Jannes Recept

Recept:

Receptbok pdf Barnens egen anno maj 2005

Bröd:

Basilika och olivoljebröd
Räcker till c a 40 stora småfralla eller 5 limpor

3,5 liter rågsikt
1,5 liter havregryn
4 tsk salt
150 g jäst
1,5 liter Vatten (37grader)
1,5dl olivolja
2 msk torkad basilika uppblött i vatten
(Vill du kan du tillsätta 1 dl hackade svarta oliver eller 1 dl hackade soltorkade tomater. Eller bägge delar).
Lägg i jästen
Tillsätt 37 gradigt vatten, olivoljan, saltet, basilikan + ev oliver eller tomater
tillsätt mjölet och havregrynen. Blanda väl till en slät o fin smet. Låt jäsa under jäsduk i 40 minuter.Baka ut till limpor eller frallor. Låt jäsa igen 30 min Grädda sen i ca 175 – 200 grader tills bröden är gyllenbruna. (Tips har bröden stått inne för länge och blivit torra, pensla med lite vatten ovanpå). Till sist låt bröden svalan under en handuk. Skär upp o mumsa…

Verktyg: 1 degblandare, 1 matkniv, en jäsduk och en jässkål.
Räcker till c a 40 stora småfralla eller 5 limpor

_________________

Vanliga småfrallor
1,5 liter 37 gradigt vatten Kan bytas mot mjölk om du vill ha ett bröd som sitter ihop bättre.
150 g jäst
4,5 liter vetemjöl
150 g smör
3 msk socker
4 tsk salt

Smula ner jästen i blandaren, tillsätt 1 liter 37 gradigt vatten, smält smöret (smälter du smöret i micron slipper du vara rädd att glömma det på spisen – ca 2 minuter på full effekt Häll resterande 5 dl 30 gradigt vatten i en tillbringare och häll smöret i densamma. Tillsätt socker och salt samt vetemjölet lite i sänder. Degen skall vara fin och smidig. Låt degen jäsa i c a 30 minuter under en lätt fuktad bakduk på dragfri plats (Gärna vid spisen) Knåda degen väl och rulla till korvar som skäres och rullas till frallor som lägges på bakplåtspapper på ugnsplåtar med bakduk över och får jäsa i c a 30 minuter för att sen gräddas o ugn på 200grader i c a 1/2 timme tills de fått en fin gyllenbrun yta. (Tycker du att du gräddat dem för mycket och är rädd att de skall bli hårda så pensla dem med lite vatten direkt efter.Och är du orolig för att de inte är färdiga i mitten så låt dem ligga under en bakduk i 15 minuter.
___________________________________

Pinnbröd
Tag 4 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt, 2 tsk bakpulver och blanda samman tillsatt 50 gram smör och krama till en smulig deg häll i 1 1/2 dl mjölk och knåda väl. Rulla degbitar runt en pinna och håll över öppen eld. Det går att linda pinnbrödet kring t ex en korv eller ngt annat gott.
___________________________________

Filmjölksbröd:

Filmjölksbröd nr 1.
1 l filmjölk, 18 dl rågsikt, 1 1/2 dl vetemjöl, 3 dl mörk sirap, 4 tsk bikarbonat och
lite kallt kaffe. Blanda ihop alla ingredienserna, häll upp i ugnsbleck och ställ in i kall ugn i 45 min i 100grader öka sen till 125 grader och grädda ytterligare 35 -45 minuter.

Filmjölksbröd nr 2.
1 l filmjölk, 1 dl sirap, 1 kg rågsikt (18dl) 1 msk bakpulver, 1 msk bikarbonat, 1 tsk fänkål, 1 tsk anis, 1 tsk salt. Blanda fil och sirap. Blanda i de övriga ingredienserna och häll upp i formar Brädda i 250 grader i 1 1/2 timme. Kan penslas med sirap o vatten om man vill.

Filmjölksbröd nr 3
Annas goda bröd
1,5 l filmjölk, 0,5 l ljus sirap, 1 tsk salt, 3 tsk bakpulver, 6 tsk bikarbonat,
nästan en hel påse rågsikt c a 2 kg. Smörj en långpanna och bred ut degen. Sätt in i ugn på 100grader i 1/2 timme och höj sen till 150 g rader i 1 timme.
Stäng av och låt stå kvar i ugnen i ytterligare 15 minuter.

Sill:

Vitlök och löjromsgravad strömming

800g rensad strömming (den skall ha varit fryst i minst 2 dygn)

Lag: 5 dl vatten, 1 dl 12& ättikssprit, 2 msk salt.

Sås: 4 vitlöksklyftor, 1 krm malen vitpeppar, 2 msk skånsk senap, 1 dl majonnäs, 1dl gräddfil, 100g löjrom, 1/2 dl finskuren dill.
Dra skinnet av strömmingen. Blanda vatten ättika och salt och lägg i fileerna i spadet. Låt grava i kyl i minst 8 timmar. Vänd runt filéerna några gånger under tiden. Gör såsen samtidigt och låt smakerna ”giftasig”. Skala och pressa vitlöken och rör i hop den med vitpeppar, senap, majonnäs gräddfil och 80 gram löjrom (resten sparas till garnering).
Dag 2: Häll av strömmingen (lite noga) i durkslag, vänd ner den och dillen i såsen. Smakar bäst om det får dra 1 – 2 dygn i kyl. Håller en vecka.
________________________________________________

Soppa:

Blomkålssoppa

4 port.

Ett blomkålshuvud.

5 tärningar ekologisk grönsaksbuljong till 3 liter vatten

2,5 dlCreme fraiche

Drygt 1 dl hackad persilja

0,75dl Vetemjöl

Ca 3 liter vatten

2 tsk salt.

Koka upp en kastrull saltat vatten i en kastrull stor nog att rymma ett blomkålshuvud

Koka underlock på halvfart i ca 40 minuter. Blomkålen ska falla sönder helt.

Tillsätt grönsaksbuljong ca 5 tärningar. Blanda ut 0,75dl vetemjöl med 2 dl vatten och red soppan med blandningen. Koka upp igen och tillsätt 2.5 dl creme fraiche utblandat med 1 dl vatten. Läck i minst en dl hackad persilja. Häll upp i serveringsskål och servera tillsammans med ett gott bröd. Smaklig spis.

Potatis och broccolisoppa
c a 5 port

Tag 1 kg broccolibuketter och koka i en halvtimme i ca 3 liter vatten tillsätt 1 kg tärnad skalad potatis och 5 buljongtärningar, koka i ytterligare 20 min. Tillsätt 500g creme fraiche utrörd i 1dl vatten. Smaka av med salt och peppar servera o njut.

Nässelsoppa
c a 5 port

2 liter unga spröda nässlor, 1 1/4 liter vatten, 2 hönsbuljongtärningar, kokas i 15 minuter. Red med beurre manier Dvs smält smör med mjöl i häll ev i grädde och gräslök. Smaka av med ev salt och vitpeppar.

Spagetti med köttfärssoppa 4-5 port

0,5 kg korta spagetti,
400g 10% nötfärs,
1brk tomatkross,
2msk tomatpuré,
2msk hackad brynt lök,
2 liter vatten,
en skvätt god buljong, ca 2 buljongtärningar
ca 1krm salt
lite vitpeppar och
1 tsk hackad basilika.

Stek köttfärsen, krydda den med salt och peppar, bryn den hackade löken, Lägg den stekta färsen och den brynta löken i kastrull tillsammans med tomatkross, tomatpuré och vatten och buljong, låt koka ihop sakta i ca 1 timme. Lägg sen i spagettin och låt den småkoka under lättare omröring tills den är färdig. Servera och njut.

Kommentar. Soppan är en inkörsport för nya barn på skolan för att lära dem att tycka om soppa. Soppan blir bara tjockare och tjockare ju djupare man kommer i kastrullen. Ibland brukar jag ha en kastrull med god buljong vid sidan av att späda ut soppan med.

Varianter. Tillsätt ett par liter tärnad vitkål så blir det en mustigare soppa. Det går tillochmed att ersätta all spagetti mot vitkål. 

kycklingKycklingsoppa
Koka en kyckling i en kastrull med vatten så att det täcker kycklingen tills köttet faller isär ca 1,5 tim tillsammans med 1 lök 2 morötter i bitar, salt och peppar. Ta ur kycklingen och låt buljongen fortsätta småputtra på plattan. Låt sen kycklingen kallna i en halvtimme. Rensa den sen och tärna köttet. Smaka av buljongen. Är du nöjd med smaken är det dags att reda soppan och pytsa i en skvätt Creme fraiche. Är det för lite smak behövs det kanske lite mer salt. Tycker du att den behöver bli lite mustigare så får det bli en hönsbuljongtärning. Du reder soppan med ett par matskedar vetemjöl utrört i ca 1 dl kallt vatten + Creme fraiche ca 1 – 2 dl. Det funkar med en skvätt matlagnings eller vispgrädde också. Kycklingen åker i sist för att få småputtra sig varm i ca 5 minuter. Servera gärna med lite klippt persilja på toppen. En god hembakad och smörad brödbit får bli pricken över i.

Annat gott:
v34ht16morötter
Morot och potatispannkakor
Skala och riv ett kg morötter och 3 potatisar
Blanda 2dl maizena1 dl rapsolja med 4 dl vatten och 5 ägg.
Rör i hop allt, salta och peppra
Klicka i lite fett i pannan och stek gyllenbrunt.
Det blir som pannkaka i botten och råraka på den andra sidan. Vill du ha en jämnare smet kan du köra allt i en matberedare.

Gryta:

Utomhusgrytsfavoriten
c a 5 port

Fräs 1 kg oxfärs och 1 hackad lök, finfördela med gaffel under tiden, tillsätt 1 brk krossade tomater, 5 dl vatten, 3 msk tomatpuré, 3 buljongtärningar, 2 tsk chilipulver, svart o vitpeppar samt salt och 1 kg kokt potatis i bitar. Rör ut 500g creme fraiche i 1 dl vatten och tillsätt allt. Mums

Utomhusgrytan är ett hugskott som slagit väl ut hos barnen.
Jag kör med oxfärs, fläskgrytbitar eller kyckligkött och potatis.
Kryddar sen lite olika Det kan vara gulasch som är paprika tomatpure o kummin. Det kan vara curry eller helt enkelt bara gryta i brunsås.

Fiskgryta med ris
c a 5 port

Om fiskelyckan vill

2 kg fiskfilé
Strimlor av: 2 morötter, 1 gul lök, 1/2 dl palsternacka, 1/2 dl rotselleri, 1dl kålrot
2 liter fiskfond.
(Har du färsk fisk så koka en fond på lök morot och fiskrens -men det går åt tre kilo fiskrens för en buljong på 2 liter)
1 dl vetemjöl, 3 dl vatten, 500g creme fraiche.
Välj om du vill ha dill eller saffranssmak det går åt
2 påsar saffran eller
en stor knippa hackad dill.
Har du grytan med dillsmak passar det bra med ett par dl skalade räkor i. Dessa hälls i 5 minuter före servering.
I saffrans kryddad gryta passar allt men man kan med fördel lägga i vinkokta färska musslor. Hur som helst fältet är fritt du kan ha i vad du vill skaldjur och alla sorters fisk. Många tycker att vanlig selleri är gott att klippa i. -Fråga Verner…

Minst 3 sorters fisk (Laxfile gör sig mkt bra)

Serveras med långkornigt ris

För att förenkla så tar vi en god fiskfond på flaska eller från buljongtärning c a 2 liter till 2kg fiskfilé.
Lägg i morotsstrimlor, lök, saffran eller dill, salt, och de andra rotsakerna. låt koka tills rotsakerna är mjuka ca 25minuter. Vispa ut 1 dl mjöl i 2 dl vatten och rör ut i såsen, vispa sen ut creme f raichen i 1 dl vatten och bland ut i såsen. Blir såsen för tjock får du tillsätta vatten elelr buljong. Krydda nu med saffran eller dill. Lägg sen i fiskfilén och låt den bli färdig under svag sjudning c a 15 minuter prova på ngn tjock bit. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med ett gott osötat lantbröd/olivbröd. Tala om för dina gäster att det är tillåtet att doppa brödet i grytan, ät och njut.

Dricka till? Ja i skolan dricker vi vatten eller mjölk. Men allt från citronvatten till ett glas torrt vitt vin kan rekommenderas.

Jannes bogfläskgryta

1 1/2 kg rimmat bogfläsk
15 mogna tomater
1 liten hackad lök
c a 3 dl hackad dill (det skall vara mycket dill)
ev salt och peppar
8 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
Skär bogfläsket i c a 7*4cm bitar c a 5mm tjocka och stek bitarna gyllenbruna.
skär tomaterna i halva skivor, hacka löken och dillen, stek löken gyllenbrun och häll i allt i en stekgryta eller tjockbottnad kastrull och låt koka ihop. Serveras med fördel till potatis kokt med skalet på. Vill du kan du röra i lite creme fraiche på slutet men det är inte nödvändigt.
/Enligt ett ruskigt gammalt familjerecept skall grytan göras på fett rimmat sidfläsk och vispgrädde. Det blir också gott men såsen skär sig .

Gratäng:

Potatis cassler och purjolöksgratäng.

1 kg cassler
2kg potatis (skalad och skivad)
1 stor strimlad purjolök
300g god gratängost
1 liter mjölk
1/2 liter vispgrädde
2rkm salt och 1 krm svartpeppar + ev 3-4pressade vitlöksklyftor.
Blanda samman allt utom casslern och osten i en tjockbottnad kastrull och koka sakta en dryg timme. När blandningen kokat i 30 minuter tillsätt casslern och sätt på ugnen på grill och full värme.
När potatisen känns färdig, smaka av med salt och svartpeppar häll upp blandningen i en ugnfastform, rör i hälften av osten och strö den andra hälften över. Grattinera i ugn c a 3-6 minuter beroende på hur het din ugn blir. Gratängen skall vara gyllenbrun till färgen vid servering.
//Men visst går det att blanda ihop allt sammans i en ugnfast form och sätta in den i ugnen på 200 grader i c a 1 timmen också men då har man inte möjligheten att smaka och krydda sig fram till ett gott resultat. 3-4 pressade vitlöksklyftor är grädden på moset, rosen i tårtan. Mumsfilibabba.

Fisk:
Ugnslax enkel billig och god -rena lyxrätten

Tro det om du vill

1 laxfile med benen borttagna
1msk olivolja
3msk grovt salt
lite salt

Potatis till de kalla såserna och ris till den varma.

Låt laxfilen ligga på det grova saltet på en ugnsplåt penslad med olivoljan i c a 4 timmar i kylen. Sätt in den i ugnen på 200 grader i exakt 22 minuter och servera direkt
Du vänder upp laxen på ett serveringsfat med skinnet uppåt. Drag försiktigt av skinnet och garnera med citron och mycket dill.

Kan serveras med varm vitvinssås, kall dillmajonnäscremefraichesås eller romsås

Vitvinssås

3 hackade lättstekta charlottenlökar3 dl fiskfond, 2 dl vittvin och 2 dl creme fraiche
stek charotten löken, tillsätt fiskfonden och låt koka ihop c a 4 minuter tillsätt det vita vinet och låt det precis koka upp tag av kastrullen från plattan och rör i creme fraichen smaka av med salt och peppar och vitt vin.

Dillmajonnäscremefraichesås

2 dl hackad dill, 1 dl majonnäs, 2 dl creme fraiche 2 tsk pressad citron, 1 tsk senap och
1 tsk worshestershiresås. Smaka av med salt.

Romsås

Finns ibland att köpa färdig men så här gör man:
1 burk c a 50g fiskrom, 1 dl majonnäs, 2 dl creme fraiche, 2 tsk pressad citron, 1 tsk worshestershiresås och salt

En skojig variant på laxen är att lägga på 8 citronskivor och ett ca cm tjockt lager romsås ovanpå laxen. Då behöver den c a 30 minuter i ugnen. -Grymt gott //citronskivorna skall vara under romsåsen. Jag har en förkärlek till fina lagom stora potatisar kokta med skalet på. Så det får väl bli det till…

Färsrätter:

Chili con carne á lá Västra

Börja med att lägga 2 dl små vita torkade bönor i blöt under natten. (vattnet ska täcka bönorna och de sväller mkt).

Koka upp bönorna i en kastrull med vatten och låt stå och sjuda i en halvtimme.
Stek1 kg 10% nötfärs
Krydda med 2 tsk chilikrydda, 1 tsk vitpeppar, 2 tsk salt, 1 tsk spiskummin, 2 tsk paprikakrydda.
Tillsätt 1 dl tomatpuré, 300g krossade tomater, 1 liter vatten.
Tillsätt de kokta vita bönorna och låt chilin stå och småputtra i en halvtimme minst. tills den är härligt löst krämig i konsistensen. Vill du ha Chilin starkare så rekommenderar jag Sambal oelek.
Serveras med fördel till nykokt ris i vilken form du vill.

Köttfärslimpa

Det kan låta hårt men gör inte varianten med en stor blaffig köttfärslimpa fylld med amerikansk grönsaksblandining. Det är elever som har mardrömmar om den för resten av livet.
Mitt förslag är lite enklare.

1 1/2 kg 50% oxfärs och 50% fläskfärs
1 dl ströbröd och 2 dl vatten (blanda och låt svälla i 5 minuter
2 dl hackad stekt (gyllenbrun) gullök
-ev 3 pressade vitlöksklyftor
5 ägg
(Vill du kan du ha i 1 msk anjovisspad men det går jättebra utan).
Blanda ihop färsen det svällda ströbrödet, den hackade löken, ev vitlök 1 1/2 tsk salt 1 krm vitpeppar, och de 5 äggen. Blanda väl och forma till ”baguettestora” limpor absolut inte större. Blir de för tjocka/stora ser det inte gott ut. Lägg i ugnsform och stek i 200 grader i ca 30-35 minuter. Prova med sticka eller smaka en bit. Servera med någon trevlig lättkokt grönsak, grönsallad, brunsås, potatis, lingonsylt och inlagd gurka.

Vill du ha en färslimpa som smälter i munnen kan du ta fläsk eller ännu hellre kalvfärs, byt ut de 5 äggen mot 8 äggulor och 3 dl vispgrädde -Rysligt fett och gott. blanda samman och stek som ovan eller som Wallenbergare Det gör inte ont alls att äta tillsammans med mkt lättkokta gröna ärter och hemstampat potatismos (Glöm inte muskot i moset).

Övrigt:

Nasigoreng (Österländsk pytt i panna)
c a 5 port

1 kg stimlad fläskkarre
1 liter tärnad vitkål
2 dl hackad lök
5dl ris 1 l vatten 1 skvätt matolja
3 grönskakbuljongtärningar
mushroomsauce (Kinasoya)
c a 3krm curry, 2krm salt och 1 krm peppar

Koka riset 5 dl långkornigt ris, 1 l vatten 3 buljongtärnigar 1msk matolja i en tjockbottnad kastrull kokas i 20 minuter.
Stek karren, krydda med salt peppar och curry. Stek löken, blanda i den i det stekta kötten. Förväll vikålen dvs koka upp den i lite vatten Häll av spadet och blanda i det stekta köttet, låt steka en liten stund tillsammans till en fin färg. Blanda samman riset och kött, lök och kålblandningen Häll i 2 msk soya och smaka av med salt o peppar och ev vatten. Blandningen skall vara aningen aningen vattnig. Servera tillsammans med ananasbitar och skalade räkor och ev ett stekt ägg. Skall det vara lite finare så serverar man en omeletteslice till.

Utomhusmat

Stompa

Blanda samman: 1 liter filmjölk, 4 dl sirap, 4 tsk anis, 4 tsk fänkål, 4 tsk salt,
4 tsk bikarbonat och 2 kg rågsikt.

Grädda i Wokpanna, i murika, på stekhäll i järngryta eller liknande.

Fyllning att servera i skålar till: Varmrökt lax i fina små bitar eller/och strimlad rökt skinka, isbergssallad, skivad gurka och tomat, tzaziki och/eller rhode islandssås.

En bra variant om man är lat och inte vill grädda eget bröd är att köpa mjukt tunnbröd.

Krabbelurer

1 ägg
1 dl socker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker

Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i ägg/socker/mjölk-blandningen.
Stek på svag värme i plättlagg eller stekpanna, över öppen eld eller på grillgaller. Stek på båda sidor tills krabbelurerna får en gyllenbrun färg.
Servera med sylt och vispad grädde eller bara tillsammans med strösocker.

Godis:

Godissidan

Chokladbollar
100g smör, 3/4 dl socker, en skvätt kaffe, 2 tsk vaniljsocker, 3 msk kakao,
3 dl havregryn blandas samman och rullas i kokos eller pärlsocker

Fudge
6 dl socker, 1 hg smör, 4 dl vispgrädde, 2 msk vaniljsocker och 4 msk kakao blandas och kokas på lagom värme i c a 1 timme (Gör vattenprov)
Häll upp blandningen på bleck och låt kallna i c a en tim skär sen där du vill att det skall bli bitar. Ställ in blecket i frysen nån timme och bryt sen av bitarna du förskurit Smaka spara o njut!

lingonrutor

Lingonrutor

Till kakbotten
8dl vetemjöl
3 dl socker
2 msk bakpulver
300 g smör
2 ägg
Att breda ut ovanpå kakbotten
4 dl rårörd lingonsylt
Till det goda ovanpå
100 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl havregrytn
Alla ingredienserna kravmärkta och ekologiska.
Tillagning
1. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke.
2. Finfördela smöret i mjölblandningen med hjälp av fingrarna.
3. Tillsätt äggen och blanda allt till en smulig deg.
4. Fördela i en bakplåtspappersklädd stor långpanna
5. Bred lingonsylten över kakan.
6. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, vaniljsocker och havregryn,
bred detta över lingonsylten.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.
Smaklig spis! -Janne