Köket

I köket är det vår kock Janne som styr och ställer. På skolan är det ekologisk mat som gäller. Maten lagas så mycket från grunden som det bara går. Kravmärkning eller rättvisemärkning finns på nästan alla burkar och paket, och leveranserna hit med råvaror sker så sällan det går, allt för att skona miljön. Naturligtvis är vårt papper och alla våra städprodukter miljömärkta. Vi beställer en stor del av våra produkter från Martin och Servera, vilket ger oss en större garanti för allergisäkra varor och tillgång till en mängd kravmärkta och miljövänliga produkter. Matsedel hittar du längre ner på den här sidan. Dessutom finns den anslagen veckovis på skolan. Det lagas ca 90portioner mat på skolan, varav just nu ca 20 procent är specialkost. Vi följer skolverkets riktlinjer för näringsriktig mat bl a genom att använda Skolmat Sveriges verktyg. Från och med 2018 har vi blivit lite petiga med att vi inte bara vill servera nyttig och näringsberäknad mat vi vill ha den klimatsmart också och efter den varma sommarens torka försöker vi att hjälpa de svenska bönderna genom att handla Svenskt.

Matsedel

Må 22
Prinskorv med spenat och potatis
Morot, purjo, vitkål och zucciniwok och prinjekorv
Ti 23
Panangcurry, kokos, grönsaker och fisk gryta m pasta.
Panangwok
On 24
Bondomelette
Veg bondomelette
To 25
Gulaschsoppa med potatis i med matyoghurt och bröd
Quorngulasch
Fr 26
Spaghetti med köttfärssås
quornfärssås
 44 Höstlov med lax, köttbullar, stroganoff, kyckling och mer korv.
Må 5
Korv Stroganoff med ris
Quorn stroganoff

All skolmat tillagas av kravmärkta och Svenska produkter i mån av tillgång. De flesta kolhydratsprodukter är fullkorn.

Köket förbehåller sig rätten att ändra allt.

Säsongsgodis: Oktober:
Kantareller, melon och dadlar, rotfrukter och äpplen.
Kantareller
innehåller D-vitamin som krävs för kroppens omsättning av kalcium och fosfat.
aug – okt.
Melon
vitamin C, innehåller mycket vatten. okt – feb
Sharonfrukt
innehåller mycket C-vitamin, och kalcium. okt – mars
Färska dadlar
är goda naturella som snacks
Torkade dadlar
är mycket fiberrika och kan sätta fart på en trög mage. okt – jan
Dessutom:
Havtorn, Majs, Mangold, Morötter, Pumpa, Purjolök, Stjälkselleri, Savojkål, Kålrabbi, Vitkål,
Valnötter, Zucchini, Rotselleri, Sharonfrukt, Vinteräpplen (Karin Schneider och Ingrid
Marie), Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Chili, Gräslök, Fikon, Grönkål, Grapefrukt,
Jordärtskockor och Kålrot

Matsedel i pdf

Skolans fina salladskyl.
salladsbuffen
Salladsbuffé alla skoldagar med minst 5 olika sorter. Ofta någon sorts gryn, en bönsort eller fler, vitkålssallad i olika former och kanske en vanlig bladsallad

Köket förbehåller sig rätten att ändra allt.

Hem och konsumentkunskap vt 2018 med skolans sexor
Matlagningsdagar:

23CF3288-1737-4803-8A84-CEDC67F5C722
Matlagning i skolans kök med 8 sexor, Går det?! -Jajjamensan det gick hur bra som helst.

Jag startade morgonen kl 5.20 på skolan med att ställa fram allt matlagnings och baknings-material till var och en av eleverna. Det blev en hel del attiraljer som skulle fram. Rent matematiskt så borde vi kanske inte fått plats med matvaror, skärbrädor, massor med grejor och oss själva men, det funkade faktiskt.
Dag ett lagades det husmanskost för fulla kastruller. Det var 2 sorters lasagne, köttbullar, panerad fisk, morotsbiffar, äppelkaka, kladdkaka, korvstroganoff, ris, potatismos, pressad potatis, cole slaw… -Tre vagnar med mat blev det. Våra glada sexor blev strax väldigt mätta och nöjda sexor. Vi satt vid ett fint dukat bord i över en timme och pratade åt och njöt. En liten rast fick det bli, hemkunskapsmajistern behövde styra upp det blivande efterarbetet över en kopp kaffe en stund.
Eftermiddagen avlöpte friktionsfritt med diskning, torkning, inplockning under glada tillrop. Vi avslutade med en skvätt att dricka, utvärdering och planering av morgondagen, sen fick det bli hemgång lagom till mellistid.
Dag 2: Startade upp som brukligt vid 5.30. Tog fram allt som kunde tänkas behövas. Tog emot våra fantastiska sexor klocka 7.55 och så drog vi igång. Målet var en trerättersmiddag till oss lyxkockar.
2 Elever stod för förrätten som var minipizzor, 2 elever lagade vegetarisk wok och bakade ett gott matbröd, 2 elever putsade fläskfilé, lindade den med bacon, klyftade potatis och gjorde en gräddsås och slutligen 2 elever stekte små crepes och fyllde dem med färska bär. Två elever som fick lite tid över dukade ett tjusigt bord för 10. Dagen till ära hade vi bjudit in rektor Anna-Karin till lunch. Även denna lunch avnjöts i lugn och ro, detta trots att vi blev avbrutna av en inspektör från miljö och hälsokontoret som ville inspektera köket. Inspektören var mycket nöjd med oss och vi fick godkänt på alla punkter. Det vore väl konstigt annars med så många kockar i köket… Vi diskade, plockade undan och torkade i en  väldig fart. Målet var att få inta kladdkakan vi bakad dagen innan och det klarade vi  med god marginal. Vilka härliga elever det går på vår fina lilla skola. Hälsningar Janne
miz en plaxe
dukat bordhacka lökolivoljepensling av laxmatlax mmrör i gryta

Skolan och köket tar ett nytt kliv mot ett hållbarare samhälle

Köket börjar efter höstlovet att mäta hur mycket kött vi konsumerar. Vi mäter under två fyraveckors perioder med syfte att sen minska skolans köttkonsumtion. Många andra skolor inför en vegetarisk måltid per vecka. Västra Ekoskolan är redan där. Vi serverar en vegetarisk rätt som alla elever kan ta av varje dag. Nu kliver vi framåt och skär ner på mängden kött till alla rätter.

Köttkonsumtion: mätt under 8 veckor
V 6:
7 av 10 rätter vegetariska
1 korv, 1 kyckling och 1 fläskkött.
Total köttmängd 85*10 portioner. (850 portioner) 16.56 kg                            = 1,9.% kött.

V 7: 7 av 10 rätter vegetariska
1 korv och 2 fläskkött.
Total köttmängd 85*10 portioner. (850 portioner) 13.06 kg                            = 1,5% kött.

V 8: 6 av 10 rätter vegetariska
1 korv, 2 fläsk och 1 nötfärs
Total köttmängd 85*10 portioner. (850 portioner) 23.36 kg                            = 2,7% kött

V 9: 8 av 10 rätter vegetariska
1 hjortkött och 1 fläskkött
Total köttmängd 85*10 portioner. (850 portioner) 14.5 kg                              = 1,7% kött

V 11: 7 av 10 rätter vegetariska
1 korv, 1 hjort, och en kyckling.
Total köttmängd 85*10 portioner. (850 portioner) 19,6 kg                              = 2,3% kött

V 12: 8 av 10 rätter vegetariska
1 korv och 1 nötfärs
Total köttmängd 85*10 portioner. (850 portioner) 12,61 kg                            = 1,5% kött

V 13: 2 av 10 rätter vegetariska
1 kyckling och en fläskkött
Total köttmängd 85*10 portioner. (850 portioner) 19,56 kg                            = 1,1% kött

V 14: 4 av 10 rätter vegetariska
1 korv, 2 färs och en kyckling (Både kyckling och färs till tackobuffén)
Total köttmängd 85*10 portioner. (850 portioner) 26,56 kg                           = 3,1% kött

Totalt på 8 veckor och 6800 portioner mat. 145,81 kg kött = 2,1% kött

Så här såg matsedeln ut på vår Engelska vecka :
menu w 10

Önskematsveckan

Alla elever har fått önska sig en favoriträtt. Av dessa plockade jag ut de rätter som önskades mest.En måndag med köttbullar, tisdagens traditionella fisk ersattes med Lasagne och onsdagsrätten blev kycklinglår, torsdag fick eleverna äntligen sina pannkakor. Räknar man med plättar, våfflor och ugnspannkaka så var det den rätten eleverna önskat mest. En elev hade önskat soppa så det fick väl blir en skvätt innan pannkakorna. Naturligtvis avslutade vi veckan med Tacos…

Så här röstade barnen:
11st pannkaka/plättar/våfflor/ugnspannkaka
9st tacos, 5st lasagne, 2st kycklingben, 2st köttbullar, 2st toast,
1 av varje ville ha; utegryta, thai, sushi, efterrätt, potatisgratäng,
pasta carbonara, grönsakssoppa och hamburgare
_____________________________________________

Med hjälp av barnen och föräldrar odlar vi en del, olika från år till år i pallkragar i ”sinnenas trädgård”. Det har hittills resulterat i: majs, rädisor, potatis, sallad, paprika, chili, äpple, päron, krusbär, tomater, morötter, spritärtor, zuccini, gurka, rödbetor, solrosor och vackra blommor som, ringblommor och blåklint.

Frukost: Vill passa på att slå ett slag för frukost. Du anar inte hur mycket bättre ditt barn mår och hur mycket mer han/hon klarar att prestera på alla plan om han/hon äter frukost. Det sägs ju att man ska välja sina strider med barnen men, här är en strid
som jag tycker att man ska ta, för det kan forma hela ditt barns framtid. Jag pratade med mitt yngste ”barn” häromdagen (Jojje 30 och 196 i strumplästen). Han ville komma med ett förslag till skolledningen.  Han sa: Gör så att det blir lag på frukost i skolan och gymnastik varje dag. Det hade han äntligen förstått… Synd bara att det inte gick hem redan när han gick i skolan -suck…

__________________________________

Kocken har ordet

Måste få berätta om min arbetsplats, Västra ekoskolan.

Här jobbar ett gäng härliga, positiva, konstruktiva och alldeles fantastiska människor och jag, kocken Janne (kock och husfar). Jag har ibland helt vansinnigt roliga och definitivt alltid omväxlande dagar. Alla i personalen tillhör helt olika personligheter med starka viljor. Trots det eller snarare tack vare det, så samarbetar vi jättebra och är ett väl sammansvetsat gäng. Det finns en mycket god kompetens i personalgruppen som rektorn tar väl vara på. Sen är det ju inte helt fel: Att vi alla i personalen verkligen känner våra barn. Att inget barn tillåts vara anonym. Att alla betyder något. Att alla är viktiga.

I januari år 2000 kom jag direkt från en egen lunchrestaurang med ett liv i restaurang-branschen och hade ”bara” tränat på att lotsa mina egna tre numera vuxna ungar genom skolåren, Jag kan i alla fall lova att jag har hamnat rätt i tillvaron.Vilket jobb – vilken livskvalité. Att få jobba med barn i en liten skola som den här. Att känna att man kan fylla en uppgift. Påverka våra barns möjligheter till en bra framtid. Tja, vad kan man mer begära här i livet…

Barnen från årskurs F till 6 är riktiga personligheter utan något undantag. Ju längre tid jag arbetar här på skolan ju mer ser jag att uppskatta alla fantastiska stunder och nästan dagliga solskenshistorier. som när ett barn helt plötsligt förstår något nytt, kanske som när barnet läser för första gången. Det är ett fantastiskt brett spektra av olika individer mer eller mindre färgstarka som det är jättespännande att se växa upp. Ta det lilla 6 åriga barnet som artigt efter sin första måltid svarade på min fråga om maten smakade bra med: ” Det smakade bara lite bra”… Eller när när man helt plötsligt får en bamsekram och det visar sig vara av ett barn som gått ut sexan för ett par år sedan som är och hälsar på. Det finns inga pengar i världen som kan slå känslan av att bry sig om eller att bli ”brydd” om.

Janne…