Blogg

 

Julbestyr

Posted by on 14:55 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Uncategorized | 0 comments

Julbestyr Ja så var man igång igen för, jag vet inte vilken gång i ordningen. Tio kilo kryddpeppar och nejlikkryddade, saftiga julköttbullar är rullade och infrysta inför årets stundande julbord. Julgodistillverkningen är inledd den också. Nästa vecka blir det att koka fudge och göra lite smarrigt med blockchokladen som ligger och väntar i kylskåpet. Det som går att göra i förväg tillagas nu, veckorna före jul. Det blir lite hektiskt så här när jag helt plötsligt…(just precis som varje år) upptäcker att terminen tar slut och det är saker som måste bli färdiga. Det ska göras en liten test i trä och metallslöjden så barnen får ytterligare ett kvitto förutom de fina saker de tillverkat, på att de har lärt sig det de ska. Det ska städas i alla vrår så att det nya året kan inledas i ett fräscht kök. Hela skolmatsorganisationen ska testas som vanligt, terminsvis via Skolmat Sverige. Nästa termins matsedel ska kommas på. Sen är det dessutom dags för hem och konsumentkunskap med skolans sjätteklassare. Det blir att lära ut lite om frukost, lunch, mellanmål, middag, sysslor i hemmet, hur det var förr, vitaminer, kolhydrater och proteiner. Vi kommer att laga mat i långa banor och bara ha sååå kuuul. Ser fram emot en fantastisk vårtermin med både lite bus och allvar. Ha det bra i stugan. Hälsar...

läs mer

Lite av varje, duktiga barn i slöjden och salladsbuffé

Posted by on 15:04 in Aktuellt, Ekoskolan, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Lite av varje, duktiga barn i slöjden och salladsbuffé

Vilken fröjd det är att få arbeta med era ungar i trä och metallslöjden. Just nu håller ett gäng treor på att bygga traktorer med släpvagn. Det är kreativt värre med gröna, svarta och vad det nu blir för färg när de blir färdiga. Svarta avgasrör, dragkrokar, tyngder och plogar. Det blir spännande när vi nästa gång ska bygga smådjur av fyrkantsträ. Fyrorna har producerat massor och femmorna har slitit med att raspa till fina träslevar, det är en härlig känsla att se att det faktiskt går att skapa ett rundat, vackert och funktionellt verktyg med hjälp av, såg, kniv en rasp, sandpapper och ett rejält eget arbete. Å så lite om maten: Vi började att servera sallad från buffé för några år sedan, vilket ledde till att barnen åt avsevärt mer av de gröna nyttigheterna. Nu när skolan införskaffat en ny fin kyldisk till salladen ser jag att det går åt ännu mer. Till och med soyabönor och kikärtor försvinner ur skålarna -kul tycker jag. Hälsningar...

läs mer

Veckan som gått

Posted by on 15:24 in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Veckan som gått

Hade en slöjdlektion med tre elever. Kan tänka mej att jobba så faktiskt. Normalt när vi är några fler så brukar ljudvolymen kunna bli lite hög ibland. Det är självklart att det blir så i ett estetiskt ämne som i stort sett alla tycker är jätteroligt. Det blir liksom lite otroligt-jätte-fantastiskt-ojojojj-trevligt ibland. Ett barn skrålar en fin låt, någon annan vill överrösta sjungandet med något trevligt meddelande och några fler vill fråga mig om hur borrning, skruvning och limning ska gå till. Jag brukar dela ut hörselskydd till de jag känner, är som känsligast och själv har jag som oftast jätteroligt. Ibland så får jag dämpa elevorkestern lite men oftast är det på gränsen till ok. Emellertid så. för att återgå till lektionen med de tre eleverna. Mitt i lektionen så började reflektionerna hagla. En liten människa, en som ganska ofta pratar mkt och fort och ganska högljutt, kommenterade hur tyst och lugnt det var och hur skönt det var att arbeta under lite lugnare och tystare förhållanden. Kul när eleverna själva får en liten aha-upplevelse. Det ska bli spännande att se hur det fungerar i full grupp på nästa lektion. Lovar att påminna de tre om hur lugnt och skönt det kan vara utan full volym. Ibland tycker jag att det är konstigt att jag överhuvudtaget kan höra någonting.  Jag har jobbat med härliga högljudda barn i sjutton år och tio månader och jag kan fortfarande höra i alla fall det viktigaste när barnen pratar i köksluckan. Tips: ser du att jag inte hör så gestikulera vilt så kanske jag ser. Göta-Petter jag är faktiskt sextioett fyllda. Så var det veckans mat: Måndagen bjöd på ox”falukorv” med senapssås och kokt potatis,Tisdagen erbjöd, Couscous med lammkorv, onsdagen bondomelette ,med bacon och potatis, gick åt den med. Noteras ska att grönsak och rotsaksomeletten gick åt och hade kunnat vara ännu större. Sopporna på torsdagen som bestod i en fisk och potatis och en purjolök och potatis-soppa  var en succé. Det känns fint när en ny elev i en av de högre klasserna säger att fisksoppan var supergod. –nice! Ja så var det i skrivade datums dag, fredag: fick för en gångs skull tag i kravmärkt kyckling. –vilken skillnad, de icke kravmärkta kycklingklubborna, förvisso svenska men inte kravmärkta var bara hälften så stora och inte ens i närheten av smarriga som de kravmärkta. Tillagade en god brunsås och lite kokt potatis till. Tänk att lite äggdoppad och brödpanerad Quorn kan  bli en sån succé. Jag fick tjyvhålla på de sista för att de som  bara äter vegetariskt skulle få smaka. Dagens sallad, gröna sköna soyabönor i god lag, vitkålssallad à là ekoskolan, sallad med gurka, sallad med röd kravmärkt paprika, hel bulgur med vitkål och lök, och min lilla varma bön, morot och lök röra funkade jåttebra. Nina som är fröken i spår tre gjorde en kul grej idag. Hela klassen fick varsin deg i en påse att ta hand om och låta jäsa innanför tröjan. De bakade bröden över öppen eld strax före lunch. Jag fick mig en smakbit av en av eleverna och det smakade jättegott. Kroppkakor var...

läs mer

Puls och fokus – Hälsa och god mat.

Posted by on 16:16 in Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Puls och fokus – Hälsa och god mat.

Hälsovecka. I år blev det hälsoveckotema ute i klassrummen. Den här terminen har barnen fått lära sig hur en hälsosam matsäck eller mellanmål kan se ut, så vår berömda knytisfrukost får bli nästa termin. Här på skolan försöker jag att alltid ha med alla byggstenarna när det ska dukas fram till mellanmål. På den första byggstenen hittar vi alltid någon grönsak, någon form av frukt eller bär. På nästa sten finner vi bröd och nyttig mussli och på den tredje stenen, fil, mjölk, yoghurt eller liknande. Skickar jag med matsäck så blir det ofta en pastasallad där alla byggstenarna är representerade. Barnen får i år röra på sig ännu mer än vanligt. De har inte bara fler timmar idrott och hälsa än andra skolor. I år är det olika hålligång i de olika klassrummen. Det är ju så att vår koncentration blir avsevärt mkt bättre om vi får röra på oss då och då, helst en gång i timmen. Vi har pulshöjarvarianter i klasserna. Det är danspauser, spring runt huset bl a. Att barnen är extra friska på vår skola som har så mkt utomhusaktiviteter lär väl inte ha passerat obemärkt. Frisk luft är en bra krydda… Slöjden: I år har jag fått prova på att ha väldigt korta lektioner med en klass och väldigt långa lektioner med en annan klass. Där märks det väldigt tydligt att barnen bara kan hålla fokus i knappt en timme åt gången. Gruppen som arbetar på den korta lektionen får i stort sett lika mycket gjort på sin lektion som de som arbetar på den väldigt långa lektionen. Jag har dessutom en grupp som arbetar lite mittemellan och de är nog den gruppen som får mest gjort. Så där lite i förväg så trodde jag nog att en timme och femtiofem minuter inte skulle vara så lång tid. Det är ju ett estetiskt ämne där i stort sett alla tycker att det är jätteroligt, men bevisligen behöver vi röra på oss för att orka hålla fokus. Vis av den här erfarenheten kommer jag att låta nästa grupp som ska ha den långa lektionstiden få en kort rast med språngmarsch runt huset. Återkommer med rapport. Maten i veckan: Lagade en smarrig Lasagne i tisdags, det var en morot och kesovariant. De flesta av barnen och alla vuxna tyckte den vara jättegod. En del barn åt hellre av gårdagens korv Stroganoff som serverades varmhållen, vid salladsbuffén. Salladsbuffé ja… Skolan har inhandlat en jättefin liten salladsvagn. Där kommer det att serveras lagom kylda och fräscha sallader varje dag. Jag har som mål att under terminen försöka få till ett litet kryddställ med hemgjorda kryddor också. Vi får se hur det går… Mer om maten: Stroganoff med ris går alltid hem så det fick bli måndagsrätten. Den vegetariska varianten gjord på Quorn gick också hem. Keso och morotslasagnen som det för övrigt är både tomat och lök i också har jag redan berättat om. Kan även tala om att år 2, 3, 4, 5 och 6 intog sin lasagne utomhus ätandes med sked i kåsa, -myspys… Onsdagens Spaghetti med laxsås eller bön, majs och tomatsås gick åt den också. Torsdagssoppan, ”Jannes Vilda västernsoppa” med gott bröd mottogs även den positivt. De som var måttligt roade av soppa slevade i sig av korv och pastagratängen som serverades från...

läs mer

septembersnörvel

Posted by on 07:21 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för septembersnörvel

septembersnörvel

Jahapp så var vi inne i sjukmånaden. Det har snörvlats, hostats, klagats på magont och ont i kroppen. Några i personalstyrkan är fortfarande friska som tur är. Fritids har hankat sig fram med hjälp av lärarna och skola och kök med extrahjälp och av rektor Anna-Karin. Själv höll jag mig borta i tre dagar för att inte smitta någon. Känner på mig att det börjar bli lite bättre med personaltätheten nästa vecka. Tror att i alla fall ett par tre stycken ur personalstyrkan har frisknat till. Hoppas nu bara att de som fortfarande är friska och arbetsföra som fått dra ett jättelass inte insjuknar de också. Att barnen verkar hålla sig friskare än personalen kan tyda på att vi i alla fall gör lite rätt när det gäller smittskydd och hygien. Barnen tvättar händerna utan att klaga och personalen spritar händer och torkar av handtag. Inga sjuka kockar i köket och så hostar, snörvlar och kräks vi hemma… Själv har jag fått vara ute och rastvärdat en del tack vare personalbristen och det är alltid kul. Att få tillfälle att lära känna alla nya barnen är jätteroligt. Det har rockats rockringar, lajjat i sandlådan, sprungits på styltor, hoppats rep, lirats basket och lite till. Tog mig också en prommis ner till odlingslådorna, några morötter fanns fortfarande kvar bland all Nates. En hel låda full med vackra dillkronor, Björnbär på tillväxt och en aningen felplacerad rosbuske hittades också. Även  om ogräset inte syns på håll och för att Token lyser vackert gul på tjusigt Öländskt maner så gissar jag att lådorna får sig en rensning på aktivitetsdagarna. Aktivitetsdag är något jag verkligen varmt kan rekommendera. Det finns inget mer trevligt och otvunget sätt att umgås än att arbeta tillsammans tycker jag. Slöjden: De flesta av bilarna är färdiga, så nu är det lådor och hushållspappershållare på gång. Det blir mycket att såga rakt. Slipa fint, spika spik och limma ihop. Någon lyckades limma ihop sidorna till en låda med hjälp av enkeltvingar och det kan jag lova är ingen enkel match. Vi upptäcker tillsammans hur det kan löna sig att förborra lite innan vi spikar och att det betalar sig att vara lite noggrann så att det blir rakt. Att slipa raka kanter i stället för runda när det ska bli en låda är inte dumt det heller. Alla barn utan undantag gör jättefina skapelser i slöjden. Jag måste säga att jag känner mig verkligt privilegierad som får arbeta med ett estetiskt ämne som trä och metallslöjd där i stort sätt alla barn tycker det är roligt. Det är lyckliga barn som sågar och spikar vilket hörs inte minst på ”skönsången”. Det kan hojtas en hel del av glädje så ibland får jag stå där som rena glädjedämparen. Maten: De flesta äter av något på salladsbuffén, många provar på det vegetariska alternativet som serveras varje dag. Jag tycker mig se en lugn och trevlig matsituation i alla klasser när jag går runt och ser att allt är bra. På måndag blir det lite nyttigheter i form av blodpudding, lingon och apelsinklyftor samt potatis och rotsaksgratäng. På tisdag finns det önskemål från de äldre klasserna att få inta lunchen utomhus. Så då får det bli mat i kåsa på kökstrappan. Onsdagen är idrottsdag med skoljoggen i fokus så då är det...

läs mer

Kan man planera in en maginfluensa?

Posted by on 17:32 in Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Kan man planera in en maginfluensa?

Arbetade trevliga arbetspass i måndags och tisdags med smarrig falukorv, pepparrotssås och kokt potatis och på tisdagen barnens favorit ”Utomhusgryta” (den med köttfärs, pasta, tomat och Creme fraiche). Hade trä och metallslöjd med sex tredjeklassare. Vi byggde något med hjul. Alla fick prova att spika, dra ut en spik med hovtång, rita ett rakt streck med hjälp av vinkelhake och att såga rakt. Det gick över förväntan. Det är fina bilar och traktorer som kommer att åka med i stolta barns ryggsäckar. Alla på skolan verkade vara friska, glada och krya. Hemkommen på tisdagskvällen kände jag mig ovanligt hungrig, käkade middag, åt frukter, morötter men, jag ville liksom inte bli mätt. Att jag dessutom var lite hängig och småtrött var inget som gav några ledtrådar just då om vad som komma skulle. -Jo då det blev hela programmet… Hela karusellen drog i gång på onsdagsmorgonen. Alltså… man är inte på topp. Som tur är sover man mellan ronderna. Vi kan väl säga att under fredagen så stabiliserade sig själva Janne och livsandarna återvände. Anledning till min inledande frågeställning är: Jag som nästan alltid brukar stå och dubbelpanera rödspättorna, hade köpt färdigpanerad fisk. Torsdagen var friluftsdag, dvs ingen matlagning och fredagsmaten var tänkt att bjuda på kycklingklubba, allt lättlagat och fint. Att sen Anna-Karin och jag ändrade fredagsmaten till köttbullar med pasta och gjorde jobbet ännu lättare är en annan sak. Men det känns ju nästan läskigt att veckan funkade så bra. Ingen är gladare än jag för att det är möjligt att vara sjuk från jobbet och att barnen får bra mat i alla fall. Men ändå… Jag hade ju kunnat planera in jättejobbiga maträtter....

läs mer

Skolstart

Posted by on 15:03 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Skolstart

Så var den första riktiga skoldagen avklarad. Det var ovanligt lugnt och tyst på skolgården i morse. Barn som var lite avvaktande men, förväntansfulla. En hel del nya ansikten gick att skönja i vimlet. Vimmel och vimmel bland 72 barn… Trycket trappades sen upp under dagen kan jag berätta. Succesivt så börjar grupperingarna ta form under allt gladare och ljudligare former. Tror att onsdagsmorgonen kommer att bjuda på lite mer småbus och stoj. Ugnsstekte ett gäng laxsidor och serverade dem tillsammans med färskpotatis och remouladsås till lunchen. Hörde en del glada tillrop och maten tog slut i skålarna så jag anar att det gick att äta. Serverade vegetariska nuggets i chicken style och de gick bra de också. Treorna som nyssens var jättesmå har helt plötsligt blivit så stora att de får börja ha trä och metallslöjd. Hade en slöjdlektion med sex glada och nöjda barn idag. Vi tillverkade små måttstockar för att bli alldeles säkra på det där med mm, cm och dm. Alla var överens om att en millimeter är jätteliten, speciellt när man ska rita in tio stycken i en liten centimeterruta på en träbit. I morgon väntar nya äventyr, solskenshistorier, lite stoj och glada tillrop. Man har en härligt arbetsplats....

läs mer

Skolstart – Föräldramöte

Posted by on 19:24 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Fritids, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Skolstart – Föräldramöte

Jisstaness vilken fart man har… Har varit fyra dagar på jobbet för att få allt i ordning till den stora skolstartsdagen. Det har varit datorer hit, matlagning dit, matbeställning, pappersbeställning, bredband där, skrivare ska fungera, träslöjd planeras, det ska vara plankor och skruv och antagligen en massa mer. Mitt i den övriga renoveringsyran hemma, fick det bli tillsågning av träslöjdsbrädor i partytältet. Kap och gersågen gick varm för sågning till hanterbara bitar. Kör hemifrån tidigt som attan i morgonbitti för att tömma flaket på plank och bära in allt i slöjdboden som förhoppningsvis är tömd på ett växthus i byggsats som belamrat slöjdboden under hela sommaren. Efter det blir det full fart med 2 meter jordgubbstårta. Dessutom får det bli lite glutenfritt, mjölkfritt och laktosfritt, kaffe, saft, koppar och glas, allt ska fram i flygande fläng. Min räddande ängel Annika kommer in och hjälper mig att garnera tårtan mm. Klockan 9 kommer skolbarnen, Rektor Anna-Karin välkomnar från trappen. Efter det tar lärarna emot i sina klassrum. Nya och gamla barn och fröknar, spännande spännande… Jag ska försöka hålla grytorna igång parallellt  med tårteriandet så att det kan serveras lite lunch även en sån här dag. Det brukar bli några barn på fritids i alla fall. Stroganoff och ris tror jag faller alla på läppen. Min andra ängel Hannah kommer in och tar hand om lunchdisken så att  jag kan passa på att åka hem och gå ut med hundarna. Lite prat på hundiska och kast med pinne, något varv i hagen, sen raskt tillbaka till skolan för slöjdplanering, skrivarinstallation, föräldramötes förberedelser med fika mm. Tänkte prata lite skolmat på föräldramötet och sen smita hem när föräldrar och lärarna drar sig till sina respektive klassrum. Disken får bli tisdagsmorgonens bestyr. Tror måndagen blir en toppendag. Hälsningar...

läs mer

Från avkoppling till uppkoppling

Posted by on 07:34 in Ekoskolan, Hela skolan, Köket, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Från avkoppling till uppkoppling

Jaha-ja så var det dags att koppla på det där med jobbet, Västra Ekoskolan hmm jo då det känns bra… Jag har inte varit helt bortkopplad under sommaren, har ju läst maillådan varje dag. Mitt fokus har dock legat på hus och stallrenovering. Inleder påkopplandet med att försöka nå Telia för att få hjälp av en tekniker att starta upp skolans nya ”fiberbredband” vilket jag vet att alla ser fram emot. Har just varit inne på Servera och kollat att höstens första matbeställning ligger och väntar. Matsedeln är skriven för hela  hösten och träslöjden planerad. Det återstår väl bara att kontakta frisörskan, kamma till sig, hitta en skjorta som inte har färgfläckar och gå och jobba på måndag....

läs mer

Husrenovering

Posted by on 14:34 in Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Husrenovering

Sitter vid matbordet i ett ödsligt matrum.  Bakom mig ett dörrhål med täckplast och innanför den ett nyspacklat vardagsrum med  täckpapp på golvet. Vid ett matbord täckt med kartong, emballaget från duschväggarna som två hantverkare från Bauhaus just håller på att montera. Det är jag datorn min telefon och en slipmaskin i det ekande tomma rummet. Sitter och laddar för att spackla väggar och tak, samtidigt som jag hör hantverkarnas maskiner brumma. Letade på nätet efter en lite effektivare slipmaskin än den lilla vibrerande saken jag äger. Försökte med väggslip, takslip, slip, storslip men fick dåligt med napp. Slutligen efter ett väldans bläddrande bland maskiner hittade jag vad den heter, -Giraffslip, jo jag tackar jag, nu vet jag det. Det ser så proffsigt ut på TV när Ernst, Arga snickaren och Timell står och skakar med sina fina maskiner, så jag vill också prova. Åker och hyr en sån apparat i morgon. Annars har vi det bra här på Solbacken. Det har varit ett alldeles lagom väder för barn att rida i och för vuxna att springa bredvid i. I stort sett var dag sedan midsommar har det varit så kallade dagridläger här på gården. En del har jag lagat lunch till och en del har nöjt sig med fika, saft och bullar. Det är nöjda och glada barn och ibland någon liten tår när älsklingshästen ska lämnas för att daglägret är slut. Kommer att sakna mycket nu när vi beslutat oss för att lägga ner verksamheten. Två hästar ska vi behålla, den största och den minsta. I den delen av stallet som blir över hoppas jag få ställa in något litet renoveringsobjekt, vi får se vad jag hittar på… Äldsta dotterns gamla moped står under en presenning och väntar på uppfräschning den är sedan 1961, så där finns mycket att göra. Nej nu verkar det som om det har grejats färdigt i badrummet så nu kanske det blir både jobba och sen duscha av. Ha nu en riktigt bra fortsättning på sommaren hälsar...

läs mer