Sommar-fritids och annat skoj

Sköna sommardagar.
Vilka härliga dagar barnen och vi har nu så här under sommarlovets första dagar. Själv har jag öppnat fritids de flesta dagarna, vilket är en trevlig uppgift. Tycker om att komma först, låsa upp, brygga kaffe, ställa fram morgonleksaker, tända upp och gå och småfixa lite innan de första barnen dyker upp. Sen brukar vi ha en lagom lugn smygstart på dagen, med lite spel och plus-plus bygge. Allt som oftast blir jag spöad i de flesta spel. I en del spel är jag helt chanslös, Memory med olika gubbar som i mitt tycke i stort sett ser likadana ut. Fyra i rad är också en utmaning mellan telefonsamtal och övriga distraktioner. När sen Lisa kommer vid halv åtta brukar det dyka upp fler barn och så här på sommarlovsfritids har vi ju inte krav på oss att gå ut på rast, så vi har stannat inne och spelat vidare. Idag har vi fått lära oss att spela dam. Snällt namn förresten, annat än ”skitgubbe” det…. Vi brukar alltid ta några lite lugnare dagar så här i lovets början. Det känns i hela huset att barnen njuter av den lite mer fria leken. Nästa vecka, veckan efter midsommar blir det lite mer organiserat med en och annan utflykt.
Schema:
Fritidspersonalen har lite svårt att planera sina arbetstider på en del lov. Antalet anmälda barn stämmer inte alls med hur många barn som verkligen dyker upp. De kommer inte den tid de anmält och ibland kommer de inte alls. Det gör att det ofta är personal på plats som i annat fall hade kunnat göra annan nytta. Vi behöver ju städa, plocka, ordna och greja inför nästa termin. Det är lego som ska diskas, hyllor som ska torkas och lådor som ska städas mm. Själv räddade jag den tinade grillkorven som blev över i går med att servera pyttipanna idag. (Det kom bara 18 av 27 anmälda barn)
Gårdagen ja, de flesta av personalen var i väg på kurs, så jag, Maria och Linus stannade kvar på skolan och grillade mellan regnskvättarna tillsammans med barnen. Jo det stämmer, just som barnen kom och ställde sig att vänta på korvutskänkning klarnade himlen och solen lyste vackert över oss. Tilläggas kan att just som den sista diskbacken med drickamuggar var inplockad från skolgården så drog regnet i gång igen.
Teknik
Vilken toppenmaskinpark vi har just nu på skolan. Skolan Investerade för några år sedan i en SmartBoard (En supersmart interaktiv TV som nästan kan trolla). I år har vi köpt ännu en som är ännu modernare, dessutom har vi fått en jättefin Smartboard till skänks av ett föräldrapar. Wow!!!
De lite yngre barnen Ettor och Förskoleklass har också bra teknik i klassrummen. De har tack vare föräldra-IT-gruppen interaktiva projektorer kopplade till Whiteboardtavlor. Vi hade problem med glappande sladdar på våra högtalare, det löste vi med att införskaffa trådlösa, en toppengrej kan jag lova. Skolans 50 talet laptops är fortfarande halvmoderna, Processorerna heter i5, ramminnet är minst 4Gb och jag byter ut batterierna så snart de ger upp. Vi har även flertalet I pads med en massa skojiga skol-appar på. Sen har vi kopiatorer och skrivare förstås. Vårt internet är av sk fibertyp så där går det undan ganska hyfsat också. Det kan hända att jag hinner modernisera hastigheten i datorerna under nästa läsår en smula med nya nätverkskort och en ännu snabbare Router, vi får se. Det är konstigt hur fort det går att bli bortskämd med sånt som dator och surfhastigheter, till och med för en it ansvarig från ”stenåldern” som minns att man kunde hinna brygga sig en kopp kaffe medan dator och modem tänkte färdigt.
Sommar
Ha nu en riktigt härlig sommar, vare sig du arbetar, är ledig i Sverige eller utomlands. Vi ses i Augusti Hälsningar Janne