8 Sexor i köket

8 Sexor i köket

23CF3288-1737-4803-8A84-CEDC67F5C722
Matlagning i skolans kök med 8 sexor, Går det?! -Jajjamensan det gick hur bra som helst.

Jag startade morgonen kl 5.20 på skolan med att ställa fram allt matlagnings och baknings-material till var och en av eleverna. Det blev en hel del attiraljer som skulle fram. Rent matematiskt så borde vi kanske inte fått plats med matvaror, skärbrädor, massor med grejor och oss själva men, det funkade faktiskt.
Dag ett lagades det husmanskost för fulla kastruller. Det var 2 sorters lasagne, köttbullar, panerad fisk, morotsbiffar, äppelkaka, kladdkaka, korvstroganoff, ris, potatismos, pressad potatis, cole slaw… -Tre vagnar med mat blev det. Våra glada sexor blev strax väldigt mätta och nöjda sexor. Vi satt vid ett fint dukat bord i över en timme och pratade åt och njöt. En liten rast fick det bli, hemkunskapsmajistern behövde styra upp det blivande efterarbetet över en kopp kaffe en stund.
Eftermiddagen avlöpte friktionsfritt med diskning, torkning, inplockning under glada tillrop. Vi avslutade med en skvätt att dricka, utvärdering och planering av morgondagen, sen fick det bli hemgång lagom till mellistid.
Dag 2: Startade upp som brukligt vid 5.30. Tog fram allt som kunde tänkas behövas. Tog emot våra fantastiska sexor klocka 7.55 och så drog vi igång. Målet var en trerättersmiddag till oss lyxkockar.
2 Elever stod för förrätten som var minipizzor, 2 elever lagade vegetarisk wok och bakade ett gott matbröd, 2 elever putsade fläskfilé, lindade den med bacon, klyftade potatis och gjorde en gräddsås och slutligen 2 elever stekte små crepes och fyllde dem med färska bär. Två elever som fick lite tid över dukade ett tjusigt bord för 10. Dagen till ära hade vi bjudit in rektor Anna-Karin till lunch. Även denna lunch avnjöts i lugn och ro, detta trots att vi blev avbrutna av en inspektör från miljö och hälsokontoret som ville inspektera köket. Inspektören var mycket nöjd med oss och vi fick godkänt på alla punkter. Det vore väl konstigt annars med så många kockar i köket… Vi diskade, plockade undan och torkade i en  väldig fart. Målet var att få inta kladdkakan vi bakad dagen innan och det klarade vi  med god marginal. Vilka härliga elever det går på vår fina lilla skola. Hälsningar Janne
miz en plaxe
dukat bordhacka lökolivoljepensling av laxmatlax mmrör i gryta