Träslöjd mm

Så är äntligen trä och metallslöjden igång igen. I år har jag fler barn än vanligt. Alla treor, fyror, femmor och sexor ska ha ”full dos” med  trä och metallslöjd. Jag och barnen har jättekul. Vi går efter vad skolverket säger att vi ska göra och det mynnar ut i jätteroliga byggen.
Lite redovisning på vad de tillverkat under tre veckor: Måttstock, djur byggda med träpluggsteknik, lådor, saker som kan rulla, en elev har tillverkat en verktygslåda en annan en kattlåda. Mm mm.
I början på terminen fick jag trolla med knäna för min leverans från Slöjddetaljer tog sina modiga tjugo dagar. Men i ett ämne så roligt som trä och metallslöjden var det inga stora problem. Vi anpassade oss helt enkelt efter vad vi hade för material
Det blir lätt lite högljutt i slöjdboden. Alla inklusive jag tycker ju att det är så roligt. Våra hörselskydd blir flitigt använda.

Lite om annat. Mohammad heter den fantastiska killen som äntrat skutan och med full entusiasm tagit sig ann, fritids, rastvärdskap, buss-eskort, diskning, mellanmål, städning, osv. Tack vare vår underbara Mohammad kan jag med gott samvete ta hand om ditt barn i slöjdboden, laga datorer och hålla nätverket igång. Mohammad är med skolans fyror på morgnarna fram till lunch. Ett alldeles fantastiskt sätt all lära svenska på. Barnen och Mohammad pratar och förstår varandra alldeles utmärkt. Mohammad kommer från Syrien, han är Kurd och  han kan prata både kurdiska och Arabiska. I Syrien, närmare bestämt Damaskus gick Mohammad i skolan först i fem år, sen fick han lära sig att spela piano genom sin fars kontakter. Han spelade för sitt och sin familjs uppehälle från ca 12 års ålder. Så småningom fick Mohammad en anställning på en restaurang i Damaskus. Han serverade och arbetade i köket med att göra sallader. Mohammed arbetade på den restaurangen i fem år, tills restaurangen var tvungen på grund kriget och annat att stänga. Som kurd i är det alltid svårt att få finnas till. Kurderna har ingen eget land, de är minst fem gånger så många som vi i Sverige och ingen vill kännas vid dem och deras språk. Hur som helst så har Mohammad alltid, eller sen han var tio, elva år velat komma till Europa och helst Sverige, för han tycker att vi är ett så fantastiskt folk. Nu när hela världen går mot ett allt mer egoistiskt och nationalistiskt  tänkande är det fint att se en kille på 25 som verkligen vill göra skillnad. Mohammad har ju verkligen sett skillnaden mellan kulturer och det gör att han förstår hur viktigt det är att ALLA ska få ha ett lika värde.

Med hopp om lindriga förkylningar eller inga alls så här under ” vabruari” Hälsar Janne