Blogg

 

Påsklov

Posted by on 12:40 in Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Påsklov

Lugnet lägrar sig åter över Solbacken. Man liksom lever upp när barnen, deras hälfter och våra barnbarn invaderar huset. I de små pauserna mellan måltiderna hinns det med lite utomhus också. Barn i full lek på ridvolt, hästar på grönbete i stor sommarhage, hundar i fullt bus och katter som håller sig undan. Stoj och glam, -ja fullt ställ liksom. En mysig syn är när trettonårige barnbarnet ställde sig för hästvagnen och drog ett övrigt rövargäng på 2, 5 och 9 åringar. Likaså terrängbanan medels hoppning med barnen i samma åldersblandning. Dock fick hundar inte närvara under leken då de tenderar att riva eller i alla fall leka med hindren och välta barnen. Påskamiddagen i år utan varmrätt men med mycket övrigt, gjorde trots detta oss mätta, trötta och dästa. Dock inte barnen, de fick bara mer energi, -eller om det var sockerruset efter påskäggsjaktsfynden. Det är rätt skönt så här lite efteråt att med hela kroppen i soffan, en kopp kaffe i handen, bara sitta och lyssna på tystnaden en stund. Kan börja känna en liten nypa längtan till jobbet. Alla härliga ungar, fina arbetskamrater. Så panerade fisken, remouladsåsen och träslöjden, vi ses på tisdag. Hälsningar...

läs mer

Trä och metallslöjd

Posted by on 15:53 in Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Trä och metallslöjd

Några korta ord från Trä och metallslöjdsmajjen. Det känns som igår, när jag flyttade in med trä och metallslöjden igen i vår lilla slöjdbod. En slöjdbod där trä och metallslöjden huserar i 2 terminer på varandra i följd och textilslöjden sammaledes. Det har varit trä och metallslöjd alla vardagseftermiddagar sedan terminsstarten. En dag med två grupper efter varandra till och med. Det är skolans treor, fyror, femmor och sexor som får ha slöjd. Att slöjdboden är så pytteliten har sin givna fördel i att det inte går att ha så stora grupper. Den rymmer max 8 barn per lektion och i just ämnet slöjd så passar det jättebra. Med större grupper så skulle barnen få vänta på hjälp alldeles för länge. Bilar, båtar, lådor, skålar, djur, gubbar och måttstockar om vart annat. Det är idel positiva barn som äntrar slöjdbodstrappen, drar på sig skoskydd och förkläden och står sen och stampar likt tävlingshästar, ivriga att få sätta igång med att såga, spika, borra, slå med träklubba på en skölp, bygga och konstruera. Alla barn får känna att de faktiskt kan. Det går att slå i en spik, skruvdragaren är inte farlig, den japanska träsågen funkar och det blir spikrakt när vi sågar med gersågen eller i såglåda. Det är en härlig känsla tror jag att få övervinna sig själv och se att idogt arbete lönar sig. När ditt barn står där med en fyrkantig bit Lind i handen och jag talar om att det ska bli en skål, så ser jag idel tveksamheter i barnets ögon. Jag brukar ligga lite före och tillverkar en skål själv, för att barnet ska se att det faktiskt går. Det funkar ju faktiskt, även om det skulle ta 5 lektioner så brukar resultatet alltid bli en fin liten skål, oftast rundad, raspad, urgröpt, slipad och fin. Ett väldigt direkt och fint sätt att faktiskt se att eget arbete lönar sig. Glad påsk hälsar...

läs mer

Vårtermins start

Posted by on 17:25 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Foton, Fritids, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Vårtermins start

Sex veckor in på vårterminen Sportlov med barn, barnbarn, min underbara hustru, hundar, katter, hästar, myspys och därefter, så klart –halsont med feber. ”Jo rå serru” -Det funkar… Veckorna i skolan har varit fantastiska. Glada och nöjda barn, Nöjda miner från personalen. Fin hjälp i köket och en härligt framåtsträvande och positiv styrelse. Vår fina vice ordförande som varit tvungen att axla ordförandeskapet och som greppat rodret med bravur. För egen del så har det varit: Matbeställningar, matlagning, planering, it med allt vad det innebär, träslöjd med rekordmånga lektioner, -tja full fart och lite till. Hemma har det varit att planera i perfekt ordning för att få allt att fungera. Det är djur som vill ha hö, djur som vill ha motion och sällskap, barn och barnbarn osv… Allt det här låter som ljuv musik i mina öron. Hade det inte varit för slitaget, späcklagret runt ryggraden, bristen på muskler runt mina knän och de 62,5 åren jag lagt på mig så vore livet perfekt. Ser fram mot resten av terminen och några år till innan det är dags att gå in i nästa fas i livet. På träningscykeln, Hälsningar...

läs mer

19 år på skolan

Posted by on 15:17 in Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket | Kommentarer inaktiverade för 19 år på skolan

Tänk dej in i det här. Den här höga vederbörande, dvs typ kock, husfar, it-ansvarige, slöjd och hemkunskapsmajister Janne har arbetat på samma! arbetsplats i !!!-nitton, ja jag säger 19 år –och hur snabbt gick inte det. Jag var lika gammal som många av skolbarnens föräldrar när jag startade min anställning på Ekoskolan i januari 2000. Min yngste och tillika son, som idag är 31 och tvåbarns far, gick i åk 5! Åren har gått snabbt –alldeles för snabbt. Det har varit ett omväxlande arbete i ständig förändring/förbättring. Den stora anledningen till att jag valde att börja arbeta på vår fina skola var att jag insåg att jag faktiskt kunde göra något, inte reformera världen, -ändra allt, utan att jag faktiskt i egen hög person skulle kunna påverka. I alla år har det funnits barn som behövt en vuxen att stödja sig mot, i alla år har det funnits skäl att ”predika” mitt ledord: ”Barnen först” och det har varit lätt. Alla lyssnar när man påminner dem om det faktum att det faktiskt är barnen som kommer först. Jag är ingen världsmästare, inte ens halvduglig, men jag försöker i alla fall att, göra tillvaron så bra som möjligt för skolbarnen under skoltid och dessutom hjälpa till att hålla vår planet bo-bar/hållbar. Jag har haft det så attans roligt under mina år här på skolan. Att nu i backspegeln kunna titta tillbaka på alla åren är en fest. Jag har älskat alla utmaningar. I början att laga mat på en vanlig hemmaköksspis. Med maten i 2 små hemmakylskåp och en liten frysbox. Att bära vatten i 4 års tid för att skolans vatten var odrickbart -ett sk. relikt vatten som smakade järn, mangan och salt. Bara grejen att få lära barnen lite vanligt folkvett, som att tex ta maten ur skålar och bjuda varandra och dessutom se till så att maten räckte laget runt. Att införa matvärdar som dukar, presenterar maten, fyller på och sen snyggar till efter maten… Jag har haft olika chefer, en del som givit mig ansvaret helt själv, några som struntat i vilken, någon som hjälpt mig på traven och sen någon som gjort som jag velat. Tänk i alla fall att det har fungerat. Sedan år 1997 har skolan varit en ren föräldraförening. (De första tre åren var skolan ett personalkooperativ, bestående tre damer som startade skolan). Personalen på skolan bär en stor del av äran för att skolan har fungerat. Skolans ide, profil har alltid varit sådan att skolpersonalen varit väldigt dedikerade till verksamheten. När det inte funnits föräldrar nog i styrelsen, när det inte funnits nog med föräldrar till att bilda styrelser, när nybildade styrelser behövt hjälpt så har skolans personal funnits där på plats och kunnat styra upp. Skolans organisation kan enligt min åsikt naturligtvis bli ännu bättre, tex genom att ge organisationen verktyg till kontinuitet. En förening bestående av skolbarnens föräldrar, skolans personal och kanske till och med en folkvald politiker från kommunen är jag säker på skulle vara ett jättevinnande kort. Kan tänka mig att föräldrar till barn som inte längre går på skolan eller mor o farföräldrar också skulle välkomnas i föreningen. Idag är det endast föräldrar till barn som går på skolan som får vara medlemmar i föreningen och valbara till styrelsen. I styrelsen sitter de ett eller...

läs mer

Träslöjd mm

Posted by on 09:02 in Ekoskolan, Fritids, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Träslöjd mm

Så är äntligen trä och metallslöjden igång igen. I år har jag fler barn än vanligt. Alla treor, fyror, femmor och sexor ska ha ”full dos” med  trä och metallslöjd. Jag och barnen har jättekul. Vi går efter vad skolverket säger att vi ska göra och det mynnar ut i jätteroliga byggen. Lite redovisning på vad de tillverkat under tre veckor: Måttstock, djur byggda med träpluggsteknik, lådor, saker som kan rulla, en elev har tillverkat en verktygslåda en annan en kattlåda. Mm mm. I början på terminen fick jag trolla med knäna för min leverans från Slöjddetaljer tog sina modiga tjugo dagar. Men i ett ämne så roligt som trä och metallslöjden var det inga stora problem. Vi anpassade oss helt enkelt efter vad vi hade för material Det blir lätt lite högljutt i slöjdboden. Alla inklusive jag tycker ju att det är så roligt. Våra hörselskydd blir flitigt använda. Lite om annat. Mohammad heter den fantastiska killen som äntrat skutan och med full entusiasm tagit sig ann, fritids, rastvärdskap, buss-eskort, diskning, mellanmål, städning, osv. Tack vare vår underbara Mohammad kan jag med gott samvete ta hand om ditt barn i slöjdboden, laga datorer och hålla nätverket igång. Mohammad är med skolans fyror på morgnarna fram till lunch. Ett alldeles fantastiskt sätt all lära svenska på. Barnen och Mohammad pratar och förstår varandra alldeles utmärkt. Mohammad kommer från Syrien, han är Kurd och  han kan prata både kurdiska och Arabiska. I Syrien, närmare bestämt Damaskus gick Mohammad i skolan först i fem år, sen fick han lära sig att spela piano genom sin fars kontakter. Han spelade för sitt och sin familjs uppehälle från ca 12 års ålder. Så småningom fick Mohammad en anställning på en restaurang i Damaskus. Han serverade och arbetade i köket med att göra sallader. Mohammed arbetade på den restaurangen i fem år, tills restaurangen var tvungen på grund kriget och annat att stänga. Som kurd i är det alltid svårt att få finnas till. Kurderna har ingen eget land, de är minst fem gånger så många som vi i Sverige och ingen vill kännas vid dem och deras språk. Hur som helst så har Mohammad alltid, eller sen han var tio, elva år velat komma till Europa och helst Sverige, för han tycker att vi är ett så fantastiskt folk. Nu när hela världen går mot ett allt mer egoistiskt och nationalistiskt  tänkande är det fint att se en kille på 25 som verkligen vill göra skillnad. Mohammad har ju verkligen sett skillnaden mellan kulturer och det gör att han förstår hur viktigt det är att ALLA ska få ha ett lika värde. Med hopp om lindriga förkylningar eller inga alls så här under ” vabruari” Hälsar...

läs mer

Den 26 december

Posted by on 15:14 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Den 26 december

Så lägrar sig lugnet över Solbacken. Äldsta dottern med våra barnbarn, hund och sambo packade in sig i  välfylld bil och begav sig hemåt för en stund sedan. Vår näst äldsta dotter med ännu ett av våra fantastiska barnbarn fyllde bilen som nyssens och begav sig mot Nynäshamn. Vår yngste och tillika son, med hustru, dotter och vårt än så länge yngsta barnbarn, blev hemma och gjorde själva vinterkräksjukan rättvisa. Själva sitter vi här med fåniga leenden på läpparna, gottar oss åt julens fina minnen och njuter lite i smyg av lugnets sötma. Hunden ligger utmattad på golvet, orkar inte ens hasa sig upp i soffan. Julklappspappren ligger i frodiga högar under trappen och väntar på bortforsling. Hörde nyss granen dra en suck av lättnad och så släppte den barr så det skvätte på laminaten. Orkar någon av oss med att trycka på fjärrkontrollen så blir det TV, annars får det väl räcka med att bara passa soffan och gosa ner sig i ett par kuddar. God fortsättning och hoppas du också får en liten lugn uppladdningsstund mitt i själva jultumultet....

läs mer

Jul

Posted by on 08:24 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Fritids, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Jul

Jul

Dan före dan före dan och det ligger en halv decimeter snö på trappräcket här hemma. Små lamporna lyser vackert genom snön som lagt sig över det granristäckta räcket. Kaffebryggaren puttrar lovande, sovmorgon till 8. Ser framför mig en härlig dag, en skön helg och framför allt en julafton med barn och barnbarn. Ja ungefär så här lyrisk är man dagen efter en fin terminsavslutning på jobbet. Alla barn och personal firade tillsammans.  Vid den tända öppna spisen satt alla barn och vuxna på golvet. Skolans fantastiska rektor plockade fram gitarren och barnen bjöd på skönsång. När sen förskoleklassens fröken läste saga för oss blev det om möjligt ännu bättre. Lagom tills det började krypa i barn och vuxenben drog långdansen i gång. Det var ett ringlande av barn utan ände. Köket bjöd sen på saft, kanelbulle och clementin innan barnen tog rast. Några pedagoger var ute med barnen och andra flyttade möbler inför lunchen, själv lagade jag mat. En del barn slutade direkt efter lunch och andra var kvar och pysslade på fritids. Pepparkakshus av återvunna mjölkpaket var en kul grej. Onsdagen då… Julbordsdagen. På morgonen fick jag hjälp i köket av en fantastisk fritidsfröken. Det är mycket som ska förberedas inför det årliga julbordet. Skolan lägger extra mycket krut på maten. Vi handlar det mesta kravmärkt och miljövänligt. Vi försöker att handla närodlat och lagar det mesta från grunden. Det fina i kråksången är att pengarna även räcker till ett dignande julbord. Årskurserna fem och sex hjälptes åt att ställa i ordning långbord och duka fint, ledda av fyrornas klasslärare. Tjusigt barn, det gjorde ni bra. Det syns att barnen älskar att sitta tillsammans, äta och umgås. Det blev några vändor till julbordet för det var mycket att välja på. Som vanligt gick de ugnsstekta laxsidorna med romsås bäst. Naturligtvis gick det åt köttbullar, prinskorvar, ägg med räkor och en massa övrigt. Sill som ju är en gammal tradition verkar gå allt sämre. Mina hemgjorda saffran och vitlökssillar tillsammans med skärgård, senap och inlagdsill var nog mest ”skådebröd”. Däremot, den avslutande assietten med pepparkaka, clementin och fyra sorters hemgjord choklad/fudge funkade fin fint… Tack även till min ordinarie kökshjälp som kom in och tog hand om disken och sen gjorde mellanmål. En riktigt God Jul och ett Gott Nytt år från Janne i köket som just tillrett mitt nittonde julbord på...

läs mer

Julstök

Posted by on 12:01 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Foton, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Julstök

Julstök

Den 1 december, i startfältet, inför decemberlöpet. Adventer med glögg, julstök inför julbord. Det ska rullas köttbullar, kokas fudge, göras godis, handlas, gravas och grejas, Lite pepparkaks och lussekattsbakning med skolbarn och eget barnbarn, lucia på skolan, lucia på dagis, julklapps handlingar i massor, den 13.e med tomtegröt med skinkmacka på skolan. Barn vid långbord när årets julbordsfestligheter går av stapeln den 19.e. Terminsavslutning 20 dec. Barn barnbarn, julgran och julmat och en aldrig sinande ström julklappar hemma på Solbacken. Jätteroligt, jobbigt, härligt, underbart och fint. Får jag en och annan lugn fredagskväll också  i soffan slumrandes framför tv. n. så är jag helt nöjd. Ha en härlig december...

läs mer

Höst

Posted by on 13:18 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Hela skolan, Köket, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Höst

Likt eld lyser höstlöven upp i höstmörkret. Det må blåsa o härja o regna så det skvätter men, det gör inget. Hösten är i alla fall otroligt vacker och speciell. Sitter här och ser ut över fälten och skogsbrynet i de mest fantastiska höstfärger. Det bara sprakar om färgkaskaderna. Visst gnäller värmepumpen och elementen osar av sommardamm men, det är i alla fall något visst med hösten. På jobbet fryser vi lite till mans trots både tröja och jacka. De flesta av barnen lyckas få upp värmen av lekens spring. Andra får ta på sig lite mer. Hemma njuter vi frukterna och svamparna ur skogens och trädgårdens höstskafferi. Det är gula kantareller, Karl Johan-svamp och trattisar om vart annat. ”Hemgjorda” äpplen är det gott om i år och det passar ju till det mesta. Däremot är det inte lika gott om blåbär och lingon men, äpplamos och cider är inte dumt det...

läs mer

Skolrestaurang

Posted by on 06:21 in Aktuellt, Ekoskolan, Featured, Foton, Hela skolan, Köket, Spår 1, Spår 2, Spår 3, Uncategorized | Kommentarer inaktiverade för Skolrestaurang

Skolrestaurang

Västra Ekoskolan –Bästa skolrestaurang och skolkök! Jo då i torsdags fick jag ta emot pris inför Haninge kommuns skolledare. Det var till att kränga på sig en vit skjorta under hängslena, vattenkamma håret och köra in till Munchenbryggeret. Sätta sig på hänvisad stol längst fram, tillsammans med övriga pristagare. Det delades ut en mängd priser för olika pedagogiska bedrifter och så mitt. Rektor Per stod en bit ifrån och plåtade för fulla  muggar. En hyrd fotograf tog bilder så det stod härliga till. Ingen av de övriga pristagarna höll några tacktal, så jag nöjde mig med att berätta att jag har världens bästa jobb. Jo det stämmer Jag har världens bästa jobb. Ett sånt här pris får man inte ensam. Dels behövs det en rektor som förstår och främjar den viktiga matstunden. Lärare som inser vinsten i att både barnen och de själva får en bra rast, ladda sina batterier under en god och näringsriktig lunch i bra miljö. Redan under min första vecka på skolan år 2000 införskaffade jag serveringsskålar så att barnen då som nu kan ha matskålar på borden, lära sig att bjuda varandra och skicka vidare. På senare år har skolan införskaffat en liten kyld salladsbuffé där mångfalden av vackra grönsaker i fina färger gör att det går åt mängder av sallad. Det serveras alltid minst fem olika sorter. Det finns alltid två rätter att välja på till lunch, varav en är vegetarisk. Jag som arbetat på krogen i hela mitt liv. Som drivit en egen lunchrestaurang har aldrig fått så mycket feedback som av alla fantastiska skolbarn. Det är mest ros men även ris. Barn är ärliga! Den bästa kommentaren hittills tror jag är barnet som sade: ” Idag var maten bara lite god...

läs mer