Veckobrev spår 1

Här i spår 1 hittar du förskoleklassen och årskurs ett.
Lärare Helena Ekholm och Lisa Andersson

Veckobrev v. 24                                   

Hej.

Här kommer ett sista litet veckobrev, i veckan har vi städat och förberett inför skolavslutningen. Det har varit ett händelserikt och roligt läsår och jag önskar er alla en fantastisk sommar.

Jag påminner igen om att tömma barnens korgar när de går på sommarlov.

Måndagen den 18/6 är fritids stängt då vi har studiedag.

Skolan startar igen på måndagen den 20 augusti kl. 9.00 med upprop och jordgubbstårta.

Tack alla för detta år!

h24

Veckobrev v. 23                                   

Hej.

I veckan har ettorna hunnit med att ha teknik, vi pratade om uppfinningar och hur uppfinningarna har utvecklats över tid. Vi tittade på en powerpoint om bilens utveckling och barnens uppgift blev att rita hur de tror att bilarna kommer att se ut i framtiden. Vi har också tittat på ett program som heter ”Mitt liv som grej” och den här gången fick vi följa saxens utveckling.

På torsdagen åkte vi till Tungelstaparken för att leka och ha roligt tillsammans, vi hann också äta en glass.
h23

På fredagen avslutade vi vårat Grön Flagg arbete genom att göra en utvärdering och titta på Bee Movie.

Nästa vecka:

Måndag: Vi städar bänkar, lådor och klassrum, alla ska ha en påse med sig som de kan bära sina saker i.

Tisdag: Vi har genrep inför skolavslutningen.

Onsdag: Skoldag mellan kl. 8-10, därefter fritids för de som inte har sagt till om något annat.

Skolavslutning kl. 16-18. Kom ihåg picknickkorgen.

Vi önskar att alla tömmer sina korgar i hallen när de går på sommarledighet.

På lördag 9/6 är det aktivitetsdag kl. 10-14.

Måndagen den 18/6 är fritids stängt då vi har studiedag.

Veckobrev v. 22                                   

Hej.

Nu är det inte långt kvar till skolavslutningen, vi har nu gjort det sista i vårt rymdenprojekt. I onsdags gjorde vi snurror som visar månens faser, dessa sitter på väggen in till förstisarnas klassrum.

På torsdagen gick vi för att titta till vår naturruta, det såg väldigt annorlunda ut jämfört med sist. Vi grävde upp det som vi grävde ner i höstas. Det som fanns kvar som inte hade förmultnat var aluminiumfolien. På grön flagg timmen arbetade vi med bin, vi läste en saga om olika bin och sedan ritade vi bin.
h22h221

Läxa åk 1: Läsförståelseboken, sista läxan för läsåret.

Idag kommer det hem lappar angående de nya dataskyddsreglerna, GDPR.

Nästa vecka:

Onsdag: Nationaldag, skolan är stängd.

Torsdag: Vi åker till Tungelstaparken, vi är tillbaka på skolan till lunch.

Sista skolveckan (v. 24) kommer vi att städa bänkar och lådor, därför uppskattas det om barnen får med sig en kasse hemifrån som de kan packa ner sina saker i.

Info om skolavslutningen:

Skolavslutning har vi på onsdagen den 13/6 kl. 16-18. Vi startar med ett uppträdande av barnen, sedan går barnen tillsammans med deras lärare in i klassrummen en stund medan ni föräldrar dukar upp er picknickkorg någonstans på skolgården. När vi är klara i klassrummen kommer era barn ut, redo för ett härligt sommarlov.

Ytterligare en aktivitetsdag är inplanerad den 9 juni kl. 10-14.

Måndagen den 18/6 är fritids stängt då vi har studiedag.


___________________________
Veckobrev v. 21                                   

Hej.

Tisdagens gymnastik var väldigt rolig, vi gjorde en hinderbana med lianer, ringar, balansgång och lite styrka. Tiden flög iväg och vi fick lite bråttom på slutet.

På onsdagen arbetade vi med solsystemet, vi gjorde ett solsystem i papper. Det var lite pyssel men bra blev det. Nu är vi nästan klara med tema rymden, nästa vecka ska vi jobba med månens faser och hur jorden rör sig runt solen. På ettornas matte i onsdags valde vi att arbeta utomhus, det var uppskattat. Vi gick sen in för att titta på ett avsnitt av ”Kluro” som den här gången handlade om taluppfattning eller rättare sagt addition och subtraktion av talet 4.
h21h211h212Friluftsdagen på torsdagen var härlig, vi hade fyra stationer med olika aktiviteter som barnen gjorde i sina bikupegrupper. På fredagens Grön Flagg sådde vi i våra pallkragar, vi sådde morötter, rädisor, sallad och persilja.  Vi hade också brandövning idag, fredag. Den var oförberedd för barnen och de var så duktiga.

Läxa åk 1: Läsförståelseboken

Nästa vecka:

Onsdag: Terminens sista leksaksdag.

Onsdag 6/6: Nationaldag, skolan är stängd.

Info om skolavslutningen:

Skolavslutning har vi på onsdagen den 13/6 kl. 16-18. Vi startar med ett uppträdande av barnen, sedan går barnen tillsammans med deras lärare in i klassrummen en stund medan ni föräldrar dukar upp er picknickkorg någonstans på skolgården. När vi är klara i klassrummen kommer era barn ut, redo för ett härligt sommarlov.

Ytterligare en aktivitetsdag är inplanerad den 9 juni.

Måndagen den 18/6 är fritids stängt då vi har studiedag.


____________
Vecka 20

Hej.

Vilken högsommarvärme det har varit i början av veckan, så härligt. Det är bra om barnen har en vattenflaska och solkräm på skolan. I torsdags när vi var iväg på utflykt till Eskilparken var det däremot väldigt blåsigt och lite kyligt, därför valde vi att åka tillbaka till skolan en timme tidigare. Men det var en bra dag med mycket aktivitet och rörelse.

På veckans Grön Flagg arbetade vi med bin, vi läste en saga som handlade om bins viktiga roll. När det gäller våra fjärilar så var det tyvärr två av våra fjärilspuppor som inte utvecklades till friska fjärilar, men vi har matat och tagit hand om de tre fjärilar vi fått och på fredagen släppte vi ut de i det fria.

Att äta lunch ute är alltid härligt, maten smakar nästan lite godare på något konstigt sätt. Det var mysigt att äta både grillad korv och hamburgare utomhus i tisdags och onsdags.

På NO:n tog vi på oss rymddräkterna och gav oss ut på ett äventyr om rymden, vi tittade på våra stjärntecken, barnen ritade sitt stjärntecken med gul penna på svart papper, dessa finns uppsatta på väggen in till ”gula köket”. Förstisarnas namntavlor är nu färdiga och de har också gjort fina fjärilar med Anita.
h20h201h203 fjärl

Läxa åk 1: Läsförståelseboken

Vecka 21:

Måndag: Fritids stänger kl. 16.

Tisdag: Vi åker till Lidahallen och har idrott, packa med gymnastikskor, gympakläder och duschsaker. Vi är tillbaka till lunch.

Torsdag: Vi har friluftsdag, se information på separat papper.

Trevlig helg

Veckobrev v. 19                                   

Hej.

Ännu en kort skolvecka men vi har givetvis hunnit med en hel del ändå. Ettorna jobbar på i matematiken och svenskan, det flyter på bra. Vi kommer under maj månad att göra det obligatoriska bedömningsstödet i matematik och svenska, detta gäller bara ettorna. Idag, onsdag började vi med ett test i matematiken, testen fokuserar på grundläggande taluppfattning. Förstisarna har arbetat med rim och ramsor och påbörjat en namntavla på svenskan.

Ettorna har pratat om ”nätvett”, då det är flera ettor som använder datorer eller paddor själva hemma. Efter föreläsningen för alla föräldrar med Anders Ahlqvist som handlade om ”nätvett” så kändes det viktigt att ta upp detta även med de lite yngre barnen. Vi läste boken ”Barnen från Kramdalen”, pratade om att allt på internet inte är sanning och att det är viktigt att pratat med en vuxen om man är osäker.

I onsdags kom de blivande förstisarna på besök, det var ett gäng förväntansfulla förstisar som tog emot sina nya fadderbarn. Det blev visning av skolgården och gemensam lunch utomhus. Under tiden hade ettorna bild och sedan myslunch med långbord och tända ljus.

Nu har våra fjärilslarver blivit puppor, vi väntar förväntansfullt på att de ska förvandlas till fjärilar.

Läxa åk 1: Läsförståelseboken

Vecka 20:

Måndag: Aktivitetskväll kl. 16.30-19.30.

Tisdag: Vi grillar korv till lunch.

Onsdag: Vi grillar hamburgare till lunch.

Torsdag: Vi åker till Eskilsparken i Handen. Vi åker bussen från skolan 8.50 och är tillbaka på skolan kl. 14, så det blir en längre skoldag den dagen. Det är matsäck som gäller, vill man ha matsäck från skolan säger man till mig eller Lisa senast tisdagen den 15/5.

Trevlig helg!
__________________________
Vecka 18

Hej.

En kort vecka har nu tagit slut, i onsdags åkte vi till biblioteket för sista gången det här läsåret. På torsdagen började vi med att ha storsamling, vilket innebär att alla elever på skolan ses för att få gemensam information. Denna gång var det sexorna som höll i storsamlingen och informerade oss om att de har hittat mycket skräp i ån som finns utanför skolgården. Mycket av det skräp de hittade kom från vår skola därför ville de informera om vad det gör för skada på djur och natur.

Vi fortsatte torsdagen med att ha utedag, vi arbetade med utematematik. Vi började med att öva på talraden, sedan övade vi på 10 kompisarna och till sist gjorde vi en samarbetsövning med fokus på problemlösning.
h18h181
På fredagen skrev vi veckologg och arbetade vidare med vårt ”Djur och natur” tema på Grön Flagg. Vi fortsatte att arbeta med fjärilar, den här gången skrev vi fakta om och ritade fjärilar. Vi dokumenterade i våra Grön Flagg böcker.

Läxa åk 1: Läsförståelseboken, lämnas in på onsdag den 9/5.

Vecka 19:

Onsdag: Nya förstisarna kommer på besök kl. 9-11.30. Ettorna är med Helena.

Torsdag: Ledig dag

Fredag: Klämdag, fritids öppet för anmälda barn.

På onsdag den 9/5 skickas lappen om sommarfritids med hem.

På torsdagen den 17/5 åker spår 1 till Eskilsparken, matsäck medtages. Om man önskar matsäck från skolan meddela detta till Helena eller Lisa senast tisdagen den 15/5.

Den 22 maj åker spår 1 till Lida gymnastikhall och den 24 maj är det friluftsdag, mer info kommer.

Veckobrev v. 17                                   

Hej.

Ettorna startade veckan med en utvärdering av hälsoveckan, det märktes att de lärt sig en hel del om varför det är bra att röra på sig. På matten har ettorna övat på månadssången för att öva på i vilken ordning månaderna kommer. Nu blir det inga fler hemliga uppdrag för förstisarna då de har gått igenom alla bokstäver, den här veckan har de gjort valborgseldar.

I onsdags startade vi upp vårt projekt om rymden, alla blev då astronauter. Ni kan se alla astronauter på väggarna in till våra klassrum, där kommer vi att fylla på med fler arbeten så håll gärna utkik.
h17h171h172
På utedagen i torsdags var vi och tittade på vår naturruta, det hade hänt en hel del sen vi var där sist. Därefter dokumenterade barnen det de sett i sina naturruteböcker. På fredagens Grön Flagg timme arbetade vi med fjärilar, eftersom vi har köpt fjärilslarver till klassen. Dessa fjärilslarver kommer vi att följa och sköta till dess de har blivit fjärilar. Denna gång gjorde barnen de olika utvecklingsstadierna hos fjärilen med hjälp av en pinne och pasta. Därefter fick barnen ställa en hypotes om hur de tror att fjärilarna kommer att se ut när de är färdiga.

Läxa åk 1: Läsförståelseboken

Vecka 17:

Måndag: Klämdag, fritids öppet för anmälda barn.

Tisdag: Röd dag, skolan stängd.

Onsdag: Vi åker till biblioteket.

Trevlig helg!

Vecka 16                          

Hej.

En fartfylld vecka i hälsans tecken är nu slut, vi har startat varje morgon med röris nere på fotbollsplan. Vi har haft pulspass på lektionerna med gympa och dans. Vi hade en trevlig och väldigt omtyckt frukost tillsammans i onsdags, tack för alla bidrag. Vi har också haft rastbingo på rasterna där barnen kunde välja att utföra olika aktiviteter för att kunna fylla i sin bingobricka. Vi har också gjort en hinderbana och pratat om varför det är bra att röra på sig.

Veckans bokstav var X och förstisarna gjorde fina X, de har också spelat sifferdomino. Ettorna har på engelskan börjat arbeta med mat och sist fick de rita sin favoritmat och ta reda på vad den heter på engelska med hjälp av en iPad.
h16h161

Torsdagens höjdpunkt var när barnen som ska börja i F-klassen nästa läsår kom och hälsade på, många barn stod och välkomnade både föräldrar och barn. På fredagen hade vi en fixardag på skolan, alla hjälptes åt att städa och fixa skolgården, några sådde också.

Nu är det bra att ta med en vattenflaska till skolan, barnen rör på sig mycket och blir väldigt törstiga.

Rektorn kommer att skicka ut enkäten till alla föräldrar angående hälsoveckan.

Läxa åk 1: Läsförståelseboken

Vecka 17:

Måndag: Föreläsning för alla föräldrar kl. 17-17.50, därefter årsmöte. På måndag lägger vi ut kvarglömda kläder på eftermiddagen, de kläder som blir kvar skänker vi till välgörenhet.

På måndagen 30/4 är det klämdag, ingen skola, fritids för de som anmält. På onsdagen den  2/5 åker vi till biblioteket.
______________________
V.15

Hej.

I måndags begav sig ettorna iväg till Handen för att titta på teater, vi började med att gå till Eskilsparken för att äta matsäck och leka en stund i parken. Därefter gick vi till Kulturhuset där teatern utspelade sig, jag har satt upp barnens reflektioner efter teatern på anslagstavlan i hallen.

Medan ettorna var iväg passade förstisarna på att lära känna deras nya klasskamrat Ines. Veckan bokstav var den här veckan Ö och veckans uppdrag blev den här gången ögon.

På onsdagen påbörjade vi arbetet med rymden genom att prata om vad barnen redan vet om rymden och vad de vill lära sig. Både jag och Lisa blev väldigt imponerade av hur mycket barnen kan om rymden, men vi hittade några saker som vi kan lära oss mer om.
helena15helena151helena2

På torsdagen åkte vi äntligen till Åbyparken som vi skulle ha gjort för länge sedan, men som den gången blev inställt på grund av vädret. Det blev en mysig förmiddag med mycket lek och rörelse.

Läxa till alla i spår 1: Hälsoläxa som alla barn fått med sig hem idag, titta i ryggsäcken.

Vecka 16:

Vi har hälsovecka på skolan. Vi kommer att starta varje morgon med röris ute på skolgården.

Måndag: Fritids stänger kl. 16.

OBS!!!
Onsdag
: Vi har hälsofrukost, detta innebär att vi äter en hälsosam frukost tillsammans på skolan. Det är som en knytis, vilket innebär att barnen ska ta med sig något. Den här gången har vi valt att dela upp det lite så att vi har en frukost som innehåller flera delar från kostcirkeln. Spår 1 ska fokusera på frukt och bär, det innebär allt som har med frukt och bär att göra t.ex. smoothies, juicer, men även olika frukter (färdigskuret). Detta innebär alltså att barnen tar med sig något bidrag till frukostbordet som alla barn plockar från. Inga nötter eller spår av nötter.
_________________
V13
Hej.

Veckans bokstav var D, förstisarna gjorde drakar som hemligt uppdrag. Ettorna provade att välja ut en mening från deras läsböcker, de skrev ner meningen i deras veckans ord bok. Veckan har handlat en hel del om påsken, vi har pratat om varför man firar påsk och lärt oss lite annan fakta om påsken. Förstisarna gjorde påskmatematik och ettorna jobbade med påskord på engelskan.

I onsdags kom årskurs 4-5 till oss i spår 1 för att läsa upp sagor som de skrivit själva, det var uppskattat. Vi åt en god påsklunchpå onsdagen, enligt tradition med dukade långbord. Eftersom detta tar mer tid än vid vanliga luncher så blev det en kort lektion efteråt. Vi avslutade veckan med att göra påskkort och gå en tipspromenad som handlade om påsken. Efter tipspromenaden fick barnen ett påskägg, de blev överlyckliga. Vi är också glada för att vi varje dag får besök av en liten talgoxe i våra fågelholkar
.h13h13 1

Läxa åk 1: Ingen läxa

Vi hälsar Inez varmt välkommen till F-klassen, Inez börjar hos oss på måndagen den 9/4.

Vecka 15:

Måndag 9/4: Årskurs 1 åker på teater, vi åker från skolan kl. 9.50 och är inte tillbaka förrän kl. 14.50. Därför behöver barnen ha med sig matsäck den dagen. Detta gäller bara ettorna!!

Onsdag 11/4: Leksaksdag, barnen får ha med sig en leksak till skolan.

Vecka 16 har vi hälsovecka, då kommer vi att arbeta med puls och inlärning.
sp1påsläggkyckl

V 12                                   

Hej.

I ettan har vi jobbat vidare med vokaler och pratat lite om korta och långa vokaler. Barnen har tillsammans i små grupper skrivit ord på datorn, det blev många funderingar över hur ord stavas, det var jättekul att höra deras resonemang. Veckans bokstav var J och förstisarna gjorde självporträtt, J som i jag.
h12 h12dat

Vi har arbetat med temat sinnen den här veckan. Vi började med sinnet hörseln, vi gick ut för att lyssna efter ljud därefter gick vi in för att rita eller skriva om det vi hörde. På onsdagen arbetade vi med sinnet lukt, barnen fick lukta på olika burkar som var fyllda med olika kryddor och annat. De flesta lyckades lista ut alla lukter, det var curry, kanel, svartpeppar och kaffe som de fick lukta på. I torsdags arbetade vi med synen och känseln, vi såg en kort film som heter ”Maskinen kroppen” som handlade om synen och ögonen. När det gällde känseln så hade vi lagt olika saker i påsar som barnen fick känna på och försöka gissa vad det var, det klurigaste var nog mjöl men även här lyckades de lista ut vad det var i påsarna. På fredagen blev det sista sinnet smaken, vi smakade på salt, sött, surt och beskt.

Läxa åk 1: Gröna läsförståelseboken

Nästa vecka:

Måndag: Fritids stänger kl. 16.

Onsdag: Påsklunch

Torsdag: Påskskoj, man får gärna klä ut sig till något påskrelaterat om man vill.

  1. 14 är det påsklov.

 

Trevlig helg!


________
Veckobrev v. 11                                   

Hej.

Nu är alla utvecklingssamtal för ettorna över för denna gång, nästa vecka är det förstisarnas tur. I veckan har ettorna skrivit dikter och repeterat vokaler på svenskan. De har övat mer på klockan, de har arbetat i sina böcker och de flesta har hunnit arbeta på datorn på matematiken, där spelar de ett spel som är kopplat till våra matematikböcker.

Förstisarna har arbetat med bokstaven Z, den här gången blev det Z monster. Förstisarna har också gjort en samarbetsövning tillsammans med Anita och på torsdagens utedag var alla ute tillsammans för att sen gå in och göra ett vinteruppdrag. Uppdraget var att göra snögubbar av papper, men utan att använda sax, barnen fick alltså riva cirklarna. Dessa ser ni på väggen närmast toaletten i hallen.
h1h2
h3

Sista dagen att anmäla barnen till påsklovsfritids är idag, de som inte har lämnat in lappen räknas som lediga.

Det är många bilar på parkeringen på morgonen, det är viktigt att ni följer med era barn till grinden när ni lämnar dem. Ta gärna en titt bland barnens kläder, kanske är det kläder som behöver tvättas.

På måndagen den 26/3 stänger fritids kl. 16. På skärtorsdagen är det vanlig skoldag.

Läxa åk 1: Gröna läsförståelseboken

Nästa vecka:

Spår 1 har tema ”Våra fem sinnen”.

Trevlig helg!

___________________________________________________-

Veckobrev v. 10

Hej.

I måndags passade vi i årskurs 1 på att uppmärksamma olika räknestrategier vid addition, det är så intressant att höra barnens olika sätt att tänka. Veckans bokstav var denna gång C och förstisarna har gjort clowner som hemligt uppdrag. Förstisarna har gjort en uppgift där de fick lyssna till instruktioner på hur en nalle ser ut, därefter ritade de allt de kom ihåg av hur nallen skulle se ut.
h10h10 1

 

I onsdags hade vi leksaksdag, barnen fick öva på att prata inför gruppen genom att berätta om sin leksak. Ettorna hade också en skrivövning där de skulle beskriva sin leksak, de skulle skriva hela meningar.

I måndags skickade vi med lappar angående behov av fritids på påsklovet, dessa ska vara tillbaka senast 16/3.

Förstisarna har fått med sig tider för utvecklingssamtal. Ni är varmt välkomna!

När det gäller biblioteksböcker så brukar biblioteket skicka ut en påminnelse några dagar innan böckerna ska vara tillbaka, om vi inte åker till biblioteket innan böckerna ska vara tillbaka lånar vi om dom.

Läxa åk 1: Gröna läsförståelseboken

Nästa vecka:

Onsdag: Vi åker till biblioteket.

 

Trevlig helg!

Veckobrev v. 8                                     

Hej.

Vilken fantastisk dag vi hade på Rudan i torsdags, solen sken och barnen var glada. Mycket bättre kan det inte bli, jag vill tacka Stefan (pappa till Alice) och Ola (pappa till Wille D) som hjälpte oss med grillningen. Våra aktiviteter under dagen var samarbets- och motorikövningar, alla deltog och genomförde uppgifterna bra. Vi hann också med att leka lite i lekparken efter vi hade ätit klart våra hamburgare.

Veckans bokstav var P som i pingvin. Vi har avslutat SO:n genom att ha en utvärdering, barnen klippte ut bilder på de olika områdena vi har arbetat med, sedan fick de i grupper sortera bilderna genom att klistra dom på ett ”Jag har lärt mig” papper eller på ett ”Jag behöver lära mig mer” papper. Fredagen blev en mysdag med frukt och film, med tanke på att vi arbetar med ”Djur och natur” på Grön Flagg tittade vi på ”Ett småkryps liv”.
hv8hv81

hv82

 

Fritids skriver finfina veckobrev som finns att läsa på skolans hemsida, dem ligger under fliken ”Fritids: Just nu!” Gå gärna in och titta vad barnen gör på fritids.

Vår rektor skriver också rektorsbrev som ibland mailas ut till alla föräldrar men oftast läggs de ut på skolans hemsida, dessa kan ni hitta under fliken ”Ekoskolan” och klicka sedan på ”Rektorsbrev”.

Läxa åk 1: Ingen läxa på sportlovet, men läs gärna hemma med era barn.

Nästa vecka är det sportlov.

  1. 10:

Onsdag: Vi har leksaksdag, barnen får ta med sig 1 leksak till skolan.

Fredag: Studiedag, skola och fritids är stängt.

Trevlig helg!

Veckobrev v. 7                                     

Hej.

I måndags var det dags för en ny bokstav, den här veckan var det G som i glass. På idrotten i måndags var vi så lyckliga över att det hade fallit en massa snö så vi passade på att öva begreppen stor, större, störst och liten, mindre, minst genom att barnen fick bygga med snö. Vi avslutade det hela med att bygga upp en borg tillsammans.
h7h71

På ettornas engelska i tisdags fortsatta arbetet med veckodagar, vi både sjöng och pysslade. På onsdagens SO lektion tittade började vi att titta på hur annorlunda det var att leva för hundra år sedan, vi tittade på ett avsnitt av Madicken som utspelar sig under första världskriget ca.1914-1918, drygt hundra år sedan. Ettorna fortsatta att arbeta med detta på svenskan då de skrev ner skillnader mellan dåtid och nutid. På torsdagens utedag tog vi oss en titt på vår naturruta, sedan dokumenterade vi det vi sett i våra naturruteböcker.

Läxa åk 1: Läsförståelseboken, ny läxa

Nästa vecka: (Utvecklingssamtalen startar)

Nallebjörnen Charlie fortsätter att följa med några barn hem nästa vecka.

Måndag: Fritids stänger kl. 16, möte för all personal.

Torsdag: Läxan tillbaka, idrottsdag på Rudan. Ingen matsäck, vi grillar mat. Men gärna dricka och kanske något varmt att dricka. Om det är någon förälder som har möjlighet att vara med den här dagen så hör gärna av er till mig.

Obs! De som inte har lämnat in sportlovslappen idag fredag räknas som lediga på sportlovet.

 

Trevlig helg!


Veckobrev v. 6                                     

Hej.

Veckorna går så otroligt fort och idag skickar jag med tider för vårens utvecklingssamtal till årskurs 1, dessa vill vi ha tillbaka senast på onsdag nästa vecka.

Veckans bokstav den här veckan var K och förstisarna har gjort och jobbat med klockan. På ettornas engelska pratade vi lite om de olympiska spelen och sen ritade vi de olympiska ringarna där färgerna stod på engelska. På SO:n i onsdags så tittade vi på ett program där vi fick följa med ett barn som provade på att vara brandman och ett annat barn fick prova på att vara bagare. På torsdagen ritade barnen olika yrken. Vi har också hunnit med att ha klassråd och skolrådet ägde rum i onsdags.hklockor
Nu har vi läst klart böckerna från serien ”Handbok för superhjältar” och väntar spänt på den tredje delen. Den här veckan började vi istället läsa boken ”Sandvargen”, en av mina favoritböcker.

Vi vill påminna er om att besvara skolinspektionens enkät innan den 15/2.

Läxa åk 1: Läsförståelseboken

Nästa vecka:

Nallebjörnen Charlie fortsätter att följa med några barn hem nästa vecka.

Torsdag: Läxan tillbaka

Fredag: Sportlovslappen ska vara tillbaka

Torsdagen den 22/2 åker hela skolan till Rudan, vi kommer att ha olika aktiviteter och grilla. Vi kommer tillbaka till skolan ca 12.40. Tänk på att barnen har varma kläder eftersom vi ska vara ute hela dagen.

Trevlig helg!
___________
Veckobrev v. 5                                     

Hej.

Veckan bokstav var T och förstisarna har lärt sig lite teckenspråk, de har tecknat sitt namn och några ord, veckans dagar och sjungit ”Lilla snigel” med tecken. Ettorna har provat på kamratrespons, det gick jättebra. Barnen skrev en mening med veckans bokstav i sig sen fick kompisen bredvid läsa meningen och ge bra respons (dvs. det som de gjort bra) och sen fick kompisen ge något tips på vad man kan tänka på.
h5h51h52

På matematiken har ettorna pratat om positionssystemet, hundratal, tiotal och ental. På Grön Flagg arbetar vi med fåglar och i torsdags fick barnen sätta ihop en fågelholk och måla den, vi kommer att sätta upp dessa på fönstret på övervåningen och se om det kanske vill flytta in några fåglar. Eftersom det är spegelglas på baksidan så kan vi kika på fåglarna där inne men de kan inte se oss. På fredagen gjorde vi egna fantasifåglar och skrev lite fakta.

Läxa åk 1: Läsförståelseboken, samma bok som förra veckan men en ny text.

Nästa vecka kommer nallebjörnen Charlie att följa med några barn hem, allt ligger i en liten resväska och där i finns det också ett brev med information. Charlie vill följa med både förstisar och ettor hem.

Vecka 8, 10 och 11 kommer det att vara utvecklingssamtal för årskurs 1,vecka 12 och 13 kommer det att vara för F-klassen.

Nästa vecka:

Torsdag: Läxan tillbaka.


_______
Veckobrev v. 4                                     

Hej.

På matematiken har ettorna arbetat med öppna utsagor inom addition, ett exempel är 3+_=7. Vi har pratat extra mycket om likhetstecknets betydelse när vi har arbetat med det här. På svenskan har vi börjat prata om läsförståelse, vi har gått igenom olika läsförståelsestrategier man kan ha användning för när man läser. Det handlar om spågumman som förutspår det man ska läsa, reportern som ställer frågor under tiden man läser, detektiven som tar reda på betydelsen av krångliga ord eller meningar, konstnären som skapar de inre bilderna när man läser och till sist cowboyen som sammanfattar allt man har läst.

Förstisarna har den här veckan gjort hönor eftersom veckan bokstav var H. På fritids har det varit experimentvecka, bland annat har ett smakexperiment och ett experiment med blommor.
hhandh4

 

På fredagens Grön Flagg arbete började vi att arbeta med svenska fåglar, vi kommer att fortsätta detta arbete några veckor.

Läxa för åk 1 den här veckan är en sida i läsförståelseboken (det står inuti boken), barnen läser en sida tillsammans med vuxen och svarar på frågor angående texten på nästa sida.  Det är viktigt att boken är tillbaka på torsdag nästa vecka. Lycka till!

Så här ser boken ut.hbok

Idag har barnen fått med sig en lapp angående sportlovet.

En liten önskan: Om någon av er har längdskidor eller pjäxor som ni vill bli av med så tar skolan tacksamt emot dessa. Vi hoppas på att kunna genomföra en idrottsdag med vintertema framöver.

 

På onsdag nästa vecka har spår 2 loppis i sitt klassrum, de samlar ihop pengar till en klassresa. Loppisen är öppen kl. 7.30-8.00 samt 14.45-16.00 Välkomna!

 

Nästa vecka:

Onsdag: Vi åker till biblioteket, vi är tillbaka på skolan till lunch.


_________________
Veckobrev v. 3                                     

Hej.

Den här veckan har jag (Helena) haft en riktigt elak bakterie, därför har jag varit hemma hela veckan. Lisa och Linus har varit i klassen. Därför valde vi att skjuta på biblioteksbesöket i onsdags, vi kommer att åka om två veckor istället, den 31/1. Vi kommer också att fortsätta arbetat med BRIS och kroppslig integritet nästa vecka.

I måndags på idrotten lekte barnen plåsterkull och under hökens vida vingar. Veckans bokstav den här veckan var Ä och därför blev det hemliga uppdraget fantastiska älgar.

h3h3 1h3 2

 

 

Ettorna har provat på att göra enklare korsord på svenskan. I onsdags var vi och kollade hur det ser ut i naturrutan, det var massor av snö. Eftersom vi har börjat arbeta med skogens djur så har vi pratat vi om älgen och haren, barnen har ritat bilder och skrivit fakta.

I onsdags hade vi storsamling på skolan, med storsamling menar vi att hela skolans barn ses för att få samma information. Den här gången fick barnen se ett rollspel angående hur man är en bra kompis. F-klassen har med Anita gjort vänskapssolar för att fortsätta på vänskapstemat.

I torsdags fick vi träffa barnens gosedjursvänner, vi har åkt massor i backen och lekt i snön (man får passa på medan snön finns kvar).

Nästa vecka:

Måndag: Fritids stänger kl. 16. Den årliga skolenkäten delas ut till alla vårdnadshavare.

Förskoleklassen kommer att nu på vårterminen att få med sig en kompis hem, det är en nalle som heter Charlie. Barnet som får med sig Charlie hem får honom i en liten resväska, i resväskan ligger Charlie och en bok. Man får ha Charlie hemma hos sig till nästkommande dag, sen längtar Charlie tillbaka till skolan. I boken får du och ditt barn tillsammans skriva om vad ni har gjort under tiden Charlie var hemma hos er.


_________________
Veckobrev v. 2                                     

Hej.

Välkommen till en ny termin på Västra Ekoskolan! Jag vill börja med en lite tråkig sak nämligen vikten av att komma i tid på morgonen, jag märker att samlingarna på morgonen tyvärr blir drabbade för oss alla när det kommer barn mitt i, därför ber jag er att vänligen respektera att skolan börjar klockan 8.00 så kom gärna några minuter innan.

Veckan började på tisdagen med en vanlig skoldag, men nu i början av terminen har vi något som vi på skolan kallar vänskapsveckor. Vi fokuserar lite extra på vänskap, vi har tittat på några avsnitt av programmet ”Vara vänner”, därefter har vi pratat om dessa, det har varit väldigt bra diskussioner. Målen som vi jobbar med under dessa veckor är att barnen ska veta vad en kränkning är för något, vi kommer också prata om våra kroppar, att man har rätt att säga ifrån om någon tar på din kropp och prata om var det inte är okej att ta, vi kallar det för privata kroppsdelar. Vi kommer också att berätta lite om BRIS, vi vill att barnen känner till vad BRIS är för något och vad de gör. Vi har gjort vänskapsblommor och hjärtan, dessa kan ni se i vår vänskapsträdgård på väggen in till F-klassens rum.

Veckans bokstav var V som i vante.
SP2SP2 1

På Grön Flagg startade vi ett nytt arbetsområde inom djur och naturtemat, vi lämnar klimatet bakom oss och blickar fram mot att ta reda på mer om djur och till en början kommer vi att lära oss mer om djur på vintern.

Läxa för alla i spår 1 blir att ta med sig något gosedjur eller annan ”sak” som man ser som sin vän, denna sak tar man med sig på torsdag nästa vecka.

Nästa vecka: F-klassen och enstaka ettor har hälsobesök hos skolsköterskan, ni har fått inbjudan från henne.

Onsdag: Vi åker till biblioteket.

Torsdag: Ta med ett gosedjur eller en ”sak”.

På måndagen den 22/1 stänger fritids kl. 16.00.
_______________________
Veckobrev v. 51                                   

Hej.

Ett sista kort veckobrev hinner vi med, veckan som har gått har bestått av både vanliga lektioner och julpyssel. Veckans bokstav var den här veckan Y och förstisarna har gjort yxor.
h51

h511

Jag och Lisa vill tacka för gåvan till Unicef och alla barn på flykt, jättefint!

Nästa termin startar som sagt på tisdagen den 9/1 kl. 8.00. Vi ser fram emot en ny termin med nya äventyr.

God jul och gott nytt år!h51godjul

Veckobrev v. 50                                   

Hej.

I måndags förberedde vi luciafirandet, det tillverkades kransar, bakades pepparkakor och saffransbullar, pysslades julkort och fras. Vi avslutade med att grilla hamburgare som vi njöt av utomhus.

På tisdagen var dags för det traditionella luciatåget, vackert som vanligt. Vi fortsatte tisdagen med vanliga lektioner. Veckan bokstäver, för den här veckan blev det två stycken, var I och R. Förstisarna gjorde söta igelkottar och regnmoln.
h50h501h502

Vi har gjort klart vår modell av en stad, där finns allt ifrån sjukhus till kyrka. I torsdags valde vi att inte åka till Åbyparken eftersom vi skulle bli så blöta och kalla, vi stannade på skolan och titta på ”Hokus pokus Alfons Åberg”. På fredagen hade vi visning för de andra klasserna på vårt arbete i Grön Flagg, skräp i havet.

På vissa av höstens utvecklingssamtal pratade vi om vilka appar som kan vara bra gällande läsinlärning, jag kan tipsa om en hemsida som heter ”Pappas appar” som innehåller många tips på olika appar, där kan man även läsa om dem. Några i klassen har även provat på Bingel som är ett material som är kopplat till flera läromedel. Tanken är att alla ska ha ett konto som de kan komma åt både i skolan och hemma, mer information om detta får ni när det blir aktuellt. På Bingel kan man arbeta med svenska, matte och engelska.

Innan ni går på julledighet ta en titt i barnens korgar, kanske är det något som ska hem och tvättas.

Nästa vecka:

Måndag: Kvällsmöte för all personal, fritids stänger kl. 16.

Tisdag: Jullunch och julpyssel för spår 1

Torsdag: Sista skoldagen för terminen, 8.00–9.45. Vårterminen börjar på tisdagen den 9/1 kl. 8.00.


_____________________
Veckobrev v. 49                                   

Hej.

Veckan började med en härlig dag i ishallen, det var kul att se alla barn som kämpade på med skridskoåkningen. För några var det första gången de stod på ett par skridskor, de lär sig fort.

På matematiken har ettorna jobbat med talraden och nummerordning. Förstisarna har räknat en hel del som ni kan se på bilden här ovanför.

Nu har vi kommit igång ordentligt med bygget av vårt eget samhälle, i grupper har det tillverkats affär, skola, sjukhus, vägar, tågspår, kyrka, lekpark, natur m.m. På fredagen uppmärksammade vi nobeldagen och hade nobellunch, vi dukade långbord och hade det mysigt.
h49
h491

h492

Ny läsläxa för årskurs 1, den här gången en stencil med uppgiften att läsa och rita.

Vi vill påminna om att de barn som åker buss till och från skolan måste ha reflex på sig så att de syns i mörkret.

Nästa vecka:

Måndag: Förberedelser inför lucia, de som ska vara stjärngossar måste ha med sig strut till skolan. Lingonriset till tärnkransarna skulle lämnas in idag, de som vill vara tärnor måste ha med sig detta absolut senast på måndag. Barnen får ha med sig egna kavlar, förkläden och pepparkaksformar.

Tisdag: Luciafirande kl. 8.00, barnen lämnas på skolan färdigklädda senast kl. 7.45.

Torsdag: Spår 1 åker till Åbyparken, tillbaka till lunch.

Fredag: Utställning (på skolan) av Grön Flagg arbetet för alla klasser.

Sista skoldagen för terminen är torsdagen den 21/12, den dagen slutar alla kl. 9.45 därefter är det fritids för de som har anmält det, resten åker hem. Skolan börjar igen på tisdagen den 9/1 eftersom det är studiedag på måndagen den 8/1, vilket innebär att skolan är stängd.


_________________
Veckobrev v. 48                                  

Hej.

Ettorna har fortsatt arbetet med kroppen på engelskan, dokumentation finns uppsatt på väggen in till ”gula köket”. På tisdagen hade ettorna klassråd, många viktiga punkter tog vi upp och hann faktiskt med alla. På onsdagens SO planerade barnen sitt projekt att bygga upp ett samhälle, de funderade på vad som ska finnas i samhället och vilket material de behöver.

Veckans bokstav var F, veckans ord för ettorna var fantastisk och förstisarna gjorde flaggor
.h flaggs

På matematiken jobbade ettorna med en uppgift från årkurs 2 material, de arbetade i små grupper och lyckades tillsammans lösa uppgiften. Förstisarna arbetade med antal. På utedagen i torsdags gick vi till vår naturruta, där grävde vi ner en morot, en papperskopp och aluminiumfolie. Vi kommer att gräva upp sakerna till våren igen för att se vad som har hänt. Efter detta gick vi in och barnen dokumenterade arbetet med naturrutorna i sina naturböcker. På fredagen fortsatte vi arbetet med skräp i havet, vi tog reda på vad som flyter och sjunker och funderade på om det kan finnas skräp i havet som vi inte kan se, som har sjunkit till havets botten.

I dag, den 1 december, har vi börjat att öppna vår julkalender. Det är en kalender med pixiböcker i, barnen kommer därför att få med sig en bok hem. Det var tre stycken som fick öppna idag då vi öppnade lördagens och söndagens lucka också.

Ny läsläxa för årskurs 1. Det är jättebra att ni som fått hem läsprotokollen lämnar in dem till mig, det är intressant att läsa om hur det går med läxorna hemma.

Nästa vecka:

Måndag: Studiedag, skolan är stängd.

Tisdag: Skridskodag på Hanveden

Fredag: Genrep inför Lucia

 Framöver:

Tisdag 12/12: Luciafirande

Torsdag 14/12: Vi åker till Åbyparken

Tisdag 19/12: Jullunch

Tisdag 21/12: Sista skoldagen inför jullovet

Trevlig helg!
_______________________________________-
Veckobrev v. 47                                   

Hej.

Jisses vad tiden går, vi närmar oss december och i och med det en hel del traditioner som vi har på skolan. Idag får ni ett informationspapper angående lucia och dess förberedelser, som ni kan se på det pappret så ska de som är tärnor ta med sig lingonris till skolan för att göra sina fantastiska kransar. Vi vill att man tar med sig riset på fredagen den 8 december.

På SO:n har vi börjat prata om vad som är viktigt i ett samhälle, barnen kom med många tankar och vi insåg att det var viktigt att det finns en affär, polis, brandkår, sjukhus, skolor m.m.

Besöket på biblioteket var väldigt lyckat, de flesta lånade två böcker som de får ha kvar på skolan till nästa gång vi åker till biblioteket.

Veckans bokstav var U och förstisarna gjorde då prydliga ugglor.
uggla
På Grön Flagg har vi börjat arbeta med klimat och fokuserat på skräp i våra hav, kolla gärna in och kika på barnens hav som mår bra och ett annat som mår dåligt.havFredagen avslutades med städning och fix på skolgården, vår uppgift var bl.a. att måla hala stubbar med ”Halka nix”, och kratta.

Ny läsläxa för årskurs 1.

Måndagen den 4 december är det studiedag och skolan är stängd.

På tisdagen den 5 december åker vi skridskor i Hanveden, då brukar barnen ha med sig egen matsäck. (Naturligtvis kan man även få mat med sig från skolan om man lämnar in en märkt matlåda). Vi kommer att vara i ishallen mellan kl. 9.30-12 sen åker spår 1 tillbaka och har musik kl. 12.45. Det brukar vara uppskattat om någon förälder kan vara med och delta på isen, om du har möjlighet att vara med får du gärna skriva det i ett mail till mig. Under nästa vecka kommer det ut mer information om den här dagen.

Nästa vecka:

En helt vanlig vecka.

Veckobrev v. 46                                  

Hej,

I måndags åkte vi till Västerhaninge för att titta hur det ser ut med trafiken utanför en skola där, vi såg övergångsställen, skyltar, farthinder m.m. Resan till och från Västerhaninge gick så bra, det märktes inte att det satt en hel skolklass på bussen (ljudmässigt).

På tisdagen var det dags för veckans bokstav som den här veckan var N, det hemliga uppdraget blev nyckelpigor och veckans ord nyfiken.
Helena nyckelpigorHelena hemligagent

Kika gärna in i hallen och titta på vårt arbete i Grön Flagg på anslagstavlan.

På matematiken har ettorna pratat om dubbelt och hälften, förstisarna har pratat om begreppen längre, längst, kortare och kortast. På SO:n har vi avslutat vårt tema om trafik och ska gå över till yrken och centrala samhällsfunktioner. I tisdags hade vi klassråd, det är fantastiskt att se hur en elev tar kommandot som ordförande och för mötet framåt.

Ettorna har fått ytterligare en läsläxa, vissa har fått ett läsprotokoll med sig (de som inte har läsförståelseboken).

Alla barn har idag fått med sig blanketter för att skaffa egna bibliotekskort, vi måste ha med dem till biblioteket på torsdag. Pinkoden är redan vald eftersom vi vuxna måste hjälpa barnen att låna böckerna, vi kommer också att förvara korten på skolan och ta med dem när vi åker till biblioteket.

Nästa vecka:

Måndag: Fritids stänger kl. 16.

Tisdag: Musiken är flyttad till eftermiddagen i en vecka till, ettorna slutar kl. 13.20 istället för 13.

Torsdag: Vi åker till biblioteket i Västerhaninge.


__________________—
Veckobrev v. 45                                  

Hej,

Veckan startade med rivfart och vi gick igenom veckans bokstav, som var Å, förstisarna övade på att skriva bokstaven och ettorna skrev veckan ord som den här gången var återkomma. Ettorna hade också en givande mattelektion där vi övade tiokamrater på olika svårighetsnivåer. Vi började med tiokamraterna, alltså de tal som tillsammans blir tio, för att sen se att man kan använda sig av dessa även i högre tal.
åskmåln10kamratertänder

Tyvärr blev min röst allt hesare under dagen och när jag vaknade på tisdag morgon så kunde jag inte få fram en enda ton, så Lisa tog kommandot både på tisdagen och onsdagen. På SO:n har det skrivits och ritats om säker trafik, vi kommer att avsluta arbetet med trafiken nästa vecka genom att åka till Västerhaninge och titta på trafiken utanför en skola på måndagen. På SO:n framöver kommer vi att titta närmare på vårt samhälle och fundera på vilka yrken som finns. Om det finns någon av er föräldrar som kan tänka sig att komma till skolan och berätta om sitt yrke så är vi jättetacksamma, eller om ni känner någon som jobbar inom t.ex. räddningstjänst eller liknande så får ni gärna tipsa om att det finns nyfikna barn på Västra Ekoskolan som vill veta mer om deras yrke. Maila gärna mig om ni vill komma.

På torsdagen kom folktandvården och informerade förstisarna om vad man kan tänka på för att tänderna ska må bra.

På fredagen var det Grön Flagg-dag, vi firade detta med att hissa upp vår nya flagga och lyssna på Grön Flagg sången. När vi kom in i klassrummet igen så stod det en byrå i rummet, det var en agentbyrå. Mer än så kan jag inte skriva här… (det är lite hemligt nämligen).

Ettorna har fått läsläxa, de har fått olika läsläxor. Tanken med läxorna är att barnen ska få en regelbunden lästräning tillsammans med en vuxen som stöd. Jag tycker att det är viktigt att det blir en trevlig och positiv stund tillsammans. Har barnen fått med sig den gröna läsförståelseboken så är det ett kapitel som gäller den här veckan. Har ditt barn fått ett häfte med text vill jag att ni läser texten varje dag, om man känner att man behöver dela upp texten så är det helt ok. Vissa har fått stenciler med en bokstav som de ska öva på. Då kan man försöka att läsa orden, gärna flera gånger. Hoppas att denna instruktion var tydlig nog, annars får ni gärna höra av er om ni har någon fråga.

Nästa vecka:

Barnboksvecka: Vi kommer att läsa flera Alfons Åberg böcker och har boksamtal.

Måndag: Vi åker till Västerhaninge och tittar på trafiken.

Tisdag: Musiken är flyttad till eftermiddagen i två veckor till, ettorna slutar kl. 13.20 istället för 13.

Framöver:

Vecka 46 och 47 kommer det att vara en praoelev på skolan, på måndag och tisdag kommer han vara i vår klass, han heter Lucas är en före detta elev på skolan. Vi hälsar honom välkommen.

På måndag vecka 47 är det kvällsmöte för all personal, fritids stänger kl. 16.

Måndagen den 4 december är det studiedag, skolan är stängd.
_________
Veckobrev v. 43

Hej,

Veckans bokstav den här veckan har varit S och veckans ord för ettorna var sjunga, ett ganska enkelt ord men svårt att stava. Det hemliga uppdraget för förstisarna blev härliga skelett.
h43
På matematiken i måndags jobbade årskurs 1 med problemlösning, det kommer vi att fortsätta att göra lite då och då. I tisdags var det FN-dagen detta uppmärksammades och årskurs 1 jobbade lite extra med detta genom att prata om mänskliga rättigheter.

I onsdags var tanken att vi skulle åka till Rudan, vi i spår 1 valde att stanna kvar i skolan på grund av vädret. Vi var ändå ute en hel del men vi var glada över att kunna gå in i värmen och äta vår matsäck och hänga in de blöta kläderna i torkskåp.

På fredagen hade vi avslutning på den första delen i vårat Grön Flaggarbete som handlade om friluftsliv, vi hade tipspromenad i åldersintegrerade grupper som handlade om allemansrätten.

Ingen läxa eller veckologg den här veckan.

Nästa vecka:

Höstlov

  1. 45:

Torsdag: Besök från folktandvården för F-klassen

Fredag: Vi uppmärksammar Grön Flaggdagen.

 

Trevlig helg!


____________________
Veckobrev v. 42

Hej,

Nu är utvecklingssamtalen igång, det är så trevligt att träffa alla er föräldrar och det är sådan värdefull tid för oss och era barn. Det är så viktigt med ett gott samarbete mellan skola och hem, allt för att få era barn att må så bra som möjligt, lära sig och utvecklas så mycket som möjligt. Vi fortsätter med fler utvecklingssamtal nästa vecka också.

Ettorna har pratat om större än och mindre än på matematiken, på svenskan har vi läst ett nytt kapitel i svenskaboken och jobbat mer omkring det. Veckans bokstav var A och förstisarna gjorde apor på det hemliga uppdraget, ettornas veckans ord var astrologi.

På utedagen i torsdags var det några rackare som hade varit och skräpat ner på skolgården, vid barnens lägerplats. Förskräckligt tyckte vi! Vi fick reda på hur lång tid det tar för saker att brytas ner i naturen, tänka sig att plast tar 400 år på sig att brytas ner och att glas faktiskt aldrig bryts ner. På fredagen bakade vi eget bröd, barnen fick knåda degen i påsar och jäsa brödet mot kroppen, därför kallar vi brödet för kroppkakor, vi grillade brödet och njöt av nygräddat bröd.
h42h42 1h42 2
Nästa vecka:

Måndag: Fritids stänger kl. 16.

Onsdag: Vi åker till Rudan, matsäck medtages (önskas det matsäck från skolan så tar man med en namnmärkt matlåda senast på tisdag). Vi är tillbaka på skolan kl. 12.40.

Fredag: Vi har en liten maskerad, man får klä ut sig om man vill men man får inte täcka ansiktet med masker eller smink.

 

Trevlig helg!

_____________________________

Veckobrev v 41
Hej,

På utedagen pratade vi om allemansrätten som är en del av vårt Grön Flagg arbete på skolan. Vi tog vårt fantasiskepp och rodde ut till en öde ö, väl där var vi tvungna att bygga upp ett läger med boplats och eldstad m.m. för att överleva. Alla barn slet med att hämta stockar och stenar för att lyckas med detta, vi blev mer än nöjda med resultatet.
h41h41 1
Veckans bokstav var M och på det hemliga uppdraget har förstisarna gjort en myrstack med massor av myror. Ettorna jobbade med veckans ord som var, magnifik.
h41 2
Höstlovslappen skickas ut idag, fredag, vi önskar att den är tillbaka senast den 20/10.

Ingen läxa för ettorna den här veckan.

Måndagen den 23/10, fritids stänger kl. 16.

På onsdagen den 25/10 är det idrottsdag på Rudan, mer information om den dagen kommer.

Trevlig helg!

Veckobrev v. 40

Hej,

På svenskan har förstisarna arbetat med bokstaven O, det hemliga uppdraget blev små söta ormar. Ettorna har börjat arbeta med veckans ord, det är ord som har med veckan bokstav att göra. Det ska vara ord som barnen inte använder så ofta, som kanske till och med är nya för vissa barn, detta gör vi för att öka ordförståelsen, veckans ord var omaka. Vi övade också på att skriva ordet fint, vi pratade om hur bokstäverna formas och vilka av bokstäverna som går ”upp till vinden” och vilka som ”går ner i källaren”.

Vi avslutade hälsoveckan med att fylla ryggsäckar med en bra matsäck.
helena v40 1helenav40helenav40 2

 I torsdags hade vi en ny brandövning, denna gång mitt i lunchen. Det gick väldigt bra trots att lunchen drog ut på tiden en del. Barnen var jätteduktiga och ställde upp sig som de skulle direkt.

Läxa för årskurs 1, klockan, åter till skolan senast torsdag.

Nästa vecka:

Helena är sjukskriven tis-fre, Linus och Gudrun kommer att vara med klassen tillsammans med Lisa.

Onsdag: Brandövning på fritids

Trevlig helg!

/ Lisa och Helena


Veckobrev v. 39

Hej,

Den här veckan har vi haft tema hälsa på agendan, vi har fokuserat på mat. Vi började med att fundera över vad som får oss att må bra, vi har tittat på en kort film om vad som är viktigt att tänka på när man vill fylla på kroppen med energi. Barnen har i grupper gjort egna tallriksmodeller och vi kommer att avsluta hälsoveckan på måndag genom att packa en hälsosam matsäck. Vi har också fortsatt att röra oss på lektioner, vi har exempelvis lyssnat på några låtar av Mora Träsk där vi får röra på våra kroppar.
helhel1hel2

 

Vi fortsatte att arbeta med trafik i onsdags, ettorna pratade och ritade vägskyltar och förstisarna fortsatte med sina trafikböcker. Några ettor har genomfört lästester, vi kollar av bokstäver och läsning. Vi kommer att gå igenom detta på utvecklingssamtalen.

På onsdagar finns det en timme på ettornas schema som kallas för stödtimme, då kommer jag att i lugn och ro sitta med en eller fler elever som behöver lite extra träning i vissa saker. Jag kommer givetvis att informera er föräldrar om ert barn kommer att delta. Jag ser denna stund som ett gyllene tillfälle för både barn som behöver öva mer men även barn som behöver mer utmaning i något.

Tider till utvecklingssamtal/ lära känna samtal har skickats hem idag. Ettorna har fått läxa i matematik, lämnas in senast på torsdag.

Nästa vecka:

Tisdag: Ingen musik då Kirsten är på konsert med spår 3.

Onsdag: Skolråd

Torsdag: Brandövning

Trevlig helg!


_________-
Veckobrev v. 38

Hej,

Tisdagens brandövning gick bra, en del reagerade på att ljudet var så högt men trots det gick det väldigt bra. Vi märkte dock att det var lite svårt att fokusera när resten av skolan stod uppradade på fotbollsplanen så det är ett utvecklingsområde för oss. På tisdagen hade vi också klassråd, mycket bra synpunkter togs upp, dessa tog våra skolrådsrepresentanter med sig till skolrådet.

Vi har avslutat författarveckan och resultatet finns dokumenterat på en skärmvägg i caféet, gå gärna in och kika. På SO:n har vi börjat att jobba med trafiken, förstisarna gör egna trafikböcker. Ettorna började med att ta upp vad de vill lära sig inom detta område och det finns intresse att göra vår skolväg säkrare, några vill också lära sig mer om olika bilars drivmedel.

I torsdags tog vi en tur till skogen, oturligt nog hade regnet öst ner hela natten så vi utmanades med att ta oss över bäcken, men skam den som ger sig J. Väl i skogen hade vi en härlig stund med både svampexpedition, trädinventering och givetvis lite lek också. (Vi hittade även en liten kompis).

H 39H39 1

H39 2

Nästa vecka är det hälsovecka på skolan, den här gången kommer vi att fokusera lite extra på matsäck och mellanmål. Under nästa vecka kommer ni att få era tider till utvecklingssamtal/välkomstsamtal. På måndag kommer papper från fotografen och styrelsen.

Läxa i matematik för ettorna till torsdag.

Nästa vecka:

Måndag: Fritids stänger kl. 16.

Fredag: Vi i spår 1 har leksaksdag, barnen får då ta med sig en leksak. Inga radiostyrda saker eller saker som barnen är väldigt rädda om har vi tagit beslut om.

Trevlig helg!

Veckobrev v. 37

Hej,

Den här veckan har varit en författarvecka, med det menas att vi har haft ett tema som i detta fall har varit författare. Vi valde att rikta in oss på en speciell författare, nämligen H.C. Andersen. Vi har läst sagor som ”Kejsarens nya kläder”, ”Prinsessan på ärten”, ”Tummelisa” m.fl. Vi har ritat till sagorna, tittat på en kort tecknad film av ”Kejsarens nya kläder”, ettorna har börjat att skriva en saga tillsammans. Allt arbete kommer att ställas ut under tisdagen i ”Caféet” inne på skolan, gå gärna in och titta tillsammans med ditt barn när du hämtar (det kommer att finnas kvar hela veckan ut).

Skoljoggen och friidrottsdagen var en höjdare, vi i spår 1 passade på att ha lite stafett och kast med liten boll. Vi vill passa på att tacka för bidragen till springslanten som i år kommer att tillfalla ”Clowner utan gränser”.

Förstisarna har haft sitt första hemliga uppdrag, den här gången handlade det om bokstaven L. Därför blev det urtjusiga larver som tillverkades. På ettornas engelska lyssnade vi på sagan ”The Ugly Duckling” och övade på djur på engelska.
h 37larv h37

Vi har pratat om vikten av att tänka på vad man säger till sina klasskompisar och medmänniskor, att ord kan såra och faktiskt göra någon ledsen även om det kanske inte är tanken. Det blev en fin och bra diskussion.

Läxa i engelska för ettorna till torsdag.

Nästa vecka:

Måndag: Helena är på kurs, Linus får förmånen att vara med era barn tillsammans med Lisa. Aktivitetskväll kl. 16.30-19.30. Mer information finns på skolan hemsida.

Tisdag: Brandövning

Fredag: Fotografering

Trevlig helg / Lisa och Helena

_____________________-

Veckobrev v. 36

Hej,

Om det är så att man inte har fått veckobrevet så ber jag er att titta i er skräppost, det är några som har hittat veckobrevet där konstigt nog.

I torsdags tog vi en promenad till skojskogen, när vi väl kom fram så var det riktigt mysigt och när det var dags att gå tillbaka till skolan så var det många som ville stanna längre. Det blev kojbygge, teknik på hög nivå och givetvis en hel del lek.
helenahelena1helena2

 

Förstisarna har arbetat med siffror och alfabetet, ettorna har arbetat med taluppfattning på matematiken och börjat i sina nya svenskaböcker. Vi har också kikat på ett avsnitt av ”Livet i bokstavslandet”.

Ettorna har fått sin första läxa, de ska öva på att skriva snygga siffror. Läxan finns i samma bok som veckologgen, den måste vara tillbaka senast på torsdag.

På måndagen den 18/9 är det aktivitetskväll, vi ses för att fixa till skolan och skolgården.

Nästa vecka:

Onsdag: Skoljogg, vi åker till Hanveden för skoljogg och friidrott. Matsäck medtages, önskas matsäck från skolan lämnar man en namnmärkt matlåda till Janne senast på tisdag. Vi åker kl. 8.45 från skolan och är åter kl. 12.40. I samband med skoljoggen samlas en frivillig springslant in bland deltagande elever, skolpersonal, föräldrar och andra som engageras i insamlingen.

Trevlig helg!

/ Lisa och Helena

___________-

Veckobrev v. 35

Hej,

Ännu en skolvecka har passerat, jag kan tänka mig att det var en hel del trötta barn ni fick med er hem i torsdags. Det var ett gäng tappra barn som gick några kilometer längst sjön Muskan i regnvädret. Alla hade kläder efter väder, toppen!

Vi startar varje dag med en samling, då går vi igenom vad vi ska göra under dagen, dagens värd presenterar dag, datum, månad, år och vilka som har namnsdag.

Vi övar på att gå i vår brandtrappa varje dag just nu, detta för att barnen ska känna sig trygga att gå ner för trappan om brandlarmet skulle starta. I måndags hade vi idrott och då lekte vi ”katten och musen” och banankull.

På måndagen hade vi också storsamling, det innebär att alla barn på skolan samlas. Vi delade in barnen i så kallade ”bikupor”, det är mindre grupper med barn från alla klasser. Alla ”bikupor” träffades och presenterade sig för varandra, de fick sen komma överens om ett gruppnamn. På fredagen fortsatte arbetet i dessa ”bikupor”, då skulle de börja fundera på en egen flagga som representerar deras grupp. Målet med dessa grupper är att skapa gemenskap på skolan oavsett i vilken klass man går.

I veckan har vi haft klassråd, diskussioner om olika leksaker och annat vi kan skaffa till skolan tog fart. På skolan har vi tidigare haft leksaksdagar några gånger per läsår, då får barnen ta med sig någon leksak som de inte är allt för rädda om till skolan. Andra dagar lämnar vi leksakerna hemma.

Idag har barnen fått med sig veckologgböcker hem, läs igenom och skicka tillbaka till skolan så snart ni kan. Vi skriver i dessa böcker igen på fredag.

Nästa vecka:

Måndag: Idrott

Torsdag: Vi går till skogen på förmiddagen.

Trevlig helg!

/ Lisa och Helena

Veckobrev v. 34

Hej,

nu har den första skolveckan gått och för mig känns det som att jag (Helena) har börjat lära känna era barn riktigt bra. De två första veckorna i skolan brukar vi kalla för vänskapsveckor, dessa handlar i vårt fall mest om att lära känna varandra och att alla ska känna sig trygga.

Vi har haft samtal om hur vi vill ha det i klassrummet, det har kommit fram en hel del kloka tankar t.ex. att vi ska lyssna på den som pratar, att vi ska vara snälla mot varandra och att vi ska vara rädda om våra saker. Vi har självklart lekt en del, både fria och styrda lekar, detta för att vi ska ha roligt tillsammans, för att lära känna varandra och veta vad alla heter. Vi har också läst delar ur en bok som heter ”Vilda säger nej!”, det är en bok som ska ge barn kunskap om integritet och rätten till sin egen kropp. Detta är ett sätt att lyfta delar ur skolans likabehandlingsplan.

Eftersom vi hade ett födelsedagsbarn den här veckan så har vi snabbat oss på att göra födelsedagskort, vi har även gjort namnskyltar till lådor och bänkar. Ettorna har klätt sina bänkar invändigt med fint papper. Men eftersom det finns några ivriga barn i gruppen som gärna vill jobba med matematik och svenska så har ettorna också provat på lite problemlösning och arbetat lite grann i svenska (man vill ju inte göra barnen besvikna).

På torsdagen fick vi finbesök utav våra fantastiska årskurs sexor, de pratade om skolans trivselregler och berättade också om varför de tycker att det är bra att gå på Västra Ekoskolan. Vi åt sedan lunch tillsammans ute, det var så mysigt.

Idag har jag skickat med de papper som delades ut på föräldramötet i måndags till de som inte kunde närvara, jag har även skickat med papper om vår problemlösningsmetod, CPS, som det informerades om på föräldramötet.

Den här veckan har barnen inte skrivit någon veckologg, vi startar med det nästa vecka. De har däremot ritat och skrivit om sin första vecka i skolan, detta sätts upp på väggen på måndag.

Nästa vecka:

Enligt schemat, utom på torsdag då vi ha friluftsdag, vi åker till Muskan i Ösmo för att promenera. Ta med egen matsäck och dryck, lämpliga skor eller möjligtvis stövlar. Om matsäck önskas från skolan går det bra att lämna in en märkt matlåda till Janne senast på onsdag. Vi är åter på skolan kl. 14.00.

Trevlig helg!

/ Linus och Helena

 

______________________________________

rt-vecka och detta blir terminens sista veckobrev. Den här veckans utflykt bar av till Eskilsparken. Vi hade en kul dag med mycket klättra, gunga och snurra. Vi klarade oss till och med utan regn. Under fredagen odlade vi dill, lök, sockerärtor samt gurka.

Nästa vecka blir sista skolveckan då vi avslutar det sista och tar hem det som ska hem. På onsdag kommer jag att bjuda på glass under fm och vi kommer att mysa och lyssna på musik. Skoldagen slutar efter lunch och skolavslutningen startar vid 16:00. De barn som inte har fritids åker alltså hem i mellan. Under skolavslutningen så sjunger barnen in sommaren och sedan träffas barnen och jag i klassrummet för att önska varandra en skön sommar. Vi hoppas på att kunna fika utomhus med medhavda picknickkorgar där efter.

Obs: Var snälla och töm krokar när ni tar sommarlov.
s123f23tre

f23tvas123tva

s123tres123fyra

s123femf23sex
Tack för ett gott samarbete och för ett fantastiskt läsår tillsammans med era barn. Jag är så stolt över dem allihop.
f hjärta23

En riktigt skön sommar önskar Emilia.

u22