuxen har läst för er). Skriv också ner varför ni gillar boken, är det kanske så att boken är spännande? Rolig?

 

Trevlig helg önskar Emilia.

u

Veckobrev vecka 19 Årskurs 1-2

Hej! Den här veckan har vi haft klassråd samt skolråd. Nu är det beslutat att vår nya lekstuga kommer att heta ”Söder”. Den här veckan har åk 2 blivit klara med sina pjäser på engelska! Vi har också i helklass presenterat människokroppen vi skapat tillsammans samt de faktatexter vi skrivit om människokroppen, för rektor, förskoleklass och spår 3. Så duktiga och modiga! Under torsdagen så stannade förskoleklassen kvar på skolan för att umgås med blivande förskoleklassbarnen. Eftersom de annars brukar gå på utflykt med oss så fick vi denna vecka gå utan dem. Vi drog till skogs och hade en mysig dag. Vi plockade med oss bajs ifrån hare och älg samt ett kläckt fågelägg till skolan som jag tänkte att vi skulle kika på nästa vecka.

Obs! Nästa vecka har vi hälsovecka med extra rörelse med mera. På fredagen (19/5) kommer vi att avsluta veckan med hälsofrukost, alla barn tar då med något som vi ställer fram på det härliga långbordet. Viktigt att inga nötter slinker med! Viktigt också att tänka på att skicka med något som inte innehåller så mycket socker.

Nästa vecka den 15/5 (månd) så är det vår trevliga aktivitetskväll. Vi hoppas att så många föräldrar som möjligt kan dyka upp eftersom det fina resultatet är för barnens trevnad på skolan och skolgården. Start 16:30.

Fredag (19/5) är sista dagen att lämna in semesterlappar och klämdagslappar!

Läxfri vecka.

Gå gärna in och läs rektorsbrevet på Ekoskolans hemsida: http://ekoskolan.se/rektorsbrev
manman1man2

Trevlig helg önskar Emilia.

u18

Veckobrev vecka 18 årskurs 1-2

Hej! Den här veckan blev också den en 4-dagars vecka. Vi har haft fint väder och försökt att vara ute så mycket som möjligt. En dag tog vi med oss matematikböckerna ut och en annan dag körde vi ett matematikuppdrag utomhus där eleverna fick arbeta två och två. Torsdagen gick vi till skogen, och Trulle (vårt skogstroll) hälsade på. Vi har också haft genomgång i måttenheterna m, dm, cm och hur dessa förhåller sig till varandra.

Den här veckan har jag testat eleverna i rättstavning. Eleverna har också fått skriva klart sina arbetsbeskrivningar i NO där de har jobbat i grupp, och torsdagen efter lunch så fick jag höra hur de hade tänkt i gruppen, hur de skulle samarbeta, vem som skulle göra vad och vilket material de önskade använda. Därefter satte vi igång att bygga vår människokropp och när vi bröt för mellis så hade vi lyckats tillverka de flesta organen. Det kommer att bli så häftigt när det är klart!

I Engelska så har vi påbörjat ett nytt projekt. Det kommer att bli teater av kända barnsagor, egenskrivna sagor och sagor som kommer att läsas upp till kortare tecknade sagoklipp som jag har plockat bort ljudet ifrån. Barnen har fått välja det som passar dem. Teatergrupperna har hunnit fundera på klädsel, köra igenom och justerat sina manus redan, och de är helt otroligt duktiga! De andra grupperna är i startsträckan med att översätta texter samt att fundera över vad de vill skriva och det ska bli spännande att lyssna på dem nästa vecka när de kommit igång. Tanken är att spela in de grupper som vill med iPad och spara det på klassens USB-sticka där jag sparar allt vi har gjort de senaste åren. Kul att ta fram och titta på i klassen framöver!

Läxa: Saknar förra veckans läxa ifrån ett par stycken!

Den här veckans läxa är att läsa högt för en vuxen.

Trevlig helg önskar Emilia.

Veckobrev vecka 17 Årskurs 1-2

Hej! I måndags bjöd barnen på en fantastiskt fin konsert, där pengarna gått till Rädda Barnen. Det blev drygt 4000 kronor. Tack till alla som kom och lyssnade och gav en gåva.

Onsdagen åkte vi iväg till Ösmo, till naturskolan. Vårt spår och spår 2 fick följa med på Däggdjurens sinnen och lyssna på djurläten, lyssna till fakta och känna på olika djurskinn. Det var en mysig runda längst vattnet. Vi fick också träffa levande kackerlackor, skäggagamer, hundar samt en spindel och en orm. Vi åt matsäck ute och lekte ett par lekar innan vi åkte tillbaka till skolan.

Den här veckan har vi repeterat vokalerna i helklass och eleverna har fått arbetsblad där fokus har legat på att leta efter vokaler samt att fundera över lång eller kort vokal. Vi har också repeterat symmetri och symmetrilinjer och haft det som veckans uppdrag till torsdagens utflykt till skogen. Supermysig dag i skogen. Då vi läst om Dagens fågel under ett par veckors tid så passade vi också på att spana lite efter fågelbon och fjädrar innan eleverna fick fri lek.

Vi har pratat om vänskap den här veckan och hur vi är mot varandra. Viktigt att ständigt ha en dialog kring tycker jag. Vi har också haft massage till lugn musik.

Nu har vi sett klart vår serie om människokroppen och den här veckan har eleverna delats in i grupper och fått tilldelat arbetsområden, då det är dags att börja bygga en människokropp. De har då i gruppen fått prata ihop sig och fått skriva ner hur arbetsfördelningen kommer att se ut. Nästa vecka ska vi påbörja själva byggandet. Kroppen kommer att tillverkas i gips och barnen ska tillverka de inre organen.

 

Veckans läxa är att skriva vokalerna snyggt på ett papper och gärna färglägga dem. I ordningen AOUÅ EIYÄÖ. Hör gärna med ert barn hur de gör för att lista ut om en bokstav är en vokal eller en konsonant. Jag har lärt dem att vokaler är de bokstäver som enbart har ett ljud, A låter A. Medan B låter B-E. C låter C-E. Osv.

Trevlig Valborg/ Emilia.
natnatunaturnatursnatursknaturskonaturskolnaturskola

uv17vt17Veckobrev vecka 16 Årskurs 1-2

Hej på er! Den här veckan gick fort då måndagen var en röd dag. I veckan har vi förberett inför kommande måndags vårfest (se medföljande informationsbrev, bifogar den som bilaga). Årsmöte direkt efter vårfesten (18:00).

Vi är ett avsnitt ifrån att ha sett klart vår serie om kroppen och på måndag kommer vi sätta igång att bygga vår egen kropp. Spännande!

Den här veckan har vi pratat om vad en undersökning är, varför de görs och sedan genomfört en skriftlig undersökning i klassen med syfte att ta reda på hur barnen tycker att klassrumsklimatet och tryggheten på skolgården är. Vi undersökte också hur barnen tycker att vuxna löser konflikter och hur bra barnen anser att de själva är på att lösa bråk. Då många av eleverna tyckte att det ibland är svårt att koncentrera sig i klassrummet så har vi pratat om hur vi tillsammans ska göra för att det ska bli lugnare under arbetstimmarna. Eleverna fick komma med förslag och vi har testat dessa förslag och hittat ett par stycken som har fungerat bra för oss. Barnen fick sedan utvärdera med hjälp av tumme-upp, tumme-mellan eller tumme-ned hur de tycker att de själva har varit under arbetstimmarna samt hur arbetsron har varit. Det har varit glädjande besked från eleverna och jag har varit så stolt över deras insats i veckan för att skapa en miljö där vi alla kan må bra och lyckas!

Nästa onsdag (26/4) åker vi till naturskolan i Ösmo, matsäck med eller matlåda till köket för att få mat från skolan senast dagen innan. Vi åker från skolan 7:45 och väntas åter klockan 15:00. Mer information går ut på måndag. vårfest

Läxfri helg.

Önskar er en trevlig helg/ Emilia.

uggelskola

Veckobrev vecka 14, årskurs 1-2

Hej på er! Den här veckan har vi haft matematiktest (huvudräkning på tid). Årskurs 2 har gjort samma test tidigare och fått jämföra sina nya resultat med sina gamla. Syftet är att eleverna ska kunna titta på sina tidigare resultat och se att de har blivit snabbare i huvudräkning. Vi har pratat mycket om att inte mäta sig med andra utan att man ska tävla mot sig själv eftersom man ska bli bra för sin egen skull. För årskurs 1 var testet helt nytt och de var så duktiga!

På onsdagen kom SRV och hälsade på och pratade återvinning med oss och under torsdagen fick vi följa med dit. Vi avslutade torsdagen med att åka till Tungelsta kyrka för påskvandring, mycket mysigt! Vi blev bjudna på lite påskgodis som avslutning och passade på att leka i lekparken utanför.
Fredagen blev leksaksdag, tacobuffé och så invigde vi skolans nya lekstuga tillsammans med de andra barnen.
Klicka här för fina bilder

 

Information från musiklärare Kirsten: Vi jobbar extremt hårt på musiklektionerna med förberedelse av sångerna som handlar om fred, vänskap och kärlek. Konserten är måndag 24.e april kl.17. Eftersom vi ska samla pengar till flyktingbarn, (genom Rädda Barnen) vill vi ha en stor publik, så snälla, berätta för familj och vänner hur fantastiska och duktiga era barn är och i vilket värdigt syfte de sjunger.

Vill påminna om att skolan stänger 16:00 på tis 18/4 (direkt efter påsklovet).

Påsklovsläxa: läsförståelseboken.

Trevlig helg och glad påsk/ Emilia.
v14uVeckobrev vecka 13, årskurs 1-2

Hej! Den här veckan har vi haft en riktig arbetsvecka där vi kämpat med matematik och svenska. Vi har också repeterat klockan och olika texttyper i helklass. Engelskatimmen för årskurs 2 har blivit en riktigt mysig stund på veckan, den här veckan arbetade vi tillsammans i deras arbetsböcker (jag gav instruktioner på engelska och de fick utföra uppgifter i sina böcker). Vi testade även att läsa lite på engelska samt spelade olika spel med varandra.

Veckans avsnitt av ”en cellsam historia” handlade om lymfsystemet. Vi har också pratat om infektioner samt antibiotika, men även om hur livet var för mänskligheten innan det fanns medicin och vaccin samt vad som kan hända om mänskligheten fortsätter att överanvända antibiotika.

Under veckans utedag blev vi kvar på skolan och barnen var med Lisa och Linda medan jag lästestade förskoleklasseleverna.

Vi avslutade veckan med att kika på en bildfilm som en elev klippt ihop ifrån sin semester i Madeira, mysigt! Janne bjöd dessutom på riktigt fin fredagslunch.

Läxfri vecka men önskar att få in läxa ifrån den halva av klassen som inte lämnade in förra veckans läxa! De läxor som kom in förra veckan var otroligt fina! Fint skrivet och fantastiskt målat, mysigt att ha uppsatta i klassrummet.

Inför nästa vecka:

På onsdag kommer SRV till skolan och informerar om återvinning och på torsdag morgon åker vi till Gladö kvarns återvinningsstation. Vi blir hämtade med buss och det är viktigt att barnen är på skolan senast 08:00 eftersom bussen inte kommer att vänta. Senare på torsdag eftermiddag så åker vi till Tungelsta kyrka för att gå på påskvandring, vi är åter på skolan klockan 14:00.

På fredag har vi leksaksdag, jippi J ! Det är en leksak per barn som gäller.

Vill också påminna om att vi stänger klockan 16:00 på tisdag den 18/4 efter påsklovet. Jag vill också be er att se till så att det finns extrakläder efter väder nu när det är lerigt på gården.

Barnen har önskat att ha klassfest och jag tänker att det i så fall skulle behöva vara ett par föräldrar som engagerar sig i detta. Hör av er till mig om ni känner att ni skulle kunna tänka er att styra upp en klassfest för barnen!

Vi har både löss och magsjuka som härjat i spår 1 ett tag nu. Jag har pratat handhygien med klassen men önskar att ni kollar ert barns hår i helgen så att vi kan bli kvitt lössen.

Trevlig helg önskar Emilia.

 

v13gglaVeckobrev vecka 12, åk 1-2

Hej! Den här veckan har vi haft genomgång i avrundning (till närmsta 10-tal), i helklass. Under onsdagslunchen riggade vi upp lite bio i klassrummet och såg på ett avsnitt av vår biologiserie om kroppen medan vi åt lunch, mysigt! Under torsdagen åkte vi iväg till svenska myntkabinettet och spanade in mynt och sedlar från alla möjliga tider. Vi kunde testa att lyfta en kopia av världens tyngsta mynt (ett plåtmynt från 1644). På väg till myntmuseét så passade vi på att spana in statyn av Sankt Göran eftersom han dyker upp som en karaktär (Sankt Göran drakdödaren) i den bokserie vi läser just nu.
v13myntc3v13myntc1

v13myntc4v13myntc2

v13sp1v13sp1bil

Fredagen avslutade vi med biltävling mot spår 2. Eleverna har själva byggt sina bilar av mjölkkartonger, blompinnar och ”däck”. Fredagslunchen blev utomhus, korvgrillning.

Läxa: Skriv och måla om ett vårtecken som vi kan sätta upp i klassrummet.

Trevlig helg önskar Emilia.

 

v12uVeckobrev vecka 11, åk 1-2

Hallåhallå!

Den här veckan har vi pratat om dilemman och eleverna har fått tagit ställning till ett par dilemman. Vi har också pratat om olika texttyper och vad som skiljer dem åt.

Årskurs 2 har arbetat med lägesord på engelskan, jag fick vara försökskanin och var under stolen, ovanpå stolen, bredvid stolen, bakom stolen och framför stolen medan eleverna fick ropa på engelska var jag befann mig. Vi ökade tempot efter ett tag och bröt ihop av skratt tillslut när det blev superstressigt, och jag dessutom blev supertrött. Under torsdagen var vi ute i vårvädret och lekte.

Läxfri helg.

Obs: Nu på måndag (20/3) stänger fritids klockan 16!

Nästa torsdag (23/3) åker vi tillsammans med förskoleklass till Myntmuséet. Matsäck med alternativt lämna en tom matlåda till Janne senast tis. Vi är åter på skolan klockan 14:00.

Då vi har barn på skolan som är infektionskänsliga så vill vi påminna om att ringa till skolan och informera oss när någon i er familj är magsjuka så att vi har koll på det. Vi följer 1177 Vårdguidens rekommendationer.

 

Veckobrev vecka 11, förskoleklass

Hej på er! I måndags körde vi balansövningar på balansplatta under idrotten. Barnen har fått kika lite på teckenspråk denna vecka och överraskade Kirsten med att sjunga lilla snigel på teckenspråk. Barnen tyckte att det var både intressant och roligt att få teckna sina namn, vi
Obs: Nu på måndag (20/3) så stänger fritids klockan 16!

På torsdag nästa vecka (23/3) åker vi tillsammans med spår 1 till Myntmuséet och då behövs matsäck alternativt lämna tom matlåda till Janne senast tis. Vi är åter på skolan klockan 14.00.

Trevlig helg önskar Lisa och Emilia.

u10Veckobrev vecka 10, årskurs 1-2

Hej därhemma!

Den här veckan inleddes med studiedag för all personal där vi bland annat fick uppdatera oss i HLR (hjärt och lungräddning), något jag är väldigt glad över då det ökar tryggheten på skolan. Nu är också utvecklingssamtalen igång.

Skolan körde igång igen under tisdagen med lilla aktuellt, musik och dubbla engelsktimmar för både årskurs 1 och årskurs 2. Denna vecka har vi haft tema Storbritannien. Vi har ätit klassiska brittiska rätter, haft extra mycket engelska, pratat lite fakta om Storbritannien och tittat på karta för att se geografiskt läge. I årkurs 1 har några elever haft sin första muntliga presentation om sin familj på engelska och under nästa vecka kommer de som inte presenterade denna vecka att få göra det. Årkurs 2 har haft genomgång och barnen har fått hjälpa till att läsa instruktioner högt för varandra på engelska ur sina arbetsböcker, så duktiga!

På onsdagen var det skolråd. Under eftermiddagen körde vi vidare med arbetet om kroppen. Vi har fortsatt att se på vår tecknade serie om kroppens alla delar (en cellsam historia) och med efterföljande klassrumsdiskussion. Denna vecka handlade det om andningen samt om hjärnan. Vi har också tittat på riktiga bilder av lungor, de såg inte riktigt ut som barnen hade tänkt sig. Under onsdagen så har årkurs 2 arbetat med att finna en plats i världen på varje bokstav i alfabetet, roligt tyckte barnen. När vi avslutade lektionen med genomgång av uppgiften så insåg vi att alla hittat olika länder, städer, hav mm, något jag blev väldigt glad över eftersom barnen då kunde delge varandra kunskap.

Under torsdagen blev vi kvar på skolan och körde fri utelek i snön. Fredagen avslutade vi med att rätta och arbeta klart.

Vill också nämna att vi läser en superspännande serie skriven av Martin Olczak som handlar om trollkunnige Jack Nilsson. Länge sedan jag läste något för klassen som fångat dem så.

Obs: Den här veckan har det gått ut skolenkätskuvert till alla elever i årskurs 2. Tack för att ni tar er tid och svarar på dessa eller går in och svarar online!

Läxa: Läsläxa (valfri bok).

Trevlig helg önskar Emilia.

v8Veckobrev vecka 8, årskurs 1-2

Hej! Den här veckan har vi haft en lite annorlunda vecka! Årskurs 2 har fått öva sig i muntliga framträdanden, både förberedda och oförberedda. De har i smågrupper fått presentera olika områden i SV som vi arbetat med, för årskurs 1. De har också haft muntlig redovisning i engelska (årskurs 1 kommer att ha sin redovisning efter lovet). Torsdags-utedagen körde vi på vår egen skolgård. Vi gjorde en övning som byggde på samarbete och instruktion, innan vi tog frukt och läsning. Sedan tände vi brasan och bakade egna bröd. Även lunchen blev utomhus, värmande soppa och baguetter. Det blev dessutom en matematikkluring för årskurs 2 innan eleverna fick rast. Eftermiddagslektionerna hade vi inomhus. Lycille var med gruppen under matematiken så att jag kunde börja lästesta inför utvecklingssamtalen. I svenska repeterade vi våra vokaler i helklass och kollade om barnen hade långa eller korta vokaler i sina namn. Vi avslutade med läsförståelseboken.

Den här veckan har vi också byggt egna bilar av mjölkkartonger. Eleverna har fått göra egna ritningar. Samtliga bilar kan rulla och mycket fokus har självklart legat på att få dem snygga och coola. Fredagen efter lovet så kommer vi att tävla mot de andra spårens bilar!
oasen v8pinnbrv8

 

Ingen läxa den här veckan.

Obs: skola och fritids är stängt på måndag 6/3 då det är studiedag för all skolans personal (måndagen efter sportlovet).

 

Önskar er en trevlig helg/Emilia.

u8Veckobrev vecka 7

Hej därhemma! Den här veckan har jag varit sjuk månd, tis och ons och det har varit främst Linus och Linda som varit tillsammans med barnen. Under torsdagen var jag åter på skolan och då hade årskurs 2 genomgång i svenska och vi har arbetat med att skriva egna bokrecensioner samt funderat över varför man skriver en recension. Årskurs 1 har skrivit en gemensam saga med Lycille medan årskurs 2 var med mig. Veckans utflykt blev till Tungelstaparken och vi avslutade veckan med skridskohallen, mysigt!

Obs: Utvecklingssamtalslappar har gått ut under fredagen. Den här veckan kör vi dessutom läxfritt!

Obsobs: På måndag (20/2) stänger skolan klockan 16!

Trevlig helg önskar Emilia.

ugglav7Veckobrev vecka 6, årskurs 1-2

Hej! Den här veckan har vi repeterat vokaler samt arbetat extra med läsförståelse.
Vi har också haft klassråd och det har varit skolråd. Under fredagen fick vi återkoppling i klassen från skolrådet. I tisdags var vi inbjudna till spår 2 för att se Lilla Aktuellt tillsammans med dem, och under torsdagen var vi iväg till Åbyparken för lek. Den här veckan har vi lite smått kommit in på possessiva pronomen på engelskan (för båda grupperna) och barnen har fått måla sina familjer och skrivit om dem (Ex: This is my mom. Her name is).

Veckans läxa: Läsförståelseboken, ett uppslag (jag har skrivit datum i böckerna).

Jag har skickat ut sportlovslappar tillsammans med läxböckerna. Jag har också skickat lappar gällande CPS-samtal till de jag inte fått in lappar ifrån tidigare.

Önskar er en trevlig helg/ Emilia.

v5 u
Veckobrev vecka 5, åk 1-2

Hej! Den här veckan har vi startat ett par dagar med att se på gårdagens avsnitt av Lilla Aktuellt. Vi avslutade vi vårt SO-arbete med att tillverka en gemensam tidslinje. Superlång och supertjusig blev den. Vi satte ut årtal, och målade och klippte ut delar som vi klistrade på. Allt från The big bang till dinosaurier till vikingaskepp och den första bilen. Till sist märkte vi ut barnen själva (6-9 år tillbaka) och såg att deras del på tidslinjen inte var särskilt lång i jämförelse mot hur länge allt annat har funnits (för att få en uppfattning om hur lång tid som faktiskt passerat sedan jorden föddes). Då vi märkte ut allt från den första cellen till den mänskliga kroppen så passade vi på att prata om evolution och DNA och annat spännande vilket passade bra på vårt kommande arbetsområde, då vi nu går över till NO och ska lära oss om kroppen. Vi har börjat titta på en tecknad serie som heter ”en cellsam historia” som tar upp allt som händer i den mänskliga kroppen och hunnit se avsnitt 1 och 3 av 26 möjliga. Vi har också tittat på riktiga bilder av röda och vita blodkroppar samt på bakterier. Bakterierna tyckte vi dessutom var rätt vackra att titta på!

Vi har varit iväg till biblioteket och lånat böcker på veckans utflyktsdag. Alla barn fick låna en bok på mitt lånekort att ha i skolan. De elever i årskurs 1 som kunde lämna in en ifylld ansökan om lånekort har nu fått ett eget lånekort och fick låna med en bok hem. De barn som hade lånekort sedan tidigare har fått göra detsamma.

Fredagen tog vi extra lång rast och pysslade sedan med göra-klart-arbete.

 

Veckans läxa: Läsa en god bok!

Önskar er en fin helg! / Emilia.

u5

Veckobrev vecka 4, årskurs 1-2

Hej på er! Den här veckan har vi kämpat med att förbereda en pjäs i SO (historia). Vi har sytt kläder, tillverkat en hästkostym, fixat stenåldersyxor, pilbågar, spjut och hammare samt skrivit manus. Under onsdagen var det genrep och vi förberedde det sista inför pjäsen som handlade om stenålder, bronsåldern och järnåldern. Sotade ansikten och bara fötter för ett äkta intryck. Vi ställde i ordning stolar och bjöd in publik i form av de yngsta och äldsta eleverna i skolan. Vi fick stående applåder, beröm och nyfikna frågor. Så stolt över alla elever i årskurs 1 och 2. Som belöning så dukade vi långbord och barnen fick sitta var de ville vid maten. Det blev en väldigt mysig lunchstund.häst

Annars har vi kämpat på med matematiken och haft både Linus och Lycille med som stöd i klassen hela veckan, fantastiskt!

Årskurs 1 har arbetat med mat-ord på veckans engelska och har spelat ett (mat)shoppingspel.

På torsdagsförmiddagen var vi iväg till Lillgårdens lekpark, kul att se något nytt tyckte vi. Vi körde röris mellan lektionerna efter lunch, det har blivit vår nya torsdagsgrej.

Under torsdagen var våra femmor iväg till radiohuset för kvartsfinal i ”vi i femman”. Eleverna kämpade tappert och var väldigt duktiga. Segern gick dock till motståndarna. Vi är väldigt stolta över våra femmor som blev uttagna som en av 8 klasser i Stockholmsregionen av nästan 500 tävlande klasser!

Under fredagen hade vi valfritt arbete och avslutade skolveckan med att grilla hamburgare utomhus.

Trevlig helg önskar Emilia.
v3
Veckobrev vecka 3, Årskurs 1-2

Hej! Den här veckan har vi börjat att inreda ”vår egen” toalett. Vi har ställt in torkade rosor, målat teckningar, gjort egna tidningar och gått igenom toalettregler. I SO har vi börjat arbeta med bronsåldern och järnåldern, vi har haft genomgångar, klassrumsdiskussioner och sett på film. Nu när vi gått igenom stenåldern, bronsåldern och järnåldern kommer vi att fördjupa vårt arbete och arbeta praktiskt i form av teater, med egen film samt skapande av bland annat en tidslinje som sträcker sig från jordens födelse och fram till nutid. Vi kommer också att forska med hjälp av datorer, iPads och faktaböcker. Under torsdagen åkte vi iväg till Hammarängens lekpark. Fredagen avslutades med arbetstimme i sv/ma, repetition av det vi tidigare arbetat med i Grön Flagg och med genomgång av målen för vårt pågående kemikalie-arbete som fortsätter under vårterminen. Vi avslutade med att se två korta filmsnuttar om skräp i havet och om kemikalier i barns vardag innan vi åt god fredagslunch och önskade varandra trevlig helg.

Dags för inne-idrott! Vecka 5, 6 och 7 under måndagarna (30/1, 6/2, 13/2). Klockan 11:45 åker vi till Lida och är åter på skolan klockan 13:45. Alla elever ska ha ombyte, idrottsskor, handduk, tvål, vattenflaska och frukt. Har du/ni frågor så svarar Linda eller Kenny på dem.

Linda: 0766264683. Kenny: 0704786696.

Läxa: Också denna vecka läxfritt.

Obs: Nu på måndag den 23/1 är det 16-dag!

Önskar er en fin helg! / Emilia.

 

UGGLA V 2

Veckobrev vecka 2 Årskurs 1-2

Hej alla föräldrarna!

Den här veckan startade vi igång på tisdagen med storsamling och information. Vi firade också att vi ska få fiber-internet på skolan under terminens gång. De olika spåren har nu fått varsin toalett som de ansvarar för och vi i spår 1 kommer att inreda vår toalett mysigt och sätta upp teckningar och hålla rent och fint. Vi har börjat att arbeta med historia i SO:n vilket blir vårt sista område i SO innan vi går över till att arbeta med NO. Vi har börjat prata om stenåldern, tittat på film och haft ett flertal diskussioner. Kanske har ni fått höra lite om detta där hemma? J

På onsdagen hade vi klassråd och nu har barnen fått börja att turas om med att vara ordförande och sekreterare. Efter lunch fördes våra åsikter och önskemål vidare till skolrådet av våra representanter i klassen.

På torsdagen åkte vi iväg till Tungelstaparken och lekte. När vi kom tillbaka till skolan så hade vi matematik och efter det svenska, i helklass. Vi klämde in lite mini-röris där emellan för att röra på oss och barnen pinnade dessutom fyra varv kring huset medan snöflingorna dalade ner.

 

Inga läxor den här veckan.

 

Obs: måndag den 23/1 är det 16-dag! (Det är också öppet hus då för nya föräldrar med start klockan 18).

 

Trevlig helg önskar Emilia.
uggla50

Veckobrev vecka 50 Åk 1-2

Hej! I måndags så spred sig en ljuvlig doft av pepparkakor och lussekatter, då alla barnen var delaktiga i det årliga julbaket. På eftermiddagen förbereddes det inför Lucia och vilken Lucia det blev! Levande eldar, glögg, kaffe, barnens bakverk samt ett stillsamt Luciatåg som smög sig runt husknuten.

Vi var ute och lekte under torsdagsförmiddagen och gick in för lite pyssel en stund innan lunch. Vi avslutade med matematik samt med att måla och lacka våra konstverk i lera från tidigare bildlektion.

Årets sista läxa: Läsa lite ur en bok man tycker är bra!

Obs: På måndag (19/12) så stänger skolan klockan 16!

Trevlig helg önskar Emilia.
uggla49

Veckobrev vecka 49 Åk 1-2

Hej!

Jullovet närmar sig och vi har julpysslat och förberett inför Lucia den här veckan. Under torsdagen var vi iväg till ishallen i Hanveden och åkte skridskor och åt matsäck, mycket mysigt! Barnen var så duktiga och tappra på isen!

Vi har haft matematikvecka och räknat så mycket vi bara orkat och lite till.

Läxa åk 1-2: Valfri läsning.

Trevlig helg önskar Emilia!
ug

Veckobrev vecka 48 åk 1-2

Hej! Den här veckan har eleverna varit iväg på sista idrottslektionen för terminen inomhus i idrottssal. Under torsdagen var vi iväg till Tungelsta kyrka på julvandring, det var supermysigt och vi avslutade med pepparkakor. Barnen ville så gärna visa vilka julsånger de lärt sig på musiken och det lät så fint när de sjöng i kyrkan. När vi kom tillbaka till skolan så körde vi dubbellektion i bild efter lunchen. Vi drog fram lera, penslar, pärlor och färgade papper och hade tomteverkstad.

Den här veckan har vi arbetat med månaderna och våra stjärntecken. Vi övade också en sång om månaderna.

Läxa åk 1-2: Månader samt årstider.

Påminnelse om att skola och fritids är stängt nu på måndag den 5/12.

Trevlig helg önskar Emilia.

uv4716

Veckobrev vecka 47 Åk 1-2

Hej! Den här veckan har eleverna haft sitt andra idrottstillfälle i Lidahallen.

Vi har främst fokuserat på att jobba på i veckan och har kämpat med främst matematiken och svenskan.

Vi har haft genomgång i vokaler och konsonanter och eleverna har tagit anteckningar. Vi har lyssnat till varje bokstav, prövat att säga vokalerna utan att röra läppar eller tunga (lät väldigt lustigt tyckte barnen), tränat på små minnestips för att komma ihåg vilka som är våra vokaler samt funderat över vad vi har för nytta av att lära oss vilka som är våra vokaler. Vi har pratat om korta och långa vokaler samt mjuka och hårda vokaler. Kort och gott kom vi fram till att de har stor nytta av att lära sig vokalerna, eftersom eleverna ofta frågar under lektionstid om det ska vara ett eller två T eller L osv i orden de vill skriva. De kan då numera lyssna på vokalen innan konsonanten för att se om den är lång eller kort. Det gör att de då kan lista ut om det ska vara en eller två konsonanter bakom. Kort vokal ger två konsonanter och lång vokal ger en konsonant (finns såklart undantag men vi startar så).

Vi har kämpat med Grön Flagg den här veckan och lyckats att få i ordning ett filmklipp där de barn som önskade bli filmade presenterade 10 sätt att hålla hemmet rent från kemikalier. Vi spelade sedan upp klippet under fredagen för spår 2 och 3 när vi hade gemensam Grön Flagg-timme. Barnen var väldigt duktiga och det blev en väldigt mysig film där barnen använde både text och plakat de tillverkat själva av pinnar, papper, tejp och färgpennor.

Jag har den här veckan börjat att testa årskurs 1 i matematik med hjälp av det obligatoriska matematikmaterialet från skolverket. Nästa vecka har jag tänkt mig att alla elever ska vara färdigtestade.

Vill bara berömma årskurs 2 som varit så duktiga på att göra sin första engelskläxa, vi gjorde den muntligt i grupp och det gick fantastiskt!

Läxa åk 1-2: Valfri läsning + lässchema.

Obs: Tidig information gällande månd 5/12 då skolan och fritids är stängt!

Trevlig helg önskar Emilia.
aau

Veckobrev vecka 46 åk 1-2

Hej! Den här måndagen har eleverna haft idrott i Lidahallen och var mycket nöjda! Onsdagsidrotten fick bli inomhus på skolan med avslappningsövningar och massage.

Vi har arbetat vidare med religion i SO (där vi just nu arbetar med våra största religioner) och eleverna har haft sina första muntliga presentationer i grupp. De var så duktiga! Vi har också städat våra korgar/bänkar den här veckan och satt in papper i pärmar, osv. Under torsdagen åkte vi iväg på utflykt till Åbyparken där vi gungade, klättrade i klätterställningar och åkte linbana. Men äventyret var inte slut där, på vägen tillbaka fick bussen punktering, spänningen var stor men vi lyckades komma tillbaka till skolan lagom till lunchtid.

Veckans engelsklektion för åk 1 blev huvud-axlar-knä och tå-sången på engelska. Eleverna var superduktiga och vi körde den i slowmotion för att öva uttalet ordentligt samt i superspeed eftersom det blev hundra gånger roligare då. Vi arbetade också med våra ballong-mål. Årskurs 2 fick själva göra i ordning sin första engelsk-läxa genom att rita en människokropp och sätta ut de olika kroppsdelarna på engelska. Den här veckan har jag dessutom beställt arbetsböcker i engelska till åk 2 som vi ska börja arbeta i så småningom. Jag har valt ett material som heter Good Stuff eftersom jag ansåg det materialet mer utmanande än andra material jag kikade på.

Veckans läxor:

Åk 1: Läs-läxa med lässchema.

Åk 2: Läs-läxa med lässchema samt engelska glosord.

 

Obs! Nu på måndag 21/11 så stänger skolan kl. 16!

Vi vill också passa på att påminna om att jullovslappen ska vara tillbaka på skolan senast 25/11.

 

Trevlig helg önskar Emilia.
46u

Veckobrev vecka 45

Hej därhemma! Skolan är i full fart efter höstlovet och snön är ordentligt på plats, vilket gjorde att vi fick ställa in torsdagsutflykten och vara kvar på skolan och åka stjärtlapp och bygga snögubbar. Mycket mysigt förvisso! Alla barn måste ha hjälm när de åker och då vi inte har hjälmar så att det räcker till alla barn på skolan så får en märkt hjälm gärna tas med hemifrån. Dock så får inga pulkor eller stjärtlappar tas med hemifrån utan vi använder de som skolan har.

Den här veckan startade ”Banta maskarna” igen och kommer att hålla på ytterligare en vecka (att minska matsvinnet på skolan).

Den här veckan har vi haft genomgång av ordningstal i matematiken i helklass. Vi har också börjat att arbeta med Religion i helklass i SO. Vi har sett film, diskuterat och eleverna har fått arbeta i grupp och forskat via dator för första gången. Eleverna har nu sammanställt kollage i grupp kring våra största religioner och kommer att redovisa muntligt för varandra under nästa vecka. Vi har också börjat prata lite om rättstavning och lyssnat på hur olika bokstäver kan låta tillsammans i ord, t.ex. hur ng-ljudet och sj-ljudet låter.

Den här veckan har vi även skrivit varsin text om en valfri känsla och beskrivit hur den känslan känns för var och en, samt målat en bild till. Det är ett pågående arbete som kommer att upprepas en gång per årskurs och följa med barnen härifrån när de slutar på Västra Ekoskolan. Fredagen avslutade vi med tyst läsning och valfritt arbete.

ÅK 1: I engelskan har eleverna övat ett par muntliga fraser i helklass samt gått igenom kropps-ord inför nästa vecka då vi ska lära oss huvud-axlar-knä och tå-sången med rörelser till.

ÅK 2: I svenskan har vi repeterat tankekarta och synonymer, och vi har haft genomgång och arbetat med motsatsord. I engelskan har vi övat på veckodagarna samt gjort i ordning veckodagarna snyggt på papper så att vi kunnat sätta upp dessa i klassrummet.

I matematiken kommer jag med start den här veckan att testa eleverna lite då och då i skolverkets diagnosmaterial – Diamant. Det kommer att hjälpa mig att ha koll på vad eleverna kan och inte kan (av det vi arbetat med) samt fungera som dokumentation inför kommande årskurser (materialet används i alla skolans årskurser). För årskurs 1 finns numera obligatoriskt bedömningsstöd (tester) i SV och MA (skolverkets material) och dessa kommer att genomföras en gång per termin med start nu under höstterminen.

Obs: Från och med nästa måndag och tre måndagar framöver så kommer åk 1-2 att åka till Lidahallen för inomhus-idrott. Mer info har gått ut i början av veckan.

Läxor åk 1-2: Grön Flagg-häfte som innehåller text, varningssymboler och två uppgifter.

Trevlig helg önskar Emilia
43u16

Veckobrev vecka 43 åk 1-2

Hej! Den här veckan (tisdagen) har vi varit på Rudan för idrottsdag. Vi hade olika stationer där barnen kunde spela fotboll, leka lekar, spela boule med mera. Vi grillade hamburgare och åkte tillbaka till skolan efter lunch. Torsdagen firade vi Halloween. Många barn klädde ut sig, vi gjorde ansiktsmålningar med vattenfärg på de barn som önskade, läste tokroliga spökhistorier, tryckte halloweenpumpor med hjälp av äppelhalvor och färg samt åt tillsammans med f-klassen. Vi dukade långbord som vi dekorerade, hade mysbelysning och åt skämsel-spagetti, Draculas köttfärssoppa och blod (köttfärssoppa med pasta och ketchup). Vi avslutade torsdagen med matematik och halloween-inspirerad bildlektion.

Den här veckan har vi också avslutat vårt SO-tema om media med att se på lilla aktuellt och diskuterat avsnittet tillsammans. Vi har också repeterat vilka fyra ämnen som tillhör SO (religion, samhälle, geografi samt historia). Nu väntar vi bara på att vår media-film ska bli klar (jag ska klippa ihop den) för oss att kika på innan vi inleder nästa arbetsområde.

Fredagen blev mysfredag så här lagom innan höstlovet. Vi var dessutom bjudna på ”studiebesök” till åk 5-6 för att titta på ett experiment de gjort om övergödning.

Höstlovsläxa 1-2: Läsning, valfri bok.

Önskar er en trevlig helg! / Emilia.

v42u

Veckobrev vecka 42 åk 1-2

Hej på er! Den här veckan har vi haft klassråd och skolråd. Eleverna har haft många bra åsikter och önskemål och vi hoppas att i alla fall ett flertal av dessa kommer att gå igenom så småningom.

Vi har delat idrottstimmarna nu så att åk 1 och 2 är var för sig (de har fortfarande 2 timmar vardera per vecka), och det har fungerat mycket bättre än att vara en helgrupp.

Torsdagen åkte vi till biblioteket där alla barn fick låna en bok till skolan på mitt lånekort. De elever i åk 2 som har egna lånekort har fått låna hem varsin bok. De böcker som lånats hem lämnas tillbaka till skolan om ni önskar att jag lämnar dessa åter men annars går det bra att själva lämna dem på biblioteket i Västerhaninge.

Under veckans bildlektion har eleverna fått måla kroppar och allt vad dessa innehåller. Till uppgiften fick de häften utskrivna med bilder på skelett, blodomlopp, inre organ och muskler och har kunnat titta i olika böcker som handlar om kroppen. Det var ett fortsättningsarbete på förra veckans bilduppgift där eleverna fick måla kroppen som de trodde att man ser ut inuti.

Den här veckan har vi också fått en ny klasskompis, en enhörning som barnen döpt till Borgmästar’n och som kommer att få börja följa med barnen hem och sova kvar en natt. Borgmästar’n har då med sig en resedagbok där barnen får skriva och måla något som man hittat på tillsammans hemma med vår gemensamma enhörning (som sedan tas tillbaka till skolan dagen därpå – hel och ren).

v42ebh

 

Veckans läxor:

Åk 1: Läsförståelseboken, ett uppslag.

Åk 2: Läsförståelseboken, ett uppslag.

(Har skrivit vilket uppslag samt datum då läxan ska tillbaka, i samtliga läxböcker).

 

Obs: på måndag 24/10 stänger skolan kl 16.

Obsobs: tisdag 25/10 är det idrottsdag på Rudan, skolan bjuder på hamburgare men medtag dricka och frukt.

Obsobsobs: nästa vecka på torsdagen (27/10) kommer vi att fira Halloween. Barnen får väldigt gärna klä ut sig! Vi kommer att pyssla, läsa halloween-saga och bara mysa.

Trevlig helg önskar Emilia.
uv40

Veckobrev vecka 40, åk 1 och 2

Hej!

Den här veckan har årskurs 1 övat klockan på engelsklektionen (heltimmar). Vi har tränat på att fråga vad klockan är samt hur man besvarar. Årskurs 2 har också övat klockan, heltimmar samt kvart i och kvart över, hur man frågar samt hur man besvarar. Årskurs 2 hann också med att måla till en instruktion under engelsktimmen.

Vi har haft tyst läsning, en skrivtimma, sett på ett avsnitt av barnprogrammet Labyrint på projektor tillsammans med förskoleklassen (medan jag lästestade eleverna en och en). Torsdagen gick vi till skogen för högläsning i höstvädret, fruktstund och fri lek. Den här veckan har vi också haft terminens första skolråd och tre elever från vår klass deltar denna termin. Vi har fortsatt att arbeta med media och kollat på några klipp från lilla aktuellt där vi mellan varje klipp diskuterat vad det är för typ av klipp samt till vilken grupp människor de olika klippen vänder sig. Vi lyssnade också på hur språket kunde skilja sig mellan de olika klippen och funderade på vad det kan bero på. Fredagen avslutade vi med göra-klart-timme och film.

Obs: Höstlovslappar har gått ut under fredagen, så håll koll efter dessa!

Obsobs: Nästa vecka kör utvecklingssamtalen igång! (Saknar fortfarande lappar från många).

Veckans läxor:

Den här veckan har jag blandat läxorna efter behov istället för klassvis och ditt barn har antingen med sig matematikläxa (häfte med två blad) eller läsförståelseläxa (läsförståelseboken i olika färger).

 

Trevlig helg önskar Emilia.

u3916Veckobrev vecka 39

Hej därhemma! Den här veckan har vi övat 2-hopp, 5-hopp samt 10-hopp i matematiken. Årskurs 2 har dessutom övat sig i att snabbt se talet på en tärning utan att behöva räkna prickarna. Båda grupperna har gjort fina almanacks-ugglor på bilden. I engelska har åk 1 arbetat med färgerna och årskurs 2 har fått måla utifrån instruktioner på engelska. I SO har vi avslutat arbetsområdet ”att flytta” med att barnen har fått måla sina drömboenden och introducerat nästa område ”media”. Vi har tittat på en kort film om media och diskuterat kring denna. Under torsdagen gick vi till skogen och hade med oss en våg för att väga olika föremål. Vårt skogstroll Trulle dök upp under skogsturen. Vi avslutade torsdagen med matematik och hade Maria med oss vilket medförde att vi kunde dela gruppen och ha varsin genomgång. Fredagen avslutade vi med att sätta in papper i våra pärmar, arbeta med läsförståelse samt hänga lite med min skäggagam (ödla) som var med och hälsade på.

I svenska har årskurs 2 haft genomgång av synonymer och vi har arbetat två lektioner kring detta.

Obs! Denna vecka har lappar om utvecklingssamtal gått ut. All information bör finnas med men maila mig på emilia@ekoskolan.se om det dyker upp några frågetecken.

Matematikläxa för halva styrkan (10-hopp, 5-hopp (upp till talet 50)). Skickar hem läxan på lösblad.

Läxa åk 1: Läsläxa med lässchema.

Läxa åk 2: Läsläxa med lässchema.

Med all välmening: Jag noterade under torsdagen när jag fick in ett par läsläxor att det var läst ungefär vid 3 tillfällen sedan skolstart och önskar framöver att man försöker att läsa 5-10 min varannan dag, eftersom läsningen är viktig och gynnar alla ämnen. Att läsa lite då och då är bättre än att sträckläsa vid enstaka tillfällen. Har ni andra böcker hemma som ni läser i så kan dessa också skrivas in i lässchemat.

Önskar er en trevlig helg/ Emilia.
38uVeckobrev vecka 38

Hej därhemma! Den här veckan har vi pysslat med lite av varje. I onsdags var det skolfotografering, lappar om hur ni beställer bilderna har skickats hem. I torsdags besökte vi Hanveden för skoljogg och diplom för skoljoggen har skickats hem under fredagen. Årskurs 1 avslutade dagen på Hanveden med stafett och fri lek medan årskurs 2 testade på olika friidrottsgrenar. Vi har fortsatt att arbeta med SO-området vi påbörjade förra veckan om att flytta (orsaker och konsekvenser). Vi har repeterat det vi påbörjade förra veckan och sedan fick barnen i uppdrag att måla tre olika saker de skulle plockat med sig om de själva skulle flytta. Vi diskuterade om de tre saker som barnen skulle ha valt att ta med skiljde sig beroende på vad anledningen till flytten skulle vara. Vi kom fram till att vid flytt på grund av krig så skulle man ha tagit med sig livsnödvändigheter och vid flytt till en ny boplats så skulle man tagit med sig favoritprylar.

I veckans grön flagg så arbetade vi vidare med Kemikalier. Den här veckan fick barnen en målaruppgift och vi pratade också lite om sjukdomar i samband med farliga kemikalier.

Den här veckan hade vi dessutom föräldrabesök, tack för att du kom och hängde med oss Mirko!

 

Veckans läxor:

Årskurs 1: Läsläxa med lässchema.

Årskurs 2: Läsläxa med lässchema.

 

Obs! Nästa vecka är det tidig stängning (kl. 16) på måndagen (26/9)!

 

Trevlig helg önskar Emilia.

u37Veckobrev vecka 37 åk 1 och 2

Hej!

Den här veckan har vi repeterat vårt tidigare arbetsområde i SO om pengar en sista gång och introducerat ett nytt arbetsområde – Att flytta inom ett land och mellan länder. Vad detta kan ha för orsaker och få för konsekvenser. Vi har haft genomgång och börjat att fundera på vad det kan finnas för olika orsaker som gör att människor flyttar till nya städer eller länder. Vi fick till ett gott samtal och lyckades ägna hela timmen åt en enda lång diskussion där vi kom in på många intressanta sidospår! Otroligt duktiga elever!

Under tisdagen var jag tjänstledig och Maria hade klassen. På torsdagen var det brandövning, skojskogen och helklass i matematik. Fredagen avrundade vi med Grön Flagg – kemikalier. Vi pratade om vilka kemikalier barnen hittat hemma samt gjorde ett experiment med rapsolja och diskmedel. Barnen fick testa att tvätta bort rapsolja från sina fingrar med enbart vatten och då det inte fungerade – hjälpa till med diskmedel. Vi kom fram till att diskmedel löser fett. Vi kikade också på hur oljan och vattnet regerade med varandra och såg att oljan hade lägre densitet än vattnet vilket gjorde att oljan la sig ovanpå vattenytan.

 

Obs! Inför nästa vecka så finns det en hel del jag vill uppmärksamma er på. Måndagen startar upp med aktivitetskväll klockan 17-19:30! Onsdagen är det fotografering och torsdagen åker vi till Hanveden för skoljogg och friidrottsdag (info gällande Hanveden har gått ut under föregående vecka).

 

Veckans läxor:

Årskurs 1: Läsläxa.

Årskurs 2: Läsläxa.

Läsläxan behöver inte komma tillbaka till skolan varje vecka utan fortsätt att fylla på lässchemat varje läxtillfälle. När boken tar slut eller lässchemat blir fullt så önskar jag dessa åter. Övriga läxor önskar jag ha tillbaka under torsdagen. Läxorna skickas varje fredag. Denna vecka saknade jag ett par läsförståelseböcker (förra veckans läxa). Vad gäller den kommande läxläsningen som skolan ordnar för dem som tackat ja, så gäller det alla läxor förutom läsläxan. Läsläxan görs hemma med förälder och gärna en liten stund (5-10 min är gott nog) varje eller varannan dag.

 

Trevlig helg önskar Emilia.
uggla36

Veckobrev vecka 36 åk 1 och 2

Hej på er!

Den här veckan har vi haft författarvecka. Vi pratade om vad en författare är samt vilka författare vi känner till. Vi valde att arbeta med Martin Widmark som bland annat har skrivit serien om Lasse-Majas detektivbyrå som vi läste flertalet av förra läsåret. Vi skapade tillsammans ett kollage av vårt arbete, där eleverna fick måla bilder av Lasse och Maja samt av den utrustning en detektiv kan tänkas behöva. Några elever forskade lite om Martin Widmark och en elev skrev lite information kring vad en författare är samt skrev upp ett par av våra kändaste barnboksförfattare. Vi skrev också upp alla de 24 olika Lasse-Maja böckerna i kronologisk ordning och alltihopa resulterade tillslut i en tjusig vikvägg som kommer att ställas ut nästa måndag tillsammans med de andra spårens arbeten.

Eleverna hade den här veckan delad musik vilket fungerade mycket bättre än förra veckans gemensamma musiklektion. Vi har också haft vår första gemensamma matematiklektion (åk 1 och åk 2 tillsammans) och vi hade Linda med oss den här veckan som stöd. Torsdagen var som vanligt utflyktsdag och vi besökte skojskogen. Trulle (som är vår utflyktskompis) hälsade på oss och vi hade fri lek denna vecka eftersom det var vår första vända till skogen. Under fredagen påbörjade vi vårt arbete med Grön Flagg som i år handlar om kemikalier. Eleverna har fått börja med att fundera över vad kemikalier är för något och jag har tagit anteckningar. I frivillig hemläxa så ska de nu kika hemma och se vad de kan hitta för kemikalier som finns i våra hem, så hjälp gärna ditt barn! (Kemikalier i hemmet kan vara allt ifrån tvättmedel till bekämpningsmedel för trädgården). Nästa vecka så fortsätter vi att arbeta med kemikalier.

Obs! Nästa vecka under torsdagen 15/9 så är det förberedd brandövning på skolan.

Veckans läxor:

Årskurs 1 och årskurs 2: Läsförståelseboken, ett kapitel. Jag skickar dessutom med de läsläxor som kommit in, så att de som önskar kan fortsätta att läsa. (Jag skickade också ut klasslistor tillsammans med veckans läxa samt en blankett gällande läxläsning. En lapp om läxläsning låg kvar i hallen så är det någon som saknar en sådan lapp så maila mig så skickar jag med en ny till det barn som tappade sin lapp idag).

Trevlig helg önskar Emilia.

uggla35
Veckobrev vecka 35 Åk 1 och åk 2

Hej alla föräldrar! Den här veckan har vi haft vänskapsvecka. Vi startade igång med storsamling tillsammans med de andra spåren under måndagen. Personalen spelade teater för eleverna som handlade om vänskap och eleverna fick vara med och diskutera teatern i efterhand. Vi i spår 1 fortsatte vår vänskapsvecka med att skriva och måla ett fint brev till varandra. Den kompis man fick tilldelad stod på pappret som delades ut till var och en och det var en tillfällig hemlis. I slutet av lektionen när alla var klara så fick man leta upp den kompis man skrivit och målat till och lämna över brevet. På fredagen fick eleverna i uppgift att sätta sig med en kompis de annars inte brukar umgås med och lära känna denne. Eleverna skulle sedan berätta några saker om den kompis de pratat med, inför klassen. Intressant tyckte barnen när de upptäckte att de fanns kompisar i klassen som de inte pratar så mycket med men som hade samma intressen som de själva.

Vi har haft röris varje morgon utom på torsdagen. Torsdagen åkte vi i spår 1 tillsammans med F-klass till Jordbro gravfält och gick en rundvandring och såg gamla gravstenar och pratade om järnåldern. Vi avslutade med några matematikuppdrag och fri lek. Matematikuppdrag kommer att bli vårt främsta fokus när vi går till skogen nu ett par kommande utedagar.

Årskurs 1 har haft sin första engelskalektion och alla elever har fått varsitt häfte med ballonger där det i varje ballong står ett mål. T.ex. kunna säga sitt namn, kunna några färger, räkna till 20 osv. Vi har pratat om vad som menas med mål (vad vi ska lära oss när vi arbetar). Vi ska arbeta lustfyllt för att väcka ett intresse för engelska genom bland annat sång, lek och enkla instruktioner och när vi uppnått ett mål så kommer eleverna att få färga sina ballonger en efter en.

Årskurs 2 har också dem haft terminens första engelskalektion. Vi har tillsammans läst en enklare text som vi har översatt, och där vi har svarat på enkla frågor till texten samt där eleverna har fått möjlighet att måla en bild till texten.

Den här veckan har eleverna fått möjlighet att ansöka till skolråd. Skolrådet ersätter elevråd och miljöråd. De elever som önskar vara med har med hjälp av mig eller själva skrivit en motivering till varför de vill gå med i skolrådet och två ifrån varje spår kommer att komma med så småningom. På så sätt har eleverna möjlighet att påverka det som händer i skolan.

I onsdags började åk 1 samt åk 2 att arbeta i sina nya läsförståelseböcker som finns i 6 olika svårighetsgrader för att passa alla. Texterna är väldigt trevliga och det finns bilder till varje text samt tre olika nivåer av frågor som tillhör texten. För de elever som inte ännu kan läsa så har vi ljudat tillsammans och hjälpts åt att svara på frågorna. Jag har också uppmanat eleverna att hjälpa varandra eftersom de lär sig väldigt bra genom att förklara för varandra och det har fungerat fantastiskt. Vi har också i helgrupp pratat om vikten av god läsförståelse.

Vi har börjat arbeta med SO – samhälle – pengar. Vi har pratat om vilka olika betalformer som finns, vilka olika valörer vi har, vad olika saker kan kosta samt målat egna sedlar som blev supertjusiga. Vi hade hjälp av leksakspengar. Vi har också pratar lite om vilka de olika personerna är som klär våra sedlar.

Veckans idrottslektioner har eleverna tillsammans men musiken som också den är i helgrupp kommer att bli halvklass ett tag framöver för att testa om det är en bättre form.

 

Veckans läxor:

Åk 1: Läsläxa med lässchema – Livet i bokstavslandet.

 

Åk 2: Läsläxa med lässchema – Pojken och tigern.

 

Nästa vecka har vi författarvecka i samband med internationella läskunnighetsdagen.

Trevlig helg önskar Emilia.

 

 

34ht16uVeckobrev årskurs 1 och 2 vecka 34

Hej föräldrarna! Äntligen är skolan igång igen och vi har efter mjukstart med tårta, namnskyltstillverkning samt bestämmelser av klassrumsregler kommit igång att arbeta. Den här veckan har årskurs 1 börjat arbeta i sin nya bok ”boken om mig” och alla har hunnit med att både skriva och att måla. Årskurs 2 har kört igång matematiken och har kämpat på ordentligt, vi har haft genomgång (introducerat Area) och dessutom haft hjälp av Maria och Vanja som har varit med under torsdagen för att stötta upp (de kommer att finnas med hos oss under ett par tillfällen i veckan). Torsdagens utflyktsdag fick bli lekar på vår gård tillsammans med de nya förskolebarnen för att lära känna dem lite till. Fredagen avslutades med att pyssla ihop våra bestämda klassrumsregler och få upp dessa på väggen samt till att skörda i vår skolträdgård. Morötterna hade fått en väldigt tjusig form. Vi fick äta våra morötter när vi åt lunch sen, så söta och goda
v34ht16morötter

Veckans första läxa kommer redan idag (fredag 26/8) och läxorna kommer fortsättningsvis att skickas ut varje fredag och önskas åter onsdag eller torsdag.

Jag har enbart fått in ett fåtal av den frivilliga sommarläxan (bokrecensionen) så vill skicka ut en liten krok och hoppas på att få napp någonstans, om det kanske är så att det är fler som har gjort den frivilliga sommarläxan och vill lämna in den.

Nästa vecka kommer vi att ha vänskapsvecka och dessutom kommer jag att hålla i röris på skolan varje morgon en stund för att aktivera kroppen innan vi ska aktivera huvudet i klassrummet. Toppen om ditt barn har med en vattenflaska märkt med namn!

Måndag stänger fritids klockan 16 eftersom all personal har möte.

På torsdag åker vi på friluftsdag till Jordbro gravfält, ta med matsäck eller skicka med en tom matlåda till skolan senast tisdag för att få mat från köket.

Trevlig helg önskar Emilia.

emilia@ekoskolan.se

 

23

Veckobrev vecka 23

Hej där hemma! Sista veckobrevet för terminen, nu är skolavslutningen nära. Info om skolavslutningen finns i det senaste rektorsbrevet.

Den här veckan har vi fortsatt att arbeta klart det sista inför terminsavslut.

Vill påminna igen om att kika hemma efter eventuella böcker som tillhör skolan och skicka tillbaka dessa.

Tack för två bra terminer, trevlig helg och en glad sommar önskar Lisa och Emilia.

22
Vecka 22

Hej därhemma! Nu börjar terminen att dra ihop sig och det har äntligen blivit sommarväder. Den här veckan har vi pysslat med att arbeta färdigt. Vi har haft mestadels gemensamma lektioner under veckan och gick till skogen under torsdagen för fri lek. Våra gemensamma lektioner har varit i främst matematik och svenska. Vi har arbetat i våra böcker, repeterat klockan i helklass och haft lite extra högläsning.

Vad gäller läxor så kommer de elever som brukar ha läsläxa att få sin sista läsläxa denna vecka och de elever som har skrivläxa kommer att få hem skrivläxa om de själva önskar. (Tänk på att läsa lite i sommar också, för att ditt barn inte ska tappa det de kämpat så hårt med under det här läsåret).

 

Vill be er att titta hemma om ni har böcker som tillhör skolan och som behöver komma tillbaka.

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.
v22

Veckobrev vecka 21

Hej därhemma! Den här veckan har vi haft stafettlek på idrotten. Vi har haft gemensam matematik på tisdagen, mys! På onsdagen besökte vi Skansen. Torsdagen hade vi friluftsdag på Rudan, vi lekte och grillade hamburgare. Fredagen avslutade vi med att städa i ordning och jobba klart.

v22rud

(Säl från Skansen).

Årskurs 1 har haft matematiklektion utomhus i solskenet (i tisdags). Denna vecka fick ettorna fira med popcorn och saft då alla klarat ut sin första matematikbok. De flesta böcker är också rättade och hemskickade men någon bok är kvar och skickas hem nästa vecka.

Nästa vecka är en vanlig skolvecka och vi går till skogen som vanligt på torsdag.

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

21

Veckobrev vecka 20

Hej föräldrarna!

Den här veckan har varit en toppenvecka och det goda vädret har återvänt lite grann till oss igen.

På idrotten i måndags körde vi lite olika sammarbetslekar. Tisdagen var vi ute och arbetade i vår skolträdgård tillsammans med spår 2 och 3. Barnen var helt otroligt duktiga och plockade ogräs, fyllde på med jord, odlade och vattnade. Vi blev glada när vi kom hit på onsdag morgon och såg hur mycket fint ni föräldrar hunnit med att göra på vår gård under tisdagens aktivitetskväll! Onsdag hade förskoleklassen mysdag med Lisa på skolan och årskurs 1 åkte med Emilia och Linda till Cosmonova för att se Istidens jättar. Tack till Carin (Linns mamma) som följde med oss! På torsdagen åkte hela spår 1 till Solrosens förskola och lekte på deras skolgård, samt i skogen. Vi åt lunch som vi hade med oss och var tillbaka på skolan vid 12. Fredagen avslutade vi med leksaksdag samt med att odla potatis i vår nya potatiskruka (världens bästa kruka i två skikt där man kan lyfta upp innerkrukan för att titta på potatisen medan den växer).
21tr

Obs! Nästa vecka onsdag 25/5 åker hela spår 1 till Skansen!!! Matsäck medtages eller så kan man skicka med en matlåda till skolan senast dagen före avgång, för att få lunch med från skolköket. Vi kommer att vara tillbaka på skolan klockan 15.

Obsobs! Torsdag 26/5 åker vi till Rudan för friluftsdag. Har man inte lämnat in lappen denna vecka så önskar vi den på måndag. Viktigt!

 

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

 

v19

Veckobrev vecka 19

Hej föräldrarna! Den här veckan har vi haft hälsovecka. Vi har haft gemensam röris varje morgon utomhus och vi har pysslat med avslappning. Vi har målat till musik och haft massage men också pratat om bra och dålig hälsa. Fredagen avslutade vi med hälsofrukost.

De nya förskolebarnen som börjar till hösten kom och hälsade på oss på torsdagen. Då gick årskurs 1 med årskurs 2 till skogen medan vi andra stannade kvar på skolan. De nuvarande förskoleeleverna blev faddrer till en av de nya eleverna och vi planterade, lekte, åt frukt, läste bok och åt lunch utomhus.

Den här veckan fortsatte vi att köra brännboll på idrotten, roligt att se hur duktiga alla har blivit.

Fredagen avslutade spår ett med piratdag tillsammans med Solrosens förskola som kom och var med oss.

Obs! Nästa vecka på tisdag (17/5) är det aktivitetskväll som startar kl 16:30.

Obsobs! Nästa vecka på onsdag (18/5) åker årskurs 1 (alltså inte förskoleklass) till Cosmonova! Medtag matsäck (eller tom matlåda för att få mat från skolköket) senast dagen innan vi drar.

Nästa vecka på vår torsdagsutflykt (19/5) åker spår 1 till Solrosens förskola i Sorunda och leker i skogen. Vi tar med oss mat ifrån skolan och är tillbaka på skolan strax efter kl 12.

Nästa vecka på fredag (20/5) är det leksaksdag för hela skolan. Barnen får ta med EN leksak var.

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.
v18

Veckobrev vecka 18

Hej där hemma! En kort skolvecka den här veckan, men vi har hunnit med en hel del i alla fall. Den här veckan har vi haft teknikvecka. Vi har pratat om vad teknik är för något, tittar på film kring saxens historia, pratat om säkerhet kring el samt byggt egna reningsverk. Ettorna har utöver detta också målat ”bilen genom tiderna” på veckans bildlektion.
tekn18

På veckans hemliga uppdrag för förskoleklass har barnen fått vara kreativa och skapat djur av vackra grenar som de har målat.

Årskurs ett har arbetat lite extra med matematik och vi har haft både miljö och elevråd.

Obs! Nästa vecka har vi hälsovecka. Då blir det röris hela veckan (musik med rörelser till), avkopplingsövningar och bra diskussioner om allt som rör god hälsa. Fredag har vi gemensam knytis-frukost (hälsofrukost). Barnen får ta med en sak att bidra med till frukostbordet. Observera att det ska vara något som inte innehåller en massa socker samt absolut inga nötter av något slag (då vi har elever som är nötallergiker)!

Obs! Vi vill påminna om att lämna in alla sommarlovslappar!

Nästa vecka på torsdag (12/5) kommer de nya eleverna att hälsa på oss igen och åk 1 kommer att få hälsa på hos spår 2 medan de nya förskolebarnen får vara tillsammans med de nuvarande förskoleeleverna. De nya förstisarna kommer att få varsin fadder och vi kommer att planera och leka lekar tillsammans utomhus. Klicka  här för att komma till piratsidan

Trevlig helg önskar Lisa och Emilia.

 

Veckobrev vecka 17  ev17

Hej föräldrarna!

Den här veckan började vår nya elev hos oss och vi är glada att få ha honom hos oss!

Veckans idrottslektion blev brännboll, eleverna har blivit så duktiga och alla är med och deltar aktivt. Vi har fortsatt att arbeta med rymden och är nu färdiga med vår rymdhall. Nu hänger planeter i rätta proportioner, elevernas stjärntecken, rymdfarkoster, astronauter, stjärnor och forskningstexter i vår rymdhall. Vi har också gjort snygga tefat och utomjordingar.
ehallv17

Torsdagsutflykten till skogen överraskade oss med regn och snöfall och vi gick tillbaka till skolan lite tidigare och blev serverad både mat och efterrätt (fruktsallad). Torsdagslunchen hade de äldre eleverna som har hemkunskap, lagat. Fredagen avslutade vi med loggbok, film och städstund av elevernas korgar och lådor/bänkar.

 

 

Förskoleklassen har under veckans hemliga uppdrag gjort snygga självporträtt. Tanken är att också ettorna kommer att få måla porträtt av sig själva så småningom. Varje år kommer sedan eleverna att få måla ett nytt porträtt och detta kan ses som ett slags progressionsarbete.

 

Årskurs ett har jobbat med siffror på veckans engelsklektion och vi har övat på att svara på frågan ”What is your phonenumber?”. Eleverna fick påhittade mobilnummer och fick svara utifrån dessa. Veckans bildlektion för årskurs 1 var majhästar. Eleverna fick en mall av en häst som de fick rita av och klippa ut och sedan pynta fint. Inte helt lätt att måla av och klippa ut, så det var en bra lektion och hästarna blev supertjusiga.

 

Nästa vecka har vi teknikvecka måndag till onsdag. Torsdag är det röd dag och fredagen är en klämdag som inte erbjuder någon skolverksamhet men däremot fritidsverksamhet.

 

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

v16ugglahjartaVeckobrev vecka 16

 

Hej föräldrarna!

Den här veckan har vi varit i vår älskade skojskog under torsdagsutflykten.

Efter att ha arbetat med plast i flera veckor har vi nu förberett redovisning inför fredagen då hela skolan har haft återvinningsdag. F-klass berättade om Coca-Colafabriken samt om plastflaskan och åk 1 spelade en pjäs om returplast.

Förstisarna har tillverkat fantastiskt fina öar på veckans bokstav Öö.
v16o

Årskurs ett har repeterat muntliga fraser på veckans engelska och har lyssnat till en beskrivning på engelska och fått i uppdrag att lista ut vad det var som beskrivningen handlade om.

Obs obs! På måndag 25/4 så välkomnar vi en ny elev till förskoleklass. Väldigt kul för oss att få en ny kompis att hänga med.

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

 

v15em

Veckobrev vecka 15

Hej föräldrarna!

Gemensamt den här veckan har vi påbörjat ”banta maskarna” igen. Det går ut på att kasta så lite mat som möjligt och där genom lära sig att ta lagom på tallriken samt att äta upp. Vi lekte en lek som heter ”sista paret” ut på idrotten, blir ni nyfikna så får ni fråga era barn hur den leks. På onsdagen hade vi en gemensam matematik-kluris som handlade om tabeller, alla elever var duktiga och engagerade. Under torsdagen gick vi till skogen och träffade då på Trulle, vår trollkompis. Barnen fick i uppdrag att leta efter honom och hittade honom tillslut, vilades under en gren.

Förskoleklassen har den här veckan målat snygga dinosaurier på veckans hemliga uppdrag.
v15 din

Årskurs 1 har arbetat med vilda djur, husdjur samt med bondgårdsdjur på engelskan. På bildlektionen så tillverkade vi djur genom att klippa ut delar från olika papper och limma dessa på en bakgrund. Dessa har tagit plats i vår hall.

Obs! Nästa vecka på tisdag (19/4) så kommer vi ha förberedd brandövning.

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

v14u

Veckobrev v 14

Hej föräldrarna!

Den här veckan har som ni vet, varit en känslofylld vecka. Vi personal är otroligt tacksamma över att vi har så fina barn och föräldrar som visat så mycket omtanke och delat så mycket fint.

Vi har försökt att hålla undervisningen inom de ramar som vi har men har lagt extra tid på samtal, skapande och lek för att göra något trevligt för gruppen. Det har även funnits kurator och skolsköterska på skolan som har haft samtal med en del av våra barn som önskat detta.

 

Den här veckan började med att vi besökte Coca-Colafabriken samt biblioteket (där det fanns tipspromenad). Den här veckan har förskoleklass och årskurs ett arbetat tillsammans med rymden. Vi har fortsatt att arbeta på vår rymdstation (hallen mellan ytter-hallen och gula köket).

Påminnelse om att senast den 27/4 lämna aktivitetsblanketten åter (den skickas ut fred 8/4 i samband med det här veckobrevet).

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

Veckobrev vecka 12 uggla25mars
Hej föräldrarna.
Den här veckan har vi fortsatt att arbeta med rymden. Vi har repeterat det vi hittills har lärt oss men även tillverkat alla planeter i vårt solsystem (i rätta proportioner) samt hängt upp dessa i rätt ordning tillsammans med vår sol (som förskoleklassen tillverkade förra veckan). Den här veckan hade eleverna gemensam musiklektion. Under torsdagen har vi skrivit veckobrev och förberett oss inför påsk och blåkulla.
25mars

Förskoleklass har gjort fina ”jag” på bokstaven Jj.

Årskurs 1 har arbetat med länder under engelskalektionen. Vi gick igen 14 länder tillsammans och tränade uttal, därefter fick eleverna träna på dessa länder genom att spela memory.

Vi vill påminna igen om att vi åker till Coca-Cola-fabriken måndagen 4/4 (första måndagen efter påsklovet) och att barnen behöver ha med matsäck då.

Vi önskar er en skön påsk och en trevlig helg/ Emilia & Lisa.

 

Veckobrev vecka 11
Hej på er!
Den här veckan har vi fortsatt att öva motorik i idrotten. Vi har också börjat att arbeta med rymden. Vi har hittills gjort egna astronauter, haft genomgång om vårt solsystem samt om jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra samt om månens olika faser, vi har dessutom forskat och skrivit om planeterna i vår galax samt tillverkat en sol. Nästa vecka fortsätter vi att arbeta vidare. Den här veckan har vi äntligen besökt vår älskade skog igen. Solen sken och vi letade vårtecken och hade fri lek. Eftersom vi arbetat färdigt med vatten i grön flagg så inledde vi fredagen med att inleda nästa tema som den här gången är material. Spår 1 kommer att arbeta med plast.

Det hemliga uppdraget för förskoleklassen den här veckan var färgglada clowner.
emilia11clown

Obs: Vi kommer att åka till Coca Cola- fabriken på studiebesök 4/4 i samband med vårt projekt i grön flagg kring plast. Vi kommer att skicka ut information när det närmar sig men vill nämna detta redan nu då eleverna ska ha matsäck med denna dag eller en tom matlåda för att få mat ifrån köket. Eftersom påsklovsveckan ligger precis innan så kan det vara bra att ha koll på att matlådan måste komma in senast torsdag vecka 12 om man önskar mat från köket och dessutom är ledig från fritids under påsklovet.
emilia11cocacola

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

 

v10ugglaVeckobrev vecka 10
Hej alla föräldrar!
Den här veckan har utvecklingssamtalen fortsatt, och kommer att göra under nästkommande två veckor.
Gemensamt den här veckan har varit samhällskunskapen. Vi har arbetat färdigt med våra världsdelar samt kring barn i andra länder. Det färdiga arbetet sitter nere i vår hall. Vi lämnar nu SO och fortsätter till nästa vecka med NO och rymden. Vi har tillsammans gått igenom vad eleverna redan kan om rymden för att vi fröknar lättare kunna planera ett relevant arbetsområde för eleverna. Veckans grön flagg har under en tid handlat om vatten och vi avslutade detta tema med två vattenexperiment under torsdagen. Alla elever var extremt duktiga och jobbade i grupper där de skrev egna hypoteser (alla barn var med och skrev). Nu väntar vi spänt på att se vad som kommer att hända med våra experiment. Om ni är nyfikna så får ni fråga era barn om vad det var för vattenexperiment vi har gjort. Fredagen avslutades sedan med filmmys.
Förskoleklassen har arbetat med bokstaven Pp och gjort fantastiskt fina påfåglar.
v10P
Årskurs 1 har arbetat med svenska och matematik. Solskenshistoria: Under en matematiklektion i veckan fick eleverna i uppgift att hjälpa varandra medan fröken gick och ringde ett snabbt samtal till en förälder. En kollega som behövde hämta material hos årskurs 1 blev mäkta imponerad av att årskurs 1 arbetade så aktivt och självständigt och dessutom var hjälpsamma gentemot henne med att hitta det material hon sökte. Stolt fröken som fick höra om detta och kunde berömma eleverna! Under engelskan arbetade ettorna med att följa målarinstruktioner som var på engelska. På veckans bildlektion målade vi snygga färgfält som barnen fick trycka sina handavtryck på. Dessa sitter uppsatta på vår toalettdörr som en härlig färgbomb.
Nu är älgjakten som pågått i skogen äntligen slut och vi går till skogen igen på torsdag nästa vecka. Toppen!
Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

uggeljävelv8

Veckobrev vecka 8
Hej föräldrarna!
Den här veckan har varit lite annorlunda. Ledig måndag för eleverna då skolans personal hade studiedag. Under tisdagen har eleverna lästestats och förskoleklassen har utöver lästestet också fått gå igenom sina matematik-ormar inför utvecklingssamtalen. Utvecklingssamtalen har dessutom också hunnit dra igång. Samtalen fortsätter efter sportlovsveckan. Gemensamt den här veckan har vi varit i Hammarängens lekpark och lekt och njutit av det soliga torsdagsvädret. F + 1 har också gemensamt målat med fingerfärg och så har vi avslutat veckan med fredagsmys.

Förskoleklassen har arbetat med bokstaven Gg och gjort snygga glassar under det hemliga uppdraget.
glassar

Årskurs 1 har målat akvarier under veckans bildlektion. Under onsdagen arbetade vi med matematik efter lunch.

Tänk på att kolla igenom ert barns korg nu under sportlovet, så att det som finns i korgen är aktuellt för årstiden och så att det finns lite av varje. Många elever har flertalet av något klädesplagg t.ex. flera tröjor men saknar andra klädesplagg t.ex. strumpor.

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

Veckobrev vecka 7
Hej på er!
Den här veckan har vi hälsat några barn välkomna tillbaka men saknar fortfarande flertalet sjuklingar. Vi hoppas på nya friska tag till nästa vecka istället.
Gemensamt den här veckan så har vi haft SO och fortsatt med att prata om barn ifrån andra delar av världen. Veckans idrott den här veckan blev olika typer av motorikövningar. På vår utedag på torsdagen så firade vi fotens dag och målade fina fötter med mönster och hade utomhusmatematik i form av att räkna fotsteg kring vår skola samt kring olika delar av skolgården, eleverna var toppen! Under veckans grön flagg-timme arbetade vi med vattnets kretslopp genom att ha genomgång, diskussion och eget målande. Vi testar också ett vattenexperiment till nästa vecka. Eleverna har fått ställa en hypotes (vad de tror ska hända) kring vad de tror händer med ett glas med vatten och salt som står ett par dagar.

Förskoleklassen har arbetat med bokstäverna Qq och Zz och gjort två tjusiga hemliga uppdrag denna vecka.
zeberav7q
Den här veckan har klass ett arbetat mycket med matematik. På engelskan fick eleverna en övning med ett flertal engelska ord, barnen skulle ringa in de ord som är mat-ord (alltså ord som man kan äta), övningen gick bra och samtliga elever kände till många ord.

Obs! Sista påminnelsen om vår studiedag nu på måndag 22/2 då skolan alltså är helstängd.

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.
__________________________________

ugglav6

Veckobrev vecka 6
Hej föräldrarna! Den här veckan har vi haft ordentlig sjukstuga på skolan och har haft nästan all vår veckas undervisning tillsammans eftersom vi varit så liten grupp. Det har varit en lugn och mysig vecka men vi har saknat samtliga sjuklingar. Vi har haft gemensam idrott som vanligt och övat koordination. Vi har haft matematik samt varit på utflykt till Naturhistoriska Riksmuseet för att se en utställning om livet under vattnet. Vi avslutade fredagen med loggbok och filmvisning.

Förskoleklassen har gjort tjusiga kläder på veckans hemliga uppdrag kring bokstaven Kk.

v6

Årskurs ett har arbetat mycket med övrigt för att hinna ikapp de delar som har halkat efter lite. Vi har också börjat arbeta med klockan och har hunnit gå igenom halv och heltimme samt namnen på de tre visarna och hur de rör sig i förhållande till varandra.

Idag går utvecklingssamtalslappar ut till de elever som har syskon. Nästa fredag (vecka 7) går resterande utvecklingssamtalslappar ut.

Återigen en liten påminnelse om kommande studiedag den 22/2.

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

 

Veckobrev vecka 5
Hej alla föräldrar!
Veckans gemensamma idrottslektion blev lupp-uppdragslektion. Vi spanade in snöflingor och annat vackert i naturen på lite närmre håll. Den här veckan har vi haft gemensam SO där vi fortsatte att arbeta med våra världsdelar. Vi läste om ett barn ifrån Sydamerika (Chile) denna vecka. Vi knöt också ihop lektionen med förrförra veckans barn ifrån Afrika (Ghana) genom att vi visade bilder som jag har fotograferat när jag volontärarbetade i just Ghana. På vår utedag åkte vi till en ny lekpark som vi inte besökt tidigare, en som ligger i bostadsområdet i Hammarängen. Mycket mysig dag och solen sken på barnen när de lekte. Under fredagen hade vi gosedjurs och leksaksdag, bra avslutning på veckan.
Förskoleklassen har arbetat med bokstaven Tt och gjort fina träd som älgarna från förra veckans uppdrag kunde flytta in bland. Förstisarna har också arbetat med en matematiksaga och målat och pysslat till denna.
emiliav5
Årskurs 1 har fortsatt att arbeta vidare i sina matematikböcker och snart är alla elever färdiga med dessa och kan få sina nya böcker. Vi flyttar genomgången av klockan (hel och halv-timme) till nästa vecka istället. De elever som redan kan klockan kommer att få svårare uppgifter. I engelskan så fortsatte vi att repetera samt började öva oss i att räkna. På bildlektionen blåste vi vattenfärg med sugrör, supervackra konstverk blev det!

OBS! Nästa vecka åker spår 1 till Naturhistoriska riksmuseet för att gå på utställningen ”Liv i vatten” (då vi arbetar med tema vatten just nu under grön flagg). Vi kommer att åka på onsdag istället för vår vanliga utflyktsdag torsdag. Som vanligt gäller matsäck eller matlåda med till skolan (senast tis nästa vecka 9/2) för att få mat ifrån köket. Frukt och något att dricka kan också vara trevligt.

Obsobs! Nu har vi mycket löss på skolan också önskar att ni under helgen tittar igenom era barns hår så att vi kan bli av med dem så snart som möjligt. Medel och luskam finns att köpa på apoteket om det är så att ni hittar löss i ert barns hår.

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.
______________________
Veckobrev vecka 4
Hej där hemma!
Den här veckan har vi haft gemensam idrottslektion utomhus där vi rullat snöbollar i olika storlekar och övat oss i att samarbeta samt lägga dessa i storleksordning, det var ganska svårt tyckte eleverna. Vi åkte iväg till Haribohallen i Västerhaninge under onsdagen för skridskoåkning. Denna gång hade vi med klubbor, bollar och koner och körde flera uppstyrda skridskolekar än sist. Eleverna fick också möjlighet att ta märket ”skridskor till tusen” som innebar en viss tid utav skridskoåkning för olika årskurser. Eleverna var suveräna.
Förskoleklassen har denna vecka arbetat med bokstaven Hh och gjort snygga hönor på veckans hemliga uppdrag. Eleverna som har arbetat ut sina svenskböcker har fått börja arbeta i den svenskbok som eleverna vanligtvis får under årskurs 1. Alla elever är på god väg. Då eleverna är duktiga så ser vi dock inget hinder i att låta dem arbeta vidare och att de påbörjat denna bok redan nu lämnar ännu större möjlighet till att arbeta vidare sedan under årskurs 1 med svårare material.
emiliav416

Årskurs 1 har arbetat extra med matematik denna vecka för att så småningom inleda sin nya matematikbok. Vi kommer under nästa vecka eller senast veckan därpå att börja arbeta med klockan. På engelskan repeterade vi för att befästa tidigare kunskap.

Obs: fredag nästa vecka 5/2 så kommer spår ett att ha gosedjursdag! Wiho säger både vi fröknar och alla barn.

Obsobs: Information kommer redan nu om att den 22/2 kommer att vara studiedag och att skolan därför kommer att vara helt stängd.

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.
ännu en djävla uggla v 3

Veckobrev vecka 3.
Hej föräldrarna! Den här veckans gemensamma har varit idrottslektionen som vi flyttade in på grund av kyla och halkrisk. Vi gjorde två olika lekar inomhus istället. På onsdagen åkte vi till biblioteket för att låna lite böcker, även fröknarna lånade några. Olika experimentsböcker blev det, så det ser vi fram emot att arbeta med så småningom.
Vi har haft gemensam samhällskunskap där vi arbetat med våra världsdelar. Eleverna fick också i uppgift att berätta i slutet av lektionen vad de hade lärt sig, vilket medförde god koncentration under genomgång och diskussion. Vi har också börjat läsa berättelser om barn i andra delar av världen. Under fredagen arbetade vi sen med grön flagg och den här tiden fram till mars så arbetar vi med vattnet samt dess kretslopp. Vi undersökte den här gången om bland annat hur mycket vatten som finns i en människa. Intressant! Fredagen avslutades med bokstavsfilm.
Förskoleklass har arbetat med veckans bokstav Ää och gjort tjusiga älgar under veckans hemliga uppdrag, där de fått öva samarbete då de hjälpt varandra att måla av händer och fötter samt fått öva motoriken i att klippa ut detaljerade föremål.
handfotemiliaÅrskurs ett arbetar för att göra klart det allra sista kapitlet i våra matematikböcker för att så småningom få en ny matematikbok och inleda nya områden. På engelskan arbetade vi med ett lösblad där några av instruktionerna gavs helt på engelska. Vi lärde oss också en låt med rörelser på engelska, eleverna var supermotiverade och vi hade en kul stund tillsammans! Vi har också arbetat i ”boken om mig” samt i våra svenskaböcker.
Påminnelse om öppet hus på måndag nästa vecka (25/1) kl 18-19:30 samt skridskodag den 27/1 (också nästa vecka, på onsdagen).

Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.

 

Veckobrev vecka 2 uglav216
Hej därhemma och god fortsättning! Vi har haft en bra första skolvecka! Intensiv och rolig. Under rasterna har vi åkt stjärtlapp och byggt snögubbar. Påminnelse om att det kan vara bra att ha med en hjälm om man önskar att åka. Obs, inga egna pulkor, stjärtlappar etc. får medtas utan det finns i skolan. Den här veckan har också varit vänskapsvecka. Vi har pratat om vänskap och lekt vänskapslekar. Vi har också pratat om respekt, övat på att säga ifrån när man känner att någon kommer för nära på samt att då också lära sig att lyssna när någon säger nej.
Den här veckan hade vi gemensam SO för förskoleklass och årskurs 1 som sträckte sig över två lektionstillfällen. Vi pratade om miljön och vad som försämrar/förbättrar vår miljö. Vi visade dessutom ett par exempel på dålig miljö och tillverkade sedan ett eget kollage med elevernas egna idéer för bra/dålig miljö.

Förskoleklassen har arbetat med veckans bokstav Vv och veckans hemliga uppdrag blev superfina valar. Vi har också övat på att läsa en instruktion och där alla barn har fått skriva svaren själva.
fiskv216
Årskurs ett har kommit igång med högläsning i grupp igen. Vi har också gått igenom vad mål innebär (alltså saker som vi ska lära oss innan vi slutar årskurs 1), för att utbildningen ska få en betydelse för eleverna där de vet vad de arbetar för. Eleverna har testats en sista gång i lilla plus och alla resultat för de olika testtillfällena finns dokumenterade om någon vill titta på dem under kommande utvecklingssamtal. Viktigt att notera är att det inte är någon tävling mot varandra utan att eleverna kämpar för sin egen skull och att det är växande för dem att se att de utvecklas och blir bättre. Eleverna har också testats för första gången i stora plus och vi övergår så småningom till lilla minus. Talen kan tyckas enkla men processen handlar snarare om att få igång huvudräkning (utan fingerräkning och andra hjälpmedel). I engelskan har vi övat på olika engelska begrepp vilket fungerade toppenbra! Duktiga ungar.
Obs! Vi har knappa torkmöjligheter och önskar att ni tar hem och torkar era barns ytterkläder när ni kan för att undvika att kläderna börjar lukta unket då de blir väldigt blöta nu när eleverna åker mycket stjärtlapp.
Schemat för vårterminen är detsamma som för höstterminen, läsårsdata finns också på vår hemsida.
Obs! Nu på måndag den 18/1 så är det 16-stängning.
Trevlig helg önskar Lisa & Emilia.
_____________________

Veckobrev v. 50 50u
Hej föräldrarna! Den här veckan började med en lovdag för eleverna då lärarna hade studiedag.
Gemensamt den här veckan har varit att vi äntligen har mätt vårt Astrid Lindgren-tåg som sitter i kapprummet. Hela 97 cm! Heja oss.
Vi fröknar har beställt och fått hem reflexer till alla elever som de fått med sig hem under tisdagen.

Förstisarna har denna vecka arbetat med bokstaven Yy och gjort tjusiga yllestrumpor.

50yY
Den här veckan har årskurs 1 kommit igång med sin högläsning igen. Toppen! Vi har också haft en annorlunda matematiklektion där vi inledde matematikuppdrag som skulle lösas i diskussionsgrupper och presenteras i helgrupp. Eleverna fick tala matematik med varandra vilket är gynnsamt både för deras eget lärande samt för andras lärande. Viktigt var också att öva på att titta på den som hade ordet, för att visa varandra respekt. Efteråt utvärderade vi lektionen och de flesta barn gav en stor tumme upp. Nästa vecka fortsätter vi med lite svårare övningar. Årskurs 1 har också för tredje gången testats i matematik (lilla plus) för att öva upp sin egen huvudräkningshastighet. Alla elever presterade på topp. Nästa vecka går vi vidare med stora plus.
För övrigt så har det varit en speciell vecka med julbak, lucia-genrep samt pysseldag. Vi har också pratat om traditioner.
50jul3

Obs! Nästa vecka på måndag (14/12) så är det Lucia. Klockan 07:45 ska eleverna vara ombytta med varma kläder av något slag under sina luciakläder.

Kvarglömda kläder kommer att visas på måndagen i caféet. De ligger kvar till kl. 18. Det är sista chansen att titta innan allting körs till välgörenhet.

Uppmaning om att ta hem och tvätta smutsiga ytterkläder under julledigheten samt att kolla igenom barnens korgar så att korgen är uppdaterad efter årstid.

På fredag är det terminsavslutning mellan 8-9:45. För de som åker buss så går bussen strax därefter.
Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.
____________________________

V. 49                         49U
Hej där hemma!
Den här veckan har elevernas julgran samt komplimangdiplom tagit plats i klassrummet. Varje dag kommer två diplom att delas ut.

diplomrullar
Gemensamt den här veckan var skridskoåkningen i onsdags. Eleverna var duktiga och hade kul.

Förskoleklassen arbetade denna vecka med bokstaven Rr och har gjort fina rävar på det hemliga uppdraget tillsammans med Elisabeth. Förstisarna har också arbetat med 10-kompisar.

Årskurs 1 har den här veckan varit på Cosmonova. Kul att se hur eleverna tappade hakan när filmen startade och flera stycken uttryckte sig med ett ”wow”. Vi hade en superfin dag och eleverna var nöjda när vi åkte hem. Tack till de vuxna som följde med oss.
På engelskan arbetade vi med länder.

Obs! Nästa vecka är det studiedag på måndag och skolan är stängd.
På fredag ska vi julbaka pepparkakor och eleverna kan (om man har) ta med sig förkläde, kakmått och kavel. Dessa ska i så fall märkas så att de inte försvinner.

Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

 

Veckobrev: V. 48     ännuenugglefanken

Hej föräldrarna! Den här veckan har vi läst så mycket Astrid-böcker att vi nästan storknat allihop! Men nu börjar vårt Astrid-tåg att bli väldigt långt och fint! Vi har utöver det också läst en mysig saga om djur som hittar en mössa och flyttar in i denna. Vi dramatiserade sagan medan vi läste.
I måndags skrev vi fina komplimanger till varandra som vi kommer att använda under december månad.
Under onsdagen hälsade vi i spår 1 på hos spår 3 och var med på en genomgång om Lucia. Mycket spännande att få hänga hos de äldre barnen tyckte våra elever.
Förskoleklassen har arbetat i sina svenskböcker samt med bokstaven Ii. Den här veckan blev det fina igelkottar av barr som blev det hemliga uppdraget.

Årskurs 1 har arbetat med att göra färdigt pågående projekt. Den här veckan har vi också haft engelska vid två tillfällen istället för ett. Vi har gjort två arbetsblad. Ett om familjen och ett om djur och färger. Vi har också repeterat sådant vi lärt oss tidigare för att befästa kunskapen ytterligare. Eleverna har testats i matematik under ett tillfälle förra veckan samt under torsdagen denna vecka.

Vi lärare i spår 1 vill påminna om att ringa till skolan när era barn blir försenade eller är sjuka så att vi slipper avbryta lektionstid för att gå ifrån och ringa till er. Vi vill också påpeka att det varit många förseningar under de senaste veckorna!
Viktig info inför nästa vecka:
Onsdag åker vi till Hanveden för att åka skridskor. Medta vantar, mössa, skridskor och godkänd skridskohjälm. Saknas något av detta hemma hos er så meddela oss snarast så att vi kan kika efter i vår källare efter utlåningsprylar!
Torsdag åker årskurs 1 tillsammans med klasslärare och en annan personal från skolan för att besöka cosmonova – Sveriges största 3D-biograf. Riktigt spännande! Eleverna behöver vara i skolan 7:30 denna dag eftersom vi behöver ta en tidig buss.
Obs! Under både ons och tors behöver eleverna matsäck. Självklart erbjuder skolan mat till de elever som inte tar med mat hemifrån. Men i så fall måste man ta med en matlåda eller två hemifrån, och lämna in till skolan senast tisdag.
Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

Veckobrev v. 47                v48uggla
Hej på er! Kylan har börjat krypa sig på och vi vill skicka en påminnelse om att se till att barnen har vantar och mössa i skolan.
Förstisarna har denna vecka arbetat med bokstaven Ff och skapat snygga flaggor med sina namn på under onsdagens hemliga uppdrag. De har också arbetat i sin svenskbok samt i sin matematikbok.

v48sp1flaggor

Årskurs 1 har haft sitt första matematik-test. De tävlar enbart emot sig själva. Testet handlade om lilla plus. Vi har övat högläsning och skrivit i ”Boken om mig” under svensklektionerna, pratat om vad vi tycker om och inte tycker om under engelsklektionen där vi lärt oss många nya engelska ord samt äntligen fått in leksakspengar i klassrummet som eleverna tycker om att räkna med under matematiklektionerna.
Gemensamt har vi fortsatt att arbeta med Astrid Lindgren och har hunnit se en av hennes filmer samt läst ett flertal utdrag ur hennes böcker. Vårt Astrid-tåg har vuxit sig ganska långt och längre ska det bli.
Under måndagens idrottslektion hade vi baklänges-idrott. Bra för motoriken och roligt tyckte eleverna.
Vi åkte till Tungelstaparken och lekte under torsdagens utflykt och det var en regnig och kall utflykt (burr) som vi avslutade med soppa på skolan.

Ytterligare en påminnelse om att de föräldrar som har elever i åk 1 och har lånat hem en biblioteksbok tar med dessa till skolan igen så att de kan lämnas tillbaka.

Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

 

46ugglaVeckobrev v 46
Hej därhemma!
Den här veckan har vi dragit igång med Astrid Lindgren-tema. Så nu ska vi under tre veckors tid läsa så mycket Astrid-böcker som möjligt. Vi har också startat att bygga ett Astrid-tåg ovanför årskurs 1:s korgar i vår gemensamma hall. Vi arbetade under onsdagen med trafiken och eleverna var duktiga och visste exakt vilka fordon som finns i trafiken, hur de olika vägmärkena ser ut och vad som gäller vid övergångsställen, med mera. Under vår utedag tog vi bussen till Västerhaninge där vi spatserade omkring och letade efter olika vägmärken. Det började regna på oss så vi tog skydd i kyrkan och var med på lite sångsamling innan vi åt frukt och åkte tillbaka till skolan för soppa, köttbullar och nybakt bröd. Supermysig dag!
Vi har börjat projektet att minska maten vi kastar nu. Det går väldigt bra. Eleverna tar lagom av sådant de är osäkra på om de tycker om, äter upp maten innan de tar bröd och dricker upp sin mjölk eller vatten. Från en dag till en annan så minskade det vi kastar från ett halvt kilo till 29 gram, helt fantastiskt tycker vi fröknar! Guldstjärna till alla barn.
OBS! Den bok som de flesta i årskurs 1 har lånat hem från biblioteket behöver tas med tillbaka till skolan så att vi kan lämna tillbaka dessa.
Förskoleklassen har denna vecka arbetat med bokstaven Uu och gjort tjusiga ur under det hemliga uppdraget. Eleverna i förstis fick också tillverka egna bilböcker för att fördjupa arbetet om trafiken.
Årskurs 1 har arbetat i boken om mig och är väldigt duktiga på att både skriva och måla. Vi har startat ett nytt projekt i Engelskan som går att läsa om i det veckobrev som vi skickat ut i pappersform tillsammans med veckologgen och läxorna.

Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

45ugglortre

V 45
Hej alla föräldrar! Första veckan efter höstlovet och en bra vecka helt enkelt.
Förskoleklassen har arbetat med matematik och svenska. I svenska arbetade eleverna med bokstaven Nn och veckans hemliga uppdrag var nät. Till nätet fick eleverna tillverka fina spindlar.

Årskurs 1 har arbetat med lässcheman samt i vår nya skrivbok ”Boken om mig”. Den här veckan började de flesta elever att skriva på kapitel 2. Eleverna är duktiga och seriösa med arbetet och skriver en tydlig rubrik, med sin finaste handstil och målar dessutom fina bilder till varje kapitel.

Gemensamt har vi börjat arbeta med SO och trafiken. I NO har vi arbetat med hälsa. På idrotten arbetade vi med motorik. Eleverna har också fått en egen aktivitetskorg med sina egna saker i som de kan leka med på morgonrasten då fritidsboden är stängd.
Vi har äntligen klippt färdigt våra gräsfrisyrer, och soooom barnen längtat efter att göra det. Nu har eleverna fått ta hem sina krukor och förhoppningsvis så växer de vidare hemma.
Fredagen avrundade vi med loggbok som vanligt, läxutdelning och gemensam grön flagg. Denna veckas grön flagg så har vi gått igenom ett nytt projekt, ”Banta maskarna”. Vi ska i tre veckor fram över anstränga oss för att kasta mindre mat.

Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

43uggla

Veckobrev vecka 43
Hej alla föräldrar! En bra vecka har passerat och eleverna har varit engagerade och arbetat flitigt.
Vi har grävt upp våra nedgrävda föremål och upptäckte att äpplet och bananskalet förmultnade och att plastgaffeln och metallocket stannade kvar. Precis som barnen förutspått! En mask hängde med upp på plastgaffeln och eleverna misstänkte att masken inte lyckats äta upp plastgaffeln som den kanske hade funderat på att göra .
Vi har haft gemensam genomgång i NO och gått igenom synen. För att knyta ihop vårt arbete om sinnena i No:n så åkte vi under torsdagen till naturhistoriska riksmuseet. Där gick vi på två utställningar. En om sinnena och en bonus om dinosaurier. Eleverna uppförde sig väl och vi hade en fin dag tillsammans där vi kikade på snor, glodde ut genom ett stort öra, dansade framför en värmekamera och förundrade oss över hur stor Tyrannusaurus Rex verkligen var! Under fredagen fick eleverna (och fröknarna) klä ut sig för att fira Halloween. Vi körde storsamling, gårdsstädning och korvgrill för att vara tillsammans allihop innan höstlovet.

Förskoleklass har arbetat med bokstaven Åå och det hemliga uppdraget finns att kika på i klassrummet. Eleverna har också blivit testade i en enklare form av lästest. Resultaten kommer att uppdateras med ett nytt test i vår och presenteras under förskoleklassens första utvecklingssamtal som blir i vår. Förskoleklassen har också börjat arbeta med geometri.
Årskurs 1 har arbetat mycket med att göra klart olika arbeten och alla elever har fått arbeta i sitt tempo. Högläsning som vanligt. En ny bok har delats ut till eleverna, ”Boken om mig”, mer info om den nya skrivboken och syftet bakom – finns att läsa i veckobrevet som skickats hem i pappersform.

Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

V 42.v42ugglan

Hej i höstvädret alla föräldrar! Veckorna går fort och här kommer återigen veckobrevet!
OBSOBS! Nästa vecka stänger skolan kl. 16 på måndag 19/10!
På torsdag 22/10 åker vi till naturhistoriska riksmuseet – se separat bilaga.
På fredag har vi städdag på skolgården och korvgrillning, vi kommer också att fira Halloween genom att eleverna får komma utklädda (23/10). Eleverna får dock inte ha halloweenmasker på sig utan sminkning och utklädningskläder är det som gäller.
Gemensamt: Den här veckan har vi arbetat med samarbetsövningar under idrottslektionen. Vi har också äntligen gästat Västerhaninge och tågat in på deras bibliotek. Varsin bok fick alla barnen med sig att ha i skolan. De elever i årskurs ett som har ett bibliotekskort kunde få med sig en extra bok att låna hem.
Förskoleklass har den här veckan arbetat i sina matematikböcker samt med arbetsblad i svenska kring veckans bokstav som den här veckan var bokstaven Ss. Det hemliga uppdraget den här veckan finns att kika på i förskoleklassens klassrum.
Årskurs 1 har skapat ett sagoträd som finns att se i klassrummet. Vi har också arbetat med högläsning och i våra ”livet i bokstavslandet”-böcker i svenskan (både kring veckans bokstav samt i läsförståelse). I matematiken har vi fortsatt att arbeta med problemlösning som den här veckan handlade om längd.

Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

___________________________

Veckobrev v 41 ugglav41
Hej därhemma! Ännu en fantastisk vecka.
Den här veckan har förskoleklassen arbetat i sina svenskböcker samt i sina matematikböcker. Eleverna har också fått lyssna på en text där de skulle blunda och använda sin fantasi, och så har vi haft hemligt uppdrag.

I årskurs 1 har vi startat en övergång i matematik från addition och subtraktion till geometri. Där har vi gått igenom geometriska former. I svenska har vi fortsatt med materialet ”en läsande klass”. Eleverna har fått läsa högt i grupp och vi har likt förskoleklassen läst en text där eleverna fick blunda och använda sin fantasi. Texten var lika uppskattad i årskurs ett som i förskoleklass.
Årskurs ett fick måla fritt under bildlektionen då de blev lästestade en och en för att se vilken nivå de befinner sig på.

I onsdags hade vi fotografering. Fotograferingen gick bra och lappar om beställning av bilder har gått hem i barnens väskor, så kika där.

I torsdags gick vi till skogen för att skapa naturrutor och för att leka fritt. Sista veckan att gå till skogen för den här hösten eftersom älgjakten strax börjar.

Nästa vecka kommer utedagen bli under onsdagen istället för på torsdagen eftersom vi ska åka till biblioteket. Under vår utedag veckan därpå (på torsdagen 22/10), kommer vi att åka till naturhistoriska riksmuseet. Ordentlig information kommer att gå ut nästa vecka men vi önskar att vara i god tid att informera lite om det redan nu. Barnen kommer att behöva ha med egen lunch alternativt pastasallad från skolan.

Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

 

OKTOBERUGGLA

Veckobrev v. 40
(Förkortad version samt utan bifogade bilder, originalet har skickats ut i pappersformat).
Hej föräldrarna! Den här veckan har vi haft fullt elevantal igen, vilket har varit glädjande då vi saknade flertalet elever föregående vecka.
OBS OBS! Skolfotografering nästa vecka, den 7 oktober (onsdag).
Förskoleklassen har arbetat med bokstaven M, och det hemliga uppdraget den här veckan blev väldigt tjusiga och sitter uppsatta i förskoleklassens klassrum. Eleverna har dessutom börjat att arbeta i sina matematikböcker vilket fungerade bra för samtliga!
Årskurs ett har börjat arbeta med miniräknare, något som har varit väldigt roligt och triggat eleverna till att intressera sig för siffror. I svenskan har vi fortsatt att arbeta med svårare ord samt med våra arbetsböcker kring veckans bokstav. Några elever har dessutom också börjat att arbeta med läsförståelse.
Gemensamt den här veckan var som vanligt idrottslektionen, där vi den här veckan prövade på brännboll. Vi har också haft gemensam naturkunskapslektion där vi arbetat vidare med våra sinnen. Det här naturkunskapstillfället fick eleverna göra en övning som utmanade luktsinnet. Torsdagen spenderade vi i skogen med matematikuppdrag och lek. Vi har också tillsammans skapat egna krukor som vi har satt gräsfrön i under fredagen. Varje kruka har eleverna fått göra ett eget ansikte på och gräset som växer upp kommer att bli hår till ansiktena. Spännande tycker barnen! Kanske kan man klippa en snygg frisyr på dem undrar några elever? – Och ja visst kan man det tycker vi fröknar!
Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

ugglav39                                                                    Veckobrev vecka 39
Hej alla föräldrar! Veckorna passerat fort och vi närmar oss utvecklingssamtal. Under gårdagen har alla ettor fått med sig information hem gällande sina samtal. Förskoleklassen kommer att erbjudas tid för samtal först i vår.

* Vi har den här veckan ett önskemål om att ni är noga med att märka era barns kläder för att undvika att dem kommer bort eller hamnar fel.
Obs! För årskurs ett där några elever har börjat att få med sig läsläxa, så gäller det att läsläxan läses hemma och helst varje dag. Barnen behöver stöttning hemifrån för att få en god möjlighet att bli duktiga läsare. För de föräldrar som har barn på fritids och som har tackat ja till att deras barn ska få läxhjälp varje torsdag mellan klockan 15-16 så vill vi bara informera om att barnen då erbjuds hjälp med finskrivningsläxan och andra framtida läxor och alltså inte med läsläxan.
Förskoleklassen har arbetat med veckans bokstav samt med sitt hemliga uppdrag. Kika gärna in i förskoleklassens klassrum om ni vill se de hemliga uppdragen!

Årskurs ett har börjat med gemensam problemlösning i matematiken, något som var både svårt men roligt. Vid två tillfällen har vi hunnit arbeta med matematikproblem. Alla elever var duktiga och lyckades bra. I svenskan har vi börjat att undersöka ord samt hur man slår upp dem på internet och i en ordlista. Eleverna har också fått skriva egna sagor. Något som var väldigt uppskattat. De flesta elever önskade att få sitta kvar efter lektionstid och skriva och måla vilket de självklart fick! Så de skrev så att kinderna glödde, och när de lämnade in sina sagor var dem otroligt glada och stolta, något som var roligt att se! De övade på att börja sagan med ”Det var en gång..”, skriva punkt samt göra egna skrivrader med linjal.
I engelskämnet så har vi övat på det engelska alfabetet.

Gemensamt den här veckan har varit idrotten och utedagen. På vår utedag gick vi till skogen där vi lekte en lek där vi övade på begrepp samt på instruktioner. Sedan hade eleverna fri lek. Vi har också haft gemensam NO-lektion där vi fortsatte att arbeta med våra fem sinnen.
Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

 

emilias ugglav38

Veckobrev v 38
Hej därhemma! Ännu en bra vecka där vi har hunnit med mycket arbete och en del nöjen.
Vi hade gemensam NO-lektion i tisdags där vi fortsatte med sinnena. Den här gången arbetade vi med hörseln.
Gemensam dag för skoljoggen i onsdags som blev mycket lyckad. Vi hade fint väder och engagerade elever som sprang flera varv i spåret, hoppade säck, kastade boll och sprang stafett.
På torsdagen gick vi till skogen trots regn och rusk. Det var en mysig dag med lite utomhusmatematik samt fri lek, innan vi gick tillbaka till skolan för soppa och nybakt bröd.

Förskoleklassen har fortsatt att arbeta i sina svenskböcker samt med veckans bokstav.
Årskurs ett har fortsatt med att öva läsförståelse i svenskan och vi har börjat med gemensam läsning – något som fungerar väldigt bra!

Obs! Påminnelse om aktivitetskväll nästa vecka på tisdag (22/09).

Några föräldrar har frågat om utvecklingssamtal. Som svar på det så kommer information att gå ut nästa vecka.

Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

emiliauggla

Veckobrev v. 37
Hej föräldrar! Ännu en bra vecka där vi har fått mycket gjort!
Förskoleklass: Den här veckan har vi arbetat med bokstaven L i svenskan. Därför har det hemliga uppdraget handlat om att göra lamm. Lammen blev superfina och vi passar på att posta med en bild på dem. Eleverna har fått arbeta i sina livet-i-bokstavslandet-böcker och den här veckan handlade det om att lära sig vilka ljud som finns i olika ord. Samt att varje bokstav har ett ljud och att långa ord därför innehåller fler ljud än vad korta ord gör.
Vi har fortsatt att arbeta med våra sinnen i naturkunskapen och vidare ytterligare med känseln.
På vår utedag hade vi ett matematikuppdrag. Vi har tittat på fredagsfilm.

emiliafår

Årskurs 1: Eleverna har äntligen börjat få hem läxor, och vilket glädjejubel det blev! Härligt, fantastiska ungar!! Läsläxor har skickats ut till de elever som kommit igång att läsa och vi arbetar vidare för att alla ska nå dit så småningom!
Vi har arbetat vidare med läsförståelse i svenskan. Vi har fortsatt att arbeta med våra sinnen i naturkunskapen och vidare ytterligare med känseln. På vår utedag hade vi ett matematikuppdrag.
Vi har spelat spel (twister) för att träna höger och vänster-begreppen och tittat på fredagsfilm.

Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

 

uggla2emilia

Veckobrev v. 36
Hej alla föräldrar! Vi har haft ytterligare en toppenvecka där barnen har arbetat flitigt och där vi har haft det bra tillsammans. Eleverna nu har lärt känna varandra lite och alla barn leker bra med varandra under rasterna.
Åk 1: Vi har haft vår första idrottslektion, det blev en sammarbetsövning! I engelskan tränade eleverna på djurnamn och vi repeterade färgerna och presentationsfrasen från förra veckan. Vi arbetar för att väcka elevernas egen fantasi och eleverna har under bildlektionerna fått lyssna på en bok och målat egna tankebilder till boken (utan att några bilder har visats). Något som varit lite svårt men blivit bättre sedan veckan innan.
I matematiken har vi arbetat med tio-kompisar, något som vi sedan repeterade med hjälp av en lek under vår utedag. I samhällskunskapen har vi fortsatt att arbeta med samhället och nu börjat att måla och klippa ut vårt eget samhälle. Så småningom kommer elevernas eget samhälle att dyka upp på en vägg i hallen mellan vårt kapprum och våra klassrum, så håll utkik efter det.

Förskoleklass: Vi har haft vår första idrottslektion, det blev en sammarbetsövning! Lisa har presenterat bokstaven E för eleverna och de har fått träna på att skriva både den stora och den lilla bokstaven. Barnen har också fått sitt första hemliga uppdrag. Den här veckan var uppdraget att med papper riva ut färgade papper och klippa och klistra varsin eld (e som i eld). På vår utedag så tränade vi tio-kompisar och pratade om våra fem sinnen. Eleverna fick utan att titta, sortera föremål i storleksordning och på så vis använda sig av sin känsel. I samhällskunskapen har vi fortsatt arbeta med samhället och nu börjat att måla och klippa ut vårt eget samhälle. Så småningom kommer elevernas eget samhälle att dyka upp på en vägg i hallen mellan vårt kapprum och våra klassrum, så håll utkik efter det.

OBS! Påminnelse om föräldramöte på tisdag (8 september)! Klockan 17-19.

Kul att se att några föräldrar noterat att de kikat i elevernas loggbok!
Trevlig helg önskar Emilia & Lisa.

ugglaemiliaV. 35.
Förskoleklassen
Hej därhemma! Då var första ordentliga skolveckan gjord och vi lärare känner oss nöjda efter en bra vecka med flitiga och motiverade elever. Vi har börjat med gemensam läsning för förskoleklass och årskurs ett under fruktstunden. Förskoleklassen har börjat att arbeta i sina svenskböcker där vi hittills har hunnit titta lite på alfabetet samt gjort lättare instruktionsövningar. Vi har också börjat att arbetat med samhället och startat upp med att prata om vad som behövs för att ett samhälle skall fungera. För att driva projektet ytterligare så åkte vi på vår utedag till Tungelsta för att upptäcka vad som finns runt omkring oss samt passade på att leka i lekparken som finns där. Eleverna har för första gången fått skriva loggbok som fortsättningsvis kommer att följa med hem varje fredag.

* Vi vet att många av barnen har ryggsäckar men vill bara sända ut en önskan om att alla barn har med en ryggsäck på torsdagar då vi går till skogen. En ryggsäck fördelar tyngden bra på barnens axlar och är bekväm att promenera med.
* Vi önskar att få klassföräldrar i varje klass och kommer att välja två stycken under föräldramötet den 8e september.
* Vi vill också skicka ut en önskan om att få in gamla iPhone 4-laddare till skolan som ni eventuellt har liggandes och som inte används. Vi saknar för tillfället laddare till våra iPads och vill skicka ut en förfrågan innan vi annars köper in nya.

Till nästa vecka kommer vi att börja arbeta med veckans bokstav samt fortsätta att arbeta med samhället genom att måla, klippa och klistra vårat eget samhälle.

Åk 1.
Hej därhemma! Då var första ordentliga skolveckan gjord och vi lärare känner oss nöjda efter en bra vecka med flitiga och motiverade elever. Vi har börjat med gemensam läsning för förskoleklass och årskurs ett under fruktstunden. I årskurs ett har vi repeterat talen 1-10 och vi har börjat att arbeta i våra matematikböcker med instruktionsövningar samt med addition upp till siffran 10. I svenskan har vi börjat att arbeta ett material som heter ”en läsande klass” och som ska stärka elevernas läsförståelse samt bidra till att eleverna kommer igång att läsa. Vi har också börjat att arbetat med samhället och startat upp med att prata om vad som behövs för att ett samhälle skall fungera. För att driva projektet ytterligare så åkte vi på vår utedag till Tungelsta för att upptäcka vad som finns runt omkring oss samt för att leka i lekparken som finns där. Eleverna har för första gången fått skriva loggbok som fortsättningsvis kommer att följa med hem varje fredag.

* Vi vet att många av barnen har ryggsäckar men vill bara sända ut en önskan om att alla barn har med en ryggsäck på torsdagar då vi går till skogen. En ryggsäck fördelar tyngden bra på barnens axlar och är bekväm att promenera med.
* Vi önskar att få klassföräldrar i varje klass och kommer att välja två stycken under föräldramötet den 8e september.
* Vi vill också skicka ut en önskan om att få in gamla iPhone 4-laddare till skolan som ni eventuellt har liggandes och som inte används. Vi saknar för tillfället laddare till våra iPads och vill skicka ut en förfrågan innan vi annars köper in nya.

Till nästa vecka kommer vi att fortsätta med påbörjat arbete i svenska, börja arbeta med subtraktion i matematiken samt följa upp det vi arbetat med i samhällskunskapen genom att måla, klippa och klistra vårat eget samhälle.

Trevlig helg önskar Emilia & Lisa!

_______________________________

 

Skolstart den 20 aug kl 9.00-10.30 Välkommen!

 

 

Veckobrev v.23
Detta blir läsårets sista veckobrev och jag vill tacka er alla för ett härligt o år, som ni vet kommer jag, Helena, att följa med ettorna upp till spår 2. Emilia och Lisa kommer att arbeta i spår 1.
Den här veckan har handlat om att göra klart, plocka undan och städa. På måndag nästa vecka kommer vi som avslutning i gruppen att åka iväg till Eskilsparken i Haninge. Vi tar med oss mat från skolan, så inga egna matsäckar.
På tisdagen kommer vi att ha genrep inför skolavslutningen.
Nästa vecka:
Måndag: Utflykt till Eskilsparken
Tisdag: Skolavslutning, 16-18
Jag och Lisa önskar alla en härlig sommar.
___________________________________________
Veckobrev v.22

Nu går tiden otroligt fort och vi har bara 7 skoldagar kvar till sommarlovet. Skolavslutningen firar vi som sagt på tisdagen den 9 juni kl. 16-18. Eleverna kommer att börja med att sjunga vackra sånger och sedan är det bara för er föräldrar att duka upp er picknickkorg medan barnen följer med mig och Lisa till klassrummet en liten stund så vi får säga hej då ordentligt. Vi har inga lektioner efter lunch den här dagen.
Den här veckan har både förstisar och ettor arbetat med klockan, ettorna har övat på kvart över och kvart i och vi har gjort egna klockor.
Förstisarna har jobbat med bokstaven G, därför hänger det härliga glassar i taket i deras klassrum. På SO:n har barnen gjort ett samhälle, så ta er gärna en titt i gången in till klassrummen.
Vi fick en fantastisk dag i Tyresta by i torsdags, vi började att gå Tjäderstigen som är en 1,3 km lång stig i skogen. Efter detta var barnen otroligt sugna på sina matsäckar och därför gick vi och åt lunch. Vi hade verkligen tur med vädret vilket också bidrog till att friluftsdagen var så lyckad.
På fredag nästa vecka kommer vi att ha ett uppsamlingsheat för de barn som har glömt att ta med saker till sin VIP-dag. Alla de som inte har varit VIP får därför ta med sig max 5 saker som de vill visa sina klasskompisar.

Nästa vecka:
Måndag: Idrott
Tisdag: Klassråd
Onsdag: Elevråd
Fredag: VIP för alla de som inte varit.

Trevlig helg!

______________________________________

V.21
Ettorna har på svenskan jobbat med att skriva en berättelse och de har också hunnit med att jobba med läsförståelse. F-klassen har jobbat med bokstaven Ä på svenskan och gjort ett fantastiskt äppelträd, de har också jobbat med klockan på matten.
På musiken övas det för fullt inför skolavslutningen och framöver kommer vi att börja skicka hem barnens arbeten och böcker. Skolavslutningen kommer att vara på tisdagen den 9/6 mellan kl. 16-18. Vi kommer att ha lektioner på förmiddagen och barnens skoldag slutar efter lunch.
Tisdagen den 26/5 är det 16-dag på fritids och kvällsmöte för alla pedagoger på skolan.
På onsdag är jag ledig på förmiddagen, Lisa och Emilia kommer att vara med klassen.
På torsdag är det friluftsdag och vi vill att barnen som ska åka med från skolan är här kl. 7.30.
Nästa vecka:
Måndag: Idrott
Tisdag: 16-dag på fritids
Torsdag: Friluftsdag, kom ihåg matsäck.

Trevlig helg!

___________________________
V.20
Ännu en vecka har gått och mycket har vi hunnit med trots den korta skolveckan. Vi har jobbat på i både svenska och matematik. Vi har fortsatt att jobba med städer i SO:n, funderat på vad vi tycker är det viktigaste, som måste finnas i en stad.
För de barn som har glömt att de skulle ha VIP så kommer vi ha ett uppsamlingsheat där alla får chansen att ta med sig saker, det blir i slutet av terminen.
Torsdagen den 28 maj kommer vi att ha en friluftsdag och har bestämt att vi ska vandra. Denna dag är det matsäck som gäller, är det någon som har behov att få matsäck från skolan så får ni höra av er så vi kan säga till om det i köket. Mer info om detta kommer nästa vecka.
På torsdag nästa vecka kommer nya förstisar på besök, de kommer att vara tillsammans med de blivande ettorna hela förmiddagen.
Nästa vecka:
Måndag: Idrott
Tisdag: Musik
Torsdag: Nya förstisar kommer på besök

Trevlig helg!
_________________
Veckobrev v.19

Härligt att se att så många föräldrar som tillsammans såg till att göra skolgården fin i tisdags på aktivitetskvällen.

Den här veckan har vi börjat att arbeta med SO och det vi kommer att fokusera på är centrala samhällsfunktioner. I onsdags fick barnen i grupper göra egna städer, de skulle fundera på vad som fanns i staden och vilka yrken man kunde ha.

I torsdags började ettorna med ett skrivprojekt, det startade i skogen då barnen skulle sprida ut sig och sitta själva och rita en drömplats. Därefter skulle de drömma sig bort till den platsen för att därifrån skriva vykort hem till sin familj.

Nu har det börjat bli varmare ute och det är dags att titta igenom barnens korgar och kläder, kängor och vinterkläder behöver inte finnas kvar i skolan. Fritids behöver ha in alla semesterlappar snarast, detta för att de ska kunna planera sommarverksamheten.

Jag skickar med ett separat meddelande angående nytt beslut om leksaker.

Kolla igenom barnens hår extra i helgen, vi har haft fall av löss igen.

Nästa vecka är det bara tre skoldagar, fredagen är en klämdag och fritids måste få veta vilka barn som har behov av omsorg den dagen så har ni inte sagt till om ditt barn är ledigt eller inte gör det så fort som möjligt.

Trevlig helg!

 

Veckobrev v.18

Det blev en kort vecka med bara tre skoldagar, barnen har gjort klart recepten till receptboken och vi ser fram emot att se de färdiga böckerna. Ettorna har jobbat vidare med tid och några har börjat med symmetri i matematiken.

Idag har vi vårstädat skolgården och gjort fint ute. Vi tittade också på filmen ”Ett småkryps liv”.

Vi avslutade veckan med att smaka på vår framröstade smoothie, den innehöll yoghurt, havregryn, vindruvor, äpple, vattenmelon och citron, en spännande smakkombination.

På tisdag nästa vecka är det aktivitetskväll kl. 16.30-19.30, alla är välkomna och hjälpa till och det serveras korv med bröd.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Aktivitetskväll

Onsdag: Elevråd

Torsdag: Utedag

Hoppas att ni får en trevlig valborg och en bra helg.
__________________________
Veckobrev v.17

Nu är vi snart klara med våra recept till skolans receptbok, barnen har samarbetat väldigt bra och alla ser fram emot att se resultatet på boken. Receptboken kommer att finnas till försäljning på aktivitetskvällen den 5 maj.

Ettorna har jobbat med klockan och tid i matematiken och ord med ck på svenskan. F-klassen har fortsatt i sina Trulleböcker och jobbat med bokstaven K på svenskan.

Vi avslutade veckan med en fantastisk gemensam frukost, barnen åt en god och hälsosam frukost. Vi hade också bokbytardag, några barn har också önskat att städa sina bänkar så därför blev det lite städning också.

Nästa vecka kommer vi att ha en studiedag på skolan vilket innebär att skolan är stängd. Däremot har vi föräldrafika på kvällen, kl. 18-19 och därefter är det årsmöte som ni alla har fått en inbjudan till. På föräldrafikat bjuder vi på barnens bakverk och ni kommer också att få en chans att se lite av det era barn har gjort i skolan. Hoppas att så många som möjligt av er kan komma.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott, baka till föräldrakaffet

Tisdag: Studiedag på skolan, föräldrakaffe kl. 18-19

Torsdag: Utedag

Trevlig helg!

_________________________________________________

Veckobrev v.16

Veckan som gått har fokus legat på hälsan då vi startade upp våra två hälsoveckor efter påsklovet. Vi har startat skoldagarna med att promenera hälsostigen tillsammans, vi har avslappning innan lunch och har arbetat med mat. Barnen har i grupper valt en maträtt (från Jannes kök) som de tycker om, därefter har de jobbat vidare med rätterna för att få dem att passa in i tallriksmodellen. Detta arbete kommer att resultera i skolans egen kokbok.

Vi hade en härlig dag i skogen i torsdags, barnen jobbade i grupper och fick 4 minuter på sig att leta reda på snören som fanns lite överallt i skogen, därefter skulle de mäta snörenas totala längd.

Nästa vecka kommer vi att avsluta våra hälsoveckor med vårt traditionella gemensamma frukost på fredagen. Detta är som en knytis, barnen tar med sig något som de tycker passar bra på frukostbordet, absolut ingenting med nötter i och helst något som inte är allt för onyttigt. Vi kommer att duka upp allt på ett långbord och barnen hämtar de dem vill äta till frukost.

Vi kommer på fredagen också ha bokbytardag, alla barn tar med en bok som de vill byta mot en annan. Den här gången kommer barnen att byta med varandra inom spåren.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Musik

Torsdag: Utedag

Fredag: Gemensam frukost och bokbytardag

Trevlig helg!

Veckobrev v. 14

Vilka fantastiska barn ni har, vi hade en så härlig dag på Naturhistoriska och resan dit och hem gick hur bra som helst. Både barn och fröknar (och en mamma) var både nöjda och trötta efter dagen. Vi utmanade våra sinnen en del när vi var på utställningen om kroppen, därefter var barnen sugna på sina matsäckar och vi gick ner för att äta. Därefter hann vi kika på den nyrenoverade utställningen ”Fossiler och Evolution”, precis när vi började bli klara (som tur var) så blev det strömavbrott på muséet.

Skärtorsdagen bestod av påskpyssel och tipspromenad tillsammans med spår 2, vi avslutade med att barnen fick var sin påse med frön som ni kan odla där hemma.

Efter påsklovet så fokuserar vi lite extra på hälsan och har två så kallade hälsoveckor. Vi kommer att börja varje morgon med att gå 6 varv på hälsostigen, vilket motsvarar 1 km.

Vi ser fram emot att träffa några av er på Blåkulla.

Glad påsk önskar Lisa och Helena
___________________________________
Även vi rockar sockorna…

Veckobrev v. 13

Äntligen ett kärt återseende, i torsdags begav vi oss till skojskogen efter att vi inte haft möjlighet att gå dit sen i höstas. Barnen hade matematik och letade efter former i naturen därefter blev det lekar av flera olika slag. Därefter gick vi tillbaka för att avnjuta dagens soppa.

Vi har nu jobbat med det sista sinnet känsel och barnen är redo att åka iväg på muséum. Vi kommer att åka från skolan kl. 8.45 och vara tillbaka kl. 15. Barnen har med sig egen matsäck och gärna en frukt, tänk på att det inte är tillåtet att ha med sig någonting med nötter i.

På tisdag nästa vecka äter vi vårt traditionella påskbord tillsammans och vecka 15 är det påsklov. När vi kommer tillbaka efter lovet så startar vi upp med 2 hälsoveckor på skolan, vi fokuserar lite extra på vår hälsa och sådant som får oss att må bra.

Jag vill också passa på att välkomna Selma till förskoleklassen, Selma har nu gått 2 veckor i klassen och har blivit väl omhändertagen av sina nya klasskompisar.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Påsklunch

Onsdag: Naturhistoriska Riksmuséet, glöm inte matsäck

Torsdag: Gemensam aktivitet inför påsken

Trevlig helg!
___________________
Veckobrev v. 12

Jag vill börja med att tacka för alla de trevliga utvecklingssamtal, det har varit roligt att träffa er alla och se hur förstisarna har börjat vant sig vid dessa samtal och ettorna som har börjat ta för sig mer och vara mer involverad i samtalet.

Vi har jobbat med sinnet smak och barnen fick smaka på några av de grundsmaker som finns, sött, salt och surt. De gjorde ett experiment också:

Vi avslutade veckan med en brandövning, barnen fick ha skorna på sig. Vi kommer att ha en oförberedd brandövning längre fram i vår, det är väldigt viktigt att barnen har extrastrumpor med sig.

Jag vill också påminna om föreläsningen med Anna-Eva Hallin den 24/3 kl. 16.30-17.30. Skriv gärna upp er på listan i hallen.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: 16 – dag på fritids

Torsdag: Utedag
___________________________________________
Veckobrev v. 11

Veckorna rullar på och också alla trevliga utvecklingssamtal. I torsdags var det dags igen för nya samtal och barnen fick pyssla lite med Lisa under tiden. De var också ute i det härliga vårvädret en hel del, där var det massor av olika aktiviteter igång.

I tisdags blev det ingen musik p.g.a. sjukdom, istället hade vi vanliga lektioner. Vår tur till biblioteket var lika bra som vanligt, barnen är verkligen superduktiga när vi åker iväg.

Ettorna har avslutat arbetet med läsfixarna och har nu istället börjat jobba med läsförståelse i deras nya svenskaböcker. Jag har pratat med barnen om att alla människor är olika och lär sig på olika sätt och i sin egen takt, dem blir lite oroliga när de får olika böcker vilket var fallet med svenskaböckerna. De flesta fick en bok som är för årskurs 1 och några fick en lite mer avancerad bok, jag vill att alla ska utvecklas och boken för årskurs 1 är lagom nivå för de flesta (men inte alla).

Just nu jobbar vi med kroppen på NO:n, vi kommer att avsluta det arbetet med att åka till Naturhistoriska riksmuseet den 1 april. Jag kommer att ge er mer information om tider som gäller längre fram men detta kommer att innebära att barnen har med sig matsäck den dagen.

Tisdagen den 24/3 finns det möjlighet för er föräldrar att gå på en föreläsning om språkutveckling här på skolan. Det är Anna-Eva Hallin som är logoped och doktorand, som just nu håller på med ett forskningsprojekt om språkbearbetning för några elever i årskurs 4. Hoppas att det är några av er som vill komma, vi kommer att sätta upp en anmälningslista i hallen så att vi har koll på hur många sittplatser som behövs..

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Onsdag: Miljöråd

Torsdag: Utedag och utvecklingssamtal

Trevlig helg!
_________________________
Veckobrev v. 10

På svenskan för förstisarna har vi fortsatt med Trulleboken, barnen blir verkligen jätteglada när de ska arbeta i både den och i matematikboken. Ettorna har jobbat med en läsfixare som kallas för reportern. Reportern ställer frågor om texten på olika nivåer, sådant som går att hitta svar på i texten, på raderna, sådant som man kan lista ut när man läst texten, mellan raderna och till sist frågor som man utifrån egna erfarenheter kan svara på, bortom raderna.

På NO:n har vi den här veckan jobbat med sinnet lukt, vi startade detta med ett lukttest. Barnen fick lukta på 5 burkar med olika ”kryddor” i, de skulle sedan gissa vad som fanns i respektive burk. De var jätteduktiga och hade koll på de olika dofterna. De luktade på kanel, kakao, kaffe, curry och vitpeppar.

I torsdags var barnen med Lisa och Linda medan jag hade utvecklingssamtal. Det skapades härliga vårblommor och småfåglar.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Onsdag: Biblioteket

Torsdag: Utedag och utvecklingssamtal

Trevlig helg!
______________________________
Veckobrev v. 8

Den här veckan har ettorna avslutat sitt arbete med vokaler för den här gången,
vi kommer att repetera detta fler gånger lite då och då för att det ska bli lättare att komma ihåg vilka vokalerna är.

I veckan fick barnen träffa en liten figur som heter Jin, barnen tyckte att han var rolig. Jin är en figur som gissar vilket djur man tänker på. Vi började med att dra en lapp där det stod ett djur, den här gången handlade det om vilda djur. Vi läste om djuret för att lära oss mer och sedan kom Jin fram för att ställa frågor och gissa vilket djur vi tänkte på. Det var lite klurigt, men mycket skojigt.

Arbetet med våra sinnen har fortsatt och den här veckan fokuserade vi på hörseln.

Den här terminen har vi valt att lägga utvecklingssamtalen på utedagarna, om det är så att man byter tid med någon så är det viktigt att ni informera mig om detta.

Nästa vecka är det sportlov, men veckan efter det så börjar utvecklingssamtalen.
Jag kommer att skicka hem papper om måluppfyllelse måndagen före samtalet,
detta för att ni föräldrar i lugn och ro ska kunna titta på dessa tillsammans med era barn. När vi ses på samtalet kommer vi att utgå från dessa papper och tillsammans skriva en framåtsyftande planering för ert barn. Förskoleklassen kommer att få med sig andra papper än ettorna, men vi kommer också skriva en framåtsyftande planering.

Jag hoppas att ni alla får ett härligt sportlov.
______________________________
Veckobrev v. 7

Oj vilken tokig vecka det blev med snabba ändringar. Vi hade i alla fall en toppendag i idrottshallen i onsdags. Vi lekte lekar och gjorde en hinderbana. Vi ska försöka att åka till idrottshallen en gång till den här terminen.

På klassrådet i måndags önskade barnen att få ha en mysdag med film inför alla hjärtans dag, därför blev det filmvisning på fredagen.

Förstisarna träffade Trulle i tisdags, han kom för att kika på när barnen jobbade i hans bok.

Ettorna fick med sig ett läsprotokoll tillsammans med sin läsläxa i onsdags. Protokollet lämnas in tillsammans med boken senast på tisdag. Ni får hjälpa era barn att fylla i dessa, skriv gärna en kommentar.

I tisdags avslutade vi dagen med bild tillsammans med Elisabeth, vi utgick ifrån boken ”Tomtebobarnen” för att sen skissa och måla alla fyra årstiderna.

Ettorna får idag med sig ett måldokument matte, dessa dokument används vid olika arbetsmoment för att barnen ska veta vilka mål vi jobbar med och hur vi ska jobba. Ta en titt på dessa, skriv en signatur och skicka tillbaka till skolan. Dessa kommer vi titta närmare på under utvecklingssamtalen.

På tisdag stänger fritids kl. 16.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Musik, 16 – dag på fritids

Torsdag: Utedag

Trevlig helg!
_________________________

Veckobrev v. 6

Ännu en vecka har gått och vi närmar oss sportlov, därför får barnen med sig papper från fritids idag.

Ettorna har den här veckan börjat med läsläxa, tanken är att de ska öva att läsa boken högt för en vuxen hemma. De har en vecka på sig att läsa, så de kan välja att läsa lite i taget eller hela på en gång. Från och med nästa vecka kommer jag att skicka med ett läsprotokoll som ska fyllas i när barnen har läst.

Förstisarna fick i tisdags en arbetsbok i svenska, Trulles bok. De blev helnöjda och ville inte sluta jobba i dem.

I torsdags blev det en utedag i Tungelstaparken, vi började med att göra matteuppdrag och avslutade med lite lek i parken. Vi åkte sedan hem och njöt av varm grönsakssoppa och nybakat bröd.

Nästa vecka kommer ni säkert att se ett nytt ansikte på skolan, vi välkomnar Tina till Västra Ekoskolan. Tina kommer att jobba på fritids och även ha vissa lektioner i spår 2 och 3.

Ni kommer att få med er information om vårens utvecklingssamtal nästa vecka. För att kunna förbereda samtalet så bra som möjligt vill jag att ni går igenom de papper som ska fyllas i tillsammans med era barn och lämnar in till mig så fort ni kan.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Elevråd

Onsdag: Miljöråd

Torsdag: Utedag, barnen får gärna ha med sig något varmt att dricka.

Trevlig helg!
___________________________

Veckobrev v. 5

I måndags åkte vi till biblioteket i Västerhaninge, det märks att barnen börjar bli vana att åka dit, det går smidigt när vi är där och hinner dessutom leka en stund innan bussen tillbaka kommer. Jag lånade en del extraböcker till de barn som inte var med.

Det är verkligen sjukdomstider nu och tyvärr har mina egna barn varit sjuka i veckan, därför har jag inte varit på skolan tisdag-torsdag. Som tur är har vi Lisa som har sett till att era barn har fått den undervisning som de ska.

Under veckan har barnen arbetat vidare med kroppen, de har ritat av sina egna kroppar på ett stort papper. Vi kommer sätta dit kroppsdelar allt eftersom vi har jobbat med dem, det är framförallt sinnena som vi ska jobba med. Vi kommer fortsätta att dokumentera arbetet i hallen/ korridoren, så som vi gjorde när vi jobbade med rymden. Så är ni nyfikna på vad barnen gör på NO:n så är det bara att kika där.

Barnen har också skapat bilder till en berättelse som är hämtad ur ”Den stora BRIS-boken”.

Framöver kommer jag att försöka sitta enskilt några barn för att öva läsning eller matematik. Detta kommer att vara efter barnens skoltid då jag har min specialpedagogiska tid, dvs. mellan 13-14. Jag kommer kontakta de föräldrar som är berörda under nästa vecka.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Musik

Torsdag: Utedag

Hoppas att ni får en trevlig helg.
_________________________________________________
Veckobrev v. 4

Måndagens idrottslektion insåg vi snabbt att vi inte kunde genomföra utomhus på grund av all is, därför hade vi mini-röris i klassrummet istället. Det var roligt och barnen var superduktiga.

Den här veckan har vi börjat att arbeta med människokroppen och sinnen på NO:n. Vi startade upp arbetet med att jag ritade upp en kropp på tavlan, barnen fick sedan fylla på med de kroppsdelar som de kom på. Vi döpte honom till Oliver, genom demokratisk röstning.

I torsdags började vi jobba med sinnet synen och ögat. Barnen gjorde ögon ute i snön.

På måndag nästa vecka åker vi till biblioteket, några barn har böcker kvar hemma. Försök att komma ihåg att skicka med dessa till skolan på måndag.

Nästa vecka:

Måndag: Vi åker till biblioteket

Tisdag: Fritids stänger kl. 16

Torsdag: Utedag
____________________________
Veckobrev v. 3

Jag vill börja med att berätta att vi har fått två nya elever till förskoleklassen, vi hälsar Emil och Felicia välkomna till klassen.

Ettorna har den här veckan kommit igång att arbeta med vokaler på svenskan och längd på matematiken. Vi arbetar vidare med att automatisera lilla additionstabellen, talen 0-10. Förskoleklassen har arbetat vidare med bokstäver.

Vi har just nu vänskapsvecka och har därför börjat med hemliga kompisar igen. Vi har pratat om hur viktigt det är att tänka på vad vi säger till varandra, hur vi pratar med varandra och att även blickar och miner kan såra.

Nästa vecka kommer skolsköterskan till skolan, då är det dags för vaccination för elever i årskurs 1. Det sitter en lista i hallen där ni skriver upp tider för era barn. De i förskoleklassen som inte hade hälsosamtal senast skolsköterskan var på skolan skriver också upp sig på listan.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Onsdag: Vaccination åk 1

Torsdag: Utedag

 

Trevlig helg!
_______________________________

Veckobrev v. 2

Välkommen tillbaka till en ny termin, hoppas att ni har hunnit vila upp er ordentligt. Vi startar upp terminen med två vänskapsveckor som vi brukar, vi läser böcker som handlar om ämnet vänskap, vi har pratat om vad som hur det går till om det är någon inte känner sig trygg på skolan och vi har gått igenom skolans trivselregler.

Om det nu blir någon snö ute så har vi informerat om att skolan kommer att köpa in stjärtlappar till varje spår. Barnen ska alltså inte ta med sig egna pulkor eller dylikt, det enda de ska ha med sig för att åka är hjälm.

Vi kommer från och med nu att tuta för städning kl. 7.50 på morgonen och ringa in kl. 7.55. Detta för att lektionen ska starta kl. 8.00, som det är nu startar vi lektionen närmare 8.10 vilket innebär att vi förlorar ca 10 minuter varje dag, dvs. 50 minuter i veckan.

Det är bra om ni då och då går in på skolans hemsida, där finns rektorsbrev att läsa och veckobreven läggs även ut där. Skolans blogg uppdateras lite då och då kika gärna på den också.

Ettorna har några ändringar på sitt schema, därför skickar jag med det aktuella schemat idag (det aktuella schemat sitter även uppe i hallen).

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Klassråd

Onsdag: Elevråd

Torsdag: Utedag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veckobrev v. 51

En bra sista vecka har vi haft i spår 1, julvandringen i måndags var väldigt trevlig trots det blöta vädret. Både jag och Lisa blev väldigt stolta när barnen svarade på deras frågor och visade att de lärt sig en hel del om julen.

I onsdags åt vi det traditionella julbordet som var otroligt uppskattat av barnen, vi tackar vår kock för den goda maten.

Jag har lämnat tillbaka alla biblioteksböcker som finns på skolan och som jag har fått in, resterande har jag lånat om så att ingen ska få en påminnelse under jullovet.

Vi startar upp vårtermin med ny energi på torsdagen den 8 januari kl. 8.00.

Jag och Lisa önskar er en riktigt god jul och gott nytt år.
_________________________

Veckobrev v. 50

Den här veckan har vi både hunnit med att förbereda inför lucia och annat skolarbete.

Det har bakats, gjorts kransar och fras, även skolgården har dekorerats inför det traditionella luciafirandet. Den här veckan har vi börjat prata om vad julen är och varför många firar den högtiden. Detta för att barnen ska vara förberedda inför vårt besök till Tungelsta kyrka på måndag.

Onsdagens julbak var väldigt mysigt, vi i spår 1 bakade massvis med pepparkakor. På torsdagen blev det pyssel för hela slanten, vi gjorde luciatavlor, vissa gjorde smällkarameller och julkort.

Den här veckan har jag också gjort lästester i ettan, jag kommer att fortsätta med detta nästa vecka. Anledning till detta är för att se hur barnens läsning har utvecklats under terminen.

Nästa vecka åker vi som sagt till Tungelsta kyrka för att gå på deras julvandring. Vi åker dit med 12-bussen och kommer tillbaka till skolan kl. 14.

På tisdag nästa vecka stänger fritids kl.16.

Vi har skolavslutning på fredagen den 19 december kl. 8 – 9.45.

Nästa vecka:

Måndag: Julvandring i Tungelsta kyrka

Tisdag: Fritids stänger kl. 16.

Onsdag: Jullunch

Fredag: Skolavslutning

Trevlig helg och tredje advent!
____________________
Veckobrev v. 49

Vilken härlig dag vi fick i ishallen, det var trötta men glada barn vi åkte tillbaka till skolan med.

I onsdags kom Folktandvården på besök till F-klassen för att informera lite om tandhygien.

I torsdags började vi dagen med att förbereda klassfesten, det fanns tre grupper, dekorationsgruppen, fruktsalladgruppen och musikgruppen. Det blev en lyckad klassfest med mycket dans.

Förstisarna har den här veckan arbetat med bokstaven F. Ettorna har börjat prata om vokaler i svenskan. Alla har också jobbat vidare med sina trafikböcker och trafikskyltar.

De barn som ska vara tärnor i luciatåget ska ha med sig lingonris till skolan senast på måndag så de kan göra sina kransar på tisdagen.
På onsdagen är det dags för det årliga julbaket, i spår 1 bakar vi pepparkakor. De som har tar med sig en egen kavel och egna pepparkaksformar.

På torsdagen firar vi lucia kl. 15.30, mer info om detta finns på luciapappren ni fått tidigare.

Terminen slutar fredagen den 19 december och då är det endast skola kl. 8 – 9.45. Fritids är öppet som vanligt.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott, ta med lingonris

Tisdag: Förbereda lucia, genrep

Onsdag: Julbak, ta med kavel och formar

Torsdag: Luciafirande 15.30

Trevlig helg!
____________________________________
Veckobrev v. 48

Vi har börjat jobba med trafiken på SO:n och kommer att göra det nästa vecka också. Barnen har börjat göra trafikböcker där de får lära sig mer om olika skyltar de kan stöta på i trafiken. I torsdags åkte vi till Västerhaninge för att leta efter skyltar och öva att gå i trafiken.

När vi är klara med trafiken kommer vi gå in mer på högtider, varför många i Sverige firar jul. Den 15 december kommer vi att gå en julvandring i Tungelsta kyrka för att lära oss mer om detta.

I tisdags var vi en sista gång på biblioteket innan jullovet. Jag kommer att lämna tillbaka barnens böcker i slutet av terminen.

Vi åker skridskor i Haribohallen i Västerhaninge på tisdag. Tänk på att det är en väldigt kall ishall, barnen behöver ha varma kläder. De behöver även matsäck, om det är någon som har svårt att ordna med matsäck så säg till Janne så fort som möjligt.

onsdag kommer folktandvården till skolan för att informera barnen i F-klassen om tandhygien.

Den efterlängtade klassfesten har vi på torsdag, vi kommer att ha den istället för utedag. Barnen behöver inte ta med sig någonting, vi ordnar allt på skolan. Om det däremot finns någon som har musik som de önskar ta med sig går det bra.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott och klassråd

Tisdag: Ishallen, glöm inte matsäcken

Onsdag: Folktandvården F-klass

Torsdag: Klassfest 9.30 – 11

Trevlig helg!
_______________________________
Veckobrev v. 47

Veckorna går fort och vi är snart i slutet av november, nu när det är så mörkt ute vill vi be alla barn som åker buss att ha med sig en reflexväst. Nästa vecka kommer vi att börja jobba med trafiken på SO:n, då kommer vi att prata om hur viktigt det är att använda reflex nu när det är så mörkt. Vi kommer också att prata om olika skyltar som barnen kan stöta på och om hur vi beter oss i trafiken. Därför kommer vi på torsdag nästa vecka åka till Västerhaninge för att öva på just detta.

Den här veckan har vi fortsatt att ha läsgrupper tisdag, onsdag och torsdag. Barnen uppskattar detta och det ska bli intressant och se hur barnens läsning har påverkats av detta.

Förstisarna har jobbat med bokstaven O den här veckan, de har också provat på ett spel som heter Bornholmslek. Det var uppskattat av barnen, vi övade bl.a. på att rimma.

Ettorna har börjat att prata om sortering på matematiken, barnen jobbar i olika takt och har kommit olika långt i matematikboken. Detta är helt okej och det viktiga är ju att barnen förstår vad de gör. Jag kommer att sitta med de barn som behöver öva mer på vissa moment eller bara jobba i matematikboken direkt efter lektionen på måndagar och onsdagar.

Glöm inte att skriva upp er för F-klassens hälsosamtalfredagen, 28/11. Listan sitter i vår hall.

På tisdag stänger fritids kl. 16.

Påminner också om skridskoåkning tisdagen den 2 december.

Lucia firas torsdagen den 11 december kl. 15.30.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Vi åker till biblioteket kl. 12 och är tillbaka på skolan kl. 14

Torsdag: Vi åker till Västerhaninge

Fredag: Hälsokontroll F-klass
______________________________

Veckobrev v. 46

Vi har under den här barnboksveckan arbetat med Astrid Lindgren, vi har läst Mirabell och Vår i Bullerbyn. Vi håller just nu på att läsa Kajsa Kavat, som tar upp mycket om hur det var att vara barnen förr. Vi har också lyssnat på när Astrid Lindgren berättade om sin egen barndom.

Ettorna har fått i läxa att intervjua någon äldre person, t.ex. mormor, morfar. Det ska bli roligt att se hur det har gått för dem. Frågorna som de har skrivit upp har de kommit på själva.

På utedagen i torsdags gick vi en tipspromenad som handlade om Astrid Lindgren och hennes böcker. De flesta tyckte att det var roligt, några tyckte att frågorna var lätta och några tyckte att de lärde sig mycket nytt.

Dagarna flyter på bra och det är en härlig stämning i gruppen. De senaste två fredagarna har vi jobbat med värderingsövningar, det har varit intressant att höra allas åsikter. Det vi kunde höra var att barnen tycker att klassen är bra och att de trivs med varandra.

Fredagen den 28 november är det dags för F-klassens hälsosamtal med skolsköterskan, vi kommer att sätta upp en lapp i hallen där man skriver upp den tid som passar.

Den 2 december kommer vi att åka till ishallen för lite härlig skridskoåkning, då ska barnen ha egen matsäck med sig.

TREVLIG HELG!
________________________
Veckobrev v. 45

Den här veckan har vi börjat att arbeta med läsgrupper, det har fungerat bra trots att vi inte har gjort det förut. Vi kommer att fortsätta med detta på tisdagar, onsdagar och torsdagar. Dessa dagar har vi en kort samling på 10 minuter, sen börjar vi med läsgrupperna 8.10 och sitter i 20 minuter. Det är verkligen viktigt att alla barn är i skolan senast kl. 8 då vi startar skoldagen.

I tisdags hade vi klassråd, barnen har väldigt bra förslag på vad vi skulle kunna ordna till skolgården. De vill ha en lekstuga, klätterställning, en längre balansgång m.m. Detta tog våra två elevrepresentanter med sig till elevrådet på onsdagen.

Tyvärr blev vårt biblioteksbesök inställt då biblioteket inte kunde ta emot oss. Jag har lånat om alla böcker så att barnen kan ha dem till nästa gång vi åker dit.

Nästa vecka är det barnboksvecka och på torsdagen är det nationella läsdagen. Detta vill vi uppmärksamma och vi kommer att fokusera på barnboksförfattaren Astrid Lindgrens böcker. Det passar också väldigt bra då vi i SO:n ska arbeta med hur det kunde vara för barn förr, vi började med att titta på ”Alla vi barn i Bullerbyn” i torsdags.

På torsdag nästa vecka kommer vi på skolan ha en bokbytardag, barnen får ta med sig en bok hemifrån som de kanske har tröttnat på (inga bebisböcker) och byta till en bok som verkar intressant. På fredagen vore det roligt om alla kan ta med sig en bok hemifrån som de tycker mycket om, de kommer att få berätta om boken för de andra och vi hoppas att detta kommer locka till läsning.

Vecka 46:

Måndag: Idrott

Torsdag: Bokbytardag

Fredag: Ta med din favoritbok

TREVLIG HELG!
____________________
Veckobrev v. 43

Klassen har skrapat ihop 10 stjärnor, därför började vi veckan med att leka charader. Detta är inte bara roligt utan också ett enkelt sätt att öva på att stå inför gruppen.

Veckan som gått har vi fokuserat på att förbereda FN-dagen på fredagen. Vi har ritat världens flaggor, pratat om FN och barnkonventionen. Barnen har på olika sätt presenterat något från barnkonventionen, vi har också tittat på programmet ”Rättens riddare” som tar upp barns rättigheter på ett bra sätt.

Vi avslutade veckan med vernissage och dukade upp till långbord, vår fantastiska kock lagade mat från olika delar av världen för att fira FN-dagen.

Nästa vecka är det höstlov.

Vecka 45:

Måndag: Idrott

Onsdag: Elevråd och miljöråd

Torsdag: Biblioteket

Hoppas att ni får en härlig höstlovsvecka!
_______
Veckobrev v. 42

I veckan har vi på NO:n pratat om månen, vi tittade på en kort film om månen och barnen blev väldigt intresserade av hunden Lajka som skickades upp i rymden 1957.

Vi har snart arbetet klart med rymden och då kommer vi att arbeta med SO terminen ut. Vi kommer att prata om olika yrken och om det är någon snäll förälder som skulle kunna tänka sig att vi kommer på ett studiebesök på sin arbetsplats så skulle vi bli väldigt glada.

I torsdags på utedagen grävde och rensade vi i skolträdgården, några hann också sätta vårlökar i jorden.

Vi avslutade veckan med att städa och göra i ordning skolgården inför vintern.

På tisdag nästa vecka stänger fritids kl. 16. Vecka 44 är det höstlov.

På fredag nästa vecka är det FN-dagen och det kommer vi på skolan naturligtvis att uppmärksamma.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Fredag: VIP, FN-dagen

Trevlig helg!

_______________________________

Veckobrev v. 41

I måndags dök det upp något märkligt i klassrummet, ett stort ägg. Vi var väldigt fundersamma vad det kunde vara för sorts ägg, som tur var fick vi även ett brev där det stod att ägget kommer från rymden. Brevet var skrivet på rymdiska så det var klurigt att lista ut vad det stod, men till slut lyckades vi. Nu ser vi fram emot att ägget kläcks så att vi får se vad som finns där i.

Förstisarna har börjat att arbeta med bokstäver, de började med att klippa ut bokstaven A från tidningar, bokstaven B har de övat att skriva på whiteboard. För varje bokstav läser vi en saga som handlar om bokstaven.

Ettorna har jobbat med årstider, vi har pratat om vilka månader som tillhör vilken årstid och barnen har skrivit vad de tycker mest om med varje årstid.

Nu har vi varit i skogen för sista gången det här året, p.g.a. älgjakt. Vi kommer fortfarande att vara ute på torsdagar men inte i skogen.

På klassrådet i tisdags beslutade barnen att de vill ha klassfest, förra året hade vi klassfest på skoltid vilket var väldigt lyckat. Ett exakt datum kommer senare.

Jag har skickat ut ny klasslista då ett telefonnummer inte stämde.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Torsdag: Vi gör ordning vår skolträdgård

Fredag: VIP

Trevlig helg!

__________________________

V. 40

De senaste två veckorna har vi provat leken ”Hemlig kompis” i gruppen, vi kommer att fortsätta med detta några gånger till.

Många barn har börjat ta med sig saker för att visa upp i klassen, eftersom det börjar bli större intresse för att visa upp saker har vi bestämt att börja med VIP igen. Detta innebär att ett barn varje fredag får vara VIP och ta med sig max 5 saker att visa upp för resten av gruppen. Det är ett enkelt och roligt sätt för barnen att öva på att prata och berätta inför grupp. Ni kan läsa i veckologgböckerna vem som är veckans VIP.

Besöket till biblioteket i onsdags gick väldigt bra, när vi var klara på biblioteket gick vi ut för att leka en stund. Efter ett tag kom en polisbil sakta körandes på gatan bredvid oss, en trevlig polis stannade och pratade med barnen och visade hur sirenerna på taket fungerar.

I torsdags fick barnen en överraskning för att de har varit så duktiga, det blev film och popcorn.

Skolans mail har varit ur funktion i några dagar och några mail har inte levererats. Nu är mailen igång igen, om någon av er har mailat mig och inte fått något svar så vet ni varför. Skicka då ett nytt mail.

Nästa vecka börjar utvecklingssamtalen och ettorna kommer inte att ha några lektioner efter lunch.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Onsdag: Elevråd

Torsdag: Skogen

Fredag: Storsamling, VIP

Trevlig helg!
__________________________________________

Veckobrev v. 39

Nu har vi kommit in i en lite gråare period på året, vi har den här veckan pratat om årstider och varför vi har olika årstider. Vi arbetar just nu med hösten, vi har tillsammans funderat på vad som händer på hösten. Vi gick ut i skogen på utedagen och letade hösttecken, tyvärr blev det en väldigt blöt historia så vi hann inte mer än komma till skogen, äta vår frukt för att sen vända hem igen. Vi var minst sagt dyngsura. Väl tillbaka på skolan, läste vi våra biblioteksböcker och hade högläsning.

Vi har den här veckan läst en bok som handlar om att våga säga nej och rätten till sin egen kropp. Barnen har också lärt sig en ramsa om just detta.

Förstisarna har arbetat med rim och ramsor, de har också lärt sig mer om vad en mening är.

Ettorna har jobbat med tiotal på matematiken och arbetat med den första ” läsfixaren spågumman på svenskan. Spågumman förutspår vad som kommer att hända i boken, spågumman används både innan man börjat läsa och under tiden man läser. Vill du läsa mer om detta så kan du gå in på hemsidan www.enlasandeklass.se

Vecka 41-43 är det utvecklingssamtal, jag skickar ut tiderna till er idag. Om tiden inte fungerar så vill vi helst att ni försöker byta med varandra, om ni har bytt tid så måste ni informera mig om det.

Vi har fått tid på biblioteket på onsdag nästa vecka, därför byter vi utedagen till onsdagen och har vanliga lektioner på torsdagen.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Onsdag: Biblioteket

 Trevlig helg!
___________________
Veckobrev v. 38

Måndag morgon började med brandövning, det pep väldigt högt men alla barn fixade det galant.

Förstisarna har i svenska pratat om långa och korta ord, vi har också jobbat med en rimramsa. Förstisarna fick i tisdags välja om de ville ha läxa den här veckan, många ville detta och läxan ska vara tillbaka senast på tisdag.

I årskurs 1 har vi i svenskan börjat arbetet med läsförståelse, vi använder oss av fem olika ”läsfixare” när vi jobbar med läsförståelse. Det är spågumman, detektiven, konstnären, reportern och cowboyen. Vi kommer att jobba med detta hela läsåret.

Ettorna har jobbat med talen 0-10 och tiokompisar, vilket också veckans läxa handlar om.

Vi hade en mysig idrottsdag i onsdags, barnen började med att springa skoljoggen. Sedan blev det häcklöpning, springa 60 meter, kasta ”spjut” och stafett. Vi avslutade dagen med att äta vår matsäck.

Nu har fotona på era barn kommit, jag delar ut talonger nästa vecka. Ni skriver under dessa, lämnar in och får sedan fotona.

Det är 16-dag på fritids på tisdag.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Torsdag: Skogen

Trevlig helg!
_____________________________
Veckobrev v. 37

Veckan som har gått har varit bra, höjdpunkten enligt mig var när vi var i skogen i torsdags. Det var helt underbart och barnen blev besvikna när det var dags att gå tillbaka till skolan. Vi började med två matematiklekar, sen lekte barnen en stund innan vi gick tillbaka. Det blev ingen brandövning i tisdags utan vi kommer att ha den på måndag istället.

Vi har jobbat vidare med solen, barnen fick säga vilka frågor de hade om solen, det blev väldigt många frågor. Sedan tittade vi på en film som handlade om solen, barnen fick i uppdrag att se om de fick svar på sina frågor. Vi fick svar på många frågor, de frågor som vi inte fick svar på får vi forska vidare på.

I tisdags var jag tvungen att vara hemma, Lisa tog över undervisningen den dagen och jag har hört att det fungerade jättebra.

Från och med den här veckan finns det möjlighet till läxläsning på skolan, detta kommer att vara på onsdagar kl. 15. Jag skickar med en lapp om detta.

På onsdag nästa vecka är det idrottsdag på Hanveden, mer info på separat papper.

Jag hoppas att så många som möjligt kan komma på aktivitetskvällen på tisdag, det finns en hel del som behöver fixas.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott, brandövning

Tisdag: Storsamling, aktivitetskväll

Onsdag: Idrottsdag

Torsdag: Skogen

Trevlig helg!

_____________

Veckobrev v. 36

Jag vill börja med att tacka alla föräldrar som kom på föräldramötet i tisdags, jätteroligt att det var så många som kunde komma. För er som inte hade möjlighet att komma började vi med att presentera varandra, föräldrarna satt i grupper och diskuterade ämnet trivsel, vi avlutade med att gå igenom övrig information och frågor.

Jag kommer inte ha möjlighet att börja maila ut några veckobrev den här veckan, men planerar att starta med detta nästa vecka. Om det är någon mer som hellre vill ha veckobrevet via mail så är det bara att säga till.

Den här veckan har vi fortsatt vårt arbete med rymden, vi började med solen. På utedagen åkte vi till biblioteket vilket gick otroligt bra, era barn är så himla duktiga. De visade hänsyn till andra som satt på bussen och skötte sig superbra på biblioteket.

Om det är någon där hemma som har tomma hushållsrullar hemma får ni gärna ta med dessa till skolan, vi kommer att behöva 21 stycken.

Jag har skrivit att vi jobbar i bikupor på onsdag, med bikupor menas att alla på skolan jobbar i åldersblandade små grupper.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Brandövning

Onsdag: Vi jobbar i bikupor på morgonen

Torsdag: Vi går till skogen

Trevlig helg!
_________________________________________________

Veckobrev v. 35

Den här veckan har vi startat varje morgon med brandövning, det har gått över förväntan. Vi kommer att fortsätta med detta nästa vecka också. Fotograferingen i onsdags gick jättebra, alla barn var så duktiga.

Vi hade en härlig dag på Rudan i torsdags, tiden gick väldigt fort och vi hann inte mer än att leka i parken och äta lunch, men mysigt var det.

Vi har startat upp temat rymden, barnen har fått rita och skriva vad de tänker på när de hör ordet rymden. Vi avslutade veckan med att skörda våra grönsaker som vi planterade i våras.

Lisa har nu jobbat sin första vecka på skolan, det har fungerat toppen och det känns som att Lisa har börjat lära känna barnen bra.

Tisdagen den 2 september kl. 17.30-18.30 är det föräldramöte. Vi startar kl. 17.30 i spår 1:s lokaler, kl. 18 är det gemensamt möte för alla föräldrar i ”stora huset”.

Angående veckologgböckerna som era barn har med sig varje fredag i sin ryggsäck så vill vi att ni kikar på den aktuella veckan, du får gärna skriva under så att jag och Lisa ser att du har läst. Sen skickar ni med böckerna tillbaka på måndagen, jag ber då era barn att lämna in böckerna.

Jag skickar med papper från fotografen, det kommer att finnas möjlighet att ta syskonkort om man så önskar. Detta papper skickas med det äldsta syskonet på skolan.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Föräldramöte 17.30

Onsdag: Elevråd och miljöråd

Torsdag: Vi åker till biblioteket

Trevlig helg!
____________________________________

Veckobrev v. 34

Den här första veckan har vi fokuserat på att lära känna varandra, vi har pratat om skolans trivselregler och barnen har fått bestämma sina egna klassrumsregler. Det märks att de nya barnen börjar känna sig trygga på skolan och den nya gruppen börjar sätta sig, det är intressant att iaktta när barnen leker och hittar nya konstellationer. Vi har lekt, pysslat och haft skoj tillsammans, jag tycker att det är viktigt att gruppen får en positiv och bra start tillsammans.

Barnen har haft sin första musiklektion för den här terminen, vår musiklärare Kirsten var väldigt positiv och tyckte att både den nya F-klassen och ettan var trevliga grupper.

Jag märkte att alla barn hade med sig utekläder till torsdagen då vi hade utedag, jättebra!

Vi brukar ha en fruktstund på förmiddagen efter första rasten, om någon glömmer frukt så har vi kommit överens om att man kan dela med sig. Om flera delar med sig lite av sin frukt så räcker det gott och väl till den som har glömt.

Om ni har märkt att barnen har pratat om brand och brandövning så är det för att vi har pratat om att vi nästa vecka ska träna att gå i brandtrappan. Det är viktigt att barnen får öva på detta för att de ska känna sig trygga med att gå i trappan och att det inte låser sig om det skulle börja brinna. Barnen ville diskutera ämnet brand mycket och hade många frågor.

Jag skickar med blanketter till alla nya barn angående bibliotekskort, fyll i uppgifterna och lämna tillbaka till mig på måndag. Jag har fyllt i pinkoden då jag vill kunna logga in och låna om era barns böcker om vi inte hinner åka till biblioteket innan de ska vara tillbaka.

Vi har redan haft fall av löss på skolan, så håll extra utkik i era barns hårbottnar så ser vi till att det inte sprider sig mer.

Tisdagen den 2 september kl. 17.30-18.30 är det föräldramöte.

 

Nästa vecka:

Lisa som kommer att jobba i spår 1 börjar.

Onsdag: Fotografering, vi börjar med att ta gruppkort kl. 8, därefter enskilda kort

Torsdag: Friluftsdag, hela skolan åker till Rudan som ligger i Haninge. Barnen ska ha med sig egen dryck och frukt, ingen matsäck.

Trevlig helg!

_________________________________

Skolstart!

Höstterminen 2014 startar måndagen med 2 meter jordgubbstårta den 18 augusti kl. 09.00 – 11.00.
De barn som går på fritids serveras lunch. Välkommen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veckobrev v. 23

Nu närmar vi oss skolavslutningen och terminens slut därför fokuserar vi nu på att bli klara med det vi arbetar med.

Vi har jobbat med temat flyta och sjunka på NO:n, i onsdags började vi morgonen med ett experiment där vi skulle få en potatis att flyta. Vi gick sedan ut i skogen för att arbeta praktiskt med att se vilka saker som flyter och vilka som sjunker.

Jag vill att alla barn har med sig en papperspåse på måndag som de kan ta hem sina saker i.

Det är också viktigt att alla ettor som har tagit med sig en biblioteksbok hem tar med den till skolan så fort som möjligt.

Nästa vecka:

Mån: Terminens sista elevråd, ta med en papperspåse

Tis: Ettorna har ”inskolning” i spår 2, ettorna och tvåorna gör något roligt tillsammans

Ons: Skolavslutning 16-18 med egen medhavd picknick.

Det har varit ett härligt och lärorikt första år i er skola och jag ser fram emot ett nytt spännande läsår till hösten.

Trevlig sommar!

 

______________

Veckobrev v. 22

Det har varit en kort vecka men ett veckobrev kan vara bra ändå. De som inte hann klart med sina fordon förra veckan har fått färdigställa dem. De flesta har också gjort klart sina jordklot. Ettorna har tränat på en sommarsång som de har skrivit texten till, den kommer ni att få höra på skolavslutningen. På engelskan har ettorna lyssnat till sagan Guldlock och de tre björnarna, vi har också övat på en ramsa på engelska.

Förstisarna har jobbat i sina matematik- och kulböcker som de flesta tycker är väldigt roliga, vissa är färdiga med dessa.

Vi avslutade veckan med att se på en film om Nordamerika, då vi fortfarande jobbar med våra världsdelar.

Ni ska ha fått hem lappar angående friluftsdagen den 5/6, om ni inte fått dem så säg till. Det är oerhört viktigt att vi vet vilka barn som kommer direkt dit, hoppar på bussen längst vägen eller kommer till skolan. Lappen ska vara tillbaka senast på måndag den 2/6.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Tisdag: Läxa kapitel 10 in, titta om ni har boken Huset på Alvägen hemma

Onsdag: Utedag – viltvattnet

Torsdag: Friluftsdag

Vecka 24:

Skolavslutningen kommer att vara på onsdagen den 11/6 kl. 16-18, med egen medhavd picknickkorg.

Trevlig långhelg!
_________________
Veckobrev v. 20

Vi har haft teknikvecka på skolan, barnen har jobbat tillsammans två och två och konstruerat något som kan rulla med hjälp av hjul. Arbetet har fungerat bra och utmaningen i detta arbete har varit att få hjulen att snurra. Eftersom barnen har jobbat två och två så har jag sagt att deras ”bilar” ska vara kvar på skolan om de inte kommer överens om vem som ska ta hem den. Eller så delar vi dem på mitten J

Vi har avslutat vårt arbete om kossor, detta gjorde vi genom att gå en tipspromenad med frågor om kossor och sedan har barnen fått reflektera genom att fylla i sina papper om de har uppnått de mål vi har jobbat mot.

Nu börjar det närma sig terminens slut och vi håller på att färdigställa de arbeten vi börjat på, dvs. barnens jordklot, jag är övertygad om att de kommer bli jättefina hemma i era barns rum.

Nu är det väldigt soligt på dagarna och därför är det bra om barnen har med sig solkräm, vi vill ju inte att något barn ska behöva bränna sig i solen.

Ta gärna med en vattenflaska till era barn om de inte redan har en på skolan.

Vecka 23:

Torsdagen den 5/6 har vi friluftsdag på Rudan i Haninge.

Vecka 24:

Skolavslutningen kommer att vara på onsdagen den 11/6 kl. 16-18, med egen traditionsenlig medhavd picknickkorg.

Trevlig helg!

Veckobrev v. 20

Vilka fina barn ni har! I torsdags var alla barn i spår 1 förväntansfulla när de nya förstisarna skulle komma och hälsa på. Förstisarna tog väl hand om dem, visade dem runt och var så himla mysiga. Ettorna var också nyfikna på de nya förstisarna, de såg så stora och stolta ut när de gick förbi där vi satt och åt.

Måndagens kosläpp var väldigt lyckat vi fick se massor av kossor springa ut från ladugården till vårens grönskande ängar. Efter kosläppet åkte vi till Tungelsta parken för att äta lunch och barnen fick leka av sig på lekplatsen där. Vi fick med oss en rolig upplevelse som jag hoppas att alla kommer att minnas länge.

Nu har vi sått, planterat och jobbat med vår skolträdgård. Vi har sått morötter, rödbetor, pumpa, squash och sockerärter. Vi har planterat örter, ljuvligt doftande växter och blommor med fina färger. Vi hoppas på att vi får skörda en hel del godsaker framöver.

Nu har också vänskapvärdsgruppen kommit igång med sitt arbete på skolan, gruppen har haft sitt första möte. Vi har två representanter från spår 1, det är Imra och Elina.

Nästa vecka (vecka 21):

Teknikvecka på skolan, vi kommer att konstruera något som ska kunna rulla, om du har material som kan passa till detta är du hjärtligt välkommen att ta med detta till skolan.

Tisdag: 16-dag på fritids

Onsdag: Skolinspektionen kommer till skolan.

Vecka 23:

Torsdagen den 5/6 har vi friluftsdag på Rudan i Haninge.

Vecka 24:

Skolavslutningen kommer att vara på onsdagen den 11/6 kl. 16-18, med egen medhavd picknickkorg.

Trevlig helg!
______________________

Veckobrev v. 19

Veckans mål för ettorna i svenska har den här veckan varit att lära sig om vokaler. Förstisarna har i svenskan övat på att känna igen samma ljud i olika ord, vilket de fixade galant.

Vi har den här veckan jobbat med att lära oss mer om kor eftersom vi ska på kosläpp nästa vecka så kändes det passande. De mål som är satta inom detta tema är:

  • Vad vi människor får av kor
  • Kons familj
  • Vad kor äter och hur de bor

På utedagen i torsdags åkte vi till biblioteket en sista gång innan terminens slut. Vissa ettor har lånat två böcker, en bok att ha i skolan och en bok får de ta hem och läsa. Det är viktigt att böckerna kommer tillbaka till skolan innan den 5/6.

Nästa vecka (v.20):

Måndag: Vi åker på kosläpp på Berga gård, vi kommer att åka bussen som går 7.45 så jag vill att alla barn är på skolan kl. 7.35 påklädda och klara. Det är egen matsäck som gäller och kom ihåg att inte ta med något med nötter i. Vi beräknas vara tillbaka på skolan ca.12.30.

Tisdag: Dags för vårens aktivitetskväll på skolan, det är ju självklart roligt om så många som möjligt av er kan komma då. (Kl 16.30-20).

Onsdag: Vi har så- och planteringsdag på skolan. Nu ska alla plantor i jorden.

Torsdag: De nya förstisarna kommer på besök, de är på skolan kl. 9-11.30. Ettorna är då med Sanna och Fredrika.

 

Vecka 21:

Den här veckan har vi teknikvecka på skolan, barnen kommer att få använda sin kreativitet för att komma på och konstruera något som rullar. Om ni har material hemma som kan verka passande att använda till detta får ni gärna ta med det till skolan. Fråga gärna om ni känner er osäkra på om materialet passar eller inte.

16-dag på fritids på tisdagen.

Skolinspektionen kommer till skolan på onsdagen.

Vecka 23:

Torsdagen den 5/6 har vi friluftsdag på Rudan i Haninge.

Vecka 24:

Skolavslutningen kommer att vara på onsdagen den 11/6 kl. 16-18, med egen medhavd picknickkorg.

Veckobrev v. 17

Den här veckan har det varit hälsovecka på skolan, därför har vi varje morgon startat skoldagen med röris (gympa), vi har också lyssnat på lugn musik under lunchen.

Vi har jobbat vidare med temat världen, på utedagen fokuserade vi på detta. Barnen jobbade i sina grupper, de fick ett tal att räkna ut, sedan letade de reda på lappen med svaret som var gömd. På lappen fanns det 5 uppgifter om världen som gruppen skulle svara på. Uppgifterna var:
1.I vilken världsdel finns landet Kina?
2.Vad betyder färgen orange på kartan?
3.Vilken världsdel är vit på kartan?
4.Skriv ner 2 djur som finns i Oceanien.
5.Hur många världsdelar finns det?

Efter detta så lekte alla jättebra tillsammans, vi fick en härlig dag i skogen.

Veckan avslutades med den gemensamma frukosten.

Det är bra om det finns överdragsbyxor och gummistövlar på skolan även om det börjar bli varmt ute, när vi går till skogen är det ofta blött och lerigt.

Nästa vecka blir det en kort vecka då skolan är stängd på valborgsmässoafton.

Nästa vecka:

Mån: Idrott

Tis: Ettornas läxor in, matematik och Huset på Alvägen

Städdag på skolgården ta gärna med arbetshandskar

Ons: Skolan stängd, planeringsdag

Trevlig helg!

Veckobrev v. 15

Förstisarna har den här veckan fortsatt att jobba med bokstaven C genom att forma ett C i lera och sedan målat det. Vi har börjat att prata om bokstaven D och hur den bokstaven låter.

Ettorna har gjort reklamannonser till vår skoltidning, Ekobladet, som kommer ut till terminens slut.

Vi har jobbat vidare med temat ”världen”, vi har pratat om vad barnen ska lära sig inom detta Målen som barnen ska lära sig:
•Vad de olika världsdelarna heter och var de finns
•Att det finns världshav
•Några länder som finns i de olika världsdelarna

På utedagen gick vi till Viltvattnet den här veckan också, vilken mysig plats. Vi löste några räknesagor i grupp och därefter lekte
barnen en stund.
Vi avslutade veckan med klassfest. och tacobuffé

Veckan efter påsklovet har vi på skolan hälsovecka, detta innebär att vi kommer att fokusera lite extra på hälsan. Vi kommer rikta in oss på frukostens betydelse, den här veckan kommer vi också att starta skoldagarna med Röris tillsammans på skolgården. På fredagen kommer vi att äta gemensam frukost, då får alla barn ta med sig sitt bidrag till en nyttigt och bra frukost. Observera att inga nötter eller något som innehåller nötter får tas med.

Jag passar också på att informera om att vi i spår 1 kommer att åka på koutsläpp på Berga Naturbruksgymnasium den 12 maj. Vi kommer att behöva åka med bussen som går kl. 7.45, mer information kommer senare.

Hoppas att ni alla får en härlig påsk och ett skönt påsklov.

V. 14

Veckorna rullar på i all hast, förstisarna har jobbat vidare med bokstäverna B och C. Bokstaven B gjorde barnen med hjälp av silkespapper och lim, bokstaven C tillverkade barnen av lera.

Ettorna har gått igenom ytterligare en läsförståelsestrategi, nämligen konstnären. Konstnären skapar inre bilder när man läser en text. Jag läste en text högt för barnen och de fick sedan rita sin inre bild.

På temat världen har vi den här veckan fortsatt med världsdelen Oceanien, vi fokuserade på de djur som finns där. Barnen fick välja ett djur som de vill lära sig mer om, de sökte information på surfplattan. Några barn jobbade med sina jordglober.

Nästa fredag har vi bestämt att ha klassfest, vi kommer att ordna allting på skolan. Vi gör en egen fruktsallad, popcorn och saft. Barnen vill ha disco och en massa lekar. Vi kommer att ha klassfesten innan lunch.

Jag vill påminna dem som inte har lämnat in semesterlapp och skolplaneenkäten att göra det så fort som möjligt.

Vecka 16 är det påsklov, därför delar jag inte ut några läxor nästa vecka.

Nästa vecka:

Mån: Alla har idrott

Tis: Läxorna ska lämnas in

Fre: Klassfest
______________________

Veckobrev v. 13

Förstisarna har jobbat med bokstaven A och B, vi läser en saga som handlar om bokstaven och skapar bokstaven på ett kreativt sätt.

Ettorna lyssnade i veckan på sagan Rödluvan och vargen på engelska, vi pratade först om vad sagan handlar om sen lyssnade vi på den engelska versionen. Vi gick igenom ord som kom upp i sagan t.ex. ögon, öron och näsa.

Vi har den här veckan lämnat Asien och gått vidare till världsdelen Oceanien. Vi läste boken Lilla Anna och Långe Farbrorn reser till landet mittemot. Boken tar upp intressanta fakta på ett roligt sätt om Nya Zeeland.

Besöket på biblioteket i torsdags var väldigt trevligt. Barnen fick beröm av bibliotekarien för att de var så trevliga och fina. Förstisarna lånade en bok var och den får stanna kvar på skolan. Ettorna fick låna två böcker, jag har sagt att de får ta hem en bok. Men då är det viktigt att de är tillbaka när vi åker till biblioteket nästa gång.

Nästa vecka:

Mån: F-klass och ettor har idrott

Tis: Ettornas läxor in

Fre: VIP – Sebastian B

Trevlig helg!

V. 12

Ettorna har den här veckan jobbat vidare med de olika läsförståelsestrategier, den här veckan fick de träffa detektiven som letar efter svåra ord och oklarheter i texten.

Förstisarna har jobbat vidare med sista ljudet i ord, nu kommer vi framöver fokusera på bokstäver och dess ljud.

I temat ”Världen” har många har börjat med tillverkningen av sina egna jordglober. Vi fortsatte att lära oss mer om världsdelen Asien, vi fick ett brev från en pojke som bor i Kina och han berättade lite om Asien.

På utedagen i torsdags valde vi att stanna på skolgården och måla klockor i snön, vi övar på hel och halvtimme.

På torsdag ska vi åka till biblioteket, alla förstisar måste lämna in lapparna om bibliotekskort innan dess. Om det är någon som inte fått lappen av någon anledning hör av er så fort som möjligt.

Ingen läxa för ettorna den här veckan.

Nästa vecka:

Mån: F-klass och ettor har idrott

Tors: Vi åker till biblioteket

Fre: VIP – Theo
________________________________
V. 11

Veckorna rullar på och det känns som att alla är lite piggare nu när solen och våren börjar närma sig.

Den här veckan har förstisarna jobbat med första och sista ljudet i ord, den här gången använde vi oss av bilder och lite inspiration från ett av våra klassiska barnprogram, vilken ska bort (Lattjo-lajban-lådan).

Barnen har inom temat konsumtion pratat om reklam och gjort collage med reklamannonser från tidningar.

Vi har fortsatt med temat ”Världen”, några har börjat med tillverkningen av egna jordglober, alla kommer att göra jordglober men vi låter några åt gången göra det. De andra landade den här veckan i Kina och gjorde egna kinesiska tecken.

Vi hade en helt fantastisk dag i skogen i torsdags, vi började med en uppgift i svenska. Barnen fick en bokstav och skulle hitta något i skogen som hade med bokstavens ljud att göra om man t.ex. fick bokstaven P kunde man hämta en pinne. Efter detta lekte barnen fritt, barnen lekte affär, sjukhus och familj. Alla barn hade fullt upp att leka och ville knappt gå tillbaka till skolan.

Från och med den här veckan har jag börjat undervisa i svenska i spår 2 och i och med detta har Fredrika ansvar för matematiken i spår 1. För att få detta att gå ihop så har det blivit några små ändringar i schemat för ettorna. Det nya schemat har skickats ut på mail.

Jag skickar med Haninge kommuns skolplaneenkäter idag, var med och påverka genom att fylla i denna senast den 28 mars.

På tisdag nästa vecka är jag på kurs, Fredrika och Sanna ansvarar för klassen.

Nästa vecka:

Mån: F-klass och ettor har idrott

Tis: Läsläxan tillbaka

Fre: VIP – Sally

_________________

Veckobrev v. 10

I tisdags hade vi klassråd, barnen sprudlar av idéer och roliga påhitt. De pratade bla. om att de vill ha en klassfest innan terminens slut, det kom fram många bra och kreativa idéer. Vi har inte beslutat om datum än men vi har pratat om fredagen den 11/4 efter lunch, jag ska kolla upp om det skulle fungera för övriga på skolan. Mer information kommer.

Ettorna har jobbat vidare i matematiken och det är en del som är klara med matematikboken. De nya böckerna kommer att delas ut snart.

Ettorna har också fått tid till att planera tvärtomdagen som vi hade på fredagen.

Jag har börjat kolla av i F-klassen vilka bokstäver barnen känner igen och om de vet hur de låter, både versaler och gemener. För mig är detta ett stöd när jag planerar höstterminen.

Inom Grön Flagg arbetet har vi pratat om behov och begär, vad vi behöver ha för att överleva och vad vi vill ha för nöjes skull.

Om ni kikar på skolans blogg hittar ni information om torsdagens utedag.

Jag skickar med papper om den kommande sommaren och även lappar om bibliotekskort till förstisarna. Vi kommer också att ha en planeringsdag på skolan, jag bifogar information.

När det handlar om läxor så är det följande som gäller:

Förstisarna kommer att från och med den här veckan få med sig läxa under helgen. Ett barn kommer varje helg få med sig trollet Trulle hem, se till att Trulle kommer tillbaka till skolan på måndagen och se till att ditt barn tar god hand om honom över helgen. Ditt barn får på måndagen i uppgift att berätta vad dom gjort tillsammans och hur de har haft det.

Ettorna har för enkelhetens skull både matteläxa och läsläxa från tisdag till tisdag. Instruktioner till läsläxan finns på baksidan.

Instruktioner till läsläxan:

Barnen får läsläxa på ett kapitel i boken ”Huset på Alvägen”. Om ditt barn inte riktigt kommit igång med läsningen eller precis börjat läsa väljer ni att läsa texten i den gula rutan tillsammans. Du kan gärna läsa resten av texten högt för ditt barn.

Om ditt barn läser själv ska ditt barn läsa den längre texten högt för dig. Meningen med denna läxa är dels att ditt barn ska få öva upp sin läsning för att få flyt och dels för att öka förståelsen för det ditt barn läser. När läxan ska vara klar arbetar vi vidare i skolan med texten som ni läst hemma.

Meningen med läxan är också att du tillsammans med ditt barn ska ha en mysig lässtund. Ni får själva avgöra hur många gånger ert barn behöver läsa texten, vissa barn behöver mer repetition än andra.

Tips!

Uppmuntra ditt barn till läsning på ett positivt sätt, ge beröm vid framsteg och visa ditt intresse.

_________________________

Veckobrev v. 8

Ettorna har jobbat med jämna och udda tal och med symbolerna > < på matematiken. De har också fyllt i masken med mål att uppnå i matematik.

På svenskan har ettorna börjat jobba med läsförståelsestrategier, vi kommer att fortsätta med detta under hela terminen. Ni kan fråga er barn om ”spågumman” så kan de förhoppningsvis berätta mer om det. På engelskan har vi börjat jobba med djur.

I onsdags fick alla barn presentera för varandra vart i världen de helst vill resa och varför, det blev fina presentationer.

På utedagen var det tänkt att vi skulle åka till Tungelstaparken, men på grund av snön så kom det tyvärr ingen buss så vi fick vända tillbaka till skolan. Istället så gjorde barnen några större snöbollar och målade med hjälp av vattenfärg en jordglob, det blev jättebra och roligt.

Barnen har önskat att ha en tvärtomdag, detta ska vi på fredagen efter sportlovet. Det ska bli intressant att se vad barnen tänker hitta på den dagen.

Jag hoppas att ni får ett härligt sportlov.

Några bilder från vårt temaarbete ”Jorden”

__________________

Veckobrev v. 7

Den här veckan har ettorna arbetat med reflektion av de mål som de ska uppnå i årskurs 1, detta genom att färglägga ”maskarna”. Jag tycker att det är viktigt att barnen själva får tänka efter vad de lärt sig och vad de har kvar att träna på.

Jag har börjat med mer individuella läxor för ettorna, barnen har olika behov och olika mål att uppnå därför är det viktigt att anpassa undervisning och läxor efter det.

Förstisarna har fortsatt att arbeta med sammansatta ord på svenskan.

Jag hoppas att så många som möjligt kan komma på de utsatta tider ni fått för utvecklingssamtalen trots kort varsel för vissa. Jag vill helst att ni försöker byta sinsemellan först och främst, annars finns det några lediga tider om ni vill byta till någon av dessa så kan ni kontakta mig via mail:

helena@ekoskolan.se

På tisdag nästa vecka är det 16-dag på fritids.

V. 9 är det sportlov.

Nästa vecka:

Måndag: Ettornas matteläxa in, veckologgböcker in

Torsdag: Utedag

Fredag: VIP – Theo

Trevlig helg!

______________

Veckobrev v. 6

Den här veckan som gått har jag tyvärr varit tvungen att ta hand om sjuka barn hemma och har endast varit på skolan tisdag och torsdag. Som tur är har jag fantastiska kollegor som har tagit hand om undervisningen på ett strålande sätt.

Ettorna har två läxor, matteläxan är till måndag och ”Huset på Alvägen” till tisdag.

Förstisarna har fortsatt att arbeta med Bornholm, vi har jobbat med ord i meningar och sammansatta ord.

Vi har börjat med vårens tema som är världen, vi kommer att fortsätta att arbeta med detta under hela terminen.

Under veckorna 8, 10 och 11 kommer vårens utvecklingssamtal att äga rum, ni kommer att få ut era tider under nästa vecka.

Jag vill också påminna om att titta i era barns väskor, framförallt på fredagar då de får med sig veckobrev och veckologgböcker.

Nästa vecka:

Måndag: Ettornas matteläxa

Tisdag: Ettornas ”Huset på Alvägen”

Torsdag: Utedag

Fredag: VIP – Lea, Alla hjärtans dag

Trevlig helg!

__________________

Veckobrev v. 5

I måndags jobbade ettorna med meningar på svenskan, vi pratade om att skriva stor bokstav i början av meningen och när man skriver namn, vi pratade också om när man använder punkt och frågetecken.

Ettorna har den här veckan börjat med minus av talen 5-10 i matematiken, jag kommer att lägga mycket fokus på att automatisera huvudräkningen när det gäller talen mellan 0-10.

På utedagen fick alla barn träna detta genom att kasta klossar i en hink och se hur många man träffade och hur många som låg utanför, de förde protokoll över detta.

En del barn klagar på att de fryser under utedagarna, vi är ute ungefär 1 ½ timme på torsdagarna så försök att se till att det finns varma sockor och kläder. Det är framförallt fötter och händer som de brukar frysa om.

Vi hade en härlig dag i ishallen i onsdags och alla barn kämpade på med skridskoåkningen.

Nästa vecka:

Måndag: Förstisarna har idrott.

Tisdag: Ettorna åker till biblioteket efter lunch.

Torsdag: Utedag

Fredag: VIP – Noah

Trevlig helg!

Veckobrev v. 4

I måndags jobbade vi i våra åldersintegrerade grupper, meningen med dessa grupper är att skapa en gemenskap på skolan och jag känner att det fungerar bra.

Ettorna har den här veckan börjat att jobba i boken ”Huset på Alvägen” som är en fortsättning på sagan Ben och Koko som de läste i F-klassen. Barnen fick i uppgift att först berätta vad som hände i sagan Ben och Koko, det var lite klurigt men de fick ihop det på ett bra sätt. Vi har läst igenom texten tillsammans och barnen har fått med sig boken hem i läxa. De som känner sig säkra på läsningen läser den långa texten och de som precis börjat komma igång med läsningen läser i de gula rutorna. Kom ihåg att det ska vara en rolig och mysig stund tillsammans. Böckerna ska vara tillbaka på tisdag.

På engelskan jobbade vi med siffror och sjöng, det var en väldigt rolig lektion.

Förstisarna har fortsatt att jobba med känslor och den här veckan handlade det om känslan glad. Det är uppskattat av barnen och jag tycker att det är viktigt att träna på att prata om känslor då det inte är självklart för alla.

Nästa vecka:

Måndag: Förstisarna har idrott.

Onsdag: Vi åker skridskor. Egen matsäck.

Torsdag: Utedag.

Fredag: VIP – Robin

Trevlig helg!
_____________________

Veckobrev v. 3

Den här veckan har vi fortsatt med temat vänskap, ettorna har haft något som vi kallar kompissamtal. Detta är något som vi kommer att fortsätta med hela terminen. Under samtalen jobbar vi med vår EQ, emotionell intelligenskvot, en förmåga att förhålla sig till sina egna och andras känslor.

Ettorna hade sin första engelskalektion i tisdags, den fick de ha med Fredrika eftersom jag var borta den dagen. Fredrika tog reda på vad barnen vill lära sig på engelskan, det visade sig att de vill lära sig väldigt många bra saker och också att de redan kan en del.

F-klassen har också jobbat med EQ, vi pratade om känslan att vara arg och hur det känns i kroppen när man är riktigt arg. Barnen fick sen rita i ett tomt ansikte, ansiktet skulle se argt ut. Vi kommer fortsätta och prata om fler känslor.

I torsdags var det dags för en riktig brandövning, brandlarmet startade mitt i samlingen och barnen skyndade sig ut till fotbollsplanen. Det gick väldigt bra och fort ut trots att larmet inte hördes så bra upp till vårt klassrum (det ska vara åtgärdat nu).

Nästa vecka ska barnen i spår 2 och 3 ha bad, årskurs 1 kommer att åka och bada vid ett senare tillfälle den här terminen.

Tyvärr blev biblioteksbesöket i onsdags inställt då det inte dök upp någon buss, den var inställd.

Ettorna önskar fler läxor och jag kommer givetvis se till så det blir som de vill.

Nästa vecka:

Måndag: Vi jobbar i våra ”bikupor”, åldersintegrerade grupper.

Tisdag: 16-dag på fritids

Onsdag: Ettorna har idrott.

Torsdag: Utedag, ta med varma kläder.

Fredag: VIP – Emilia

_____________________________

Veckobrev v. 2

De första två veckorna på terminen är så kallade vänskapsveckor, då har vi extra mycket fokus på trivsel och miljö. I onsdags startade upp terminen med ett stormöte, det innebär att alla elever träffas för att få gemensam information. Den här gången handlade det om att det på rasterna kommer finnas två rastvärdar ute, en av dessa är aktivitetsansvarig och håller i en aktivitet för dom som vill vara med eller inte har något att göra. Efter det fick eleverna sitta i ”bikupor” med några elever från varje spår, detta för att eleverna på skolan ska få en chans att lära känna varandra bättre och känna en gemenskap. Vi kommer att arbeta i dessa ”bikupor” fler gånger under terminen.

Vi i spår 1 har återigen brandövning varje morgon efter samlingen, barnen tränar på att gå nerför brandtrappan (vilket är lätt för en del men jobbigare för andra).

Vi läser just nu en saga som heter ”Sagan om Fia fingervante och Tito tumvante”. Det är en berättelse som utgår från barnkonventionen och tar upp detta på ett barnanpassat sätt, berättelserna leder också till diskussioner om många viktiga frågor.

Ettorna har fått ett nytt schema för vårterminen, det är några få ändringar, t.ex. att ettorna kommer att läsa engelska 1 timme i veckan.

Jag vill påminna om att vi återigen ska åka till ishallen, det blir på onsdagen den 29/1.

Tisdagen den 21/1 är det 16-dag på fritids.

Nästa vecka:

Måndag: F-klassen har idrott.

Onsdag: Elevråd och miljöråd. Ettorna åker till biblioteket i Västerhaninge efter lunch och är tillbaka kl. 14.

Torsdag: Utedag

Fredag: VIP – Sara

En riktigt God Jul och ett härligt Gott Nytt År Önskar Vi i spår 1 med lite bilder.
Vårterminen börjar igen kl 8.00 onsdagen den 8 januari med skoldag som vanligt, enligt det schema som kommer att ligga ute på hemsidan innan.

___________________________

V 50. Så här såg det ut i veckan när barnen redovisade sina Mofflor

Veckobrev v. 49

Den här veckan har vi startat upp Grön Flagg temat konsumtion. Vi har vart att jobba med ett material som handlar om mofflorna. Mofflorna skickade ett brev till skolan där de bad om vår hjälp då deras skog har blivit nedskräpad. Vi började veckan med att gå ut i skogen för att leta efter material för att göra vår egen skog. Därefter har barnen fått tillverka sin egen moffla. Vi kommer att fortsätta med det här temat nästa vecka också och på fredagen är alla föräldrar och syskon välkomna att titta på vad vi har jobbat med.

I onsdags hade vi en härlig dag i ishallen, alla barn kämpade på så bra och de såg ut att tycka att det var roligt. Men det som många av barnen tyckte var allra bäst var att äta sin egen matsäck.

Nästa vecka kommer vi att jobba med temaarbetet, jag skulle vilja att alla barn tar med sig en gammal T-shirt som kanske inte används så mycket, en strumpa och en glasburk. Med dem här sakerna ska vi tänka på hur man kan förnya eller använda på andra sätt istället för att slänga bort i onödan.

På onsdag får vi besök från Folktandvården, de kommer att informera alla barn i F-klassen.

Vi ska även hinna med att pyssla och baka inför lucia, informationen inför detta fick ni hem i fredags.

Nästa vecka:

Mån: Alla barn tar med sig en T-shirt, en strumpa och en glasburk.

Tis: Luciaträning

Ons: Folktandvården informerar F-klassen

Tors: Pyssel inför Lucia

Fre: Luciafirande och moffelutställning

_____________________________
Veckobrev v. 48

I tisdags övade förstisarna och ettorna på luciasånger tillsammans på musiken, det var roligt att se och lyssna på barnen när de sjöng. Förstisarna har fortsatt att jobba med meningar på svenskan och de har även klippt ut och spelat ett rimmemory. De har även fortsatt att pyssla med sina familjetavlor.

Ettorna har pratat om otrygga platser på skolgården, de kom på några platser på skolgården där de tycker att det händer mycket och känns otrygga. Det är bra för oss vuxna att veta var dessa platser är så att vi kan hålla extra mycket uppsikt där och göra eventuella förändringar där.

I torsdags hade vi en mysig utedag i skogen, eleverna fick en uppgift att samla pinnar och göra tre cirklar, sedan skulle de kasta 5 kottar var och räkna ihop poängen de fick. Om man träffade mitten fick man 5 poäng, andra ringen 3 poäng och den yttersta ringen 1 poäng.

Nästa vecka på måndag kommer det att bytas fönster i vårt klassrum, därför kommer vi ha utedag på måndagen istället för torsdagen.

På onsdagen ska vi åka skridskor, se information på separat lapp. Eftersom det är elevråd på onsdagen måste våra representanter, Theo och Vera vara på skolan kl. 8 och inte bli skjutsade direkt till ishallen. Kom ihåg att ingen får ha med sig någon form av nötter i matsäcken. Se till att barnen har ordentligt med kläder då hallen är väldigt kall, förhoppningsvis åker barnen så mycket skridskor att de håller sig varma ändå.

Nästa vecka börjar vi jobba med tema konsumtion, det kommer bli två intressanta och roliga temaveckor.

Nästa vecka:

Måndag: Utedag

Tisdag: Klassråd och temaarbete

Onsdag: Elevråd och skridskor

Torsdag: Temaarbete

Fredag: VIP – Tyra
_________________________
Veckobrev v. 47

Den här veckan har förstisarna delat upp meningar i ord, vi har räknat hur många ord det finns i en mening. Vi har också jobbat med långa och korta ord t.ex. vilket ord är längst, jordgubbe eller ko? På SO:n har förstisarna börjat göra familjetavlor.

Ettorna har den här veckan jobbat vidare i sina bokstavsböcker, de har börjat med addition av talen 5-10 i matematiken. På SO:n har vi läst och diskuterat om familjer, att familjer kan se olika ut.

Vi hade en mysig förmiddag i skogen i torsdags, det känns skönt att äntligen kunna gå till skogen igen. Eleverna fick en uppgift i ute-matte och sedan fick de leka fritt en stund.

Nu är jag färdig med alla utvecklingssamtal, det var varit roligt att träffa er alla och jag tycker att samtalen har varit väldigt trevliga.

Nästa vecka:

Mån: Ettornas matteläxa in.

Tis: Musik

Tors: Utedag

Fredag: VIP – Sebastian A

____________________

Veckobrev v. 46

I måndags när jag, Helena, var borta hade alla elever i spår 1 idrott tillsammans och dagen hade gått bra. I onsdags var det dags för det andra miljörådet för den här terminen, våra representanter där är Imra och Hamilton.

På torsdagen var vi på studiebesök på folk- och trädgårdsmuseet här i Tungelsta, det var en trevlig stund och vi fick fin hjälp av en f.d. trädgårdsmästare som visade oss runt.

Om det är någon som vill få tag i mig så når ni mig på skolans telefon under ordinarie arbetstid, annars är det bara att skicka iväg ett mail om ni undrar över någonting till helena@ekoskolan.se

Utvecklingssamtalen flyter på bra och nästa vecka är sista veckan för detta.

Nästa vecka:

Ettorna har inte fått någon läxa den här veckan.

Fredag: VIP, barnen får veta på måndagen vem som är VIP.

_______________________________-

Veckobrev v. 45

Den här veckan har jag börjat LUS:a förstisarna, alltså
kollat av var de ligger i sin läsutveckling.
Detta är något som kommunen vill att alla skolor i
Haninge kommun ska göra.

Ettorna har jobbat vidare med bokstaven N i svenskan.
I matten har vi börjat prata om klockan och de har gjort
sina egna klockor.

Idag fredag får alla barn med sig sina fotografier hem,
info om detta har ni fått tidigare. Barnen får också med
sig en trafikkalender hem. Vi har pratat om att det är
viktigt att använda reflex när man är ute i mörkret.

Jag, Helena kommer att vara borta på måndag Fredrika
och Sanna har klassen den dagen.

Nu har vi kommit igång med utvecklingssamtalen och
vi fortsätter med dessa i två veckor till.

Barnen har börjat att ta med sig saker till skolan för att
visa upp, vilket är jättekul. Vi beslutade att vi ska ha en
VIP-dag som eleverna hade förra året. Vi kommer att
börja med detta nästa vecka, då får en elev ta med sig
5 saker till fredagen att visa upp. Jag berättar på måndag
vilken elev det gäller.

Nästa vecka:

Måndag: Ettornas läxa in

Torsdag: Vi åker på Folk- och trädgårdsmuséet här i Tungelsta

Fredag: Vi börjar med VIP.

______________________________________

Veckobrev v. 43

Den här veckan blev lite kortare än tänkt för min del, pga sjukdom. Så tyvärr blev vårat museibesök inställt i torsdags, jag ska boka en ny tid efter lovet.

I onsdags hade vi höststädning på skolgården, eleverna var väldigt hjälpsamma och mycket hann bli gjort.

Jag har pratat med eleverna om att vi fr.o.m. v. 45 kommer börja med mobildagis, det innebär att de elever som har med sig mobiltelefoner till skolan lämnar dom till mig på morgonen. Jag kommer att förvara alla mobiler under dagen och eleverna får med sig dom när de ska åka hem.

Veckan efter höstlovet startar utvecklingssamtalen. Jag hoppas att tiderna ni har fått passar, om inte så sätter jag upp en lista med telefonnummer till alla föräldrar i hallen nästa vecka. Om det är någon som inte vill att deras telefonnummer ska visas så hör av er innan tisdagen nästa vecka.

Nästa vecka är det höstlov.

Trevlig helg!

Veckobrev v. 42

Veckan som har gått har varit bra, ettorna har börjat räkna subtraktion i matematiken. I svenskan har vi börjat gå in på hur man skriver en mening med stor bokstav i början och punkt på slutet. Alla barn utvecklas olika och det gäller naturligtvis också i läs- och skrivutvecklingen, därför kommer barnen ibland arbeta med olika uppgifter i klassen anpassat efter deras nivå och beroende på vad de behöver utveckla.

Förstisarna fick i veckan besök av trollet Trulle, han var väldigt blyg och satt mest och tittade på när barnen jobbade i sina rimhäften. Det blev inget besök från folktandvården då tandsköterskan var sjuk.

Skolinspektionen kommer att genomföra en webbenkät som ni vårdnadshavare ska fylla i. Jag bifogar information om detta på ett separat papper där inloggningsuppgifter finns. Enkäten ska vara besvarad senast den 25 okt. De som inte har tillgång till dator i hemmet får säga till oss på skolan så ordar vi så att ni får fylla i enkäten på skolan.

Vecka 44 är det höstlov

Efter höstlovet drar utvecklingssamtalen igång, ni får med era tider idag. Vi har placerat ut tiderna så att alla syskon har tiderna efter varandra.

Nästa vecka:

Tors: Vi åker till folk- och trädgårdsmuseet i Tungelsta.

Fre: Halloweenfirande på skolan, se baksidan.

___________________________

Veckobrev v. 41

Hej där hemma!

I tisdags var det dags för årets fotografering, det gick jättebra och jag upplever att det flöt på bra vid den individuella fotograferingen. Barnen får med sig informationspapper angående detta idag (fredag).

I tisdags hade förstisarna fått brev igen från trollet Trulle, han berättade att han är hela 106 år och sen undrade han om barnen kan rimma.

På onsdagen åkte ettorna till biblioteket för första gången den här terminen, det funkade bra, det var jag och Sanna som åkte med. Nu ska vi se till att åka tillbaka inom 4 veckor så att vi kan låna nya böcker.

I torsdags var vi i skojskogen, det blir sista gången vi går till skogen på några veckor då älgjakten startar nästa vecka.

Idag får ni också med lappar angående höstlovet v.44.

Nästa vecka:

Den här veckan har inte ettorna fått någon ny matteläxa då vi inte har gått igenom det nya kapitlet. Så ingen läxa till måndagen.

Onsdag: Folktandvården kommer och ger information till förstisarna.

Trevlig helg!

_________________________

Veckobrev v. 40

I tisdags hade vi klassråd, barnen hade många förslag på hur vi kan förbättra både skolgården och skolan. Vera som var sekreterare hade fullt upp med att anteckna. Två ettor, Vera och Theo, ska nästa vecka gå på elevråd och berätta om de förslag som spår 1 kom på.

På torsdagen hade ettorna utedag, dem jobbade med matte ute på skolgården. Förstisarna bakade bullar till kanelbullens dag på fredagen, de tränade på att samarbeta, vi pratade om temperatur och barnen använde olika slags mått.

Ettorna har börjat göra sina tidslinjer, det var lite klurigt och vi gör klart dom nästa vecka.

Nästa vecka:

Mån: Elevråd, Vera och Theo är spår 1 representanter.

Tis: Fotografering

Ons: Ettorna åker till biblioteket efter lunch. Vi åker kl. 12 och är åter på skolan kl. 14.

Tors: Utedag

Fre: Hälsosamtal för de förstisar som inte haft det.

_______________________–

Veckobrev v. 39

I spår 1 jobbar vi just nu med hösten och har koncentrerat oss på svampar. Vi har varit i skogen och letat efter svampar, ettorna har pratat om vad delarna på svamparna heter, vi har ritat och konstruerat svampar av lera.

Förstisarna har den här veckan börjat prata om troll och vi har bestämt att jag ska kontakta ett troll som jag träffade för några år sen på en annan skola för att se om han vill komma till vår skola och hälsa på, Trulle heter han.

Ettorna har jobbat med addition den här veckan, jag märker att många av ettorna tycker att det är roligt med matematik. Det är så roligt att se att dom börjar prata matematik med varandra, det har varit ett av målen i matematiken.

Barnen kommer att få hem ett papper som handlar om ”Mitt liv”, jag skulle uppskatta om ni skulle kunna hjälpa era barn med detta under helgen. Barnen kommer i veckan att göra sin egen tidslinje.

Nästa vecka (40):

Mån: Hälsosamtal för förstisarna

Läxa 5 i matte och ”Mitt liv” papper in

Tis: Terminens första klassråd

Tors: Förstisarnas tur att baka, självklart blir det kanelbullar

Fre: Kanelbullens dag

Trevlig helg!

_______________________________________________

Veckobrev v. 38

Nu har hösten slagit till, vissa dagar med regn och rusk ute. Men vi var ändå tappra och gav oss ut i skogen i torsdags, dock stannade vi inte lika länge som vi brukar då många började frysa. I skogen letade vi efter svampar och vi hittade väldigt många olika sorter, det var kremlor, flugsvampar, soppar men det var dåligt med kantareller. När vi kom tillbaka till skolan så ritade barnen de svampar som dem sett i skogen.

Idrottsdagen i onsdags var väldigt trevlig och uppskattades av många barn som kämpade hela dagen. Höjdpunkten för många var nog ändå att äta lunchen utomhus, det måste vi göra om flera gånger.

Det är bra om det finns regnkläder och gummistövlar på skolan. Tofflor för inomhusbruk kan också vara bra att ha.

Nästa vecka (39):

Mån: Läxa 4 in (ettorna)

Tis: 16-dag på fritids

Tors: Utedag

Trevlig helg!

__________________

Veckobrev v. 37

Den här veckan har vi busat lite, i onsdags bakade ettorna blåbärsmuffins och förstisarna hade utedag med Fredrika och Sanna ute på skolgården. Jag har lovat att förstisarna också ska få baka men det får bli vid ett annat tillfälle. I torsdags pratade vi om allemansrätten, jag tycker att det är viktigt att barnen vet om vad man får och inte får göra i naturen.

På fredagen hade vi en mysdag då vi festade på våra blåbärsmuffins och tittade på filmen ”Mamma mu och kråkan”. Vi valde just den filmen då mamma mu har varit vår högläsningsbok under en längre tid.

Om förstisarna pratar om att dom ska få läxor så beror det på att ett barn i veckan frågade om dom inte kunde få läxor och inte vill jag vara den som stoppar deras intresse för läxor så någon liten läxa ska jag nog komma på till även förstisarna.

Jag har pratat med barnen om att de barn som går i spår 1 inte får byta saker t.ex. sudd, leksaker m.m. med varandra eller med någon äldre på skolan.

Nästa vecka:

Mån: Läxa 3 in (ettorna)

Ons: Idrottsdag, vi kommer vara ute på skolgården hela dagen. Dom barn som vill får ha med sig egen matsäck annars kommer det finnas mat på skolan.

Fre: Helena är ledig, Fredrika och Sanna ansvarar för undervisningen.

Trevlig helg!

Veckobrev v. 36

Jag vill börja med att tacka för ett väldigt trevligt föräldramöte i tisdags och det uppskattas naturligtvis att så många av er kunde komma. När jag åkte hem på kvällen kom jag på en sak som jag glömde ta upp på mötet och det är att era barn är så härliga, det känns som att det här året kommer att bli händelserikt och roligt. Det var ett barn som i veckan sa till mig: ”Vilken tur att du började här hos oss, annars hade vi kanske aldrig fått träffa dig” och jag känner verkligen likadant. Det är så roligt att vara lärare till era barn.

Vi hade en härlig dag ute i ”skojskogen” i torsdags, barnen fick uppdrag som innehöll både matte och svenska. Vi plockade också massor av blåbär då vi har tänkt att vi ska baka framöver.

I de övriga ämnena har vi jobbat på som vanligt.

Nästa vecka är det aktivitetskvällar på tisdag och torsdag mellan kl. 16-20.

De föräldrar som inte var med på föräldramötet får idag hem papper som ska fyllas i och skickas tillbaka till skolan.

Nästa vecka:

Måndag:Ettornas matteläxa in, F-klass har idrott

Tisdag: Aktivitetskväll

Onsdag: Ettorna har idrott

Torsdag: Utedag, kläder efter väder. Aktivitetskväll

Trevlig helg!

_____________________________________________

Välkommen till Västra Ekoskolans AKTIVITETSKVÄLL

Du kommer när du kan och deltar i arbetet att göra vår skola ännu finare.

Tisdagen den 10 september kl. 16.00-20.00

Torsdagen den 12 september kl. 16.00-20.00

Mer info. på föräldramötet.

Att göra lista:

Ute:

Staket ska byggas mot Biorocken.

Hyllor i ute-förrådet ska byggas.

Trappa ska byggas till fritidsboden.

Öglan i gräsmattan vid parkeringen ska tas bort.

Grinden till skolan, betongplattan ska gjutas om.

Oasen ska renoveras/byggas om.

Ytterpanel på träslöjdsboden ska bytas.

Sandlådan behöver få ny kant.

Växthuset behöver få plast-skivorna limmade.

Tyg ska sys till Indianbyn.

Hästar ska byggas.

Oljefat ska kapas.

Köra sopor.

Inne:

Elementskydden ska färdigställas i spår 1 entré.

Skohyllor i hallen/entré ska byggas till spår 1.

Bänk ska kapas i spår 1 entré.

Dörrkista ska bytas till personalrum.

Klädhängare i spår 2 ska säkerställas.

Veckobrev v. 35

Ännu en vecka har flugit förbi, tiden går fort när man har roligt. I veckan har vi varje morgon övat att gå i brandtrappan med barnen, det har vi gjort för att alla ska känna sig bekväma och trygga att gå ner för trappan om olyckan skulle vara framme.

Vi har gått igenom barnkonventionen och skolans likabehandlingsplan.

Förstisarna har fortsatt att rimma och delat upp ord i stavelser. Dom har också jobbat vidare i sina matematikböcker.

Ettorna jobbar just nu mycket med språkljud i svenskan, i matematiken har barnen börjat att jobba i sina matematikböcker och fått hem sin första läxa.

Vi har också haft en härlig utedag i ”skojskogen”, där fick barnen uppdrag att lösa.

Vi vill påminna om att det vecka 37 är aktivitetskvällar på tisdag och torsdag, då får alla som kan komma för att göra vår skola ännu lite finare, tiden är 16-20, man kommer när man kan. Se mer nedan.

Nästa vecka:

Måndag:Ettornas matteläxa in
F-klass har idrott.

Tisdag: Föräldramöte kl. 17.30-18.30

Onsdag: Ettorna har idrott

Torsdag: Utedag, kläder efter väder

Trevlig helg!

_______________________________________________

______________________________________________

Veckobrev v. 34

Den första veckan den här terminen har varit väldigt bra. De första två veckorna i skolan har vi valt att jobba extra med temat vänskap. För att lära känna varandra bättre har vi lekt tillsammans och vi har även pratat om hur vi är mot varandra både på lektionstid och på rasten.

Förstisarna har i veckan jobbat med rimord, det gick väldigt bra och barnen var verkligen intresserade. Dom har också gjort självporträtt och jobbat med geometriska former i matematiken.

När det gäller ettorna har vi gjort övningar i svenska, vi har jobbat med språkljud på olika sätt. Barnen har fått ett häfte som handlar om dom själva ” Det här är jag”, där har de fått skriva och rita om sig själva, sin familj och var de bor. Ettorna har också jobbat med geometriska former i matematiken.

Vi hade en jättemysig dag i skogen på utedagen i torsdags, några barn plockade blåbär, några byggde koja och andra lekte. Vi avslutade vår skogsutflykt med att leta efter geometriska former.

Jag vill passa på att påminna om att det är bra att barnen har en vattenflaska med sig och att ettorna får (om dom vill) ta med sig bänkpapper till sina bänkar.

Jag har skickat med barnen deras schema och terminsdata och jag hoppas att det har kommit fram till er där hemma, annars får ni höra av er så löser vi det.

Om ni vill få tag på mig så ringer ni till skolan eller skickar mail till:

helena@ekoskolan.se

Nästa vecka:

Torsdag: Utedag vilket innebär kläder efter väder.

Ettorna kommer att få sin första läxa i matte och jag vill att den lämnas tillbaka måndagen efter.

På fredagar kommer barnen att skriva veckologg, den får dom hem på fredagen och jag vill att den kommer tillbaka efter helgen.

_________________________________________________

Vecka 23 och 24

Nu går det mot slutet av vårterminen 2013. De sista dagarna innan sommarlovet blir det en hel del att göra klart, men vi ska ha roligt också.

På onsdag den 5 juni ska vi ha maskerad. Vi har haft tema Astrid Lindgren och nu skulle det vara så roligt om vi alla kunde klä ut oss till någon figur från Astrid Lindgrens böcker. Vi planerar en riktig Pippi Långstrump fest.

Kom till skolan utklädd till någon av alla personer vi talat om den sista tiden, tex. Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Lotta på Bråkmakargatan, Kajsa Kavat, Mio min Mio, Madicken och Alla barn i Bullerbyn.

Lov från skolan torsdag och fredag.

Vecka 23

Måndag den 10 juni övar vi inför skolavslutningen.

Tisdag den 11 juni planerar vi att åka till Tungelsta parken på förmiddagen. Vi kommer tillbaka till lunch och äter. Alla elever slutar skolan efter lunch. Fritids är naturligtvis öppet.

Skolavslutning mellan klockan 16-17. Tag med egen fikakorg så firar vi tillsammans att sommarlovet har börjat.

Trevlig helg

Christina, Fredrika och Sanna

____________________________________________________________

Vecka 22

Alla vi vuxna och framför allt Janne önskar att alla elever har egen vattenflaska med sig.

En dag nästa vecka ska vi ha brandövning. Skicka med extra strumpor det kommer att behövas.

Måndag: Vanlig dag. Siri kommer och hälsar på, hon börjar i förskoleklassen till hösten. Vi hälsar henne välkommen.

Tisdag: Veckans nyhet. Roligt att se alla lego-byggen förra veckan. Ta gärna med något den här veckan också.

Efter lunch kl.12.30. har hela skolan musik tillsammans.

Onsdag: Tema, Astrid Lindgren. Idrott för År1 och Bornholm för F.

Torsdag: Utedag!!! Kläder efter väder.

Fredag: Skoldagbok och tema.

Trevlig helg,

Christina, Fredrika och Sanna.

_______________________

Vecka 21

Det har hänt en hel del den här veckan. Utvecklingssamtalen är i det närmaste avslutade. År1 har varit inne hos Carolina och träffat sina blivande spårkompisar och Förstisarna fick träffa sina nya kompisar.

Vi har avslutat tema människokroppen.

Måndag: Vanlig dag

Tisdag: Veckans nyhet och läscirkel för År1. Förstisarna jobbar vidare med att ljuda ihop ord. Ni som redan kan ljuda ska få en egen uppgift.

Klockan 15.30 är det vernissage på små fina tavlor.

Arbetskväll på skolan från kl.16.

Onsdag: Tema, idrott och biblioteksbesök för År1. År1 åker efter lunch och är tillbaka kl.14.

Torsdag: Utedag, vi går till viltvattnet och ser om vi hittar grodyngel.

Fredag: VIP och skoldagbok

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna

_______________________

Vecka 20

Måndag: Vanlig dag. Efter lunch fortsätter utvecklingssamtalen.

Tisdag: Musik och veckans nyhet. Idag hoppas jag att alla har med sig något att berätta om.

Efter lunch utvecklingssamtal.

Fritids stänger kl.16.00.

Onsdag: Vi jobbar vidare med vårt sista sinne som är smak.

Förstisarna förbereder för i morgon då de ska ta hand om höstens nya förstisar.

År1 har långdag.

Torsdag: År1 besöker spår 2. Träffar Carolina och sina nygamla klasskompisar och äter lunch tillsammans med dem.

Nu kommer de nya förstisarna till oss i Spår1. Vi ska jobba nere i sinnenas trädgård och plantera och göra fint tillsammans med de nya barnen. Äta lunch ute och ha roligt tillsammans.

Fredag: VIP och skoldagbok.

Trevlig långhelg Christina, Fredrika och Sanna

____________________________________

Vecka 19

Den här lite annorlunda veckan med en dags ledigt mitt i veckan har varit bra. I torsdags var vi i Skojskogen och letade efter myrstackar. Vi hittade en när vi var på väg hem och de myrorna hade tur för de fick både strösocker och pärlsocker.

För övrigt har jag tillsammans med alla elever gått igenom kunskapsmaskarna som ligger till grund för vårt utvecklingssamtal.

Munnarna som eleverna ska fylla i tillsammans med er och ta med till samtalet ligger till grund för den sociala utvecklingen.

De elever som har med sin skoldagbok har fått påminnelse om tiden för samtalet.

Måndag: Helt vanlig dag, vi går efter schemat. Utvecklingssamtalen börjar efter lunch.

Tisdag: Veckans nyhet och musik för År1. F jobbar vidare med att känna igen vanliga ord. Efter lunch fortsätter utvecklingssamtalen.

Onsdag: Vi målar tavlor inför vår vernissage.

Vi öppnar vår vernissage den 21 maj kl. 15.30. glöm inte att skriva in tiden i er almanacka. Efter lunch har År1 svenska, läscirkel.

Torsdag och fredag är skolan stängd.

Kom ihåg vattenflaska!

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna

Vecka 18

Måndag: vanlig dag

Tisdag: Vi städar skolgården på förmiddagen. Tag gärna med arbetshandskar.
Janne bjuder på något gott till lunch.
År1 har lektion efter lunch. Var och en redovisar sin ”egen” läsläxa.

Onsdag: Första maj och vi är lediga.

Torsdag: Skojskogen.

Fredag: VIP, skoldagbok och sen tittar vi på film om cellen Ellen.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna

______________________________________________-

Vecka 17

Ni har väl inte glömt att lämna Haninge kommuns skolplaneenkät?

Om ni gjort det lämna den så snart som möjligt.

Vecka 17 är Västra Ekoskolans teknikvecka. Hela skolan ska tillsammans göra något nytt av gammalt och trasigt. Alla elever skata med något hemifrån som ligger och skräpar. Det kan vara en trasig leksak som går att skruva isär och användas när det ska byggas nytt.

Vi kan inte ta emot några stora saker men trasiga telefoner, brödrostar, modem m.m. är bra. Skicka gärna med verktyg som är bra att ha när saker ska skruvas isär, glöm inte att märka verktygen.

Vi skruvar isär och gör ritningar på onsdag, bygger på torsdag och visar upp för varandra på fredag.

Har ni tittat om tiderna passar för utvecklingssamtalen? När det är klart lämna in er talong, tack.

På tisdag den 23/4 är det Årsmöte på skolan. Före mötet kommer Friends att informera om ”Schysst på nätet!” Hur förebygger vi kränkningar och främjar en bra stämning på nätet. Föreläsningen börjar kl.18.00. Anmäl till styrelsen via mail.

Våren är på väg och vi börjar planera att så i våra pallkragar. Har ni frön hemma tar vi gärna emot.

Måndag och tisdag läser vi efter ordinarie schema. Onsdag, torsdag och fredag är det teknik som gäller på förmiddagarna.

Den 10e maj är skolan stängd och fritidshemmet öppet.
Den 10/5 är en fredag och kallas ibland för klämdag. Fritids är öppet för dem som verkligen är i behov av omsorg. Vi ber dig därför att fylla i talongen som ni fått hem. Detta för att vi ska kunna anpassa personalstyrkan efter antal barn.

Vårhälsningar Christina, Fredrika och Sanna

_______________________________

Vecka 16

Den här veckan skickar vi hem Haninge Kommuns skolplaneenkät.Hur enkäten ska fyllas i finns det information om i kuvertet.Snälla alla föräldrar fyll i och skicka tillbaka senast fredag den 19 april. Får vi in alla har vi möjlighet att vinna pengar.

Tider för utvecklingssamtal finns också med den här veckan.Lämna så snart som möjligt in talongen om tiden passar er och om inte försök byta med någon.

Nästa vecka går efter schema.

Biblioteket besöker År1 på onsdag mellan kl.12-14. Ni som är förstisar och har lånat böcker lämna dem i skolan så tar vi med dem till biblioteket.

Tack alla föräldrar som var på arbetskvällen och fixade.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna.

_____________________-

Vecka 15

Veckan börjar med att vi går en hälsopromenad. Vi går in och jobbar med att skriva i vår helgbok/lovbok, tyst läsning för År1. Matematiken kommer att handla om olika räknesagor där vi gör sagor där det försvinner, alltså subtraktion. Förstisarna kommer att arbeta med antal ljud i olika ord den här veckan. Både klassråd och elevråd den här veckan. Tema kommer att vara ett av våra sinnen, känsel. Utedag hoppas vi blir i Skojskogen. Biblioteksbesöket är flyttad till onsdag den 17/4 p.g.a. ombyggnad på biblioteket. Glöm inte arbetskvällen på torsdag.

Mvh Christina

_________________________

Vecka 13

Måndag: Vanlig dag. Glöm inte att lämna in era läxor År1.

Tisdag: Idag ska vi göra paket som innehåller ett okokt ägg. Paketen ska vara vackra, miljövänliga och hållbara. Paketen ska klara en luftfärd från toppen av brandtrappan och det okokta ägget ska klara luftfärden utan att gå sönder. Läxa till alla är att ta med bra saker att göra paket av. Glöm inte miljövänliga snören för tejp ska vi inte använda.

Onsdag: Vi hjälps åt att förbereda vår påsklunch kl.11. Alla elever äter tillsammans.

Torsdag: SKÄRTORSDAG! Ta med två namnade kokta ägg. Om du vill klä ut dig är det roligt. Först blir det utställning av alla ”save the egg” paketen. Sen flygfärd för alla paket, en vinnare kommer att utses. Vi fortsätter med att rulla ägg, picka ägg och ägg på sked. Kanske blir det klädstafett också. Det är vanlig skoldag alla slutar enligt schema. Spår1 kl.11.30 och fritids är öppet som vanligt.

Påsklov vecka 14. Vi träffas igen den 8 april.

Glad Påsk Christina, Fredrika och Sanna.

________________________

Vecka 12

Den här veckan har vi tema; Hälsa. Under veckan kommer vi ha olika aktiviteter. Vi kommer att tala om hur viktigt det är att äta nyttig mat, röra sig och sova tillräckligt.

Måndag börjar vi med att gå en Promenad.

Tisdag har vi en gemensam Rörislektion ute på fotbollsplan där hela skolan deltar. Vi börjar direkt på morgonen.

Fritids stänger kl.16.00.

Onsdag är det gemensam Knytisfrukost. Alla tar med något till frukosten tex. bröd, juice, flingor, gurka, yoghurt. absolut inga spår av nötter, Vi äter ca kl. 8.15.

Torsdag går vi till Skojskogen. Efter lunch kommer nya blivande Förstisar på besök.

Fredag avslutar vi vår hälsovecka.

Glöm inte att ta med ditt sovschema på måndag.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna

_______________

Veckoplanering vecka 11 Spår1

Måndag: År1 har bildteknik, matten flyttad till fredag. F har matte och helgdagbok.

Tisdag: Veckans nyhet för alla i År1 och för de F som vill. Biblioteket för År1 kl.12-14.

Onsdag: Miljöråd, tema.

Torsdag: Utedag!

Fredag: VIP, skoldagbok och matematik för År1.

För att vi inte vill ha löss på vår skola, luskammar vi oss på lördag!

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna

________________

Veckoplanering vecka 10

Spår1

Vi börjar med nytt tema, Människokroppen.

Vecka 10 följer vi vårt schema som ligger på hemsidan.

Måndag är som vanligt inlämning av läxor för År1 och på onsdag den 6 mars har elevrådet möte.

Kom ihåg VT-13

V. 9 Sportlov

V.10 Nytt tema: Människokroppen

V.11 Biblioteket kl.12-14

V.12 Fritids stänger kl.16.00

Onsdag den 20 mars gemensam frukost

Torsdag den 21 mars nya Förstisar på besök kl.13-14

V.13 onsdag den 27 mars bygger vi en bra, hållbar förpackning till ett okokt ägg.

Torsdag den 28 mars ”Save the egg”. Påsklekar

V.14 PÅSKLOV

V.15 tisdag den 9 april, biblioteket År1 kl.12-14.

Torsdag den 11 april Arbetskväll kl.16-20.

V.16 Fritids stänger kl.16.00.

V.17 tisdag den 23 april Årsmöte

Teknik: tag med egen trasig elpryl som vi kan plocka isär.

V.19 Nytt tema. Astrid Lindgren

Måndag och tisdag utvecklingssamtal.

V.20 Måndag och tisdag utvecklingssamtal

Tisdag fritids stänger kl.16.

Torsdag den 16 nya Förstisar följer med ut i skogen. År1 besöker spår2.

V.21 Vernissage

V.24 Skolavslutning

Ett riktigt skönt sportlov önskar Christina, Fredrika och Sanna.

_____________________________________________

Vecka 8

Måndag: Inlämning av läxor för År1. I matematiken jobbar vi med subtraktion upp till 20, i År1 och i F med tallinje, talens grannar, dubbelt och hälften upp till 10.

Tisdag: Veckans nyhet, musik, klassråd och cirkelläsning för År1. (Glöm inte Huset på Alvägen, din läsebok)
F ny bokstav S.

OBS! Fritids stänger kl. 16.00, personal konferens.

Onsdag: Sammanfattar tema vatten och gör sista experimentet. Vad är ytspänning?

Torsdag: Ny knoppis och utematte.

Fredag: Alla vill ha DISCO, vi har ingen klasskassa så vårt förslag är ” knytisdisco”. De som kan tar med sig något lite så bjuder vi varandra. Disco mellan Kl.9.30-11.

Sportlov vecka 9.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna.

___________________________________________

Vecka 7

Veckan har varit fylld av olika experiment med anledning av vattentemat. Vi tillverkade termosar i onsdag med riktigtbra resultat. Gå in på vår hemsida /blogg och titta på roligabilder från termos tillverkningen.

Måndag: År1 fortsätter att jobba med tiotal och ental. F arbetar med lägesord.

Tisdag: Nu går det riktigt bra med veckans nyhet, Förstisarna vill också vara med. År1 åker till biblioteket efter lunch, kl.12-14.

Onsdag: Miljöråd kl.8.00. Det är två representanter i miljörådet från Spår1. Kl. 8.30 kommer folktandvården och talar med Förstisarna om hur man bäst sköter sina tänder.

Torsdag: Vi fortsätter med vår knoppbok.

Fredag: VIP,skoldagbok och teknik.

Trevlig helg

Christina och Sanna.

_______________________

Vecka 6

Nästa vecka ska vi tillverka en bra termos av en petflaska.

Klassen delas in i mindre grupper där varje grupp tillverkar en termos. Vi behöver lämpligt miljövänligt material till att packa runt petflaskan. Har ni något hemma som skulle passa tar vi gärna emot. Målet är att få en termos som behåller värmen länge.

Syftet med arbetet är att tillsammans i gruppen tillverkar en termos och att mäta temperaturen i den vid två tillfällen.

Måndag: Vanlig dag.

Tisdag: F prövar Ipad och spelar rimbingo. År1 musik, veckans nyhet och cirkelläsning efter lunchrasten.

Onsdag: Vi gör ”Termosar”. Ta gärna med eget material.

Torsdag: Trädens knoppar. Vi har gjort Lilla Björk och Violetta Al, det kommer en ny i dag.

Fredag: VIP och skoldagbok.

Nästa vecka är Fredrika ledig.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna.

_________________________________

Vecka 5

Måndag: År1 lämnar in sina läxor, lägg förra veckans läsprotokoll i läxmappen. Jag skickar hem nytt protokoll varje fredag. Vi kommer att ha intensiv läsperiod fram till sportlovet. F-1 har båda matematik. År1 arbetar med tiotal och ental.

Tisdag: Veckans nyhet, gäller alla i År1. Om det är någon förstis som vill ta med en nyhet är det roligt. Musik År1.

Onsdag: Skridskodag! Ni fick hem en lapp förra veckan om utflykten.

Vi åker kl.9 och är tillbaka kl.13. Glöm inte egen matsäck! Finns det någon förälder som kan hjälpa till med våra väskor?

Torsdag! Utedag!! Varm choklad är gott när vi är ute men det är lika viktigt med varma kläder.

Fredag: VIP, skoldagbok.

Snälla föräldrar gör en signatur när ni läst i skoldagboken.

Trevlig helg

Christina, Fredrika och Sanna

____________

Vecka 4

Nytt tema är Vatten. Vi kommer att undersöka snö, göra islyktor, istavlor, tala om kretsloppet och göra ett eget reningsverk.

Måndag: Vanlig dag.

Tisdag: Musik för År1 och F jobbar med ljud och bokstäver. Fritids stänger kl.16.00.

Onsdag: Vi startar upp tema vatten.

Torsdag: Utedag!

Fredag: Vanlig dag.

OBS! Onsdag den 30/1 åker hela skolan skridskor.

________________

Vecka 3

Tema vänskap fortsätter den här veckan. Har ni några sparade leksakskataloger tar vi gärna emot. Den här veckan ska vi tala om det finns skillnader på vilka leksaker flickor och pojkar väljer.

Måndag: Lämna in läxan för År1. Matematik för F-1.

Tisdag: Veckans nyhet, År1.

Onsdag: Tema F-1. Idrott År1. Bokstavslandet F.

Torsdag: Utedag!

Fredag: VIP, Musik F, bild/teknik År1.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna.

__________________________

Vecka 2

Välkomna tillbaka. Jag hoppas att alla har haft ett skönt lov där ni både hunnit leka och År1 läst i sina böcker som ni fick hem.

Vårteminen 2013 börjar med två temaveckor, ” VÄNSKAP”.

Vi kommer att tala om Barnkonventionen, BRIS, Barnombudsmannen, titta på film som handlar om mobbing, hur man säger ifrån när någon är dum m.m.

Måndag: Studiedag, hela skolan är stängd.

Tisdag: Vi gör skoldagboken för veckan och alla i År1 får ny läxa till måndag den 11/1.

Onsdag: Vi jobbar med tema, År1 idrott och F bokstavslandet.

Torsdag: Gör färdigt skogens djur, kanske Skojskogen om det går att komma dit.

Fredag: VIP och År1 har teknik, F musik.

God fortsättning på det nya året önskar

Christina, Fredrika och Sanna

____________________________________________________________________________

HT-12

Förutom halsont, snuva och feber finns det nu också hårlöss på skolan. Se info om hårlöss

Vinterkräksjukan finns i närområdet, men ännu inte på vår skola – och det är bra om så förblir – friskare helger för oss alla! Påminner därför om att informera oss direkt om vinterkräksjuka finns i familjen. Om det trots allt skulle inträffa, är det först 48 timmar efter sista kräkningen man ska återkomma till skolan eller arbetet.

Spår 1

Till anteckningar föräldramötet 29/8-12:
antecknfmöteht12sp

Vecka 51

De senaste veckorna har varit fyllda med snöoväder, stängd skola,

luciaträning och pyssel. Nu kommer vi att utnyttja de sista dagarna med att göra klart våra påbörjade arbeten.

Måndag: År 1 lämnar in sina läxor. Vi skriver i vår helgbok och har matte.

Tisdag: ALLA i År1 tar med något att berätta om. Det kan vara en nyhet, något man gjort, en rolig historia eller kanske recept på något ni gjort hemma. Läxan är viktig och allt blir roligare när den är förberedd. Snälla föräldrar hjälp era barn med läxan.

Jannes julbord serveras kl.11 för alla barn på skolan.

Skolan slutar som vanligt kl.13.30.

Onsdag: Skolans sista arbetsdag. Förstisarna träffar Ture som kommer allt längre in i Bokstavlandet.

År1 har sista idrottslektionen innan jullovet.

Torsdag: Skolavslutning! Vi börjar som vanligt kl.8 och skolan slutar kl.10. Fritids öppet som vanligt.

Tack för den här terminen och en riktigt God Jul och Gott Nytt År önskar Christina, Fredrika och Sanna.

OBS! Hela skolan stängd den 7/1-13. Skolstart tisdag den 8/1-13, kl.8.00.

Vi i Spår1 startar med att göra veckans schema, stoppa ner skoldagboken i väskan.
____________________________

Ta med hjälm till skolan. Vi har inga att låna ut.

Vecka 50

Hoppas att vecka 50 kommer att bli en lugnare vecka vädermässigt än vad vecka 49 bjöd på.

Vi har planerat många roliga aktiviteter under den här veckan.

Måndag: Grönt material till tärnornas kransar. Får ni inte tag i lingonris kan ni ta med granris. Tyvärr sticker det men det blir en fin krans som kan hänga på dörren. Stjärngossarnas strutar är bra att ta med idag.

Tisdag: BAKDAG, vi i Spår 1 ska baka pepparkakor. Märkt kavel, 3-4 pepparkaksformar, förkläde och snodd om du har långt hår är bra att ha med.

Onsdag: Vanlig skoldag på fm. Från kl.12 gör vi kransar, fras till strutarna och pyntar ute.

Torsdag: Luciatåg kl. 7.30. Alla elever samlas omklädda kl.7.15 då vi delar ut kransar, strutar och ställer upp.
För er föräldrar finns det möjlighet att dricka kaffe och smaka på skolbakade lussekatter och pepparkakor.
Efter lucia pysslar vi fram till lunch. Skolan slutar kl. 12

Fredag: Vanlig dag

Vinterhälsningar Christina, Fredrika och Sanna

_____________

Vecka 49

Måndag: Vanlig dag.

Tisdag: Vi tränar uppställning av luciatåget ute direkt på morgonen. Veckans nyhet År1

Onsdag: SKRIDSKOR, se extra infolapp.

Torsdag: Tränar luciatåg.

Fredag: Hälsosamtal för Förskoleklassen, alla har fått tider. Meddela oss om ni inte kan komma.

SVT/Agenda var och besökte Västra Ekoskolan i torsdags. Programmet sänds nu på Söndagkväll.

Nu när vintern har kommit är det bra att barnens korgar fylls på med extra vantar , strumpor och ett ombyte. Bra om alla har tofflor i skolan.

Vinterhälsningar från

Christina, Fredrika och Sanna

___________

Vecka 48

Måndag: Vanlig dag.

Tisdag: Första luciaträningen tillsammans med alla övriga elever på skolan, kl. 8.15. Läxa år1, veckans nyhet. Klockan 12-14 åker Förstisar till biblioteket.

Onsdag: Vi fortsätter med våra planeter.

Torsdag: Veckans djur och sedan går vi ut.

Fredag: VIP och skoldagbok.

Den här veckan är det mycket information till er föräldrar.

Längst bak i skoldagboken finns,era barns IUP, brev från styrelsen, information om allt som händer i skolan under december månad och veckobrevet.

Trevlig helg,

Christina, Fredrika och Sanna.

_________________

Vecka 47

Måndag: Vanlig dag.

Tisdag: Alla i År1 har en rolig, spännande nyhet/historia med sig.

På em åker År1 till biblioteket, kl.12-14.

OBS! FRITIDS STÄNGER kl.16.00

Onsdag: Vi fortsätter med våra planeter.

Torsdag: UTE-dag! Kläder efter väder.

Fredag: VIP och skoldagbok.

Vi var och såg teaterföreställningen Zenobia i tisdags. Zenobia är med mamma, lillebror och morbror på tivoli, det finns mycket spännande och titta på och plötsligt är Zenobia ensam, alla är borta…Allt slutar bra och alla barnen var nöjda med föreställningen. Vi har talat om vad man ska göra om man kommer bort. Flera av barnen hade egna erfarenheter som de berättade om.

Nu är utvecklingssamtalen avslutade för den här terminen ch jag hoppas att alla känner sig nöjda. Är det något ni undrar över så kontakta oss.

Christina, Fredrika och Sanna

____________________________

Vecka 46

Tema de närmaste veckorna är RYMDEN.

Måndag: År1 lämnar in sina läxor. F-1 matematik.
Tisdag: Vi åker till Ormteatern i Handen. Alla tar med egen matsäck, dryck och frukt. Vi åker kl.9 och är tillbaka senast kl.14.00.
Onsdag: Planeter, experiment och matematik.
Torsdag: Utedag och efter lunch är det utvecklingssamtal.
Fredag: VIP och skoldagbok.

Christina, Fredrika och Sanna

_____________________________

Vecka 43

Mån: Vanlig dag, Läxor in för år 1. Biblioteksböcker tillbaka

Tis: Veckans nyhet

Ons: Idrott, FN-dagen

Tors: Utedag

Fre: Maskerad och disco

Se över era barns extra kläder, så allt finns vid behov. Glöm inte heller att lämna in lappar om höstlovet och utvecklingssamtal.

Trevlig helg! Christina, Fredrika och Sanna
___________________________________________________________

Vecka 42

Vi hade en härig men kylig dag när vi var i Tungelsta parken.

Tänk på att skicka med vantar, mössor och extra strumpor till skolan.
Vintern är på väg. Den här veckan har vi haft storsamling och talat om hur vi gör
för att alla ska trivas både ute och att gå på toaletten.

Mycket papper hem den här veckan. Höstlovstider vill fritids få in.

Ni får tider till utvecklingssamtal och munnar att fylla i och ta med till
utvecklingssamtalet.

En del barn vill ta med vän/kompisböcker som de vill få hjälp att fylla i. Under
nästa vecka hjälps vi åt att göra det.

Över hela landet är det Hälsovecka och vi på skolan kommer att starta varje dag med en promenad och på torsdag kommer vi att äta lunch tillsammans.

Måndag: Läxor in för År1.

Tisdag: Veckans nyhet.

Onsdag: Idrott

Torsdag: Vi åker till Tungelsta och går runt och lär känna området.

Fredag: Vanlig dag.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna.

________________________________________

Vecka 41

Den här veckan är det Storsamling på tisdag. På storsamlingen kommer vi att ta upp gemensamma regler som vi har på skolan. Tala med era barn om vilka regler som finns.

Nästa vecka skickar jag ut kallelser till utvecklingssamtal för både förskoleklassen och År1.

Vi planerar att åka till Tungelsta nästa utedag.

Måndag: Läxmappen lämnas in.

Tisdag: Veckans nyhet för År1.

Onsdag: Experiment.

Torsdag: Utedag

Fredag: VIP och skoldagbok.

Med vänlig hälsning Christina, Fredrika och Sanna.

Veckoschema Spår1

Vecka 40

Måndag: Vanlig dag, vi gör Helgboken och År1 har matematik. Läxmappen ska lämnas in senast idag.

Tisdag: Vi börjar med veckans nyhet för År1. Hjälp era barn med att hitta en glad, positiv nyhet som de får berätta om för sina klasskompisar.

Onsdag: Vi gör experiment.

Torsdag: Sista gången i Skojskogen innan älgjakten.

Våra utedagar under älgjakten blir att vi åker till Tungelsta och besöker vår närmijö.

OBS! Se till att Skoldagboken ligger i väskan idag. Vi samlar in den idag för att skriva en kommentar till er föräldrar om hur veckan har varit för ert barn.

Fredag: VIP och skoldagbok.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna

Vecka 39

Vi jobbar vidare med tema historia.
Den här veckan kommer vi i kemin göra eget bläck som vi sen ska använda till att göra potatistryck med.

År1 åker till biblioteket på tisdag kl.12-14. Glöm inte att skicka med låneböcker.

Skolsköterskan kommer fredagen den 28/9 till år1. Väger, mäter och kollar synen. Vaccinerar de barn som föräldrar har givit sitt godkännande till. Skolsköterskan börjar kl.8.15.

Varje vecka har år1 läxa. Hjälp era barn genom att påminna dem om att göra den och ta med på måndagarna.

Trevlig helg

Christina, Fredrika och Sanna.

___________________________________________________

Vecka 38

Måndag: Vanlig dag.

Tisdag: Fotografering kl 9.00!!! Fotografen tar gruppkort, enskilda och syskonkort. Skriv i skoldagboken vad ni önskar.
Obs Fritids stänger kl 16.00.

Onsdag: idrott år 1§ och F har egen lektion.

Torsdag: Skojskogen
OBS! Arbetskväll från kl 16- 20.

Fredag: VIP och skoldagbok.

Friluftsdagen i onsdags var en härlig dag. Alla elever fick både gå, springa, hoppa och leka.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna.

Viktiga datum.

28/9 Skolsköterskan År 1

16/10 Fritids stänger kl 16.00

Vecka 44 höstlov från skolan (Fritids har öppet alla dagar utom måndag).

Vecka 45 Utvecklingssamtal för år 1

Vecka 46 utvecklingssamtal för F.

Måndag

Vecka 37

Måndag: Helgbok och matte.

År1 lämnar in läxor.

Tisdag: Tema historia. Alla som har album från det de var små eller kanske mormor, morfar, farmor eller farfar har något som de kan låna ut till oss. Vi talar om hur det var för 50-100 år sedan.

Onsdag: Skoljoggen vid Hanveden. Vi åker kl.9 och kommer hem kl.13. Alla ska ha egen matsäck, dryck och lämpliga kläder för att springa och jogga i. Samtidigt som vi joggar samlar vi in pengar till barncancerfonden, se bil. i plastfickan.

Torsdag: Skojskogen

Fredag: VIP och skoldagbok.

Med veckoschemat följer anteckningar föräldramöte ht-12 sp1.

Tack Karin Koschatzky för hjälpen.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna.

_____________________________________________________________________________________________

Nu har det gått två veckor av höstterminen. Det har varit två intensiva och roliga veckor. Vi har arbetat med rutiner av olika slag för att era barn ska känna sig trygga i skolan.

Vårt tema de här första veckorna har varit VÄNSKAP. Vi har tränat på varandras namn, vilka regler vi har i skolan och att samarbeta.

Igår hade vi en härlig dag på skolan då vi rensade i våra pallkragar, åt troligtvis årets sista smultron, gjorde doftkransar av färska kryddor, grillade korv och lekte.

Vi hade terminens föräldramöte i onsdagskväll då både rektor, styrelsens ordförande och ansvariga pedagoger informerade i respektive spår.

Vecka 36

Tema HISTORIA.

Måndag: Helgbok och matematik.

År 1 lämnar in sina läxor.

Tisdag: Musik och svenska för År 1 F ”spökägget”.

Onsdag: År1 idrott och matematik. F egen lektion.

Torsdag: Skojskogen. Kläder efter väder.

Fredag: VIP och skoldagbok.

Trevlig helg Christina, Fredrika och Sanna.

Vecka 35

Måndag: Helgbok F-1,Matematik År1.

Tisdag: Musik F-1, Svenska F, Biblioteket för År1. Vi åker kl.12 och är tillbaka
kl. 14.

Onsdag: Vänskapstema. Matematik År1. Föräldramöte kl. 17.30 i Spår1.
Gemensamt för hela skolan kl. 18.30.

Torsdag: Vi går till Skojskogen. Glöm inte att ta med frukt/smörgås och något att
dricka. Eget sittunderlägg.

Fredag: VIP, skoldagboken.

Trevlig helg,

Christina, Fredrika och Sanna.

___________________________________

Hej och välkommen till Spår 1, Läsåret 2012/2013.

Jag, Fredrika och Sanna hälsar alla nya och gamla elever välkomna till Spår 1.

I år är det 21 elever i Spår 1, 8st Förstisar och 13st 1-or.

Skolan börjar klockan 8.00. för alla i skolan.

Förstisarna (de yngsta ) slutar alla dagar klockan 11.30.
och 1-orna slutar klockan 13.30. tisdag och onsdag.
Övriga dagar 11.30.

Alla elever behöver namnade regnkläder, stövlar och ett ombyte som alltid
ska finnas i skolan.

Varje dag en frukt eller smörgås och en flaska att ha vatten i.

1-orna har bänkar i klassrummet och det är trevligt med eget bänkpapper,
tillklippt 50x60cm.

Kontakten mellan hemmet och skolan sker genom skoldagboken som alltid
ska finnas i väskan.

De närmaste två veckorna har vi tema vänskap.

Torsdagar kommer att vara vår Utedag då vi går till skogen.

Viktiga datum:
Föräldramöte den 29/8 kl.17.30

Arbetskväll den 20/9 från kl.16.00-20.00

MVH

Christina Starck

christinas@ekoskolan.se