Veckobrev spår 2 (tvåor och treor)

Veckobrev spår 2
Här hittar du skolans tvåor och treor.

Klasslärare Emilia Rundblad

Veckobrev vecka 7, åk 2-3

Hej på er! Tänkte bara börja med att ursäkta att det inte kom något veckobrev i fredags, med anledning att jag var sjuk. Under förra veckan arbetade vi klart med SO, kristendomen. Vi kollade som avslutning på ett avsnitt av Bullerbyn och kikade på skillnader i skol och hemmiljö, då och nu. Under resten av veckan har Linda och Kenny varit med barnen.

Den här veckan har jag börjat att gå igenom med årskurs tre inför nationella proven i matematik. Nästa vecka kommer barnen att få arbeta inför nationella med hjälp av bingel samt gamla nationella prov. Vi kommer också att gå igenom inför nationella proven i Svenska.

I onsdags firade vi alla hjärtans dag allt vad vi orkade. Vi startade dagen med gemensam utelek innan vi gick in och såg på film, åt vår frukt, pysslade, lyssnade på musik och åt geléhjärtan. Vi avslutade onsdagen med att fortsätta samla engelska ord (nu har vi kört närmre 700 km med vår bil på väg mot London) och spela bingel. Den sista timman för åk 3 blev sång-tid, vi tränade in två nya engelska låtar och repeterade de gamla låtarna vi lärt oss sedan tidigare.

Den här veckan har vi i helklass arbetat med långa ord i svenska, vi har gått igenom orden tillsammans och övat på att skriva dessa i meningar.

Fredagen blev en arbeta-klart dag och barnen fick också ett litet test i fotosyntesen när vi arbetade med Grön Flagg. De har fått måla och använda sig av pilar och ord för att visa hur fotosyntesen går till.
e7

Svårt att se på en sådan här liten bild, men här har ni världens snyggaste bilder av fotosyntesen!

Obs: På måndag stänger skola och fritidshem klockan 16.

Idrottsdag på Rudan nästa vecka på tors 22/2. Vi kommer att grilla. Ta med en frukt och något att dricka (ej innehållande socker). Om någon förälder vill följa med oss så är vi tacksamma, maila mig i så fall.

Nästa vecka börjar utvecklingssamtalen för de barn som har syskon på skolan (ej i fsk).

Trevlig helg önskar Emilia.

Veckobrev vecka 5, åk 2-3

Hej! Den här veckan har åk 3 arbetat med läsförståelse tillsammans, vi har läst högt tillsammans och svarat på frågor enskilt. Vi har haft matte tillsammans med Linus i helklass och han har haft genomgång i positionssystemet.

Åk 3 har fått lära åk 2 våra engelsklåtar och vi har sjungit tillsammans.

Vi avrundade veckan med att arbeta med fotosyntesen och olika livscykler i Grön Flagg, vi såg ett par kortare filmer och jag körde en powerpointpresentation. Vi avslutade med att repetera ekosystemtjänster som var förra veckans arbetsområde.

Vi har fått nya hyllor till klassrummet och barnen har flyttat in med sina saker. Vi är såå nöjda! Nu blir det lite lättare för barnen att få fram pärmarna när vi ska sätta in papper samt få fram sina arbetsböcker, vilket jag tycker är toppen!
e5

Jag vill tacka alla barn och föräldrar som bakat, skänkt loppis-grejer samt kommit och handlat av oss! Vi landade på 3268: – och har nu möjlighet att göra lite annat kul under vårterminen utöver Tom Tits, jag kommer att återkoppla så att ni ser var pengarna tar vägen undan för undan.

Läxa: Valfritt; tyst läsning eller högläsning för vuxen.

Trevlig helg önskar Emilia.
______________________________________

Veckobrev vecka 4, åk 2-3

Hej! Den här veckan har vi arbetat med Grekisk Mytologi. Vi har kikat på de viktigaste gudarna, sett på Herkules och jag har läst historien om Akilles för barnen. Vi pratade lite om Akilleshälen och hur det uttrycket används av oss idag. Vi kom också in på den Trojanska hästen som har gett namn åt ett datavirus.

Under onsdagen valde vi att stanna kvar på skolan på vår utedag. Vi arbetade med vår naturruta, hade lite utelek och såg på en film – Prinsen av Egypten. Filmen startade igång lite diskussion om slavar, gudar och olika religioner. Vi jämförde de gamla Egypternas gudar med våra gudar från Nordisk mytologi men också med gudarna från den Grekiska Mytologin (antiken) som vi arbetade med under veckan. Vi avrundade onsdagen med engelska. Vi fortsatte att samla engelska ord och är nu uppe i 250 ord (förra veckan 170), så vår bil har nu kört en fjärdedel på väg mot London. Vi körde sedan Bingel på iPad, bingo med meningar och ord och treorna fortsatte med sina låtar, den här veckan med en ny låt. Så stolta barn ville sjunga för mig till enbart den instrumentala låt-versionen.

Vi avrundade veckan med högläsning för varandra, två och två. Det blev en väldigt mysig stund. Som sista grej innan vi tog helg så startade vi igång Grön Flagg igen. Vi har fortfarande tema Djur och Natur och har arbetat klart med två underteman nu – Friluftsliv samt Klimat. Sista undertemat som kommer att ligga nu under VT kommer att vara Näringskedjor. Vi kommer att arbeta med ekosystemtjänster, djur + insekter i närmiljön, vi kommer att ha fjärilslarver i klassrummet, bygga insektshotell, arbeta med olika livscykler samt med fotosyntesen. Jag har gått igenom planeringen med eleverna och vi har kikat på vilka mål vi ska uppfylla.

Nu på onsdag 31/1 har vi vår loppis för att få in pengar till vår klassresa, sista chansen att lämna in bakverk eller loppis-prylar (om man har möjlighet) på tis. I vårt hemklassrum, kl. 7:30–08.00 samt 7.45–16.00.  Hittills har vi fått in 253 kr för att ett par barn i klassen har bakat och sålt på sin fritid. Vi har också fått in en hel del saker till loppisen från några stycken. Toppen! Varmt välkomna på ons!

En liten önskan: Om någon av er har längdskidor eller pjäxor som ni vill bli av med, så tar skolan tacksamt emot dessa. Vi hoppas att kunna genomföra en idrottsdag med vintertema framöver.

Läxa: Läsläxa (högläsning för vuxen).

Trevlig helg önskar Emilia.
______________________
Veckobrev vecka 3, åk 2-3

Hej på er! Vi inledde veckan med klassråd och skolråd. Barnen turas om att vara ordförande och sekreterare.

Den här veckan har vi fortsatt att arbeta med stop! Min kropp! Vi har målat varsin kropp där vi markerade med rött på de ställen vi inte vill bli tagna på samt med grönt på de ställen som känns bra. Vi har läst en bok om en flicka som lär sig att säga ifrån samt be om hjälp när hennes kompis storebror gör tokiga saker och vi har pratat om bra och dåliga hemligheter. Vi avrundade vänskapsveckorna med att måla av och klippa ut varsin hand som vi samlade tillsammans på en vägg, då vi alla behövs för att göra vår klass komplett!

Under onsdagen hade vi storsamling tillsammans hela skolan. Vi pratade om kränkningar och vi lärare spelade upp ett rollspel för barnen. Därefter for vi iväg till biblioteket, mysigt! Den här veckan har åk 2-3 arbetat mycket med ordkunskap/ordförståelse i SV.

Den här terminen kommer engelskan att ligga på onsdagar och vi kommer att köra dubbeltimme för åk 2 och trippeltimme för åk 3. Vi har startat upp ett nytt projekt som vi kallar projekt London. Under terminens gång ska vi lära oss 1000 ord tillsammans i klassen och lyckas köra med en liten leksaks-bil de 1900 kilometrarna från Stockholm till London. Vi skriver ner alla ord vi kan och har hittills samlat ihop 170 ord och lyckats ta oss 323 km då varje ord är värt 1,9 km. Vi kommer att arbeta på olika sätt (sång, dialoger, film, ipads, hörövningar, högläsning med bilder, lek och instruktioner) och avsluta projektet med en pjäs. I åk 3 har vi kommit igång att sjunga på engelska.
e3e3 1

e3 2

Veckans läxa: Engelska låneord.

Obs: De elever i åk 3 som har slöjd och åker buss kommer att ta 4-bussen på tisdagar för att inte missa lektionstid.

Nästa vecka: Månd: Skolan stänger 16.

 

Trevlig helg önskar Emilia.
_______
Veckobrev vecka 2, åk 2-3

Hej på er!

Måndagen var ledig för studiedag. Tisdagen var skolan igång igen och vi välkomnade terminen med att starta igång två vänskapsveckor, denna och nästa. Den här terminen inriktar sig spår 2 på mobbing/utfrysning/trakasserier samt Stop! Min kropp! (sexuella övergrepp/handlingar). Vi har under veckan sett filmklipp om mobbing och utfrysning och pausat och pratat om vad som gick tokigt och vad som hade kunnat göras istället. Vi har med hjälp av PowerPoint pratat om olika typer av mobbing, skolans ansvar samt vikten av att säga ifrån eller att gå till en vuxen. Vi avrundade med att sätta oss i en kudd-ring på golvet och prata om personlig sfär och med hjälp av en övning tagit reda på hur nära var och en av oss vill ha andra människor. Vi kom då också fram till att det kan variera mycket beroende på vilka personer det gäller och att man inte måste kramas eller vara nära om man inte vill. Vikten av att respektera ett nej men också att våga säga ifrån.

Under veckan har vi också kommit fram till att vi ska åka till Tom Tits och jag har skickat ut information till er (mer info kommer framöver). Kul att se att ni tillsammans med barnen redan har engagerat er. Både pengar för sålt fikabröd samt loppis-prylar har kommit in! Toppen!

Vi har ägnat veckans lektioner i SV till att repetera, t.ex. vokaler, synonymer, motsatsord, tankekartor osv samt till eget skrivande. Veckans MA-lektioner har gått till att arbeta klart och rätta det sista inför nästa vecka då vi startar upp på nytt igen.

Under onsdagen åkte vi iväg till Åbyparken, vi lekte, körde en lek med boll och värmde saft på spritkök.

Läxfritt den här veckan.

Obs: Förvarnar redan nu om att det är 16-dag den 22/1.

Trevlig helg önskar Emilia.

V2 E

Kalla utflykter kräver varm saft

___________________________________

Veckobrev vecka 51 Åk 2-3

Hej på er! Den här veckan har vi avslutat Grön Flagg-arbetet med att utvärdera. Vi har även avrundat arbetet i Nordisk mytologi med att gå igenom vart namnen på våra veckodagar kommer ifrån samt att utvärdera.

Under tisdagen serverade Janne en helt otrolig jullunch!

Onsdagen pysslade vi, lyssnade på musik och rättade klart matematikböckerna.

Torsdagen avslutade vi med julsaga som lästes av tomtemor framför öppen brasa, dans kring granen (stort tack till Lars som spelade gitarr) och julfika i de respektive klassrummen. Nu har vi önskat varandra en god jul och ett gott nytt åt och på återseende den 9e januari.

Önskar er alla en god jul och ett gott nytt år och tack för ett gott samarbete under den gångna terminen.

/ Emilia.

Veckobrev vecka 50 åk 2-3

Hej! Den här veckan inledde vi med att baka pepparkakor, lussekatter, binda kransar, göra fras samt julpyssla. Vi grillade hamburgare till lunch och avrundade dagen med att jobba med Grön Flagg. Den här veckan gick veckans Grön Flagg-arbete ut på att förbereda intervjufrågor i grupp till köket. Under onsdagen turades barnen sedan om att intervjua Janne. Vi hade en mejerigrupp, en mellisgrupp, en frukt & grönt-grupp samt en lunchgrupp.

Tisdagen hade vi ett tappert Luciatåg som sjöng så vackert för oss trots att vädret inte var helt på vår sida.

Under onsdagen såg vi en julfilm tillsammans med spår 3 och åt julgröt och mjukt bröd med pålägg till lunch, mysigt! Barnen fick också avsluta bildprojektet i Nordisk mytologi. Nedan på bild kan ni se Asgård, Midgård, Utgård, Bifrost, gudarna, Ask &
Embla, djuren och Yggdrasil.
e50
e502e50lusseb

Vi avrundade veckan med att i grupper presentera vårt arbete i klimat under de senaste fem veckorna för de andra klasserna. Spår 2 gjorde mycket bra ifrån sig!

Hoppas på fler friska barn under nästa vecka och skickar därför ett krya på till alla sjuklingar!

Läxa: På lösblad.

Nästa vecka: måndag 18/12: Skola och fritidshem stänger kl. 16.

Tisdag 19/12: Jullunch.

Torsdag 21/12: Julavslutning.

Trevlig helg önskar Emilia.
________________________________________
Veckobrev vecka 49 åk 2-3

Hej! Den här veckan var skola och fritidshem stängt under måndagen då skolans personal hade studiedag. Tisdagen var barnen iväg och åkte skridskor! Under tis-tors var jag sjuk och Linda och Linus har varit med barnen. Spår 2 hade äran att få göra pepparkaksdeg till hela skolan inför måndagens bak. I övrigt så har det varit lektioner som vanligt, ett besök in till spår 3 för att se på lilla aktuellt och även lite matematikspel. Barnen har även fortsatt bildprojektet i nordisk mytologi.

Under fredagen var jag tillbaka och vi inledde morgonen med genrep inför Lucia. Efter vår rast, frukt och lässtund tittade vi på två avsnitt av vår serie Odens rike.

Läxa: Högläsning för vuxen.

epkak
Pepparkaksdeg gjord av spår 2.

Obs:

Vi vill påminna om att de barn som åker buss till och från skolan måste ha reflex på sig så att de syns i mörkret.

På måndag förbereder vi inför lucia, de som ska vara stjärngossar måste ha med sig strut till skolan. Lingonriset till tärnkransarna skulle lämnas in idag, de som vill vara tärnor måste därför ha med sig detta absolut senast på måndag. Barnen får ha med sig egna kavlar, förkläden och pepparkaksformar.

På tisdag startar luciafirandet kl. 8.00, barnen lämnas på skolan färdigklädda senast kl. 7.45.

Sista skoldagen för terminen är torsdagen den 21/12, den dagen slutar alla kl. 9.45 och därefter är det fritids för de som har anmält det, resten åker hem. Skolan börjar igen på tisdagen den 9/1 eftersom det är studiedag på måndagen den 8/1, vilket innebär att skolan är stängd.

Trevlig helg önskar Emilia.
____________________
Veckobrev vecka 48 åk 2-3

Hej på er! Den här veckan har vi startat upp ett arbete i Nordisk mytologi. Vi har tittat på en serie som heter Odens rike och diskuterat i helklass, men även vävt ihop arbetet och arbetat ämnesövergripande med Lycille på hennes bildtimme. På bilden skapar vi nu världsträdet, Asgård, Midgård och Utgård samt alla gudar, djur, jättar och de första människorna. Vi arbetar med hönsnät och gips, med lera, tyger, med naturmaterial och med färg och kommer att jobba vidare nästa vecka.

Veckans Grön Flagg-arbete gick ut på att barnen i grupp fick använda sig av en Co2-kalkylator online. De kunde då dra olika livsmedel till en tallrik och se hur stor klimatpåverkan de har och jämföra med andra livsmedel. Hemsidan jämför utsläppen med hur många km man kan köra med en bil. Grupperna fick i uppdrag att skapa en måltid enligt tallriksmodellen och fick sedan redovisa i helklass för varandra.

Under onsdagen var åk 2 kvar på skolan tillsammans med Linda och tillverkade luftballonger och spelade naturbingo och åk 3 åkte med mig till Västerhaninge och tog en promenad bort till Jordbro. Vi kikade lite på galgstenen som finns där och pratade lite om hur den mänskliga utvecklingen hela tiden går framåt och att vi numera hanterar brott på andra sätt i många delar av världen. Vi tog bussen tillbaka till Åbyplan och passade på att äta kaka och leka i Åbyparken en stund innan vi for tillbaka till skolan.

Under torsdagen var jag borta och då var Linda med barnen, de körde ritlek och läsförståelse och hade en mysig dag tillsammans.

Obs: Nu på måndag 4/12 så är skola och fritidshem stängt!

Tisdag 5/12 har vi skridskodag (se information som jag mailade ut i tisdags).

e48e481
Yggdrasil och berg in the making.

Trevlig helg önskar Emilia.
____________________________________________

Veckobrev vecka 47 åk 2-3

Hej! Den här veckan har vi pratat om en författare som hette Ivar Lo Johansson och som faktiskt har gått i den skolbyggnad som idag är Västra Ekoskolan. Hans staty finns i Tungelsta så under onsdagen åkte vi och kikade på den och avslutade med att leka i Tungelstaparken.

Årskurs 2 har den här veckan haft genomgång i och arbetat med motsatsord.

Skolsköterskan Jenny kom in till oss i veckan och informerade inför sprutan som eleverna i åk 2 snart kommer att ta.

Fredagen avrundade vi med att ha gemensam städdag på skolan. Spår 2 fick i uppgift att tömma en kompost som var klar (d.v.s. att den var fylld av fin jord). Kul att köra med skottkärra tyckte många. Jag blev dessutom extremt glad när eleverna själva gick in och tvättade händerna, hämtade dukvagnen hos Janne, dukade och satte igång att äta då jag behövde fixa klart det sista i komposten. Fick en tår i ögat när jag kom in och såg att de så fint satt och åt allesammans och att ljudnivån var okej. Märks att de börjar bli stora nu!

Tack till de föräldrar som ställde upp och körde barnen till Lidahallen, vi är väldigt tacksamma för det! Nästa vecka återgår det till att vara vanliga idrottslektioner på skolan igen.

Läxa: Lösblad, läsförståelse eller läsförståelse kombinerat med ma. Önskas åter på tors 30/11.

Obs, Tidig information:

4/12 är det studiedag på skolan. Både skola och fritids är stängt.

5/12 är det skridskodag. Matsäck med. Mer information går ut nästa vecka. Men kika gärna redan nu att skridskor finns och att de fortfarande passar.
e48ivare481e482e483

Önskar er en trevlig helg/ Emilia.

Veckobrev vecka 46 årskurs 2-3

Hej! Vi startade upp den här veckan med att fortsätta vårt Grön Flagg-arbete med att arbeta i grupp och skriva och måla saker som barnen själva kan göra för att minska klimatpåverkan, barnen kom med många kloka idéer och tankar! Den här veckan for vi iväg till biblioteket och lånade böcker under vår utedag. Passande eftersom det var nationella läsdagen dagen därpå. När vi satt på bussen mot biblioteket hittade barnen gosedjuret Tod på bussen som en åk 2 i Tyresö skickat ut på äventyr. Gosedjuret hade en lapp kring benet med adress till deras skola och med en önskan om att få ett brev från de som hittade Tod som talade om vilket äventyr Tod hamnat på och med en önskan om att sedan lämna honom vidare. Vi tog med honom till oss och skrev sedan tillsammans i klassen ett brev och önskade oss då också ett brev tillbaka, spännande! Vi lämnade sedan av Tod i Lida idrottshall och har önskat honom en fortsatt trevlig resa J!

Den här veckan var det dags för årskurs 2 att få testa bingel, väldigt glada ungar! Årskurs 3 har fått börja öva matematik inför nationella proven på Bingel, toppen! Årskurs 3 har också haft ett läsförståelsetest i engelska (bedömningsportalens test, skolverket).

Den här veckan har det varit idrott i Lidahallen, klassråd samt skolråd. Nästa vecka är sista veckan som vi åker till Lida för idrott. Är det någon som skulle kunna ställa upp och köra barnen så vore det toppen, maila mig i så fall (11:15 från skolan och ca 13:30 från Lida).

En mysig sak som hände den här veckan var att jag överraskade eleverna med att möblera om klassrummet till fyra-bord och plockade upp bordsdukar, mysbelysning och kuddar. Så nu är det tänkt att vi ska mysa in vintern och så småningom även julen.

Fredagen avrundade vi med engelska, vi såg två avsnitt av ”pick a colour” och arbetade i våra arbetsböcker.

Under ons-fred denna vecka har vi haft Lucas med i vår klass (prao-elev i åk 8). Det har fungerat toppen. Han har hjälpt till i klassen samt lekt tillsammans med barnen under raster och på fritids.
e47e471

Tod.

Läxa: Läsförståelse eller matematik.

Obs: Nästa måndag är det 16-dag!

 

Trevlig helg önskar Emilia.
_____________________
Veckobrev vecka 45 åk 2-3

Hej! Den här veckan har vi gått över till delområde två i vårt Grön Flagg-arbete om djur och natur. Vi är nu klara med friluftsliv och går in på klimat. Eleverna har fått vara med och tittat på planeringen och de mål vi strävar mot. Vi startade upp med en Powerpoint om klimat och klimatsmart mat, diskuterade tillsammans och avslutade med att se en film.

Den här veckan har vi kört problemlösning tillsammans i klassen under en av våra matematiktimmar. Vi har övat på att anteckna information och måla upp lösningsförslag på elevernas egna whiteboardtavlor. Under onsdagen åkte vi hem till Linda! En helt fantastisk dag med korvgrill, utelek och fika framför vedkaminen.

Samtliga elever i årskurs 3 har nu fått börja arbeta med Bingel! Engagerade elever och en väldigt mysig engelsktimma hade vi.

Under torsdagen for eleverna iväg på redskapsgymnastik i Lidahallen.

Vi avrundade veckan med att tillsammans hela skolan hissa vår nya Grön Flagg-flagga och lyssna på Grön Flagg-sången.

Läxa: Matematikläxa (redan till på måndag), problemlösning, visa hur du tänker!

Obs: Nästa vecka kommer vi att få en prao-elev till oss på skolan. Han heter Lucas och går i 8:e klass. Han kommer att vara hos oss under två veckor. Ons-fred nästa vecka kommer han att vara inne hos oss i spår 2.
e451e45e46e46 1e462

e463

Trevlig helg önskar Emilia.