Blogg

 

Fiber i Paviljongen

Posted by on 15:19 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Styrelsen, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Fiber i Paviljongen

Det går ju inte att undgå att lära sig lite om it, bredband, nätverk o datorer när man som jag är intresserad och dessutom ansvarig på att grejorna ska fungera. Oftast är det lättlagade fel när eleverna kommer sättandes med sina datorer i händerna, men mellan varven kan det haka upp dig ganska rejält. Har i alla år försökt att hålla mig till ett märke på datorerna och ungefär samma programvara, -om än uppgraderad hela tiden. Jag blir ju tvungen att hänga med när det uppgraderas stup i kvarten. Ibland gör man om nästan allt, väldigt ofta blir det mycket bättre, men mellan varven kan det kännas lite överkrångligt. -Det har ju hänt en del sedan jag som tjugoåring stod och vevade på en stencilapparat. När det ska till att förnya sig rejält, när det ska vara nya komponenter, surfas trådlöst, krypteras, jongleras ja jag vet inte vad, så behöver jag hjälp. Jag och skolan har under många år haft en fantastisk hjälp med våra datorer och nätverk av föräldrar. De sista åren har fantastiska Patrick hjälpt till med skolans nätverk, pappa Fredrik har dragit kablar, skänkt datorer, projektorer och fixat med elen. Det börjar det bli dags för IT-hjälps skifte, (barnen går ju tyvärr bara här på skolan i sju år) och då står flera fantastiska pappor på tur. I tisdags fick jag hjälp av papporna Andreas och Fredrik med att  sätta upp ett par antenner, switchar, accesspunkter och en nätverksskrivare. En pappa organiserade och var sammankallade, den andra pappan handlade, planerade, konfigurerade och inte minst installerade. Själv handhöll jag lite hårdvara med kablar, visade runt och sprang i vägen. Så tack vare Andreas och Fredrik får nu eleverna nere i Paviljongen även de, full fart på sin surfning. Tack ni snälla fantastiska föräldrar som hjälper till att göra Västra Ekoskolan till den fenomenala skolan som den faktiskt är. Hälsningar...

läs mer

Terminsstart

Posted by on 16:20 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Terminsstart

Så var hjulet i rullning igen. En del aningen morgontrötta efter sedvanlig dygnsvändning. Många inklusive undertecknad tycker att det är skönt att komma in i gamla invanda gängor igen. Rektor Anna-Karin har som vanligt gjort ett jättejobb och lagd nya scheman för elever och personal. Schemaprovgåendet fortskrider som vanligt den här veckan och förmodligen nästa. Det brukar alltid bli några efterjusteringar. SL t ex är inte att lita helt på. Helt plötsligt så här när det blir nytt år får de för sig att ändra i tidtabellen och då gäller det för oss att jämka till det så bussarna passar med lektionstiderna eller vice versa. På barnens raster är det alltid minst 2 personal ute med barnen, en aktivitetsvärd och en rastvärd, det är också det ett pussel att få ihop. Matordningen är den samma som förra året när det gäller lunchen. Förra terminen fungerade så bra så det är synd att ändra. Barnen sitter och äter i lagom stora grupper, tar ur skålar som de skickar vidare, håller en lagom konversationsnivå och det har alltid sällskap av minst en pedagog som äter en sk pedagogisk måltid med dem. Det kan sammanfattas med att barnen har en bra vuxen förebild som alltid har en positiv relation till maten och måltiden. Barnen få se hur det kan se ut på en tallrik när vi äter enligt tallriksmodellen och de blir uppmuntrade att prova på sånt som de inte redan vågat prova. Mellanmålet har vi ändrat lite rutiner kring. Det började redan förra terminen när de yngsta elevernas fröknar kom på att de skulle ställa ut mer av mellanmålet direkt på elevernas matbord för att på så sätt slippa en massa onödigt spring. Det blev succé direkt så det fortsätter vi med. I spår 2 går eleverna och tar mellanmål bordsvis så där fungerar det bra också. Spår 3 och sexorna delar vi lite på en del dagar så sexorna äter mellanmål ensamma tillsammans med en pedagog några dagar i veckan. Så kontentan blir att matsituationen i stort fungerar jättebra. Barnen arbetade förra terminen med att undersöka hur klimatsmart olika sorters mat är och det har jag tagit fasta på i min matsedelsplanering. Numera skriver jag till och med på barnens matsedlar hur klimatsmart maten är. En liten rekommendation om hur de ska bära sig åt för att få till en tallriksmodell när de tar åt sig av maten finns också med och naturligtvis arbetar jag stenhårt på att all mat ska vara giftfri, dvs. kravmärkt eller liknande. Morgondagens mat, Broccoli och potatissoppa innehåller inte bara en av de mest proteinrika grönsakerna utan också ett helt register med nyttigheter. Jag ser verkligen fram emot en superbra och härlig vårtermin. Vi går mot ljusare tider. Hälsningar...

läs mer

Jullov

Posted by on 17:10 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Jullov

ICA Maxi i trevligt gemyt med resten av södra Stockholm. Julklappar till höger och vänster, -Tack snälla Internet och Nordpost. Skinka och rimmad oxtunga på spisen, full sprutt på köttbullsrullningen, saffranssill, fudgetillverkning mm. Julafton med lunch tillsammans med barn, gammelfarmor och barnbarn hos son och sonhustru, mer mat hemma hos oss. Juldagsmiddag med gryta och glass, Annandagsvila med soffpassing och ett erbarmligt tv-utbud. Några dagar till med lite hemfixning ute och inne, smygjobbade lite vid datorn så jag kan meddela att det blir kravmärkt, klimatsmart mat, förhoppningsvis enligt tallriksmodellen till lunch den här terminen också. Nyår i goda vänners sällskap. Hummer, helstekt och hjortronparfait, mousserade från Italien och Kivik, Fyrverkerier tvärs över sjön. –Härligt! Nyårsdag i bilen och sen hem i lugn och ro. Sparsamt med motion och mer vila. Trettondagslajbans på pensionärshemmet hos morsan och nu drar det ihop sig. Längtar till måndagen då jag får träffa mina fina arbetskamrater. Vi ska tillsammans rodda till det så vårterminen blir minst lika bra som vår förra...

läs mer

Julaftons-morgon

Posted by on 07:30 in Ekoskolan, Hela skolan, Köket | Kommentarer inaktiverade för Julaftons-morgon

Den stora hunden och jag sitter tillsammans och tittar ut över det nydukade frukostbordet. Doften av mitt nybryggda kaffe borde om min plan går i lås, väcka i alla fall någon i huset. Det är lite kluvet, för det är ju faktiskt ganska skönt att starta morgonen lite försiktigt. Jackson som hunden heter vill om han själv får bestämma springa runt, hoppa upp i sängar, slicka sovande barn och vuxnas ansikten tills de vaknar, men nej, mej, så blir det inte. Han får vackert ligga här vid mina fötter och vänta. Hästarna står lugnt i hagen och gnager i sig de sista hösnuttarna från morgongivan, helt ovetande om allt vad julaftnar, julgröt och paket heter. Själv lutar jag mig nog lite tillbaka och vilar lite. God jul kära vänner. Hälsar...

läs mer

Julbord

Posted by on 12:17 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Fritids, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Julbord

Julbord

Så var det årliga traditionella julbordet serverat färdigt för den här gången. Skolans fantastiska sjätteklassare, -tillsammans med underbara Linda dukade upp till långbord för hela skolan. Det lyste vackert av röda servetter på vita dukar. Glada, först förväntansfulla barn sen mätta och nöjda barn lyste upp det också. Lägger ut lite bilder så du kan se...

läs mer

Julbak

Posted by on 13:07 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Julbak

Julbak Klockan ringde 4.30 i morse. En snabb dusch, en macka i bilen och så full rulle på jobbet. Körde med dubbla degblandare och på två timmar var en glutenfri pepparkaksdeg, en lika glutenfri lussebulledeg, en mjölkfri lussebulledeg, och tre stora vanliga lussebulledegar färdiga. Ställda på vagnar med russin, bakplåtspapper, stekspadar, plåtar och förkläden. Fem i åtta kom lastbilen från Martin och Servera med de beställda matvarorna. Maten var intagen och placerad i kylar, frysar och skafferi lagom tills barnen började baka. Förberedde för hamburgergrillning, så det var färdigt när Lycille, LIni och Linda tog vid och tände grillen. Hjälpte ett barn igång med bakning av glutenfritt och städade lite i köket. Det glutenfria och mjölkfria kom in först till köket så de blev gräddade först. Sen strömmade det in plåt efter plåt med pepparkakor och lussekatter i varierande storlekar. Det var bara att sätta fart och grädda. Lisa kom in i köket för att hjälpa till med gräddningen, så den gick i flygande fläng. Det gick inte åt fullt så många hamburgare som det brukar och jag anar att det beror på magar som redan var fyllda av pepparkaks och lussekattsdeg, -men jag kan ha...

läs mer

Julsnurr

Posted by on 11:27 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Julsnurr

Julsnurr

Nu börjar det att dra ihop sig. Måndag: kransbindning, stjärngossestrutskrusning, julkortstillverkning, pepparkak och lussebullebakning. Hamburgergrillning, bull och kakgrädding, det ser ut som om vi får en härlig dag med full fart. Tisdag: Först ut med luciatåget. Ganska Svenskt det där med att fira det mesta dagen innan, ”Lyciaafton”… Skolan dukar fram med barnens lussebull och pepparkakskorgar, varm glögg och kaffe. Ser fram mot ett stämningsfullt luciatåg i traditionsenlig Ekoskolastil. Onsdag: Vi firar den riktiga luciadagen med tomtegröt och skinkmacka. Så hoppar vi några dagar till Tisdag den 19 december, då tar julbordet över med: sillar, rödbetssallad, ägg med skagenröra, rom och dillvippa, julskinka, Rökt kalkonbröst, sallad, ostar, smörgås, druvor, hemrullade julköttbullar, prinskorvar, Janssonsfrestelse, kokt potatis, clementiner och julgodis.  Ja så kan en jullunch se ut hos oss på världens bästa ekoskola. Onsdagen blir en helt vanlig skoldag. Torsdag 21 dec: Skolavslutning kl 8.00. Tomtemor berättar saga och det dansas kring granen. Skolan slutar klockan 9.45, då fritids tar över. 24 dec –fria aktiviteter. Grön flagg: Barnen har undersökt det här med klimatsmart mat och det har redan kommit in matsedelsförslag. Inte bara bönor faktiskt, så det kan nog bli en vårtermin i klimatets tecken även i köket. Miljö: Det är många faktorer att ta hänsyn till när det skall till att handlas. Transporterna ska vara miljövänliga. Det ska helst bara komma en lastbil. Köttet ska komma från Sverige och helst från grannbonden, Maten ska vara giftfri, och den ska inte ha transporterats så långt. Är den odlad i ett annat land vill vi att det har gått till på ett sjyste sätt, så där letar jag efter ”fair trade” skyltar. Övriga produkter ska vara miljömärkta. Vi har allergiska barn så det går ofta inte att handla från de lite mindre företagen, de kan helt enkelt inte garantera att maten är fri från nötter tex. Det är trots allt ett behjärtansvärt arbete och jag börjar ju få en viss vana… Håll i dej för nu är det nära… God Jul! Hälsar...

läs mer

Julbestyr

Posted by on 14:55 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Julbestyr

Julbestyr Ja så var man igång igen för, jag vet inte vilken gång i ordningen. Tio kilo kryddpeppar och nejlikkryddade, saftiga julköttbullar är rullade och infrysta inför årets stundande julbord. Julgodistillverkningen är inledd den också. Nästa vecka blir det att koka fudge och göra lite smarrigt med blockchokladen som ligger och väntar i kylskåpet. Det som går att göra i förväg tillagas nu, veckorna före jul. Det blir lite hektiskt så här när jag helt plötsligt…(just precis som varje år) upptäcker att terminen tar slut och det är saker som måste bli färdiga. Det ska göras en liten test i trä och metallslöjden så barnen får ytterligare ett kvitto förutom de fina saker de tillverkat, på att de har lärt sig det de ska. Det ska städas i alla vrår så att det nya året kan inledas i ett fräscht kök. Hela skolmatsorganisationen ska testas som vanligt, terminsvis via Skolmat Sverige. Nästa termins matsedel ska kommas på. Sen är det dessutom dags för hem och konsumentkunskap med skolans sjätteklassare. Det blir att lära ut lite om frukost, lunch, mellanmål, middag, sysslor i hemmet, hur det var förr, vitaminer, kolhydrater och proteiner. Vi kommer att laga mat i långa banor och bara ha sååå kuuul. Ser fram emot en fantastisk vårtermin med både lite bus och allvar. Ha det bra i stugan. Hälsar...

läs mer

Lite av varje, duktiga barn i slöjden och salladsbuffé

Posted by on 15:04 in Aktuellt, Ekoskolan, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Lite av varje, duktiga barn i slöjden och salladsbuffé

Vilken fröjd det är att få arbeta med era ungar i trä och metallslöjden. Just nu håller ett gäng treor på att bygga traktorer med släpvagn. Det är kreativt värre med gröna, svarta och vad det nu blir för färg när de blir färdiga. Svarta avgasrör, dragkrokar, tyngder och plogar. Det blir spännande när vi nästa gång ska bygga smådjur av fyrkantsträ. Fyrorna har producerat massor och femmorna har slitit med att raspa till fina träslevar, det är en härlig känsla att se att det faktiskt går att skapa ett rundat, vackert och funktionellt verktyg med hjälp av, såg, kniv en rasp, sandpapper och ett rejält eget arbete. Å så lite om maten: Vi började att servera sallad från buffé för några år sedan, vilket ledde till att barnen åt avsevärt mer av de gröna nyttigheterna. Nu när skolan införskaffat en ny fin kyldisk till salladen ser jag att det går åt ännu mer. Till och med soyabönor och kikärtor försvinner ur skålarna -kul tycker jag. Hälsningar...

läs mer

Veckan som gått

Posted by on 15:24 in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Veckan som gått

Hade en slöjdlektion med tre elever. Kan tänka mej att jobba så faktiskt. Normalt när vi är några fler så brukar ljudvolymen kunna bli lite hög ibland. Det är självklart att det blir så i ett estetiskt ämne som i stort sett alla tycker är jätteroligt. Det blir liksom lite otroligt-jätte-fantastiskt-ojojojj-trevligt ibland. Ett barn skrålar en fin låt, någon annan vill överrösta sjungandet med något trevligt meddelande och några fler vill fråga mig om hur borrning, skruvning och limning ska gå till. Jag brukar dela ut hörselskydd till de jag känner, är som känsligast och själv har jag som oftast jätteroligt. Ibland så får jag dämpa elevorkestern lite men oftast är det på gränsen till ok. Emellertid så. för att återgå till lektionen med de tre eleverna. Mitt i lektionen så började reflektionerna hagla. En liten människa, en som ganska ofta pratar mkt och fort och ganska högljutt, kommenterade hur tyst och lugnt det var och hur skönt det var att arbeta under lite lugnare och tystare förhållanden. Kul när eleverna själva får en liten aha-upplevelse. Det ska bli spännande att se hur det fungerar i full grupp på nästa lektion. Lovar att påminna de tre om hur lugnt och skönt det kan vara utan full volym. Ibland tycker jag att det är konstigt att jag överhuvudtaget kan höra någonting.  Jag har jobbat med härliga högljudda barn i sjutton år och tio månader och jag kan fortfarande höra i alla fall det viktigaste när barnen pratar i köksluckan. Tips: ser du att jag inte hör så gestikulera vilt så kanske jag ser. Göta-Petter jag är faktiskt sextioett fyllda. Så var det veckans mat: Måndagen bjöd på ox”falukorv” med senapssås och kokt potatis,Tisdagen erbjöd, Couscous med lammkorv, onsdagen bondomelette ,med bacon och potatis, gick åt den med. Noteras ska att grönsak och rotsaksomeletten gick åt och hade kunnat vara ännu större. Sopporna på torsdagen som bestod i en fisk och potatis och en purjolök och potatis-soppa  var en succé. Det känns fint när en ny elev i en av de högre klasserna säger att fisksoppan var supergod. –nice! Ja så var det i skrivade datums dag, fredag: fick för en gångs skull tag i kravmärkt kyckling. –vilken skillnad, de icke kravmärkta kycklingklubborna, förvisso svenska men inte kravmärkta var bara hälften så stora och inte ens i närheten av smarriga som de kravmärkta. Tillagade en god brunsås och lite kokt potatis till. Tänk att lite äggdoppad och brödpanerad Quorn kan  bli en sån succé. Jag fick tjyvhålla på de sista för att de som  bara äter vegetariskt skulle få smaka. Dagens sallad, gröna sköna soyabönor i god lag, vitkålssallad à là ekoskolan, sallad med gurka, sallad med röd kravmärkt paprika, hel bulgur med vitkål och lök, och min lilla varma bön, morot och lök röra funkade jåttebra. Nina som är fröken i spår tre gjorde en kul grej idag. Hela klassen fick varsin deg i en påse att ta hand om och låta jäsa innanför tröjan. De bakade bröden över öppen eld strax före lunch. Jag fick mig en smakbit av en av eleverna och det smakade jättegott. Kroppkakor var...

läs mer