Veckobrev årskurs sex

Här hittar du skolans sexor. Klasslärare Maria S

Hej,                                                                                                                                     2018-06-08

Här kommer läsårets sista veckobrev. Tiden har gått så himla fort, det känns som att det inte var längesedan vi hade julavslutning. Det är så klart med stor glädje jag tänker tillbaka på de år som jag har haft tillsammans med era barn, men det känns också tungt i hjärtat att behöva säga adjö till så fantastiskt fina ungar. Jag kommer att sakna dem enormt mycket!

Jag vill passa på att tacka för ett gott samarbete och önska er en trevlig sommar!

Elevernas ord om veckan som varit:

I måndags gick vi igenom de prov som vi har gjort, vi gick igenom betygen och vi utvärderade läsåret som varit.

I tisdags åkte vi till Gålö. Vädret var inte det bästa men två av oss vågade i alla fall bada.

För en tid sedan fick vi önska vad vi skulle lära oss mer om ifall att vi skulle få tid över när vi var färdiga med allt annat. Nu är vi färdiga med allt centralt innehåll så därför fick vi i torsdags lära oss om andra världskriget och förintelsen. Det var spännande och intressant, men också väldigt hemskt.

Idag har vi fått titta på en film och gjort färdigt de sista ändringarna i arbetet med Ekobladet.

På måndag ska vi hem till Maria och bada bubbel och äta lunch. Då måste vi komma ihåg att ta med oss badkläder och handduk.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Nu på lördag, den 9/6, är det aktivitetsdag här på skolan mellan kl10 och 14.

På måndag har eleverna sovmorgon, de ska vara hemma hos mig kl 9:00. Skolan slutar som vanligt.

Skolavslutningen är onsdagen den 13 juni kl 16-18. Vi börjar med att lyssna på elevernas sånger, sedan är det avslutning för enbart elever och lärare i deras klassrum. Därefter kommer barnen ut och gör er sällskap på picknickfilten.

Själva skoldagen är då mellan 8:00 och 10:00.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

 

Hej,                                                                                             2018-06-01

Elevernas ord om veckan som varit:

12 dagar kvar till sommarlovet, varav 7 skoldagar. Ska bli superroligt men också lite sorgligt.

Det har varit många prov den här veckan, i måndags hade vi prov i samhällskunskap, i onsdags hade vi prov i hemkunskap och idag hade vi prov i biologi. Men vi har också hunnit med roliga saker.

I tisdags var vi på fjärilshuset. Det var roligt men fjärilarna var lite läskiga när de kom för nära.

I torsdags var vi på Skansen, det var toppen! Vi tittade på djuren, njöt av det fina vädret och fikade med sockerkringlor. Inne på akvariet fick vi träffa söta apor och klappa ormen och spindeln. Dagen som helhet var fantastisk!!

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Lördagen den 9/6 kl10-14 är det aktivitetsdag här på skolan.

Skolavslutningen är onsdagen den 13 juni kl 16-18. Själva skoldagen är då mellan 8:00 och 10:00.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

______________________

Hej,

Elevernas ord om veckan som varit:

I måndags och tisdags hade vi vanliga skoldagar.

I onsdags var vi på Rudan och orienterade med egna kartor. När vi var klara åt vi matsäck och badade vid bryggan i nedre Rudan.

I torsdags hade vi friluftsdag och vi åkte ännu en gång till Rudan. Den här gången var det med hela skolan, vilket inte var lika kul. Vi grillade hamburgare och badade, men tyvärr fick vi inte simma så långt bort som vi ville.

Idag fredag hade vi sexualkunskap och förberedde oss inför biologi provet som är nästa fredag.
På måndag har vi prov i samhällskunskap.

Hälsningar,

 alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

På tisdag åker vi till Fjärilshuset. Vi kommer att ta bussen ifrån skolan klockan 8.48 och komma hem vid 14–15. Eleverna börjar skolan kl 08:00 som vanligt och ska då ha slöjd. Kom ihåg att ta med matsäck.

31/5 åker vi till Skansen

.

Båda de dagarna är matsäcksdagar, vill man ha mat från köket så får man lämna en matlåda till Janne senast fredagen den 25 maj för Fjärilshuset, och senast måndagen den 28 maj för Skansen.

Med vänlig hälsning,

 Maria, Lini och årskurs 6
____________
Hej,                                                                                                                                        2018-05-18

Elevernas ord om veckan som varit:

I tisdags och onsdags så hade vi matlagningsdagar med Janne. Vi fick laga olika maträtter, bland annat lasagne, lax och crêpes. Vi gjorde också goda efterrätter, kladdkaka, äppelkaka och sockerkaka. Vi fick också hålla ordning och diska efteråt.

Vi har idag presenterat de olika partierna för varandra. Vi kom fram till att vi har både lika och olika sätt att se på saker och ting. Det där med hur mycket eller lite skatt vi bör betala kan ju diskuteras…

Larverna blev till puppor som blev till fjärilar och nu har vi släppt ut dem i det fria. Det visade sig att det var så kallade Tistelfjärilar. Det är en dagfjäril som kan flyga hundratals mil och följer särskilda flyttvägar, precis som fåglar gör.

Vi har fått veta hur det gick på de nationella proven i engelska.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

 

Information från skolan:

Jag vill börja med att berömma era barn, de är verkligen alldeles fantastiska ungar! Hjälpsamma, omtänksamma och innerligt snälla. Att få åka på klassresa med dem var superhärligt. Det känns sorgligt att de snart ska lämna oss här på skolan. Men samtidigt känns det bra, jag är övertygad om att de kommer att klara sig galant ute i den stora världen!

På onsdag har eleverna orientering med Lini. Viktigt med kläder efter väder! Det är en matsäcksdag men vill man ha mat från köket så lämnar man en matlåda till Janne senast på måndag (21/5)

På torsdag är det friluftsdag. Vi kommer att grilla så ingen matsäck behövs, däremot behöver de ha med sig egen dricka. Jag bifogar information från Lini.

29/5 åker vi till Fjärilshuset. Någon förälder som vill följa med? Vore bra om vi kunde åka bil till och från. Tiderna för utflykten skulle i så fall vara att vi åker 9:00 och kommer hem 13:00 så att eleverna kan ha sina eftermiddagslektioner som vanligt. Eleverna börjar skolan kl 08:00 som vanligt och ska då ha slöjd.

31/5 åker vi till Skansen

Båda de dagarna är matsäcksdagar, vill man ha mat från köket så får man lämna en matlåda till Janne senast fredagen den 25 maj för Fjärilshuset, och senast måndagen den 28 maj för Skansen.

 

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

__________________

Hej,

Elevernas ord om veckan som varit:

Den här veckan har vi haft nationella prov i engelska. Vi har genomfört det sista provet idag, det handlade om att vi skulle skriva. Skönt att det är över. Och nu är det bara 40 dagar kvar till sommarlovet. Av de 40 dagarna är 25 dagar skoldagar.

Vi har fortsatt arbetet med riksdagspartierna. Vi har märkt att det ibland kan vara svårt att vara objektiv när man ska prata politik. Men vi övar på det. Det är viktigt att ha mycket kunskap även om det som man tycker är dåligt för annars kan man inte argumentera för sin sak.

Fjärilarna är fortfarande larver…

Vi har fått ett bord med tillhörande bänkar som vi ska skruva ihop efter klassresan.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

På söndag åker vi på klassresa och kommer hem på tisdag. Det betyder att eleverna bara har en dag i skolan nästa vecka eftersom det är röd dag på torsdag, och fredag är en klämdag.

Det går fort nu på slutet, vi börjar bli färdiga med det mesta, men vi har en del kvar som vi ska jobba med innan vi får gå på sommarlov. Vi ska dessutom hinna med en friluftsdag (24/5), ett besök på Fjärilsmuseet (31/5) och en dag på Skansen (31/5). Med andra ord har vi mycket mysigt att se fram emot!

14 maj är det aktivitetskväll.

Med vänlig hälsning,

Maria, Lini och årskurs 6

________________________________________________

Hej,                                                                                                                                                                       2018-04-27

Elevernas ord om veckan som varit:

Veckan började med ett spontanbesök på Nordiska museet och Vasamuseet. Där fick vi bland annat titta på norrsken, vi fick se hur våra traditioner har förändrats de senaste 200 åren och hur det gick till när man bärgade Vasaskeppet. Man kan lätt tro att det var Gustav Vasa som byggde skeppet eftersom det heter Vasaskepp, men det var hans barnbarn som såg till att skeppet byggdes. Han hette Gustav II Adolf.

I onsdags tittade på en film om tonårshjärnan. Det var intressant.

I torsdags så arbetade vi med att göra en power point om plast i naturen. För när vi skulle plocka skräp i ån som är här utanför så hittade vi sjukt mycket leksaker och andra grejer i plast. Därför ska vi nästa vecka ha en storsamling med hela skolan och prata om vad som händer när man slänger plast i naturen. Plast försvinner aldrig!!

Idag har vi fått nya klasskamrater, nämligen ett gäng larver som vi ska följa tills de blir färdiga fjärilar. Då ska vi släppa ut dem i naturen.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Måndag och tisdag nästa vecka är skolan stängd.

På onsdag och fredag är det nationella prov i engelska.

På söndag den 6/5 åker vi på klassresa och kommer hem igen den 8/5, se bifogad information.

14 maj är det aktivitetskväll.

Med vänlig hälsning,

Maria, Lini och årskurs 6

Klassresa 6-8 maj

Samling på skolans parkering söndagen den 6 maj kl 9:00.

Packlista:

  • Sovsäck eller sängkläder
  • Kläder efter väder
  • Skor som man kan gå i länge
  • Telefonladdare
  • Tandborste och tandkräm
  • Handduk och badkläder
  • Duschgrejer
  • Sysselsättning i bilen

Vi kommer att komma hem igen tisdagen den 8 maj ungefär kl 15.

Det är tillåtet att ta med sig fickpengar om man vill köpa glass eller något annat gott att mumsa på. Maten till resan kommer att inhandlas innan för ”klassresepengen”. Eleverna har själva gjort matlista, fördelat ansvarsområden och räknat ut en budget.

Om eleven inte kan följa med så meddela det senast torsdagen den 3 maj
__________________

Vecka 16                             

Hej.

En fartfylld vecka i hälsans tecken är nu slut, vi har startat varje morgon med röris nere på fotbollsplan. Vi har haft pulspass på lektionerna med gympa och dans. Vi hade en trevlig och väldigt omtyckt frukost tillsammans i onsdags, tack för alla bidrag. Vi har också haft rastbingo på rasterna där barnen kunde välja att utföra olika aktiviteter för att kunna fylla i sin bingobricka. Vi har också gjort en hinderbana och pratat om varför det är bra att röra på sig.

Veckans bokstav var X och förstisarna gjorde fina X, de har också spelat sifferdomino. Ettorna har på engelskan börjat arbeta med mat och sist fick de rita sin favoritmat och ta reda på vad den heter på engelska med hjälp av en iPad.

Torsdagens höjdpunkt var när barnen som ska börja i F-klassen nästa läsår kom och hälsade på, många barn stod och välkomnade både föräldrar och barn. På fredagen hade vi en fixardag på skolan, alla hjälptes åt att städa och fixa skolgården, några sådde också.

Nu är det bra att ta med en vattenflaska till skolan, barnen rör på sig mycket och blir väldigt törstiga.

Rektorn kommer att skicka ut enkäten till alla föräldrar angående hälsoveckan.

Läxa åk 1: Läsförståelseboken

Vecka 17:

Måndag: Föreläsning för alla föräldrar kl. 17-17.50, därefter årsmöte. På måndag lägger vi ut kvarglömda kläder på eftermiddagen, de kläder som blir kvar skänker vi till välgörenhet.

På måndagen 30/4 är det klämdag, ingen skola, fritids för de som anmält. På onsdagen den  2/5 åker vi till biblioteket.

Elevernas ord om veckan som varit:

Den här veckan har vi haft hälsovecka på skolan. Vi har börjat varje dag med att ha rörelse på fotbollsplan. Vi har också övat på åttans multiplikationstabell i samband med att vi har höjt vår puls och så har vi övat på sjuans tabell när vi varit stillasittande.

Den här veckan har vi övat på gamla nationella prov i engelska, vi ska fortsätta med det nästa vecka.

Vi har varit på kulturhuset i Handen och lånat Astrid Lindgren böcker. Vi märkte att språket har förändrats en hel del sedan hon skrev böckerna. Vissa ord som hon använde använder vi inte idag!

I onsdags hade vi hälsofrukost. Det var jättegott och supermysigt!

De nya ämnena slöjd, bild och hemkunskap är roliga.

Vi har avslutat geografi och livsmiljöer och ska nu börja med samhällsorienterade ämnet. Vi kommer att få lära oss om riksdagspartierna, grundlagarna och skatter.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

På måndag kommer eleverna att ha schemabrytande aktivitet. Istället för idrott så kommer de att få lyssna på en föreläsning om nätvett. De slutar som vanlligt 14:40.

Kl 17:00 har ni föräldrar möjlighet att också lyssna på föreläsningen, men då självklart med föräldra-aktuella frågor. Föreläsningen pågår mellan 17:00-17:50

Efter föreläsningen är det årsmöte kl 18:00.

På måndagen är det också sista chansen att kolla igenom de kvarglömda kläderna innan vi skickar dem vidare till välgörenhet.

Rektor kommer idag att maila ut en enkät som vi vill att ni besvarar. Enkäten handöar om hälsoveckan som har varit.

14 maj är det aktivitetskväll.

Med vänlig hälsning,

Maria, Lini och årskurs 6

Hej,                                                                                                                                2018-04-13

Elevernas ord om veckan som varit:

Den här veckan har vi haft nationellt prov i matematik. Fyra stycken prov har vi haft och det känns bra.

Vi har arbetat med grön flagg och vi är snart färdiga med våra filmer.

I ämnet NO har vi börjat prata om mat och hälsa.

Vi har även börjat med både bild, slöjd och hemkunskap.

I geografi har vi fortsatt att arbeta med jordens uppbyggnad och på måndag har vi prov på hur jorden är uppbyggd, vad som händer när tektonikplattorna rör sig och hur jorden förändras.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Nästa vecka är det hälsovecka här på skolan. Årets tema är PULS och eleverna har idag fått med sig information om vad det kommer att handla om. Det finns en intressant föreläsning om hur fysisk aktivitet påverkar våra hjärnor. Titta gärna på den tillsammans med era barn. Föreläsningen finns på följande länk:

https://www.youtube.com/watch?v=eqH8BrRKbzA

På onsdag är det hälsofrukost och i år har vi delat in frukosten i olika kategorier och vår klass skulle ta med sig någonting av gröt, flingor eller bröd. Det är väldigt viktigt att tänka på att det inte innehåller några nötter!

Med vänlig hälsning,

Maria, Lini och årskurs 6

______________________________
Hej!                                                                                                                               2018-03-29

Elevernas ord om veckan som varit:

I svenska har vi fått hålla våra tal. Det gick jättebra!

I tisdags var vi på biblioteket och lånade böcker och sedan åkte vi till Lida och hade gymnastik.

I matematiken har vi haft test på de matematiska begreppen.

På idrotten har vi visat upp våra danser.

Vi har planerat vår klassresa och gjort en budget. Vi kommer att skicka ut mer information efter lovet.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Efter lovet så börjar hemkunskapen och då ändras schemat så att skoldagen slutar 14:40 på tisdagar. Och på onsdagar börjar bilden och eleverna slutar då 14:40.

På tisdagen och torsdagen efter lovet, alltså den 10/4 och den 12/4, så har eleverna nationella prov i matematik.

Med vänlig hälsning,

Maria, Lini och årskurs 6
Hej,                                                                                                                                2018-03-23

Elevernas ord om veckan som varit:

I svenska har vi fortsatt att öva på retorik.

I tisdags åkte vi till Gålö för att titta på veckad berggrund och leta efter vinteranpassningar hos djur och växter. Det var roligt och jättefint. Vi arbetar just nu med livsmiljöer på geografin och där ingår det att lära sig om jordens uppbyggnad, berg, vulkaner och hur olika processer på jorden påverkar varandra.

I NO har vi avslutat arbetet om olika sjukdomar. Vi har lärt oss om bakterier och virus.

I Grön flagg har vi fortsatt arbeta med att göra egna filmer om fotosyntes, ekosystemtjänster och näringskedjor.

I matematiken kommer vi torsdagen före påsklovet (den 29/3) ha ett test på de matematiska begreppen.

På idrotten är vi snart färdiga med dansen, den ska visas upp på torsdag.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

På tisdag ska vi åter åka till Lidahallen och har idrott. Eleverna slutar då vid 15.

Efter lovet så börjar hemkunskapen och då ändras schemat så att skoldagen slutar 14:45 på tisdagar.

Vi har i svenska arbetat med retorik och eleverna har fått i uppgift att skriva och hålla ett eget tal. De som ännu inte är färdiga har fått i läxa att göra färdigt till på måndag. Jag bifogar instruktionerna till uppgiften så kan ni hjälpa era barn med det om de behöver lite stöd.

Påsklovet börjar fredagen den 30 mars och vi ses åter på skolan igen måndagen den 9 april J

 

Med vänlig hälsning,

Maria, Lini och årskurs 6
____________________________________________
Hej,                                                                                                                                2018-03-15

Elevernas ord om veckan som varit:

I svenska har vi fortsatt att öva på retorik.

I geografi har vi redovisat våra fältundersökningar och vi har gått vidare med att prata om berg. Visste ni att i Malmberget uppe i Lappland måste man ibland flytta husen eftersom gruvan under husen växer och marken riskerar att rasa.

Vi fortsätter med att hålla i våra egna engelskalektioner.

I NO arbetar vi just nu med olika sjukdomar.

I Grön flagg ska vi göra egna filmer om fotosyntes, ekosystemtjänster och näringskedjor.

I matematiken kommer vi torsdagen före påsklovet (den 29/3) ha ett test på de matematiska begreppen.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

På tisdagens utedag ska vi åka till Gålö och titta på veckad berggrund. Eleverna behöver ha matsäck med sig. Om man behöver ha mat från skolköket så måste man lämna sin matlåda till Janne senast på måndag morgon.
När vi kommer tillbaka till skolan kommer hela spår 3 ha idrott med Lini i Lida hallen, eleverna kommer att komma tillbaka till skolan med kvart i 3 bussen och slutar då för dagen.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

Hej,                                 Den 11/3-18

Elevernas ord om veckan som varit:

I svenska har vi övat på retorik, konsten att tala. Vi har tittat på experter som analyserar olika tal och nu ska vi pröva på att göra egna tal. Talen kan vara ett tacktal eller ett tal till någon som man vill hylla som vid till exempel ett bröllop. Talet kan handla om en upplevelse, då fick vi välja på följande rubriker: När jag nästan dog, Efter regn kommer solsken, Min högsta önskan eller Aldrig igen.

I geografi fortsätter vi med geografiska undersökningar. Vi ska göra en fältstudie över våra olika närmiljöer. På studiedagen har vi fått i uppgift Att genomföra den och sedan ta med den till skolan på måndag för att färdigställa den.

Vi fortsätter med att hålla i våra egna engelskalektioner.

I NO har vi avslutat ämnet kemi och ska vi börja med biologi.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Den här veckan som kommer nu är en alldeles vanlig vecka utan lov och utan studiedagar

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

Hej,                                                                                                                                2018-02-23

Elevernas ord om veckan:

I tisdags var vi i 4-5ornas klassrum hela dagen, vi pratade lite om batterijakten som de deltar i.

I torsdags var vi på idrottsdag vid rudan. Där vi fick öva på samarbete, styrkeövningar och som avslut fick vi vandra runt lill-rudan. Till lunch grillade hela skolan hamburgare. Däremot hade vi lite otur med vädret men som man säger det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder. Vi tyckte att det hade varit roligare om vi inte hade varit med våra bikupegrupper. Men vi behöver bara öva på att samarbeta lite med resten av skolan.

I Grön Flagg håller vi på med olika ekosystemtjänster både de vi får gratis och de vi måste betala för.

I No arbetar vi med kemi, skriver olika labbrapporter och utför roliga experimentJ

Hoppas alla föräldrar och elever har ett bra lov nu!

Hälsningar,
Alla elever i årskurs 6
Information från skolan:

Nästa vecka är det sportlov skolan börjar igen den 5 Mars.

Fredagen den 9 mars är det studiedag och skolan är stängd.

Med vänlig hälsning,

Maria, Lini och årskurs 6
Hej,                                              2018-02-16

Elevernas ord om veckan:

I tisdags var vi på biblioteket tillsammans med åk4 och 5.

I NO har vi kemi och vi arbetar med de tre aggregationsformerna.

I geografi har vi börjat med geografiska undersökningar och ska göra en undersökning av skolgården. Vi håller på att göra en skalenlig karta över skolgården och nästa vecka ska vi samla in data över aktiviteten på gården under rasterna.

I torsdags så fick Keila hålla sin lektion i engelska, det var najs.-:)

I grön flagg har vi arbetat med ekosystemtjänster och vilka näringskedjor som ligger bakom de tjänster vi får av naturen.

Hälsningar, alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

På torsdag, den 22/2, ska vi åka till Rudan och ha idrottsdag. Det är viktigt att ha med sig någonting att dricka samt kläder efter väder. Vi börjar skoldagen som vanligt kl 8:00 och slutar när vi kommer tillbaka till skolan vid 14.

Det är sportlov v 9 och påsklov v 14.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6
_______________

Hej,                                                      2018-02-09

Elevernas ord om veckan:

I tisdags och torsdags hade vi nationella prov i svenska. Proven var indelade i två delar. Läsförståelse och skrivning. När vi skrev skulle vi först skriva en berättande text och sedan en argumenterande text. Och i delen med läsförståelse så skulle vi läsa lite olika texter och sedan svara på frågor.

I engelska har vi börjat planera för att hålla egna lektioner. Det ska bli roligt!

I NO har vi kemi och vi arbetar med lösningar.

I grön flagg har vi fått lära oss att träd också har DNA som gör att de faktiskt är väldigt olika varandra även om de för oss ser likadana ut. Det är också deras DNA som avgör vilken dag de fäller löven på hösten.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Eleverna har fått hem tider för utvecklingssamtal. Syskon kommer att ha samtal v8 och övriga elever kommer att ha samtal efter lovet.

Det är sportlov v 9 och påsklov v 14.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6
__________________–
Hej,                                                          2018-02-02

Elevernas ord om veckan:

I tisdags åkte vi till Tungelstaparken med övriga spår 3. Där vi gjorde engelska och matteövningar.

I engelska har vi prata om rymden och om Christer Fuglesang som var den första svenska astronauten att åka ut i rymden.

I NO har vi fått ställa hypoteser om olika lösningar och ämnens olika egenskaper. Visste ni till exempel att vatten är ihåligt. Och när vi blandar i socker så lägger sig sockermolekylerna sig mellan vattenmolekylerna.

I grön flagg arbetar vi nu med tema Djur och Natur. Vi har fått lära oss om fotosyntes och cellandning. Och om vinteranpassning hos olika djur och växter.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

På tisdag och torsdag nästa vecka har vi nationella prov i svenska.

Det är sportlov v 9 och påsklov v 14.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6
______
Hej,                                                                                                      2018-01-26

Elevernas ord om veckan:

På tisdagens utedag var vi inne och arbetade med programmering. Vi skulle göra egna animerade födelsedagskort. Det var svårare än vad vi trodde. Men det gick bra till slut.

I torsdags var vi på Mission IX och det var superroligt! Vi fick testa VR-glasögon och spela spel i VR. Vi fick också lära oss lite mer om programmering. Det var väldigt svårt men intressant och vi förstod sambandet mellan det som han sa och det vi jobbar med. När vi testade VR fick vi pröva att hoppa ner från en planka från jättehög höjd. De flesta av oss vågade hoppa men inte alla… Det var verkligen häftigt att man kan lura hjärnan sådär, såå coolt!

För övrigt så har vi arbetat med att förbereda oss inför nationella proven.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Vi hade verkligen en toppendag i torsdags! Ett stort tack till John som ordnade så att vi fick möjlighet att åka till Mission IX.

Om någon av er har längdskidor eller pjäxor som ni vill bli av med så tar skolan tacksamt emot dem. Vi hoppas att vi ska kunna genomföra en idrottsdag med vintertema framöver.

På onsdag nästa vecka kl 7:30-08:00 samt 14:45-16:00 har spår 2 loppis i sitt klassrum. Alla är varmt välkomna!

Det är sportlov v 9 och påsklov v 14.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6
_________________________
22 dec 2017

Hej,

Elevernas ord om veckan:

Det har varit en kort och trevlig vecka. I måndags var vi hemma hos Maria och hade julmys. Vi tittade på film, lagade lunch tillsammans och gick på promenad med Brutus. I tisdags så var det julbord. Det var jättegott! Det är tur att vi har Janne som lagar så god mat J Nu ska det bli skönt med jullov!

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Vårterminen startar igen tisdagen den 9 januari kl 08:00 och dagen fortsätter enligt schemat.

V3 så ska eleverna åka till Torvalla och ha livräddning med Lini. Mer information kommer senare.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6
___________________________

Hej,

Elevernas ord om veckan:

I måndags hade vi julpyssel på skolan. Vi gjorde kransar, bakade lussebullar, pepparkakor, strutar och julkort. Det var roligt! Men vi önskar att vi hade mer tid att göra de här sakerna.

Luciafirandet i tisdags var kallt och blött men ändå väldigt fint. En påminnelse till nästa gång är att inte ha rött fras för det färgade av sig på kläderna. Efter luciafirandet fikade vi i klassrummet.

I veckan hade vi terminens sista engelskalektion då arbetade vi med att översätta låttexter och prata om hur konstigt det kan bli när man översätter rakt av utan att tolka innehållet.

I ämnet No har vi avslutat arbetet med våra händelsebanor och börjat med kemi. Vi ska skriva om olika människor som har förändrat samhället med hjälp av sina upptäckter inom kemi.

I Grön Flagg har vi avslutat temat ”KLIMAT” med att redovisa för övriga skolan vad vi har gjort.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Torsdagen den 21/12 så har vi julavslutning kl 08:00-09:45 därefter så slutar skolan för dagen och eleverna får gå hem och påbörja ett välförtjänt jullov.

Vårterminen startar igen den 9 januari kl 08:00 och dagen fortsätter enligt schema.

Tänk på att det är livsviktigt med reflexer så här års!!

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

___________________________________-

2017-12-01

Hej,

Elevernas ord om veckan:

I religionen har vi redovisat våra grupparbeten och avslutat med att göra egna Kahooter. Nästa steg är att vi ska göra hem- och expertgrupper.

Vi har haft nationella prov i svenska. Det gick bra.

På Grön flagg arbetar vi just nu med klimatsmartmat. Visste ni att om man äter 1000g falukorv så ger det lika mycket koldioxidutsläpp som att åka tre mil med bilen!  Dessutom är det mycket bättre att köpa mat som har fraktats med båt än med flyg. För om båten släpper ut 100ton co2 så släpper flyget ut 20 000ton co2.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

De nationella proven är över för den här terminen och nästa prov sker i början på februari.

Måndagen den 4/12 är det studiedag för eleverna, skolan är då stängd.

Tisdagen den 5/12 så ska hela skolan åka skridskor i Hanvedens ishall. Jag bifogar information från idrottsläraren. OBS! Eleverna i årskurs 6 börjar skoldagen 9:30 vid Hanvedens IP. Efter att vi åkt skridskor har eleverna slöjd som vanligt och slutar sedan skoldagen samma tid som vanligt.

Torsdagen den 14/12 kommer Lini att ge eleverna ett sammanställningsprov på höstterminens matematik. Detta för att säkerställa att alla har nått målen. Eleverna har i uppgift att, till dess, titta igenom sammanfattningarna på kap 1-4.

Vi kommer att fira Lucia här på skolan den 12/12 kl 08:00. Jag har skickat med eleverna information om skolans jultraditioner.

Jag vill även påminna er ännu en gång om att kakorna måste betalas.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

_________________________
2017-11-24

Hej,

Elevernas ord om veckan:

Den här veckan har vi varit i Lidas gympahall för sista gången. Det har varit roligt att få prövat redskapsgymnastik.

Vi har haft mycket matematik den här veckan för att förbereda oss på kommande nationella prov.

I religionen har vi kommit en bit på våra grupparbeten. Det handlar om olika religioners syn på världen.

Vi har haft nationella prov i matematik och engelska. Det gick som en dans!

Vi avslutade veckan med att göra ordning på skolgården.

Hälsningar, Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Vi har nu avklarat det muntliga nationella provet i matematik. Vi påbörjade även provet i engelska men hann inte riktigt färdigt så vi kommer att fortsätta under nästa vecka. Vill ni ha information om de kommande provdatumen så kan ni gå in på följande länk:

https://www.skolverket.se/bedomning/nationella-prov/provdatum/grundskola/arskurs-6/provdatum-1.163237

-Måndagen den 4/12 är det studiedag för eleverna, skolan är då stängd-.

Tisdagen den 5/12 så ska hela skolan åka skridskor i Hanvedens ishall. Jag vill att ni tittar hemma om era barn har skridskor, i annat fall så försöker jag ordna det till dem. Eleverna har sovmorgon och börjar skoldagen kl 9:30 på Hanveden. Det är matsäcksdag. Mer information kommer i nästa vecka.

Jag har skickat med eleverna information om skolans jultraditioner.

Jag vill även påminna er om att swisha pengar för kakorna då fakturan ska vara betald senast på onsdag.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

 

Hej,               2017-11-10
Elevernas ord om veckan:

I måndags hade vi övning inför nationella proven i engelska, vilket kändes bra. Vi fick också lyssna på The Witches.

I tisdags så var vi i Lida hallen och hade redskapsidrott. Det gick bra och vi tyckte att det var superkul!

Torsdagen har vi delade meningar om det var roligt eller inte. På eftermiddagen hade vi först egen lektion och efter det skulle vi ha idrott men tyvärr hann vi inte köra spökboll som var planerat.

På Grön flagg så har vi idag sjungit flaggstången,

Snart ska vi börja med de muntliga nationella proven i svenska, matematik och engelska. Alla tycker att de olika proven ska bli olika kul, men de flesta tycker ändå att det ska bli väldigt spännande.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Tisdagen den 14/11 så ska eleverna ha idrott i Lidahallen. Då behöver de ha med sig ombyte, handduk, inneskor och vattenflaska. Om det finns någon särskild anledning till att någon inte kan duscha så ska detta meddelas till Lini via mail. I annat fall ska alla duscha. Här är Linis mail: Lini@ekoskolan.se

På torsdag nästa vecka (16/11) så ska vi åka till Tekniska museet. Vi kommer att börja skoldagen senare än vanligt. Antingen så tar man bussen från skolan kl 08:46 eller så möter man upp i Västerhaninge kl 09:00, tåget går 09:08. Vi kommer att vara hemma igen med bussen 15:56. Självklart är det ok att gå av bussen längs vägen. Det är matsäcksdag, men vill man ha mat från skolan så lämnar man bara en matlåda till Janne i köket senast på onsdag.

Vi kommer att ha en prao-elev på skolan from nästa vecka. Han heter Lucas och ska vara hos oss i två veckor.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

2017-10-27
Hej,                                                                                                                                                                           Elevernas ord om veckan:

I tisdags så fortsatte vi att arbeta med våra naturrutor. Vi dokumenterade hur det ser ut just nu, det hade inte förändrats någonting sedan sist.

I onsdags så var vi på Rudan och hade orientering. Det regnade så mycket att vi inte ens kunde se på våra lappar vilka kontroller som vi hade stämplat. Lini säger att vi ska ha orientering igen i vår, då hoppas vi på lite finare väder.

I ämnet svenska har vi fortsatt att skriva på våra miniböcker.

På Grön flagg så har vi arbetat med tema: Friluftsliv. Vi har varit ute i skogen och grillat korv, promenerat i Rudans friluftsområde och letat efter jättegrytor, lagat mat på stormkök och arbetat med allemansrätten. Idag avslutade vi temat friluftsliv med att gå tipsrunda i våra bikupor.

Vi pratade om vad som är roligast i skolan just nu, men vi kunde inte komma överens om ett ämne. Engelska, idrott och matte hör i alla fall till favoriterna. Men nu ska det bli skönt med höstlov J (Tycker alla utom två, som vill vara i skolan under lovet)

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Nu är alla IUP-samtal avslutade och jag vill tacka er alla för ert engagemang! Eleverna fick sina slutbetyg i Historia nu i veckan, så fråga dem gärna hur det har gått. Efter lovet så kommer vi att gå vidare med nästa samhällsorienterade ämne som är Religion.

Nästa vecka är det höstlov, skolan börjar igen måndagen den 6 november kl 8:00.

Tisdagen den 7/11 så ska eleverna ha idrott i Lidahallen. Då behöver de ha med sig ombyte, handduk, inneskor och vattenflaska.

Onsdagen den 9/11 så uteblir bildlektionen vilket innebär att eleverna får sluta 13:45.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6
_______________
Hej,

Elevernas ord om veckan:

Vi hade utedag tillsammans med årskurs 4 och 5. Vi fick vara i olika grupper och skapa naturrutor. När vi skulle märka ut vår naturruta så hittade vi ett historiskt fynd i form av en spislucka. Vi blev så glada att vi ville ringa Dick Harrysson för att få veta mer om den!

På NOn ska vi gå vidare med argumenterande texter om energikällor.

På idrotten så har vi fortsatt att arbeta med allemansrätten. Det ingår även i det arbete som vi håller på med i Grön flagg.

Vi har arbeta färdigt med våra egna ”Grej of the day” på elevens val. Och idag fick vi redovisa dem. Det var roligt att alla har valt så olika saker att skriva om!

I ämnet svenska har vi börjat arbeta med gestaltningar och berättande texter. Vi har fått i uppgift att skriva en minibok om en mördare. Mycket spännande! Vi har sett ett filmklipp och övat på att beskriva olika platser och tidpunkter.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Måndag den 23/10 stänger skolan kl 16:00.

På onsdag, den 25/10, ska skolan åka på idrottsdag till Rudan och arbeta med bland annat orientering. Vi börjar skolan som vanligt kl 8:00 och kommer att åka med bussen tillsammans till Rudan. Vi är tillbaka på skolan kl 14:00. Då slutar skoldagen, så de som vill kliva av längs vägen eller fortsätta med bussen hem gör det. Det är matsäck som gäller. Vill man ha mat från skolan så lämnar man en matlåda till Janne senast på måndag.

Det börjar bli kyligt nu, och som ni vet är vi ute i alla väder, så påminn era barn om att ta med extrakläder till skolan. Det är inte roligt att frysa.

Påminnelse:

Lämna in lappen med kakbeställningar.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6
________________________
Hej,

Elevernas ord om veckan:

På utedagen i tisdags så åkte vi på konsert. Det var verkligen superkul! Vi visste inte att klassisk musik kunde vara så roligt.

På NOn så har vi fått redovisa våra energikällor.

I torsdags avslutade vi medeltiden och vikingatiden, det vi kommer ihåg mest verkar vara åderlåtning och bödelns hatt.

Vi har börjat med Elevens val där vi ska arbeta med att göra egna ”Grej of the day”.

På Grön flagg så har vi idag fått arbeta med hur man använder stormkök, syftet är att vi nästa vecka ska bege oss ut i skogen och laga vår egen lunch.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

Nästa vecka börjar utvecklingssamtalen (även kallat IUP-samtal). Jag har ännu inte fått återkoppling av alla om ni kan komma på de angivna tiderna, vänligen meddela det så snart som möjligt.

Eleverna har önskemål om att ta med egen lunch att tillaga på fredag. Meddela mig senast på torsdag hur ni väljer att göra så vet jag hur mycket mat jag ska ta med från köket.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6
___________________________
Hej,

Elevernas ord om veckan:

På utedagen i onsdags så hade vi idrott och planerade egna idrottslektioner som vi ska få hålla när alla är färdiga.

På NOn så har vi fortsatt att arbeta med energikällor. VI har fått göra PowerPoints om olika sorters energikällor som vi ska redovisa nästa vecka.

I torsdags var vi på Historiska museet och tittade på utställningen som handlade om Vikingar. Nästa gång så skulle vi vilja åka till Vasa museet eller kanske Naturhistoriska museet.

Vi har nu bestämt att vi ska sälja kakor för att få ihop till en klassresa eller någon annan rolig aktivitet som vi kan göra tillsammans. Vi kommer att avsluta försäljningen den 20 oktober.

Ni kan också hitta mer information om ni går in på: www.kakservice.se

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

På tisdag, den 3/10 ska eleverna åka på konsert med Kirsten. Tag med matsäck eller lämna matbox till skolans kock Janne senast dagen innan om pastasallad önskas från skolan. Matsäcken äter vi efter konserten innan hemfärd. Åter i skolan ca kl. 12.40. Jag bifogar info från Kirsten.

Eleverna har fått hem tider för utvecklingssamtal. Jag har även satt upp en lista över alla tider i hallen (uppe i stora huset) så om ni behöver byta till en annan tid så ser ni där vilka ni ska kontakta. Jag bifogar även tiderna i detta mail. Har ni andra frågor om som rör utvecklingssamtalen så går det bra att maila mig.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

______________________

Hej,                                                                                2017-09-22

Elevernas ord om veckan:

På utedagen åkte vi till Rudan och tittade på jättegrytor. Sedan grillade vi korv och fick tid att leka och träna i utegymmet.

På Historian har vi fortsatt att arbeta med medeltiden och vi har fått lära oss att man la järnföremål i barnens sängar för att skydda mor troll och andra farliga väsen.

På NOn så har vi arbetat med energi. Bland annat vind, sol, kärnkraft och vatten.

Vi har beställt information om Kakförsäljning för att kunna tjäna ihop pengar till en klassresa. Maria vill få bekräftat från er föräldrar att det är ok för oss att sälja kakor så maila ett godkännande till henne. Ni kan också hitta mer information om ni går in på: www.kakservice.se

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

På måndag, den 25/9 är det 16-dag. Det vill säga att fritids stänger kl 16.

På torsdag, den 28/9 ska vi åka in till stan och besöka Historiska museet. Vi kommer att börja skolan som vanligt kl 8 och komma hem med bussen kl 15:56. Eventuellt kan vi komma redan 14:56 men det beror på hur lång tid vi behöver på museet. Barnen tar med sig matsäck och som vanligt en låda till köket senast onsdag om du vill ha matsäck från skolan.

Den 3e oktober så ska eleverna åka på konsert tillsammans med övriga spår 3. Här behövs det matsäck igen, låda till köket om du vill ha matsäck från skolan. Detta har eleverna fått en informationslapp med sig hem. Glöm inte att lämna tillbaka den.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

_________________

Hej,

Elevernas ord om veckan:

På utedagen åkte vi till biblioteket i Handen. Det är ett väldigt mysigt bibliotek!

Skoljoggen var lyckad och vi vill gärna göra det oftare än bara en gång om året. Efter att vi hade sprungit så hade vi friidrott på Hanvedens idrottsplats. Nästa gång skulle vi gärna åka till Torvalla idrottsplats istället.

Simningen i torsdags var roligt, extra roligt var det att vi fick hoppa från trampolinen. Och roligt att så många klarade av målet att simma 200 meter.

Vi har lärt oss att på medeltiden så var det ingen som ville arbeta som bödel. Därför tog man fångar som var dömda till döden. Man skar av deras öron så att alla kunde se att det var en bödel, på så sätt kunde de inte rymma.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

 

Information från skolan:

På måndag är det aktivitetskväll kl 16:30 -19:30. Mer info om aktivitetskvällen finns på hemsidan.

På tisdagens utedag kommer vi att åka till Rudan och titta på flyttblock och jättegrytor, samt promenera längs ”Harspåret”. Efter Rudan så åker eleverna direkt till Tungelsta skola och har slöjd. Vi kommer att ta med mat från skolan men det är bra om eleverna har vatten och frukt med sig.

På fredag är det skolfotografering.

Den 3e oktober så ska eleverna åka på konsert tillsammans med övriga spår 3. Detta har eleverna fått en informationslapp om idag. Men för säkerhetsskull så bifogar jag den i mailet.

Tänk på att vi är ute oavsett väder så det är viktigt att eleverna har kläder efter väder samt extrakläder här i skolan.

 

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

Hej,

Elevernas ord om veckan:

I svenska har vi arbetat med att skriva egna biografier, det kommer vi att fortsätta med nästa vecka när vi ska skriva om våra författare som vi har valt till författarveckan. På utedagen var vi i skogen och pratade engelska. På NOn har vi arbetat med klockor genom tiderna. Vi har lärt oss att det finns atomur, solur, vattenur, pendelur och spindelgång. Vi avslutade veckan med att arbeta i våra bikupor. Vi färdigställde våra ”gruppflaggor” och hade en mysig stund tillsammans. Vi försöker övertala Maria att vi ska få se en särskild film. Men hon säger att vi måste fråga er först så det ska vi göra.

Hälsningar,

Alla elever i årskurs 6

Information från skolan:

På onsdag är det skoljoggen. Vi kommer att börja skolan som vanligt och sedan ta bussen tillsammans till Hanveden.

I samband med Skoljoggen samlas en frivillig Springslant in bland deltagande elever, skolpersonal och föräldrar. Springslanten går till Clowner utan Gränser. Vill man läsa mer om skoljoggen, springslanten och Clowner utan gränser kan man kolla på Skoljoggen.se. De elever som vill kan lämna en springslant till sin klasslärare/mentor samma dag.

På torsdagen är det simning. Om ni ännu inte har meddelat hur era barn tar sig Torvalla så var vänlig att gör det omgående.

Info om skolfotografering kommer att mailas ut av rektor.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6

____________________

Hej!

Nu har vi lämnat uppstarten, och det känns som att vi har kommit in i rutinerna och att vi är redo för höstterminen på riktigt.

Elevernas ord om veckan:

Hej! I måndags så samlades alla på skolan och vi hade storsamling. Vi träffade våra bikupor för första gången. Bikupor är grupper vi har gjort med skolan, med elever från varje klass. Vi ska titta på Jumanji på engelskan. Vi hade slöjd på Tungelstaskola det var roligt. I tisdags så var vi på biblioteket och lånade böcker för att vi ska ha författarvecka snart. På NOn jobbade vi med krafter. I torsdags hade vi friluftsdag, då gick vi Muskanrunt. Vi gick över en mil! Vi har fått en ny klasskamrat. Välkommen säger vi till honom, vi hoppas att du ska trivas!

Hälsningar,

Albin och Love

Information från skolan:

På tisdagens utedag kommer vi att gå till skogen. Det är viktigt att eleverna har kläder efter väder, och gärna en frukt eftersom det tar på krafterna att vara ute i skogen.

Med vänlig hälsning,

Maria och årskurs 6