Terminsstart

Så var hjulet i rullning igen. En del aningen morgontrötta efter sedvanlig dygnsvändning. Många inklusive undertecknad tycker att det är skönt att komma in i gamla invanda gängor igen. Rektor Anna-Karin har som vanligt gjort ett jättejobb och lagd nya scheman för elever och personal. Schemaprovgåendet fortskrider som vanligt den här veckan och förmodligen nästa. Det brukar alltid bli några efterjusteringar. SL t ex är inte att lita helt på. Helt plötsligt så här när det blir nytt år får de för sig att ändra i tidtabellen och då gäller det för oss att jämka till det så bussarna passar med lektionstiderna eller vice versa.
På barnens raster är det alltid minst 2 personal ute med barnen, en aktivitetsvärd och en rastvärd, det är också det ett pussel att få ihop.
Matordningen är den samma som förra året när det gäller lunchen. Förra terminen fungerade så bra så det är synd att ändra. Barnen sitter och äter i lagom stora grupper, tar ur skålar som de skickar vidare, håller en lagom konversationsnivå och det har alltid sällskap av minst en pedagog som äter en sk pedagogisk måltid med dem. Det kan sammanfattas med att barnen har en bra vuxen förebild som alltid har en positiv relation till maten och måltiden. Barnen få se hur det kan se ut på en tallrik när vi äter enligt tallriksmodellen och de blir uppmuntrade att prova på sånt som de inte redan vågat prova.
Mellanmålet har vi ändrat lite rutiner kring. Det började redan förra terminen när de yngsta elevernas fröknar kom på att de skulle ställa ut mer av mellanmålet direkt på elevernas matbord för att på så sätt slippa en massa onödigt spring. Det blev succé direkt så det fortsätter vi med.
I spår 2 går eleverna och tar mellanmål bordsvis så där fungerar det bra också.
Spår 3 och sexorna delar vi lite på en del dagar så sexorna äter mellanmål ensamma tillsammans med en pedagog några dagar i veckan. Så kontentan blir att matsituationen i stort fungerar jättebra.
Barnen arbetade förra terminen med att undersöka hur klimatsmart olika sorters mat är och det har jag tagit fasta på i min matsedelsplanering. Numera skriver jag till och med på barnens matsedlar hur klimatsmart maten är. En liten rekommendation om hur de ska bära sig åt för att få till en tallriksmodell när de tar åt sig av maten finns också med och naturligtvis arbetar jag stenhårt på att all mat ska vara giftfri, dvs. kravmärkt eller liknande. Morgondagens mat, Broccoli och potatissoppa innehåller inte bara en av de mest proteinrika grönsakerna utan också ett helt register med nyttigheter. Jag ser verkligen fram emot en superbra och härlig vårtermin. Vi går mot ljusare tider. Hälsningar Janne