Fritids: Just nu!

Just nu på fritids

VÄSTRA  EKOSKOLAN                                                                     Länk till fotoalbum

Fritids veckobrev v.22, 2018

Hej,

Denna vecka har vi haft papper och tryck tema. Vi började veckan med att göra fina bokmärken med Lisa. Vi använde oss av skolgårdens blommor och blad. Vi pressade blommorna och plastade in dem. Kenny gjorde tryck med lök, citron och apelsin med barnen i förskoleklassen. På tisdagen var vi utomhus och målade med såpbubblor. Vi blandade färg, vatten och diskmedel. Barnen blåste i blandningen med sugrör och när det bubblat upp lade vi papperet på bubblorna. Det blev jättefina konstverk. På onsdagen fick barnen vika pappersflygplan med Linus. Därefter hade de flygplanstävling på fotbollsplanen, en uppskattad lek. På torsdags gjorde barnen sommarlovsbanderollen med lövtryck på tillsammans med Linda. Banderollen blev jättefin. Nu längtar vi efter skolavslutningen och sommarlovet. Vi avslutade veckan med att äta mellanmål ute och leka lekar tillsammans. Nu önskar vi er en helt underbar helg.

Vi vill påminna er om att ta med vattenflaskor till barnen, gärna med namn på.

På onsdag nästa vecka så är det röd dag, skola och fritids är stängda.

På lördag 9 juni är det aktivitetsdag kl. 10-14.

Hejsan alla föräldrar!

Denna vecka har vi haft Bygg och Teknik som tema och haft konstruerandet av en legostad som huvudprojekt. Det hela började på måndagen med Kenny och F- klassen och har sedan fortsatt veckan ut.

På tisdagen gjordes fantastiska drakar för flygning med Lycille. På onsdagen så fortsatte vi med fokus på legostaden med hög intensitet och närvaro, detta fortsatte även på torsdagen efter en strålande dag på Rudan. Dagen avslutades med en film (Wall-E). Under fredagen kom fritidsbarn och fritidsledare  överens om att vi skulle arbeta vidare med legostaden en vecka till för att finslipa det hela med så hög kvalité som möjligt.

PS Tänk på solskyddsfaktor och vattenflaskor till barnen då solen bränner på riktigt ordentligt. Vi vill också uppmärksamma er på att datum är satt för en ny aktivitetsdag, 9/6 kl 10-14. Vi hoppas även att alla sommarlovslappar är inlämnade nu då sista dagen för inlämning är idag fre 25/5. Som det står på lappen så kommer vi anta att barnet är ledigt vid ej inlämnad lapp.

Ha en fortsatt härlig vecka önskar vi från fritids!

 

Fritids veckobrev v.19-20, 2018

V.19

Hej, förra veckan hade vi den årliga konstnärsveckan. Fint väder fick vi med. På tisdagen tog vi ut alla stafflin och hade ett målarbord med diverse färger penslar. Vi hängde upp de färdiga alstren, som blev jättefina, inne i kafeterian. Vi målade också om bollplanket. Det är tredje året som planket fått ett nytt vackert konstverk. Barnen fick vara med och rolla över med vit färg och sen målade vi. Temat var natur, fåglar och fjärilar. På onsdagen målade vi på tallrikar. Vi använde skolans gamla tallrikar och målade med porslinsfärger. Det var röd dag på torsdagen och skola och fritids var stängda, men på fredagen var det fritids hela dagen.

V.20

Denna vecka var det Pirat-tema. I måndags var de aktivitetskväll och vi var ute och lekte fram till dess alla föräldrar kom. I tisdags tillverkade vi pirathattar av tidningar, vattenfärg och döskallemärken. I onsdags gjordes papegojor och svärd. F-klass hade en sångstund med Anita om vågor. På torsdagen gjorde vi ögonlappar. Därefter kom kapten svartskägg (Lisa) på besök. Vi läste upp en sjörövarhistoria för barnen och efter mellanmål fick barnen klä ut sig till pirater och leta efter den gyllene skatten som var gömd på skolgården. Det blev mycket lek och skratt. Skatten som var gömd i en kista innehöll en massa popcorn, som oturlig nog var osaltade. Detta uppmärksammades skarpt. Kapten svartskägg (Lisa) fick gå plankan, hehe.

Fredagen kom lika snabbt som vanligt, vi beställde ”utemellis”. Efter mellanmålet avslutade vi aktiviteterna med leken ”Hela havet stormar.”

Trevlig helg önskar fritids.

Fritids Veckobrev

Vecka 18

Hej

Den här veckan har vi haft vår- och valborgstema, som vi har längtat. Vitsippor och tussilago har tittat fram. I måndags skapade barnen ett vårträd med fina vårblommor och fåglar tillsammans med Kenny och Lisa. Det finns att beskåda i gula köket. Trädet kommer bli ett årstidsträd och kommer ändra utseende efter årstiden.

Barnen och Lisa skapade små blomlådor med barnen som sitter i lilla husets fönster. Anita målade majbrasor/våreld med F-klass.

På tisdagen fortsatte vi med trädtemat.

Onsdagen bjöd på ett äventyr på skolgården. Med stor nyfikenhet deltog barnen i insektssafari med Linus. Vi hade luppar och förstoringsglas med ut. Barnen tyckte det var jättekul och spännande, när de tittade på myror, skalbaggar, gråsuggor, spindlar, maskar och tusenfotingar.

På torsdagen tillverkade barnen insektsmemory tillsammans med Linda. Det blev också konstruktionslekar med plus-plus, lego och en riddarborg. Några barn stod ute i regnet och spelade pingis.

Fredagen kom snabbt till Västra ekoskolan som den brukar göra när man har kul. Efter mellanmålet gjorde vi hattar av olika slag och hade hattparad med musik för att fira valborg på vårt sätt. Nu blir det långledigt för vissa, några ser vi på måndag då fritids är öppet. Skolan är stängd på tisdag, röd dag.

Nästa vecka är det barnbokstema med fokus på Harry-Potter då det är Harry-Potter dagen på onsdag.

Trevlig valborg önskar vi från fritids.
_______________________
Vecka 16, 2018

Hej,

Vilken underbar vecka vi haft. Solen har värmt och vi har fått vårkänslor. Vi har sett Humlor flygandes och citronfjärilar. Myror och småkryp har hittat in i klassrummen.

Denna vecka hade vi inspirationsvecka hälsa med puls-tema. Vi har börjat varje morgon med Röris på fotbollsplanen. I måndags hade barnen på fritids dessutom pulsträning med Linda och Linus. Vi har också kollat på ett program som heter ”Hopp-tv”, en serie om träning, pulshöjande aktiviteter, balans och laganda. Vi har tittat på ett avsnitt varje dag. I tisdags var det svanskull med Lycille och Linus. Onsdagen kom med sommarvärme, och vi var ute hela dagen och lekte. Vi serverade också resterna av hälsofrukosten till mellanmål. I torsdags kom de blivande ”förstisarna” och hälsade på, det var så trevligt så. Vi avslutade veckan med vårstädning på förmiddagen och efter lunch fortsatte vi med skolans gemensamma vårstädning. Fritidsboden är nu helt genomstädad och jättefint organiserad.

Nu vill vi att ni föräldrar hjälper oss lite J När ni ska hämta ert barn, se till att ditt barn städat efter sig och att leksakerna hamnar i rätt låda i fritidsboden. Vi på fritids hinner inte alltid med att påminna. Tack på förhand.

Nästa vecka har vi tema ”Vår och Valborg”.

Trevlig helg önskar vi på fritids.


__________________
Vecka  15

Hej,

Det var länge sen ni hörde något från oss på fritids.
Vi har haft det jättebra på lovet. Vi har varit i Tyresta by där vi tittade på djur, grillade och kollade in muséet.
Vi har lekt i lekparken och varit på Naturhistoriska muséet.

Denna vecka så har vi skapat i skräp, ett årligen återkommande tema. Vi samlar ihop allt skräp vi kan hitta och sen låter vi fantasin göra sitt. På måndagen så målade barnen pinnar tillsammans med Lisa. På tisdagen så var det så fint väder att borden ute på gården plockades fram. Vi tog ut allt skräp vi samlat i en stor tunna, laddade limpistolerna och sen började det. Det blev jättefina konstverk som barnen älskade… På onsdagen så fortsatte vi skapandet utomhus och ännu en dag med massor av fina saker blev till. Sen kom torsdagen med jättefint väder åter igen. Det blev en lång dag ute med lekar, sandlådebygge och hinderbanor. Barnen gick in kl 16,30. Fredagen bjöd på en ännu finare dag. Det kändes nästan som sommar på skolgården. Vi åt mellis ute i solen, helt underbart.v15 skräpv15barn målarv15 limma i skräp

NÄSTA vecka så snörar ni på er träningsskorna och förbereder er på en härlig hälsovecka med pulsen i fokus.
På måndag är det 16-dag och på onsdag är det hälsofrukost.emsi idrott

Bra att kolla barnen extrakläder med tanke på vårsäsongen. Det börjar bli lite väl varmt i barnens overaller och dunjackor. Tunnare täckbyxor mm. behövs.

Vi vill gärna att ni tittar i korgarna med kvarglömda kläder i bägge hallarna. Sista dagen att ta hem kläderna är den 23e april på årsmötet. Där efter så skänker vi dem till välgörenhet.

Vi önskar alla barn och föräldrar en underbar helg i solen,

Hälsningar Vi på fritids.

Vecka 12

Hej,

Oj vad veckorna går fort, vårkänslor och sol på vår fina skolgård. Denna vecka har vi poesi och målarvecka. Vi följer Almanackan och där står det att det är den internationella målardagen och dessutom poesidagen.
Barnen startade veckan men att måla porträtt under Kennys ledning. Barnen fick sitta mittemot varandra och måla av sin kompis. På eftermiddagen hade vi fingermålning med Lisa. Inga penslar användes och barnen tyckte det var jättekul.
På tisdagen läste Lycille upp en dikt om våren för att ge barnen bilder i huvudet att måla efter. Efter det var det fri målning.
På onsdagen så blev det diktskrivning med Linus. Som alltid på torsdagar var det grupparbete med Linda där alla barnen var delaktiga. Alla barnen målade banderoller med temat, Vår.
banderolltillv v122018
Vi avslutade veckan med att dansa till melodifestivalens låtar ute i solen, sen åt vi mellanmål och efter det blev det en utställning av barnens alster, som var sååå fina.

Nästa vecka är det Påskvecka med teater som tema.

Trevlig helg,

Önskar vi på fritids!
____________________
Vecka 11

Hej! Denna vecka har vi haft mattevecka. Vi började veckan med strömavbrott, så det fick bli ”Gott och blandat” med lego, spel och en del annat. På tisdagen blev det ”prick till prick” med Lisa. Sen kom onsdagen, Linus var ute med barnen och kastade ärtpåse i rockringar. Leken gick ut på att få olika poäng och räkna ihop summan, sen när vi gick in så pratade Linus lite om talet Pi.
På onsdagen var det både internationella mattedagen och Pi-dagen. På torsdagen så var det mattekluringar med Linda och Linus. Barnen hade stora ark med olika tal och på dem skulle barnen räkna ut kluringar och samarbeta i grupper. Vi avslutade veckan med serien, Fem myror är fler än fyra elefanter och lite mattespel på Ipads.

Nästa vecka är det Poesi och målarvecka, Titta gärna in här på hemsidan nästa vecka och se vad barnen har gjort.
Trevlig helg önskar vi på fritids.

V. 10

Hej! Denna vecka har vi haft Vinter-OS, och vi tackar för all snö vi fått.
Vi började veckan med att rita OS-ringar med Lisa. På tisdagen genomfördes den första tävlingsgrenen. Vi hade stjärtlappsrace som hölls av Lycille och Linus. Bredvid skolan har vi en jättefin isbana som barnen älskar. Där fick de ”kasta sig ut”. Vi tog tid med tidtagarur och de skulle försöka slå sin egen tid En riktig hit. På Onsdagen så var det utebandy med Linus. Det blev inte så många mål men barnen hade kul och matchen slutade 0-0.
Vi avslutade veckan på torsdagen med att ha snöbollsprickkastning.
Det är den enda dagen på året som barnen får kasta snöbollar. Utan övning från vårt håll så lyckades barnen få in många fullträffar. När aktiviteten var slut så fick alla en guldmedaljong med nummer ett och på baksidan stod det ”Västra Ekoskolans vinter-OS. Alla samlades och sen ropades ett barn i taget upp för att få sin medaljong och alla fick applåder. Det var en fin tillställning, En perfekt avslutning på veckan.

Hjälmar.
Vi vill påminna er om att ta med hjälm,  så att ditt barn har en när det är dags att åka stjärtlapp. Vi har några lånehjälmar men de räcker inte til och hjälmen ska ju dessutom passa ditt barns huvud. Tack på förhand.

Nästa vecka är det Matte-tema och det får ni läsa om i nästa veckas veckobrev.
iskanav11v11 i målet

v112018 hinkarv11 medaljer

 

Trevlig helg önskar vi på fritids
En liten fritidsfilm iskana per stjärtlapp

Vecka 8

Hej, nu har vi haft Scouter och naturvecka hela veckan. Denna vecka är länkad till skolans tema, Djur och natur.  I måndags så jobbade Kenny och barnen med naturvettsfrågor. Lycille fortsatte i samma tema med Allemansrätten som lek. Den går ut på att barnen ska lära sig lite om hur man gör i naturen. Alla barn får ett grönt och ett rött kort, sen ställer man en fråga som barnen ska besvara med rött eller grönt kort. I onsdags så hade Linus täljskola, jättespännande. Barnen satt i oasen och fick tälja sin grillpinne till fredagens pinnbröd. Sen kom torsdagen och det var idrottsdag. När alla barnen kom hem så var de trötta, så det blev mys med film och pyssel. Nu kom fredagen med ett underbart snöfall och inte så många barn, förkylningstider på Västra ekoskolan. Vi gick in tidigare och ändrade utemellis till innemellis med varm choklad och tipsbingo om Allemansrätten. Sen gick vi ut och grillade pinnbröd.
v8pinnarv8tälj

v8grilläpple

Vi på fritids önska alla barn och föräldrar ett underbart sportlov.

Vecka 7

Hej alla barn och föräldrar. Nu har ännu en vecka på fritids gått. Denna vecka var det alla hjärtans dag.

Måndag: Lisa gjorde hjärtan med silkespapper med barnen.

Tisdag: Barnen fick material att göra alla-hjärtans-kort, barnen jobbade tillsammans.

Onsdag: Vi var ute och lekte lekar. Kenny pratade med barnen om vänskap..

Torsdag: Barnen var i byggrummet, spelade spel, och ritade.

Fredag: Film Sune i fjällen.

Denna vecka hade vi sjuk personal så de planerade aktiviteterna uteblev.                     Veckan var bra

Med mycket utelek och stoj. Nästa vecka är det naturvecka.
Några bilder från veckan som gått (V 7)
v7 transfdiamanten

hjärta på gånghjärta

plusplussnöborg

snöfigur

Februari vecka 6, 2018

Hej alla barn och föräldrar. Nu har ännu en vecka på fritids gått. Denna vecka var temat ”Tankens vecka”.

Måndag: Vi gjorde tankemoln med Lisa där barnen fick skriva upp sina tankar eller drömmar.

Tisdag: Då målade vi med vattenfärg till lugn musik med Kenny.

Onsdag: Vi hade tänkt att rita ”Tänkaren” av Rodin, men eftersom SpaceX dagen innan hade skickat upp en testraket så valde vi att titta på reprisen av det och samtalade om olika möjligheter med rymdfärder.

Torsdag: Barnen fick bilder av Linda som de fick titta på och sedan skriva upp vad de kände eller tänkte på. Barnen arbetade då i grupper om tre – fyra personer.

Fredag: Film om hjärnan och hur tankar uppstår. Samtal efteråt.

Veckan har varit härlig med mycket utelek då vädret varit mycket fint. Aktiviteterna har fungerat bra med mycket roliga och intressanta teorier om lite allt möjligt.
fritidsv6

febr. 2018 (v. 5)

Fritids veckobrev

Hej alla barn och föräldrar, ännu en vecka på fritids har passerat. Från och med denna vecka kommer vi på fritids att börja lägga ut veckobrev här på skolans hemsida under fliken fritids / Fritids just nu. I veckobrevet kommer information gällande fritids. Vi kommer att skriva vad vi har gjort under veckan och vad nästa veckas tema är.

När vi har vår fritidsaktivitet så är det ett öppet val som barnen själva kan välja att vara med på. I Lilla huset finns ett schema för de yngre barnen, så de kan ha koll på dagens aktivitet. Och i Stora husets ingång står fritidsschemat på anslagstavlan. Där har också barnen koll på vem som är aktivitetsvärd och vilka aktiviteter som är planerade på skolans förmiddagsrast 09.30 och lunchrasten 11.30.

F-klass börjar på fritids kl. 12.00 med 1-2 pedagoger.

Åk 1-6 börjar på fritids efter dagens sista lektion.

Vi har mellanmål kl. 13.45 – 14.05 måndag till och med torsdag, fredagar kl. 14.15 – 14.35.

Alla barn är alltid ute oavsett väder mellan 14.05 – 15.00 mån-tors, fredag är det eget val om man vill var ute eller inne (på fredagar är alla ute mellan kl. 11.30 -14.00).

Denna vecka har vi haft SKOGEN som tema, och veckan har planerats in som en del i ett samarbete med skolans Grön Flagg-tema. Vi har denna termin temat skog och natur, ett genomgående tema för hela skolan. Lisa har gjort fågelmatshängen men barnen. Dom använde dig av fågelfrön, kokosfett och bakformar. Hängena blev jättefina. Barnen fick ta hem dem, och de som blev kvar hängdes upp i vår fina skolträdgård. Lycille hade ”skapa djur av natur” med barnen och det togs fram träbitar, grenar, borrmaskin, spik och lim och en gnutta fantasi. I onsdags hade vi också filmvisning om regnskogen från serien Planet Earth, Linus översatte till de yngre barnen. I torsdags vävde Linda med barnen. Vi avslutade veckan med att äta mellanmål ute där vi gjorde upp en eld i oasen. Därefter tittade vi på serien Hajk. Den 2 februari är det skogens dag i almanackan.

Vi vill också meddela att vi genomfört enskilda ”guldsamtal” med barnen på fritids. Där vi har ställt frågor om just fritids, trivsel, vad dom lärt sig och vad dom skulle vilja lära sig, önskemål mm. Vi vill att alla barn ska känna sig trygga här hos oss och att det de gör på fritids känns meningsfullt.

Nästa vecka är temat ”Tankens vecka” och det får ni läsa om i nästa veckobrev.

Trevlig helg önskar vi på fritids.