Veckobrev spår 1

Här i spår 1 hittar du förskoleklassen och årskurs ett.
Lärare Helena Ekholm och Lisa Andersson.

Veckobrev v. 47                                   

Hej.

Jisses vad tiden går, vi närmar oss december och i och med det en hel del traditioner som vi har på skolan. Idag får ni ett informationspapper angående lucia och dess förberedelser, som ni kan se på det pappret så ska de som är tärnor ta med sig lingonris till skolan för att göra sina fantastiska kransar. Vi vill att man tar med sig riset på fredagen den 8 december.

På SO:n har vi börjat prata om vad som är viktigt i ett samhälle, barnen kom med många tankar och vi insåg att det var viktigt att det finns en affär, polis, brandkår, sjukhus, skolor m.m.

Besöket på biblioteket var väldigt lyckat, de flesta lånade två böcker som de får ha kvar på skolan till nästa gång vi åker till biblioteket.

Veckans bokstav var U och förstisarna gjorde då prydliga ugglor.
uggla
På Grön Flagg har vi börjat arbeta med klimat och fokuserat på skräp i våra hav, kolla gärna in och kika på barnens hav som mår bra och ett annat som mår dåligt.havFredagen avslutades med städning och fix på skolgården, vår uppgift var bl.a. att måla hala stubbar med ”Halka nix”, och kratta.

Ny läsläxa för årskurs 1.

Måndagen den 4 december är det studiedag och skolan är stängd.

På tisdagen den 5 december åker vi skridskor i Hanveden, då brukar barnen ha med sig egen matsäck. (Naturligtvis kan man även få mat med sig från skolan om man lämnar in en märkt matlåda). Vi kommer att vara i ishallen mellan kl. 9.30-12 sen åker spår 1 tillbaka och har musik kl. 12.45. Det brukar vara uppskattat om någon förälder kan vara med och delta på isen, om du har möjlighet att vara med får du gärna skriva det i ett mail till mig. Under nästa vecka kommer det ut mer information om den här dagen.

Nästa vecka:

En helt vanlig vecka.

Veckobrev v. 46                                  

Hej,

I måndags åkte vi till Västerhaninge för att titta hur det ser ut med trafiken utanför en skola där, vi såg övergångsställen, skyltar, farthinder m.m. Resan till och från Västerhaninge gick så bra, det märktes inte att det satt en hel skolklass på bussen (ljudmässigt).

På tisdagen var det dags för veckans bokstav som den här veckan var N, det hemliga uppdraget blev nyckelpigor och veckans ord nyfiken.
Helena nyckelpigorHelena hemligagent

Kika gärna in i hallen och titta på vårt arbete i Grön Flagg på anslagstavlan.

På matematiken har ettorna pratat om dubbelt och hälften, förstisarna har pratat om begreppen längre, längst, kortare och kortast. På SO:n har vi avslutat vårt tema om trafik och ska gå över till yrken och centrala samhällsfunktioner. I tisdags hade vi klassråd, det är fantastiskt att se hur en elev tar kommandot som ordförande och för mötet framåt.

Ettorna har fått ytterligare en läsläxa, vissa har fått ett läsprotokoll med sig (de som inte har läsförståelseboken).

Alla barn har idag fått med sig blanketter för att skaffa egna bibliotekskort, vi måste ha med dem till biblioteket på torsdag. Pinkoden är redan vald eftersom vi vuxna måste hjälpa barnen att låna böckerna, vi kommer också att förvara korten på skolan och ta med dem när vi åker till biblioteket.

Nästa vecka:

Måndag: Fritids stänger kl. 16.

Tisdag: Musiken är flyttad till eftermiddagen i en vecka till, ettorna slutar kl. 13.20 istället för 13.

Torsdag: Vi åker till biblioteket i Västerhaninge.


__________________—
Veckobrev v. 45                                  

Hej,

Veckan startade med rivfart och vi gick igenom veckans bokstav, som var Å, förstisarna övade på att skriva bokstaven och ettorna skrev veckan ord som den här gången var återkomma. Ettorna hade också en givande mattelektion där vi övade tiokamrater på olika svårighetsnivåer. Vi började med tiokamraterna, alltså de tal som tillsammans blir tio, för att sen se att man kan använda sig av dessa även i högre tal.
åskmåln10kamratertänder

Tyvärr blev min röst allt hesare under dagen och när jag vaknade på tisdag morgon så kunde jag inte få fram en enda ton, så Lisa tog kommandot både på tisdagen och onsdagen. På SO:n har det skrivits och ritats om säker trafik, vi kommer att avsluta arbetet med trafiken nästa vecka genom att åka till Västerhaninge och titta på trafiken utanför en skola på måndagen. På SO:n framöver kommer vi att titta närmare på vårt samhälle och fundera på vilka yrken som finns. Om det finns någon av er föräldrar som kan tänka sig att komma till skolan och berätta om sitt yrke så är vi jättetacksamma, eller om ni känner någon som jobbar inom t.ex. räddningstjänst eller liknande så får ni gärna tipsa om att det finns nyfikna barn på Västra Ekoskolan som vill veta mer om deras yrke. Maila gärna mig om ni vill komma.

På torsdagen kom folktandvården och informerade förstisarna om vad man kan tänka på för att tänderna ska må bra.

På fredagen var det Grön Flagg-dag, vi firade detta med att hissa upp vår nya flagga och lyssna på Grön Flagg sången. När vi kom in i klassrummet igen så stod det en byrå i rummet, det var en agentbyrå. Mer än så kan jag inte skriva här… (det är lite hemligt nämligen).

Ettorna har fått läsläxa, de har fått olika läsläxor. Tanken med läxorna är att barnen ska få en regelbunden lästräning tillsammans med en vuxen som stöd. Jag tycker att det är viktigt att det blir en trevlig och positiv stund tillsammans. Har barnen fått med sig den gröna läsförståelseboken så är det ett kapitel som gäller den här veckan. Har ditt barn fått ett häfte med text vill jag att ni läser texten varje dag, om man känner att man behöver dela upp texten så är det helt ok. Vissa har fått stenciler med en bokstav som de ska öva på. Då kan man försöka att läsa orden, gärna flera gånger. Hoppas att denna instruktion var tydlig nog, annars får ni gärna höra av er om ni har någon fråga.

Nästa vecka:

Barnboksvecka: Vi kommer att läsa flera Alfons Åberg böcker och har boksamtal.

Måndag: Vi åker till Västerhaninge och tittar på trafiken.

Tisdag: Musiken är flyttad till eftermiddagen i två veckor till, ettorna slutar kl. 13.20 istället för 13.

Framöver:

Vecka 46 och 47 kommer det att vara en praoelev på skolan, på måndag och tisdag kommer han vara i vår klass, han heter Lucas är en före detta elev på skolan. Vi hälsar honom välkommen.

På måndag vecka 47 är det kvällsmöte för all personal, fritids stänger kl. 16.

Måndagen den 4 december är det studiedag, skolan är stängd.
_________
Veckobrev v. 43

Hej,

Veckans bokstav den här veckan har varit S och veckans ord för ettorna var sjunga, ett ganska enkelt ord men svårt att stava. Det hemliga uppdraget för förstisarna blev härliga skelett.
h43
På matematiken i måndags jobbade årskurs 1 med problemlösning, det kommer vi att fortsätta att göra lite då och då. I tisdags var det FN-dagen detta uppmärksammades och årskurs 1 jobbade lite extra med detta genom att prata om mänskliga rättigheter.

I onsdags var tanken att vi skulle åka till Rudan, vi i spår 1 valde att stanna kvar i skolan på grund av vädret. Vi var ändå ute en hel del men vi var glada över att kunna gå in i värmen och äta vår matsäck och hänga in de blöta kläderna i torkskåp.

På fredagen hade vi avslutning på den första delen i vårat Grön Flaggarbete som handlade om friluftsliv, vi hade tipspromenad i åldersintegrerade grupper som handlade om allemansrätten.

Ingen läxa eller veckologg den här veckan.

Nästa vecka:

Höstlov

  1. 45:

Torsdag: Besök från folktandvården för F-klassen

Fredag: Vi uppmärksammar Grön Flaggdagen.

 

Trevlig helg!


____________________
Veckobrev v. 42

Hej,

Nu är utvecklingssamtalen igång, det är så trevligt att träffa alla er föräldrar och det är sådan värdefull tid för oss och era barn. Det är så viktigt med ett gott samarbete mellan skola och hem, allt för att få era barn att må så bra som möjligt, lära sig och utvecklas så mycket som möjligt. Vi fortsätter med fler utvecklingssamtal nästa vecka också.

Ettorna har pratat om större än och mindre än på matematiken, på svenskan har vi läst ett nytt kapitel i svenskaboken och jobbat mer omkring det. Veckans bokstav var A och förstisarna gjorde apor på det hemliga uppdraget, ettornas veckans ord var astrologi.

På utedagen i torsdags var det några rackare som hade varit och skräpat ner på skolgården, vid barnens lägerplats. Förskräckligt tyckte vi! Vi fick reda på hur lång tid det tar för saker att brytas ner i naturen, tänka sig att plast tar 400 år på sig att brytas ner och att glas faktiskt aldrig bryts ner. På fredagen bakade vi eget bröd, barnen fick knåda degen i påsar och jäsa brödet mot kroppen, därför kallar vi brödet för kroppkakor, vi grillade brödet och njöt av nygräddat bröd.
h42h42 1h42 2
Nästa vecka:

Måndag: Fritids stänger kl. 16.

Onsdag: Vi åker till Rudan, matsäck medtages (önskas det matsäck från skolan så tar man med en namnmärkt matlåda senast på tisdag). Vi är tillbaka på skolan kl. 12.40.

Fredag: Vi har en liten maskerad, man får klä ut sig om man vill men man får inte täcka ansiktet med masker eller smink.

 

Trevlig helg!

_____________________________

Veckobrev v 41
Hej,

På utedagen pratade vi om allemansrätten som är en del av vårt Grön Flagg arbete på skolan. Vi tog vårt fantasiskepp och rodde ut till en öde ö, väl där var vi tvungna att bygga upp ett läger med boplats och eldstad m.m. för att överleva. Alla barn slet med att hämta stockar och stenar för att lyckas med detta, vi blev mer än nöjda med resultatet.
h41h41 1
Veckans bokstav var M och på det hemliga uppdraget har förstisarna gjort en myrstack med massor av myror. Ettorna jobbade med veckans ord som var, magnifik.
h41 2
Höstlovslappen skickas ut idag, fredag, vi önskar att den är tillbaka senast den 20/10.

Ingen läxa för ettorna den här veckan.

Måndagen den 23/10, fritids stänger kl. 16.

På onsdagen den 25/10 är det idrottsdag på Rudan, mer information om den dagen kommer.

Trevlig helg!

Veckobrev v. 40

Hej,

På svenskan har förstisarna arbetat med bokstaven O, det hemliga uppdraget blev små söta ormar. Ettorna har börjat arbeta med veckans ord, det är ord som har med veckan bokstav att göra. Det ska vara ord som barnen inte använder så ofta, som kanske till och med är nya för vissa barn, detta gör vi för att öka ordförståelsen, veckans ord var omaka. Vi övade också på att skriva ordet fint, vi pratade om hur bokstäverna formas och vilka av bokstäverna som går ”upp till vinden” och vilka som ”går ner i källaren”.

Vi avslutade hälsoveckan med att fylla ryggsäckar med en bra matsäck.
helena v40 1helenav40helenav40 2

 I torsdags hade vi en ny brandövning, denna gång mitt i lunchen. Det gick väldigt bra trots att lunchen drog ut på tiden en del. Barnen var jätteduktiga och ställde upp sig som de skulle direkt.

Läxa för årskurs 1, klockan, åter till skolan senast torsdag.

Nästa vecka:

Helena är sjukskriven tis-fre, Linus och Gudrun kommer att vara med klassen tillsammans med Lisa.

Onsdag: Brandövning på fritids

Trevlig helg!

/ Lisa och Helena


Veckobrev v. 39

Hej,

Den här veckan har vi haft tema hälsa på agendan, vi har fokuserat på mat. Vi började med att fundera över vad som får oss att må bra, vi har tittat på en kort film om vad som är viktigt att tänka på när man vill fylla på kroppen med energi. Barnen har i grupper gjort egna tallriksmodeller och vi kommer att avsluta hälsoveckan på måndag genom att packa en hälsosam matsäck. Vi har också fortsatt att röra oss på lektioner, vi har exempelvis lyssnat på några låtar av Mora Träsk där vi får röra på våra kroppar.
helhel1hel2

 

Vi fortsatte att arbeta med trafik i onsdags, ettorna pratade och ritade vägskyltar och förstisarna fortsatte med sina trafikböcker. Några ettor har genomfört lästester, vi kollar av bokstäver och läsning. Vi kommer att gå igenom detta på utvecklingssamtalen.

På onsdagar finns det en timme på ettornas schema som kallas för stödtimme, då kommer jag att i lugn och ro sitta med en eller fler elever som behöver lite extra träning i vissa saker. Jag kommer givetvis att informera er föräldrar om ert barn kommer att delta. Jag ser denna stund som ett gyllene tillfälle för både barn som behöver öva mer men även barn som behöver mer utmaning i något.

Tider till utvecklingssamtal/ lära känna samtal har skickats hem idag. Ettorna har fått läxa i matematik, lämnas in senast på torsdag.

Nästa vecka:

Tisdag: Ingen musik då Kirsten är på konsert med spår 3.

Onsdag: Skolråd

Torsdag: Brandövning

Trevlig helg!


_________-
Veckobrev v. 38

Hej,

Tisdagens brandövning gick bra, en del reagerade på att ljudet var så högt men trots det gick det väldigt bra. Vi märkte dock att det var lite svårt att fokusera när resten av skolan stod uppradade på fotbollsplanen så det är ett utvecklingsområde för oss. På tisdagen hade vi också klassråd, mycket bra synpunkter togs upp, dessa tog våra skolrådsrepresentanter med sig till skolrådet.

Vi har avslutat författarveckan och resultatet finns dokumenterat på en skärmvägg i caféet, gå gärna in och kika. På SO:n har vi börjat att jobba med trafiken, förstisarna gör egna trafikböcker. Ettorna började med att ta upp vad de vill lära sig inom detta område och det finns intresse att göra vår skolväg säkrare, några vill också lära sig mer om olika bilars drivmedel.

I torsdags tog vi en tur till skogen, oturligt nog hade regnet öst ner hela natten så vi utmanades med att ta oss över bäcken, men skam den som ger sig J. Väl i skogen hade vi en härlig stund med både svampexpedition, trädinventering och givetvis lite lek också. (Vi hittade även en liten kompis).

H 39H39 1

H39 2

Nästa vecka är det hälsovecka på skolan, den här gången kommer vi att fokusera lite extra på matsäck och mellanmål. Under nästa vecka kommer ni att få era tider till utvecklingssamtal/välkomstsamtal. På måndag kommer papper från fotografen och styrelsen.

Läxa i matematik för ettorna till torsdag.

Nästa vecka:

Måndag: Fritids stänger kl. 16.

Fredag: Vi i spår 1 har leksaksdag, barnen får då ta med sig en leksak. Inga radiostyrda saker eller saker som barnen är väldigt rädda om har vi tagit beslut om.

Trevlig helg!

Veckobrev v. 37

Hej,

Den här veckan har varit en författarvecka, med det menas att vi har haft ett tema som i detta fall har varit författare. Vi valde att rikta in oss på en speciell författare, nämligen H.C. Andersen. Vi har läst sagor som ”Kejsarens nya kläder”, ”Prinsessan på ärten”, ”Tummelisa” m.fl. Vi har ritat till sagorna, tittat på en kort tecknad film av ”Kejsarens nya kläder”, ettorna har börjat att skriva en saga tillsammans. Allt arbete kommer att ställas ut under tisdagen i ”Caféet” inne på skolan, gå gärna in och titta tillsammans med ditt barn när du hämtar (det kommer att finnas kvar hela veckan ut).

Skoljoggen och friidrottsdagen var en höjdare, vi i spår 1 passade på att ha lite stafett och kast med liten boll. Vi vill passa på att tacka för bidragen till springslanten som i år kommer att tillfalla ”Clowner utan gränser”.

Förstisarna har haft sitt första hemliga uppdrag, den här gången handlade det om bokstaven L. Därför blev det urtjusiga larver som tillverkades. På ettornas engelska lyssnade vi på sagan ”The Ugly Duckling” och övade på djur på engelska.
h 37larv h37

Vi har pratat om vikten av att tänka på vad man säger till sina klasskompisar och medmänniskor, att ord kan såra och faktiskt göra någon ledsen även om det kanske inte är tanken. Det blev en fin och bra diskussion.

Läxa i engelska för ettorna till torsdag.

Nästa vecka:

Måndag: Helena är på kurs, Linus får förmånen att vara med era barn tillsammans med Lisa. Aktivitetskväll kl. 16.30-19.30. Mer information finns på skolan hemsida.

Tisdag: Brandövning

Fredag: Fotografering

Trevlig helg / Lisa och Helena

_____________________-

Veckobrev v. 36

Hej,

Om det är så att man inte har fått veckobrevet så ber jag er att titta i er skräppost, det är några som har hittat veckobrevet där konstigt nog.

I torsdags tog vi en promenad till skojskogen, när vi väl kom fram så var det riktigt mysigt och när det var dags att gå tillbaka till skolan så var det många som ville stanna längre. Det blev kojbygge, teknik på hög nivå och givetvis en hel del lek.
helenahelena1helena2

 

Förstisarna har arbetat med siffror och alfabetet, ettorna har arbetat med taluppfattning på matematiken och börjat i sina nya svenskaböcker. Vi har också kikat på ett avsnitt av ”Livet i bokstavslandet”.

Ettorna har fått sin första läxa, de ska öva på att skriva snygga siffror. Läxan finns i samma bok som veckologgen, den måste vara tillbaka senast på torsdag.

På måndagen den 18/9 är det aktivitetskväll, vi ses för att fixa till skolan och skolgården.

Nästa vecka:

Onsdag: Skoljogg, vi åker till Hanveden för skoljogg och friidrott. Matsäck medtages, önskas matsäck från skolan lämnar man en namnmärkt matlåda till Janne senast på tisdag. Vi åker kl. 8.45 från skolan och är åter kl. 12.40. I samband med skoljoggen samlas en frivillig springslant in bland deltagande elever, skolpersonal, föräldrar och andra som engageras i insamlingen.

Trevlig helg!

/ Lisa och Helena

___________-

Veckobrev v. 35

Hej,

Ännu en skolvecka har passerat, jag kan tänka mig att det var en hel del trötta barn ni fick med er hem i torsdags. Det var ett gäng tappra barn som gick några kilometer längst sjön Muskan i regnvädret. Alla hade kläder efter väder, toppen!

Vi startar varje dag med en samling, då går vi igenom vad vi ska göra under dagen, dagens värd presenterar dag, datum, månad, år och vilka som har namnsdag.

Vi övar på att gå i vår brandtrappa varje dag just nu, detta för att barnen ska känna sig trygga att gå ner för trappan om brandlarmet skulle starta. I måndags hade vi idrott och då lekte vi ”katten och musen” och banankull.

På måndagen hade vi också storsamling, det innebär att alla barn på skolan samlas. Vi delade in barnen i så kallade ”bikupor”, det är mindre grupper med barn från alla klasser. Alla ”bikupor” träffades och presenterade sig för varandra, de fick sen komma överens om ett gruppnamn. På fredagen fortsatte arbetet i dessa ”bikupor”, då skulle de börja fundera på en egen flagga som representerar deras grupp. Målet med dessa grupper är att skapa gemenskap på skolan oavsett i vilken klass man går.

I veckan har vi haft klassråd, diskussioner om olika leksaker och annat vi kan skaffa till skolan tog fart. På skolan har vi tidigare haft leksaksdagar några gånger per läsår, då får barnen ta med sig någon leksak som de inte är allt för rädda om till skolan. Andra dagar lämnar vi leksakerna hemma.

Idag har barnen fått med sig veckologgböcker hem, läs igenom och skicka tillbaka till skolan så snart ni kan. Vi skriver i dessa böcker igen på fredag.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Torsdag: Vi går till skogen på förmiddagen.

Trevlig helg!

/ Lisa och Helena

Veckobrev v. 34

Hej,

nu har den första skolveckan gått och för mig känns det som att jag (Helena) har börjat lära känna era barn riktigt bra. De två första veckorna i skolan brukar vi kalla för vänskapsveckor, dessa handlar i vårt fall mest om att lära känna varandra och att alla ska känna sig trygga.

Vi har haft samtal om hur vi vill ha det i klassrummet, det har kommit fram en hel del kloka tankar t.ex. att vi ska lyssna på den som pratar, att vi ska vara snälla mot varandra och att vi ska vara rädda om våra saker. Vi har självklart lekt en del, både fria och styrda lekar, detta för att vi ska ha roligt tillsammans, för att lära känna varandra och veta vad alla heter. Vi har också läst delar ur en bok som heter ”Vilda säger nej!”, det är en bok som ska ge barn kunskap om integritet och rätten till sin egen kropp. Detta är ett sätt att lyfta delar ur skolans likabehandlingsplan.

Eftersom vi hade ett födelsedagsbarn den här veckan så har vi snabbat oss på att göra födelsedagskort, vi har även gjort namnskyltar till lådor och bänkar. Ettorna har klätt sina bänkar invändigt med fint papper. Men eftersom det finns några ivriga barn i gruppen som gärna vill jobba med matematik och svenska så har ettorna också provat på lite problemlösning och arbetat lite grann i svenska (man vill ju inte göra barnen besvikna).

På torsdagen fick vi finbesök utav våra fantastiska årskurs sexor, de pratade om skolans trivselregler och berättade också om varför de tycker att det är bra att gå på Västra Ekoskolan. Vi åt sedan lunch tillsammans ute, det var så mysigt.

Idag har jag skickat med de papper som delades ut på föräldramötet i måndags till de som inte kunde närvara, jag har även skickat med papper om vår problemlösningsmetod, CPS, som det informerades om på föräldramötet.

Den här veckan har barnen inte skrivit någon veckologg, vi startar med det nästa vecka. De har däremot ritat och skrivit om sin första vecka i skolan, detta sätts upp på väggen på måndag.

Nästa vecka:

Enligt schemat, utom på torsdag då vi ha friluftsdag, vi åker till Muskan i Ösmo för att promenera. Ta med egen matsäck och dryck, lämpliga skor eller möjligtvis stövlar. Om matsäck önskas från skolan går det bra att lämna in en märkt matlåda till Janne senast på onsdag. Vi är åter på skolan kl. 14.00.

Trevlig helg!

/ Linus och Helena

 

______________________________________

rt-vecka och detta blir terminens sista veckobrev. Den här veckans utflykt bar av till Eskilsparken. Vi hade en kul dag med mycket klättra, gunga och snurra. Vi klarade oss till och med utan regn. Under fredagen odlade vi dill, lök, sockerärtor samt gurka.

Nästa vecka blir sista skolveckan då vi avslutar det sista och tar hem det som ska hem. På onsdag kommer jag att bjuda på glass under fm och vi kommer att mysa och lyssna på musik. Skoldagen slutar efter lunch och skolavslutningen startar vid 16:00. De barn som inte har fritids åker alltså hem i mellan. Under skolavslutningen så sjunger barnen in sommaren och sedan träffas barnen och jag i klassrummet för att önska varandra en skön sommar. Vi hoppas på att kunna fika utomhus med medhavda picknickkorgar där efter.

Obs: Var snälla och töm krokar när ni tar sommarlov.
s123f23tre

f23tvas123tva

s123tres123fyra

s123femf23sex
Tack för ett gott samarbete och för ett fantastiskt läsår tillsammans med era barn. Jag är så stolt över dem allihop.
f hjärta23

En riktigt skön sommar önskar Emilia.

u22